Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę:
Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. 1 2,78%
Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. 0 0%
Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. 1 2,78%
Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! 3 8,33%
Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! 0 0%
Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! 0 0%
Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! 1 2,78%
Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! 3 8,33%
Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco 0 0%
Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka 0 0%
Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. 1 2,78%
W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! 9 25,00%
Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! 11 30,56%
Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! 1 2,78%
Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! 2 5,56%
ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! 1 2,78%
Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! 1 2,78%
Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz 1 2,78%
mamusie listopad-grudzień. 0 0%
Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-24, 17:42   #3181
Taszanta
Zakorzenienie

Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I

Ale u nas dziś ładna pogoda, normalnie jak by wiosna szła poszłam się przejść i aż mi się nie chciało do domu wracać, tak było fajnie i obczaiłam, że w drogerii jest promocja na pieluchy ale akurat zapomniałam karty i nie chciało mi się wracać,
muszę jutro iść ale nie wiem z jakiego rozmiaru wziąć, bo to paczki po 96 to szkoda kupić i potem nie wykorzystać.

No i nadszedł wieczór a moje dziecko chyba swój skok rozwojowy ma codziennie wieczorem

Basia ale super że już po operacji , a gdzie to takie luksusy?

Taszanta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 18:02   #3182
sorento
Rozeznanie

Hej, witamy się popołudniowo
Wczoraj łobuziak nasz stwierdził, że nie będzie spał i tak sobie z nami posiedzi, na rączkach najchętniej, albo na naszym łóżku, pod warunkiem, że mama albo tata-albo najlepiej oboje będą obok O północy zgłodniał a potem poszła taaaaaaaaaka kupa, że się zastanawialiśmy czy go nie wykąpać od nowa Po pachy normalnie

I mieliśmy kolędę wczoraj, Tomiś ładnie spał Mąż z pracy nie dojechał, wrócił przed 19, patrzy-a tu na stoliku przygotowanym na kolędę 10 zł leży. To się mnie zapytał, czy ksiądz zaglądnął do koperty i mi resztę wydał

Poczytam co naskrobałyście od wczoraj, bo niedużo jest

nasz synek
sorento jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 18:07   #3183
sorento
Rozeznanie

ktosiula dziękujemy
Ano z laptopa pisałam, z telefonu to nawet nie próbuję odpisywać, bo białej gorączki dostaję
Mój smok obie piersi w dzień wysysa, tylko po dłuższej przerwie nocnej zadowala się jedną Ale wtedy to ja muszę z drugiej ściągać, bo mi eksplodować chce.
Za szczepienie i wagę
Ja też się z wieloma rzeczami nie wyrabiam, mogłabym w nocy prasować czy coś bardziej ogarnąć, bo wtedy bąbel ładnie śpi, ale sen zawsze wygrywa. Będzie lepiej I za mleczko, jadłaś coś dziś czy głodna siedzisz i obmyślasz dietę??

Cytat:
Napisane przez 89Beatka Pokaż wiadomość
ciesz się że mąz odpuścił chwilowo okupywanie twoich dwóch skarbów chyba że w dalszym ciagu je okupuje
Masował ostatnio przed ściąganiem, stwierdził, że choć sobie podotyka bo mu konkurencja silna wyrosła
Pisz szybko magisterkę i wracaj do nas!!!

ola_k11 super, że mąż pracę znalazł
zdrówka dla chłopaków!!
Pytałam wczoraj lekarki o spacery przy mrozie i mówiła, żeby jak najbardziej wychodzić i to codziennie, na godzinkę spokojnie można

agnieszka255 super wieści, nereczki też zaczną dobrze pracować
Ale ma duuuże oczęta Anulka

NEWTREND za pępuszek i wizytę u kardiologa, otworek na pewno zniknie i serduszko będzie jak dzwon
klony i Twoje fotki super

Kociak85 za wagę Dzielna Igunia u lekarzy!
Szkoda, że z przedłużeniem umowy nie wyszło
Oj, niedobra Ty-pieczarki z oliwkami i lazurem

anulka2205 to będziemy mieć bicepsy A Ania już w domu po badaniach?

Sylwiaaa88 Dobrze, że mama Cię dokarmia.
super prezent, Bartuś
Będzie dobrze z nóżkami

domi dla teściowej za przekarmienie Jasia , co trzeba mieć w głowie..
A to, że zwiała z domu
Biedny Jasieniek po szczepieniu , patent tż ze skarpetkami wypróbuję

niunia_20 rośnie maluszek ładnie Ja obstawiam dziewuszkę

nasz synek
Stary 2014-01-24, 18:16   #3184
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Basiaaaaaaaaa Pokaż wiadomość
I jak kąpiel?

A więc jestesmy w domu z godziny 14, przesunęlo się nam na 17:30. Przyszła Pani pielegniarka i poprosiła zeby zanieść malutką. Poszłam, przy drzwiach przesuwnych stał lekarz ubrany w zielony kitel, wziął małą i drzwi się zasunęły. Poszłam do pokoju naszego i się rozpłakałam, straszne to było, tak ja oddać. Dobrze, że mąż był bo się przytuliłam, a potem synusia wzięłam na ręce. Po godzinie zawołali, że jest juz na sali wybudzeń. Dwie godziny kolejne wybudzali ją, najpierw pielegniarka trzymała ją na rekach w kocu zawiniętą,a potem ja, nastepnie zmienił mnie mąż bo tzreba było nakarmić malego. Mała co jakiś czas wydawała z siebie pisk, coś w stylu "zostawcie mnie, chce spać". W koncu sie obudziła, to tak sie do cyca przyssała, że myslałam, że mi braknie. W między czasie przerwy na pisk i wrzask były. Pojadła i zasnęła. Mąż pojechał do domu z małym, a my zostałyśmy. Okolo 23, dostała czopek przeciwbólowy, strasznie ją bolało, widziałam że cierpi a ja nie moge jej pomóc. Po czopku przeszło i zasnęła. Karmienie jedno okolo 4 a potem około 8. W nocy już się uśmiechnęła i wiedziałam ze bedzie dobrze. O 9 przyszła jakaś lekarka dała wypis i powiedziała, że mozna iść do domu. Teraz mała strasznie harczy, piszczy, kaszle ale to przez rurkę intubacyjną, mamy sie uzbroic w cierpliwość bo przejdzie za kilka dni. We wtorek zmiana gipsu i tak przez kolejny miesiąc ma byc znow co tydzień. Ogólnie lekarz powiedział, że operacja sie udała i wszystko jest dobrze.
Opieka świetna, pokoje hotelowe, łazienka boska, śniadanie ekstra- kromki chleba, ser, pomidor, wedlina i jakis serek czosnkowy- nie tak jak normalnie w szpitalach chleb i masło. Obiadów nie ma, bo jak jest ktoś dłużej, to zamawiają catering dla pacjentów, ja nie pacjent to zamówiłam sobie prywatnie, frytki surówka, kurczak
Pielegniarki zaproponowały że mąż może zostac i synus ze mną, ale maż musiałby spać z małym, a że wąskie łózka to sie bał.

Sylwia- zapytałam, czy nie da sie zrobic ze znieczuleniem zwykłym, takim miejscowym zamiast narkozy ogólnej, to powiedzieli, żę takim malym dzieciom się tego nie robi bo to straszny ból i zwykle znieczulenie nie da rady tego opanować. Ciekawa jestem jak Wam to zrobią. Bałam się tej narkozy, ale wolałam to niz miałaby jescze bardziej cierpiec.

dobrze,ze to juz za Wami!

Cytat:
Napisane przez sorento Pokaż wiadomość
ktosiula dziękujemy
Ano z laptopa pisałam, z telefonu to nawet nie próbuję odpisywać, bo białej gorączki dostaję
Mój smok obie piersi w dzień wysysa, tylko po dłuższej przerwie nocnej zadowala się jedną Ale wtedy to ja muszę z drugiej ściągać, bo mi eksplodować chce.
Za szczepienie i wagę
Ja też się z wieloma rzeczami nie wyrabiam, mogłabym w nocy prasować czy coś bardziej ogarnąć, bo wtedy bąbel ładnie śpi, ale sen zawsze wygrywa. Będzie lepiej I za mleczko, jadłaś coś dziś czy głodna siedzisz i obmyślasz dietę??

Masował ostatnio przed ściąganiem, stwierdził, że choć sobie podotyka bo mu konkurencja silna wyrosła
Pisz szybko magisterkę i wracaj do nas!!!

ola_k11 super, że mąż pracę znalazł
zdrówka dla chłopaków!!
Pytałam wczoraj lekarki o spacery przy mrozie i mówiła, żeby jak najbardziej wychodzić i to codziennie, na godzinkę spokojnie można

agnieszka255 super wieści, nereczki też zaczną dobrze pracować
Ale ma duuuże oczęta Anulka

NEWTREND za pępuszek i wizytę u kardiologa, otworek na pewno zniknie i serduszko będzie jak dzwon
klony i Twoje fotki super

Kociak85 za wagę Dzielna Igunia u lekarzy!
Szkoda, że z przedłużeniem umowy nie wyszło
Oj, niedobra Ty-pieczarki z oliwkami i lazurem

anulka2205 to będziemy mieć bicepsy A Ania już w domu po badaniach?

Sylwiaaa88 Dobrze, że mama Cię dokarmia.
super prezent, Bartuś
Będzie dobrze z nóżkami

domi dla teściowej za przekarmienie Jasia , co trzeba mieć w głowie..
A to, że zwiała z domu
Biedny Jasieniek po szczepieniu , patent tż ze skarpetkami wypróbuję

niunia_20 rośnie maluszek ładnie Ja obstawiam dziewuszkę

a,pytalas moze do jakiej temperatury?

u nas juz po koledzie

mala wisi mi na cycu,obczajam dobry moment,zeby ja troche umyc,bez,placzu
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-01-24, 18:19   #3185
sorento
Rozeznanie

De28 o rany, uważaj na siebie!
Nie załapałam się na Twojego chichraczka
Masz wesoło z trójką śmieszków w domu
Teraz męża dorwało? A Ty i dzieciaki już lepiej? Christianek więcej je?

ryba Kacperek
fajny pomysł z tymi fotoksiążkami
Kacperek zdrowieje, a Tobie przeszło?

babku za psinka
za usg, prezenty super, zwłaszcza huśtawka
Mam nadzieję, że nastrój już lepszy

anka_85 ale masz głodomorka
dla tż, doczytałam, że się poprawił, oby mu tak zostało
A Ty nam pisałaś konkretnie, co tam się wydarzyło podczas porodu? Bo ja nie pamiętam

CorkaCzarownic za Ulkowe jelitka
My też jak spacerujemy to godzina minimum, a często dwie Dzieć ubrany i opatulony po uszy, a jak mu się potem śpi cudownie
14 marca??

niunia32 fajne porównanie dziewczynek

maomami eskimosek

rusalka przykro mi
Fajnie, że Oleńka się sama bawi, możesz coś ogarnąć w domu. A Zuzulkowi oby przeszedł ten okres buntu wobec Was

nemosek dla baby od zapomogi
Super, że bioderka ok- 2 tetry i flanelowa jeszcze?? Jak Wam się maluch w śpiochy mieści z takim wyposażeniem?

Kabriela za bioderka
A co Wy robicie na tej piłce? Skaczecie sobie we dwie?

weronisiek88, motylek Fajnie, że się odezwałyście!
za wagę maluszków

kejti_b witajcie z Wiktorkiem

lubiewiedziec

Anoula za wagę a za bioderka

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
siorka przywiozła mi pościel z sówkami dla małej, książeczki kontrastowe, wiersze Brzechwy i Tuwima, ubranko do chrztu, misia Wiktorię z fundacji Tvn, ciuszki a i prababcia zrobiła dla niej na drutach sweterek i czapeczkę z włoczki, którą przywiozla 30 lat temu z Węgier, z tej samej co mi robiła sukienusie do chrztu
ojej
dla siostry

nasturcja7667 kapustę kiszoną?? Jaką miałam ochotę ostatnio.. Muszę spróbować
A czemu kiwi nie? Bo ja sok świeżo wyciskany z owoców piję i kiwi dodałam parę razy..

Basiaaaaaaaaa super, że wszystko się udało!

Dzieć się budzi..uciekam Miłego weekendu, my jedziemy do moich rodziców więc pewnie będę nadrabiać w poniedziałek

nasz synek
Stary 2014-01-24, 18:21   #3186
nasturcja7667
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kabriela Pokaż wiadomość
Ktosiula u mnie to wygląda tak, rano dwie kanapki z wędliną chudą, szynką, lub szynką z indyka masło Omega Optima- nie ma ani mleka, ani serwatki ani czegoś tam jeszcze z mleka, masło jest bezmleczne i kosztuje coś ok 6,50
Drugie śniadanie, jabłko przegotowane lub surowe,
Obiad: i tutaj wchodzi w grę: makaron ryżowy, ryż, kasze jęczmienna gryczana, ziemniaki koniec. Jeżeli chcesz zrobić sobie kluski możesz tylko nie dodajesz jajka zamiast jajka możesz dać sobie troszkę tego masła Omega żeby złączyć ze sobą składniki. Mięsa: wszystko z indyka, od czasu do czasu od wielkiego dzwonu kurczaka( nie jestem Jego zwolenniczką zwłaszcza teraz jak dowiedziałam się, że Mała będzie ząbkować), chudziutki schabik i ryba ale też od czasu do czasu w moim przypadku tilapia. Mięso albo duszę, gotuję najczęściej, i piekę. Przyprawy sól i pieprz delikatnie.
Podwieczorek galaretka, lub kisiel własnej roboty.
I tak w kółko.

---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

A i oczywiście żadnych ciast i ciasteczek chyba że sobie sama upieczesz z płatków owsianych, ale ja ostrzegam zawierają sporo błonnika i dziecko może robić częściej i luźniejsze kupki.

Nasturcja jak to jesz wszystkie owoce oprócz kiwi a cytrusy? W życiu w mojej diecie to nie przejdzie, moja Agata by nie przestawała ryczeć gdybym jadła kiszonkę i cebulę. Ostatnio jak wprowadziłam pomidora to miałam taki problem, że głowa mała, prężenie, marudzenie przy kupie...zazdroszczę Ci!
U mnie znowu żadne mięso ani ryba nie przejdą! A marzę o indyku...

Sent from my HTC Desire X using Wizaz Forum mobile app
nasturcja7667 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 18:27   #3187
Kabriela
Zadomowienie

Moja jak nic ma skok rozwojowy bo już nie wiem co to może być. Spała w chuście pół godzinki, na rękach Jej źle, na piłce źle( co jest dla mnie szokiem, bo uwielbia piłkę)

A tak na piłce skaczemy sobie, huśtamy się, Mamusia robi ćwiczenia dla Mamusi dobre a dziecko ma frajdę.

Płacze cały dzień spala raptem godzinkę wcześniej teraz 30 min, a jak na złość Mąż musi zostać dłużej w pracy. A mnie od samego rana głowa pęka i jestem na serio zmęczona, nie wiem co mam zrobić, by mojemu dziecku ulżyć. A ona płacze teraz huśtam ją w wózku i nic...buuuuu
Kabriela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 18:30   #3188
sorento
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lusesita23 Pokaż wiadomość
a,pytalas moze do jakiej temperatury
Nie Ale mówiła, że tak jak jest dziś-było -6stopni to nawet się nie zastanawiać, jak będzie trochę chłodniej to cieplej ubrać i wyjść na krócej, ale wyjść Chyba, żeby mocny wiatr czy zawierucha była, to nie iść, nie tylko ze względu na dziecko ale i na siebie-bo ona zna mamy-dziecko pięcioma kocami zawiną a same zanim wyjdą to całe mokre -bo wózek targa, dziecia ubiera a sama już ubrana A potem wylezie na wiatr i zapalenie płuc gotowe
Jak pogoda nie sprzyja to wystawić przy uchylonym oknie wtedy malucha na chwilkę.

nasz synek
Stary 2014-01-24, 18:45   #3189
lubiewiedziec
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kabriela Pokaż wiadomość
Moja jak nic ma skok rozwojowy bo już nie wiem co to może być. Spała w chuście pół godzinki, na rękach Jej źle, na piłce źle( co jest dla mnie szokiem, bo uwielbia piłkę)

A tak na piłce skaczemy sobie, huśtamy się, Mamusia robi ćwiczenia dla Mamusi dobre a dziecko ma frajdę.

Płacze cały dzień spala raptem godzinkę wcześniej teraz 30 min, a jak na złość Mąż musi zostać dłużej w pracy. A mnie od samego rana głowa pęka i jestem na serio zmęczona, nie wiem co mam zrobić, by mojemu dziecku ulżyć. A ona płacze teraz huśtam ją w wózku i nic...buuuuu

Trzymaj sie dzielnie. pamietaj ze kolysania spala kaloriee. ja sobie zawsze tak mowie ito mi dodajeoyuchy po godzinie badz dwoch.

Ania
lubiewiedziec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 19:20   #3190
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lubiewiedziec Pokaż wiadomość
Trzymaj sie dzielnie. pamietaj ze kolysania spala kaloriee. ja sobie zawsze tak mowie ito mi dodajeoyuchy po godzinie badz dwoch.

Ania
Ja tez tak sobie zawsze mowie

sorento-ty nie przestaniesz mnie zadziwiac Teraz maz chory.
Maz mnie zaskoczyl.Lezal caly dzien w lozku ale slyszal przeciez co w domu robimy.I wlasnie mi powiedzial, ze nalezy mi sie order, jak kazdy dzien z dwojka wyglada jak dzis ze za to, ze kiedy bylam chora dalam rade jednak zajac dziecmi zrobi mi za pare dni jakis wellness

Daniel

Christian
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 20:30   #3191
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
Nie Ale mówiła, że tak jak jest dziś-było -6stopni to nawet się nie zastanawiać, jak będzie trochę chłodniej to cieplej ubrać i wyjść na krócej, ale wyjść Chyba, żeby mocny wiatr czy zawierucha była, to nie iść, nie tylko ze względu na dziecko ale i na siebie-bo ona zna mamy-dziecko pięcioma kocami zawiną a same zanim wyjdą to całe mokre -bo wózek targa, dziecia ubiera a sama już ubrana A potem wylezie na wiatr i zapalenie płuc gotowe
Jak pogoda nie sprzyja to wystawić przy uchylonym oknie wtedy malucha na chwilkę.

aha...
no u nas,20 na,minusie wiec nawet nie,mysle o wychodzeniu

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość

Maz mnie zaskoczyl.Lezal caly dzien w lozku ale slyszal przeciez co w domu robimy.I wlasnie mi powiedzial, ze nalezy mi sie order, jak kazdy dzien z dwojka wyglada jak dzis ze za to, ze kiedy bylam chora dalam rade jednak zajac dziecmi zrobi mi za pare dni jakis wellness
no zobaczyl jak to jest...

sluchajcoe,maly sukces!!
po tym jak mala po 18 krzyczala jak ja przebieralam juz do spanie,nawet przemycie darowalam to przy cucu sie uspokoila i po 19 wsadzilismy ja,na.sucho do wanienki:p
tak zeby sie oswoila...i udalo sie mi umyc jej wloski!!!
jutro sprobujemy bez ubranek i delikatnie polewac woda,zobaczymy...

Stary 2014-01-24, 21:14   #3192
sorento
Rozeznanie

Cytat:

Oby słowa dotrzymał bo Ci się należy !!!

Cytat:
aha...

sluchajcoe,maly sukces!!
po tym jak mala po 18 krzyczala jak ja przebieralam juz do spanie,nawet przemycie darowalam to przy cucu sie uspokoila i po 19 wsadzilismy ja,na.sucho do wanienki:p

za duuuuży sukces

A mój tż dopiero z pracy wrócił, na północ dojedziemy chyba

nasz synek
Stary 2014-01-24, 21:28   #3193
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
aha...

sluchajcoe,maly sukces!!

powodzenia mam nadzieję, że w końcu pokochacie kapiele
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 21:43   #3194
anka_85
Zakorzenienie

.

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

Edytowane przez anka_85
Czas edycji: 2014-01-25 o 14:44
anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 21:54   #3195
gold-fish
Zakorzenienie

witam wszystkie mamusie
zapraszam Was wszystkie na nowego bloga o żywieniu maluszków, mam w ciąży i po ciąży z każdym dniem blog będzie się rozkręcał, zachęcam do zadawania pytań
http://przezbrzuszekdoserca.blog spot.com/

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
gold-fish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 22:02   #3196
Olenka_24
Zadomowienie

Hej dziewczyny ! Przepraszam ze o sobie ale nie moge sie wbic temat dzisiaj. Ja dzis mialam dzien shopingu
Tesciowa zostala z Leosiem a ja zaszalalam, kupilam sobie kiece na chrzciny ktore robimy w ta niedziele, buty do niej na obcasie i jeszcze czarne oficerki ocieplane az sie mordka cieszy

Olenka_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 22:04   #3197
lubiewiedziec
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anka_85 Pokaż wiadomość
też lekko nie miałam. ale to już nieistotne.
zostałam potraktowana gorzej niż szczeniąca się suka, niejeden pies ma lepiej niż ja miałam w szpitalu. dla mnie ciężko nazwać ich ludźmi, nie powinni wykonywać swojej pracy skoro mają takie podejście. jestem człowiekiem i nie zasługuje na takie traktowanie. nikt nie zasługuje.

moj też ma skoki i to tylko wieczorami.
ech.
wczoraj do 2 nie spał.

nie pisałam tutaj bo jedyna osoba z jakim o tym rozmawiam to psycholog. naprawdę nie ma o czym pisać, bo to wszystko przykre i obrzydliwe.... tż wie co czuje i co się działo, też swoje przeszedł, tyle nerwów i stresu, że nawet do tego nie wracamy .
anka_85, jesli moge sie wtracic, to popieram twoja postawe. jak mieszkalam rok w uk, to owszem spotkalam wielu fajnych anglikow ale tez wielu, ktorzy duzo gorzej traktowlai polakow, a jak niektorzy nie umieli jezyka to w ogole masakra. i jesli masz mozliwosc biurokracyj ej walki z takim zachowaniem to rob to i nie odpuszczaj. Prawda jest taka, ze jesli mialas traumatyczny porod to masz prawoo i do zaza
enia i do odszkodowania, i do przeprosin, chociaz pewnie i tak to nie pomoze zapomniec o tym co sie wydarzylo.

lubiewiedziec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 22:06   #3198
sanrioo
Zakorzenienie

GG do sanrioo

Cytat:
Napisane przez kejti_b Pokaż wiadomość
ja właśnie czytam Język niemowląt, na razie z mieszanymi uczuciami. podoba mi się idea wprowadzenia planu dnia, zapanowania nad tym chaosem, bo karmienie małego na żądanie dzień i noc wykańcza, a on domaga się jedzenia 10-12 razy na dobę. z drugiej strony może czasem, jak sugeruje autorka nie rozumiem co mały do mnie mówi i za szybko lecę z cycem... poza tym widzę, że zaczyna sam ustawiać sobie nocne karmienia, zwykle zasypia ok. 22, budzimy się ok. 2, później 4, 6, 8. lepsze to niż co godzinę. więc może powinnam zaufać jego naturalnemu rytmowi? jesteśmy po szkole rodzenia, gdzie jedyną polecaną opcją było karmienie na żądanie.

cóż, przeczytam co tam jeszcze zaklinaczka niemowląt wymyśliła i chyba poszukamy jakiegoś rozwiązania po środku. mały miał 6 tygodni jedzeniowej wolności, czas się trochę ustatkować. skoro sam zaczyna to robić to może przy małej pomocy czy mobilizacji uda się go przekonać bezboleśnie do regularności

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

my dostaliśmy jako 'kurację' dwutygodniową, ciekawe co dalej. liczyłam, że to mu pomoże się uregulować i wystarczy...
ja myślę że mamy doskonale rozumieją co dzieci do nich mówią, a przecież cycuś to jest wszytsko co taki maluszek ma, tam jest ciepełko, jedzenie, picie, bicie serca, cała mama... to chyba dobrze że je tak często, on sam wie ile potrzebuje... a Ty dając mu to odpowiadasz na jego potrzeby - bliskości, zaspokojenia głodu i mase innych

to że chce jeść tyle razy to on wie najlepiej kiedy jest głodny i na pewno żadna Tracy Hogg nie wie lepiej... (ciarki mi przechodzą jak czytam o tym że dziecko ma jeść co 3 godziny.. a co jak chce częściej?)

po za tym niemowlaki są tak nieprzewidywalne że trudno tu mówić o jakimś planie dnia.. w to się można bawić około 3 miesiąca myślę jak sobie dzieć ureguluje różne rzeczy.

Cytat:
Napisane przez Kociak85 Pokaż wiadomość
Dobre pomysły! Dodałabym krzesełko do karmienis, jakieś fajne zabawki edukacyjne

Generalnie chodzi o podejście typu wsłuchiwanie się i próba zrozumienia dziecka. Traktowanie go nie jak małpkę tylko jak małego człowieczka którego trzeba szanować itd.
Do metod jeszcze nie doszłam nawet

wsłuchiwanie sie jak najbardziej i odpowiadanie na potrzeby, tu się zgadzam o szacunku itd... sprawdź sobie Serasów oni to 100% bliskości bez tresury

u nas mała uspana, pojedzona, umyta. walczymy też z ciemieniuchą ;/ ale jakoś opornie idzie i robię właśnie barszcz biały
sanrioo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 22:13   #3199
Firjal
Raczkowanie

GG do Firjal

Cytat:
Napisane przez sanrioo Pokaż wiadomość
ja myślę że mamy doskonale rozumieją co dzieci do nich mówią, a przecież cycuś to jest wszytsko co taki maluszek ma, tam jest ciepełko, jedzenie, picie, bicie serca, cała mama... to chyba dobrze że je tak często, on sam wie ile potrzebuje... a Ty dając mu to odpowiadasz na jego potrzeby - bliskości, zaspokojenia głodu i mase innych
super powiedziane

My byliśmy w poradni na wadze - mały w 8 tygodniu ma 4475 g więc w dwa tygodnie przybrał pół kilo Do najniższego centyla brakuje mu wciąż około 250 g , ale lekarz był zadowolony. Powiedział, że przy następnym szczepieniu w lutym mały dostanie darmowe pneumokoki.

Uff dzisiaj miałam aktywny dzień - mieszkanko wysprzątane, stos prania wyprasowany a to tylko dlatego, że od ponad tygodnia mały w końcu pospał w dzień. A wcześniej miał dwie drzemki po 10 minut i cały dzień umiał szaleć.

Usnął już i czekam aż mąż z pracy wróci ...
Kacper : 26.11.2013 g:13:20

Kciuki za Anię
Firjal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 22:16   #3200
ryba91
Zakorzenienie

mialam pisac wczesniej ale sił brakło...

Kacper nadal na antybiotyku, jeszcze nie jest dobrze ale lepiej moze we wtorek nam juz wyzdrowieje ten łobuz

Jestemw takim dołku, ze siostra dala mi wieksza gotowke na jutrzejsze zakupt dla Kacpra ze jak to nie pomoże to ja nie wiem hehe, jade do 5-10-15 bo tamdo -70%jest moze cos wyhacze. a w niedziele obiecałam dziewczynkom ze pojdziemy na łyżwy takkże idziemy

SORENTo- bez zmian ;/

Basiaaaaaaaaaaaaaaaaaaa- super ze po operacji juz
Stary 2014-01-24, 22:21   #3201
De28
Wtajemniczenie

edit

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2014-01-27 o 17:28
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 22:27   #3202
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
Oby słowa dotrzymał bo Ci się należy !!!

za duuuuży sukces

A mój tż dopiero z pracy wrócił, na północ dojedziemy chyba

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
powodzenia mam nadzieję, że w końcu pokochacie kapiele

dzieki

Cytat:
Napisane przez Olenka_24 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny ! Przepraszam ze o sobie ale nie moge sie wbic temat dzisiaj. Ja dzis mialam dzien shopingu
Tesciowa zostala z Leosiem a ja zaszalalam, kupilam sobie kiece na chrzciny ktore robimy w ta niedziele, buty do niej na obcasie i jeszcze czarne oficerki ocieplane az sie mordka cieszy

super zakupy

Cytat:

to że chce jeść tyle razy to on wie najlepiej kiedy jest głodny i na pewno żadna Tracy Hogg nie wie lepiej... (ciarki mi przechodzą jak czytam o tym że dziecko ma jeść co 3 godziny.. a co jak chce częściej?)

po za tym niemowlaki są tak nieprzewidywalne że trudno tu mówić o jakimś planie dnia.. w to się można bawić około 3 miesiąca myślę jak sobie dzieć ureguluje różne rzeczy.

wsłuchiwanie sie jak najbardziej i odpowiadanie na potrzeby, tu się zgadzam o szacunku itd... sprawdź sobie Serasów oni to 100% bliskości bez tresury

u nas mała uspana, pojedzona, umyta. walczymy też z ciemieniuchą ;/ ale jakoś opornie idzie i robię właśnie barszcz biały
fajnie napisalas...

mnie swego czasu lekarka zalecila karmienie co 2,5 godz.
ale ja.teraz uwazam,ze skoro odstasilismy mm to cyca bronic nie bede...
co prawda staram sie robic przerwy,ale udaje sie godzinne.te 2,5 to na spacerze tylko

mala znow zasnac nie moze,usypiam ja przy cycu

Stary 2014-01-24, 22:31   #3203
Firjal
Raczkowanie

GG do Firjal

Cytat:
dzieki

super zakupy

fajnie napisalas...

mnie swego czasu lekarka zalecila karmienie co 2,5 godz.
ale ja.teraz uwazam,ze skoro odstasilismy mm to cyca bronic nie bede...
co prawda staram sie robic przerwy,ale udaje sie godzinne.te 2,5 to na spacerze tylko

mala znow zasnac nie moze,usypiam ja przy cycu

U nas karmienie co 2 godziny, normalnie jak w zegarku. Jedynie w nocy 5-6 godzin przesypia.

Kciuki za Anię
Stary 2014-01-24, 22:41   #3204
sanrioo
Zakorzenienie

GG do sanrioo

lusesita usypianie przy cycu jest ok żeby tylko dała się odłożyć :P nasza walczy... już jest maks zmęczona budzi się co 10 minut i zasypia... biedna ale pewnie jak zaraz ja pójdę do łóżka i się z nią położę w końcu zaśnie na dłużej czyli jakieś 2,5 godziny a potem cyca
sanrioo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 22:48   #3205
Firjal
Raczkowanie

GG do Firjal

A tak w ogóle to czytałyście?
http://www.fakt.pl/gdzie-zamieszka-t...,440750,1.html
W moim mieście, 7 kilometrów od mojego domu

Kciuki za Anię
Stary 2014-01-24, 22:54   #3206
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
lusesita usypianie przy cycu jest ok żeby tylko dała się odłożyć :P nasza walczy... już jest maks zmęczona budzi się co 10 minut i zasypia... biedna ale pewnie jak zaraz ja pójdę do łóżka i się z nią położę w końcu zaśnie na dłużej czyli jakieś 2,5 godziny a potem cyca
rzadko odkladam...

najczesciej zasypiam z nia:p

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Firjal Pokaż wiadomość
U nas karmienie co 2 godziny, normalnie jak w zegarku. Jedynie w nocy 5-6 godzin przesypia.

u nas w nocy 3-4.
a w dzien niestety...widac,taka ma potrzebe ta moja przylepka
Stary 2014-01-24, 23:33   #3207
anka_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lubiewiedziec Pokaż wiadomość
anka_85, jesli moge sie wtracic, to popieram twoja postawe. jak mieszkalam rok w uk, to owszem spotkalam wielu fajnych anglikow ale tez wielu, ktorzy duzo gorzej traktowlai polakow, a jak niektorzy nie umieli jezyka to w ogole masakra. i jesli masz mozliwosc biurokracyj ej walki z takim zachowaniem to rob to i nie odpuszczaj. Prawda jest taka, ze jesli mialas traumatyczny porod to masz prawoo i do zaza
enia i do odszkodowania, i do przeprosin, chociaz pewnie i tak to nie pomoze zapomniec o tym co sie wydarzylo.

ja też wszelakiego rodzaju ludzi poznawałam, raz dobrze a raz źle było, no ale to co w tym szpitalu było przebiło najśmielsze moje oczekiwania.

Cytat:
Anka-ja tez jestem zdania, ze masz prawo walczyc o odszkodowanie cokolwiek tam sie stalo. I nie chodzilo mi o twoj porod, bo nie znam szczegolow. Mi chodzi o twoj styl pisania-jest praktycznie wulgarny i mnie razi. Nie wazne o czym piszesz,czy o tzecie, czy o kobiecie ojca,czy o bog wie jeszcze, zawsze w ten sam sposob. Strasznie agresywnie. I to nawet o swoim facecie. Wszystko cie wkurza, kazdy robi wszystko zle i nie tak jak chcesz. Mnie zastanawia twoja agresja w postach.Twoje negatywne nastawienie do wszystkiego. Bo np takie 1,5-2 letnie dziecko potrafi tez dac niezle w skore i ciekawe co wtedy?Strasznie cie wszystko wyprowadza z rownowagi -o to mi tylko chodzi.
mały akurat mnie koi, mam strasznie beznadziejny okres. pisząc tamtego posta te wspomnienia wróciły i dosłownie aż mi krew wrzała, wszystko tej chwili było na zasadzie "mogłam zrobić tak, moglam powiedzieć tak" i ogólnie żal. mam wisielczy nastrój przez to, jestem załamana bo tabletki na te stany nie działają wcale. zminili mi na inne i oby to wszystko w końcu zaczęło się prostować.

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 23:39   #3208
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Firjal Pokaż wiadomość
A tak w ogóle to czytałyście?
http://www.fakt.pl/gdzie-zamieszka-t...,440750,1.html
W moim mieście, 7 kilometrów od mojego domu
Tego czlowieka to powinni na krzeslo elektryczne dac od razu a nie nie dosc ze my jako podatnicy go utrzymujemy to dodatkowo jeszcze wyjdzie na wolnosc i nie wiadomo czy nie zrobi jakiemus dziecku krzywdy...

W ogole ja sobie nie wyobrazam jak mozba zrobic cos takiemu malemu bezbronnemu dziecku? Tylko dlatego ze jest bezbronne i nie moze sie bronic? Ehh drazliwy temat dla mnie a od kiedy mam dziecko to juz w ogole...

Od jutra cwicze z Ewka kto ze mna? :P

"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
lineczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 00:58   #3209
ktosiula
Wtajemniczenie

Nasturcja, Kabriela dzięki za odpowiedź. Kabriela z nieba mi spadlas z tym masłem! Gdzie je kupiłaś???

Lusesita brawo! Trzymam kciuki żeby mala pokochała kąpiel!

De to teraz zdrówka dla męża! Nareszcie docenił Twoją ciężką pracę, oby mu za szybko to z głowy nie wyleciało.

Tak się cieszyłam ze Miki wczoraj miał pierwsza pobudkę o 3 to dzisiaj juz się obudził. Oderwał mnie od projektowania fotoksiazki, dużo z tym roboty jest...musze w weekend skonczyc, bo efekt się zapowiada piorunujący

---------- Dopisano o 00:58 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ----------

Lineczka ja, ja! Podejmujemy wyzwanie? Ile razy w tygodniu??? Muszę się ujędrnić i pozbyć cellulitu koniecznie lato idzie!

ktosiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 01:57   #3210
paulinaizabela
Zakorzenienie

Hejka
U nas to chyba skok, bo wg korygowanych tygodni mała ma 9, 5 i od kilku dni jest nieznośna...jednak z każdym dniem jest lepiej i mniej marudzi
Jutro chrzciny, trzymajcie kciuki żeby Majka była grzeczna w kościele i u fotografa

Cytat:
Napisane przez agnieszka255 Pokaż wiadomość
Słodziutka kruszynka

Cytat:
Napisane przez Basiaaaaaaaaa Pokaż wiadomość

A więc jestesmy w domu z godziny 14, przesunęlo się nam na 17:30. Przyszła Pani pielegniarka i poprosiła zeby zanieść malutką. Poszłam, przy drzwiach przesuwnych stał lekarz ubrany w zielony kitel, wziął małą i drzwi się zasunęły. Poszłam do pokoju naszego i się rozpłakałam, straszne to było, tak ja oddać. Dobrze, że mąż był bo się przytuliłam, a potem synusia wzięłam na ręce. Po godzinie zawołali, że jest juz na sali wybudzeń. Dwie godziny kolejne wybudzali ją, najpierw pielegniarka trzymała ją na rekach w kocu zawiniętą,a potem ja, nastepnie zmienił mnie mąż bo tzreba było nakarmić malego. Mała co jakiś czas wydawała z siebie pisk, coś w stylu "zostawcie mnie, chce spać". W koncu sie obudziła, to tak sie do cyca przyssała, że myslałam, że mi braknie. W między czasie przerwy na pisk i wrzask były. Pojadła i zasnęła. Mąż pojechał do domu z małym, a my zostałyśmy. Okolo 23, dostała czopek przeciwbólowy, strasznie ją bolało, widziałam że cierpi a ja nie moge jej pomóc. Po czopku przeszło i zasnęła. Karmienie jedno okolo 4 a potem około 8. W nocy już się uśmiechnęła i wiedziałam ze bedzie dobrze. O 9 przyszła jakaś lekarka dała wypis i powiedziała, że mozna iść do domu. Teraz mała strasznie harczy, piszczy, kaszle ale to przez rurkę intubacyjną, mamy sie uzbroic w cierpliwość bo przejdzie za kilka dni. We wtorek zmiana gipsu i tak przez kolejny miesiąc ma byc znow co tydzień. Ogólnie lekarz powiedział, że operacja sie udała i wszystko jest dobrze.
Opieka świetna, pokoje hotelowe, łazienka boska, śniadanie ekstra- kromki chleba, ser, pomidor, wedlina i jakis serek czosnkowy- nie tak jak normalnie w szpitalach chleb i masło. Obiadów nie ma, bo jak jest ktoś dłużej, to zamawiają catering dla pacjentów, ja nie pacjent to zamówiłam sobie prywatnie, frytki surówka, kurczak
Pielegniarki zaproponowały że mąż może zostac i synus ze mną, ale maż musiałby spać z małym, a że wąskie łózka to sie bał.
Super, że to już za Wami dzielna malutka

Cytat:

Mnie też, naprawdę szacun za nadrabianie i odpisywanie

Super, że docenił i niech dotrzyma słowa, bo relaksik Ci się należy

Cytat:
Napisane przez Olenka_24 Pokaż wiadomość

Nie ma to jak udane zakupki

Sorento - miłego weekendu u rodziców

Zmykam

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości