|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Z naszymi dziećmi nudy nie mamy, bo z nocnikami za nimi biegamy! Styczeń/Luty 2
to sie takie karty pokazuje 3 razy dziennie
|
|
|
|
|
#632 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Z naszymi dziećmi nudy nie mamy, bo z nocnikami za nimi biegamy! Styczeń/Luty 2
Cytat:
Ja się napalam baaardzo na naukę liczenia tą metodą...ale jeszcze kart nie kupiłam. Tak czy siak- gorąco polecam jesli masz kasę na karty, albo chce ci sie samodzielnie zrobić. Efekty są właściwie błyskawicznie. Nie sądzę żeby się potem dziecko nudziło, bo i tak będzie musiało przejść przez sylabizowanie- chyba, ze się coś w szkołach pozmieniało...ale ciotka która jest dyrektorem podstawówki mówiła mi, że bez sensu uczyc dziecko globalnego czytania, bo potem pójdzie do szkoły i musi "wracać" do pojedynczych liter a potem nauczyć się sylabizować. Ale ja jestem zdania, ze dzieciak taki mały jest jak gąbka- chłonie naukę praktycznie bez problemowo, więc czemu go nie nauczyć czytać? No i mój sam się domaga np. mówi mi, ze jak się nauczy czytać to będę mieć spokój i sam sobie będzie czytał książeczki ![]() ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- tak ale trwa to minutę dwie....można się z nianią dogadać albo ze żłobkiem- u nas sie dogadaliśmy i pokazują wszystkim dzieciom ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
mam znajome dziecko które czytało samodzielnie zanim skończyło 3 lata. Własnie dzięki tym kartom. Teraz jest normalnym 17-latkiem, ani szczególnie wybitnym, ani znudzonym szkołą. Ale fakt- słownictwo ma rozwinięte ponadprzeciętnie. No i czyta obecnie bardzo szybko, ale to już zasługa innej metody- poszedł na kurs szybkiego czytania, nawet w jakichś konkursach startuje, więc według mnie warto. Nie poświęca sie temu jakoś dużo czasu, ale trzeba codziennie 3 razy karty pokazać, my pokazujemy rano i wieczorem w domu, a po poludniu- babka w złobku to robi.
Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2014-01-23 o 12:54 |
||
|
|
|
|
#633 |
|
Zakorzenienie
|
do klubu!!!!
|
|
|
|
|
#634 |
|
Raczkowanie
|
Musze tez o tej metodzie poczytac...moze spróbuje z Rozala. Angielskiego uczę ją sama
![]() A to klub juz jest? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#635 |
|
Zakorzenienie
|
czesc
to wychodzi na to ze ja szymonka podobnie ucze, angielskiego uczy go tz, nawet niezle szymkowi idzie, na razie sa to wyrazy,
|
|
#636 |
|
Zakorzenienie
|
Mój synek póki co umie tylko liczyć do 5 po angielsku, ale jakoś specjalnie go nie uczymy. Niech się rozkręci z mówieniem po polsku najpierw
![]() Ostatnio jest taki krnąbrny i nieposłuszny, że masakra. Dzisiaj byłą "awantura", bo nie chciał się ubrac, a musieliśmy już wychodzić z domu. Rzuca się na podłogę, kopie, wierzga nogami... Stosujecie jakieś "kary"? |
|
|
|
|
#637 |
|
Raczkowanie
|
Hmmm, kary? My raczej nie... Po prostu nie reagujemy np. na krzyki, marudzenie, biadolenie i ponosi konsekwencje typu: nie posprzątała klocków, to leżą tak długo, póki nie podniesie lub nie wyciągnę odkurzacza (zbiera wtedy ekspresowo). Czasami też nie chce się ubrać, czekam wtedy chwilę, wołam ze dwa razy, jak nie chce przyjść to idę po nią i nie reagując na płacz po prostu ubieram, na szczęście się nie wyrywa. Jeżeli za bardzo oddala się ode mnie w markecie i spaceruje sama pomiędzy alejkami to ostrzegam, że zaraz będzie szła ze mną za rękę i koniec. Na razie pomaga.
Edytowane przez magda-lenka* Czas edycji: 2014-01-24 o 21:28 |
|
|
|
|
#638 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj my ostatnio mamy masakrę z wyjściami. Walczymy z Marcelem czasem 1,5 godziny, żeby się ubrał. Wszystko go gryzie, uciska albo zaczyna się bawić w najlepsze...kombinuje na wszystkie sposoby, żeby tylko nie iść, więc na razie odpuściłam i w rezultacie już dwa dni siedzimy w domu. A tak w ogóle to wychodzicie w taki mróz -15 z dzieciakami?
|
|
#639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle ostatnio jakby spóźniony bunt dwulatka przechodził... Jak coś mu nie "spodoba" to rzuca się, płacze, tupie, dzis stoliczek przewrócił U Was też się takie rzeczy zdarzają? Na tak duży mróz bym nie wychodziła, zwłaszcza jesli do tego wieje wiatr. Ale tak do -10, przy słonecznej pogodzie, czemu nie? A wręcz wskazane. A śnieg macie?? My czekamy z utęsknieniem, sanki jeszcze nie ruszone tej zimy
|
|
|
|
|
|
#640 |
|
Zakorzenienie
|
My wychodzimy jeśli jest słońce,nawet przy dużym mrozie, grubo mu buzię smaruje "tluscioszkiem" i na chwilę wychodzimy np. Odgadnąć śnieg z tarasu albo ulepic balwana, ale przy dużym mrozie to dosłownie na 5-10min. Z ubieraniem nie ma problemu, poza tym,że trwa to koszmarnie długo, bo Leon musi sam się ubrać (sam czyli udajemy, że mu nie pomagamy, a tylko przypadkiem trzymalam rękaw kurtki, albo złapałam za suwak). Z Leonem można się w każdej sprawie dogadać, ale...no właśnie-trzeba z nim rozmawiać i rozmawiać i jeszcze raz rozmawiać. Np. u nas najczęściej pojawiajacym Sie zdaniem jest "to co, dogadamy sie?umowa?" I wtedy Leon się zgadza na większość pomysłów rodziców
np.gdy nie chce zjeść kolacji mówi do nas" ziem kolacyjke i będzie bajeczka?tylko jedna, może być taka umowa?" I jeśli się zgodzimy, to zje bez szemrania. Nawet nic nie powie jeśli mu nie smakuje Sent from my HTC Desire S using Tapatalk
|
|
|
#641 |
|
Zakorzenienie
|
czesc
u nas w nocy w koncu spadlo troche sniegu, tez juz nie mogłam sie doczekac,
|
|
#642 |
|
Raczkowanie
|
U mnie tez zima na calego, niestety dzieci siedzaxw domu, bo chwycily od tz katar. Nie cierpie jak mala ma katar, bo jak spi to jej splywa wszystki i kaszle i zazwyczaj wymiotuje do tego - mowie Wam masakra. Musze kupic im jakis krem na wyjscia , bo bambino mi sie konczy- moze cos polecicie dobrego ?
A ja 4 dni siedzialam w domku, bo mialam problemy ze zoladkiem i jak pomysle, ze jutro rano musze wstac i wyjsc na ten mroz to mi sie nie chce..... Milego poniedzialku mamusie
|
|
#643 |
|
Raczkowanie
|
Moja niania wychodziła z Rozalą codziennie, w tym wielkim mrozie też, na małą rundkę. Nie wiem czy jednak nie powinna była zostać w domu, bo Rozala nam od dwóch dni kaszle
Jutro powiem, by zostały w domu.Śniegu mamy całkiem sporo, jednak sanki w kącie... Rozalkę wcale nie pociągają takie "atrakcje". Edytowane przez magda-lenka* Czas edycji: 2014-01-26 o 21:01 |
|
|
|
|
#644 |
|
Zakorzenienie
|
No u nas saneczki to głównie na górkę, ciaganie mało interesujące jest
Ale śniegu nie ma nadal.Dziś mieliśmy imprezkę urodzinową, fajnie było. Troche się nagotowałam, bo 12 osób dorosłych + 3 dzieci, a robiłam cąły obiad, tort sama i jeszcze podwieczorek na ciepło szaszłyki + sałatka + jakieś przekąski. Mąż za to dzielnie sprzątał. Wszystko wszystkim smakowało, było przemiło, to najważniejsze A w kwietniu już roczek córeczki, jak ten czas leci! Synek dostał wymarzoną kierownicę z kierunkowskazami, bawił się nią cały dzień i wieczorem pytał czy może z nią spać Miszi, ja w każdą zimę używam Nivea krem na każdą pogodę, lubię go i polecam, nie ma w składzie wody. |
|
|
|
|
#645 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny do klubu
![]() |
|
|
|
|
#646 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas śniegu jest pod dostatkiem, ale co z tego skoro moje młode woli kisić się w domu
Jedyne co jest go jeszcze w stanie wywabić z domu to info, że pojedzie autem, ale, że my nie jesteśmy mobilni taka okazja nie zdarza się często ![]() elizziak, podziwiam, że przy dwójce dzieci chciało Ci się to wszystko szykować, ale najważniejsze, że wszystko poszło po Twojej myśli Muszę Ci powiedzieć, że Marcel też jest bardzo nieznośny. Próbuje nas ustawiać, nie cierpi jak się mu sprzeciwiamy, nie chce po sobie sprzątać, w złości rzuca czym popadnie, jak coś mu nie pasuje to nie słucha w ogóle co do niego mówię tylko idzie do innego pomieszczenia i jeszcze trzaśnie za sobą drzwiami i broń Boże krzyknąć na niego, bo się od razu rozpłacze i obrazi Też mi się wydaje, że on cały czas w tym buncie 2-latka jeszcze trwa.la'Mbria, Twój Leon to prawdziwy zawodowiec! Nie było jeszcze sytuacji, żeby nie rozbawiła mnie Twoje historyjka o nim ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Miszi, również polecam Nivea na każdą pogodę
|
|
#647 |
|
Zakorzenienie
|
D o K l u b u!!!
Ja polecam tez mustele cold Cream pięknie pachnie Ale juz mi sie skończył i tez kupiłam nivea Bo z rossmana ma wodę w skladzie |
|
|
|
|
#648 |
|
Raczkowanie
|
Hej, u nas też zima na całego- NIE CIERPIĘ! no nie lubie śniegu, zimna, tego że nigdzie nie odśnieżone, no masakra, dobrze że jeszcze do pracy nie chodzę
Kuba odziedziczył to po mnie- nie chce wychodzić z domu, mówi że zimno i bardzo dobrze bo mi też nie chce się mrozić w dodatku u nas to chyba przed blokiem w doopie maja odśnieżanie- mama mówiła że śniegu za kostki- nie da się chodzić Dopóki śniegu nie było i lekki mróz to wychodziliśmy a teraz w nosie mam, jak ma mi Kuba marudzić że mu zimno i do domku wołać...Co do kar to u nas działają stare dobre metody- zastraszanie, szantaż i przekupstwo Jak ma faze że nie chce się przebrać z piżamy to chodzi tak, ale mówię mu że w takim razie żadnej bajki bo bajki są w dzień a w nocy piżama, jak nie chce skarpet to chodzi na boso jak mu się zimno zrobi to rzyjdzie i sam powie żeby mu założyć, ostatnio też taki się zrobił obrażalski jak go cos wkurzy to zaraz ręce zakłada na siebie i mówi: nie lubię Ciebie! ale daje mu się pozłościć i zaraz sam przychodzi i twierdzi że już kocha Jest czasami nieznośny, ale już o wiele mniej niż było jakiś czas temu- oj to były ciężkie czasy A to mój Kubuś
|
|
|
|
|
#649 |
|
Zakorzenienie
|
Palinka, rośnie Ci przystojniak!
|
|
|
|
|
#650 | |
|
Zakorzenienie
|
czesc
Miszi zdrowka, Cytat:
a jaka salatke robilas do tych szaszlykow, bo wlasnie tez zamierzam zrobic szaszlyki a nie mam pomyslu na salatke ![]() tez uzywam tego kremu, Palinka matko jakie Twoj synek ma piekne oczy
|
|
|
#651 |
|
Zakorzenienie
|
Metkaa, robiłam taką:
2 woreczki ryżu basmati z dzikim 4 jaja na twardo parę pieczarek marynowanych oraz korniszonów drobno pokrojonych ok. pół puszki groszku konserwowego trochę świeżej natki pietruszki trochę soku z cytryny soli, pieprzu do smaku majonez Wyszła naprawdę pyszna, nie za mocna w smaku, do szaszłyków super pasowała |
|
|
|
|
#652 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Może po powrocie ciepły rumianek z miodem, albo tak jak my- "sprite" domowego z witaminy C i ksylitolu? Cytat:
Naprawdę wolę pluchę i deszcz niż śnieg i mróz (wiem- krejzol!) ale naprawdę śnieg, lód i mróz to dla mnie ostateczność. Owszem- w weekend na górkę z sankami, czy lepić balwana, tarzać się w śniegu (co roku obowiązkowo trzeba zrobić orzełki przed blokiem) to bardzo chętnie- pierwsza jestem do takich zabaw...ale...tyllko gdy mamy wolne, gdy nie trzeba sie nigdzie spieszyć, stać na przystankach ZTM-u w drodze do żłobka/pracy/na zakupy. jak do zabawy- to zima jest według mnie super...ale "do życia" codziennego- koszmar!!! My czasem złościmy się razem, gdy widzę, ze on potrzebuje odreagować to po prostu krzyczymy razem "aaaa!!!" albo "nieeee!", mlody pokrzyczy, popłacze chwilę, a potem sie tulimy i przepraszamy nawzajem za hałas ale nie zdarza mu sie często taki napad, najczęściej gdy jest marudny, chory i nie wie sam czego chce, a wtedy ja mu daję taryfę ulgową.Kubuś ma przecudne oczęta
|
|
|
|
#653 | |
|
Zakorzenienie
|
czesc
Cytat:
dzieki wielkie, wyprobuje
|
|
|
#654 |
|
Zakorzenienie
|
lambria bo ty plywalas- czy jakbym raz, dwa razy w tyg plywala po godzine zabką (inaczej nie umiem) na basenie to myslisz ze bedzie jakis efekt wyszczuplający??? nie chce mi sie z tą chodaczkową ćwiczyc
![]() wolę się zapisać na basen,..
|
|
|
|
|
#655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale basen zawsze w każdej formie polecę- dobra rzecz, tylko ja mam mega-głoda po basenie, wyżrę wszystko co się nawinie (poł kilo orzechów na raz!) Żaba moze nie dać efektów jakichś spektakularnych, ale na pewno ramiona lepiej wyglądają po regularnym pływaniu żabą, no i nie ma co się oszukiwać- cycki sie po niej podnoszą trochę...ale mogą cię bolec plecy. dlatego jesli byś dała radę na zmianę raz żaba, raz na plecach, to według mnie- jak najbardziej warto, a Ewunię sobie odpuść, jest popularna, ale niestety sporo błędów robi i jej ćwiczenia są strasznie nuuuudne. Spróbuj jesli ci się zechce Tiffany Rotche- mniej nudna
|
|
|
|
#656 |
|
Wtajemniczenie
|
palinka, jaki przystojniacha Ci rośnie
![]() ![]() Marcel nie chce sobie dać ostrzyc włosów, nie wiem co robić, jak go przekonać? Różne rzeczy już mu mówiłam np. że wygląda jak dziewczynka, a przecież jest chłopcem i trzeba obciąć włoski, żeby znów tak wyglądał; że ma babole we włosach albo robaki i trzeba je obciąć, żeby nie złożyły jajek Wiem, że ohydne, ale miałam nadzieje, że poskutkuje. Wczoraj zamówiliśmy torcik na sobotę, będzie w kształcie autka - garbusa. Myślę, że młodemu przypadnie do gustu ![]() ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- Muszę się Wam pochwalić, że Marcel nauczył się wierszyka: "w pokoiku na stoliku...". Rozczula mnie, gdy go recytuje
|
|
#657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uwielbiam gdy on mówi "ruszyła maszyna ooospaleee...szarpnęła! wagony..." wczuwa się bardzo w ten wierszyk
|
|
|
|
#658 |
|
Raczkowanie
|
Grzesiu umiał Paweł i Gaweł jakiś czas temu, lubił żeby mi czytać po kilka razy na dzień aż go zapamiętał, teraz już nie przepada za czytaniem więc zapomniał.
Wracam do tematu napletka bo zastanawiam się nad wizytą u urologa, jego napletek nie schodzi a wg pediatry miał się sam odkleić do 3 lat. Jak jest u waszych chłopców? A dla lekarki temat się skończył na bilansie, rok temu bo go odciągnęła i stwierdziła, że jest ok, niestety mi się to nigdy nie udało i już sama nie wiem.
|
|
|
|
|
#659 |
|
Zakorzenienie
|
u nas tez nie schodzi ale wszytsko jest na dobrej drodze z tego co widze. Mial 2 mastki pod napletkiem, a niedawno mial brudne gatki i jesdna mastka zniknela. widze ze ta druga tez juz coraj blizej konca, wiec wg mnie troche sie posuwa. Mowilam lekarce, ale Kuba nie chcial pokazac, mowila zeby dac mu czas do wakacji. Bo nawet jak dostanie ta masc ze sterydami, to trEba bedzie odciagac (posmarowanego mascia) zeby sie zrosty nie porobily. Bo u nas jest (w sumie troche byl) taki problem, ze mlody nie chcial dac ruszyc siurka. teraz czesciej pozwala.
co do wierszykow, ja go w domu nic nie ucze- w przedszkolu sie uczy. Hanie uczylam, ale mialam tylko ją i ona poszla do przedszkola dopiero jak miala 3 lata z hakiem (a kuba chodzi praktycznie od lutego zeszlego roku do zloba- o ile sie nie myle, a teraz od wrzesnia do przedszkola) w zasadzie jak wrocą po przedszkolu do domu ok 16-16.30 to ja z nimi nic nie robie, bawią sie razem. kapiecie dzieci codziennie? chodzi mi o wlazenie do wanny itp... maz stwierdzil, ze teraz w zime nie powinnismy kapac idch codziennie bo im sie bardzo skora wysusza. wiec co 2 dni maja kapiel "full wypas" w wannie pelnej wody, piana itp, a tak to mycie "strategicznych miejsc" w bidecie lub umywalce... no i wtedy nie bardzo mu tego siurka odciagam... stalowa pytalas o scinanie wlosow, Kuba tez nie cierpi maszynki... zazwyczaj go obcinam jak beczy, no trudno ale kilka razy udalo sie "pobawic we fryzjera" wiec wsadzilam krzeslo do wanny i zakrylam go recznikiem tak jak tymi szmatami w salonach, potem musi miec od razu kapiel zeby go nie swedzialo... ostatnio go nie obcinalam, chce troche zapuscic oi isc do fryzjera by mu fryzurke zrobila tak jak ja kiedys- chyba wrzucalam zdjecia. bylam wczoraj na silowni- robilam trening z tego co asiuk wyslala, dzis mnie wszystko boli choc wczoraj sie prktycznie nie zmeczylam. u mnie na wadze rano 1 kg mniej Edytowane przez gosiaczek071 Czas edycji: 2014-01-29 o 11:45 |
|
|
|
|
#660 |
|
Zakorzenienie
|
czesc
gosiaczek za zgubiony kg![]() co do kapieli to my kapiemy codziennie,
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:39.

)
jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...

W ogóle ostatnio jakby spóźniony bunt dwulatka przechodził... Jak coś mu nie "spodoba" to rzuca się, płacze, tupie, dzis stoliczek przewrócił

Nie było jeszcze sytuacji, żeby nie rozbawiła mnie Twoje historyjka o nim
Kuba odziedziczył to po mnie- nie chce wychodzić z domu, mówi że zimno i bardzo dobrze bo mi też nie chce się mrozić w dodatku u nas to chyba przed blokiem w doopie maja odśnieżanie- mama mówiła że śniegu za kostki- nie da się chodzić
Jak ma faze że nie chce się przebrać z piżamy to chodzi tak, ale mówię mu że w takim razie żadnej bajki bo bajki są w dzień a w nocy piżama, jak nie chce skarpet to chodzi na boso jak mu się zimno zrobi to rzyjdzie i sam powie żeby mu założyć, ostatnio też taki się zrobił obrażalski jak go cos wkurzy to zaraz ręce zakłada na siebie i mówi: nie lubię Ciebie!
ale basen zawsze w każdej formie polecę- dobra rzecz, tylko ja mam mega-głoda po basenie, wyżrę wszystko co się nawinie (poł kilo orzechów na raz!)