|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1621 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4479642 4]Ty byś nie usunęła. Są kobiety, które wiedzą, że nie chcą dziecka i usuną. Dlaczego zabraniać innym? Twoje dziecko, Twoja sprawa ale nie rozumiem dlaczego ograniczać to prawo innym? Ty i tak byś nie usunęła. Robi ci to różnicę, że jakaś tam Kowalska tego dokona?
Nie każda kobieta ma ochotę być inkubatorem czy św. Mikołajem by kogoś uszczęśliwiać. Zrozum jedną rzecz - gwałt to tak silnie oddziałujące na kobietę zdarzenie, że całkiem zrozumiałe jest usunięcie ciąży. Miałam przypadek gwałtu w rodzinie, wiem jak to wpływa na psychikę. I wiem, jak blady strach pada na kobietę (w tym przypadku nastolatkę) jeśli chodzi o ewentualną ciążę. Całe szczęście, że prawo dopuszcza możliwość usunięcia. Ależ ty też mówisz na sucho i bez emocji bo jak sądzę w niechcianej ciąży nie byłaś więc twoje kalkulacje "co by było gdyby" też bez uczuć. Ty byś płakała po kątach - są takie, które nie są stworzone do roli matki i nie chcą mieć tego dziecka. I to jest właśnie chore, bo ktoś by płakał po kątach to niech inne mają zakaz. Bomba. Nie usuwaj - nie płacz. Ale nie wnikaj w życie innych.[/QUOTE] Ja nikomu nie brnie usuwania ciąży ,mówiłam tylko o swoich odczuciach w tej sprawie. Ja bym się na aborcje nie zdecydowała, ale też nie mam zbytniej ochoty na ciąże i poród ,tego też bym nie chciała. Dlatego wiem że w moim przypadku ciąża to byłaby tragedia ,bo nie wiedziałabym czym się kierować. Bo niczego nie jestem do końca pewna, wydaje mi się że jak przetrzymam ciąże ,urodzę dziecko ..wezmę je w ramiona to albo poczuje ten instynkt macierzyński albo też nie. Bo jeżeli w momencie narodzi pozostanę obojętna to chyba wszystko będzie jasne. Co do gwałtów to tutaj akurat rozumiem że w takiej sytuacji aborcja może być słusznym wyjściem. Dla takiej kobiety ciąża może być udręką, Właśnie boje się że bym żałowała swojej decyzji, wydaje mi się to na tyle poważna sprawa ,że nie potrafiłabym chyba na nic się zdecydować. Mogłabym płakać po kątach ,dlatego to ryzyko jest dla mnie blokadą przed wszystkim. |
|
|
|
#1622 |
|
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44796885]Aha, czyli jak liczba przeciwników aborcji rośnie, to jest wina KK i 'chorych ruchów', a jak maleje, to wszystko jest cacy i 'nareszcie Polska wychodzi z ciemnogrodu'? Super
Nie wydaje mi się, żeby wprowadzenie całkowitego zakazu aborcji się udało (ale fakt, dojścia do władzy PiS'u, co jest niestety prawdopodobne, boję się i ja okropnie i sądzę, że ich postulaty dot. aborcji będą wtedy jednym z mniejszych problemów tego kraju) i jestem przeciwna całkowicie wprowadzeniu czegoś takiego, a już na pewno nie wydaje mi się, żeby nastąpiło coś takiego przy dużym poparciu społecznym, bo tylko kompletne oszołomy będą chciały zabronić kobiecie usunięcia ciąży z gwałtu. Ale może mam zbyt wielką wiarę w ludzi [/QUOTE]Jeśli nie Kościół i ruchy, które wieszają wszędzie zdjęcia abortowanych płodów (co jest chore, więc one są chore) to co jest sprawcą tej zmiany? Dla mnie normalnym podejściem do aborcji jest pozostawienie wyboru kobiecie, a nie zabranianie jej czegoś albo wydzielenia sytuacji, kiedy aborcja jest morderstwem, a kiedy nie... Teraz wygląda to tak i niestety tendencja wzrostowa przeciwników aborcji jest widoczna http://www.rp.pl/artykul/944669.html |
|
|
|
#1623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1624 |
|
jestę wieszczę
|
Nie wolno zabijać człowieka, no bo to człowiek i należy mu pomagać, gdy jest chory. Płodowi bije serduszko, ma rączki i nóżki, ale do pewnego momentu nie działa mu mózg. Podobnie jak człowiek ze śmiercią mózgową. Ma serdusio, ma rąsie i nózie, ale kurna, mózg, mózg mu nie działa i można go odłączyć. No to jak nie działa mózg, to to już nie człowiek? Czy może nie żyje?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#1625 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1626 | |
|
Hrodebert
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1627 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1628 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1629 |
|
Konto usunięte
|
... i w trakcie usg okazuje się, że mimo bijącego serdusia, rąsi, nózi, i "działającego" mózgu jest ciężko i nieodwracalnie upośledzone. Jesteś przeciw aborcji?
|
|
|
|
#1630 |
|
BAN stały
|
W Szwecji chyba nie będą już rozdawać tyle azylów politycznych, bo azylantom za bardzo Szwedki się podobają.
|
|
|
|
#1631 |
|
jestę wieszczę
|
Nie istotne, co będzie w przyszłości. Zarodek 8-tygodniowy jest według mnie w podobnej sytuacji, jak człowiek ze stwierdzoną śmiercią mózgową. Ma serduszko, nie ma działającego mózgu = można odłączyć, abortować.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#1632 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#1633 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak wygląda ten `owy zarodek? W jakim stopniu jest wykształcony? |
|
|
|
|
#1634 |
|
Hrodebert
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4479723 4]... i w trakcie usg okazuje się, że mimo bijącego serdusia, rąsi, nózi, i "działającego" mózgu jest ciężko i nieodwracalnie upośledzone. Jesteś przeciw aborcji?[/QUOTE]Tutaj należało by uściślić .Jeżeli mówimy o jakiś stanach wegetatywnych <upośledzenia umysłowe>to jestem za aborcją .Jeżeli np. miało by się urodzić bez rączek ,to przeciw .
|
|
|
|
#1635 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- [1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;44797294]Do jakiego momentu aborcja jest możliwa?Do któregoś tygodnia chyba ? Jak wygląda ten `owy zarodek? W jakim stopniu jest wykształcony?[/QUOTE] Do 12 tygodnia chyba jest dopuszczalna aborcja. Wygląd płodu można sobie sprawdzić w googlach.
|
|
|
|
|
#1636 |
|
Hrodebert
|
Wiesz jakie olbrzymie konsekwencje może mieć takie podejście .Na szczęście ustawodawca twierdzi inaczej i chwała .
|
|
|
|
#1637 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Gdyby w przypadku osób po śmierci mózgowej istniała szansa, że mózg na nowo zacznie pracować albo np. rozwinie się nowy mózg, to podejrzewam, że człowiek po śmierci mózgowej wcale nie byłby uznany za osobę martwą, albo chociaż taką, którą można bez problemu odłączyć od aparatury podtrzymującej niektóre funkcje organizmu. Medycyna patrzy nie tylko na aktualny stan pacjenta, ale też i na możliwość poprawy tego stanu. Cytat:
|
|
#1638 |
|
BAN stały
|
W każdym kraju gdzie feministki wywalczyły prawo do aborcji to żądają wydłużenia możliwości czasu jej dokonania.
|
|
|
|
#1639 |
|
jestę wieszczę
|
Ustawodawca ustawodawcą, a według prawicowców w Polsce i 200 tys. aborcji rocznie się dokonuje.
|
|
|
|
#1640 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ktoś będzie chciał zrobić to zrobi tak czy inaczej. Czy będzie zakazana, czy dozwolona. Mamy zakaz aborcji, a jakoś nie każdy się tym przejmuje i są one dokonywane
|
#1641 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1642 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1643 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Gdyby ustawodawca był poważny, to liczba aborcji by spadła, nawet jak byłaby dozwolona.
|
|
|
|
|
#1644 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Śmierć mózgu – definicja śmierci utożsamiająca śmierć człowieka jako całości z nieodwracalnym ustaniem funkcji mózgu. Obecnie przyjęta w Polsce definicja śmierci jako śmierci całego mózgu obowiązuje od 2007 roku. Rozpoznanie śmierci mózgu pozwala na zaprzestanie dalszego, niecelowego leczenia oraz na pobranie ze zwłok narządów do celów transplantacyjnych. źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/śmierć_mózgu Nie widzę jednak powodu, by w ten sam sposób, traktować płód. Człowiek po śmierci mózgowej, to człowiek, któremu mózg działał, ale przestał działać i nie ma szans, by się to zmieniło. Z kolei płód rozwija się i ma realną szansę na posiadanie w pełni sprawnego mózgu. To są jednak inne sytuacje.
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2014-01-25 o 15:44 |
|
|
|
|
#1645 |
|
Zakorzenienie
|
Prawda. I te wielodzietne, biedne rodziny, które nie mogą się utrzymać, tak bardzo polskie.
|
#1646 |
|
BAN stały
|
Przez takie głośne myślenie potem aborcja wchodzi w zakres standardowych usług medycznych i jest refundowana nawet przez część społeczeństwa która jest do niej wrogo nastawiona. Bo biedny trzeba pomagać!
|
|
|
|
#1647 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1648 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() A jak ktoś świadomie nie stosuje antykoncepcji, to zwykle dlatego, że kościół zabrania, więc wtedy legalna aborcja nic by nie dała.
|
|
#1649 |
|
jestę wieszczę
|
No, a tak to musiałabym wziąć kredyt. Jak żyć?
|
|
|
|
#1650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:18.

[/QUOTE]