Ile kosztuje wyprawka ? - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-26, 13:28   #871
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Ile kosztuje wyprawka ?

Klarissa, moja starsza córa niestety miewa ciemieniuchę do dzisiaj a słowo daję, że bez czapki po domu chodzi młodsza też ma lekką jeszcze, mimo ponad roku już, a w czapce pierwsze 2 tygodnie po kąpaniu, bo w przedpokoju u nas zimno a przejść trzeba było. I co ciekawe - odstawiłam jakiś czas temu szampon babydream i kupiłam firmy Mixa Baby (nie żaden extra na ciemieniuchę) i... schodzi!
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 13:47   #872
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Moja nadal ma ciemieniuchę. W czapce w ogóle nie chodziła, w przeciągach nie była itp.
Teraz smaruję babcinym sposobem, może się uda.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 13:48   #873
Klarissa
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44810400]Klarissa, moja starsza córa niestety miewa ciemieniuchę do dzisiaj a słowo daję, że bez czapki po domu chodzi młodsza też ma lekką jeszcze, mimo ponad roku już, a w czapce pierwsze 2 tygodnie po kąpaniu, bo w przedpokoju u nas zimno a przejść trzeba było. I co ciekawe - odstawiłam jakiś czas temu szampon babydream i kupiłam firmy Mixa Baby (nie żaden extra na ciemieniuchę) i... schodzi![/QUOTE]
Ja nie stosowałam szamponu baby dream nigdy, ale zauważyłam, że jak się dzieciom myje głowę żelem do mycia ciała to też się robi sucha skóra i włosy, i małemu w zasadzie od samego początku myję włosy w nivea baby szamponie. A czapkę córce też zakładałam pierwszy tydzień po kąpieli bo jakoś bałam się, że zmarznie
Stary 2014-01-26, 14:39   #874
iizabelaa
Zakorzenienie

Moja długo miała ciemieniuchę.
Czapki po domu nigdy nie nosiła, a na zewnątrz tylko zimą i zimną jesienią Więc ja akurat bym tych 2 faktów ze sobą nie wiązała.

U nas powodem było raczej uprzednienie mlodej do czesania Do teraz nie lubi jak jej włosy szczotkuje.

Żeby sie pozbyć ciemieniuchy wystarczyło u nas umyć szamponem Oliatum i potem szczotkować głowkę, z tego co zauważyłam tym sposobem w kilka dni było by problemie. Gdyby mlode dalo sie czesać.

U nas z oliwka czy kremem był taki problem, że w dłuższy włosach trochę trwało wysmarowanie porządne główki, a Młoda wyła.
Stary 2014-01-26, 19:22   #875
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Oliwka nie, bo to parafina. Lepsze naturalne oleje np oliwa spozywcza lub jakis balsam mleczko. Do pupy polecam alantan to samo co bephanten ale tanszy. Uzywalam pudru ale u starszego dziecka, bo przy noworodkowych kupkach to ciapa wyjdzie

Wysłane z mojego QUANTUM 4 przy użyciu Tapatalka
alantan to zdecydowanie nie to samo o maść bepanthen (stosowałam tę z różowym paskiem) skład niby mają podobny niestety jakość już nie bepanthen jest zdecydowanie skuteczniejszy

co do ciemieniuchy to najlepsza jest oliwa i wyczesywanie

moja córka miała taką "ciemieniuchę" jak się okazało na tle alergicznym(upodobała se nosić na głowie taką koronę z czegoś sztucznego ani to plastik ani metalowe)
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 19:41   #876
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Na ciało polecam Babydream Fur mama olejek przeciw rozstępom (na włosy też świetnie się sprawdzał). Ale to musisz sama wypróbować co ci pasuje a co nie.
Już zużyłam opakowanie, ale lubię zmieniać kosmetyki.
Jak na razie nie mam rozstępów, ale podobno lubią się pokazać pod sam koniec. Liczę na to, że jednak nie, zwłaszcza, że nigdy nie miałam skłonności.

A z ciemieniuchą moja mama od razu mówiła, że kiedyś stosowało się tylko oliwkę, ale nic innego nie było. Ale podobno działało.

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2014-01-26 o 19:48 Powód: dopisek
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 19:50   #877
_vixen_
Zakorzenienie

Na ciemieniuche smaruje corce głowę zwykłą parafina, chodzi sobie z tym, potem czesze i myje szamponem. Schodzi elegancko. Ale mycie włosów to u nas koszmar.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 19:56   #878
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
alantan to zdecydowanie nie to samo co maść bepanthen (stosowałam tę z różowym paskiem) skład niby mają podobny niestety jakość już nie bepanthen jest zdecydowanie skuteczniejszy
Porównuję krem alantan i krem bephanten. Przy codziennej pielęgnacji, kiedy smarujesz ileś razy dziennie nie widziałam żadnej różnicy. Maści bephanten nie używałam w ogóle, więc się nie wypowiadam.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-27, 12:26   #879
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Już zużyłam opakowanie, ale lubię zmieniać kosmetyki.
Jak na razie nie mam rozstępów, ale podobno lubią się pokazać pod sam koniec. Liczę na to, że jednak nie, zwłaszcza, że nigdy nie miałam skłonności.

A z ciemieniuchą moja mama od razu mówiła, że kiedyś stosowało się tylko oliwkę, ale nic innego nie było. Ale podobno działało.
Ja bym z tymi oliwkami uważała.

Mnie tak w pierwszej ciąży załatwiła oliwka dla ciężarnych przeciwko rozstępom z babydream że niech ją drzwi ścisną. Wysmarowałam się praktycznie całą tym. Już zaraz po aplikacji zaczęło mnie palić całe ciało, szybko wskoczyłam pod prysznic i zaczęłam to zmywać od góry idąc do dołu, tam gdzie doszłam najpóźniej - nogi, łydki i stopy miałam wysypkę krosta na kroście dosłownie i do tego tak piekielnie swędzącą, że myślałam, iż się papierem ściernym będę drapać, goiło mi się to 2 miesiące!

Nigdy wcześniej nie zareagowałam w taki sposób na żaden kosmetyk. Potem już smarowałam się cała kremem nivea soft i w drugiej ciąży tak samo, bałam się jakichkolwiek eksperymentów. Używałam tylko tych kosmetyków, które miałam w 100% sprawdzone.
Stary 2014-04-09, 15:27   #880
wika82
Zakorzenienie

Mamy już z grubsza wszystko, zostały w zasadzie kosmetyki, butelki i smoczki na wszelki wypadek. Doradca laktacyjny odradzał avent, a zalecał tylko produkty medela i smoczki nuk. A jak wasze doświadczenia?
I wkładki laktacyjne avent, chociaż chciałam kupić pudełko rossmannowskich.. Jest jakaś różnica?
Jeszcze w temacie laktacji, czy kupować laktator? Doradca kazał się wstrzymać do czasu porodu, etc.
Kupując łóżeczko i materac kupiliśmy od razu ochraniacz na niego, miałyście ochraniacze nieprzemakalne na materacyk w gondoli wózka? Dla mnie to raczej oczywiste, ale jakoś mały wybór jest..
Stary 2014-04-09, 15:43   #881
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Mamy już z grubsza wszystko, zostały w zasadzie kosmetyki, butelki i smoczki na wszelki wypadek. Doradca laktacyjny odradzał avent, a zalecał tylko produkty medela i smoczki nuk. A jak wasze doświadczenia?
I wkładki laktacyjne avent, chociaż chciałam kupić pudełko rossmannowskich.. Jest jakaś różnica?
Jeszcze w temacie laktacji, czy kupować laktator? Doradca kazał się wstrzymać do czasu porodu, etc.
Kupując łóżeczko i materac kupiliśmy od razu ochraniacz na niego, miałyście ochraniacze nieprzemakalne na materacyk w gondoli wózka? Dla mnie to raczej oczywiste, ale jakoś mały wybór jest..
Co do wkładek laktacyjnych, to wiele zależy od tego, jak to będzie wyglądało konkretnie u Ciebie. Rossmanowskie wkładki są takie jakby z ligniny. Na niewielki wyciek mogą być, ale przy poważniejszych przeciekach mogą nie dać rady. Ja używam tych: http://www.bangla.babyonline.pl/opin...dki-laktacyjne i bardzo sobie chwalę, chociaż nie da się ukryć, że cena powala. One mają taki wkład chłonący, coś jak podpaski. Ale ja pomimo upływu ponad siedmiu miesięcy nadal mam fontannę mleka z drugiej piersi podczas karmienia. W domowych warunkach używam wkładek wielorazowych do prania i ewentualnie pieluszek tetrowych pociętych na ćwiartki. Na noc i na wyjścia używam właśnie tych, które wymieniłam.

Jeśli chodzi o ochraniacz do wózka, to ja nie miałam i w sumie nie widzę potrzeby. Dziecko raczej nie spędza w gondoli aż tyle czasu, żeby przesikać pieluchę
Stary 2014-04-09, 15:52   #882
boska latynoska
Zadomowienie

Cytat:
Również polecam te wkładki lansinoh, są super, warto mieć pudełko chociażby na jakieś wyjścia. Używałam głównie tommee tippee, też były ok.

Ja używam butelek tomme tippee i smoczków też tych używałam. Miałam też z canpola smoki i były ok. Jakoś się zafiksowałam na tę firmę

Co do laktatora to chyba zależy czy nastawiasz się na kp. Z tego co kojarzę to wracasz dość szybko do pracy więc jeśli bardzo zależy Ci na kp. to zainwestowałabym w elektryczny. Ja miałam zwykły medeli ręczny używałam okazjonalnie, był wystarczający.
Z drugiej strony możesz wybrać sobie model przed porodem i sprawdzić gdzie jest dostępny i po porodzie w razie potrzeby mąż Ci dokupi.

Nie miałam żadnych ochraniaczy, ale moje dziecko przez pierwsze pół roku życia praktycznie nie spało w łóżeczku
boska latynoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-09, 15:54   #883
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam TT, Avent, zwykłe smoczki do butelek... młodej podpasował tylko Avent, potem odrzuciła na prawie 2 lata i teraz znowu tylko Avent.
Laktator może przydać się szybciej, a potem na szybko biegac i kupowac.. lepiej mieć choćby najtańszy laktator ale w domu.
Wkładki miałam jednorazowe Avent, jedyne, które zawartość zmieniały w żel i nie przeciekały, minus - te na dzień są dość małe. Później kupowała wiele róznych.
Ochraniacz się przydaje, nie miałam i żałowałam. Dziecko czasem ilało za mocno albo zrobiło meeega kupkę, że przeleciało przez prześcieradło i pokrowiec do prania (a dało się tego uniknąć inwestując kilkanaście zlotych więcej). Do wózka też nie miałam.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-09, 16:26   #884
MamaKtosia
Zadomowienie

Wika wkładki to już jakie Tobie podpasują. Ja lubiłam najbardziej Johnson&Johnson.
Podkład nieprzemakalny miałam do łóżeczka, do gondoli nie.
Z butelek ja nieustannie Dr Browns polecam.
Laktator - mam opinię zbieżną z opinia Twojego doradcy laktacyjnego.

Obawiam się, że będziesz miała tyle opinii ile osób się wypowie. Tak naprawdę to wszystko nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia w razie konieczności można wszystko dokupić.
MamaKtosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-09, 16:40   #885
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie miałam nic firmy medela ani avent
Butelki nuby, smoczki tomme tippe.

Wkładek laktacyjnech avent też nigdy nie używałam. Miałam nuby, bardzo fajne, ale nie wiem gdzie je kupić, dostałam w gratisie z laktatorem, rossmannowskie wkładki są dla mnie do kitu, jak zrobione ze starej podpaski (starej tzn. takiej z lat 90-tych jeśli pamiętasz jakie wtedy były). Dobre wkładki są też te z rosmanna J&J. Laktator kupiłam przed porodem, nie wytrzymał "napięcia" przy drugim dziecku, ale lubiłam go, więc kupiłam potem 2 taki sam - firmy nuby. Mnie w ogóle bardzo ta firma podeszła, niestety jej produkty jakoś tak poznikały ze sklepów, nie wiem dlaczego.

Nie miałam podkładu ani ochraniacza we wózku, nigdy mi nie przemokły dzieci na materac wózkowy, a w sumie 2 dzieci w tym samym wózku woziłam, jedno i drugie ponad 6 miesięcy, syna to chyba nawet z 8. Na materac w łóżeczku zwykły podkład taki, jak są w szpitalach

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2014-04-09 o 16:41
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-09, 18:11   #886
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Ja butelek nie kupowałam wcale, miałam jedną dołączoną do laktatora i to spokojnie wystarczy. A już kupowanie butelek i smoczków w liczbie większej niż 1 kiedy nastawiasz się na kp uważam za bezsens.
Używałam wkładek z rossmanna i mi wystarczały. Weź paczkę takich paczkę takich i sama przetestuj które wolisz
Laktatora nie kupowłam przed porodem i żałuję bo przydałby mi się w szpitalu podczas nawału.
Stary 2014-04-09, 18:50   #887
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Ja butelek nie kupowałam wcale, miałam jedną dołączoną do laktatora i to spokojnie wystarczy. A już kupowanie butelek i smoczków w liczbie większej niż 1 kiedy nastawiasz się na kp uważam za bezsens.
Używałam wkładek z rossmanna i mi wystarczały. Weź paczkę takich paczkę takich i sama przetestuj które wolisz
Laktatora nie kupowłam przed porodem i żałuję bo przydałby mi się w szpitalu podczas nawału.
Nastawiam się, ale jak nie będzie szło, to bez żalu przestawimy się na butelkę, no i szybko wracam do pracy, więc butelki będą w użyciu niezależnie od kp, czy mm.
Doradca odradzał od razu laktator, sugerując, żeby podczas nawału pić miętę lub szałwię, przy okazji - działa?

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
Napisane przez MamaKtosia Pokaż wiadomość
Wika wkładki to już jakie Tobie podpasują. Ja lubiłam najbardziej Johnson&Johnson.
Podkład nieprzemakalny miałam do łóżeczka, do gondoli nie.
Z butelek ja nieustannie Dr Browns polecam.

Laktator - mam opinię zbieżną z opinia Twojego doradcy laktacyjnego.

Obawiam się, że będziesz miała tyle opinii ile osób się wypowie. Tak naprawdę to wszystko nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia w razie konieczności można wszystko dokupić.
Materacyk kupiliśmy polecany przez Ciebie i od razu dorzuciliśmy ochraniacz.

Podoba mi się Twoje przekonanie, że laktację ma się w głowie i kiedy musiałaś gdzieś wyjść podawałaś mm.
Ale według doradcy problem z podawaniem pokarmu przez butelkę polega na innym odruchu ssania, z butelki szybko leci i dziecko odrzuca pierś, bo musi się bardziej namęczyć. I niby tylko ta medela pozwala na zachowanie sposobu ssania jak przy kp.
Myślicie, że tak naprawdę jest, czy to po prostu bardziej promocja?

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

A w ogóle, o ile ogarnęłam wózki, to dopiero teraz otworzyłyście mi oczy ile firm produkuje smoczki, czy choćby wkładki laktacyjne. Skupię się na polecanych przez Was, bo póki co cały temat przerabiam z Wizażem i jak na razie nic nie zawodzi, nawet jak porównuję z innymi produktami, to widzę, że polecane rzeczy są praktyczniejsze, itp.

Ochraniacz na materac do gondoli znalazłam za 20 zł, z jednej strony jest frotowy, więc w sumie pełni rolę prześcieradła. Chyba się skuszę, bo to w sumie małe pieniądze, a i tak kupię tam prześcieradła do łóżeczka.
Stary 2014-04-09, 19:03   #888
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Nastawiam się, ale jak nie będzie szło, to bez żalu przestawimy się na butelkę, no i szybko wracam do pracy, więc butelki będą w użyciu niezależnie od kp, czy mm.
Doradca odradzał od razu laktator, sugerując, żeby podczas nawału pić miętę lub szałwię, przy okazji - działa?

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Materacyk kupiliśmy polecany przez Ciebie i od razu dorzuciliśmy ochraniacz.

Podoba mi się Twoje przekonanie, że laktację ma się w głowie i kiedy musiałaś gdzieś wyjść podawałaś mm.
Ale według doradcy problem z podawaniem pokarmu przez butelkę polega na innym odruchu ssania, z butelki szybko leci i dziecko odrzuca pierś, bo musi się bardziej namęczyć. I niby tylko ta medela pozwala na zachowanie sposobu ssania jak przy kp.

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

A w ogóle, o ile ogarnęłam wózki, to dopiero teraz otworzyłyście mi oczy ile firm produkuje smoczki, czy choćby wkładki laktacyjne. Skupię się na polecanych przez Was, bo póki co cały temat przerabiam z Wizażem i jak na razie nic nie zawodzi, nawet jak porównuję z innymi produktami, to widzę, że polecane rzeczy są praktyczniejsze, itp.

Ochraniacz na materac do gondoli znalazłam za 20 zł, z jednej strony jest frotowy, więc w sumie pełni rolę prześcieradła. Chyba się skuszę, bo to w sumie małe pieniądze, a i tak kupię tam prześcieradła do łóżeczka.
Szałwia hamuje laktację, więc uważam za bezsens podczas nawału-laktacja ma się unormować a nie być hamowana.
Jeśli chodzi o karmienie mieszane to może kubeczek? Przynajmniej na początku, żeby nie zaburzać ssania. Smoczki najlepsze są takie, że jak odwrócisz butelkę do dołu i będziesz machać to nic nie poleci, wtedy dziecko musi włożyć wysiłek w ssanie podobny jak przy piersi. Taki jest smoczek chyba dr browns i jeden ze smoczków medeli dla wcześniaków lub z rozszczepem podniebienia (nie pamiętam który, na szkole rodzenia je oglądałam ale to było ponad 3 lata temu).
Stary 2014-04-09, 20:32   #889
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:
Doradca ma rację z tą butelką, dlatego ja podawałam mojej przez Dr Browns - z tego obrzydliwie wolno leci, więc się biedula zawsze namęczyła strasznie i wolała pierś - dla rodziców to też mało wygodne bo zdarzało się, że się smoczek zatykał . Generalnie to jest tak, że ze standardowych butelek jak przekręcisz do góry nogami - mleko kapie samo, natomiast zarówno browns jak i medela faktycznie nie kapią. Medela w ogóle jest firmą nastawioną na wspieranie karmienia piersią, dużo starają się w kwestii promocji kp robić, także to nie jest tylko promocja tylko ich filozofia i idea. Wygląda mi na to, że doradca z którym rozmawiałaś ma całkiem słuszne poglądy więc ja bym go/jej posłuchała.
Ja rozumiem Twoje kupowanie butelek mimo założenia, że chcesz kp bo też wróciłam do pracy po 3 miesiącach, a nawet szybciej w zasadzie.
A laktatora nie mają na stanie w szpitalu do wypożyczenia w razie w?

edit: a w ogóle to dzięki Twojemu ochraniaczowi do gondoli przypomniałam sobie, że nie wiem gdzie mam materacyk do gondoli dzięki!

Edytowane przez MamaKtosia
Czas edycji: 2014-04-09 o 20:35
Stary 2014-04-09, 20:33   #890
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Wkładki avent faktycznie cudo idealnie wyprofilowane, nie zbrylają się, nie zwijają, ale drogie :/ ciut gorsze są J&J ale oblecą. Cała reszta do kosza
Do wózka nie miałam nic nieprzemakalnego, nawet nie pomyślałam o tym
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-09, 21:39   #891
wika82
Zakorzenienie

To właściwie pani doradczyni. )
Bardzo fajne te zajęcia były, myślę że nabyłam solidnych podstaw jak prawidłowo przyłożyć dziecko do piersi.
Zastanawiam się jeszcze nad rogalem, bo na zajęciach był nacisk na maksymalnie komfortową pozycję, tak, żeby mięśnie obręczy barkowej i klatki piersiowej z tej strony, z której podaje się pierś nie były napięte. Ale to chyba poczekam do porodu.

Na brodawki pani polecała zwykłą lanolinę apteczną, za radą którejś z Was zamierzam smarować ok 2 tygodni przed porodem.
Stary 2014-04-09, 22:26   #892
karolca
Zakorzenienie

butelki i smoczki (zwykłe i do butelek) przydają się, jeśli dziecko w ogle zechce wziąć gumę do buzi Moja była butelkowa przez 2 tygodnie, potem obraziła się na odciągnięte mleczko (a było to wygodne bo nie tylko ja byłam od karmienia) i tylko pierś...

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2014-04-09, 22:36   #893
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
To właściwie pani doradczyni. )
Bardzo fajne te zajęcia były, myślę że nabyłam solidnych podstaw jak prawidłowo przyłożyć dziecko do piersi.
Zastanawiam się jeszcze nad rogalem, bo na zajęciach był nacisk na maksymalnie komfortową pozycję, tak, żeby mięśnie obręczy barkowej i klatki piersiowej z tej strony, z której podaje się pierś nie były napięte. Ale to chyba poczekam do porodu.

Na brodawki pani polecała zwykłą lanolinę apteczną, za radą którejś z Was zamierzam smarować ok 2 tygodni przed porodem.
Rogal to obowiązek jeśli lubisz swój kręgosłup!
Policz sobie ile noworodek jest przy piersi 8-10karmień na dobrę, co najmniej 15-20min do 45, czy co najmniej 2,5-4h dziennie.
Stary 2014-04-09, 22:45   #894
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja podczas nawału masowałam piersi i odciągałam pokarm nieustannie laktatorem po każdym karmieniu. Nie miałam żadnego zastoju ani zapalenia a odciągnięte mleko się przydawało na chwilę wytchnienia albo jak musiałam gdzieś wyjść ze starszym dzieckiem Nawał w obu przypadkach minął po ok. 5-7 dniach.

Cytat:
Przy żadnym z moich dzieci nie odnotowałam czegoś takiego. Ja od urodzenia jedno i drugie dziecko uczyłam pić z butelki mleko - tak na wszelki wypadek, gdyby coś się stało; żadne z moich dzieci nie miało problemu z łapaniem piersi mimo sporadycznie podawanej butelki. Córka kp była sposobem mieszanym pierś + butelka od 1 do końca 4 msc. życia, nigdy nie miała problemu z łapaniem, nie odrzucała piersi w żaden sposób. Synek kp do 8 miesiąca potrafił w razie potrzeby pić z butelki moje mleko lub modyfikowane jeśli zaszła taka potrzeba. Jednocześnie bez problemu ssał pierś. Tylko póki kp to smoczki dawałam cały czas te początkowe o najmniejszym przepływie. Zwiększałam dopiero jak odstawiłam od piersi. Oboje dzieci odstawiło się bez problemu, bez płaczu, może dlatego, że byli już wcześniej zapoznani z butelką. Córkę odstawiałam bo miałam dość kp, a synka chciałam karmić dłużej, ale szybko mu wyszły ząbki (już w 5 miesiącu miał 2 a w 7 już 4 ząbki) i mnie zaczął gryźć boleśnie.

Cytat:
Omijaj tylko wkładki z bella mama takie różowe opakowanie, przemakają a wcale nie są tanie, szajs jednym słowem

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

Ja korzystałam z rogala do karmienia przez pierwszy miesiąc tylko, potem karmiłam dzieci na leżąco i bardzo sobie chwaliłam tą pozycję, wytchnienie to dla mnie było
Stary 2014-04-09, 23:41   #895
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Ja bardzo żałuję, że nie miałam rogala w szpitalu, tuż po porodzie. Nastawiałam się całą sobą na poród naturalny, a jak przyszło co do czego, skończyło się cesarką. I pomimo tego, że w szpitalu warunki były bardzo dobre, bardzo trudno było znaleźć wygodną pozycję do karmienia z dopiero co zaszytą dziurą w brzuchu. Na leżąco średnio mi szło karmienie i rozwiązaniem okazało się karmienie spod pachy. Ale ile musiałam się naukładać kołdry i poduszek na łóżku, wiem tylko ja. Z rogalem byłoby o niebo lepiej. Dlatego moim zdaniem warto zainwestować w niego i mieć na wszelki wypadek.
Stary 2014-04-10, 06:47   #896
Glodomorek
Zakorzenienie

I rogal taki za 50zł w zupełności wystarcza, nie trzeba kupować za 200zł
Stary 2014-04-10, 08:28   #897
MamaKtosia
Zadomowienie

Cytat:
Moja była butelkowa przez 2 tygodnie, potem obraziła się na odciągnięte mleczko (a było to wygodne bo nie tylko ja byłam od karmienia) i tylko pierś...
Tyle że synek Wiki chyba nie będzie miał wyboru bo mama szybko wraca do pracy. Ja moją musiałam nauczyć pić z butli bo też nie miała wyboru.

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja od urodzenia jedno i drugie dziecko uczyłam pić z butelki mleko - tak na wszelki wypadek, gdyby coś się stało; żadne z moich dzieci nie miało problemu z łapaniem piersi mimo sporadycznie podawanej butelki.

Ja korzystałam z rogala do karmienia przez pierwszy miesiąc tylko, potem karmiłam dzieci na leżąco i bardzo sobie chwaliłam tą pozycję, wytchnienie to dla mnie było
Z butelkami robiłam to samo, więc to chyba niezła strategia. Karmiłam bezproblemowo 10 miesięcy, potem musiałam przestać.

Też rogala nie miałam, ale ja kocham karmienie na leżąco i kindla do tego
Stary 2014-04-10, 08:49   #898
pieleszka
Wtajemniczenie

rogala miałam, ale nijak nie umiałam z tym czymś karmić przez pierwszy miesiąc karmiłam tylko na leżąco (ale córka nigdy na piersi nie wisiała, początkowo karmienie trwało 20-30 min. maks, a po miesiącu maks. 10 min).

butelkę miałam na zaś 1, ale nieużywana była. mała kategorycznie odmawiała jedzenia z "gumy". smoczka-uspokajacza też do ust wziąć nie chciała. żadnego. żadnej butelki ( a w pewnym momencie miałam tego sporo, różnych firm). nie przechodziło nic też chciałam by mała umiała w razie jakiejś nagłej konieczności zjeść z butli, ale ta uparta była jak stado osłów

wkładki laktacyjne - dla mnie ok. były te z J&J, rossmanowskie też. najgorsze te bella mama (dziadostwo prawdziwe, a pieniądze nie małe). ale używałam niezbyt długo, ok. 2 miesiące. potem mi już nic nie przeciekało, kapało itp...

ochraniacza na materac do gondolki nie miałam. do łózeczka i na przewijak używałam podkładów z rossmana do przewijania, ale w łóżeczku to mała raczej z nich pożytku nie miała (bo nie korzystała z łóżeczka...)

laktator miałam elektryczny nuk, i jakiś ręczny zwykły. nie przydały się, bo mała i tak nie chciała pić z butelki mleka potem je oddałam dalej, a gdy nastała konieczność odciągania mleka (mała leżała w szpitalu) pożyczyłam ręczny avent i był świetny!

ja smarowałam brodawki bepanthenem, pomagał bardzo. u mnie ta bolesność spowodowana karmieniem trwała może ze 3 dni (zagryzałam zęby i karmiłam ze łzami w oczach, bolało, ale po każdym karmieniu smarowałam i szybko mi się zahartowały brodawki).

Kobiety nigdy nie zrozumiesz. Nawet jeśli jesteś kobietą! (A.J.Cronin)
pieleszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 09:07   #899
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MamaKtosia Pokaż wiadomość
Tyle że synek Wiki chyba nie będzie miał wyboru bo mama szybko wraca do pracy. Ja moją musiałam nauczyć pić z butli bo też nie miała wyboru.
Ja moja uczylam i niestety. Smoczki byly fajne ale do gryzienia. Zdarzaja sie takie egzemplarze, ktore mimo sczcerych checi butelki nie chca. Wiele razy po powrocie do pracy przyjezdzalam aby karmic corke bo nie chciala mleka z butelki. Miala 6 miesiecy

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2014-04-10, 09:33   #900
pieleszka
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja moja uczylam i niestety. Smoczki byly fajne ale do gryzienia. Zdarzaja sie takie egzemplarze, ktore mimo sczcerych checi butelki nie chca. Wiele razy po powrocie do pracy przyjezdzalam aby karmic corke bo nie chciala mleka z butelki. Miala 6 miesiecy
mi też się taki egzemplarz właśnie trafił
o tyle dobrze było, że jak wróciłam do pracy to miała skończone pół roku i umiała zjeść kaszkę i obiadek łyżeczką i wypić wodę z kubeczka. przysysała się jak wracałam po 7 godz do domu

Kobiety nigdy nie zrozumiesz. Nawet jeśli jesteś kobietą! (A.J.Cronin)
pieleszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości