Wrześniówki 2014 - łączmy się :) - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-24, 18:12   #631
bezaczek7
Zakorzenienie

Dot.: Wrześniówki 2014 - łączmy się :)

ale mi dziś smakowały ziemniaczki i kapustka kiszona gotowana, i łosoś czy co to było normalnie żadnego porównania z wczorajszą rybą
byłyście z tżtami na pierwszym usg? mój nie wiem czy da radę przez pracę, ale jak mu opisałam, że mi coś włoży do środka, to stwierdził "i co, mam stać i się przyglądać jak jakiś facet ci tam gmera?" także nie wiem czy się zdecyduje
wishlista
18WRZESIEŃ2010
08wrzesień2014 ostatecznie 17.09. 14:35
bezaczek7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 18:18   #632
xxxmalenka1989
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bezaczek7 Pokaż wiadomość
ale mi dziś smakowały ziemniaczki i kapustka kiszona gotowana, i łosoś czy co to było normalnie żadnego porównania z wczorajszą rybą
byłyście z tżtami na pierwszym usg? mój nie wiem czy da radę przez pracę, ale jak mu opisałam, że mi coś włoży do środka, to stwierdził "i co, mam stać i się przyglądać jak jakiś facet ci tam gmera?" także nie wiem czy się zdecyduje
ja byłam sama, facet TŻ zazwyczaj idzie jak już robią USG przez brzuszek

---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ----------

Cytat:
Napisane przez etusiaaa Pokaż wiadomość
u mnie z praca... mmmm...
w sumie to kierwoniczka i dziewczyny wiedzą, regionalna jeszcze nie.

Ale ja pracuję w galerii w sklepie obuwnicznym, więc jeszcze pracuję natomiast jak pójdę 19.02 na wizytę to pewnie już pójdę na zwolnienie, niby lekarka chciała mi dać juz 03.01 jak byłam potwierdzić ciążę, ale jeszcze ten miesiąc pracuję bo mamy też urlopy więc nie chciałam tak dziewczyn zostawiać- a mamy zgraną załogę.

U mnie też wiedziały ze staram sie o dziecko więc jakoś zaskoczenia nie było
Mam nadzieję że po macierzyńskim wrócę bo umowę mam do końca 2016 roku.

A mam pytanie czy któraś wie, gdyby w przypadku zlikwidowania sklepu w mojej galerii (pracodawca ma ponad 150 sklepów w polsce) to mogą mnie zwolnić na l4 lub macierzyńskim. (najm sklepu mamy do listopada tego roku)
Może tutaj znajdziesz odpowiedź bardziej dokładną
"W przypadku umowy na czas nieokreslony pracownica w ciazy chroniona jest przed zwolnieniem od 1 dnia ciazy (wyjatek to zwolnienie dyscyplinarne i likwidacja/upadlosc firmy).

W przypadku umowy na czas okreslony, kiedy umowa konczy sie z dniem osiagniecia przez pracownice 12 tyg i 1 dnia ciazy -> wowczas umowa musi zostac przedluzona przez pracodawce do dnia porodu. W przypadku nieosiagniecia wymaganego wieku ciazy pracodawca nie ma obowiazku przedluzac pracownicy umowy i moze zwolnic pracownice lub umowa rozwiaze sie z okresem na jaki zostala zawarta.

Powyzsza zasada nie obejmuje umow na zastepstwo i umow na okres probny nieprzekraczajacy 1 miesiaca".
xxxmalenka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 19:11   #633
etusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xxxmalenka1989 Pokaż wiadomość
ja byłam sama, facet TŻ zazwyczaj idzie jak już robią USG przez brzuszek

---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ----------

Może tutaj znajdziesz odpowiedź bardziej dokładną
"W przypadku umowy na czas nieokreslony pracownica w ciazy chroniona jest przed zwolnieniem od 1 dnia ciazy (wyjatek to zwolnienie dyscyplinarne i likwidacja/upadlosc firmy).

W przypadku umowy na czas okreslony, kiedy umowa konczy sie z dniem osiagniecia przez pracownice 12 tyg i 1 dnia ciazy -> wowczas umowa musi zostac przedluzona przez pracodawce do dnia porodu. W przypadku nieosiagniecia wymaganego wieku ciazy pracodawca nie ma obowiazku przedluzac pracownicy umowy i moze zwolnic pracownice lub umowa rozwiaze sie z okresem na jaki zostala zawarta.

Powyzsza zasada nie obejmuje umow na zastepstwo i umow na okres probny nieprzekraczajacy 1 miesiaca".
dzieki

Nasz dzień: 16 czerwca 2012

Paulinka: 16 września 2014

Mateusz: 13 lipiec 2017
etusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 19:42   #634
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Ja czuję baardzo mocno ,że będę mieć chłopca i zastanawiam się nad imieniem.Może Marcin, Marek, Damian...nie wiem

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

Cytat:
W poprzedniej ciąży byłam z mężem na wszystkich USG z wyjątiem potwierdzającego,a teraz nawet na potwierdzającym byłam z mężęm i będziemy chcieli być razem na każdym do końca

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 21:49   #635
bezaczek7
Zakorzenienie

a mnie dziś znów brzuch pobolewa... jutro do pracy na ponad 12 godzin zobaczymy jak to będzie. ale dzwoniła szefowa i mówiła, że na luty mi już zrobiła grafik po 6 godzin, czyli pół dnia, a więcej tych dni, choć i tak będę mniej zarabiać niż do tej pory. no ale dzidzi ważniejsze.
wishlista
18WRZESIEŃ2010
08wrzesień2014 ostatecznie 17.09. 14:35
bezaczek7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 22:31   #636
branzoletka
Branzoletka

Witam się wieczornie
Wy juz imiona wybieracie My walczylismy z TŻ do momentu porodu o imie,ni hu hu nie mogliśmy się dogadać i stanęło na wyborze TŻ
Teraz juz mam i nie dam się przegadać a ze mam silne przeczucie dziewczynki to będzie Monika

Gratuluje wszystkim udanych wizyt i zobaczonych fasolek
Witam tez nowe mamuski

Cytat:
Ale chyba jak jest przy porodzie lekarz, który prowadzi ciąże to jest lepiej. Choć z tego co słyszałam to lekarza tak na prawdę nie ma tylko położne. Sama już nie wiem. A co myślicie o szkole rodzenia?
Szkoła rodzenia jest super i polecam

Dziewczyny nie sugerujcie się wyborem szpitala ze wzgledu na lekarza,bo nie wiadomo czy będzie miał dyzor w dniu porodu a poza tym on przychodzi tylko zszywac krocze a wtedy jest juz nam obojętne kto to robi ja nawet nie pamiętam po pierwszym porodzie płci lekarza który mnie zszywał
Przy drugim miałam planowana cesarke wiec nie miałam wyboru a na płatny poród nie było mnie stac.

Cytat:
Napisane przez Amelie Pokaż wiadomość

Miałyście takie silne przeczucia i sprawdziło się Wam?
Tak dwa razy z tym ze w syna zesmy celowali i tez się udało. Teraz jest na bank dziewczynka i tej wersji się będę trzymać

Cytat:
Napisane przez Miminek Pokaż wiadomość

UWAGA UWAGA! Piszę pracę mgr
i wytrwałości rzycze

Cytat:
A terasz pytanie do mam, które dzieciątka już mają Odradzanie zakup wózka tzw. 3w1 ?Tak na prawdę teraz ich jest najwięcej, nie mówie o wózku na trzech kółkach, ale o takim normalnym cztero kołowym ale 3w1. Podzielcie się swoją opinią
Nigdy nie miałam 3w1 wiec nie wiem ale wiem,ze koła muszą być skretne,bo bez nich meczarnia jak cholera a jezdzenie takim po sklepach to porazka.
Małe kołka zakopia się w śniegu i przymusowa odsiadka w domu dopóki śniegi nie stopnieja
Gondola nie krótsza jak 80cm.bo ochrona przed wiatrem,zacinacym śniegiem czy deszczem jest w niej najlepsza a zima może być jak w zeszłym roku dłuuga.
Ważny jest tez kosz na zalkupy żeby nie był za mały i był łatwy do niego dostep-uwierzcie mi,to ma znaczenie
Cytat:
Napisane przez kujon001 Pokaż wiadomość
ja mialam wybrany wozek i jak bylam w szpitalu to maz sam pojechal i kupił
dla meza ,bo wuzek super wygląda.

Ale poemat trzasnełam Normalne u mnie,rzadko a tresciwie

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

przepraszam ale pisze z klawiatòry bez polskich znakòw

13.08.12 mój mały cud
branzoletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 08:25   #637
Pizamowa
Raczkowanie

Cytat:
a mnie dziś znów brzuch pobolewa... jutro do pracy na ponad 12 godzin zobaczymy jak to będzie. ale dzwoniła szefowa i mówiła, że na luty mi już zrobiła grafik po 6 godzin, czyli pół dnia, a więcej tych dni, choć i tak będę mniej zarabiać niż do tej pory. no ale dzidzi ważniejsze.

wg. mnie mimo że będziesz pracowac mniej to nie powinnaś zarabiać mniej
Art. 179.
§1. Pracodawca zatrudniający pracownicę w ciąży lub karmiącą dziecko piersią przy pracy wymienionej w przepisach wydanych na podstawie art. 176, wzbronionej takiej pracownicy bez względu na stopień narażenia na czynniki szkodliwe dla zdrowia lub niebezpieczne, jest obowiązany przenieść pracownicę do innej pracy, a jeżeli jest to niemożliwe, zwolnić ją na czas niezbędny z obowiązku świadczenia pracy.

§2. Pracodawca zatrudniający pracownicę w ciąży lub karmiącą dziecko piersią przy pozostałych pracach wymienionych w przepisach wydanych na podstawie art. 176 jest obowiązany dostosować warunki pracy do wymagań określonych w tych przepisach lub tak ograniczyć czas pracy, aby wyeliminować zagrożenia dla zdrowia lub bezpieczeństwa pracownicy. Jeżeli dostosowanie warunków pracy na dotychczasowym stanowisku pracy lub skrócenie czasu pracy jest niemożliwe lub niecelowe, pracodawca jest obowiązany przenieść pracownicę do innej pracy, a w razie braku takiej możliwości zwolnić pracownicę na czas niezbędny z obowiązku świadczenia pracy.

§3. Przepis § 2 stosuje się odpowiednio do pracodawcy w przypadku, gdy przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania dotychczasowej pracy przez pracownicę w ciąży lub karmiącą dziecko piersią wynikają z orzeczenia lekarskiego.

§4. W razie gdy zmiana warunków pracy na dotychczas zajmowanym stanowisku pracy, skrócenie czasu pracy lub przeniesienie pracownicy do innej pracy powoduje obniżenie wynagrodzenia, pracownicy przysługuje dodatek wyrównawczy.

§5. Pracownica w okresie zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy zachowuje prawo do dotychczasowego wynagrodzenia.

§6. Po ustaniu przyczyn uzasadniających przeniesienie pracownicy do innej pracy, skrócenie jej czasu pracy lub zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy, pracodawca jest obowiązany zatrudnić pracownicę przy pracy i w wymiarze czasu pracy określonych w umowie o pracę.

§7. Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia, sposób i tryb wydawania zaświadczeń lekarskich stwierdzających przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania dotychczasowej pracy przez pracownicę w ciąży lub karmiącą dziecko piersią, uwzględniając zagrożenia dla jej zdrowia lub bezpieczeństwa występujące w środowisku pracy.

nie możesz mniej zarabiać tylko dlatego że jesteś w ciąży i musisz mniej pracować ( chyba że jesteś na jakiejś dziwnej umowie nie wiem

dopytaj w księgowości lub w zusie.
Pizamowa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-25, 09:27   #638
kujon001
Raczkowanie

hej dziewczynki u mnie dzisiaj zimno -19, siedze w pracy na szczescie tylko do 13, samochod mi nie odpalil to mialam z rana ladny spacerek 30min i spowrotem tez mnie to czeka, poza tym czuje sie bardzo dobrze w ogole nie czuje ze jestem w ciazy nic kompletnie mi nie dolega puk puk, jedynie to ze o 20-21 juz spie bo jestem bardzo zmeczona, w pierwszej ciazy bylo tak samo moze bardziej bolal mnie brzuch ale poza tym zadnych dolegliwosci,

jesli chodzi o dziecko to moja coreczka za tydzien skonczy 16miesiecy i juz z mezem myslelismy nad 2 dzieckiem ze poprostu razem sie wychowa zeby sie razem bawili ze tak poprostu bedzie łatwiej (na poczatku ciezej ale potem łatwiej), tylko ze ja jeszcze sie wachałam i bylam przekonana ze jak od lutego zaczniemy sie starac to napewno to troche potrwa a tu wyszło już i bardzo sie ucieszyłam, mam dwie kolezanki ktore sie staraja od roku i nic, dlatego ja sie boje ze u mnie sie udało ale ze jest to zbyd piekne zeby było prawdziwe, ale sie rozpisałam milego dnia
kujon001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 09:32   #639
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katiusza1985 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
ja również polecam wózki 3w1- mi sie sprawdzilo i nosidelko, i gondola, i spacerówka - chociaż spacerówka jest trocha za płytka tzn. siedzenie mogloby być troche większe, ale za to jest kompaktowa i to jej plus . My mielismy wózek espiro. odkupilismy uzywany. Ale jak rozglądalam się za nowymi to bardzo mi sie podobały baby active. Swego czasu widzialam dużo na ulicach wózków marita- styl retro, duze kola, też fajny.
Sprzedawca nam mówil, zeby sawiać na polskie wózki - są najlepsze i przede wszystkim robione na nasze polskie drogi odradzali nam właśnie x-lander - mówili ze są to wózi robione na włoskie drogi, a nie polskie, i w ogóle mówili o całej masie wad w tych wózkach, łącznie z ceną.

mi od wczoraj chodzi po głowie imie Iga ja wybierajac imie biore pod uwagę jak brzmi ono z nazwiskiem - mam po meżu ciężkie, niezbyt dźwieczne nazwisko, wieć chcę żeby imie dobrze brzmiało z nazwiskiem

Mam pytanie do mam, które będa mialy dzieci z nieduzą róznicą wiekową. Nie boicie sie, ze będzie wam cięzko? Dwójka małych dzieci w domu, moze nie tyle co mnie przeraza, ale trochę sie obawiam jak to będzie. A moze uwazacie, ze to właśnie łatwiej jak sie razem tak chowa dzieci? Planowałyście tak, czy moze tak właśnie wyszło?

U nas dzidziuś planowany,trochę obawiamy,ale wydawało nam się to najlepsze,dlatego,ze takie dzieci maja ze sobą dobry kontakt.
anesh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 10:45   #640
purpurowaaa
Przyczajenie

Pewnie, że się boję jak to będzie... Nawet dwóch lat różnicy nie będzie między nimi.. No ale wiele razy słyszałam że jedno przy drugim się wychowa, jedno drugie zabawi i jakoś jest Dam rade. Muszę dać chociaż wiem, że chwilami będzie ciężko. Dobrze, że mam mame swoją w domu to mi pomoże
purpurowaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 12:08   #641
pomarancza24
Zadomowienie

Cześć dziewczyny. Jeśli któraś byłaby zainteresowana to mam do sprzedania bardzo tanio książki Heidi Murkoff "w oczekiwaniu na dziecko" i "dieta przyszłej mamy". Całkowite nowe i bardzo tanio. Jeśli któraś bedzie zainteresowana proszę o priv. Życzę wam spokojnych 9 miesięcy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20140125_124153.jpg (63,9 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20140125_124139.jpg (69,9 KB, 1 załadowań)
pomarancza24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 12:37   #642
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie z praca... mmmm...
w sumie to kierwoniczka i dziewczyny wiedzą, regionalna jeszcze nie.

Ale ja pracuję w galerii w sklepie obuwnicznym, więc jeszcze pracuję natomiast jak pójdę 19.02 na wizytę to pewnie już pójdę na zwolnienie, niby lekarka chciała mi dać juz 03.01 jak byłam potwierdzić ciążę, ale jeszcze ten miesiąc pracuję bo mamy też urlopy więc nie chciałam tak dziewczyn zostawiać- a mamy zgraną załogę.

U mnie też wiedziały ze staram sie o dziecko więc jakoś zaskoczenia nie było
Mam nadzieję że po macierzyńskim wrócę bo umowę mam do końca 2016 roku.

A mam pytanie czy któraś wie, gdyby w przypadku zlikwidowania sklepu w mojej galerii (pracodawca ma ponad 150 sklepów w polsce) to mogą mnie zwolnić na l4 lub macierzyńskim. (najm sklepu mamy do listopada tego roku)
Jak jest likwidacja to nic niestty nie da się poradzić,ale płacone będziesz miała do konca macierzyńskiego.
anesh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 12:49   #643
etusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anesh_ Pokaż wiadomość
Jak jest likwidacja to nic niestty nie da się poradzić,ale płacone będziesz miała do konca macierzyńskiego.
To mnie uspokoiłaś, przyjnajmniej macierzyńki wykorzystam w pełni a potem ewentualnie będzie szukanie nowej pracy.

Stary 2014-01-25, 12:57   #644
xxxmalenka1989
Raczkowanie

Cytat:
To mnie uspokoiłaś, przyjnajmniej macierzyńki wykorzystam w pełni a potem ewentualnie będzie szukanie nowej pracy.
Ale jeżeli pracodawca ma aż tyle sklepów to raczej nie zrezygnuje ze sklepu w galerii,ja byłabym dobrej myśli
Stary 2014-01-25, 16:05   #645
Mo_onika_ika
Rozeznanie

Ale się rozpisałyście A ja czuję się senna jak nie wiem co... Od 4 rano mam chyba mdłości...Pali mnie w żołądku, przełyku, a na koniec robi mi się nie dobrze I odrzut od niektórych zapachów.. Straszne to jest Ale już 31.01 druga wizyta i serduszko usłyszę i zobaczę już coś więcej niż pęcherzyk
A jeżeli już o pracy.... To ja 20.01.2014 podpisałam umowę stałą na rok czasu. Muszę się ukrywać z ciążą i powiedzieć jak najpóźniej. Tak mi doktor powiedziała I jakby co o ona z lutego potwierdzenie o ciąży da Mam nadzieję, że problemów z tego nie będę miała... A pracować zamierzam dopóki będę mogła. Chyba, że doktor powie, że zwolnienie to tak zrobię bo dzidzia najważniejsza

Mój kalendarz ciąży
http://bellybestfriend.pl/graph/d837...d1859748377dae
Mo_onika_ika jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-25, 16:24   #646
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Ja na szczęście umowę stałą mam od 2008 roku. I dobrze, że nie zdecydowałam się na zmianę pracy,
bo teraz byłabym na lodzie.

Mdłości nie mam, od zapachów tylko trochę mnie odrzuca, właśnie zjadłam na kolację śledzie w śmietanie - pycha!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 17:39   #647
xxxmalenka1989
Raczkowanie

Mnie wszystkie zapachy przyprawiają o mdłości Od perfum po zapachy jedzenia Ale czytając jakie inne kobiety mają objawy to wole zostać przy swoich
Stary 2014-01-25, 19:04   #648
patkami
Przyczajenie

Cześć dziewczyny przyjmiecie jeszcze jedną przyszłą mamę??
niedawno dowiedziałam się że jestem w ciąży staraliśmy się z mężem 4 miesiące i w końcu się udało. Ostatnia @ 11.12.2013 test pozytywny 16.01.2014
Zrobiłam pierwszą betę w sobotę ( 18.01) wynik 532 mIU/ml dziś w sobotę powtarzałam i jest 6992 mIU/ml nie miałam czasu w tygodniu się wybrać i się obawiam że mały przyrost. Może któraś z Was powie mi czy dobrze przyrosło po tygodniu ? Wizytę mam dopiero we wtorek. Według norm z laboratorium wynika mniej więcej 5 tydzień
ciąża 3-4 tydzień: 1110 - 31500
ciąża 4-5 tydzień: 2560 - 82300
ciąża 5-6 tydzień: 23100 - 151000
ciąża 6-7 tydzień: 27300 - 233000
patkami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 20:00   #649
DorissiriD
Rozeznanie

Jejku! nie zdążam czytać tematu tyle nas jest Ale to dobrze.

Myślałam, ze jak będę teraz tydzień na zwolnieniu w domu, to będę na bieżąco, ale gdzież tam przy mojej 16-miesięcznej córce ;P

Zaczęłam wymiotować, wcześniej tylko mdłości miałam. zygam i rano i wieczorem...

Cytat:
Napisane przez katiusza1985 Pokaż wiadomość

Mam pytanie do mam, które będa mialy dzieci z nieduzą róznicą wiekową. Nie boicie sie, ze będzie wam cięzko? Dwójka małych dzieci w domu, moze nie tyle co mnie przeraza, ale trochę sie obawiam jak to będzie. A moze uwazacie, ze to właśnie łatwiej jak sie razem tak chowa dzieci? Planowałyście tak, czy moze tak właśnie wyszło?
Chciałam mieć dzieci w niedługim czasie po sobie. Chciałam, żeby były w podobnym wieku, mieli podobne zainteresowania, znajomych - a to dlatego, że mamy małe mieszkanie i dzieci będą musiały dzielić pokój. Ile by ich nie było ;-P
Ale plany planami, odkładaliśmy na nie wiadomo kiedy i stało się Różnica będzie dokładnie 2 lata.
Trochę się boję, ale też patrzę jak to dzieciom będzie nie mnie - zabrzmiało heroicznie... nie taki był zamiar.
Jastem matką, która potrzebuje czasu dla siebie i jak zostawiam córkę z tatusiem, to się po prostu nie wtrącam - czytam albo spędzam czas przed komputerem, albo wychoddzę - czas dla mnie

A z pracą... Już powiedziałam. Kierowniczka przerabia nóżkami, żeby wziąć dziewczynę na zastępstwo za mnie (w sensie, żebym jak najszybciej poszła na zwolnienie, bo tamta może znaleźć pracę jak zamarudzę). Pochodzę najbliższe 2 tygodnie i idę na wolne. W poprzedniej pracy do 5 m-ca pracowałam, teraz inne warunki, ryzykowne.

Edytowane przez DorissiriD
Czas edycji: 2014-01-25 o 20:21
DorissiriD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 20:39   #650
kujon001
Raczkowanie

widze ze nas tu sporo tzn matek co beda mialy dzieci w praktycznie rownym czasie odstepu 2 lat, moja ur 29.09.2012, a teraz ma byc 27.09.2014

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

to chyba prawdziwa zachcianka własnie zrobiłam sałatke grecka i wcinam ja jak krolik
kujon001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-26, 07:12   #651
BieniekI
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patkami Pokaż wiadomość
niedawno dowiedziałam się że jestem w ciąży staraliśmy się z mężem 4 miesiące i w końcu się udało. Ostatnia @ 11.12.2013 test pozytywny 16.01.2014
Zrobiłam pierwszą betę w sobotę ( 18.01) wynik 532 mIU/ml dziś w sobotę powtarzałam i jest 6992 mIU/ml nie miałam czasu w tygodniu się wybrać i się obawiam że mały przyrost. Może któraś z Was powie mi czy dobrze przyrosło po tygodniu ? Wizytę mam dopiero we wtorek. Według norm z laboratorium wynika mniej więcej 5 tydzień
Gratulacje! Piękna beta, ale o przyrost to zapytaj najlepiej lekarza
BieniekI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-26, 08:23   #652
Amelie
Raczkowanie

Mnie złapało straszne przeziębienie... okropnie boli mnie gardło i nic mi nie pomaga... macie jakieś skuteczne sposoby?
Od wczoraj piję non stop herbatkę z cytryną i sokiem z malin, zjadłam troszkę czosnku mam na gardlo propolki i płuczę go wodą z solą... do lekarza wybieram się jutro z samego rana ale może jeszcze coś moge zrobić aby sobie ulżyć?
Mam kupione tantum verde ale nie wiem czy moge nim psikać - czytalam że jest bezpieczny dla dziecka i większość ciężarówek właśnie nim leczy gadrełko...
Stary 2014-01-26, 08:48   #653
etusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patkami Pokaż wiadomość
Witaj

Co do mdłości to mi w tym tygodniu przeszły całkowicie, trochę spiąca jestem a od jutra powrót o pracy ale tylko na 3 tygodnie a potem idę już na l4.

Stary 2014-01-26, 08:58   #654
nmartyna
Zadomowienie

Cytat:
Mnie złapało straszne przeziębienie... okropnie boli mnie gardło i nic mi nie pomaga... macie jakieś skuteczne sposoby?
Od wczoraj piję non stop herbatkę z cytryną i sokiem z malin, zjadłam troszkę czosnku mam na gardlo propolki i płuczę go wodą z solą... do lekarza wybieram się jutro z samego rana ale może jeszcze coś moge zrobić aby sobie ulżyć?
Mam kupione tantum verde ale nie wiem czy moge nim psikać - czytalam że jest bezpieczny dla dziecka i większość ciężarówek właśnie nim leczy gadrełko...
Ja właśnie kończę chorobę... Tantum verde spokojnie możesz brać, w razie gorączki weź sobie paracetamol. Ja niestety miałam jeszcze areozol do nosa z antybiotykiem, ale podobno działa tylko miejscowo, więc maluch jest bezpieczny. Oprócz tego dostałam również syrop na odporność dla kobiet w ciąży - Prenalen. Najlepiej leż w łóżeczku i zdrowiej...

A czy któraś z Was wie może, jak kaszel wpływa na maluszka? Mnie od trzech dni dusi wieczorami straszny kaszel..

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2
08.09.2014 Lenka jest już z nami
nmartyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-26, 09:22   #655
Konto usunięte

Mnie na szczęście nic nie bierze, nabrałam chyba przed ciążą trochę odporności, więc się cieszę, bo nie muszę kombinować czym się leczyć. Mam nadzieję, że do końca lutego tak zostanie, bo od 1 marca idę na zwolnienie

d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-26, 09:29   #656
Miminek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie sugerujcie się wyborem szpitala ze wzgledu na lekarza,bo nie wiadomo czy będzie miał dyzor w dniu porodu a poza tym on przychodzi tylko zszywac krocze a wtedy jest juz nam obojętne kto to robi ja nawet nie pamiętam po pierwszym porodzie płci lekarza który mnie zszywał
Przy drugim miałam planowana cesarke wiec nie miałam wyboru a na płatny poród nie było mnie stac.
Ja trochę się sugeruję wyborem lekarza bo tutaj w moim mieście pasuje mi tylko jeden lekarz na całym oddziale

Cytat:
Napisane przez Mo_onika_ika Pokaż wiadomość
Ale się rozpisałyście A ja czuję się senna jak nie wiem co... Od 4 rano mam chyba mdłości...Pali mnie w żołądku, przełyku, a na koniec robi mi się nie dobrze
Na silną zgagę możesz brać rennie. Nie ma przeciwwskazań do stosowania w ciąży. Jeżeli objawy są delikatne to pij dużo wody, koniecznie niegazowanej (gazowana jest "kwaśna" a poza tym bąbelki pobudzają żołądek a co za tym idzie zgaga jest większa) albo kilka łyków mleka.

Cytat:
Ja też jestem dość mocno przeziębiona. Wczoraj tak mnie bolało gardło, że myślałam, że oszaleję. Ale stosuję właśnie UNIBEN w aerozolu (to to samo co tantum verde) do tego woda z solą i dużo ciepłych herbat z cytryną i miodem. Dzisiaj rano jest o niebo lepiej niż wczoraj (a leci mi 4 dzień przeziębienia).

Cytat:
Napisane przez nmartyna Pokaż wiadomość
A czy któraś z Was wie może, jak kaszel wpływa na maluszka? Mnie od trzech dni dusi wieczorami straszny kaszel..

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2
Chodzi chyba o skurcze mięśni brzucha itd. Jeżeli brzuch Cię nie boli to ok. Aczkolwiek lepiej zwalczyć ten kaszel. Zapytaj lekarza czy możesz brać Drosetux lub Stodal.

Ja wczoraj znowu byłam na wizycie u gina. Jak już wcześniej pisałam, obecnie chodzę do dwóch i jestem rozdarta. Wczoraj poszłam do tego, który zapisał mi Duphaston. Chciałam z niego zrezygnować dlatego, że pracuje w szpitalu w którym nie chcę rodzić. A na wizytę poszłam po to, żeby powiedział kiedy odstawić duphaston. I co? I mam krwiaka W ogóle lekarz wczoraj się uparł, że musi zrobić mi cytologię i koniec. Po tym do teraz lekko pobolewa mnie brzuch i mam brązowe plamienia. Ale ufam mu, bo on zauważył tego krwiaka w przeciwieństwie do poprzedniego lekarza. Uspokoił mnie też, że w tym znienawidzonym szpitalu od marca będzie codziennie, więc mogę do niego chodzić. Martwi mnie ten krwiak. Mam się oszczędzać, w miarę możliwości leżeć, nie dźwigać i nie współżyć Duphaston biorę 3x1. Dzidziol ma ponad 1 cm i serduszko ładnie bije, tylko ten krwiak

Miminek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-26, 09:35   #657
Konto usunięte

Miminek nie denerwuj się. Wiem, że łatwo mówić, ale to i tak Ci nie pomoże.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-26, 10:18   #658
Miminek
Raczkowanie

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;44807547]Miminek nie denerwuj się. Wiem, że łatwo mówić, ale to i tak Ci nie pomoże.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]

Wiem, ale nic na to nie poradzę w ostatniej ciąży też miałam krwiaki i jak się to skończyło?

Stary 2014-01-26, 10:28   #659
Konto usunięte

Miminek każda ciąża jest inna. To że ostatnio skończyło się stratą Maleństwa to nie znaczy, że teraz będzie tak samo. Jesteś pod opieką lekarza, trzymam kciuki! Będzie dobrze, tylko uważaj na siebie!
Stary 2014-01-26, 10:33   #660
Miminek
Raczkowanie

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;44808328]Miminek każda ciąża jest inna. To że ostatnio skończyło się stratą Maleństwa to nie znaczy, że teraz będzie tak samo. Jesteś pod opieką lekarza, trzymam kciuki! Będzie dobrze, tylko uważaj na siebie![/QUOTE]

Dziękuję kochana

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości