Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2014-01-26, 10:08   #3511
discorobaczek
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 16
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Hejka!
U mnie ostatnio nie najlepiej z dietk±, mia³am du¿o zawirowañ w ¿yciu prywatnym, na pewno jad³am nieregularnie, ale te¿ wybiera³am zdrowe produkty, nie objada³am siê, wiêc mam nadziejê, ¿e du¿ej krzywdy sobie nie wyrz±dzi³am. Ale wracam ju¿ na dobr± drogê, w³a¶nie wcinam ¶niadanko, trochê pó¼no ale wcze¶niej nie mog³am nic prze³kn±æ. Pó¼niej lece na aerobik
Tak sobie my¶lê takie mase³ko Kasia to jest ok? Bo akurat nie mia³am innego w lodówce i posmarowa³am nim kanapkê ;p
Pozdrawiam
discorobaczek jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 10:15   #3512
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
Napisane przez discorobaczek Poka¿ wiadomo¶æ
Hejka!
U mnie ostatnio nie najlepiej z dietk±, mia³am du¿o zawirowañ w ¿yciu prywatnym, na pewno jad³am nieregularnie, ale te¿ wybiera³am zdrowe produkty, nie objada³am siê, wiêc mam nadziejê, ¿e du¿ej krzywdy sobie nie wyrz±dzi³am. Ale wracam ju¿ na dobr± drogê, w³a¶nie wcinam ¶niadanko, trochê pó¼no ale wcze¶niej nie mog³am nic prze³kn±æ. Pó¼niej lece na aerobik
Tak sobie my¶lê takie mase³ko Kasia to jest ok? Bo akurat nie mia³am innego w lodówce i posmarowa³am nim kanapkê ;p
Pozdrawiam
ale Kasia to margaryna do pieczenia

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 10:26   #3513
discorobaczek
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 16

hmmm no kurcze tak xD w ka¿dym b±d¼ razie nie mia³am nic innego w domu ;p
discorobaczek jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 10:29   #3514
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Kup prawdziwe mas³o

Stary 2014-01-26, 11:10   #3515
lovelykate
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 548

Cytat:
Napisane przez olik187 Poka¿ wiadomo¶æ
jadê do Ciebie na obiad
Wpadaj! Makaronu u nas pod dostatkiem

Co mi zosta³o w ¿yciu prócz czterech ¶cian
Nigdy nie chcia³am wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znik³ wch³oniêty w czerñ
Nie zosta³ nikt co kocha³ mnie
Nie mam ju¿ nic
Nie ma ju¿ nic
Nie ma ju¿ mnie...
lovelykate jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 12:08   #3516
kamyk00
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 6

Cze¶æ dziewczyny
Czy ten jad³ospis nadajê siê na P?

¦:
30g br±zowego ry¿u, 200g warzyw na patelnie

jab³ko, gar¶æ migda³ów
2¦:
2kromki chleba z ¿ó³tym serem,szczypiorkiem, ogórkiem i papryk±

O:
udko z kurczaka parowane, 3 spore ziemniaki, broku³

P:
makaron z serem bia³ym i miodem(mniaaam)

K:
2jajka gotowane, 2 kromki chleba i jakie¶ warzywka

W miêdzy czasie pewnie zjem jeszcze jaki¶ owoc i pe³no ziaren s³onecznika
kamyk00 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 12:24   #3517
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:

kup mas³o prawdziwe

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
Napisane przez kamyk00 Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ dziewczyny
Czy ten jad³ospis nadajê siê na P?

¦:
30g br±zowego ry¿u, 200g warzyw na patelnie

jab³ko, gar¶æ migda³ów
2¦:
2kromki chleba z ¿ó³tym serem,szczypiorkiem, ogórkiem i papryk±

O:
udko z kurczaka parowane, 3 spore ziemniaki, broku³

P:
makaron z serem bia³ym i miodem(mniaaam)

K:
2jajka gotowane, 2 kromki chleba i jakie¶ warzywka

W miêdzy czasie pewnie zjem jeszcze jaki¶ owoc i pe³no ziaren s³onecznika

P jest wtedy gdy siê tyje, wiêc je¶li tyjesz to jest P, je¶li nie to U lub mo¿e eR
ja tego nie wiem, nikt tego nie wiem

Ale je¶li pytasz czy to odpowiedni jad³ospis na Przytycie to uwa¿am ¿e nie za ma³o , szczególnie na ¶niadanie o wiele za ma³o
2 ¶niadanie, obiad, podwieczorek i kolacja pasuj± do zwyk³ego lu¼nego utrzymania

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-01-26, 13:19   #3518
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

R

I. bu³ka z pestkami dyni 80g
-po³owa z pieczonym pasztetem z fasoli z dodatkiem cebuli i jab³ka
-po³owa z szynk± i rzodkiewk±, z serkiem wiejskim 150g
kawa z mlekiem 1,5%
II. filet z tilapii 150g pieczony w cytrynie, frytki z piekarnika (ziemniaki 200g pokrojone i obtoczone w ³y¿eczce oliwy z oliwek), marchewka z jab³kiem
III. zupa krem kalafiorowa (na bulionie miêsnym)
IV. jajecznica z 2 jajek z czerwon± papryk±, kajzerka wieloziarnista 50g

scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 13:44   #3519
agnieszka16
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 375

Utrzymanie

¦niadanie: jajko na miêkko, kromka chleba razowego orkiszowego z twarozkiem eko,wêdzonym ³ososiem,rukol± i pomidorem. Domowe ciastko owsiano-jab³kowe z ¿urawin±, daktylami i migda³ami, do kawy z mlekiem.

Godzina zajêæ fitness z obci±¿eniem

II ¶niadanie: zielone smoothie z kiwi,awokado,jab³ka i melona, sa³atka nicejska (z tuñczykiem,anchois,miksem sa³at,rukol±,oliwkami,zie lon± fasolk±,pomidorami,szalot k± i ciemnym ry¿em),skropiona oliw±

Obiad: sola pieczona z sosem broku³owym z pistacjami, mizeria z jogurtem, kasza pêczak, duszony szpinak z czosnkiem

Przek±ska: fili¿anka kakao nat. z ³y¿eczk± miodu, gar¶æ orzechów nerkowca

Kolacja: zapiekanka z bak³a¿anów,cukinii,papryk i,pomidorów,komosy i tofu
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 17:22   #3520
trytofindme
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 80

Utrzymanie:

¦niadanie: owsianka na mleku z bananem, jagodami, mas³em orzechowym i ³y¿k± p³atków migda³owych; kawa

II ¦niadanie: kromka pumpernikla z pasztetem z soczewicy, dwie mandarynki

Obiad: cebulowy gulasz z indyka, kasza jêczmienna, surówka z kapusty kiszonej z olejem lnianym

Podwieczorek: jab³ko z mas³em orzechowym, plaster pó³t³ustego twarogu z miodem

Kolacja: dwie kromi chleba razowego z makrel± i rzodkiewk±, jajecznica z dwóch jaj z cebul± i kie³kami lucerny; herbata

Ujdzie?
trytofindme jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 18:03   #3521
higieja21
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 74

Moje U:

1. naturalne kakao z cukrem, ³azanki z kapust±,
2.. 50 ml. jogurtu pitnego, prawie po³owa pizzy Guseppe z ketchupem,
3. zupa kalafiorowa z ry¿em i kawa³kiem miêsa, talerz sa³atki z kurczaka, kukurydzy, ananasa itp. razem z 2 kromkami ¿ytniego chleba,
4. kilka ciastek, polewanych czekolad±, mandarynka, ser bia³y z olejem lnianym, szklanka soku pomarañczowego

Edytowane przez higieja21
Czas edycji: 2014-01-26 o 18:04
higieja21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-26, 18:49   #3522
agnieszka16
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 375

Cytat:
Napisane przez trytofindme Poka¿ wiadomo¶æ
Utrzymanie:

¦niadanie: owsianka na mleku z bananem, jagodami, mas³em orzechowym i ³y¿k± p³atków migda³owych; kawa

Obiad: cebulowy gulasz z indyka, kasza jêczmienna, surówka z kapusty kiszonej z olejem lnianym

Kolacja: dwie kromi chleba razowego z makrel± i rzodkiewk±, jajecznica z dwóch jaj z cebul± i kie³kami lucerny; herbata

Ujdzie?
Jak dla mnie bardzo bardzo fajnie doda³abym tylko jakie¶ warzywka do drugiego ¶niadania,a tak nie mam uwag
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 19:27   #3523
jatut
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 9

dziêkuje, ¿e odpowiedzia³a¶
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Uwaga, bêdzie trochê pytañ. Robisz sama musli, czy to jakie¶ gotowe? Co oznacza "ciemne pieczywo"? W jaki sposób przyrz±dzasz kurczaka? No i rozumiem, ¿e jest zima - ale drugiego dnia zdecydowanie za ma³o warzyw...
musli kupne, dzisiaj próbowa³am z owsiank± ale mi nie smakuje, oczywi¶cie chlebek razowy a kurczak z piekarnika
z tymi warzywami to wiem, ale oprócz pomidora i ogórka za bardzo nie wiem co mogê daæ...

wczorajsze:

1. 1,5 szklanki mleka 3,2%, ok. 40g musli z orzechami i rodzynkami i wkrojonym bananem
2. 2 du¿e placki sojowe (soja, bu³ka grahamka, mleko, jajko,cebula, sma¿one na oleju rzepakowym), ketchup
3. 2 kromki chleba razowego, szynka, ser ¿ó³ty, listki sa³aty, ca³y pomidor
4. 2 kromki chleba razowego, szynka, twaróg (pó³ opakowania), sa³ata, ca³y pomidor

dzisiaj:

1. pó³ miseczki owsianki i za godzinê reszta (3 ³y¿ki p³atków owsianych, 1 ³y¿ka musli z rodzynkami, 1,5 szklanki mleka, 2 banany)
2. ziemniaki z skrzyde³kiem kurczaka bez skórki (na patelni na oleju rzepakowym), sa³atka z kapusty, cebuli, papryki, ogórka
3. 2 placki sojowe (jak wczoraj) z ketchupem i papryk±
4. 2 kromki razowego z po³ow± twarogu, szynk± i ogórkiem
(tylko 4 posi³ki, bo du¿o ¶piê, wstajê o 10 i k³adê siê spaæ o 23)

proszê o ocenê
Stary 2014-01-26, 19:46   #3524
Ashira
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 521

Dzisiejsze "R":

¦niadanie: nale¶niki orkiszowe pe³noziarniste z mas³em orzechowym domowej roboty i czekoladowym musem jab³kowym; trochê twaro¿ku z kie³kami rzodkiewki i ogórkiem

II ¦niadanie: chleb pe³noziarnisty z pieczonym indykiem i ¶liwkami w majeranku; sa³atka z pomidora i mozarelli

Obiad: nale¶niki pe³noziarniste z soczewic± w sosie pieczarkowym

Kolacja: no tu jako¶ s³abo.. zjad³am kanapki z twarogiem, pomidorem, cebul± i pra¿onym s.lnianym

Na jutro planujê:

¦niadanie: owsianka s³oikowa z ³y¿k± otrêbów, s. lnianym, amarantusem, migda³ami, mas³em orzechowym i bananem - na mleku

II ¦niadanie: kanapka z pieczonym indykiem, pieczonym burakiem w kremie balsamicznym, sa³at± i odrobin± fety; marchewki pokrojone do pojemniczka posypane cynamonem

Obiad: nale¶niki z pieczarkami, cebul± i twarogiem

Kolacja: sa³atka - makrela wêdzona, jajko, ogórek konserwowy, cebula

Bardzo podobne posi³ki w sumie dzisiaj i na jutro, ale dziêki temu zaoszczêdzê czas. Jutro po pracy co¶ nowego ugotujê jak wyjem zapasy

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeñ i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wzi±¶æ a wzi±æ! chyba, ¿e kto¶ musi co¶ zabra¶æ...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 20:17   #3525
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 212

Móg³by kto¶ zerkn±æ na zaplanowane U/P na jutro? Mam ostatnio problem znowu z jedzeniem (tym razem s³odycze mnie opanowa³y... maksymalnie ).

I owsianka z bananem, jajkiem, kawa³kiem czekolady z orzechami i ³y¿k± ricotty; kawa z mlekiem

II grahamka, jedna po³ówka z polêdwic± ³ososiow±, musztard± i ogórkiem kiszonym, druga z serem twarogowym i papryk± (obie posmarowane serkiem do pieczywa typu almette); jab³ko, herbata z miodem

III pó³ miski krupniku (nie przepadam zbytnio), gotowane skrzyd³o z indyka bez skóry + spora ga³ka ziemniaków + czerwona kapusta; kawa z mlekiem

IV wpadnie albo jaka¶ kromka ziarnistego pieczywa posmarowana ricott± i d¿emem lub z polêdwic± + 30g s³onecznika, marchewka

V 200g jogurtu naturalnego + twaróg pó³t³usty (jakie¶ 60-70g) z lnem mielonym, cynamonem, p³atkami b³onnikowymi i wiórkami kokosowymi; kakao prawdziwe z mlekiem 1,5% (jakie¶ 2/3 szklanki)

Co do V posi³ku - to mój ulubiony, zwykle potreningowy (ok. 1h æwiczeñ z Fitness Blender/Jillian Michaels/Mel B), poza tym termin twarogu i ricotty dobiega koñca, st±d po¶piech ze zjedzeniem tych rzeczy
Seducer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 20:57   #3526
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêkujê Ostatnio przez kilka dni wyjadali¶my szparagówkê co mama zamrozi³a w lecie i by³a przerwa od str±czkowych ale dzisiaj do obiadu co¶ pewnie siê pojawi bo jeszcze odkopa³am woreczek.

A Twoje jedzenie jak zwykle godne pochwa³y
Dziêkujê! Strasznie têskniê za ¶wie¿± fasolk± szparagow± (nie mówi±c ju¿ o szparagach!). Dzi¶ jad³am ¿ó³t± fasolkê z kupnej mro¿onki, ale to jednak nie to samo...

Cytat:
Utrzymanie:

Ujdzie?
Oj, ujdzie! Bardzo mi siê podoba!

Cytat:
Napisane przez higieja21 Poka¿ wiadomo¶æ
Moje U:

1. naturalne kakao z cukrem, ³azanki z kapust±, Naturalne kakao ok, s³odzenie cukrem ju¿ mniej... £azanki z kapust± na ¶niadanie? Nie za ciê¿ko Ci by³o po tym tak od rana?
2.. 50 ml. jogurtu pitnego, prawie po³owa pizzy Guseppe z ketchupem, Kiepskie rozwi±zanie... ¦mieciowe jedzenie.
3. zupa kalafiorowa z ry¿em i kawa³kiem miêsa, talerz sa³atki z kurczaka, kukurydzy, ananasa itp. razem z 2 kromkami ¿ytniego chleba, Mo¿e byæ
4. kilka ciastek, polewanych czekolad±, mandarynka, ser bia³y z olejem lnianym, szklanka soku pomarañczowego Misz-masz straszny w tym posi³ku. Ciastka i owoce potraktuj jako przek±ski. Ser bia³y z olejem lnianym to super baza do warto¶ciowego posi³ku - dodaj do tego jakie¶ warzywa + fajny chlebek.
Uwagi powy¿ej.

Cytat:
Napisane przez jatut Poka¿ wiadomo¶æ
dziêkuje, ¿e odpowiedzia³a¶

musli kupne, dzisiaj próbowa³am z owsiank± ale mi nie smakuje, oczywi¶cie chlebek razowy a kurczak z piekarnika
z tymi warzywami to wiem, ale oprócz pomidora i ogórka za bardzo nie wiem co mogê daæ...

wczorajsze:

1. 1,5 szklanki mleka 3,2%, ok. 40g musli z orzechami i rodzynkami i wkrojonym bananem
2. 2 du¿e placki sojowe (soja, bu³ka grahamka, mleko, jajko,cebula, sma¿one na oleju rzepakowym), ketchup
3. 2 kromki chleba razowego, szynka, ser ¿ó³ty, listki sa³aty, ca³y pomidor
4. 2 kromki chleba razowego, szynka, twaróg (pó³ opakowania), sa³ata, ca³y pomidor

dzisiaj:

1. pó³ miseczki owsianki i za godzinê reszta (3 ³y¿ki p³atków owsianych, 1 ³y¿ka musli z rodzynkami, 1,5 szklanki mleka, 2 banany)
2. ziemniaki z skrzyde³kiem kurczaka bez skórki (na patelni na oleju rzepakowym), sa³atka z kapusty, cebuli, papryki, ogórka
3. 2 placki sojowe (jak wczoraj) z ketchupem i papryk±
4. 2 kromki razowego z po³ow± twarogu, szynk± i ogórkiem
(tylko 4 posi³ki, bo du¿o ¶piê, wstajê o 10 i k³adê siê spaæ o 23)

proszê o ocenê
Sprawd¼, czy to kupne musli nie jest s³odzone. Widzê, ¿e czêsto siêgasz po pieczywo jako ¼ród³o wêglowodanów z³o¿onych - mo¿e spróbujesz czasem jakich¶ kasz? Nie wiesz, jakich warzyw u¿ywaæ? WSZYSTKICH! Przejd¼ siê do warzywniaka i przebieraj .

Cytat:
Napisane przez MalaArielka Poka¿ wiadomo¶æ
Wczorajsze U:

I. 4 kanapki z krakowsk± such±, bia³ym serem i oliwkami, gruszka, naturalne kakao,

II. talerz bigosu, bu³ka,

III. omlet z 1 jajka z d¿emem, sok pomarañczowy,

IV. jogurt pitny owocowy (350ml), gruszka, po³owa kiwi, kanapka z szynk±, ¿ó³tym serem i oliwkami.
Cytat:
Napisane przez MalaArielka Poka¿ wiadomo¶æ
Wczorajsze bezmiêsne U:

I ¶niadanie: grahamka z serem topionym, gruszka,
II: jogurt owocowy pitny, 2 spore ciastka owsiane,
III. ryba w panierce, ziemniaki, marchewka z jab³kiem,
IV. "miêso" z ca³ej ma³ej makreli, kawa³ek bia³ego sera, kromka z ma³± ilo¶ci± mas³a,
gruszka, gar¶æ s³onych paluszków
Kilka rzeczy, które na dzieñ dobry rzucaj± siê w oczy:
1) ma³o warzyw
2) serek topiony - najbardziej przetworzony ser jaki mo¿na kupiæ, kiepski wybór
3) jogurt owocowy pitny - sam cukier. Lepiej kupiæ jogurt naturalny/kefir i dodaæ samemu owoce
4) zwróæ uwagê na to, jakiego pieczywa u¿ywasz, jak± rybê jadasz do obiadu (byle nie panga! ) i na jakim t³uszczu sma¿ysz.

Cytat:
Napisane przez Ashira Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiejsze "R":

¦niadanie: nale¶niki orkiszowe pe³noziarniste z mas³em orzechowym domowej roboty i czekoladowym musem jab³kowym; trochê twaro¿ku z kie³kami rzodkiewki i ogórkiem

II ¦niadanie: chleb pe³noziarnisty z pieczonym indykiem i ¶liwkami w majeranku; sa³atka z pomidora i mozarelli

Kolacja: no tu jako¶ s³abo.. zjad³am kanapki z twarogiem, pomidorem, cebul± i pra¿onym s.lnianym

Na jutro planujê:

¦niadanie: owsianka s³oikowa z ³y¿k± otrêbów, s. lnianym, amarantusem, migda³ami, mas³em orzechowym i bananem - na mleku

II ¦niadanie: kanapka z pieczonym indykiem, pieczonym burakiem w kremie balsamicznym, sa³at± i odrobin± fety; marchewki pokrojone do pojemniczka posypane cynamonem

Obiad: nale¶niki z pieczarkami, cebul± i twarogiem

Kolacja: sa³atka - makrela wêdzona, jajko, ogórek konserwowy, cebula

Bardzo podobne posi³ki w sumie dzisiaj i na jutro, ale dziêki temu zaoszczêdzê czas. Jutro po pracy co¶ nowego ugotujê jak wyjem zapasy
Moim zdaniem ³adnie. Zawsze przera¿a³y mnie te wyimaginowane tygodniowe jad³ospisy z kolorowych gazet, gdzie codziennie by³a totalna wymiana wszystkich sk³adników. Ludzie, przecie¿ tak nie da siê je¶æ - straszne marnotrawstwo! Brawa za gospodarno¶æ i sprytne komponowanie posi³ków na bazie tego, co akurat posiadasz na stanie .

----------------
Moje weekendowe U z T¯ - a wiêc wpad³y czekolady i piwa .

Sobota

¦niadanie: Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
Przek±ska: jab³ko
Do kawy: 50g mlecznej czekolady z nugatem z orzechów w³oskich
Obiad: Makaron pe³noziarnisty z pszenicy durum z miêsem mielonym z szynki, sosem pomidorowym, grzybami le¶nymi, czerwon± fasol±, kukurydz±, cebul±, papryk± i chili
Kolacja: Jajecznica z 2 jaj z cebul± i szynk±; 2 kromki razowca z serkiem zio³owym, rzodkiewkami i sa³at±

Niedziela

¦niadanie: Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
Do kawy: 50g mlecznej czekolady z karmelizowanymi orzechami laskowymi
Obiad: Kawa³ek schabu sma¿ony bez t³uszczu; pó³ woreczka kaszy jêczmiennej; fasola szparagowa gotowana na parze
Kolacja: Jajecznica z 2 jaj z cebul± i szynk±; 2 kromki razowca z serkiem zio³owym, rzodkiewkami i sa³at±

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 21:37   #3527
Ashira
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 521

Cytat:
Dziêkujê! Strasznie têskniê za ¶wie¿± fasolk± szparagow± (nie mówi±c ju¿ o szparagach!). Dzi¶ jad³am ¿ó³t± fasolkê z kupnej mro¿onki, ale to jednak nie to samo...
Ja te¿ szalenie za ni± têskniê... i grillowanymi szparagami, ¿e ja je dopiero w tym roku pozna³am... co za strata!

Cytat:
Moim zdaniem ³adnie. Zawsze przera¿a³y mnie te wyimaginowane tygodniowe jad³ospisy z kolorowych gazet, gdzie codziennie by³a totalna wymiana wszystkich sk³adników. Ludzie, przecie¿ tak nie da siê je¶æ - straszne marnotrawstwo! Brawa za gospodarno¶æ i sprytne komponowanie posi³ków na bazie tego, co akurat posiadasz na stanie .
Dziêkujê Kurczê, jak fajnie byæ chwalonym i wiedzieæ, ¿e siê idzie w dobrym kierunku Bardzo dziêkujê za wszystkie uwagi!
Ju¿ wcze¶niej pyta³am ale chyba nikt nie zauwa¿y³ - ile mo¿e trwaæ rozkrêcenie metabolizmu? Bo straci³am kilogram od miesi±ca i waga stoi... A ju¿ obciê³am kalorie o 300, nie wiem czy obcinaæ dalej czy czekaæ.

Z góry dziêkujê za odpowied¼!

Swoj± drog± w³a¶nie sobie odkroi³am kawa³ek palca obieraj±c marchew... A mia³o byæ wegetariañsko

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeñ i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wzi±¶æ a wzi±æ! chyba, ¿e kto¶ musi co¶ zabra¶æ...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-26, 23:53   #3528
Darkoz
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 785

Cytat:
Dzisiejsze "R":

Moim zdaniem ostro przeginasz ze zbo¿em i dlatego waga stoi. Poczytaj trochê o glutenie. Nie, pe³noziarniste =/= zdrowe i ¶wietne do ka¿dego posi³ku. Poza tym bardzo fajnie.

Cytat:
Ja te¿ szalenie za ni± têskniê... i grillowanymi szparagami, ¿e ja je dopiero w tym roku pozna³am... co za strata!
Te¿ mi ostatnio szparagi chodz± po g³owie.

Na jutro planujê: (R/U)
1: jajecznica z dwóch jaj na oliwie z pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni; kiwi
2: br±zowy ry¿ z kawa³kami kurczaka i broku³em z oliw± z oliwek
3: tuñczyk z puszki z jakim¶ warzywkiem; miseczka popcornu do serialu
trening: zestawy æwiczeñ z ciê¿arem w³asnego cia³a z madbarz.com
4: 2 jaja na twardo z kie³kami lucerny i odrobin± majonezu; banan z mas³em orzechowym
Do picia kawa z mlekiem, miêta i zielona
Na pewno wpadnie kilka kostek czekolady: Lindta z karmelem i sol± morsk± i Ritter pralinowej.

Edytowane przez Darkoz
Czas edycji: 2014-01-27 o 12:33
Darkoz jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-27, 06:17   #3529
trytofindme
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 80

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Poka¿ wiadomo¶æ
Jak dla mnie bardzo bardzo fajnie doda³abym tylko jakie¶ warzywka do drugiego ¶niadania,a tak nie mam uwag
Dziêkujê bardzo. W pasztecie by³o sporo warzyw (marchew, pietrucha, cebula, czosnek). W lecie zapewne zjad³abym go z pomidorem, ale w zimie ich jako¶æ wo³a o pomstê do nieba...

Cytat:
Oj, ujdzie! Bardzo mi siê podoba!

----------------
Moje weekendowe U z T¯ - a wiêc wpad³y czekolady i piwa .

Sobota

Przek±ska: jab³ko
Do kawy: 50g mlecznej czekolady z nugatem z orzechów w³oskich
Obiad: Makaron pe³noziarnisty z pszenicy durum z miêsem mielonym z szynki, sosem pomidorowym, grzybami le¶nymi, czerwon± fasol±, kukurydz±, cebul±, papryk± i chili

Niedziela

Do kawy: 50g mlecznej czekolady z karmelizowanymi orzechami laskowymi
Obiad: Kawa³ek schabu sma¿ony bez t³uszczu; pó³ woreczka kaszy jêczmiennej; fasola szparagowa gotowana na parze
¦wietne jad³ospisy, choæ brakuje mi jakiego¶ owoca poza ¶niadaniem. Zazdroszczê czekolady z nugatem (mam s³abo¶æ), a kaszê jêczmienn± uwielbiam. Zdecydowanie moje smaki.
trytofindme jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-27, 06:18   #3530
Seducer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Seducer Poka¿ wiadomo¶æ
Móg³by kto¶ zerkn±æ na zaplanowane U/P na jutro? Mam ostatnio problem znowu z jedzeniem (tym razem s³odycze mnie opanowa³y... maksymalnie wiêc wyjadam i ograniczam! ).

I owsianka z bananem, jajkiem, kawa³kiem czekolady z orzechami, cynamonowymi gwiazdkami i ³y¿k± ricotty; kawa z mlekiem

II grahamka, jedna po³ówka z polêdwic± ³ososiow±, musztard± i ogórkiem kiszonym, druga z serem twarogowym i papryk± (obie posmarowane serkiem do pieczywa typu almette); jab³ko, herbata z miodem

III pó³ miski krupniku (nie przepadam zbytnio), gotowane skrzyd³o z indyka bez skóry + spora ga³ka ziemniaków + czerwona kapusta; kawa z mlekiem

IV wpadnie albo jaka¶ kromka ziarnistego pieczywa posmarowana ricott± i d¿emem lub z polêdwic± + 30g s³onecznika, marchewka

V 200g jogurtu naturalnego + twaróg pó³t³usty (jakie¶ 60-70g) z lnem mielonym, cynamonem, p³atkami b³onnikowymi i wiórkami kokosowymi; kakao prawdziwe z mlekiem 1,5% (jakie¶ 2/3 szklanki)

Co do V posi³ku - to mój ulubiony, zwykle potreningowy (ok. 1h æwiczeñ z Fitness Blender/Jillian Michaels/Mel B), poza tym termin twarogu i ricotty dobiega koñca, st±d po¶piech ze zjedzeniem tych rzeczy
Podbijam..

Edytowane przez Seducer
Czas edycji: 2014-01-27 o 07:14
Seducer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-27, 10:56   #3531
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
Utrzymanie:

Ujdzie?

Ekstra U

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-27, 10:59   #3532
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

Cytat:
Napisane przez Darkoz Poka¿ wiadomo¶æ
Moim zdaniem ostro przeginasz ze zbo¿em i dlatego waga stoi. Poczytaj trochê o glutenie. Nie, pe³noziarniste =/= zdrowe i ¶wietne do ka¿dego posi³ku. Poza tym bardzo fajnie.

Te¿ mi ostatnio szparagi chodz± po g³owie.

Na jutro planujê: (R/U)
1: serek wiejski z kiwi i ³y¿eczk± syropu z agawy
2: br±zowy ry¿ z kawa³kami kurczaka i broku³em z oliw± z oliwek
3: tuñczyk z puszki z jakim¶ warzywkiem; miseczka popcornu do serialu
trening: zestawy æwiczeñ z ciê¿arem w³asnego cia³a z madbarz.com
4: 2 jaja na twardo z kie³kami lucerny i odrobin± majonezu; banan z mas³em orzechowym
Do picia kawa z mlekiem, miêta i zielona
Na pewno wpadnie kilka kostek czekolady: Lindta z karmelem i sol± morsk± i Ritter pralinowej.
Moim zdaniem Twój jad³ospis jest s³aby, pos³odzony serek wiejski z kiwi to raczej przek±ska ni¿ ¶niadanie. Jesz du¿o cukrów prostych w ci±gu dnia -to ju¿ sorry, ale lepiej je¶æ produkty pe³noziarniste - i stosunkowo ma³o tu warzyw. Jedynie 2. wygl±da na pe³noprawny dobrze zbilansowany posi³ek.

R:
I. Bu³ka z pestkami dyni 80g z pasztetem z fasoli, jab³ka i cebuli, trochê musztardy
II. Banan, 2 ³y¿ki mro¿onych malin, 200g jogurtu naturalnego, 3 ³y¿ki musli (Sante, bez dodatku cukru), kilka orzechów w³oskich
III. Indyk curry z warzywami: 150g piersi z indyka, papryka czerwona i ¿ó³ta, ogórek i cebula; 50g pe³noziarnistego ry¿u
IV. 100g pó³t³ustego twarogu z rzodkiewkami i szczypiorkiem, bu³eczka owsiana z ¿urawin± 45g

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-01-27 o 11:56
scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-27, 12:31   #3533
Darkoz
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 785

Cytat:
Napisane przez scandalistka Poka¿ wiadomo¶æ
Moim zdaniem Twój jad³ospis jest s³aby, pos³odzony serek wiejski z kiwi to raczej przek±ska ni¿ ¶niadanie. Jesz du¿o cukrów prostych w ci±gu dnia -to ju¿ sorry, ale lepiej je¶æ produkty pe³noziarniste - i stosunkowo ma³o tu warzyw. Jedynie 2. wygl±da na pe³noprawny dobrze zbilansowany posi³ek.
Serek wiejski okaza³ siê zepsuty, wiêc zjad³am jajecznicê z dwóch jaj na oliwie z pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni i kiwi. Polemizowa³abym, czy lepsze pe³noziarniste... Ale dziêki za ocenê.

Darkoz jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-27, 14:08   #3534
amarth
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 31

Witam!

Kochane, proszê Was o ocenkê, bo ostatnio waga stanê³a w miejscu, a nie wiem czy przyczyn± mo¿e byæ dieta...

I: Du¿y banan i mandarynka zalane ca³ym jogurtem naturalnym, z miodem, siemieniem lnianym, s³onecznikiem, orzeszkami pini i pestkami dyni
II: Grahamka z twaro¿kiem jogurtowym, kie³kami broku³a, sa³at± lodow± i ogórkiem
III: Pó³ woreczka kaszy pêczak z warzywami (broku³, ziemniak, cebula, kukurydza, fasola szparagowa), oliwa z oliwek, odrobina mleka
IV: Serek wiejski z pomidorem i ogórkiem

6.01.2014r - lifestyle revolution:
*Clean eating* *Turbo Fire*

68#67#66#65#64#63#62#61#60#59#58#57
amarth jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-27, 15:56   #3535
neska002
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 159

Hej. By³abym wdziêczna za "rzuceniem okiem" i napisanie co o tym s±dzicie.

Po przebudzeniu szklanka wody z 2 ³y¿eczkami octu jab³kowego

¦niadanie (9:30): 3 czubate ³y¿ki kaszy jaglanej, banan, 2 ³y¿eczki otr±b owsianych, 1 ³y¿eczka ksylitolu, po szczypcie cynamonu, kardamonu, any¿u.

II ¶niadanie (12:00): sa³atka z kapusty pekiñskiej, czerwonej fasoli, 2 marchewek, ¿óltej papryki, cebuli, ogórkiem kiszonym, z dodatkiem czosnku, ³y¿k± oleju lnianego i przyprawy (tymianek, bazylia, pieprz cayenne, li¶æ lubczyku, szczypta soli i kurkumy) + kromka chleba razowego ¿ytniego na naturalnym zakwasie z past± sojow±,
posypana kozieradk±.

Obiad (15:00): 50 gram kaszy gryczanej niepra¿onej, pó³ broku³a ugotowanego na parze, ma³a pier¶ z kurczaka uduszona w passacie pomidorowej z dodatkiem bazylii, czosnku.

Kolacja (19:00): serek wiejski (NIEodt³uszczony), 2 orzechy w³oskie, odrobina miodu, kawa³ek papryki czerwonej, kromka chleba ¿ytniego, razowego na naturalnym zakwasie z paprykarzem warzywnym, posypana ostropestem.

W miêdzy czasie wypi³am szklankê mleka z dodatkiem ³y¿eczki prawdziwego kakao (moja s³abo¶æ).

Z góry serdecznie dziêkujê i pozdrawiam.

Cel--> 60 kg - 15.12.2015

neska002 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-27, 16:06   #3536
Seducer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez neska002 Poka¿ wiadomo¶æ
Hej. By³abym wdziêczna za "rzuceniem okiem" i napisanie co o tym s±dzicie.

Po przebudzeniu szklanka wody z 2 ³y¿eczkami octu jab³kowego

¦niadanie (9:30): 3 czubate ³y¿ki kaszy jaglanej, banan, 2 ³y¿eczki otr±b owsianych, 1 ³y¿eczka ksylitolu, po szczypcie cynamonu, kardamonu, any¿u.

II ¶niadanie (12:00): sa³atka z kapusty pekiñskiej, czerwonej fasoli, 2 marchewek, ¿óltej papryki, cebuli, ogórkiem kiszonym, z dodatkiem czosnku, ³y¿k± oleju lnianego i przyprawy (tymianek, bazylia, pieprz cayenne, li¶æ lubczyku, szczypta soli i kurkumy) + kromka chleba razowego ¿ytniego na naturalnym zakwasie z past± sojow±,
posypana kozieradk±.

Obiad (15:00): 50 gram kaszy gryczanej niepra¿onej, pó³ broku³a ugotowanego na parze, ma³a pier¶ z kurczaka uduszona w passacie pomidorowej z dodatkiem bazylii, czosnku.

Kolacja (19:00): serek wiejski (NIEodt³uszczony), 2 orzechy w³oskie, odrobina miodu, kawa³ek papryki czerwonej, kromka chleba ¿ytniego, razowego na naturalnym zakwasie z paprykarzem warzywnym, posypana ostropestem.

W miêdzy czasie wypi³am szklankê mleka z dodatkiem ³y¿eczki prawdziwego kakao (moja s³abo¶æ).

Z góry serdecznie dziêkujê i pozdrawiam.
Ca³kowicie moje klimaty! bardzo apetycznie i zdrowo wg mnie, chcia³abym tak fajnie je¶æ, ale za du¿o mi wpada pomiêdzy niezbyt zdrowych rzeczy
Stary 2014-01-27, 17:47   #3537
Ervisha
Zakorzenienie

S³ysza³am, ¿e kasze zakwaszaj± organizm (z wyj±tkiem jaglanej) to prawda? A jak jest z ry¿em?

Stary 2014-01-27, 18:18   #3538
neska002
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 159

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
S³ysza³am, ¿e kasze zakwaszaj± organizm (z wyj±tkiem jaglanej) to prawda? A jak jest z ry¿em?
To prawda, najbardziej zakwasza kasza manna.Kasza gryczana jest zasadowa pod warunkiem, ¿e dobrze j± prze¿ujesz i zmieszasz ze ¶lin±, co do innych kasz (jêczmienna, pêczak itd) to s± kwasowe. A ry¿, te¿ zakwasza ale np ry¿ naturalny (br±zowy) du¿o mniej i generalnie jest du¿o zdrowszy od bia³ego. Ja np bia³ego ry¿u nie jem w ogóle.

Cel--> 60 kg - 15.12.2015

neska002 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-27, 18:19   #3539
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

czyli codzienne lub co 2gi dzien spozywanie kaszy jako dodatku do obiadu moze wplynac na zakwaszenie organizmu? (jak rownowazyc kwas-zasadowe srodowisko organizmu?)
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-27, 18:32   #3540
Irish lady 28
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 358

R
  1. parówka sojowa, pó³ grahamki z pasta jajeczna i pomidorem
  2. pó³ grahamki jak wy¿ej, ciastko czekoladowe
  3. zupa jarzynowa, bez miêsa, zabielana, mnóstwo warzyw, chili, kopru
  4. surówka (wielka porcja) na bazie kapusty kwaszonej , filet z kurczaka sma¿ony na oliwie z oliwek

ocenicie?
Irish lady 28 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.