|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnego wątku | |||
| Przyszła do nas straszna zima, maluch w rączce gryzak trzyma. |
|
8 | 14,81% |
| Pierwsze ząbki, pewne ruchy, rosną nam tu małe zuchy. |
|
7 | 12,96% |
| Uśmiech, harce i swawole, mamie spać dziś nie pozwolę. |
|
13 | 24,07% |
| Ząbkowania czas nadchodzi, mama już jak zombie chodzi. |
|
8 | 14,81% |
| Nie mam pomysłu na tytuł wątku bo cały czas myślę o moim dzieciątku. |
|
18 | 33,33% |
| Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Gaworze i piszczę całe dnie, bo chcę powiedzieć, że kocham cię! Mamy IX-X 2013,
Zuzia pajace nosi tylko 68
Resztę na szczęście normalnie.Cytat:
Antek też napewno polubi
|
|
#3092 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Gaworze i piszczę całe dnie, bo chcę powiedzieć, że kocham cię! Mamy IX-X 2013,
Laryska, też miałam problem z cieknącymi oknami. Zakupiliśmy najpierw stacje pogodową, żeby sprawdzać temp i wilgotność w mieszkaniu. Teraz chodzą pochłaniacze i jest ok. Ciągle zbierają wodę ale już widzę poprawę bo zamiast cieknących okien to tylko na dole jest lekko mokro. Wilgotność spadła o jakieś 20-30%
---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Ja się wypowiem odnośnie ubranek. Zuzka kurtkę zimową 86 nosiła w wieku 1,5 roku i 2,5 do najmniejszych nie należy.
|
|
|
|
#3093 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#3094 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
09 października 2013 18:45 Ninka |
|
|
|
|
#3095 |
|
Zakorzenienie
|
Zdziwko bylo, ale dzis - drugi dzien - 1/4 sloiczka poszla.
|
|
#3096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3097 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3098 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm... mój jeszcze śpi w pajacach 3-6 m.
nogi prostuje normalnie, więc chyba jeszcze jest ok
|
#3099 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tez go mam, przynajmniej jest milutki mimo że sztuczny. Ale co moja teściowa powybierała ubranka 100% poliester... taki, ze przez grubą rękawicę nie chcę tego tykać, a co dopiero dziecko w to wkładać ;/ A przecież polar może być przynajmniej miły w dotyku, choć nie przewiewny... Cytat:
! Cytat:
Cytat:
Też bym pograła, ale nawet jak w dzień by się znalazła chwilka to i tak Tż wozi od jakiegoś czasu codziennie laptopa z sobą do pracy ![]() Cytat:
Cytat:
TEz słyszałam o obgryzaniu paznokci dzieciom, jeszcze w szpitalu - skoro obcinanie jest niezalecane Cytat:
U nas ten sam problem. Wentylacja jest do bani.
|
|
#3100 |
|
Zakorzenienie
|
papalinka oj nie przesadzam. no ale jakos dam rade. cwicze wiec moze chociaz tym poprawie swoj wyglad
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3101 |
|
Zakorzenienie
|
NAdrobiłam!!!! A i tak mi nie pocytowało wszystkiego
Zuzka wyrasta z pajaców 68 z 5-10-15. A na 74 właściwie nic nie mamy (oprócz bodziaków i koszulek z krótkim rękawem, no przecież 74 miało być na latoooo!), więc czekają mnie zakuuuupy! Udało mi się dziś wyrwać z domu na chwilę. Najpierw spacer do rpzychodni, zaniosłysmy siusiu do badania comiesięcznego, zeby przed sobotnią wizytą u urologa mieć wynik. A potem moja mama została z Zuzką, a my z Tżem śmignęliśmy na zakupy. Ogladaliśmy kanapy nowe, bo na naszej 120cm jest nam w trójkę strasznie wąsko i niewygodnie (przynajmniej naszej 2, Zuza nie narzeka:P). Udało mi się kupić kozaki z Lasockiego z 30% rabatem Na moją girkę rozmiar 41... Wracalismy na syrenie, bo Zuzka zgłodniała... po 1,5h od poprzedniego karmienia... Wiecie jak wyglądał wieczór? Po 19 zgłodniała, rozpłakała się mimo że sekundy wcześniej był śmiech. zjadła przed 5 minut, zasnęła. Odłożyłam ją, ściągnęłam jej jedną warstwę, spała... Obudziła się po kwadransie z płaczem. Karmiłam ją z 15 minut. Tż przygotował kąpiel, ale podczas rozbierania był znowu płacz kąpiel, ubieranie z płaczem, jedzenie ok, 25 minut, sen...................... .............Nie mam sił...
|
#3102 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Właśnie dlatego daje młodej kaszkę łyżeczką. Ale pewnie żadna z nas nie uniknie jakiegoś/jakichś nazwijmy to 'grzeszkow' ale to my na to pracujemy. Ja sobie obiecywałam że nie dam smoczka a dałam i kiedyś trzeba będzie oduczyć, mogę się założyć że jeszcze wiele razy zrobię coś czego się wypierałam jak nie miałam dziecka. ALE jak słyszę o takich ekstremalnych sytuacjach jak wyżej, albo o dzieciach które mając 6lat śpią z rodzicami (sasiadka), albo ma 3 lata i nie chce się oduczyć pieluch no to bez jaj... to nie dziecko nie chce, to trzeba wg mnie z dziećmi wypracować a tego to rodzicom się nie chce Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
|
#3103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wciskam mu ten smoczek od miesiąca siłą a on go nie chce ![]() musze bo ssie kciuk nie wiem jak go mam tego oduczyć po 15min odpuściłam włożył palec i zasnął
|
|
|
#3104 |
|
Zakorzenienie
|
ja znow od poltorej godziby w lozku czytam ksiazke i mysle ze padne i zasne
a tylko sie rozbudzilam no nic dobrej nocy moze sie zmusze do snu bo rano jestem detka Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3105 |
|
Zakorzenienie
|
Dobranoc
|
#3106 |
|
Wtajemniczenie
|
Więc zdaję relację
![]() Mieliśmy szczepionkę na zoltaczke, bylo ok, Nina dzielna teraz też jej nic nie jest Bylo też spotkanie z fizjoterapeuta w grupie, Nina i jeszcze dwójka dzieci z 28 października czyli dwa tyg młodsi. Położyli Ninę i chłopczyka koło siebie i zaczęli robić totalną roz.p.i.e.r.d.u.c.h.e no dogadali się super. Nie wiedziałam że tak się mogą takie maluchy skumac. Ogólnie z Nina wszystko ok, na swój wiek wszystko jak ma być. Natomiast trzecie dziecko. .. dziewczynka, matka ukrainka, dziewczyny masakra! Przyszła z ta dziewczynką w dwóch kombinezonach i dwóch czapkach!!! Kumacie? Taka bawełniana czapka pod wełniana. .. i welurowy kombinezon pod puvhowym, w śpiwór i do wózka. .. oczywiście body, sweter itp no masakra! A dzisiaj było 0 stopni. Mi babka powiedzała że będą ćwiczenia to rozebrałam młodą do samych body zeby machała nogami a tamta zostawiła to dziecko w spodniach, rajtuzach, body, swetrze no i w tej cienszej czapce...Tamta matka nie kładzie tej dziewczynki na brzuszku bo się boi (??)... i to na serio było widać! No leżała w miejscu i się nie ruszała prawie w ogóle! Także dziewczyny jak najwięcej na brzuch, bo serio ja zobaczyłam dzisiaj jak wiele to daje! A poza tym z tego co się dowiedziałam: *w domu dziecko ubierać luźno, przewiewnie *jak najmniej w fotelikach czy bujaczkach, najlepiej tylko do karmienia, jak najwięcej na macie edukacyjnej, albo nawet na podłodze. Pani polecala takie maty jak do fitness podkladac no super izoluja * po KAŻDEJ zmianie pieluszki na minutę na brzuszek *pozwalać dziecku bawić się nago. I tu pani powiedziała że ona ze swoją córką robiła tak, że kladła ją gołą na ręcznik (oczywiście coś pod spodem) na podłodze bo jak sikała to tylko ręcznik do prania. U chłopców zaleca się wiekszy ręcznik ![]() *trzy miesiące to najwyższa pora żeby oduczyć dziecko ścisłego otulania. Swoboda podczas snu też jest bardzo ważna Ogólnie cały czas powtarzała o tym że dzievko ma machać i się ruszać. Czym lżej ubierze się dziecko w domu tym większa swoboda ruchów, tym dziecko się więcej rusza, tym jest mu cieplej ![]() A położna mnie opipcyła że daje wodę z butelki. Powiedziała że od raxu x kubeczka z tym dziobkiem. Butla tylko do mleka. .. trochę się dygam ale spróbujemy wkrótce. Sorry że znów tak długo ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
09 października 2013 18:45 Ninka Edytowane przez nena_milka Czas edycji: 2014-01-23 o 23:42 |
|
|
|
#3107 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
my mamy łóżko 18o cm i spokojnie isię mieścimy ![]() chociaz ja i tak spie strasznie powyginana, bo Jasiek się w nocy przesuwa i wtula w moją pierś, a ja żeby go nie przygnieść wywijam się w literkę c i śpię czujnie ![]() dobranoc!
|
|
#3108 |
|
Zakorzenienie
|
No nie nadrobie.. Czuję się poszkodowana bo jak rano wstaje to tu jest tyle dyskusji już że nie mogę się wbić! Kolejny powód by wracać do PL
![]() Boja, gartuacje 5 miesięcy! Endżi, u nas zupełnie na odwrót - TZ od razu się niecierpliwi jak cos mu nie wychodzi (szczeglnie jak uczy się czegoś nowego), a ja spokojnie się uczę. I u nas mała chyba wdała się w TZ, bo jak coś jej nie wychodzi to od razu skrzek ![]() Więcej nie pamiętam, a to tyle co w nocy nadrobiłam przy karmieniu ![]() Nena, dzięki za relacje Ja młodą kłade na golaska na ręczniku, a że mam wykładzine to pod ręcznik daje podkłady jednorazowe. A wieczorem przed kąpielą jak czekamy na TZ żeby z pracy wrócił to na golaska na moim łóżku na podkładzie też szaleje. I rzeczywiśce to uwielbia ![]() A ta ukrainka niezła ![]() Apropos ukrainy - niezłe jaja się tam dzieją.. Niezły filmik na youtubie z relacją z wczoraj. Masakra.. www.youtube.com/watch?v=PmpBD_MoeAw No nic, uciekam jeść i zbieramy się na spacer, mam nadzieję, że uda mi się nadrobić jak wrócimy. Buziaki ciotki wizażowe
|
|
|
|
#3109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wiekszosc takich rzeczy to wina rodzicow, odpuszczaja dziecku, nie chce im sie. Ja nie mialam z Edim takich problemow, mialam za to inne, bo co innego odpuscilam, np. samodzielne zasypianie. I mam teraz prawie trzylatka terroryste, ktory mnie kopie po nocy... w koncu zacznie spac u siebie, ale na razie widze, ze bardzo potrzebuje kogos obok
|
|
|
#3110 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oby i u Ciebie sie udalo bo z kciukiem ciezej oduczycWysłane z mojego HP Slate 7
|
|
#3111 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
O! Dobrze, że o tym napisałaś. Rano zrobię to samo ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Za oknem minus 17, brrrr.... Odczuwalna według pogody, to obecnie minus 27! W tym momencie doceniam moje cieplutkie łózeczko, zanurzam się w pościeli i jeszcze trochę pospie. Szkoda tylko, że przytulić się nie ma do kogo, bo chłop godzinę temu pojechał na wschód i wróci rano. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||
|
|
|
#3112 |
|
Zakorzenienie
|
Zdaję relację, po nocy z ręcznikami na kaloryferze Emilka przespala do 5 bez pobudki
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 05:46 ---------- Poprzedni post napisano o 05:45 ---------- A i jeszcze jedno Madzia, nie śmierdzi ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3113 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Witam sie znad laktatora
![]() Fajny pomysl, sprobuje ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mi tez zostalo jeszcze 4 kg poki co waga nie chce spadac ![]() Duzo zdrowka U nas byl ten sam problem. Musielismy robic w pazdzierniku modernizacje wentylacji. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A co do pogrubionego, wlasnie dlatego za rada neurologa nie uzywam pajacow - ponoc najbardziej krepuja ruchy. Koniec odciagania ide dalej spac, dobranoc
14.09.2013r. Edytowane przez anutka171 Czas edycji: 2014-01-24 o 05:58 |
||||||
|
|
|
#3114 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() btw sebuś tak strasznie charczał w nocy ze dwa razy go wybudzałam i oklepywałam a bidulka moja nie mogła odkaszlnąć o 5 też go obudziłam bo juz nie mogłam z tz słuchać i teraz nie wiem czy jechać z nim znowu do lekarza zeby go osłuchał czy nie w dzień aż takich przebojów nie ma bo na bieżąco odciągam i oklepuje ....w przychodni pediatry dzisiaj nie ma tylko lek.ogólny....n ie wiem co robić....btw dałam mu kaszki o 18 i pokąpieli był planowany cyc ale mały ani myślął/za dużo kaszki matka mu dała i brzuszek mimo że minęło 2 godzinki był pełny / no ale jednak nie szło zasnąć beż przytulenia się do cyca i troszkę podjadł ...i co jakos dzisiaj lepiej spał a ja z nim jak kamień i teraz mnie cyce bolą |
||
|
|
|
#3115 |
|
Zakorzenienie
|
Mąż kilka razy łatał oponę w święta tą samą. Narazie mamy spokój. Chcieliśmy już nową kupić.
|
#3116 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 06:28 ---------- Poprzedni post napisano o 06:26 ---------- Cytat:
Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#3117 |
|
Zakorzenienie
|
nena co do dwoch czapek to mam jedna welniana pod ktora tez zakladam cienka bawelniana bo inaczej sie zsuwa mackowi na oczy
![]() a reszta historii o ukraince jest przerazajaca bo nawet moje ciepllubne dziecko by sie utopilo w pocie ja ika niestety u mnie wilgotnosc nic nie pomogla, ale co iekawe ja tez budzilam sie 5razy zeby sie napix moze powinnam jeszcze bardziej nawilzyc pokoj hmm co do pajacow to wlasbie moj w pajacach najwiecej fika nie lubi spodenek oprcz tych z hm z tymi szerokimi gumkami a ja wstalam znow wykonczona endzi ja od 1 stycznia chyba spie podobnie do ciebie i nie daje rady. nie wiem jak ty funkcjonujesz tak 4miesiace podziwiam bo ja zaraz oszaleje Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app
|
|
#3118 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ad2 racja, to rodzicom się nie chce pomęczyć. Jak ktoś ma potrzebę spać z dzieckiem czy karmić butelką długo to niech to robi. Nie oceniam, bo i u mnie się na pewno znajdzie coś. Ja mówię o oduczaniu. No bo co to za stwierdzenie że dziecko nie chce się oduczyć pić butelki w wieku 4 lat? Samo się ma oduczyć? Samo się ma odpieluchować i samo ma się nauczyć spać w swoim łóżeczku? To od czego m.in. my jesteśmy pytam? ![]() Polecam kaszkę na noc ![]() Gęsta kaszka o 20, plus nawilżacz powietrza w pokoiku i śpimy do 6 30 ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
||
|
|
|
#3119 |
|
Zakorzenienie
|
zaryzykowalabym.z ta kaszka gdyby nie to ze Maciej od soboty kupy nie zrobil
Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app
|
|
#3120 |
|
Zakorzenienie
|
kwestia ubierania to indywidualna sprawa. Nie ma takich wytycznych. Jedne dzieci są ciepłolubne, a drugie wolą chłodniej. Ja kiedyś co chwilę sprawdzałam kark.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.

Resztę na szczęście normalnie.

do najmniejszych nie należy.

i nie wiem co robić

nogi prostuje normalnie, więc chyba jeszcze jest ok 

Taki był naelektryzowany! Masakra. Nigdy czegoś takiego nie widziałam...
!