WOMEN ON WEB czyli medyczna aborcja... - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-25, 18:46   #391
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Dot.: WOMEN ON WEB czyli medyczna aborcja...

Nie odniosłam się, bo cóż moge napisać. To rzeczywiście śmieszna kwota.

A tak z ciekawości: z powodu jakich komplikacji umierały?

Ja zdaję sobie sprawę, że bedzie ciężko, mogą odebrać dziecko, bo kobieta nie będzie w stanie zapewnić mu bytu, będą wizyty kuratora, itp., ale prawda jest taka, że jak ktos jest pro-life to dziecko urodzi niezaleznie od konsekwencji dla jego rozwoju, swojej kieszeni, czy psychiki. Fakty są takie, że jakoś to będzie. Źle, bo źle, ale będzie. A jesli komuś to nie wystarczy by urodzic dziecko to jest jego sprawa - ma wolny wybór. I raczej to chciałam przekazać, a nie, ze rzeczywistość w takich przypadkach jest sprzyjająca. Wydaje mi się też, ze to jak kobieta sobie poradzi jest kwestią jej zaradności.
Bynajmniej ja bym nie mówiła kobiecie, która ma złe warunki na wychowanie dziecka, że będzie okropnie i sobie nie da rady, bo państwo niewiele oferuje. Z pewnością są takie, które sobie radzą.

Edytowane przez skrywana_fantazja
Czas edycji: 2014-01-25 o 18:47
skrywana_fantazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 18:58   #392
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skrywana_fantazja Pokaż wiadomość

Ja zdaję sobie sprawę, że bedzie ciężko, mogą odebrać dziecko, bo kobieta nie będzie w stanie zapewnić mu bytu, będą wizyty kuratora, itp., ale prawda jest taka, że jak ktos jest pro-life to dziecko urodzi niezaleznie od konsekwencji dla jego rozwoju, swojej kieszeni, czy psychiki. Fakty są takie, że jakoś to będzie. Źle, bo źle, ale będzie. A jesli komuś to nie wystarczy by urodzic dziecko to jest jego sprawa - ma wolny wybór. I raczej to chciałam przekazać, a nie, ze rzeczywistość w takich przypadkach jest sprzyjająca. Wydaje mi się też, ze to jak kobieta sobie poradzi jest kwestią jej zaradności.
Bynajmniej ja bym nie mówiła kobiecie, która ma złe warunki na wychowanie dziecka, że będzie okropnie i sobie nie da rady, bo państwo niewiele oferuje. Z pewnością są takie, które sobie radzą.

A chociażby obumarcie płodu i sepsa. Albo krwotok (chociażby spowodowany przedwczesnym odklejeniem się łożyska), z którym dotarłą do szpitala zbyt późno. Albo zatorowość płucna. Albo pęknięcie macicy. Mam wymieniać dalej?

No właśnie rzecz w tym, że tego wolnego wyboru NIE MA. Dlaczego ja, w sytuacji gdyby (tfu tfu!) antykoncepcja zawiodła (a stosuję jedną z najpewniejszych metod) mam zostać ukarana brakiem wyboru i niechcianą ciążą?

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 19:46   #393
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:

1. Wiesz, życie czasem płata figle i weryfikuje poglądy. To, co piszesz jest teorią, bo ja znam osobiście jedną zacietrzewioną eks pro-liferkę, która radykalnie zmieniła poglądy, gdy sama zaszla w nieplanowaną ciążę.

2. Nikt nikomu nie powinien mówić, czy ma urodzić, czy nie urodzić. Tak, jak gdzieś napisałam: szczekaczki/krzykaczki są po obu stronach barykady i wydaje im się, że im głośniej krzyczą, tym więcej mają racji.

3. W kwestii zaradności: spróbuj, moja droga znaleźć pracę będąc matką niemowlęcia. Dziecko to nie zabawka, która można odłożyć na półkę. Potrzebuje opieki całodobowej. Jeśli młoda matka ma wsparcie w partnerze/rodzicach to jeszcze pół biedy. Ale ile kobiet zostaje z problemem 'radzenia sobie' samotnie? Pro-liferki chętnie krzyczą o obronie życia poczętego, ale o to zycie troszczą się jedynie do chwili opuszczenia macicy przez płód. Potem jakoś cisza panuje w kwestii pomocy i wsparcia.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 20:03   #394
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:

W sumie to chyba mamy podobne podejście

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
1. Wiesz, życie czasem płata figle i weryfikuje poglądy. To, co piszesz jest teorią, bo ja znam osobiście jedną zacietrzewioną eks pro-liferkę, która radykalnie zmieniła poglądy, gdy sama zaszla w nieplanowaną ciążę.

2. Nikt nikomu nie powinien mówić, czy ma urodzić, czy nie urodzić. Tak, jak gdzieś napisałam: szczekaczki/krzykaczki są po obu stronach barykady i wydaje im się, że im głośniej krzyczą, tym więcej mają racji.

3. W kwestii zaradności: spróbuj, moja droga znaleźć pracę będąc matką niemowlęcia. Dziecko to nie zabawka, która można odłożyć na półkę. Potrzebuje opieki całodobowej. Jeśli młoda matka ma wsparcie w partnerze/rodzicach to jeszcze pół biedy. Ale ile kobiet zostaje z problemem 'radzenia sobie' samotnie? Pro-liferki chętnie krzyczą o obronie życia poczętego, ale o to zycie troszczą się jedynie do chwili opuszczenia macicy przez płód. Potem jakoś cisza panuje w kwestii pomocy i wsparcia.
Trochę wybiórczo czytasz. Fantazja nigdzie nie napisała, że będzie komuś mówiła, że ma urodzić bądź nie. Napisała, że nie będzie nikomu mówiła, że ma przerąbane i ma nie rodzić. Co równie dobrze może również oznaczać, że po prostu nie będzie nic mówiła, a nie jak zdaje się sugerujesz, że będzie zachęcała, iż ma ktoś mimo wszystko rodzić.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 20:11   #395
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Przeciwnie, odniosłam się jedynie do jej komentarza. Nie w sensie zarzutu a dopowiedzenia, że to, że nikt nikomu nie ma prawa narzucać czy ma urodzić, czy nie to jest norma. Nie wydaje mi się, żebym gdziekolwiek napisała, że Autorka postu coś komuś narzuca.

Mam nadzieję, że wyjaśniłam nieporozumienie.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2014-01-25 o 20:12
Stary 2014-01-25, 20:24   #396
MonnieB
Zakorzenienie

Dziewczyny, piszcie sobie co chcecie, o prawie wyboru, o tym, że antykoncepcja nie zawsze działa, o tym, o tamtym, bla bla. Dla mnie jedną z konsekwencji uprawiania seksu jest ciąża i moment w którym zdecydowałam się na współżycie był chwilą, w której zaakceptowałam to, że mogę zajść w ciążę. Mój chłopak uważa tak samo. Nie jesteśmy gotowi na dziecko, ja mam 23 lata, on 22, ale jak się stanie to się stanie, będziemy kochać i tyle.
Jestem jeszcze w stanie zrozumieć jakoś aborcję może do tego tygodnia gdy dziecko nie ma wykształconego systemu nerwowego, ciężko mi o tym myśleć, ale ok... I tak następuje decyzja dotycząca zakończenia nowego życia.. Ale po 12 tygodniach (mam rację? 12 tyg?) gdy dziecko ma już wykształcone organy? Jak można zabrać mu prawo do narodzin? Bo nie jesteśmy na nie gotowi?!?!?! Na prawdę?!
Stary 2014-01-25, 20:37   #397
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonnieB Pokaż wiadomość
Dziewczyny, piszcie sobie co chcecie, o prawie wyboru, o tym, że antykoncepcja nie zawsze działa, o tym, o tamtym, bla bla. Dla mnie jedną z konsekwencji uprawiania seksu jest ciąża i moment w którym zdecydowałam się na współżycie był chwilą, w której zaakceptowałam to, że mogę zajść w ciążę. Mój chłopak uważa tak samo. Nie jesteśmy gotowi na dziecko, ja mam 23 lata, on 22, ale jak się stanie to się stanie, będziemy kochać i tyle.
Jestem jeszcze w stanie zrozumieć jakoś aborcję może do tego tygodnia gdy dziecko nie ma wykształconego systemu nerwowego, ciężko mi o tym myśleć, ale ok... I tak następuje decyzja dotycząca zakończenia nowego życia.. Ale po 12 tygodniach (mam rację? 12 tyg?) gdy dziecko ma już wykształcone organy? Jak można zabrać mu prawo do narodzin? Bo nie jesteśmy na nie gotowi?!?!?! Na prawdę?!

Dla Ciebie. Dla Was.
Dlaczego niby próbujesz odbierać (i osoby walczące o brak możliwosci legalnej aborcji) osobom o odmiennym poglądzie prawo do życia zgodnie ze swoim sumieniem?
Dla mnie ciąża nie jest konsekwencją seksu. Po to mam możliwość zabezpieczenia, żeby z niej korzystać, ale jesli (tfu tfu) zawiedzie - no to cóż, nie zamierzam poświęcać siebie i swojego życia dla czegoś, co kiedyś potencjalnie mogłoby być dzieckiem.

Dla mnie granicą aborcji jest zdolność płodu do przeżycia poza organizmem matki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-25, 20:42   #398
MonnieB
Zakorzenienie

Przecież tym dzieckiem mógłby być każdy z nas, to jest dla mnie nie do pomyślenia. Sami byliśmy kiedyś takim płodem!!!
Stary 2014-01-25, 20:44   #399
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Przecież tym dzieckiem mógłby być każdy z nas, to jest dla mnie nie do pomyślenia. Sami byliśmy kiedyś takim płodem!!!

No i?
Poza tym znowu: dla Ciebie.
Ja Cię do aborcji nie zmuszam.

Stary 2014-01-25, 21:37   #400
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
No ale po co tak krzyczysz?
Ty jesteś gotowa na ciążę z zaskoczenia. Twoje prawo, Twój wybór. Masz pełne prawo. Ale nie podoba mi się, że chcesz narzucić własne wybory mi.

W jednym z poprzednich postów napisałaś, że gardzisz kobietami, które dokonały aborcji, że nie podałabyś im ręki. Nie bardzo wiem, co chcesz udowodnić taką postawą. Że jesteś lepsza? Nie możesz wszystkiego przyrównywać do siebie.

No pasaran!
Stary 2014-01-25, 21:58   #401
MonnieB
Zakorzenienie

Dziwi mnie wasze podejście, bardzo. Macie w ogóle plany aby kiedykolwiek mieć dzieci?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-25, 22:00   #402
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziwi mnie wasze podejście, bardzo. Macie w ogóle plany aby kiedykolwiek mieć dzieci?
Niejedna kobieta popełniajaca aborcję chce mieć dzieci: w przyszłości, z odpowiednim partnerem i zapleczem finansowym.
skrywana_fantazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 22:02   #403
MonnieB
Zakorzenienie

No to nie czułyby się winne, że jedno dziecko zabiły, a drugiemu daly życie?
Stary 2014-01-25, 22:04   #404
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Dla osoby, ktora chce dokonac aborcji raczej plod =/= dziecko.

wysłano z mojej Xperii SP

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-25, 22:17   #405
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
1/ Osobiście nie planuję posiadania dzieci. Nie przepadam za nimi i rola matki nie jest dla mnie. Przynajmniej tak to wyglada na chwilę obecną. Nie wykluczam, że moje podejście ulegnie zmianie.

2/ Co do cytowanego postu: nie wszystko jest czarno-białe.
Wyobraź sobie rodzinę, która już ma dwoje dzieci, ledwo wiąże koniec z końcem zyjąc na granicy ubóstwa. I nagle antykoncepcja zawodzi i jest kolejna ciąża. Nie uważasz, że w tym przypadku to te żyjące już dzieci zostałyby skrzywdzone, bo to im trzeba byłoby odebrać od ust?

No pasaran!
Stary 2014-01-25, 23:01   #406
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość

I nie, nie rozumiesz o co chodzi leniwcy (tak się to odmienia?).
Leniuszku

Cytat:
Napisane przez irkamirka Pokaż wiadomość
Myślę, że masz trochę racji, ale nie bierzesz pod uwagę tego, co najistotniejsze w ruchu pro-life. Embrion, płód, zarodek - coś, co dla Ciebie nie jest istotą ludzką, dla nich jest człowiekiem. I życie tego człowieka stawiają wyżej niż warunki ekonomiczne czy zdrowie psychiczne przyszłej matki.
Zdaję sobie z tego sprawę. Zresztą to widać jasno, jakim myśleniem kieruje się typowy obrońca życia- będzie krzyczeć, dopóki ta kobieta nie urodzi, a potem pójdzie krzyczeć gdzieś indziej, żeby bronić inny płód. I tyle, nie interesuje go, co dalej z tym dzieckiem, jaka jest jakoś jego życia. Życie wartością samą w sobie- szkoda, że prawdziwe życie nie wygląda już tak ładnie, jak ten pusty slogan. Trudno takich ludzi traktować poważnie. Zero poczucia odpowiedzialności za swoje słowa i czyny.
Cytat:
I tu utrafiłaś w sedno.
Większośćpro-liferów krzyczy o ochronie życia poczętego za wszelką cenę. Natomiast, gdy płód opuści już organizm matki, mają głęboko w nosie, co się stanie z tym dzieckiem i z tą matką. Proszę, niech krzyczą, ale niech każdy (zaczynając od najgłośniej krzyczących) zadeklaruje konkretną formę pomocy i wsparcia dla 'uratowanych' przez siebie dzieci (cudzysłów celowy).
Krzyczenie nic nie kosztuje. To tylko puste słowa. Niech za tymi słowami pójdą konkretnr czyny.
Dokładnie tak

Cytat:
Dla mnie jedną z konsekwencji uprawiania seksu jest ciąża i moment w którym zdecydowałam się na współżycie był chwilą, w której zaakceptowałam to, że mogę zajść w ciążę.
Ja też doskonale zdaję sobie sprawę, że mimo stosowania antykoncepcji mogę znaleźć się w tym ułamku procenta pechowców. I w konsekwencji najprawdopodobniej wydam te tysiąc, czy ile tam aborcja kosztuje, i zaryzykuję możliwe negatywne skutki na psychice, albo i nawet problemy z ewentualną ciążą w przyszłości. Coś za coś, każdy coś ryzykuje uprawiając seks.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 00:39   #407
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:

No więc nie każdy chce mieć źle i godzić się na bylejakość i POŚWIĘCAĆ. To,że z głodu się raczej nie umrze to wiedza powszwchna

---------- Dopisano o 01:18 ---------- Poprzedni post napisano o 01:16 ----------

Cytat:
To fajnie,że tak masz i jesteś z tym pogodzona

---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:18 ----------

Cytat:
a nie jest Ci żal potencjalnych istnień, którym nie dałaś żyć z powodu antykoncepcji?
Mogłabys już mieć conajmniej 4 dzieci a tak uniemożliwiłaś pojawienie się na tym pięknym świecie Zosi,Robercikowi,Julicie i Marcinkowi.
Myślisz o tym czasem?

---------- Dopisano o 01:39 ---------- Poprzedni post napisano o 01:22 ----------

Cytat:
No to by mnie nie było
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 02:10   #408
MonnieB
Zakorzenienie

Chyba popadasz trochę w przesadę, wiem jak działa antykoncepcja i raczej mało ma to do czynienia z zabójstwem. No ale ja wiem, Ty może doczytaj
Stary 2014-01-26, 02:14   #409
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba popadasz trochę w przesadę, wiem jak działa antykoncepcja i raczej mało ma to do czynienia z zabójstwem. No ale ja wiem, Ty może doczytaj
Chodzi o to,że nie żałuje się czegoś co nie istnieje i nie dorabia do tego ideologii (nie wymyśla fikcyjnego życia etc).
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-26, 06:38   #410
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Chyba Dawidowskasiu , utrafiłaś w sedno w poprzednim poście. Nie każdy chce się zgodzić na bylejakość życia z powodu nieplanowanej ciąży. Nie piszę tu o małolatach, które na imprezce idą na zywioł a potem są zdziwione, że ciążą im wyskakuje ale o ludziach traktujących seks odpowiedzialnie. Jeśli ktoś antykoncepcję traktuje poważnie, to znaczy że nie zyczy sobie mieć potomstwa. I jeśli tu zdarzy się wpadka to nie powinno się zmuszać do urodzenia niechcianego dziecka. Podejrzewam, że dla części takich kobiet sam fakt bycia w ciąży jest traumą.

Ktoś w poprzednich postach radośnie pisał o pozostawieniu dziecka w szpitalu do ewentualnej adopcji. Ale w tym przypadku, taka kobieta chyba musiałaby się wyprowadzić na drugi koniec Polski by nie wytykano jej palcami, jako tę co "pozbyła się' dziecka. Taka chora mentalność w tym kraju. Kobieta MUSI chcieć być matką i już. Tymczasem nie jest tak, że każda kobieta rodzi się z 'wbudowanym' instynktem macierzyńskim. Są kobiety, które są zupełnie takiego instynktu pozbawione (na przykład ja). To nie jest żadna ułomność, po prostu fakt. Tyle tylko, ze niewielki procent z tych kobiet się do tego przyznaje, bo to przecież wstyd i znak, że nie jest się prawdziwą, stuprocentową kobietą.

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2014-01-26 o 06:39
Stary 2014-01-26, 06:50   #411
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, nie chce mieć dzieci wcale. A co to ma do rzeczy?

Edytowane przez klempaa
Czas edycji: 2014-01-26 o 11:51
Stary 2014-01-26, 06:58   #412
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość
Nie, nie chce mieć dzieci wcale. A co to ma do rzeczy?
Bo widzisz, Klempoo, Monia najwyraźniej nie dopuszcza do siebie myśli, że jakakolwiek kobieta może dzieci po prostu nie chcieć. Tak, jak sama napisała, dla niej to DAR, którego nie można odrzucić. Nie dopuszcza myśli, że nie każda kobieta chce i pragnie w ogóle być matką. Tak wywnioskowałam z jej postów i jeśli jest inaczej, mam nadzieję, ze zostanę przez Autorkę poprawiona.

No pasaran!
Stary 2014-01-26, 08:24   #413
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
A co ma jedno z drugim wspólnego? Mam dwie córy, jestem po poronieniu, a mimo to uważam, że kobieta powinna mieć wybór. I nic mi do tego, jakiego wyboru dokona. To, że ja nie dokonałam aborcji nie znaczy że inna musi tak samo.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-26, 08:36   #414
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
[/COLOR]
a nie jest Ci żal potencjalnych istnień, którym nie dałaś żyć z powodu antykoncepcji?
Mogłabys już mieć conajmniej 4 dzieci a tak uniemożliwiłaś pojawienie się na tym pięknym świecie Zosi,Robercikowi,Julicie i Marcinkowi.
Myślisz o tym czasem?

---------- Dopisano o 01:39 ---------- Poprzedni post napisano o 01:22 ----------

No to by mnie nie było
Nie masz racji. Czym innym jest niedopuszczenie do powstania plodu bo stosuje sie antykoncepcje a czym innym abortowanie go. W drugim przypadku jednak zycie juz powstalo nawet jesli go nie widac i ma postac kijanki.

Cytat:
Chyba Dawidowskasiu , utrafiłaś w sedno w poprzednim poście. Nie każdy chce się zgodzić na bylejakość życia z powodu nieplanowanej ciąży. Nie piszę tu o małolatach, które na imprezce idą na zywioł a potem są zdziwione, że ciążą im wyskakuje ale o ludziach traktujących seks odpowiedzialnie. Jeśli ktoś antykoncepcję traktuje poważnie, to znaczy że nie zyczy sobie mieć potomstwa. I jeśli tu zdarzy się wpadka to nie powinno się zmuszać do urodzenia niechcianego dziecka. Podejrzewam, że dla części takich kobiet sam fakt bycia w ciąży jest traumą.

Ktoś w poprzednich postach radośnie pisał o pozostawieniu dziecka w szpitalu do ewentualnej adopcji. Ale w tym przypadku, taka kobieta chyba musiałaby się wyprowadzić na drugi koniec Polski by nie wytykano jej palcami, jako tę co "pozbyła się' dziecka. Taka chora mentalność w tym kraju. Kobieta MUSI chcieć być matką i już. Tymczasem nie jest tak, że każda kobieta rodzi się z 'wbudowanym' instynktem macierzyńskim. Są kobiety, które są zupełnie takiego instynktu pozbawione (na przykład ja). To nie jest żadna ułomność, po prostu fakt. Tyle tylko, ze niewielki procent z tych kobiet się do tego przyznaje, bo to przecież wstyd i znak, że nie jest się prawdziwą, stuprocentową kobietą.
Problem w tym dziewczyny zs wy z kolei nie bierzecie pod uwage ze Zmieniaja sie priorytety i pragnienia. Tez kiedys nie chcialam dziecka. Wiec nie macie pewnoaxi ze i wam sie nie zmienia.

Ale tak sobie mysle ze taka ustawa o aborcji moze calkiem rozsadnie ze nie jest dopuszczona. Wlasnie ze wzfledu na zmiane pogladow w czasie. Prawda jest taka ze ja sama gdy bylam mlodsza lub gdybym miala wpadke z nieodpow. chlopakiem gdyby to bylo dostepne pewniw siegnelabym po aborcje. Ale prawda jest tez taka ze teraz majac juz dziecko zalowalabym tego.
I mysle ze byloby wiele takich osob. Oczywiscie ze czesc by tego nigdy nie pozalowala. Rozumiem ale choc nie mam statystyk- o ktore mozecie poprosic- wydaje mi sie ze wiekszosc jednak mialaby wyrzuty sumienia.
A mozecie byc pewne ze wiekszosc tez zmienia zdanie odnosnie posiadania dziexi. Osobiscie wiekszosc moich kolezanek jeszcze kilka lat temu lacznie ze mna deklarowaly ze dzieci nie chca bo tylko przez nie obnizony jest ztandard zyxia, nie mozna robic co sie chce , wyjechac gdzie sie chce etc. Jednym slowem kula u nogi. Dzis wszystkie dzieci maja lub sie o nie staraja.
I pewnie gdybym miala wiecej znajomych to bylyby wsrod nch i takie ktore zdania nie zmienily ale to naprawde mniejszosc.
Ja sama o dzieciach bladefo pojecia nie mialam, jak ktos z jakims przychodzil to omijalam szerokim lukiem bo nie chcialam jak cala reszta prowadzic z nim durnej gadki...a jednak przyszla kryska na matyska
Generalnie zebyscie mnie dobrze zrozumialy. Sa oaoby ktore cale zyxie beda sadzily tak samo w kwestii dziexi ale naprawde wiekszosc za iles lat zmieni zdanie i mysle ze moga miec wtedy wyrzuty sumienia ze kiedys takiemu samemu dziecku odebraly zycie.
Choc fakt jest tez taki ze nie za mnie dexydowac o ich sumieniu i o tym czy beda mieli wtedy wyrzuty czy nie. W sumie to ich sumienie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2014-01-26, 10:30   #415
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Problem w tym dziewczyny zs wy z kolei nie bierzecie pod uwage ze Zmieniaja sie priorytety i pragnienia. Tez kiedys nie chcialam dziecka. Wiec nie macie pewnoaxi ze i wam sie nie zmienia.

Ale tak sobie mysle ze taka ustawa o aborcji moze calkiem rozsadnie ze nie jest dopuszczona. Wlasnie ze wzfledu na zmiane pogladow w czasie. Prawda jest taka ze ja sama gdy bylam mlodsza lub gdybym miala wpadke z nieodpow. chlopakiem gdyby to bylo dostepne pewniw siegnelabym po aborcje. Ale prawda jest tez taka ze teraz majac juz dziecko zalowalabym tego.
I mysle ze byloby wiele takich osob. Oczywiscie ze czesc by tego nigdy nie pozalowala. Rozumiem ale choc nie mam statystyk- o ktore mozecie poprosic- wydaje mi sie ze wiekszosc jednak mialaby wyrzuty sumienia.
A mozecie byc pewne ze wiekszosc tez zmienia zdanie odnosnie posiadania dziexi. Osobiscie wiekszosc moich kolezanek jeszcze kilka lat temu lacznie ze mna deklarowaly ze dzieci nie chca bo tylko przez nie obnizony jest ztandard zyxia, nie mozna robic co sie chce , wyjechac gdzie sie chce etc. Jednym slowem kula u nogi. Dzis wszystkie dzieci maja lub sie o nie staraja.
I pewnie gdybym miala wiecej znajomych to bylyby wsrod nch i takie ktore zdania nie zmienily ale to naprawde mniejszosc.
Ja sama o dzieciach bladefo pojecia nie mialam, jak ktos z jakims przychodzil to omijalam szerokim lukiem bo nie chcialam jak cala reszta prowadzic z nim durnej gadki...a jednak przyszla kryska na matyska
Generalnie zebyscie mnie dobrze zrozumialy. Sa oaoby ktore cale zyxie beda sadzily tak samo w kwestii dziexi ale naprawde wiekszosc za iles lat zmieni zdanie i mysle ze moga miec wtedy wyrzuty sumienia ze kiedys takiemu samemu dziecku odebraly zycie.
Choc fakt jest tez taki ze nie za mnie dexydowac o ich sumieniu i o tym czy beda mieli wtedy wyrzuty czy nie. W sumie to ich sumienie.

To, że tobie się zmieniło nie może skutkować zakazem aborcji. Widzisz, ty wychodzisz z założenia "wiem lepiej, bo urodziłam i mi się zmieniło". Spójrz na na Waśniewską - jej się po narodzinach nie zmieniło. Spójrz na te wszystkie noworodki porzucane na śmietnikach, topione w beczkach - ich matki musiały urodzić dzieci, których z różnych powodów nie mialy, ponieważ osoby z podobnym nastawieniem jak twoje stwierdziły, że skoro są kobietami, mają organy pozwalające na urodzenie dziecka, to ich psim obowiązkiem jest to zrobić.

Przeznaczeniem żadnego człowieka nie może być z góry narzucane macierzyństwo czy tacierzyństwo - każdy i każda z nas sam powinien decydować kiedy i czy w ogóle chce mieć dziecko. A jeśli wydarzy się sytuacja, że takie dziecko mogłoby się pojawić, to powinien/powinna mieć możliwość samodzielnej oceny, czy sytuacja ekonomiczna, emocjonalna, zawodowa czy jakakolwiek inna jest odpowiednia do tego, by się rozmnażać.

Fajnie, że tobie się zmieniło, bo to dobrze i dla ciebie i dla twojego dziecka, jesteś rodzicem, który na dziecko jest gotowy. Ale ja na przykład nie byłam i nadal nie jestem gotowa na dziecko - nie można wobec tego mnie zmuszać do urodzenia, ponieważ "później mogę tego żałować". Później mogę równie dobrze żałować, że urodziłam dziecko, którego z różnych powodów mogłam w tym czasie nie chcieć - w moim przypadku z powodów finansowych. Nie żałuję teraz, że to zrobiłam, ale kiedyś chcę mieć dziecko - jednak nie w tym kraju. Jeśli będę miała - będę zapewne szczęśliwa, ale tylko dlatego, że sama o tym zadecydowałam, a nie uległam presji społecznej (zaszłaś w niechcianą ciążę? musisz urodzić, pogódź się z tym) lub presji kościoła katolickiego, którego swoją drogą nie jestem członkinią. I tyle.

Ja dzieciaki uwielbiam, zawsze je lubiłam - mam trzyletniego bratanka, którego co prawda widuję rzadko, ale którego uwielbiam z całego serca. Lubię im czytać, bawić się z nimi, mogę z takim (trochę już starszym, nie noworodkiem, bo z noworodkami nie miałam za wiele do czynienia) zostać sama i się nim zająć i naprawdę sprawi mi to przyjemność, to nie znaczy jednak, że jeśli zachodzę w niechcianą ciążę, to muszę mieć dziecko.

Podobnie jak któraś z dziewczyn - nie uważam, by "naturalną konsekwencją seksu" była ciąża. Taką konsekwencją dla mnie jest poczucie bliskości z moim partnerem, przyjemność i moja, i jego, pogłębianie relacji. Dziecko - tylko wtedy, gdy się je chce.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 10:40   #416
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Milionmalychkawalkow, zaskoczyłaś mnie negatywnie tutaj, nie sądziłam, że się zniżysz do rzucania przykładem Waśniewskiej, która nie jest nieszczęśliwą kobietą zmuszoną do rodzenia, a psycholką rodem z patologii. I podobnie jest z kobietami konserwującymi dzieciaki w beczkach. Naprawdę kiepskie, bardzo kiepskie przykłady, bo chyba nie rozmawiamy tutaj o ludziach z poważnymi zaburzeniami psychiki, którzy w ogóle dzieci mieć nie powinni.
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 10:50   #417
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44808547]Milionmalychkawalkow, zaskoczyłaś mnie negatywnie tutaj, nie sądziłam, że się zniżysz do rzucania przykładem Waśniewskiej, która nie jest nieszczęśliwą kobietą zmuszoną do rodzenia, a psycholką rodem z patologii. I podobnie jest z kobietami konserwującymi dzieciaki w beczkach. Naprawdę kiepskie, bardzo kiepskie przykłady, bo chyba nie rozmawiamy tutaj o ludziach z poważnymi zaburzeniami psychiki, którzy w ogóle dzieci mieć nie powinni.[/QUOTE]

Cóż, może oceniam ją z trochę innej perspektywy?

Poza tym, wspominałam juz we wcześniejszych postach o innych kobietach, które z innych powodów nie chcą lub nie mogą powiększać rodziny, dla niektórych to za słabe przykłady - skoro przeznaczeniem kobiety jest bycie matką, to chyba można wskazać też takie, które matkami być nie powinny w żadnym razie, a mimo to zostały?

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e

Edytowane przez milionmalychkawalkow
Czas edycji: 2014-01-26 o 10:52
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-26, 10:53   #418
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
To, że tobie się zmieniło nie może skutkować zakazem aborcji. Widzisz, ty wychodzisz z założenia "wiem lepiej, bo urodziłam i mi się zmieniło". Spójrz na na Waśniewską - jej się po narodzinach nie zmieniło. Spójrz na te wszystkie noworodki porzucane na śmietnikach, topione w beczkach - ich matki musiały urodzić dzieci, których z różnych powodów nie mialy, ponieważ osoby z podobnym nastawieniem jak twoje stwierdziły, że skoro są kobietami, mają organy pozwalające na urodzenie dziecka, to ich psim obowiązkiem jest to zrobić.

Przeznaczeniem żadnego człowieka nie może być z góry narzucane macierzyństwo czy tacierzyństwo - każdy i każda z nas sam powinien decydować kiedy i czy w ogóle chce mieć dziecko. A jeśli wydarzy się sytuacja, że takie dziecko mogłoby się pojawić, to powinien/powinna mieć możliwość samodzielnej oceny, czy sytuacja ekonomiczna, emocjonalna, zawodowa czy jakakolwiek inna jest odpowiednia do tego, by się rozmnażać.

Fajnie, że tobie się zmieniło, bo to dobrze i dla ciebie i dla twojego dziecka, jesteś rodzicem, który na dziecko jest gotowy. Ale ja na przykład nie byłam i nadal nie jestem gotowa na dziecko - nie można wobec tego mnie zmuszać do urodzenia, ponieważ "później mogę tego żałować". Później mogę równie dobrze żałować, że urodziłam dziecko, którego z różnych powodów mogłam w tym czasie nie chcieć - w moim przypadku z powodów finansowych. Nie żałuję teraz, że to zrobiłam, ale kiedyś chcę mieć dziecko - jednak nie w tym kraju. Jeśli będę miała - będę zapewne szczęśliwa, ale tylko dlatego, że sama o tym zadecydowałam, a nie uległam presji społecznej (zaszłaś w niechcianą ciążę? musisz urodzić, pogódź się z tym) lub presji kościoła katolickiego, którego swoją drogą nie jestem członkinią. I tyle.

Ja dzieciaki uwielbiam, zawsze je lubiłam - mam trzyletniego bratanka, którego co prawda widuję rzadko, ale którego uwielbiam z całego serca. Lubię im czytać, bawić się z nimi, mogę z takim (trochę już starszym, nie noworodkiem, bo z noworodkami nie miałam za wiele do czynienia) zostać sama i się nim zająć i naprawdę sprawi mi to przyjemność, to nie znaczy jednak, że jeśli zachodzę w niechcianą ciążę, to muszę mieć dziecko.

Podobnie jak któraś z dziewczyn - nie uważam, by "naturalną konsekwencją seksu" była ciąża. Taką konsekwencją dla mnie jest poczucie bliskości z moim partnerem, przyjemność i moja, i jego, pogłębianie relacji. Dziecko - tylko wtedy, gdy się je chce.
Dlatego wlasnie na koncu napisalam ze nie moja w tym rola by oceniac sumienie innych i to czy beda mieli jakies wyrzuty z tego powodu za x lat czy nie.
Faktycznie uwazam ze wiekszosci kobiet zmienia sie nastawienie do dzieci gdy juz je maja, ale nie mi dexydowac czy kazdemu sie zmieni.
A patologie o ktorych wspomnialas to juz w ogole hardcorowy level. Nawet nie moge myslec o takich ludziach bo nigdy, przenigdy nie pojme jaka mozna miec satysfakcje z katowania i zabijania niewinnego dziecka.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2014-01-26, 10:57   #419
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Nie wyobrażam sobie abym w wolnym, świeckim kraju musiała żyć wg czyjegoś sumienia.

Jestem za aborcją i prawem do wyboru.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 10:58   #420
Mileva_
Zakorzenienie

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44808547]Milionmalychkawalkow, zaskoczyłaś mnie negatywnie tutaj, nie sądziłam, że się zniżysz do rzucania przykładem Waśniewskiej, która nie jest nieszczęśliwą kobietą zmuszoną do rodzenia, a psycholką rodem z patologii. I podobnie jest z kobietami konserwującymi dzieciaki w beczkach. Naprawdę kiepskie, bardzo kiepskie przykłady, bo chyba nie rozmawiamy tutaj o ludziach z poważnymi zaburzeniami psychiki, którzy w ogóle dzieci mieć nie powinni.[/QUOTE]

A skąd wiesz, że psycholką? Rzucanie ordynarnymi wyzwiskami bez jakichkolwiek podstaw świadczy jedynie o rzucającym, i to znacznie gorzej niż o osobie obrażanej. Jesteś psychiatrą? Ekspertyzy widziałaś?

A kobiety z dziećmi w beczkach to najbardziej jaskrawy przykład, do czego może doprowadzić opresyjne, w praktyce wyznaniowe społeczeństwo i państwo. A już żeby wypisywać epopeje o wartości życia w tym kontekście, zamiast zwinąć fraki sprzed ciepłego komputerka z paczką ciastek pod ręką i faktycznie coś dla tych kobiet i ich rodzin zrobić, trzeba być albo skrajnie zmanipulowanym, bigoteryjnym durniem, albo człowiekiem złej woli potrzebującym dowartościowania kosztem słabszych.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości