Uniwersytet Łódzki część II - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-18, 21:39   #3691
dobrusia8e
Zadomowienie

Dot.: Uniwersytet Łódzki część II

Ja swoją karierę wiążę definitywnie z programowaniem i bardzo żałuję, że nie mogę się bardziej rozwinąć w tej dziedzinie Linux hmm, jest w sumie spoko, ale chyba bym się nudziła bez wymyślania różnych rozwiązań zaprogramowania czegoś

PM 2020
dobrusia8e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 09:18   #3692
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dobrusia8e Pokaż wiadomość
Ja swoją karierę wiążę definitywnie z programowaniem i bardzo żałuję, że nie mogę się bardziej rozwinąć w tej dziedzinie Linux hmm, jest w sumie spoko, ale chyba bym się nudziła bez wymyślania różnych rozwiązań zaprogramowania czegoś
no to się zasadniczo różnimy bo dla mnie programowanie to lekki przymus. Jest, chcę umieć programować, myślę jak programista ale to nie jest to co kocham najbardziej i co chciałabym robić w życiu (aczkolwiek pewnie bym przebolała jak bym musiała).
Mnie programowanie kręci jak widzę efekty, np. w aplikacjach mobilnych a nie tak na such, typu "napisz to to i to", tak to ja nie lubię. Ale już napisać program, który będzie pod windows phone coś tam robił...czemu nie
jestem okrutnie zagmatwana
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-19, 14:02   #3693
dobrusia8e
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
no to się zasadniczo różnimy bo dla mnie programowanie to lekki przymus. Jest, chcę umieć programować, myślę jak programista ale to nie jest to co kocham najbardziej i co chciałabym robić w życiu (aczkolwiek pewnie bym przebolała jak bym musiała).
Mnie programowanie kręci jak widzę efekty, np. w aplikacjach mobilnych a nie tak na such, typu "napisz to to i to", tak to ja nie lubię. Ale już napisać program, który będzie pod windows phone coś tam robił...czemu nie
jestem okrutnie zagmatwana
U nas np. były takie zadania w stylu "napisz przeglądarkę zdjęć która będzie miała opcje to, to i to" albo takie typowo ułatwiające działanie w firmie Takie rzeczy to lubię, mobilne też są OK i właśnie chyba pod tym kątem będę pisać lic.

PM 2020
Stary 2014-01-19, 16:24   #3694
pffe
BAN stały

Cytat:
U nas np. były takie zadania w stylu "napisz przeglądarkę zdjęć która będzie miała opcje to, to i to" albo takie typowo ułatwiające działanie w firmie Takie rzeczy to lubię, mobilne też są OK i właśnie chyba pod tym kątem będę pisać lic.
no to się zgadzam też bym mogła takie pisać
Stary 2014-01-20, 00:54   #3695
LanaFlo20
Rozeznanie

Witajcie

Mam pytanko dotyczące międzywydziałowych studiów II stopnia (magisterskich) na Uniwersytecie Łódzkim. Kusi mnie by spróbować swoich sił właśnie na UŁ ale nie wiem jakie mam szanse aby się tam dostać na międzywydziałówkę. Chciałabym składać papiery na politologię bądź dziennikarstwo ale widziałam, że przyjmują tam tylko 4-5 osób z danego kierunku.

Jak myślicie - jaką średnią z studiów licencjackich musiałabym mieć aby spokojnie złożyć tam papiery? Może któraś z Was ma informacje na ten temat.
LanaFlo20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 12:00   #3696
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LanaFlo20 Pokaż wiadomość
Witajcie

Mam pytanko dotyczące międzywydziałowych studiów II stopnia (magisterskich) na Uniwersytecie Łódzkim. Kusi mnie by spróbować swoich sił właśnie na UŁ ale nie wiem jakie mam szanse aby się tam dostać na międzywydziałówkę. Chciałabym składać papiery na politologię bądź dziennikarstwo ale widziałam, że przyjmują tam tylko 4-5 osób z danego kierunku.

Jak myślicie - jaką średnią z studiów licencjackich musiałabym mieć aby spokojnie złożyć tam papiery? Może któraś z Was ma informacje na ten temat.
Też składam w tym roku ma MISH II stopnia Ukończyłam już MISH na I stopniu, więc mniej więcej się orientuję. Ja mam 4+ na dyplomie i myślę, że to wystarczy. Teraz ma być jeszcze rozmowa kwalifikacyjna i pewnie to ona będzie przesądzać o wyniku rekrutacji.

4-5 osób z danego kierunku to dużo, z mojego kierunku są tylko 2 miejsca. Ale nie ma się czym martwić - na UŁ jest mało chętnych na studia międzywydziałowe.

Edytowane przez 5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766
Czas edycji: 2014-01-23 o 12:01
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-25, 16:43   #3697
Shades
Raczkowanie

Dzięki wielkie za pomoc. Z tego co się zorientowałem to warunku z wf-u nie ma na moim wydziale warunku i jest to pocieszenie bo nie będę musiał płacić, tylko muszę się umówić z jakimś prowadzącym na odrabianie zajęć.

Miałbym jeszcze jedno pytanko, mianowicie ktoś tutaj w wątku wspominał, że z niektórych przedmiotów nie można wziąć warunku i można w systemie USOS sprawdzić, z których konkretnie. Mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć gdzie to sprawdzić krok po kroku? Zawsze to miło wiedzieć na czym się stoi, tym bardziej, że nie wiem jak mi pójdzie z jednym przedmiotem Dziękuję za pomoc
Shades jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-25, 17:01   #3698
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Shades Pokaż wiadomość
Dzięki wielkie za pomoc. Z tego co się zorientowałem to warunku z wf-u nie ma na moim wydziale warunku i jest to pocieszenie bo nie będę musiał płacić, tylko muszę się umówić z jakimś prowadzącym na odrabianie zajęć.

Miałbym jeszcze jedno pytanko, mianowicie ktoś tutaj w wątku wspominał, że z niektórych przedmiotów nie można wziąć warunku i można w systemie USOS sprawdzić, z których konkretnie. Mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć gdzie to sprawdzić krok po kroku? Zawsze to miło wiedzieć na czym się stoi, tym bardziej, że nie wiem jak mi pójdzie z jednym przedmiotem Dziękuję za pomoc
tylko widzisz, jak nie możesz żąć warunku to znaczy, że masz większy problem niż jak byś miał płacić bo nie masz wpisu więc nie możesz zdać semestru i jak nie weźmiesz warunku to nie będziesz miał zaliczonego semestru.

Co do USOS-a to masz w załączniku gdzie to jest.
Ogólnie to wchodzisz w katalog>studia>przedmioty >twój tok nauczania(semestr itd.) i tam masz taką tabelkę jak ta moja w załączniku tylko ze swoimi przedmiotami 'Gdybyś jeszcze nie wiedział, to Ci po screenach wrzucę dokładnie jak wejść.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg a.jpg (73,1 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg b.jpg (69,3 KB, 11 załadowań)
Stary 2014-01-25, 21:11   #3699
Shades
Raczkowanie

Dzięki za info znalazłem Więc tak przy żadnym przedmiocie nie jest napisane TAK w polu wymagany do warunku.
Ale mam inny problem niżej jest taka tabelka z wymaganymi punktami ECTS i w polu Liczba wymagana do zaliczenia warunkowego jest 27 punktów, a w polu Liczba wymagana do zaliczenia pełnego jest 28 punktów.
W załączniku pokazuję jak to wygląda. Czyli co wychodzi na to, że tak naprawdę muszę zaliczyć wszystko bo za jeden punkt to ja mam tylko wf, z którego i tak nie można wziąć warunku? :P Tak to niby wygląda na moje oko skoro różnica pomiędzy pełnym a warunkiem wynosi 1 punkt chyba, że mam zły tok myślenia.

A z tym wf-em to mnie nie na żarty wystraszyłaś, kurde nie zdać przez głupi wf? Koledzy na polibudzie po 2 lata zlewali wf, nawet chyba zwolnień nie przynosili i odrabiali sobie zwyczajnie na 3 roku, a tutaj kurde gdzie ja to teraz zdążę odrobić w tym semestrze. A macie może jakiś kolegów/koleżanki, o których wiecie, że nie uczęszczali na wf i znacie konsekwencje jakie ponieśli?

I jeszcze takie pytanie jak oni sprawdzają tą obecność na wf, jak np. się idzie do innego prowadzącego odrabiać skąd mój główny ma wiedzieć, że byłem u kogoś innego oni to w USOS jakoś wpisują czy co? Może ktoś przybliżyć?

Dzięki za pomoc
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ECTS.jpg (46,8 KB, 15 załadowań)
Stary 2014-01-26, 01:42   #3700
Skarfejs
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za info znalazłem Więc tak przy żadnym przedmiocie nie jest napisane TAK w polu wymagany do warunku.
Ale mam inny problem niżej jest taka tabelka z wymaganymi punktami ECTS i w polu Liczba wymagana do zaliczenia warunkowego jest 27 punktów, a w polu Liczba wymagana do zaliczenia pełnego jest 28 punktów.
W załączniku pokazuję jak to wygląda. Czyli co wychodzi na to, że tak naprawdę muszę zaliczyć wszystko bo za jeden punkt to ja mam tylko wf, z którego i tak nie można wziąć warunku? :P Tak to niby wygląda na moje oko skoro różnica pomiędzy pełnym a warunkiem wynosi 1 punkt chyba, że mam zły tok myślenia.

A z tym wf-em to mnie nie na żarty wystraszyłaś, kurde nie zdać przez głupi wf? Koledzy na polibudzie po 2 lata zlewali wf, nawet chyba zwolnień nie przynosili i odrabiali sobie zwyczajnie na 3 roku, a tutaj kurde gdzie ja to teraz zdążę odrobić w tym semestrze. A macie może jakiś kolegów/koleżanki, o których wiecie, że nie uczęszczali na wf i znacie konsekwencje jakie ponieśli?

I jeszcze takie pytanie jak oni sprawdzają tą obecność na wf, jak np. się idzie do innego prowadzącego odrabiać skąd mój główny ma wiedzieć, że byłem u kogoś innego oni to w USOS jakoś wpisują czy co? Może ktoś przybliżyć?

Dzięki za pomoc
Mówisz, że jesteś od prowadzącego X z tego dnia i tej godziny i chcesz odrobić zajęcia, zapisują Twoje imię i nazwisko i przekazują tę informację Twojemu prowadzącemu. Przynajmniej u mnie tak było.

Tak to jest jak się sugeruje opinią innych. Bo koledzy zlewali i nie mieli konsekwencji to ja też zleję. A tu niespodzianka
Stary 2014-01-26, 08:13   #3701
pffe
BAN stały

Cytat:

Dzięki za pomoc
Musisz mieć 28 punktów zebranych żeby zaliczyć semestr, te 2, których nie będziesz miał to prawdopodobnie będziesz za nie płacił i odrabiał w drugim semestrze.
Byłam na PŁ rok i tam jak się olewało wf to się płaciło 100 za semestr za to, że się nie chodziło a potem na 3 roku ludzie po 4 razy w tygodniu zapierdzielali bo musieli odrobić zajęcia z wf, po co sobie robić syf i płacić?
Możesz mieć też 27 pkt i zaliczysz ale wtedy płacisz, nie wiem ile na Twoim wydziale ale u mnie 600 zł za warunkowe przejście. Tylko tak generalnie to wcale się nie musi dziekan zgodzić żeby Cię puścić warunkowo.

Jak się sugerujesz opinią kolegów z PŁ to powodzenia, zje Cię to.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-26, 12:30   #3702
HanulaS
BAN stały

szkzoda kasy żeby płacić za bezpłatne studia. Czyli każdy punkt ECTS = 100zł tak?
HanulaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-26, 13:47   #3703
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez HanulaS Pokaż wiadomość
szkzoda kasy żeby płacić za bezpłatne studia. Czyli każdy punkt ECTS = 100zł tak?
nie (przynajmniej u mnie). nie płacisz od punktu tylko za warunek, za przedmiot.
Od przedmiotu masz 600 zł, nawet jeśli ma on 1 pkt ECTS.
Stary 2014-01-26, 15:08   #3704
gacia0
Przyczajenie

Witam i przepraszm jeśli ponawiam pytanie, które ktoś już wcześniej zadał. Czy orietujecie się może jakie dotychczas były progi punktowe na psychologię na UŁ? Przeszukałam bezskutecznie wiele stron, tak że bardzo będę wdzięczna za pomoc.
gacia0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-26, 15:55   #3705
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez gacia0 Pokaż wiadomość
Witam i przepraszm jeśli ponawiam pytanie, które ktoś już wcześniej zadał. Czy orietujecie się może jakie dotychczas były progi punktowe na psychologię na UŁ? Przeszukałam bezskutecznie wiele stron, tak że bardzo będę wdzięczna za pomoc.
musiałabyś zapytać kogoś z wydziału bo wyników nie ma w necie bo mieliśmy tylko w USOS-ie swoje wyniki i czy zostaliśmy przyjęci, nikt nawet nie wiem czy był ostatni na liście więc nie zna progu, możesz tylko wypytywać ludzi z psychologii ile mieli punktów ale tym zacznij się martwić jak napiszesz maturę.
Stary 2014-01-26, 16:20   #3706
Shades
Raczkowanie

Dzisiaj dostałem trochę wyników na szczęście wszystko zaliczyłem, zostały mi już tylko dwa przedmioty, nie ma co się oglądać na jakieś kruczki prawne czy warunki trzeba zaliczyć wszystko jak leci i tyle

Co do wf-u zobaczę jutro co powiedzą w dziekanacie.

A opinią kolegów z PŁ się nie sugerowałem ostatnio zainteresowałem się tematem i tyle, mam sporo zajęć, że tak to ujmę "pozalekcyjnych", i nie lubię się wszędzie śpieszyć, uczestniczyć w jakimś wyścigu szczurów i gonić nie wiadomo za czym. A taki dzień wolnego zamiast wf-u bardzo mnie odprężał
Stary 2014-01-26, 16:26   #3707
pffe
BAN stały

Cytat:
Dzisiaj dostałem trochę wyników na szczęście wszystko zaliczyłem, zostały mi już tylko dwa przedmioty, nie ma co się oglądać na jakieś kruczki prawne czy warunki trzeba zaliczyć wszystko jak leci i tyle

Co do wf-u zobaczę jutro co powiedzą w dziekanacie.

A opinią kolegów z PŁ się nie sugerowałem ostatnio zainteresowałem się tematem i tyle, mam sporo zajęć, że tak to ujmę "pozalekcyjnych", i nie lubię się wszędzie śpieszyć, uczestniczyć w jakimś wyścigu szczurów i gonić nie wiadomo za czym. A taki dzień wolnego zamiast wf-u bardzo mnie odprężał
serio, tak ciężko było dotrzeć na 2 godzinki jak miałeś cały dzień wolny? przegięcie.
Stary 2014-01-26, 16:46   #3708
Skarfejs
Zakorzenienie

Cytat:

Ojj biedny nieszczęśliwy...
Stary 2014-01-26, 19:52   #3709
dobrusia8e
Zadomowienie

Cytat:

Dzięki za pomoc
Mam koleżankę, która nie zdała przez "głupi wf" :P Zajęcia są po to, żeby na nie chodzić, nawet jeśli to tylko wf.
U mnie to wyglądało tak, że była specjalna "księga" do której musiałeś się wpisać jeśli u kogoś odrabiałeś, a na następnych swoich zajęciach mówiłeś że kiedyś tam odrabiałeś a na koniec semestru sprawdzali ten zeszyt i dodawali obecności z twoich wpisów :P

Cytat:
musiałabyś zapytać kogoś z wydziału bo wyników nie ma w necie bo mieliśmy tylko w USOS-ie swoje wyniki i czy zostaliśmy przyjęci, nikt nawet nie wiem czy był ostatni na liście więc nie zna progu, możesz tylko wypytywać ludzi z psychologii ile mieli punktów ale tym zacznij się martwić jak napiszesz maturę.
Za moich czasów to była strona chyba rekrutacja.uni.lodz.pl i tam po każdej rekrutacji przez jakiś czas dla zalogowanych była cała tabela kierunków z progami punktowymi

Cytat:
Napisane przez Skarfejs Pokaż wiadomość
Ojj biedny nieszczęśliwy...

A co do tych 2 godzin z wolnym dniem to nie zawsze tak jest, bo ja na 1 semestrze miałam wf (wpisany w plan od 8-15) a potem od 15 do 20 normalnie zajęcia. Więc z wfem na 9 trzeba było siedzieć (jeśli ktoś dojeżdża) do 15 czekając na zajęcia, fu

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Cytat:
Co do USOS-a to masz w załączniku gdzie to jest.
Ogólnie to wchodzisz w katalog>studia>przedmioty >twój tok nauczania(semestr itd.) i tam masz taką tabelkę jak ta moja w załączniku tylko ze swoimi przedmiotami 'Gdybyś jeszcze nie wiedział, to Ci po screenach wrzucę dokładnie jak wejść.
U mnie jest fajnie -> http://scr.hu/0wso/4toz3

PM 2020
Stary 2014-01-26, 20:19   #3710
pffe
BAN stały

Cytat:
Mam koleżankę, która nie zdała przez "głupi wf" :P Zajęcia są po to, żeby na nie chodzić, nawet jeśli to tylko wf.
U mnie to wyglądało tak, że była specjalna "księga" do której musiałeś się wpisać jeśli u kogoś odrabiałeś, a na następnych swoich zajęciach mówiłeś że kiedyś tam odrabiałeś a na koniec semestru sprawdzali ten zeszyt i dodawali obecności z twoich wpisów :P

Za moich czasów to była strona chyba rekrutacja.uni.lodz.pl i tam po każdej rekrutacji przez jakiś czas dla zalogowanych była cała tabela kierunków z progami punktowymi

A co do tych 2 godzin z wolnym dniem to nie zawsze tak jest, bo ja na 1 semestrze miałam wf (wpisany w plan od 8-15) a potem od 15 do 20 normalnie zajęcia. Więc z wfem na 9 trzeba było siedzieć (jeśli ktoś dojeżdża) do 15 czekając na zajęcia, fu

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

U mnie jest fajnie -> http://scr.hu/0wso/4toz3
I dlatego uważam, że ten Pan powinien oblać bo jedno nie chodzić, bo nie można, bo zdrowie bo coś tam a drugie bo on woli mieć wolny dzionek.

To przynajmniej możesz zdawać co chcesz i nic nie wymagali to nic nie zdane
Stary 2014-01-26, 21:43   #3711
dobrusia8e
Zadomowienie

Zgadzam się w całej rozciągłości

Ano chyba nie mogę bo na moim wydziale mają w wielkim poważaniu usosa i tam nie jest nic uzupełniane oprócz ocen nie ma planow, stypendiow, nic xD

PM 2020
Stary 2014-01-26, 21:48   #3712
pffe
BAN stały

Cytat:
Zgadzam się w całej rozciągłości

Ano chyba nie mogę bo na moim wydziale mają w wielkim poważaniu usosa i tam nie jest nic uzupełniane oprócz ocen nie ma planow, stypendiow, nic xD
u mnie jest wszystko :p plany, stypendia, oceny, no wszystko

dobra idę spać bo jutro mam egzamin z analizy :p
Stary 2014-01-27, 08:41   #3713
dobrusia8e
Zadomowienie

Cytat:
u mnie jest wszystko :p plany, stypendia, oceny, no wszystko

dobra idę spać bo jutro mam egzamin z analizy :p
Ogarnięty wydział
ja miałam dziś z sieci i chyba znów poprawa

PM 2020
Stary 2014-01-27, 13:39   #3714
pffe
BAN stały

ja się szczypałam z wejściem na egzamin i przepuszczałam ludzi i w końcu zaczęło mu się spieszyć i mnie oblał
Stary 2014-01-27, 17:17   #3715
dobrusia8e
Zadomowienie

żartujesz? ustny miałaś? ja tak miałam w zeszłym semestrze z systemów wbudowanych

PM 2020
Stary 2014-01-27, 17:29   #3716
pffe
BAN stały

Cytat:
żartujesz? ustny miałaś? ja tak miałam w zeszłym semestrze z systemów wbudowanych
no ustny, mam poprawkę za tydzień w piątek. frajer mnie oblał bo zaczęłam pisać pod szeregiem potęgowym lim przy n --> 1 a powinno być do 0 no i powiedział, że nie mam podstaw wiedzy, nie dał mi się wytłumaczyć czy poprawić no i kazał przyjść siódmego.
Stary 2014-01-27, 21:12   #3717
dobrusia8e
Zadomowienie

Cytat:
no ustny, mam poprawkę za tydzień w piątek. frajer mnie oblał bo zaczęłam pisać pod szeregiem potęgowym lim przy n --> 1 a powinno być do 0 no i powiedział, że nie mam podstaw wiedzy, nie dał mi się wytłumaczyć czy poprawić no i kazał przyjść siódmego.
jakiś okropny facet trzymam kciuki za to, żeby następnym razem miał lepszy humor a tak w ogóle, to u nas w przyszły piątek jest przerwa międzysemestralna

PM 2020

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 08:08   #3718
pffe
BAN stały

Cytat:
jakiś okropny facet trzymam kciuki za to, żeby następnym razem miał lepszy humor a tak w ogóle, to u nas w przyszły piątek jest przerwa międzysemestralna
u nas też są "ferie" ale no nie będę się z nim kłócić a w sumie to i na rękę mi jest iść w piątek bo będę miała w poprawkowej poprawę z programowania i kto wie czy mi egzamin z algebry nie wpadnie . tak się zastanawiam jakiego energetyka wziąć żeby nie spać dwie noce pod rząd i jeszcze dać radę iść na egzamin w czwartek

facet trochę przegiął no ale to jakiś tam profesor habilitowany czy bóg wie co więc się nie będę z nim kłócić. no i kolega z grupy uczył się z notatek z wykładu i na jedno pytanie powiedział mu, że to za mało (a wyrecytował to, co facet powiedział na wykłzdzie) i go wywalił
Stary 2014-01-28, 08:44   #3719
edyta508
Zakorzenienie

GG do edyta508

polecam monstera a możecie mi wyjaśnić jak się należy ubrać na egzamin? kiedyś był tu ten temat poruszony, ale jak zobaczyłam na swoim pierwszym egzaminie ludzi poubieranych w bluzy i swetry to się zdziwiłam
edyta508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 09:16   #3720
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez edyta508 Pokaż wiadomość
polecam monstera a możecie mi wyjaśnić jak się należy ubrać na egzamin? kiedyś był tu ten temat poruszony, ale jak zobaczyłam na swoim pierwszym egzaminie ludzi poubieranych w bluzy i swetry to się zdziwiłam
ja uważam, że koszula to takie minimum a najlepiej na galowo.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości