![]() |
#451 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: WOMEN ON WEB czyli medyczna aborcja...
Cytat:
No sorki, ale naprawdę każda nasza decyzja wiąże się z wyborem. I gdyby te kobiety usunęły te dziecko wcześniej to inne sprawa, ale one je urodziły..i skoro potrafiły 9 miesięcy ukryć fakt, że były w ciąży to co? to nie ukryłyby, że dziecko porzuciły? Że pojechały do miasta i podrzuciły do jakiegoś okna życia, zostawiły na progu szpitala czy cokolwiek? Jeśli Ktoś jest na tyle sprytny by ukryć przez 9 mies. ciąże to na pewno sprytu mu też nie brak by przetransportować dziecko i gdzieś zostawić żywe. Szczerze mówiąc nawet na progu jakiegoś domu. Taka zaradność w kwestii ukrywania się przez 9 mies.i nagle taka bezradność po tym jak się urodziło? Wkurza mnie takie wybiorcze traktowanie jednej i tej samej osoby. Z jednej strony jest ktos na tyle sprytny i inteligentny by jedno ukryc i nikt sie nie zorientuje, a z drugiej juz jednak nie do konca bo biedny nie wie jak to zatuszowac. Dlatego moim zdaniem nie, to nie jest kwestia tego ze nie wiedzialy co zrobic by ich we wsi nikt palcami nie wytykal,to po prostu wybór, że łatwiej będzie zabić. A dyskusja faktycznie znacznie odbiegła od tematu aborcji. I każda z nas widzi między tymi dwoma sprawami różnicę, tylko jakoś zboczył temat na inne tory.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() & ![]() ![]() Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2014-01-26 o 23:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#453 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#454 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
myślę, że dobrze, że napisałaś ten post. Dobrze dyskutować o aborcji/dzieciobójstwie w zaciszu ciepłego domu, w leniwej atmosferze, z kubkiem herbaty i paczką ciastek przy kompie. Fajnie teoretyzować, pisać o oknach życia i 'dawaniu sobie jakoś rady' w niechcianej ciąży a potem z niechcianym dzieckiem. Bo tak naprawdę, to co my wiemy o tych sprawach, jeśli bezpośrednio nas nie dotyczą? Twój post jest jak cios pięścią między oczy. I to nie w negatywnym sensie. Być może sprawi, że niektóre osoby zejdą trochę na ziemię i poznają realia, w jakich muszą żyć niektóre kobiety. A to są realia, które wychodzą poza sposób rozumowania przeciętnego człowieka. Niemniej jednak- SĄ. I wykluczają wszelkie okna zycia, adopcje i szlachetne idee teoretyzujących pro-liferek, które tak naprawdę potrafią tylko teoretyzować. I popisywać się elokwencją. Przepraszam z góry wszystkich, którzy poczuli się urażeni moim postem. W swoim życiu mam kontakt z różnymi kobietami. Także z tymi, które dokonały aborcji. To nigdy nie jest proste. I, proszę mi wierzyć, za KAŻDĄ taką historią kryje się dramat tych kobiet. I to wcale nie są małolaty, które puściły się na imprezie. Przekrój społeczny tych kobiet jest naprawdę szeroki pod każdym względem- od wieku po wykształcenie. Dlatego szlag mnie trafia za każdym razem, gdy czytam, że to są złe z gruntu kobiety, leniwe, nieporadne, którym ktoś by nie podał ręki. Dziękuję Ci za ten 'wstrząs'. Może wywoła pewną refleksję i nieco stępi potępienie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2014-01-27 o 01:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#455 |
Zakorzenienie
|
ależ ja tylko przelepiłam fragment z artykułu, który uprzednio linkowałam - a który został skomentowany w duchu, jak to zawsze ma się wybór, że antykoncepcja i że zaburzenia. Dokładnie tak samo bezrefleksyjnie, jak te wszystkie natchnione pienia o mordowaniu rzycia.
I zmartwię Cię - możesz przytoczyć tu milion takich i innych historii. Możesz mówić o biedzie, braku pomocy społecznej, braku dostępu do antykoncepcji (w tym zakazie sterylizacji), braku edukacji seksualnej - możesz mówić o tym wszystkim, a i tak w kraju, w którym w ośrodku wiesza się szesnastolatek, którego rodzina została wyeksmitowana na bruk, a on ma trafić do rodziny zastępczej, naczytasz się o tym, że jakoś to będzie, jak już kobieta urodzi dziecko, którego rodzić nie chce lub nie jest w stanie zapewnić mu warunków do życia. To wszystko się po prostu nie zdarza w sterylnym świecie natchnionego pro-life, w którym real zastępują wyobrażenia "dzieciątek" w łonie matki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#456 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Racjonalność w Polsce jest bardzo często spychana na margines. Poglądy, które naruszają choć w najmniejszym stopniu świętość rodziny i tradycji są piętnowane niczym nazizm (ostatni wykład ks. Oko). Gdzie tutaj miejsce na chociażby równoprawną debatę nt. aborcji? Krótkie rozmowy pewnych środowisk z pewnymi środowiskami polegają na zasadzie: "Aborcja jest prawem wyboru" pada odpowiedź "Aborcja to morderstwo". Albo w ogóle rolą rozmówcy pro choice jest odpieranie ataków, które wypływają z drugiej strony, jest traktowana jak niedoszła zabójczyni, wściekła feministka, bądź niesmaczny żart. To że my mamy swoje poglądy, nic nie znaczy. Kiedy przypadkowo ktoś poruszy temat, iż przybliżona liczba aborcji w Polsce jest to 1/3 wszystkich urodzeń, to jest wielkie oburzenie, zdziwko, i ogólny niesmak do tych kobiet. Bo jak one mogły? Bo Polska się starzeje. Bo aborcja to takie wielkie zło, dzieciobójstwo. Bo przecież mogły oddać. Bo mogły wychować. Wstrętne morderczynie, jak one mogą żyć wśród nas - obrońców godności, dobra i tradycji. Czasami słów brak, a i walczyć z tym się coraz mniej chce.
![]() |
![]() |
#457 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
WOW niewątpliwie robi dobrą robotę, dając kobietom szansę dokonania wyboru. Ale czy naprawdę chodzi o to, by aborcji dokonywać potajemnie w domu, w bólu i strachu? Wszystkim: i zwolenniczkom i przeciwniczkom aborcji polecam obejrzenie filmu " If these walls could talk" ( z Demi Moore i Cher w jednej z głównych ról). Niestety, na YT został pocięty ale odaję link to drugiej częsci ( 1952). http://www.youtube.com/watch?v=qkbsA...4A179119D3F49D
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#458 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wescie pod uwage ze ja nie mowie o aborcji. Bo to dla mnie odrebna sprawa, ale o zabijaniu juz urodzonych dzieci. Tutaj naprawde byp wybor. Nie mowie: kobieta powinna urodzix i oddac dziecko. Nie. Ja mowie ze jesli kobieta juz urodzila bo tej ciazy z roznyxh przyczyn nie usunela a dziexka nie chce to wtedy powinna je oddac a nie zabijac. Bo nadal uwazam ze skoro 9 mies.jakos zatuszowala ten brzuch to jest w stanie zatuszowac podrzucenie dziecka. Tak wiec nie mieszajxie w powyzszych postach wypowiedzi pro-life ( co w waszych postach brzmi jak obelga) dotyczacych zabijania zywych dzieci z tymi dot.usuwania zarodka. Widze ze watek tez jest bardzo za aborcja i ktokolwiek kto wypowie sie ze moze byc inne rozwiazanie od razu jest krytykowany i zarzucany przykladami kobiet z ciezka syt.zyciowa, ktore biedne nie maja co zrobic. Ale nie wszystkie kobiety maja ciezka syt.zyciowa. co jest z reszta niewazne bo osobiscie jak napisalam aborcja to dla mnie kwestia sumienia indywidualna kazdego czlowieka. Nie mniej nie dajecie tutaj raxji bytu innemu pogladowi niz wasz. Z gory twierdzac ze wszyscy powinni otworzyc oczy na syt. Wielu kobiet z ciezk syt.zyciow i swoja postawa wskazujaca na inne rozwiazania tylko rzucaja klody pod nogi. A z wielu syt.( nie wszystkich ale wielu)zyciowyxh istnieje wiecej niz jedno rozwiazanie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() & ![]() ![]() Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2014-01-27 o 08:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 |
Raczkowanie
|
Sprowadźmy dyskusję do argumentów przypadków marginalnych i to skrajnie marginalnych - jeden na wiele milionów. O tak, bardzo to "racjonalne", jak to ktoś określił, ciemna strona życia taka standardowa. Solidna podstawa do stania się zwolennikiem aborcji, naprawdę.
Normalny człowiek zastanawiałby się, czemu ta kobieta nie uciekła, czemu nikt w jej rodzinie jej w tym nie pomógł? A nie, że powinna być zmuszana do aborcji, najlepiej dotąd, aż stała by się bezpłodna, bo to by było rozwiązanie jej problemów. No ludzie, aż nie wiem co powiedzieć na temat takiego myślenia. Gdzie tu racjonalizm? Nie można złem usprawiedliwiać jeszcze większego, bo masowego zła liczonego w miliardach ludzkich istnień. A może pójdźmy waszą ścieżką argumentów i porozmawiajmy o Gianne Jessen, albo wiele kobiet, które żałowały do końca życia aborcji, albo te co zginęły w skutek legalnej aborcji, np. w Anglii. Pokazujecie jak jesteście słabymi dyskutantami podającymi skrajny przypadek, szokujący i spotykany jak jeden na wiele milionów ludzi, do tego wasze wnioski są dla mnie tak samo szokujące, sytuację tej kobiety uleczyłaby legalna aborcja? Brawo! To ma być sensowny argument? To nie takie kobiety są głównymi klientkami klinik aborcyjnych na zachodzie. Poczytajcie statystyki, poczytajcie o usuwaniu aborcji, gdzie powodem była mała ilość lajków na facebooku pod zdjęciem usg. Za każdym razem, gdy aborcja staje się legalna w jakimś kraju rośnie z roku na rok ilość aborcji i to znacznie. Dlaczego rośnie ilość aborcji i to o kilkaset procent? Przecież ilość chętnych powinna być stała, skoro tak ciężko podjąć decyzję o aborcji i z taką rozwagą, tylko w skrajnych przypadkach zostaje waszym zdaniem podjęta. Czy według was kobiety czekały kilka lat na usunięcie ciąży? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#460 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#461 | ||
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
"Skoro już nie usunęła, to powinna je oddać." To nie jest takie proste. Jak powinnaś wiedzieć z wykładów, w trakcie ciąży pomiędzy matką a dzieckiem kształtuje się więź i to na wysokim poziomie instynktu. Niby dlaczego tyle matek po porodzie zmienia zdanie w sprawie adopcji? Tymczasem w Twoim toku rozumowania, poród jest jak zrobienie kupy (uprzednio ukrywszy wzdęcie) a potem beznamiętne patrzenie, jak ktoś tę kupę wynosi. Nie, moja droga. Oddanie dziecka do adopcji JEST traumą. Taką samą, jak aborcja. Posłuchaj kobiet, które oddały, czy były zmuszone oddać dzieci do adopcji. Choć szczerze wątpię, że kiedykolwiek miałas z nimi do czynienia. Co do szacunku do pro-liferów: szanuję bardzo takich, u których za słowami i wykrzykiwanymi hasłami idą czyny- konkretna pomoc, poświęcenie własnego czasu i starań czy środków materialnych. "Teoretyków sztuki", czyli takich, którzy ograniczają się do wykrzykiwania i rozwieszania zdjęć abortowanych płodów nie szanuję, bo po prostu nie mam za co. Słowa przychodzą bardzo łatwo i są za darmo. Podobnie jak głupie rady : 'no jakoś to będzie". I już można być z siebie dumnym? Chyba nie. ---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Cytat:
2. Skąd masz te dane, że liczba aborcji w krajach, gdzie jest ona legalna rośnie? 3. Skoro już jesteśmy przy danych: uważasz, że polskie statystyki, które podają szczątkową ilość aborcji wykonanych legalnie są wiarygodne, skoro nikt nie bada podziemia aborcyjnego w wszyscy udają, ze go nie ma? 4. Skoro zarzucasz adwersarzom przejaskrawienia to sama się powstrzymaj od równie przejaskrawionych przykładów ( za mała ilość lajków na FB). Bo, nie obraź się, o ile przyklad podany przez Rembertową jest szokujący to chociaż prawdopodobny.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2014-02-15 o 23:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#462 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale nie marginalny - byłaś kiedyś w szkole specjalnej? Nie, prawda? idź, popatrz dobrze, a najlepiej podejdź do któregoś rodzica bardzo chorego dziecka i zaproponuj: zaopiekuję się przez tydzień, proszę trochę odpocząć. Ja za państwa zrobię wszystko. A potem dopiero się wypowiadaj, jaka to aborcja zła. Bardzo ciekawa jestem, ilu rodziców, gdyby miało wybór, zdecydowałoby się urodzić... To się łatwo mówi - ale wiesz, ile wynosi zasiłek pielęgnacyjny? Wiesz??? zarąbista kwota do 200zł miesięcznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 | |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44823671]Ten przypadek wyjątkowo smutny.
Ale nie marginalny - byłaś kiedyś w szkole specjalnej? Nie, prawda? idź, popatrz dobrze, a najlepiej podejdź do któregoś rodzica bardzo chorego dziecka i zaproponuj: zaopiekuję się przez tydzień, proszę trochę odpocząć. Ja za państwa zrobię wszystko. A potem dopiero się wypowiadaj, jaka to aborcja zła. Bardzo ciekawa jestem, ilu rodziców, gdyby miało wybór, zdecydowałoby się urodzić... To się łatwo mówi - ale wiesz, ile wynosi zasiłek pielęgnacyjny? Wiesz??? zarąbista kwota do 200zł miesięcznie ![]() No właśnie nie wiesz ilu. Czy może chcesz przymusowej aborcji? Akurat znam rodzinę z dzieckiem z zespołem Downa i nie skorzystaliby z aborcji. Znam też kilka osób niepełnosprawnych, którzy się tacy urodzili i też nie żałują, że żyją, bo chodziłam do szkoły, która była przystosowana dla takich osób. Nie masz prawa decydować, czy ich życie ma sens. W szkole siedziałam z niewidomą od urodzenia koleżanką w jednej ławce i nawet momentami jej zazdrościłam, że mogła sobie w czasie nudnej lekcji czytać książkę, którą trzymała na kolanach pod ławką ![]() ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Cytat:
Co do statystyk, to są to statystyki oficjalne. W Hiszpani z tego powodu chcą ponownie wprowadzić ograniczenia prawne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#464 |
Zakorzenienie
|
Edit
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() & ![]() ![]() Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2014-01-27 o 09:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#465 | |
Raczkowanie
|
Dane:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#466 |
Wizażowy Kot Igor
|
Dziewczyny,
ja widzę jedną, ale znacząca różnicę między pro-liferkami a zwolenniczkami legalnej aborcji. Być może gdzieś już to pisałam, ale powtórzę. Z pół roku temu na tym forum, dziewczyna napisała post (przepraszam, nie chce mi się grzebać w archiwum). Była w nieplanowanej ciąży i myślała nad aborcją, prosiła o radę. Najpierw rzuciły się na nią pro-liferki, niela zaszczuły i opluły jadem. Tylko JEDNA zaproponowała: "Napisz PW. Pogadamy, jak Ci mogę pomóc". Szacunek dla tej pro-liferki! Ale to był JEDEN post. Reszta "teoretycznych obrończyń zycia poczętego" po prostu sobie poużywała na dziewczynie. Lub pisała oklepane komunały, że 'no jakoś to będzie". Żadna ze zwolenniczek aborcji, ANI JEDNA nie napisała jej :" Usuń". Bo tak naprawdę, żadna z nas nigdy nikomu nie powie stanowczo: usuń/nie usuwaj. My mowimy: "przemyśl dokladnie wszystkie za i przeciw. Sto razy, zanim podejmiesz decyzję". To, że jesteśmy za legalizacją aborcji, nie oznacza, że kogokolwiek na aborcję namawiamy. Przeciwnie. To musi być świadoma, dobrze przemyślana decyzja zainteresowanej osoby. Bo to ta osoba będzie żyć ze wszystkimi skutkami aborcji. I proszę nie mylić nas, feministek, z krzykaczkami. Nie sądzę, by po legalizacji prawa do aborcji ich liczba jakoś drastycznie wzrośnie. Może jedynie statystyki przestaną kłamać, bo na razie podająjedynie liczbę aborcji dokonaną legalnie. Nikt nie liczy, ile aborcji wykonywanych jest w podziemiu aborcyjnym z narażeniem zycia i zdrowia kobiety. A te, które chcą pozbyć się ciąży i tak się jej pozbędą. Chodzi tylko o to, by nie musiały tego robić w domu, samotnie, w bólu i przerażeniu, bo nie stać ich na 2-3 tysiące złotych, by zapłacić za zabieg w znieczuleniu. Proszę, wejdźcie na stronę WOW. Nie sądzę, by ta strona propagowała aborcję: poczytajcie historie kobiet, które użyły tabletek. Oczywiście, zdaję sobie sprawę, ze nikt tutaj nikogo nie przekona. Tylko, że... skoro feministki nie narzucają nikomu swojego światopoglądu i chcą, by każda kobieta miała wybór, to czy pro-liferki nie mogą po prostu zrobić tego samego?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44823671]Ten przypadek wyjątkowo smutny.
Ale nie marginalny - byłaś kiedyś w szkole specjalnej? Nie, prawda? idź, popatrz dobrze, a najlepiej podejdź do któregoś rodzica bardzo chorego dziecka i zaproponuj: zaopiekuję się przez tydzień, proszę trochę odpocząć. Ja za państwa zrobię wszystko. A potem dopiero się wypowiadaj, jaka to aborcja zła. Bardzo ciekawa jestem, ilu rodziców, gdyby miało wybór, zdecydowałoby się urodzić... To się łatwo mówi - ale wiesz, ile wynosi zasiłek pielęgnacyjny? Wiesz??? zarąbista kwota do 200zł miesięcznie ![]() No ja akurat jestem za możliwością usunięcia płodu ze stwierdzonymi poważnymi chorobami, a także z zespołem Downa (chociaż jako wolontariuszka miałam sporo razy styczność z tymi osobami i to są często naprawdę fajni, ciepli ludzie), więc tu akurat się z Tobą zgodzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 |
Wizażowy Kot Igor
|
Edit. W ferworze dyskusji pomyliam Uzytkowniczki i post skierowałam niewłasciwie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2014-01-27 o 09:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#469 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A teraz do sedna czy przeczytalas moj post ze zrozumieniem? Nie napisalam tam ze nalezy urodzix i oddac. W konteksxie oddania dziecka napisalam w przypadku alternatywy do zabicia go gdy juz zyje. Czyli jesli juz kobieta nie usunela zarodka i urodzila i nadal chce sie pozbyx dziecka to wtedy zdrowszym wyjsxiem jest oddac a nie zabijac. I bylo to w kwestii naszwj dyskusji o dzieciobojczyniach. I zupelnie nie rozumiem w tym konteksxie twojego argumentu o wiezi. Piszesz ze sie tworzy wiec taka matka nie jest w stanie po porodzie oddac. Wiec jesli nie jest w stanie oddac to nie powinna byc tez w stanie zabic. Ale to w kwestii dzieciobojstwa wzzystko a nie na tem temat jest dyskusja i uwazam ze temat famtycznie warto zakonczyc. W sprawie aborcji z kolei gdybys czytala moje posty wiedzialabys ze napisalam iz uwazam ze to kwestia indywidualna sumienia kazdej osoby. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#470 |
Konto usunięte
|
A ja jeszcze chciałam powiedzieć, że czytam sobie te historie na Women on Web i gro tych historii to żadne tragedie w postaci gwałtów, żadne zabezpieczenia, które zawiodły, a zwykły brak odpowiedzialności - brak zabezpieczenia w ogóle, albo stosowanie go wybiórczo (w przypadku tabletek). Że nie wspomnę, że dziwią mnie wpisy "niezależnych, inteligentnych, wyedukowanych kobiet", które miały trzykrotnie aborcję
![]() Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e Czas edycji: 2014-01-27 o 09:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Magiuso, przejrzyj jeszcze raz notatki z wykladów o kształtowaniu więzi między matką a dzieckiem. Bardzo nie podoba mi się Twoje podejście: "jako psycholog" i "gdybyś czytała moje posty". Nigdy nie ujawniłabym swojego zawodu, bo to, że jestem psychologiem klinicystą( jeszcze w trakcie studiów) nie ma tu żadnego znaczenia w dyskusji. To nie znaczy, że wiem lepiej i że jestem nieomylna. Tutaj wszystkie jesteśmy Wizażankami i tyle. Przepraszam też, ale nie będę szukać wszystkich napisanych przez Ciebie postów. Po prostu odnoszę się do konkretnego, który wywołał we mnie emocje na tyle silne, by się do niego ustosunkować. W jednym się zgadzamy: to sprawa sumienia każdej kobiety. I tu zakończmy, zanim zabrniemy za daleko. ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- [1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44824230]A ja jeszcze chciałam powiedzieć, że czytam sobie te historie na Women on Web i gro tych historii to żadne tragedie w postaci gwałtów, żadne zabezpieczenia, które zawiodły, a zwykły brak odpowiedzialności - brak zabezpieczenia w ogóle, albo stosowanie go wybiórczo (w przypadku tabletek). Że nie wspomnę, że dziwią mnie wpisy "niezależnych, inteligentnych, wyedukowanych kobiet", które miały trzykrotnie aborcję ![]() Nie chodziło mi o powody, Tass. Sama jestem przeciwna postrzeganiu aborcji jako środka antykoncepcyjnego. To zawsze powinna być ostateczność i też nie bardzo rozumiem, jak można dopuścić do tego, by 'wpaść' kilka razy, jeśli nie jest to wynik gwałtu i niechcianego zbliżenia. Chodzilo mi raczej o same uczucia towarzyszące aborcji farmakologicznej. O bol, strach i w końcu i emocje towarzyszące aborcji. Jednak sama widzisz, że jeśli któraś kobieta jest zdecydowana na aborcję-nic jej nie powstrzyma.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2014-02-15 o 23:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#472 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1.offtopa czyli dzieciobojstwa 2.czesc aborcji A odnioslam wrazenie ze w ktoryms momencie obie rzeczy polaczylas. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#473 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Oczywiście, aborcja to nie to samo, co dzieciobójstwo. Ale to chyba nie ja, jako zwolenniczka legalizacji aborcji, mieszam te fakty ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Cóż. To jedynie potwierdza moją tezę. Poprostu, polegalizacji aborcji wyszły na jaw prawdziwe dane. To nie znaczy, że gdy aborcja była zakazana, wykonywano mniej zabiegów. Po prostu nikt nie ujął danych z podziemia aborcyjnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zbędne Twoje uniesienia - cytat z owej historii nie był ani nie miał być argumentem "za aborcją", tym bardziej - przymusową aborcją. Cytat ów był nawiązaniem do postu, w którym wizażanka podająca się za autorytet na okoliczność zawodu twierdziła, że dzieciobójczyniami zostają kobiety zaburzone i - na podstawie cytowanego przeze mnie artykułu - zapierała się, że zawsze jest wybór i zawsze antykoncepcja. No więc nie, nie zawsze wybór i nie zawsze antykoncepcja i nie zawsze dzieciobójstwo wynika z zaburzeń. Oczywiście, głównego problemu Wandy legalna aborcja by nie rozwiązała - ale gdyby przeszła stosowną edukację seksualną w odpowiednim czasie i umiała się zabezpieczyć, a nie wpadła w wieku lat siedemnastu, gdyby została wyedukowana w równościowym duchu i umiała powiedzieć "nie", gdyby jej matka została tak wychowana i umiała strzelić teściową córki w twarz za tekst, jaki jej rzucała na przystanku, gdyby Wanda miała dostęp do antykoncepcji i nie byłaby zależna od łaski i niełaski męża, gdyby w ogóle miała świadomość swoich praw - to tej tragedii zwyczajnie by nie było. Postulat prawa do aborcji nie jest rzucany w próżnię, on idzie z całym pakietem. I tego całego pakietu zabrakło w tej historii, której bohaterką bynajmniej nie jest psychopatka, mordująca dla rozrywki swoje kolejne dzieci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez freelancerka Czas edycji: 2014-01-27 o 10:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#476 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ważnym aspektem aktywności WoW są publikowane przez nie historie kobiet, które miały aborcję - bo one pokazują, że to jest tak naprawdę zwyczajna decyzja, którą czasami się podejmuje. Ani nie jest to pstryknięcie palcem, ani też niekoniecznie dramatyczna walka z sobą i przeciwnościami losu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Natomiast liczba aborcji, po zalegalizowaniu rośnie z roku na rok,. mój post: "Za każdym razem, gdy aborcja staje się legalna w jakimś kraju rośnie z roku na rok ilość aborcji i to znacznie." (miałam na myśli od roku wprowadzenia legalizacji - może nie dość jasno się wyraziłam) |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#478 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#479 |
Zakorzenienie
|
i te nastolatki hurtem siedzą w więzieniach, bo zamiast urodzić albo usunąć, dają się sprowadzić do roli maszynki wypluwającej kolejne dzieci, które teściowa wyniesie świniom na pożarcie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.