|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 28
|
Ch³opak a rodzice
Witajcie Wiza¿anki. Mam pewien problem i liczê, ¿e pomo¿ecie mi go rozwi±zaæ. A wiêc..
Mam 17 lat, a mój ch³opak 22. Jeste¶my razem od miesi±ca. Moi rodzice s± do¶æ nadopiekuñczy. Mama zawsze musi mieæ wszystko tak jak ona chce. Powiedzia³am im o nim. Wola³am sama to zrobiæ ni¿ ¿eby dowiedzieli siê od kogo¶ innego. Problem polega na tym, ¿e rodzice tego nie akceptuj±. Mówi±, ¿e jestem za m³oda, ¿e szkola jest najwa¿niejsza, ¿e mnie skrzywdzi i bêdê p³akaæ przez niego. Jak mam ich do niego przekonaæ ? Liczê na to, ¿e mi pomo¿ecie, bo jestem w rozsypce |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 303
|
Dot.: Ch³opak a rodzice
Cytat:
Je¿eli jeste¶ pewna, ¿e opinie twoich rodziców wynikaj± tylko z nadopiekuñczo¶ci, to wydaje mi siê, ¿e masz kilka opcji: 1) nie olewaj szko³y - poka¿ rodzicom, ¿e bycie z kim¶ i utrzymanie ocen na dotychczasowym poziomie jest mo¿liwe 2) spróbuj zapoznaæ rodziców z twoim ch³opakiem (mo¿e jak go lepiej poznaj±, to go polubi±) 3) staraj siê spokojnie rozmawiaæ z rodzicami, spróbuj im wyt³umaczyæ, ¿eby pozwolili ci pope³niaæ swoje b³êdy, a przecie¿ to, ¿e jeste¶ z kim¶ w zwi±zku nie znaczy, ¿e ta osoba ciê skrzywdzi Oczywi¶cie, zdajê sobie sprawê z tego, ¿e czasem jak rodzice co¶ sobie ubzduraj± to koniec, ale mo¿e te rady ci pomog± (zale¿y od tego, jak daleko siêga niechêæ twoich rodziców). Mia³am podobn± sytuacjê - ale po tym, jak zaczê³am byæ z moim T¯, moje oceny jeszcze siê polepszy³y, do tego stara³am siê, ¿eby rodzice mogli go poznaæ i mieli szansê na polubienie go. Teraz nie wyobra¿aj± sobie, ¿e mog³abym byæ z kim¶ innym ![]() Edit: Nie polecam uciekania na spotkania z nim lub innych dziecinnych zachowañ, bo wtedy rodzice mog± doj¶æ do wniosku, ¿e facet sprowadza ciê na z³± drogê albo jeszcze nie dojrza³a¶ do bycia w zwi±zku.
Edytowane przez jeanne92 Czas edycji: 2014-01-28 o 08:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Tu jednak chyba chodzi o nadopiekuñczo¶æ. W³a¶nie postanowi³am, ¿e bêdê siê uczyæ. Trochê to ciê¿kie no ale.. :P A je¶li chodzi o spokojne rozmowy. Nawet kiedy ja chcê porozmawiaæ spokojnie, to oni reaguj± krzykiem, zw³aszcza mama. Bo to ona zawsze ma racjê. Po czê¶ci to moja wina, bo za bardzo ich rozpie¶ci³am. Ca³e ¿ycie by³am pos³uszn± i grzeczn± córeczk±. Nigdy im siê nie sprzeciwia³am. A teraz kiedy chce zacz±æ ¿yæ po swojemu to s³yszê sprzeciwy. Nie jestem trudnym dzieckiem. Nie pijê, nie palê, nie chodzê nawet na imprezy, bo mi na to nie pozwalaj±. Nie mam zamiaru uciekaæ z domu, bo wiem ¿e to siê dobrze nie skoñczy i bêdzie tylko gorzej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 303
|
Mam kole¿ankê, która mia³a sytuacjê tak± jak ty: nadopiekuñczy rodzice, awantura za ka¿dym razem jak chcia³a gdzie¶ wyj¶æ. Efekt jest taki, ¿e jak wyrwa³a siê z domu na studia, to pierwszy rok imprezowa³a ile wlezie (nie wysz³o jej to na dobre). Je¶li twoi rodzice s± tacy, ¿e nie da siê z nimi rozmawiaæ, to ciê¿ko co¶ poradziæ. Mimo wszystko - staraj siê nie unosiæ g³osu, przemy¶l swoje argumenty i mocno siê ich trzymaj. Mo¿e po pewnym czasie, jak rodzice zobacz±, ¿e twój zwi±zek nie wp³ywa na ciebie negatywnie, sytuacja siê poprawi.
Zajrza³am w twoje inne w±tki i widzê, ¿e kiedy¶ ju¿ mia³a¶ ch³opaka. Jak wtedy siê zachowywali twoi rodzice? By³o tak samo?
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Nie mam innego wyj¶cia. Muszê ich jako¶ na spokojnie do tego przekonaæ. Bo ja z niego nie zrezygnuje. Oni chyba nie rozumiej± tego, ¿e przy nim jestem naprawdê szczê¶liwa.
A co do starego w±tku to wtedy u¿yczy³am konta kole¿ance ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 169
|
A ja bym nie t³umaczy³a za wiele. Spróbowa³abym raz, k³ad±c nacisk na to, bym to ja prowadzi³a rozmowê a nie krzyki matki. Je¶li ta rozmowa by nie pomog³a albo siê nie uda³a, to po prostu stara³abym siê nie zawaliæ szko³y, a co do reszty to po prostu ¿yæ w³asnym ¿yciem. Co do tego, ¿e "rozpie¶ci³a¶ rodziców" to powiem tak: ka¿dy przechodzi fazê ¿e nagle jego opinia nie zgadza siê z opini± rodziców. Rodzice przewa¿nie tego nie akceptuj±, wiêc trzeba to przetrwaæ i robiæ co siê uwa¿a. Oczywi¶cie nie naruszaj±c domowych zasad (za bardzo :P).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 346
|
A wcze¶niej siê nie uczy³a¶? To nie dziwiê siê, ¿e rodzice nie traktuj± Ciê powa¿nie. Poza tym ró¿nica wieku nie dzia³a na Wasz± korzy¶æ.
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Uczy³am i to dobrze. Teraz postanowi³am uczyæ sie dwa razy bardziej ¿eby zobaczyli, ¿e te uczucia maj± na mnie dobry wp³yw. Ró¿nica wieku wcale nie jest taka du¿a. Rocznikowo dziel± nas tylko 4 lata
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czym objawia siê nadopiekuñczo¶æ Twoich rodziców? Poza tym, ¿e "mówi±" ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Hmm.. Np po szkole muszê od razu wracaæ do domu. Nie ma mowy o pó¼niejszych powrotach. S± wielce ¼li je¶li nie powiem im wcze¶niej ¿e na weekend jadê do galerii czy gdzie¶. O spêdzaniu nocy poza domem nie chc± s³yszeæ tak samo jak o chodzeniu na imprezy. Dla nich najlepiej by by³o gdybym siedzia³a w domu i nie mia³a ¿ycia towarzyskiego :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 34 839
|
Co zrobiæ?jak przekonaæ?
Nie zawie¶æ ich zaufania i jesli chodzi o szko³ê i sprawy intymne. Ch³opak jest starszy wiêc te¿ nie powinien cie odwodziæ od nauki, a wrêcz przeciwnie- pomagac bo i o niego w tej sprawi chodzi. Chocia¿ pewnie 22 latek ma wiecej luzu w domu i mo¿e pewnych spraw nie chciec rozumieæ, np. takiej, ¿e ty masz sprawdzian i musisz sie uczyæ, byæ w domu o okreslonej godzinie, itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 34 839
|
Cytat:
Czy bêdziesz przez niego p³akac ,itd wszytsko moze siê zdarzyæ i nigdy nie ma pewno¶ci, ¿e bedziecie razem, równie dobrze to ty mozesz go zostawic, prawda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Niestety oni nawet nie daj± szansy pokazaæ tej postawy. Obecnie le¿e chora w ³ó¿ku, zaproponowa³ ¿e przyjedzie i zajmie siê mn±, dotrzyma towarzystwa. Kiedy zapyta³am rodziców (bo bez tego by siê nie obesz³o) czy móg³by przyjechaæ to oczywi¶cie us³ysza³am sprzeciw. Moim zdaniem to dobrze o nim ¶wiadczy, ale oni widocznie maj± inne zdanie..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 483
|
Daj im trochê czasu :P Ja strasznie siê ba³am reakcji taty,który te¿ jest strasznie nadopiekuñczy i ma trochê staro¶wieckie pogl±dy. Pocz±tki by³y trochê trudne, teraz z T¯ jeste¶my 1,5 roku razem i jest ca³kiem inaczej.
No i to co pisa³y ju¿ dziewczyny - nie mo¿esz zawie¶æ ich zaufania. Edytowane przez 201611090905 Czas edycji: 2014-01-28 o 16:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Dziêki za pomoc dziewczyny
![]() Bêdê ich jako¶ powoli do tego przyzwyczaja³a i nie bêdê mog³a ich zawie¼æ.. Ale my¶lmy pozytywnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.