|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Zabieg keratynowy - jedyny ratunek dla suchych i słabych włosów?
Witajcie
![]() Od pewnego czasu mam straszny problem z włosami Puszą się, są suche, matowe, maja tendencje do rozwdwajania się końcówek... Boję się je myć, bo przy późniejszym czesaniu strasznie je wyrywam zasadzie chodzę cały czas w warkoczu, bo naprawdę boję się je rozczesywać... Włosy strasznie mi się przerzedziły. Kiedy są spięte strasznie rzucają się w oczy "łysiejące" partie na skórze głowy RATUNKU!!! Nie pomagają maski, spray ułatwiający rozczesywanie włosów, oleje... Kupiłam olejek rycynowy i zamierzam wcierać go w skórę głowy, ponieważ słyszałam, że pomaga włosom odrosnąć. Jednak, jak już wspomniałam łysiejąca głowa to nie jedyny problem. Włosy są w fatalnym stanie. Używam tylko suszarki. Dwa razy w tygodniu. Zero prostownicy, zero lokówki... Zastanawiam się nawet nad zabiegiem keratynowym, aby poprawić ich kondycję... Poradźcie coś. Czy któraś z Was miała lub ma podobny problem? Jak sobie z tym poradziłyście?![]() Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zabieg keratynowy - jedyny ratunek dla suchych i słabych włosów?
pielęgnacja włosów to temat rzeka...
jeśli chodzi o wypadanie to najlepsze będą wcierki np na łopianie, woda brzozowa, jantar i wiele wiele innych... polecam poczytać blog Anwen mi dziewczyna uratowała włosy i zdrowie psychiczne jeśli nie jesteś jej fanką to zostań jak najszybciej i sama będziesz w szoku jak mało wiedziałaś o prawidłowej pielęgnacji włosów ![]() a próbowałaś kłaść maskę nawilżającą pod folię, ręcznik i tak 30 min do godziny pochodzić po domu? pomaga i to bardzo. No i oczywiście olejowanie na kilka godzin przed każdym myciem. Zobacz czy twój szampon ma SLS albo SLES i jeśli tak to postaraj się zmienić go na taki ktory w składzie ma np. Sodium Coco-Sulfate albo Cocamidopropyl Betaine. |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Bloga oczywiście przejrzę z ogromną chęcią i nadzieją - nie ukrywam!
Niegdyś używałam maski biowax (?) właśnie w taki sposób, o jakim wspominasz. To było kilka lat temu... Od zawsze miałam kiepskie włosy, ale wtedy nie plątały się aż tak bardzo... Spróbuje tego sposobu z inną maską, którą aktualnie posiadam, a dziś nasmaruję włosy olejkami ![]() Nad zmianą szamponu także się zastanawiam... Używałam kiedyś tych bardziej naturalnych, ale niestety po nich nie dało się włosów rozczesać i musiałam ponownie umyć "zwykłym" szamponem :/ A co ze szczotka tangle teezer, która jest tak gorąco polecana przez blogerki i vlogerki? Jest jeszcze jedna kwestia, która moim zdaniem może być istotna. Jakiś rok temu zmieniłam tabletki antykoncepcyjne. Czy to może być problem hormonów? |
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
wiesz mi sie wydaje, że to może być problem chorobowy a nie kwestia pielęgnacji np hormony tarczycy, albo jeszcze coś innego skoro włosy ci się tak przerzedzają to szkoda czasu i kasy na specyfiki tylko idź do lekarza powiedz jaki masz problem i niech da ci skierowania na badania, albo do endokrynologa od razu. to nie musi być wina samych tabletek anty tylko zbieżność w czasie z tym problemem.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Miałam zamiar to właśnie zrobić, jeśli zmiana pielęgnacji nie pomoże :/ale właściwie może od tego powinnam zacząć... :/
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do zabiegu keratynowego... Przed podjęciem decyzji polecam trochę o nim poczytać: klik! |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
mam podobny problem z tym ze moje wlosy sa suche i zniszczone przez farbowanie, niedawno zeszlam z czarnego koloru do blond i odrazu w rudy wiec teraz sa jak guma przy rozczesywaniu, plączą sie, wypadaja na potege i sa suche bardzo, nie wiem co im pomoze, sauna odpada bo tak fryzjerka mi powiedziala wczoraj ze to strata pieniedzy, polecala kupic jakas keratyne Chi w sprayu ale nie wiem czy to coś da, kupilam jakis czas temu bardzo drogą odzywke w salonie i zero efektu, bede wdzieczna za jakies rady, sprawdzone kosmetyki ktore wam pomogly, wlosy mam dlugie, do pasa i bardzo mi zalezy aby je uratowac
jak wyprostuje wygladaja dobrze ale w dotyku sa szorstkie i nie blyszcza, chcialabym je nawilzyc.z gory dziekuje |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=skorpionek119;44786 229]
A co ze szczotka tangle teezer, która jest tak gorąco polecana przez blogerki i vlogerki? QUOTE] mam tą szczotkę, słyszałam ze jest cudowna ale sama niewiele mogę o niej powiedzieć, moje długie włosy poniżej zapięcia od stanika nie są rozczesywane częściej niż raz zna miesiąc, po prostu tego nie potrzebują. Wystarczy ze przeczeszę je palcami i są rozczesane. Pamiętajcie też że jest okres zimowy i przez te wszystkie czapki, szaliki i bluzy włosy siłą rzeczy bardziej się będą plątać :/ |
|
|
|
|
#9 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Mialam podobny problem, to była jakaś masakra, włosy wychodziły dosłownie garściami
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;44789823]Po pierwsze - podstawowa morfologia, TSH, żelazo, hormony do przebadania itd., potem wizyta u lekarza z wynikami do interpretacji. Zacznij od tego co wazniejsze, czyli zdrowie. Bo jesli w tej kwestii coś się posypało (czego naprawdę nie zyczę) to żadne olejki ani zabiegi nie pomogą.[/QUOTE]
Macie rację, zrobię wszystkie potrzebne badania. Podejrzewam, że może to gospodarka hormonalna... Nie mam pewności, ale cera także jest w nie najlepszej kondycji. Od miesiąca mam problem z pryszczami (nigdy nie miałam takiego problemu!). No, ale włosy sypią się mniej więcej od roku :/ a ostatnio jest fatalnie :/ |
|
|
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
po pierwsze wątek o keratynowym prostowaniu już istnieje
rzecz kolejna regeneracja w przypadku zabiegu to tylko efekt wizualny, a wyprostowanie włosa jest efektem ubocznym działania formaldehydu, wlosy ci wypadają jak nałożysz jeszcze sobię taką chemiczną mieszankę to może być gorzej
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale skoro profesjonaliści twierdzili, że to może pomóc, to zaczęłam chyba przymykać na to oko Nie używam prostownicy od dłuższego czasu, nie chcę palić swoich i tak już marnych włosów...
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam za sobą kilka prostowań keratynowych, ze względu na to iż nie potrafię zaakceptować swoich kręconych włosów dzięki temu że włos, jest prosty i gładki wydaje ci się że jest bardziej odżywiony, bo tak wygląda, ale kiedy keratyna schodzi włosy wyglądają jak przed
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:03.

Puszą się, są suche, matowe, maja tendencje do rozwdwajania się końcówek... Boję się je myć, bo przy późniejszym czesaniu strasznie je wyrywam 

jeśli nie jesteś jej fanką to zostań jak najszybciej i sama będziesz w szoku jak mało wiedziałaś o prawidłowej pielęgnacji włosów