Wątek siódmy już nam leci, nie budzimy naszych dzieci :) Mamy IX-X 2012 - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-24, 06:32   #3181
gda
Zakorzenienie

Dot.: Wątek siódmy już nam leci, nie budzimy naszych dzieci :) Mamy IX-X 2012

Cytat:
Napisane przez kasiam187 Pokaż wiadomość
nie chcesz żeby pił z bidonu? a jak ten doidy cup?
Doidu Cup super. Chodzi z nim i pije z niego, chociaż połowę rozlewa. Na spacery nie wygodny i na wyjścia.

Henio też potrafi pić ze szklanek, kubków i butelek z wodą, już się tak nie krztusi. Tylko cały czas próbuję go nauczyć, że trzeba przechylić, żeby się napić. On tego nie rozumie

---------- Dopisano o 06:32 ---------- Poprzedni post napisano o 06:30 ----------

Cytat:
Kurcze to musze ja tez kupic ten kubek i spróbowac. Giulia własnie chce pic i dobiera sie do naszych. piła juz nawet z butelki 1,5 l jak było tak z 3 cm do końca ale myslam ze ten bidon jest ok, pijemy tylko wodę. pewnie o to ssanie chodzi
Ale bidon jest ok Ja po prostu nie chcę, żeby potem pół życia musiał pić wszystko tylko ze słomką
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:00   #3182
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
Doidu Cup super. Chodzi z nim i pije z niego, chociaż połowę rozlewa. Na spacery nie wygodny i na wyjścia.

Henio też potrafi pić ze szklanek, kubków i butelek z wodą, już się tak nie krztusi. Tylko cały czas próbuję go nauczyć, że trzeba przechylić, żeby się napić. On tego nie rozumie

---------- Dopisano o 06:32 ---------- Poprzedni post napisano o 06:30 ----------

Ale bidon jest ok Ja po prostu nie chcę, żeby potem pół życia musiał pić wszystko tylko ze słomką
Henio nie dał dziś mamie pospać?
anesh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:37   #3183
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anesh_ Pokaż wiadomość
Henio nie dał dziś mamie pospać?
Nie, o tej porze został oddany tatusiowi, a mama spała do 8
Stary 2014-01-24, 09:40   #3184
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nisia4 Pokaż wiadomość
Możecie jeszcze raz wrzucić nazwę tego musu? Z góry dzięki!
Cytat:
Napisane przez monarika Pokaż wiadomość
Ja jeszcze ostatnio kupiłam z kubusia, też ma 100% owoców http://old.maspex.eu/pl/oferta.php/401.html

Ala została dziś w domku z ciocią, temperatura w okolicach lekkiego stanu podgorączkowego, ale bawi się, ma apetyt i wygląda nieźle, nie chciałam jej posyłać do żłobka, żeby nie zarażała jeśli to infekcja i żeby sama czegoś większego nie złapała, zobaczymy jak będzie przez weekend. Na wszelki wypadek zaklepałam numerek w przychodni na poniedziałek, jak będzie ok to odwołam
Iwa844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 10:50   #3185
Lewek
Zakorzenienie

Czesc Kobitki. Nie wiem dlaczego, ale nie moge pisac polskich liter Cos mi mlody pewnie przestawil w klawiaturze, mam nadzieje ze sie naprawi jak wlacze i wylacze komp.

U nas piekne slonce, az by sie chcialo wyjsc, ale przy tym mrozie i z moja kondycja nie zamierzam.

Milego dzionka!
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 10:55   #3186
colds
Zakorzenienie

Melka pije z butli rano tylko.
Z kubka/szklanki potrafi jeżeli jest mała ilość, inaczej oblewa się namiętnie
W dzień napoje pije z czego się w sumie da. Jednak już od jakiegoś czasu myślę o tym kubku, o którym pisze tamlin. I skoro jak go poleca to zakupie

Wysłane z mojego MT27i
Stary 2014-01-24, 10:59   #3187
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
Czesc Kobitki. Nie wiem dlaczego, ale nie moge pisac polskich liter Cos mi mlody pewnie przestawil w klawiaturze, mam nadzieje ze sie naprawi jak wlacze i wylacze komp.
Spróbuj nacisnąć kombinację Ctrl+Shift
Stary 2014-01-24, 11:13   #3188
Lewek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
Spróbuj nacisnąć kombinację Ctrl+Shift
niestety ta kombinacja nie pomogła. Ale kolejna sztuczka z wył/wł komp zadziałała
Stary 2014-01-24, 11:15   #3189
monarika
Wtajemniczenie

Hej

My już po spacerku mrozik fajny -12
Wywiesiłyśmy z Otylką słoninkę dla sikorek i nawet dzięcioł się stołuje a Otylka tylko biega i krzyczy "dziecioł, dziecioł"

Oti w dzień tylko bidon, z rana do śniadania napije się z mojego kubka ale ja jej trzymam bo byłaby katastrofa

A i dziewczyny mam pytanie
Oti w dzień pije w sumie tylko sok. Potrafi wypić 4-5 bidonów przez dzień a jak próbowałam dać jej samej wody to wypije raptem z pół bidony przez cały dzień i nie wiem co lepsze, że dużo pije ale soku czy, że pije wodę ale bardzo mało?
monarika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 11:29   #3190
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Oti w dzień pije w sumie tylko sok. Potrafi wypić 4-5 bidonów przez dzień a jak próbowałam dać jej samej wody to wypije raptem z pół bidony przez cały dzień i nie wiem co lepsze, że dużo pije ale soku czy, że pije wodę ale bardzo mało?
A jak jej dajesz sok to taki czysty czy jej mieszasz z wodą? Ja zawsze Ali daję np przecierowe soki, albo zwykły jabłkowy tak pół na pół z wodą.
Jeśli chodzi o taką sytuację jak opisujesz, to gdyby było lato to wolałabym by piła sok, byle dużo. Zimą zapotrzebowanie na płyny jest chyba jednak mniejsze. Skoro Oti w ogóle chce pić wodę (Ala nią pluje dalej jak widzi) to może właśnie to jest dobry czas na odzwyczajenie jej od słodkich napojów, do lata może zacznie wypijać więcej.
Stary 2014-01-24, 11:49   #3191
colds
Zakorzenienie

Mele wczoraj dopadł katar.. Obled. :-(

Wysłane z mojego MT27i
Stary 2014-01-24, 12:21   #3192
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, o tej porze został oddany tatusiowi, a mama spała do 8

Kochany tatuś.
anesh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 12:52   #3193
ula2689
Wtajemniczenie

Dzień dobry!U nas dziś rano -22
Cytat:
Napisane przez Dearlie Pokaż wiadomość
Dobra, to ja jak za starych dobrych czasów spróbuję rozkręcić temat... moimi durnymi pytaniami.

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
Matin dziś upadl i wargę przygryzł. Ile krwi się polało... Paula w ryk, ten w ryk... Na szczęście szybko sytuacja została opanowana.
ała...

Cytat:
Czy Wasze dzieci nadal piją mleko z butli?
Tak.

Cytat:
Rozcieńczaj jej trochę,sok strasznie zamula,tyle soku to jak 2 posiłki.
ula2689 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 13:03   #3194
Iwoncia81
Zakorzenienie

Cytat:
Dobra, to ja jak za starych dobrych czasów spróbuję rozkręcić temat... moimi durnymi pytaniami.

Jak to jest z tymi płatkami? Przegapiłam odpowiedzi, czy mnie olałyście?

Ile zębów mają Wasze maluchy?

ja dawałam kukurydziane chrupki na bebilonie ale jakos mu to nie podchodziło. Spróbuje znowu bo była z tym przerwa
Alan ma 8 zębów całych i 2 na wyjściu

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
Matin dziś upadl i wargę przygryzł. Ile krwi się polało... Paula w ryk, ten w ryk... Na szczęście szybko sytuacja została opanowana.

u nas to nastąpiło w poniedziałek albo we wtorek
Krwi dużo nie było ale lekko mu spuchło i teraz ma już tylko niewielki ślad pod ustami.

Cytat:
Czy Wasze dzieci nadal piją mleko z butli?
Już dawno dawno nie
Wszystkie butle oprócz bidonu i niekapka poszły do kosza jak mu stuknęło jakieś pół roku bodajże
Nie pamiętam dokładnie

Hejo
Wczoraj pochwaliłam i dzisiaj nocka gorsza
W sumie i tak 3 pobudki zamiast 10 to jest kolosalna różnica, więc psioczyć nie będe

Nie chce mi sie nic robić a musiałabym ziemniaki oszkrobać...
Aaaa potem to zrobie
Mały drzemkuje to odpoczne sobie, o!
Iwoncia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 13:09   #3195
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187

Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
A jak jej dajesz sok to taki czysty czy jej mieszasz z wodą? Ja zawsze Ali daję np przecierowe soki, albo zwykły jabłkowy tak pół na pół z wodą.
Jeśli chodzi o taką sytuację jak opisujesz, to gdyby było lato to wolałabym by piła sok, byle dużo. Zimą zapotrzebowanie na płyny jest chyba jednak mniejsze. Skoro Oti w ogóle chce pić wodę (Ala nią pluje dalej jak widzi) to może właśnie to jest dobry czas na odzwyczajenie jej od słodkich napojów, do lata może zacznie wypijać więcej.

Monarika jak bym zrobiła tak ja Iwa mówi, teraz najlepszy czas na oduczenie picia slodkich soków. G. tez niestety jak byla mniejsza nie chciala pic wody, wiec ja zaczelam od tego ze gotowalam jej kompot ale nie dodawalam cukru, i to pila przez jakis czas, potem nauczyla sie pic z bidonu i bez problemu zaczela pic wode.

Cytat:

no masz racje, G, akurat przechyla, az za bardzo czasem pokazuj mu w końcu na pewno załapie

btw poszlam dzis kupic ten lovi 360 i weszlam do superfarmu a tam 49 zl !!!!!!!!! chyba oszaleli!!! patrze w domu na allegro z przesyłka 37b

kasiam187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 13:09   #3196
monarika
Wtajemniczenie

Nie, nie dziewczyny to nie jest taki sok 100% to takie coś ala Paola tylko domowy. Na cały bidon wody wlewam jej jakieś 3 łyżki tego soku...
Stary 2014-01-24, 14:19   #3197
_Beata _
ja.

hej
też się miałam kiedyś zapytac czy inne dzieci piją z butelki. Misiek też- mleko z butli, reszta z niekapka, zwykłego kubka ze słomka, lubi pić wodę z wazowki;-) chciałabym kupić bidon czy ten lovi 360 ale są bez uchwytów i nie wiem czy Miki będzie chciał tak pić, bo butli nie trzyma, sporadycznie się zdarzy.
kupiłam dziś ten mus z kubusia, Młody chodzi i gryzie nakrętke, jak mu się odkręci to wyciska mus, ale nie do buzi:-P chyba go zęby nurtują, dolne czwórki już przebite, górna lewa wychodzi. muszę sprawdzić jak prawa.

Wysyłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2
_Beata _ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 14:43   #3198
Lewek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Beata _ Pokaż wiadomość
hej
też się miałam kiedyś zapytac czy inne dzieci piją z butelki. Misiek też- mleko z butli, reszta z niekapka, zwykłego kubka ze słomka, lubi pić wodę z wazowki;-) chciałabym kupić bidon czy ten lovi 360 ale są bez uchwytów i nie wiem czy Miki będzie chciał tak pić, bo butli nie trzyma, sporadycznie się zdarzy.
kupiłam dziś ten mus z kubusia, Młody chodzi i gryzie nakrętke, jak mu się odkręci to wyciska mus, ale nie do buzi:-P chyba go zęby nurtują, dolne czwórki już przebite, górna lewa wychodzi. muszę sprawdzić jak prawa.

Wysyłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2
A ja właśnie kupiłam ten kubek, 250ml są z uchwytami, większe są bez uchwytów. My mamy niekapka z lovi, myślałam, że dokupię sam ustnik czy jak to się zwie, ale nie znalazłam...
No i na allegro po 17zł a markecie faktycznie 49, masakra jaka przebitka.

Dziś jakiś dzień beznadziejny... Snuję się i niewiele robię, nie jestem przyzwyczajona do takiego lenistwa
Misiek nie chce spać, nie lubię jak ma taki dzień, bo rozwala mi cały plan, nie wiem jak mu podawać jedzenie potem żeby na głodniaka nie poszedł spać itp. I chwila takiego psychicznego odprężenia potrzebna, a nie na czuwaniu cały czas.
A w nocy obudził się i leżał z otwartymi oczami 1,5h. A ja oczywiście z nim. No i żeby nie chcieć odespać

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

Poszukuję łóżeczka normalnego dla Miśka, myślicie że takie rosnące z dzieckiem się sprawdzi? Choć nie mogę namierzyć takiego jakoś... I jaki materac poleciłybyście?
Stary 2014-01-24, 15:04   #3199
marta1986222
Zakorzenienie

Hej

Zuzia zajada się placuszkami bananowymi,je już czwarty a ja nadrabiam wizaż.

Posprzątałam,na spacerze byłyśmy,wieczorem muszę iść na pocztę bo listonosz awizo zostawił,pewnie paputki dla Zuzi.

Zuzia
04.09.2012
g.3.20
3020g,52cm

Hania
09.03.2016
g.20.45
3000g 53 cm

marta1986222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 15:42   #3200
lilka00
Wtajemniczenie

Ja też teraz powoi oduczam picia soków, dawałam wodę z sokiem, bo soku może 1/3, a teraz dostała sama wodę i jak jest spragniona to wypije Czasem daję sok przecierowy zamiast deserku.

Kinga weszła na stół i nie chce zejść, do tego chyba robi kupę super Do nocnika cała czas nie chce się przekonać, a nie chcę jej zmuszać...
lilka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 15:47   #3201
monarika
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lilka00 Pokaż wiadomość
Ja też teraz powoi oduczam picia soków, dawałam wodę z sokiem, bo soku może 1/3, a teraz dostała sama wodę i jak jest spragniona to wypije Czasem daję sok przecierowy zamiast deserku.

Kinga weszła na stół i nie chce zejść, do tego chyba robi kupę super Do nocnika cała czas nie chce się przekonać, a nie chcę jej zmuszać...
ufff a już myślałam, że tylko Oti jeszcze z nocnika nie korzysta
Stary 2014-01-24, 15:50   #3202
lilka00
Wtajemniczenie

Cytat:
Kinga jeszcze w życiu nie zrobiła nic na nocnik, no trudno, kiedyś przyjdzie jej czas
Stary 2014-01-24, 15:50   #3203
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187

Cytat:

ja nawet nie zaczęłam jeszcze odpieluchowania

Stary 2014-01-24, 15:54   #3204
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilka00 Pokaż wiadomość

Ale to wcale nie jest jeszcze czas na nocnik. Ok. mniej więcej 22 miesiąca dziecko jest w pełni gotowe i rozumne, żeby zacząć proces odpieluchowania. Jedne wcześniej jnne duuużo później. Bardzo często dziecko samo pokazuje, że go już drażnią pampersy.

Ja nawet nie próbuję sadzać, bo uważam że prędzej Henia zniechęcę niż odpieluchuję Czekam na lato, wtedy będzie ganiał w majtkach po ogródku

Edytowane przez gda
Czas edycji: 2014-01-24 o 15:55
Stary 2014-01-24, 15:55   #3205
tamlin111
Zakorzenienie

Mati nie raz zrobi, ale nie za każdym razem. Sadzam raz, dwa razy dziennie. Był czas gdy sikał za każdym razem, ale później coś mu się odwidziało.
Stary 2014-01-24, 15:55   #3206
gda
Zakorzenienie

Lewek, mój dziś też bez drzemki i też nie spał 1,5 h w nocy plus obudził się o 6. Dopiero teraz zasnął. 10 h na nogach!
Stary 2014-01-24, 16:06   #3207
kasiam187
Wtajemniczenie

Cytat:
Lewek, mój dziś też bez drzemki i też nie spał 1,5 h w nocy plus obudził się o 6. Dopiero teraz zasnął. 10 h na nogach!

Twardziel

a ja zostałam bez telefonu. Cór utopiła mi w toalecie moze dałoby sie jeszcze odratować gdybym sie skapnęła od razu ze tam jest, no ale matce nie przyszło do głowy szukać go w kiblu. i pływał tak sobie godzinę mamy blokadę założona na deske a ta spryciula zauważyła ze jest dziura z tyłu jak sa te śruby do przymocowania deski, dumnie mi pokazywała potem jak to zrobiła

Stary 2014-01-24, 16:07   #3208
lilka00
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale to wcale nie jest jeszcze czas na nocnik. Ok. mniej więcej 22 miesiąca dziecko jest w pełni gotowe i rozumne, żeby zacząć proces odpieluchowania. Jedne wcześniej jnne duuużo później. Bardzo często dziecko samo pokazuje, że go już drażnią pampersy.

Ja nawet nie próbuję sadzać, bo uważam że prędzej Henia zniechęcę niż odpieluchuję Czekam na lato, wtedy będzie ganiał w majtkach po ogródku
Ja też tak na poważnie zajmę się tym wiosna lub latem, teraz to bardziej takie przyzwyczajanie, tłumaczyłam jej, ze się tam robi siku i kupkę i pokazuje palcem na nocnik i mówi sisi , ale żeby coś zrobić to nieee... Na razie zero presji, nie to nie, a sadzanie na nocnik traktujemy jako zabawę, czasem nawet sama usiądzie w ubraniach.
Stary 2014-01-24, 16:19   #3209
Lewek
Zakorzenienie

Cytat:
Misiek też jeszcze nie zaczął nauki także spoko, jest jeszcze czas.

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

A w ogóle to jadłam dziś za Waszym przykładem kaszę kuskus na obiad i fuj. Tzn nie to, że pierwszy raz, kiedyś tam jadałam, ale wcale mi nie smakuje. Miśkowi zresztą tez, wziął jedna łyżkę i koniec. Łososia nawet nie chciał spróbować, choć już go wcześniej jadł, także obiad dziś mamy z głowy skończyło się na mleku i deserku. Spać też nie poszedł, a we mnie irytacja narasta... Jeszcze TŻ ma wrócić późno z pracy pewnie zmęczony.. Marud.

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Cytat:

Dokładnie. Kiedyś myślałam, że zacznę wcześnie, jak tylko będzie siedział, taaa... Jakoś nie widzę żeby w ogóle łapał o co biega, on nawet nie zasygnalizuje że ma kupę.

Cytat:
Twardziel

a ja zostałam bez telefonu. Cór utopiła mi w toalecie moze dałoby sie jeszcze odratować gdybym sie skapnęła od razu ze tam jest, no ale matce nie przyszło do głowy szukać go w kiblu. i pływał tak sobie godzinę mamy blokadę założona na deske a ta spryciula zauważyła ze jest dziura z tyłu jak sa te śruby do przymocowania deski, dumnie mi pokazywała potem jak to zrobiła
ups.. to spryciula. Aż te nasze szkodniki.

Gda, a Henio jest taki absorbujący, że musisz za nim non stop chodzić?
Misiek wprawdzie pospał dłużej, ok 7 się obudził z płaczem, jeszcze niedospany pewnie, i spał do 8.20 ale ja już nie mogłam zasnąć.
Stary 2014-01-24, 16:24   #3210
lilka00
Wtajemniczenie

Cytat:
Misiek też jeszcze nie zaczął nauki także spoko, jest jeszcze czas.

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

A w ogóle to jadłam dziś za Waszym przykładem kaszę kuskus na obiad i fuj. Tzn nie to, że pierwszy raz, kiedyś tam jadałam, ale wcale mi nie smakuje. Miśkowi zresztą tez, wziął jedna łyżkę i koniec. Łososia nawet nie chciał spróbować, choć już go wcześniej jadł, także obiad dziś mamy z głowy skończyło się na mleku i deserku. Spać też nie poszedł, a we mnie irytacja narasta... Jeszcze TŻ ma wrócić późno z pracy pewnie zmęczony.. Marud.
U nas dzisiaj był krupnik i mega smakował, chyba z 400 ml Kinga pożarła Na kolacje mamy jakieś kluski też od teściowej

---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ----------

Cytat:

Gda, a Henio jest taki absorbujący, że musisz za nim non stop chodzić?
Misiek wprawdzie pospał dłużej, ok 7 się obudził z płaczem, jeszcze niedospany pewnie, i spał do 8.20 ale ja już nie mogłam zasnąć.
Nie do mnie, ale się pożalę, że Kinga jest taka absorbująca bo na wszystko się wspina, do kojca ja włożę to się wspina po rurkach i siatce, do łóżeczka też nie bo po szczeblach, jak jest na wolności to włazi na szafki, na stół, po uchwytach od szuflad chce się wspinać, boję się, że spadnie i sobie coś zrobi.

Do tego biega w kółko jak postrzelona, u nas też już była krew z przeciętej wargi...

Edytowane przez lilka00
Czas edycji: 2014-01-24 o 16:25
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości