Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-24, 16:41   #4771
green_eyes20
Raczkowanie

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez 21kasia21 Pokaż wiadomość
Na rynku jest sporo tabletek antykoncepcyjnych i wszystkie są skuteczne, o ile jest bierzesz prawidłowo. A skutki uboczne mogą się pojawić, ale nie muszą. Pamiętaj o tym, że orgaznim potrzebuje 3 m-cy okresu adaptacyjnego, w który skutki zamieszczone w ulotce mogą wystąpić, ale też nie muszą.
Oczywiście, że każde dostępne na rynku są skuteczne przy prawidłowym stosowaniu, ale często się słyszy, że jednak okazywały się niedobrane, dlatego zastanawiam się jak to rozpoznać, np jeżeli po 3 miesiącach dalej będą jakieś skutki uboczne?
Stary 2014-01-24, 16:41   #4772
quench
Are you talking to me?!

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Vermira Pokaż wiadomość
wybaczam bez problemu mam taki sam stosunek - lepiej dmuchać na zimne, a że ja panikara jestem to prawdopodobnie już w ogóle innej opcji nie brałabym pod uwagę

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

a własnie - jak to jest z piciem alkoholu na krótki przed przyjęciem tabletki? zgaduję, że lampka wina nic nie zmienia? albo picie drinków z wódką z godzinę po, co o tym sądzicie? raczej nie obniża skutecznosci, prawda?
Nawet jeśli zapijesz te tabletki wódką, to nie obniży to ich skuteczności.
quench jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 17:53   #4773
Vermira
Raczkowanie

a jak jest z tabletkami zawierającymi ekstrakt z żurawiny? np. Mega Żurawina (500g ekstraktu) albo Urinal? można brać ich taką ilosc jaką się chce bez ryzyka osłabienia działania pigułek?

Edytowane przez Vermira
Czas edycji: 2014-01-24 o 18:01
Vermira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 14:31   #4774
sniegusia
Raczkowanie

Witam , właśnie zaczęłam drugie opakowanie yaz . Niestety przeżywam teraz ogromny stres , z tego względu lekarka przepisała mi Pramolan i hydroxyzinum . poki co nie brałam tych tabletek ponieważ obawiam sie ze wpłyną na działanie tabletek anty .... Czytałam że tabletki te są dość słabe , ale czy faktycznie osłabiają antykoncepcje?
sniegusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 15:33   #4775
green_eyes20
Raczkowanie

Cytat:
wybaczam bez problemu mam taki sam stosunek - lepiej dmuchać na zimne, a że ja panikara jestem to prawdopodobnie już w ogóle innej opcji nie brałabym pod uwagę

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

a własnie - jak to jest z piciem alkoholu na krótki przed przyjęciem tabletki? zgaduję, że lampka wina nic nie zmienia? albo picie drinków z wódką z godzinę po, co o tym sądzicie? raczej nie obniża skutecznosci, prawda?
Alkohol nie wpływa na skuteczność tabletek, jedynie jeżeli wystąpią wymioty
Stary 2014-01-26, 17:05   #4776
marta26pl
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sniegusia Pokaż wiadomość
Witam , właśnie zaczęłam drugie opakowanie yaz . Niestety przeżywam teraz ogromny stres , z tego względu lekarka przepisała mi Pramolan i hydroxyzinum . poki co nie brałam tych tabletek ponieważ obawiam sie ze wpłyną na działanie tabletek anty .... Czytałam że tabletki te są dość słabe , ale czy faktycznie osłabiają antykoncepcje?
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że Pramolan nie obniża, bo mnie nic się nie "przytrafiło" Podobno nie jest to typowy psychotrop więc nie powinien obniżać. Warto przeczytać ulotkę, bo może ma "coś w sobie" co może obniżać, a nie wiem czy skład nadal pozostaje ten sam.
Oczywiście nie traktuj też tej informacji jak "wyroczni", ale skonsultuj z lekarzem, który swoją drogą powinien spytać czy nie przyjmujesz jakichś leków.

Edytowane przez marta26pl
Czas edycji: 2014-01-26 o 17:07
marta26pl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-27, 20:50   #4777
sniegusia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marta26pl Pokaż wiadomość
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że Pramolan nie obniża, bo mnie nic się nie "przytrafiło" Podobno nie jest to typowy psychotrop więc nie powinien obniżać. Warto przeczytać ulotkę, bo może ma "coś w sobie" co może obniżać, a nie wiem czy skład nadal pozostaje ten sam.
Oczywiście nie traktuj też tej informacji jak "wyroczni", ale skonsultuj z lekarzem, który swoją drogą powinien spytać czy nie przyjmujesz jakichś leków.
Dziękuję za odpowiedź .Lekarka mówiła że to słabe leki i na ulotce nie znalazłam skladnika obniżającego dzialanie tabletek anty .
Jednak wole nie ryzykować i zapytać ginekologa
sniegusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-27, 21:07   #4778
Vermira
Raczkowanie

wiecie może czy masci kortykosteroidowe stosowane na całkiem spore obszary skóry (konkretnie Novate, ta sama substancja czynna co Dermovate) obniżają działanie tabletek anty?
Stary 2014-01-28, 00:55   #4779
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
wiecie może czy masci kortykosteroidowe stosowane na całkiem spore obszary skóry (konkretnie Novate, ta sama substancja czynna co Dermovate) obniżają działanie tabletek anty?
1. Co jest w ulotce?
2. Co Ci odpowiedzial lekarz/farmaceuta?

Chyba jednak nie wiesz wiecej niz producent

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 12:22   #4780
Vermira
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
1. Co jest w ulotce?
2. Co Ci odpowiedzial lekarz/farmaceuta?

Chyba jednak nie wiesz wiecej niz producent

widzę, że chodzisz za mną na tym forum krok w krok napisałam, że "czasem mam wrażenie, że wiem więcej niż producent" w kontekscie pisania o tym, że czasem trochę przesadzam i panikuję jeżeli chodzi o interakcje leków. wobec tego nawet nie sądziłam, że będą jakies problemy ze zrozumieniem, ale cóż... daruj sobie odpowiadanie zgryźliwie na moje wiadomosci, bo niczemu to nie służy (sorry za offtop)

Edytowane przez Vermira
Czas edycji: 2014-01-28 o 12:25
Stary 2014-01-28, 13:09   #4781
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
widzę, że chodzisz za mną na tym forum krok w krok napisałam, że "czasem mam wrażenie, że wiem więcej niż producent" w kontekscie pisania o tym, że czasem trochę przesadzam i panikuję jeżeli chodzi o interakcje leków. wobec tego nawet nie sądziłam, że będą jakies problemy ze zrozumieniem, ale cóż... daruj sobie odpowiadanie zgryźliwie na moje wiadomosci, bo niczemu to nie służy (sorry za offtop)
Nie schlebiaj tak sobie Nie chodze za Toba, mam w subskrypcjach obydwa watki.

Ciekawostka, ze nie odpowiedzialas na dwa pytania, a zareagowalas na moj komentarz do Twojej absurdalnej wypowiedzi.

Stary 2014-01-31, 12:30   #4782
klaudus_94
Raczkowanie

dziś wzięło mnie lekkie przeziębienie, tj katar i ból gardla.. nie mam zamiaru brac zadnych lekow z tego powodu, witamin itp. Tylko wygrzać się w łóżku. i stąd moje pytanie, czy samo w sobie przeziebienie bez stosowania lekow moze wplynac na oslabienie tabletek antykoncepcyjnych? Bo ze leki przyjmowane np z witaminą C to wiem.. ale czy samo przeziebienie?
klaudus_94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-31, 13:09   #4783
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez klaudus_94 Pokaż wiadomość
dziś wzięło mnie lekkie przeziębienie, tj katar i ból gardla.. nie mam zamiaru brac zadnych lekow z tego powodu, witamin itp. Tylko wygrzać się w łóżku. i stąd moje pytanie, czy samo w sobie przeziebienie bez stosowania lekow moze wplynac na oslabienie tabletek antykoncepcyjnych? Bo ze leki przyjmowane np z witaminą C to wiem.. ale czy samo przeziebienie?
Oczywiscie.

...ze nie.

Stary 2014-01-31, 13:55   #4784
klaudus_94
Raczkowanie

czyli, ze nie? hahaha a ja na telefonie tylko spojrzalam na odpowiedź OCZYWISCIE ii juz chcialam leciec po prezerwatywy D
klaudus_94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 19:10   #4785
Nana1234567
Przyczajenie

tabletki

Witam.
Od pewnego czasu biorę tabletki anty Naraya Plus. Niestety wyszla mi alergia i musialam wziasc tabletke alergiczna TELFEXO. Czy jestem nadal chroniona przed ciaza ????
Bardzo prosze o odpowiedz !
Nana1234567 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 19:50   #4786
karolinuuusia
Zakorzenienie

Dot.: tabletki

ulotka nie gryzie, tam wszystko jest napisane

Alicja

karolinuuusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 21:08   #4787
Dzikun
Zakorzenienie

Dot.: tabletki

Cytat:
Napisane przez Nana1234567 Pokaż wiadomość
Witam.
Od pewnego czasu biorę tabletki anty Naraya Plus. Niestety wyszla mi alergia i musialam wziasc tabletke alergiczna TELFEXO. Czy jestem nadal chroniona przed ciaza ????
Bardzo prosze o odpowiedz !
Łączę ze zbiorczym. Następnym razem proszę czytać ulotki i podwieszone tematy
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-10, 21:37   #4788
mel89
Zakorzenienie

Kupiłam dzisiaj opakowanie tabletek "na dobry sen", które zawierają chmiel, melisę i passiflorę. Zaczęłam się zastanawiać czy nie osłabiają przypadkiem działania tabletek anty. W necie piszą różnie, czy może ktoś z Was wie jak jest naprawdę?

Odkryłam za to, że grapefruity i żurawina osłabiają działanie tabletek, co było dla mnie nowością!
Stary 2014-02-10, 23:13   #4789
Vermira
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość
Kupiłam dzisiaj opakowanie tabletek "na dobry sen", które zawierają chmiel, melisę i passiflorę. Zaczęłam się zastanawiać czy nie osłabiają przypadkiem działania tabletek anty. W necie piszą różnie, czy może ktoś z Was wie jak jest naprawdę?

Odkryłam za to, że grapefruity i żurawina osłabiają działanie tabletek, co było dla mnie nowością!
żurawina nie osłabia...
Stary 2014-02-11, 01:19   #4790
Lirriel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość

Grejpfruty osłabiają działanie dużej ilości leków z uwagi na enzymy utrudniające ich wchłanianie się. Ale o żurawinie pierwsze słyszę.
Lirriel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 00:25   #4791
mag20
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy

Niby jestem spokojna ale proszę o radę. Po krótce przedstawię swoją sytuację. Biorę tabletki antykoncepcyje od roku. Tydzień temu bylam w szpitalu i miałam zabieg pod narkozą(6.02). Obecnie jestem na antybiotykoterapii. Lekarz prowadzący stwierdził, że antykoncepcja „może działać ale może nie dzialać” dlatego postanowiłam się dodatkowo zabezpieczać prezerwatywą. Pech chciał, że w trakcie gumka pękła (10.02). Pierwszą tabletkę z blistra wzięłam 8.02, tego samego dnia co antybiotyk. Ostatnie krwawienie z odstawienia mialam między 4 a 7.02. Pytanie brzmi, zakladając że antybiotyk oslabia działanie tabletek to czy możliwe jest takie przyspieszenie owulacji żeby dni płodne wypadły już na 8.02? jakie jest prawdopodobieństwo ciąży?
mag20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 04:24   #4792
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mag20 Pokaż wiadomość
Niby jestem spokojna ale proszę o radę. Po krótce przedstawię swoją sytuację. Biorę tabletki antykoncepcyje od roku. Tydzień temu bylam w szpitalu i miałam zabieg pod narkozą(6.02). Obecnie jestem na antybiotykoterapii. Lekarz prowadzący stwierdził, że antykoncepcja „może działać ale może nie dzialać” dlatego postanowiłam się dodatkowo zabezpieczać prezerwatywą. Pech chciał, że w trakcie gumka pękła (10.02). Pierwszą tabletkę z blistra wzięłam 8.02, tego samego dnia co antybiotyk. Ostatnie krwawienie z odstawienia mialam między 4 a 7.02. Pytanie brzmi, zakladając że antybiotyk oslabia działanie tabletek to czy możliwe jest takie przyspieszenie owulacji żeby dni płodne wypadły już na 8.02? jakie jest prawdopodobieństwo ciąży?
Ciezko tak naprawde powiedziec czy owulacja sie odblokowala czy tez nie. Z jednej strony byloby to za szybko, z drugiej antybiotyk oslabia dzialanie leku.
Napisalas ze pekla wam gumka w trakcie, rozumiem, ze nie bylo jeszcze wytrysku?

BTW:dziwi mnie to ze mialas robiony zabieg w narkozie, a nikt ci nie powiedzial ze powinnas odstawic na ten czas pigulki.

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 07:42   #4793
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Ciezko tak naprawde powiedziec czy owulacja sie odblokowala czy tez nie. Z jednej strony byloby to za szybko, z drugiej antybiotyk oslabia dzialanie leku.
Napisalas ze pekla wam gumka w trakcie, rozumiem, ze nie bylo jeszcze wytrysku?

BTW:dziwi mnie to ze mialas robiony zabieg w narkozie, a nikt ci nie powiedzial ze powinnas odstawic na ten czas pigulki.

Czemu mialaby odstawiac pigulki?

Stary 2014-02-13, 21:50   #4794
mag20
Przyczajenie

Wytrysk niestety był ale w drodze już do wyjścia, nie mamy 100% pewności że coś nie zostało w środku. Że tak powiem oboje byliśmy w szoku, tym bardziej że na tą okazję specjalnie wybraliśmy się do apteki po gumki Zabieg miałam wykonywany podczas tygodniowej przerwy podczas brania tabletek. Po zabiegu byłam przygotowana na zmniejszenie działania i owulację. Mam nadzieję, że ona jeszcze przede mną. Na pewno dam znać, trzymajcie kciuki!
mag20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 13:51   #4795
Nelada
Raczkowanie

hej, czy cos z tych leko oslabia tabletki?

naproksen ( niesteroidowy lek przeciwzapalny (NLPZ) z grupy pochodnych kwasu propionowego (pochodna naftalenowa)

NanokoloidAg, Mentol, Wyciąg z irlandzkich glonów morskich,Sole mineralne (chlorki), Sorbitol,Gliceryna?

Edytowane przez Nelada
Czas edycji: 2014-02-14 o 13:52
Nelada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 15:34   #4796
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Czemu mialaby odstawiac pigulki?

Zwykle w każdej ulotce jest info, że trzeba poinformować lekarza o braniu tabsów i przerwaniu ich zażywania na czas zabiegów, operacji, co ma związek z ryzykiem zakrzepicy.

Cytat:
Napisane przez mag20 Pokaż wiadomość
Wytrysk niestety był ale w drodze już do wyjścia, nie mamy 100% pewności że coś nie zostało w środku. Że tak powiem oboje byliśmy w szoku, tym bardziej że na tą okazję specjalnie wybraliśmy się do apteki po gumki Zabieg miałam wykonywany podczas tygodniowej przerwy podczas brania tabletek. Po zabiegu byłam przygotowana na zmniejszenie działania i owulację. Mam nadzieję, że ona jeszcze przede mną. Na pewno dam znać, trzymajcie kciuki!
Trzymam mocno kciuki, napisz koniecznie

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2014-02-14 o 15:36
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-14, 16:02   #4797
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Zwykle w każdej ulotce jest info, że trzeba poinformować lekarza o braniu tabsów i przerwaniu ich zażywania na czas zabiegów, operacji, co ma związek z ryzykiem zakrzepicy.

Trzymam mocno kciuki, napisz koniecznie
Ale poinformowac nie oznacza od razu odstawic W mojej ulotce nie ma informacji o odstawianiu.

Stary 2014-02-15, 09:21   #4798
issues01
Przyczajenie

Od trzech dni używam Alpicort E, zawiera on estrogeny. Ale czy one przenikają w znaczący sposób do krwi??? Nie mam zamiaru już go używać. Tylko 3 razy go wtarłam. Wczoraj się kochałam, czy mogę być w ciąży? Biorę tabletki- Regulon.
issues01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-16, 12:19   #4799
kasia3796
Raczkowanie

GG do kasia3796

Ja nie w sprawie tabletek antykoncepcyjnych, również chodzi o interakcję leków i zależy mi na odpowiedzi. Od 18 dni zażywam Cyclo-Progynova na wywołanie okresu, zatrzymanego przez odchudzanie. Jutro zamierzam wziąć kilka tabletek na uspokojenie Labofarm.
Skład tabletek na uspokojenie:
Korzeń kozłka (Valerianae radix) - 170 mg
Liść melisy (Melissae folium) - 50 mg
Szyszka chmielu (Lupuli flos) - 50 mg
Ziele serdecznika (Leonuri cardiacae herba) - 50 mg
Cyclo-Progynova:
Każda biała tabletka powlekana zawiera 2,0 mg estradiolu walerianianu (Estradioli valeras).

Każda jasnobrązowa tabletka powlekana zawiera 2,0 mg estradiolu walerianianu (Estradioli valeras)
i 0,5 mg norgestrelu (Norgestrelum).

W ulotce Cyclo-Progynova znalazłam jedynie taką informację o interakcji: Preparaty ziołowe zawierające dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) mogą pobudzać
metabolizm estrogenów i progestagenów.
W składzie tabletek Labofarm on nie występuje ale mimo wszystko, czy takie leki wzięte w odstępie kilku godzin mogą przynieść jakieś szkody? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Stary 2014-02-19, 17:39   #4800
Morticia_91
Raczkowanie

Mam takie pytanie, czy któraś z Wizażanek stosowała może krople do oczu Posorutin i Vitreolent biorąc jednocześnie tabletki anty (ja akurat biorę Naraya)?

Wiem, że może to głupie w ogóle się pytać o opinie, ale czy krople do oczu mogą mieć jakikolwiek wpływ na tabletki anty? Ja zawsze uważałam, że żadne krople nie mają wpływu na tabletki, ale dzisiaj po wykupieniu powyższych kropli jakoś tak mnie naszła dziwna myśl. Jakby nie patrząc to też są jakieś lekarstwa, a tym bardziej te, które ja wymieniłam, bo mają silny wpływ na oczy.

Także proszę o jakieś opinie, albo chociaż przeczucia, chyba, że ktoś znalazł się w podobnej sytuacji jak ja
Morticia_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości