|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2701 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nam się chce kreseczek dwóch, żeby dumnie wypiąć brzuch! Staraczki-mamusie cz.
Cytat:
![]() Ja 2 dni przed II sie pochorowałam, przez 2 tygodnie miałam taki kaszel że ho ho, tak kasłałam że mnie cały brzuch z wysiłku bolał, i tak dlugo to trwało no bo bez lekarstw ![]() Ja ufam tej gin, ale i tak mam obawy żeby mi sie to kolejny raz nie przytrafiło, wiadomo że ona na to wpływu nie ma... O tych Twoich badaniach to ja nie mam pojecia co to jest
|
|
#2702 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nam się chce kreseczek dwóch, żeby dumnie wypiąć brzuch! Staraczki-mamusie cz.
Kamel na chwilę obecną nie. Byłam na wizycie po zabiegu i tylko badał mnie na fotelu. Kazał przyjść po miesiączce (z wynikiem histopatologicznym). Powiedział tylko, że musimy zająć się nadżerką najpierw, że nie zaleca starań dopóki tego nie zlikwidujemy. I czekam na @,.. dziś miałam bóle jak na @ także pewnie to już niedługo
. A robiłaś badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego??
|
#2703 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2704 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja po zabiegu dostałam 1@ po 24 dniach a teraz bez zabiegu po 31 przy obecnych cyklach średni 26 dniowych. Ten zespół antyfosfolipidowy chciałam nawet sama przebadać, ginekolog też dał mi go na liście ale dopiero na 5 miejscu. Hmmm sama nie wiem, może sama zrobię. Ale to każde laboratorium robi?-wiesz jaki to koszt? I czy to może dopiero wyjść przy 2 ciąży?
|
|
#2705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2706 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maciejko, ja nie chcę Cię broń Boże urazić, ale mam wrażenie że Ty sama chcesz być dla siebie lekarzem, a tym samym się jeszcze bardziej zadręczasz i dołujesz. Już na pewno się od zabiegu naczytałaś o poronieniach, przyczynach, powikłaniach, ja wiem jak to potrafi zdołować, dlatego proszę, postaraj się zostawić to wszystko za sobą, nie czytaj ja wiem, że nie mamy pewności że nie spotka nas to kolejny raz, ale trzeba chyba podejść do tego z nadzieją ![]() ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
|
|
#2707 | ||
|
Zakorzenienie
|
Byłam w sklepie i dokupiłam jeszcze jedno mięsko, ale zrobię w pon/wtorek albo i później
![]() Cytat:
Wiem tyle, że u lekarza warto po przymierzać, kupić raz a potem na all zamawiać, bo jest o połowę taniej a to samo... ![]() Cytat:
Pytałaś o coś na ovuf. A więc będę pisać ostatni raz Się nie czyta no Gin zalecił branie castagnusa i @ powinien przyjść za 10-14 dni. Jestem 9 dni po wizycie więc za 5 dni powinien być, nie wiadomo. Już bóle mam, śluz żółknie więc może za 2-3 dni zacznie się plamienie. A Castagnus biorę dopiero od wczoraj, bo przyszła wczoraj paczka. |
||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2708 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja nie stosuję soczewek ale moja znajoma je ma i jest z nich zadowolona , a jak finansowo to nie powiem Ci konkretnie Możesz spróbować je nosić jak nie będą Cię uczulały
|
|
|
|
|
#2709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja noszę ![]() Co do kosztów, to wszystko zależy od rodzaju soczewek - ja noszę miesięczne: kosztują ok. 75 zł na 3 miesiące, a do tego kupuję płyn za 45 (teraz wzięłam jakiś tańszy, zobaczę czy dobry).
|
|
#2710 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zastanawiam się ile ten zespół kosztuje i czy robi to zwykłe laboratorium, bo i tak muszę zrobić prywatnie to zrobię wcześniej. Bo ta histeroskopia to trochę zalatuje mi zarobkiem dla tej kliniki do której mnie skierował.
|
|
#2711 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A cen nie znam niestety ..
|
|
#2712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyta, czyta... tylko zapomina Faktycznie pisałaś, że lekarz stwierdził, że @ powinna być do 2 tygodni... i przypomniało mi się, że zastanawiałam się wtedy skąd lekarz wie, że tak będzie? To przez branie tego Castagnusa ma się pojawić akurat w takim terminie?
|
|
#2713 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytalam co to takiego ten zespół antyfosfolipidowy i tylko się zdołowalam znowu
Edytowane przez Jagatka_N Czas edycji: 2014-01-25 o 21:47 |
|
|
|
#2714 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdybym ja tak brała to do siebie co piszą o wysokiej tarczycy w I trym przez którą mogę mieć chore dziecko...albo o tym, że w ogóle ciąża nie powinna się przez to utrzymać to bym zwariowała...zresztą to co w necie piszą nie zawsze jest prawda...
Edytowane przez zubi89 Czas edycji: 2014-01-25 o 21:53 |
|
|
|
|
#2716 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ten lekarz od niepłodności nic takiego nie powiedział, więc sama nie wiem, przecież widział, że przyszłam po 1@ to juz 4 tygodnia a kazał sie pojawić za około 2 miesiące a przeciwciała daleko na liście wyznaczył do zbadania. Muszę jeszcze poczytać, ehhh Ps Nie brałam w 1 ciąży żadnych leków, była wzorowa.
1cs-II kreski 27 maj 2014 39/40 11.12.2013 ![]() 16.08.2013 ![]() Synuś- 2011 Córeczka- 2015 Killer 1x Edytowane przez Kamel Czas edycji: 2014-01-25 o 21:53 |
|
|
|
|
#2717 |
|
Zakorzenienie
|
"Przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM – obecność tych przeciwciał może być przyczyną niepowodzeń położniczych (poronień i wewnątrzmacicznego obumarcia ciąży). "
To właśnie na wyniki tego badania czekam, dzis były wyniki tylko niektórcyh, mam nadzieje że w poniedz będzie reszta.... ale pamietam, że ginka mówila że nawet jeśli to mam to łatwo się to leczy, bo podaje sie właśnie acard. Doszlam do wniosku że lepiej nie czytać, nie jestem lekarzem. Bo się zestresowałam niepotrzebnie ![]() No i u mnie minęły 3 m-ce a dala mi skierowanie....
Edytowane przez Jagatka_N Czas edycji: 2014-01-25 o 21:57 |
|
|
|
#2718 |
|
Wtajemniczenie
|
Teraz policzyłam i jestem niby ok 3 dni po 6 tygodniach od por. Więc juz za późno na to badanie?
|
#2719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
napisałam Ci tak dlatego, że wydaje mi się (moje zdanie) że gdybyś nie drążyła tak bardzo to byłoby Ci trochę lżej
|
|
#2720 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może to nie konieczne aby to było przed 6 tyg? Hmmm a jaka jest różnica między fosfolipidowym a kardiol.? ![]() Na początku chciałam badać fosfo, ale te kardio też chyba zbadam. Jagatka ile płaciłaś? Czy na nfz można o nie prosić?
|
|
#2721 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
Przeciwciała antyfosfolipidowe – niejednorodna grupa autoprzeciwciał klas IgG, IgM i IgA skierowanych przeciw określonym ujemnie naładowanym fosfolipidom oraz wiążącym fosfolipidy białkom osocza. Jednym z takich fosfolipidów jest kardiolipina, stąd dawniej używana także nazwa przeciwciała antykardiolipinowe. Więc chyba to samo ![]() Nie płaciłam , skierowanie miałam, nawet nie wiedziałam, że o tym właśnie mówicie i chyba bylam spokojniejsza jak wiedzialam tyle co mi ginka powiedziała ![]() Cytat:
Edytowane przez Jagatka_N Czas edycji: 2014-01-25 o 22:13 |
|||
|
|
|
#2722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nikogo nie chcę straszyć, po prostu ja nie zaufam już tak ślepo lekarzowi. I jeśli będę czuła, że mnie olewa, to po prostu będę szukała innego. A nie, że jedno poronienie nic nie znaczy nie damy Pani nic na podtrzymanie ciąży, będzie dobrze. Zaufałybyście? Ja powiem lekarzowi o swoich obawach ( dzięki temu, że poczytałam o tym wiem, że np. istotne jest gdy w rodzinie są jakieś problemy z krążeniem/ zakrzepami, żaden lekarz mnie o to nie pytał, ale moja mama i babcia mają takie problemy )
31.12.13 ![]() 6.2.15 Edytowane przez maciejka1987 Czas edycji: 2014-01-25 o 22:19 |
|
|
|
|
#2723 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie myślałam że nasza dupeczka Leine nosi okulary ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Żegnam się dziewczynki na dzisiaj idę lulać do wyreczka
12 cs Fit in or fuck off...![]() Bitch in process... 72-71-70-69-68-67-66-65-64-63-62 Dni bez fajek --> Oczyszczanie Edytowane przez mloda0802 Czas edycji: 2014-01-25 o 22:21 |
|||||
|
|
|
#2724 |
|
Wtajemniczenie
|
Jagatka
Znalazłam coś takiego. I pisze, że najczęściej się bada gdy poronienia są w 2 i 3 trymestrze. U mnie w 1, wiec już nie wiem. A moją gin na nfz to o wszystko muszę prosić, daje mi na każdej wizycie po 1 badaniu, w takim tempie nigdy się nie przebadam. Te badania tez są nie tanie bo każde po ok 70zł 1.1. Rodzaje przeciwciał antyfosfolipidowych Wyróżniamy kilka rodzajów przeciwciał APA. Są to: antykoagulant toczniowy; przeciwciała antykardiolipinowe; przeciwciała beta2-glikoproteinowe I; przeciwciała fosfatydyloserynowe. Najczęściej rozpoznawanymi są jednak antykoagulant toczniowy i przeciwciała antykardiolipinowe.
|
#2725 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo czytam teraz o tym Zespole Antyfosfolipidowym i wszędzie widzę jedynie wzmiankę, że aby potwierdzić, że to mogło być przyczyną poronienia (i ogólnie, żeby stwierdzić, że w ogóle ma się ten zespół), to że trzeba wykonać 2 badania w odstępie właśnie minimum 6 tygodni. Nigdzie nie widzę informacji, że trzeba zrobić to szybko po poronieniu (są raczej rady, żeby wykonać to badanie przed kolejną ciążą, a nie zaraz po tej obumarłej).I nie są to jakieś informacje wyssane przez kogoś z palca, bo znalazłam to między innymi w rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, dotyczącej poronień nawracających. I to by miało sens, jeśli chodzi o kolejność badań, które zlecono Kamel
|
|
#2727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kryteria kliniczne:
Kryteria laboratoryjne:
|
|
#2728 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A te przeciwciała robiłaś przed zajściem w ciążę? lub zlecił Ci to jakiś lekarz? Maciejka ja właśnie dlatego chciałam sama zbadać te przeciwciała, bo moja mama ma problemy z krążeniem, puchnące nogi, jest po operacji zastawki, a mi od liceum w upały puchną nogi... czyli tez coś nie tak z krążeniem, pisałam tu tez na forum, że strasznie miałam spuchnięte nogi w ciąży z synkiem i to do takiego stopnia, że nie mogłam butów ubrać. A jak pójdę powiedzmy w 10 tyg od poronienia to też mi wykaże jak mam? To chyba trzeba pierwsze dwa zrobić? 1.1. Rodzaje przeciwciał antyfosfolipidowych Wyróżniamy kilka rodzajów przeciwciał APA. Są to: antykoagulant toczniowy; przeciwciała antykardiolipinowe; przeciwciała beta2-glikoproteinowe I; przeciwciała fosfatydyloserynowe.
|
|
#2729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówcie co chcecie, ale nie każdemu pomaga czytanie i drązenie problemu samemu. Tym bardziej przykre jest to, że lekarze lekceważą i tak jak napisałas Kamel trzeba sie samemu prosic. Ja swojego poprzedniego prosilam i co z tego wynikło? NIC Tylko na TSH mnie wyslał i tyle wiec nawet jak sie prosisz to nie zawsze chca dac...
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.

. 

do 39stopni nic nie dawać, po 39 dać czopka a jak będzie 40 stopni to dzwonić do lekarza, nie dawać mleka bo jest ferentacja w brzuchu
że to wirus grypy, że normalne, że ma katar taki gęsty, jego rodzina chorowała przez 2 tygodnie... dużo rozumiałam, gadał tylko do mnie bo chyba do tż miał dalej pretensje, że nie otworzył na czas cep 
zjadłam dwa plastry i mam dość 

ja wiem, że nie mamy pewności że nie spotka nas to kolejny raz, ale trzeba chyba podejść do tego z nadzieją 

ja nie stosuję soczewek ale moja znajoma je ma i jest z nich zadowolona , a jak finansowo to nie powiem Ci konkretnie 

To przez branie tego Castagnusa ma się pojawić akurat w takim terminie?
gdybym ja tak brała to do siebie co piszą o wysokiej tarczycy w I trym przez którą mogę mieć chore dziecko...albo o tym, że w ogóle ciąża nie powinna się przez to utrzymać to bym zwariowała...zresztą to co w necie piszą nie zawsze jest prawda...