|
|
#871 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ile kosztuje wyprawka ?
Klarissa, moja starsza córa niestety miewa ciemieniuchę do dzisiaj a słowo daję, że bez czapki po domu chodzi
młodsza też ma lekką jeszcze, mimo ponad roku już, a w czapce pierwsze 2 tygodnie po kąpaniu, bo w przedpokoju u nas zimno a przejść trzeba było. I co ciekawe - odstawiłam jakiś czas temu szampon babydream i kupiłam firmy Mixa Baby (nie żaden extra na ciemieniuchę) i... schodzi!
|
|
|
|
|
#872 |
|
Konto usunięte
|
Moja nadal ma ciemieniuchę. W czapce w ogóle nie chodziła, w przeciągach nie była itp.
Teraz smaruję babcinym sposobem, może się uda. |
|
|
|
|
#873 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44810400]Klarissa, moja starsza córa niestety miewa ciemieniuchę do dzisiaj a słowo daję, że bez czapki po domu chodzi
młodsza też ma lekką jeszcze, mimo ponad roku już, a w czapce pierwsze 2 tygodnie po kąpaniu, bo w przedpokoju u nas zimno a przejść trzeba było. I co ciekawe - odstawiłam jakiś czas temu szampon babydream i kupiłam firmy Mixa Baby (nie żaden extra na ciemieniuchę) i... schodzi![/QUOTE]Ja nie stosowałam szamponu baby dream nigdy, ale zauważyłam, że jak się dzieciom myje głowę żelem do mycia ciała to też się robi sucha skóra i włosy, i małemu w zasadzie od samego początku myję włosy w nivea baby szamponie. A czapkę córce też zakładałam pierwszy tydzień po kąpieli bo jakoś bałam się, że zmarznie
|
|
#874 |
|
Zakorzenienie
|
Moja długo miała ciemieniuchę.
Czapki po domu nigdy nie nosiła, a na zewnątrz tylko zimą i zimną jesienią Więc ja akurat bym tych 2 faktów ze sobą nie wiązała.U nas powodem było raczej uprzednienie mlodej do czesania Do teraz nie lubi jak jej włosy szczotkuje.Żeby sie pozbyć ciemieniuchy wystarczyło u nas umyć szamponem Oliatum i potem szczotkować głowkę, z tego co zauważyłam tym sposobem w kilka dni było by problemie. Gdyby mlode dalo sie czesać. U nas z oliwka czy kremem był taki problem, że w dłuższy włosach trochę trwało wysmarowanie porządne główki, a Młoda wyła.
|
|
#875 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
co do ciemieniuchy to najlepsza jest oliwa i wyczesywanie moja córka miała taką "ciemieniuchę" jak się okazało na tle alergicznym(upodobała se nosić na głowie taką koronę z czegoś sztucznego ani to plastik ani metalowe) |
|
|
|
|
|
#876 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak na razie nie mam rozstępów, ale podobno lubią się pokazać pod sam koniec. Liczę na to, że jednak nie, zwłaszcza, że nigdy nie miałam skłonności. A z ciemieniuchą moja mama od razu mówiła, że kiedyś stosowało się tylko oliwkę, ale nic innego nie było. Ale podobno działało.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2014-01-26 o 19:48 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#877 |
|
Zakorzenienie
|
Na ciemieniuche smaruje corce głowę zwykłą parafina, chodzi sobie z tym
, potem czesze i myje szamponem. Schodzi elegancko. Ale mycie włosów to u nas koszmar.
|
|
|
|
|
#878 |
|
Zakorzenienie
|
Porównuję krem alantan i krem bephanten. Przy codziennej pielęgnacji, kiedy smarujesz ileś razy dziennie nie widziałam żadnej różnicy. Maści bephanten nie używałam w ogóle, więc się nie wypowiadam.
|
|
|
|
|
#879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie tak w pierwszej ciąży załatwiła oliwka dla ciężarnych przeciwko rozstępom z babydream że niech ją drzwi ścisną. Wysmarowałam się praktycznie całą tym. Już zaraz po aplikacji zaczęło mnie palić całe ciało, szybko wskoczyłam pod prysznic i zaczęłam to zmywać od góry idąc do dołu, tam gdzie doszłam najpóźniej - nogi, łydki i stopy miałam wysypkę krosta na kroście dosłownie i do tego tak piekielnie swędzącą, że myślałam, iż się papierem ściernym będę drapać, goiło mi się to 2 miesiące! Nigdy wcześniej nie zareagowałam w taki sposób na żaden kosmetyk. Potem już smarowałam się cała kremem nivea soft i w drugiej ciąży tak samo, bałam się jakichkolwiek eksperymentów. Używałam tylko tych kosmetyków, które miałam w 100% sprawdzone.
|
|
|
#880 |
|
Zakorzenienie
|
Mamy już z grubsza wszystko, zostały w zasadzie kosmetyki, butelki i smoczki na wszelki wypadek. Doradca laktacyjny odradzał avent, a zalecał tylko produkty medela i smoczki nuk. A jak wasze doświadczenia?
I wkładki laktacyjne avent, chociaż chciałam kupić pudełko rossmannowskich.. Jest jakaś różnica? Jeszcze w temacie laktacji, czy kupować laktator? Doradca kazał się wstrzymać do czasu porodu, etc. Kupując łóżeczko i materac kupiliśmy od razu ochraniacz na niego, miałyście ochraniacze nieprzemakalne na materacyk w gondoli wózka? Dla mnie to raczej oczywiste, ale jakoś mały wybór jest..
|
|
#881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o ochraniacz do wózka, to ja nie miałam i w sumie nie widzę potrzeby. Dziecko raczej nie spędza w gondoli aż tyle czasu, żeby przesikać pieluchę
|
|
|
#882 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja używam butelek tomme tippee i smoczków też tych używałam. Miałam też z canpola smoki i były ok. Jakoś się zafiksowałam na tę firmę ![]() Co do laktatora to chyba zależy czy nastawiasz się na kp. Z tego co kojarzę to wracasz dość szybko do pracy więc jeśli bardzo zależy Ci na kp. to zainwestowałabym w elektryczny. Ja miałam zwykły medeli ręczny używałam okazjonalnie, był wystarczający. Z drugiej strony możesz wybrać sobie model przed porodem i sprawdzić gdzie jest dostępny i po porodzie w razie potrzeby mąż Ci dokupi. Nie miałam żadnych ochraniaczy, ale moje dziecko przez pierwsze pół roku życia praktycznie nie spało w łóżeczku
|
|
|
|
|
|
#883 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Laktator może przydać się szybciej, a potem na szybko biegac i kupowac.. lepiej mieć choćby najtańszy laktator ale w domu. Wkładki miałam jednorazowe Avent, jedyne, które zawartość zmieniały w żel i nie przeciekały, minus - te na dzień są dość małe. Później kupowała wiele róznych. Ochraniacz się przydaje, nie miałam i żałowałam. Dziecko czasem ilało za mocno albo zrobiło meeega kupkę, że przeleciało przez prześcieradło i pokrowiec do prania (a dało się tego uniknąć inwestując kilkanaście zlotych więcej). Do wózka też nie miałam.
|
|
|
#884 |
|
Zadomowienie
|
Wika wkładki to już jakie Tobie podpasują. Ja lubiłam najbardziej Johnson&Johnson.
Podkład nieprzemakalny miałam do łóżeczka, do gondoli nie. Z butelek ja nieustannie Dr Browns polecam. Laktator - mam opinię zbieżną z opinia Twojego doradcy laktacyjnego. Obawiam się, że będziesz miała tyle opinii ile osób się wypowie. Tak naprawdę to wszystko nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia w razie konieczności można wszystko dokupić.
|
|
|
|
|
#885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Butelki nuby, smoczki tomme tippe. Wkładek laktacyjnech avent też nigdy nie używałam. Miałam nuby, bardzo fajne, ale nie wiem gdzie je kupić, dostałam w gratisie z laktatorem, rossmannowskie wkładki są dla mnie do kitu, jak zrobione ze starej podpaski (starej tzn. takiej z lat 90-tych jeśli pamiętasz jakie wtedy były). Dobre wkładki są też te z rosmanna J&J. Laktator kupiłam przed porodem, nie wytrzymał "napięcia" przy drugim dziecku, ale lubiłam go, więc kupiłam potem 2 taki sam - firmy nuby. Mnie w ogóle bardzo ta firma podeszła, niestety jej produkty jakoś tak poznikały ze sklepów, nie wiem dlaczego. Nie miałam podkładu ani ochraniacza we wózku, nigdy mi nie przemokły dzieci na materac wózkowy, a w sumie 2 dzieci w tym samym wózku woziłam, jedno i drugie ponad 6 miesięcy, syna to chyba nawet z 8. Na materac w łóżeczku zwykły podkład taki, jak są w szpitalach
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2014-04-09 o 16:41 |
|
|
|
|
|
#886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Używałam wkładek z rossmanna i mi wystarczały. Weź paczkę takich paczkę takich i sama przetestuj które wolisz ![]() Laktatora nie kupowłam przed porodem i żałuję bo przydałby mi się w szpitalu podczas nawału. |
|
|
|
|
|
#887 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Doradca odradzał od razu laktator, sugerując, żeby podczas nawału pić miętę lub szałwię, przy okazji - działa? ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- Cytat:
![]() Podoba mi się Twoje przekonanie, że laktację ma się w głowie i kiedy musiałaś gdzieś wyjść podawałaś mm. Ale według doradcy problem z podawaniem pokarmu przez butelkę polega na innym odruchu ssania, z butelki szybko leci i dziecko odrzuca pierś, bo musi się bardziej namęczyć. I niby tylko ta medela pozwala na zachowanie sposobu ssania jak przy kp. Myślicie, że tak naprawdę jest, czy to po prostu bardziej promocja? ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- A w ogóle, o ile ogarnęłam wózki, to dopiero teraz otworzyłyście mi oczy ile firm produkuje smoczki, czy choćby wkładki laktacyjne. Skupię się na polecanych przez Was, bo póki co cały temat przerabiam z Wizażem i jak na razie nic nie zawodzi, nawet jak porównuję z innymi produktami, to widzę, że polecane rzeczy są praktyczniejsze, itp.Ochraniacz na materac do gondoli znalazłam za 20 zł, z jednej strony jest frotowy, więc w sumie pełni rolę prześcieradła. Chyba się skuszę, bo to w sumie małe pieniądze, a i tak kupię tam prześcieradła do łóżeczka.
|
|
|
#888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o karmienie mieszane to może kubeczek? Przynajmniej na początku, żeby nie zaburzać ssania. Smoczki najlepsze są takie, że jak odwrócisz butelkę do dołu i będziesz machać to nic nie poleci, wtedy dziecko musi włożyć wysiłek w ssanie podobny jak przy piersi. Taki jest smoczek chyba dr browns i jeden ze smoczków medeli dla wcześniaków lub z rozszczepem podniebienia (nie pamiętam który, na szkole rodzenia je oglądałam ale to było ponad 3 lata temu). |
|
|
|
|
|
#889 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Generalnie to jest tak, że ze standardowych butelek jak przekręcisz do góry nogami - mleko kapie samo, natomiast zarówno browns jak i medela faktycznie nie kapią. Medela w ogóle jest firmą nastawioną na wspieranie karmienia piersią, dużo starają się w kwestii promocji kp robić, także to nie jest tylko promocja tylko ich filozofia i idea. Wygląda mi na to, że doradca z którym rozmawiałaś ma całkiem słuszne poglądy więc ja bym go/jej posłuchała.Ja rozumiem Twoje kupowanie butelek mimo założenia, że chcesz kp bo też wróciłam do pracy po 3 miesiącach, a nawet szybciej w zasadzie. A laktatora nie mają na stanie w szpitalu do wypożyczenia w razie w? edit: a w ogóle to dzięki Twojemu ochraniaczowi do gondoli przypomniałam sobie, że nie wiem gdzie mam materacyk do gondoli dzięki!
Edytowane przez MamaKtosia Czas edycji: 2014-04-09 o 20:35 |
|
|
|
|
|
#890 |
|
Konto usunięte
|
Wkładki avent faktycznie cudo
Do wózka nie miałam nic nieprzemakalnego, nawet nie pomyślałam o tym
|
|
|
|
|
#891 |
|
Zakorzenienie
|
To właściwie pani doradczyni.
)Bardzo fajne te zajęcia były, myślę że nabyłam solidnych podstaw jak prawidłowo przyłożyć dziecko do piersi. Zastanawiam się jeszcze nad rogalem, bo na zajęciach był nacisk na maksymalnie komfortową pozycję, tak, żeby mięśnie obręczy barkowej i klatki piersiowej z tej strony, z której podaje się pierś nie były napięte. Ale to chyba poczekam do porodu. Na brodawki pani polecała zwykłą lanolinę apteczną, za radą którejś z Was zamierzam smarować ok 2 tygodni przed porodem.
|
|
#892 |
|
Zakorzenienie
|
butelki i smoczki (zwykłe i do butelek) przydają się, jeśli dziecko w ogle zechce wziąć gumę do buzi
Moja była butelkowa przez 2 tygodnie, potem obraziła się na odciągnięte mleczko (a było to wygodne bo nie tylko ja byłam od karmienia) i tylko pierś...
|
|
#893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Policz sobie ile noworodek jest przy piersi 8-10karmień na dobrę, co najmniej 15-20min do 45, czy co najmniej 2,5-4h dziennie. |
|
|
|
|
|
#894 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawał w obu przypadkach minął po ok. 5-7 dniach. Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Ja korzystałam z rogala do karmienia przez pierwszy miesiąc tylko, potem karmiłam dzieci na leżąco i bardzo sobie chwaliłam tą pozycję, wytchnienie to dla mnie było
|
|
|
#895 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bardzo żałuję, że nie miałam rogala w szpitalu, tuż po porodzie. Nastawiałam się całą sobą na poród naturalny, a jak przyszło co do czego, skończyło się cesarką. I pomimo tego, że w szpitalu warunki były bardzo dobre, bardzo trudno było znaleźć wygodną pozycję do karmienia z dopiero co zaszytą dziurą w brzuchu. Na leżąco średnio mi szło karmienie i rozwiązaniem okazało się karmienie spod pachy. Ale ile musiałam się naukładać kołdry i poduszek na łóżku, wiem tylko ja. Z rogalem byłoby o niebo lepiej. Dlatego moim zdaniem warto zainwestować w niego i mieć na wszelki wypadek.
|
|
#896 |
|
Zakorzenienie
|
I rogal taki za 50zł w zupełności wystarcza, nie trzeba kupować za 200zł
|
|
|
|
|
#897 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Też rogala nie miałam, ale ja kocham karmienie na leżąco i kindla do tego
|
||
|
|
|
|
#898 |
|
Wtajemniczenie
|
rogala miałam, ale nijak nie umiałam z tym czymś karmić
przez pierwszy miesiąc karmiłam tylko na leżąco (ale córka nigdy na piersi nie wisiała, początkowo karmienie trwało 20-30 min. maks, a po miesiącu maks. 10 min).butelkę miałam na zaś 1, ale nieużywana była. mała kategorycznie odmawiała jedzenia z "gumy". smoczka-uspokajacza też do ust wziąć nie chciała. żadnego. żadnej butelki ( a w pewnym momencie miałam tego sporo, różnych firm). nie przechodziło nic też chciałam by mała umiała w razie jakiejś nagłej konieczności zjeść z butli, ale ta uparta była jak stado osłów wkładki laktacyjne - dla mnie ok. były te z J&J, rossmanowskie też. najgorsze te bella mama (dziadostwo prawdziwe, a pieniądze nie małe). ale używałam niezbyt długo, ok. 2 miesiące. potem mi już nic nie przeciekało, kapało itp... ochraniacza na materac do gondolki nie miałam. do łózeczka i na przewijak używałam podkładów z rossmana do przewijania, ale w łóżeczku to mała raczej z nich pożytku nie miała (bo nie korzystała z łóżeczka...) laktator miałam elektryczny nuk, i jakiś ręczny zwykły. nie przydały się, bo mała i tak nie chciała pić z butelki mleka potem je oddałam dalej, a gdy nastała konieczność odciągania mleka (mała leżała w szpitalu) pożyczyłam ręczny avent i był świetny!ja smarowałam brodawki bepanthenem, pomagał bardzo. u mnie ta bolesność spowodowana karmieniem trwała może ze 3 dni (zagryzałam zęby i karmiłam ze łzami w oczach, bolało, ale po każdym karmieniu smarowałam i szybko mi się zahartowały brodawki). |
|
|
|
|
#899 |
|
Zakorzenienie
|
Ja moja uczylam i niestety. Smoczki byly fajne ale do gryzienia. Zdarzaja sie takie egzemplarze, ktore mimo sczcerych checi butelki nie chca. Wiele razy po powrocie do pracy przyjezdzalam aby karmic corke bo nie chciala mleka z butelki. Miala 6 miesiecy
|
|
#900 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
o tyle dobrze było, że jak wróciłam do pracy to miała skończone pół roku i umiała zjeść kaszkę i obiadek łyżeczką i wypić wodę z kubeczka. przysysała się jak wracałam po 7 godz do domu
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.

młodsza też ma lekką jeszcze, mimo ponad roku już, a w czapce pierwsze 2 tygodnie po kąpaniu, bo w przedpokoju u nas zimno a przejść trzeba było. I co ciekawe - odstawiłam jakiś czas temu szampon babydream i kupiłam firmy Mixa Baby (nie żaden extra na ciemieniuchę) i... schodzi!

Więc ja akurat bym tych 2 faktów ze sobą nie wiązała.
Do teraz nie lubi jak jej włosy szczotkuje.
, potem czesze i myje szamponem. Schodzi elegancko. Ale mycie włosów to u nas koszmar.

też chciałam by mała umiała w razie jakiejś nagłej konieczności zjeść z butli, ale ta uparta była jak stado osłów