Ch³opak a rodzice - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-01-28, 08:18   #1
SweetPinkBella
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 28

Ch³opak a rodzice

Witajcie Wiza¿anki. Mam pewien problem i liczê, ¿e pomo¿ecie mi go rozwi±zaæ. A wiêc..
Mam 17 lat, a mój ch³opak 22. Jeste¶my razem od miesi±ca. Moi rodzice s± do¶æ nadopiekuñczy. Mama zawsze musi mieæ wszystko tak jak ona chce. Powiedzia³am im o nim. Wola³am sama to zrobiæ ni¿ ¿eby dowiedzieli siê od kogo¶ innego. Problem polega na tym, ¿e rodzice tego nie akceptuj±. Mówi±, ¿e jestem za m³oda, ¿e szkola jest najwa¿niejsza, ¿e mnie skrzywdzi i bêdê p³akaæ przez niego.
Jak mam ich do niego przekonaæ ? Liczê na to, ¿e mi pomo¿ecie, bo jestem w rozsypce
SweetPinkBella jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 08:44   #2
jeanne92
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 303
Dot.: Ch³opak a rodzice

Cytat:
Napisane przez SweetPinkBella Poka¿ wiadomo¶æ
Witajcie Wiza¿anki. Mam pewien problem i liczê, ¿e pomo¿ecie mi go rozwi±zaæ. A wiêc..
Mam 17 lat, a mój ch³opak 22. Jeste¶my razem od miesi±ca. Moi rodzice s± do¶æ nadopiekuñczy. Mama zawsze musi mieæ wszystko tak jak ona chce. Powiedzia³am im o nim. Wola³am sama to zrobiæ ni¿ ¿eby dowiedzieli siê od kogo¶ innego. Problem polega na tym, ¿e rodzice tego nie akceptuj±. Mówi±, ¿e jestem za m³oda, ¿e szkola jest najwa¿niejsza, ¿e mnie skrzywdzi i bêdê p³akaæ przez niego.
Jak mam ich do niego przekonaæ ? Liczê na to, ¿e mi pomo¿ecie, bo jestem w rozsypce
A masz wra¿enie, ¿e rodzice mog± mieæ racjê co do niego? Bo czasem kto¶ z boku widzi wiêcej, ni¿ osoba zaanga¿owana.
Je¿eli jeste¶ pewna, ¿e opinie twoich rodziców wynikaj± tylko z nadopiekuñczo¶ci, to wydaje mi siê, ¿e masz kilka opcji:
1) nie olewaj szko³y - poka¿ rodzicom, ¿e bycie z kim¶ i utrzymanie ocen na dotychczasowym poziomie jest mo¿liwe
2) spróbuj zapoznaæ rodziców z twoim ch³opakiem (mo¿e jak go lepiej poznaj±, to go polubi±)
3) staraj siê spokojnie rozmawiaæ z rodzicami, spróbuj im wyt³umaczyæ, ¿eby pozwolili ci pope³niaæ swoje b³êdy, a przecie¿ to, ¿e jeste¶ z kim¶ w zwi±zku nie znaczy, ¿e ta osoba ciê skrzywdzi

Oczywi¶cie, zdajê sobie sprawê z tego, ¿e czasem jak rodzice co¶ sobie ubzduraj± to koniec, ale mo¿e te rady ci pomog± (zale¿y od tego, jak daleko siêga niechêæ twoich rodziców).

Mia³am podobn± sytuacjê - ale po tym, jak zaczê³am byæ z moim T¯, moje oceny jeszcze siê polepszy³y, do tego stara³am siê, ¿eby rodzice mogli go poznaæ i mieli szansê na polubienie go. Teraz nie wyobra¿aj± sobie, ¿e mog³abym byæ z kim¶ innym

Edit: Nie polecam uciekania na spotkania z nim lub innych dziecinnych zachowañ, bo wtedy rodzice mog± doj¶æ do wniosku, ¿e facet sprowadza ciê na z³± drogê albo jeszcze nie dojrza³a¶ do bycia w zwi±zku.

Edytowane przez jeanne92
Czas edycji: 2014-01-28 o 08:46
jeanne92 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 09:12   #3
SweetPinkBella
Przyczajenie

Tu jednak chyba chodzi o nadopiekuñczo¶æ. W³a¶nie postanowi³am, ¿e bêdê siê uczyæ. Trochê to ciê¿kie no ale.. :P A je¶li chodzi o spokojne rozmowy. Nawet kiedy ja chcê porozmawiaæ spokojnie, to oni reaguj± krzykiem, zw³aszcza mama. Bo to ona zawsze ma racjê. Po czê¶ci to moja wina, bo za bardzo ich rozpie¶ci³am. Ca³e ¿ycie by³am pos³uszn± i grzeczn± córeczk±. Nigdy im siê nie sprzeciwia³am. A teraz kiedy chce zacz±æ ¿yæ po swojemu to s³yszê sprzeciwy. Nie jestem trudnym dzieckiem. Nie pijê, nie palê, nie chodzê nawet na imprezy, bo mi na to nie pozwalaj±. Nie mam zamiaru uciekaæ z domu, bo wiem ¿e to siê dobrze nie skoñczy i bêdzie tylko gorzej.
Stary 2014-01-28, 09:27   #4
jeanne92
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 303

Mam kole¿ankê, która mia³a sytuacjê tak± jak ty: nadopiekuñczy rodzice, awantura za ka¿dym razem jak chcia³a gdzie¶ wyj¶æ. Efekt jest taki, ¿e jak wyrwa³a siê z domu na studia, to pierwszy rok imprezowa³a ile wlezie (nie wysz³o jej to na dobre). Je¶li twoi rodzice s± tacy, ¿e nie da siê z nimi rozmawiaæ, to ciê¿ko co¶ poradziæ. Mimo wszystko - staraj siê nie unosiæ g³osu, przemy¶l swoje argumenty i mocno siê ich trzymaj. Mo¿e po pewnym czasie, jak rodzice zobacz±, ¿e twój zwi±zek nie wp³ywa na ciebie negatywnie, sytuacja siê poprawi.

Zajrza³am w twoje inne w±tki i widzê, ¿e kiedy¶ ju¿ mia³a¶ ch³opaka. Jak wtedy siê zachowywali twoi rodzice? By³o tak samo?

jeanne92 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 09:33   #5
SweetPinkBella
Przyczajenie

Nie mam innego wyj¶cia. Muszê ich jako¶ na spokojnie do tego przekonaæ. Bo ja z niego nie zrezygnuje. Oni chyba nie rozumiej± tego, ¿e przy nim jestem naprawdê szczê¶liwa.
A co do starego w±tku to wtedy u¿yczy³am konta kole¿ance
Stary 2014-01-28, 10:14   #6
d3cf6193653186a4c77432cb2a71eec9d8d01e8d_63b3705ea84bc
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 169

A ja bym nie t³umaczy³a za wiele. Spróbowa³abym raz, k³ad±c nacisk na to, bym to ja prowadzi³a rozmowê a nie krzyki matki. Je¶li ta rozmowa by nie pomog³a albo siê nie uda³a, to po prostu stara³abym siê nie zawaliæ szko³y, a co do reszty to po prostu ¿yæ w³asnym ¿yciem. Co do tego, ¿e "rozpie¶ci³a¶ rodziców" to powiem tak: ka¿dy przechodzi fazê ¿e nagle jego opinia nie zgadza siê z opini± rodziców. Rodzice przewa¿nie tego nie akceptuj±, wiêc trzeba to przetrwaæ i robiæ co siê uwa¿a. Oczywi¶cie nie naruszaj±c domowych zasad (za bardzo :P).
d3cf6193653186a4c77432cb2a71eec9d8d01e8d_63b3705ea84bc jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 11:12   #7
mpt
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 346

Cytat:
Tu jednak chyba chodzi o nadopiekuñczo¶æ. W³a¶nie postanowi³am, ¿e bêdê siê uczyæ. Trochê to ciê¿kie no ale.. :P [...]
A wcze¶niej siê nie uczy³a¶? To nie dziwiê siê, ¿e rodzice nie traktuj± Ciê powa¿nie. Poza tym ró¿nica wieku nie dzia³a na Wasz± korzy¶æ.

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 11:28   #8
SweetPinkBella
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mpt Poka¿ wiadomo¶æ
A wcze¶niej siê nie uczy³a¶? To nie dziwiê siê, ¿e rodzice nie traktuj± Ciê powa¿nie. Poza tym ró¿nica wieku nie dzia³a na Wasz± korzy¶æ.
Uczy³am i to dobrze. Teraz postanowi³am uczyæ sie dwa razy bardziej ¿eby zobaczyli, ¿e te uczucia maj± na mnie dobry wp³yw. Ró¿nica wieku wcale nie jest taka du¿a. Rocznikowo dziel± nas tylko 4 lata
Stary 2014-01-28, 12:01   #9
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Uczy³am i to dobrze. Teraz postanowi³am uczyæ sie dwa razy bardziej ¿eby zobaczyli, ¿e te uczucia maj± na mnie dobry wp³yw. Ró¿nica wieku wcale nie jest taka du¿a. Rocznikowo dziel± nas tylko 4 lata
"¯yciowo" te 4 lata to przepa¶æ, chocia¿ pewnie "jeste¶ bardziej dojrza³a ni¿ twoje kole¿anki"
Czym objawia siê nadopiekuñczo¶æ Twoich rodziców? Poza tym, ¿e "mówi±"
Stary 2014-01-28, 12:43   #10
SweetPinkBella
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mpt Poka¿ wiadomo¶æ
"¯yciowo" te 4 lata to przepa¶æ, chocia¿ pewnie "jeste¶ bardziej dojrza³a ni¿ twoje kole¿anki"
Czym objawia siê nadopiekuñczo¶æ Twoich rodziców? Poza tym, ¿e "mówi±"
Hmm.. Np po szkole muszê od razu wracaæ do domu. Nie ma mowy o pó¼niejszych powrotach. S± wielce ¼li je¶li nie powiem im wcze¶niej ¿e na weekend jadê do galerii czy gdzie¶. O spêdzaniu nocy poza domem nie chc± s³yszeæ tak samo jak o chodzeniu na imprezy. Dla nich najlepiej by by³o gdybym siedzia³a w domu i nie mia³a ¿ycia towarzyskiego :/
Stary 2014-01-28, 13:39   #11
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm.. Np po szkole muszê od razu wracaæ do domu. Nie ma mowy o pó¼niejszych powrotach. S± wielce ¼li je¶li nie powiem im wcze¶niej ¿e na weekend jadê do galerii czy gdzie¶. O spêdzaniu nocy poza domem nie chc± s³yszeæ tak samo jak o chodzeniu na imprezy. Dla nich najlepiej by by³o gdybym siedzia³a w domu i nie mia³a ¿ycia towarzyskiego :/
Masz 17 lat, nic dziwnego, ¿e nie pozwalaj± Ci nocowaæ poza domem i chc± byæ informowani o wyj¶ciach. Porozmawiaj o spotkaniach w weekendy i np. 2 razy w tygodniu po szkole, poka¿, ¿e jeste¶ odpowiedzialna, wracaj na czas, ucz siê i wype³niaj swoje obowi±zki. Mo¿e co¶ ugrasz. W sekrecie powiem Ci, ¿e wiêksza czê¶æ spo³eczeñstwa przechodzi³a w Twoim wieku przez to samo

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 13:41   #12
paula78
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 34 839

Co zrobiæ?jak przekonaæ?

Nie zawie¶æ ich zaufania i jesli chodzi o szko³ê i sprawy intymne.
Ch³opak jest starszy wiêc te¿ nie powinien cie odwodziæ od nauki, a wrêcz przeciwnie- pomagac bo i o niego w tej sprawi chodzi.
Chocia¿ pewnie 22 latek ma wiecej luzu w domu i mo¿e pewnych spraw nie chciec rozumieæ, np. takiej, ¿e ty masz sprawdzian i musisz sie uczyæ, byæ w domu o okreslonej godzinie, itd.

paula78 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 14:25   #13
SweetPinkBella
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paula78 Poka¿ wiadomo¶æ
Co zrobiæ?jak przekonaæ?

Nie zawie¶æ ich zaufania i jesli chodzi o szko³ê i sprawy intymne.
Ch³opak jest starszy wiêc te¿ nie powinien cie odwodziæ od nauki, a wrêcz przeciwnie- pomagac bo i o niego w tej sprawi chodzi.
Chocia¿ pewnie 22 latek ma wiecej luzu w domu i mo¿e pewnych spraw nie chciec rozumieæ, np. takiej, ¿e ty masz sprawdzian i musisz sie uczyæ, byæ w domu o okreslonej godzinie, itd.
On nie odwodzi mnie od nauki. Wrêcz przeciwnie - gania mnie do niej, ¿ebym przez niego siê nie opu¶ci³a i rozumie to, ¿e musze np wcze¶niej wracaæ. Ostatnio nawet chcia³ mnie wsadziæ do wcze¶niejszego autobusu ¿ebym nie mia³a problemów
Stary 2014-01-28, 14:32   #14
paula78
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 34 839

Cytat:
On nie odwodzi mnie od nauki. Wrêcz przeciwnie - gania mnie do niej, ¿ebym przez niego siê nie opu¶ci³a i rozumie to, ¿e musze np wcze¶niej wracaæ. Ostatnio nawet chcia³ mnie wsadziæ do wcze¶niejszego autobusu ¿ebym nie mia³a problemów
No i dobrze, taka postaw± mo¿na zdobyæ zaufanie rodziców.
Czy bêdziesz przez niego p³akac ,itd wszytsko moze siê zdarzyæ i nigdy nie ma pewno¶ci, ¿e bedziecie razem, równie dobrze to ty mozesz go zostawic, prawda?

paula78 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-28, 15:15   #15
SweetPinkBella
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paula78 Poka¿ wiadomo¶æ
No i dobrze, taka postaw± mo¿na zdobyæ zaufanie rodziców.
Czy bêdziesz przez niego p³akac ,itd wszytsko moze siê zdarzyæ i nigdy nie ma pewno¶ci, ¿e bedziecie razem, równie dobrze to ty mozesz go zostawic, prawda?
Niestety oni nawet nie daj± szansy pokazaæ tej postawy. Obecnie le¿e chora w ³ó¿ku, zaproponowa³ ¿e przyjedzie i zajmie siê mn±, dotrzyma towarzystwa. Kiedy zapyta³am rodziców (bo bez tego by siê nie obesz³o) czy móg³by przyjechaæ to oczywi¶cie us³ysza³am sprzeciw. Moim zdaniem to dobrze o nim ¶wiadczy, ale oni widocznie maj± inne zdanie..
Stary 2014-01-28, 16:22   #16
201611090905
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 483

Daj im trochê czasu :P Ja strasznie siê ba³am reakcji taty,który te¿ jest strasznie nadopiekuñczy i ma trochê staro¶wieckie pogl±dy. Pocz±tki by³y trochê trudne, teraz z T¯ jeste¶my 1,5 roku razem i jest ca³kiem inaczej.

No i to co pisa³y ju¿ dziewczyny - nie mo¿esz zawie¶æ ich zaufania.

Edytowane przez 201611090905
Czas edycji: 2014-01-28 o 16:25
201611090905 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-31, 19:15   #17
SweetPinkBella
Przyczajenie

Dziêki za pomoc dziewczyny
Bêdê ich jako¶ powoli do tego przyzwyczaja³a i nie bêdê mog³a ich zawie¼æ.. Ale my¶lmy pozytywnie
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-31 20:15:39

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.