![]() |
#721 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wrześniówki 2014 - łączmy się :)
NatliMaz trzymaj się
![]() Co do farbowania włosów to ja też się zastanawiałam na razie nie mam potrzeby farbować, z początku to podobno nie za bardzo można ale później chyba nie ma przeszkód.
#722 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W tej ciąży już też byłam na rozjaśnianiu. Mój fryzjer wie, że jestem w ciąży więc stosuje bardzo słabe farby, a od czubka głowy w ogóle inny kolor. Cytat:
Ale w praktyce wypada to różnie bo już różne historie słyszałam. Ja miałam cc w 2010 pod koniec listopada więc we wrześniu będzie prawie 4 lata. Z jednej strony chciałabym rodzić naturalnie, ale z drugiej boję się, że nie dam rady. Inna rzecz, że jeżeli astma mi trochę nie odpuści to dostanę wskazanie do cc. Cytat:
![]() Ehhh oszaleję w domu. Widzę, że jest coś do zrobienia a nie mogę wszystkie zrobić sama bo "muszę się oszczędzać". A na dodatek tak mnie mdli, że nie wiem czy siedzieć czy leżeć ![]() Męczy mnie suchy kaszel, myślałam że wczoraj nie zasnę. Wzięłam sobie łychę herbapect junior i zrobiło mi się trochę lepiej. W piątek mam egzamin a niewiele jeszcze umiem ![]() Musiałam gdzieś pomarudzić ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() wczoraj byłam u gina i po raz trzeci widziałam moje maleństwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#724 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Razem z moim R bardzo cieszymy się z mojej ciąży, ale jeśli okazałoby się, że dzidzia może się urodzić chora, to niestety zdecydujemy się na przerwanie ciąży... Oczywiście jestem dobrej myśli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#725 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- A na czym polega takie badanie i jak wygląda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#726 |
Konto usunięte
|
Z tego co ja czytała to teraz badania prenatalne są wskazane u wszystkich ciężarnych. Te pierwsze polegają na pobraniu krwi od ciężarnej i oznaczeniu poziomu białek we krwi - także całkowicie nieinwazyjne i niegroźne dla dzidzi.
Jeśli poziom białek wyjdzie nieodpowiedni to wówczas pobiera się wody płodowe i wykonuje inne badania. Tutaj dużo na temat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#727 |
Raczkowanie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;44842654]Z tego co ja czytała to teraz badania prenatalne są wskazane u wszystkich ciężarnych. Te pierwsze polegają na pobraniu krwi od ciężarnej i oznaczeniu poziomu białek we krwi - także całkowicie nieinwazyjne i niegroźne dla dzidzi.
Jeśli poziom białek wyjdzie nieodpowiedni to wówczas pobiera się wody płodowe i wykonuje inne badania. Tutaj dużo na temat ![]() Dziekuje bardzo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#728 |
Raczkowanie
|
Malenka, tez zastanawiam sie nad badaniami prenatalnymi. Nie jestem w grupie ryzyka, koszt u mnie w miescie to 350-400 zl. Wiec uwazam ze sporo. A w ok 13 tyg kazdy gin i tak powinien wykonas usg z badaniem przeziernosci karkowej, wiec prenatalne chyba sobie odpuszcze.
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane przez Kropka_88 Czas edycji: 2014-01-28 o 08:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Przyczajenie
|
Ja znowu dzis wyladowalam u lekarza. Obudzilam sie rano z bolem brzucha i dO tego okazalo sie ze krwawie - wygladalo to wszystko tak jak bym dostala okres : identyczne bole i krwawienie. Pojechalam do szpitala, od razu zostalam przyjeta i znowu USG (zastanawiam sie czy takie czeste badania USG nie szkodza, to juz moje trzecie USG w ciagu 5 dni a w piatek bedzie nastepne).
Badanie wykazalo obecnosc pecherzyka ciazowego. Pani doktor powiedziala, ze wyglada ok, ale ryzyko poronienia istnieje.Kazala mi zazywac duphaston i wypoczywac, na bole brzucha no -spa. Zrobilam tez wszystkie zalecone wczoraj badania, odbior wynikow w czwartek , wtedy tez powtorze HCG, a w piatek kolejne USG i weryfikacja wynikow badan. Powiem wam szczerze, ze jadac do szpitala myslalam o najgorszym-ze to juz koniec. Kurcze cos jest nie tak, nie podobaja mi sie te krwawienia i te bole, nie wydaje mi sie to normalne. |
![]() ![]() |
![]() |
#730 |
Konto usunięte
|
Ceny na pewno zależą od od laboratorium, w którym je wykonujesz. Kiedyś czytałam, że coś ok. 300 zł :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#731 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#732 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#733 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#734 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#735 |
Raczkowanie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;44842786]Nie denerwuj się. Wiem, że łatwo mówić, ale to nic dobrego dla Ciebie i dla Fasolki. Leż, wypoczywaj, nie czytaj nic w internecie, bo będziesz się nakręcać. Włącz TV lub radio i zajmij się czymś relaksującym - książka, gazeta - cokolwiek, żebyś nie miała czasu myśleć. Może po prostu we wczesnej ciąży organizm jeszcze na nią nie reaguje. Moja przyjaciółka dowiedziała się o ciąży dopiero ok. 8 tygodnia, bo w pierwszym m-cu miała "normalny" okres.[/QUOTE]
Masz racje- tylko nie czytaj nic w internecie. Niepotrzebnie się zestresujesz a to nie jest Ci potrzebne |
![]() ![]() |
![]() |
#736 | |
Zadomowienie
|
Badanie prenatalne to min USG. Robi się je 3 razy w czasie ciąży, ale w III trymestrze można odpuścić jak jest ok. Wklejam info na temat badania w I trymestrze :
"Prenatalne badanie ultrasonograficzne w pierwszym trymestrze ciąży jest badaniem przesiewowym wykonywanym między 11 a 14 tygodniem, ułatwiającym wykrycie zespołu Down’a i trisomii 18 pary chromosomów. Badanie ultrasonograficzne nie diagnozuje jednostki chorobowej, lecz określa ryzyko wystąpienia wad rozwojowych, pozwala na ocenę rozwoju płodu. W pewnych przypadkach zalecane są dalsze, bardziej szczegółowe badania np. amniopunkcja genetyczna i prenatalne badanie ultrasonograficzne między 18-24 tygodniem ciąży. odczas prenatalnego badania ultrasonograficznego oceniamy bardzo szczegółowo rozwój wszystkich elementów jaja płodowego oraz wczesne sonograficzne markery aberracji chromosomowych i wad rozwojowych. Głównym elementem badania jest pomiar „przejaśnienia” karkowego ( NT- Nuchal Translucency) płodu oraz ocena struktur płodu możliwych do oceny między 11-14 tygodniem ciąży." Moja siostra jest teraz w 6 mc. Miała robione badania prenatalne ze względu na leki które zażywa ( sterydy). Mówiła mi, że w I trymestrze badanie polegało na USG - było to USG 3d. Dopiero jak to wychodzi źle zaleca się robienie badań krwi oraz innych infazyjnych badań. ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez ania9106 Czas edycji: 2014-01-28 o 10:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na te dodatkowe badania prenatalne nie pójdę,chyba,ze bada do tego wskazania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#738 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przyczyn krwawienia na początku ciąży może być bardzo dużo. Leżałam z dziewczyną, która krwawiła przez pierwsze 3 msc ciąży w terminach spodziewanej @. Zostawili Cię na oddziale czy wróciłaś do domu? Najlepiej w ogóle nie wstawaj, jedynie do toalety (przynajmniej do czasu kiedy krwawienie całkowicie ustanie). Jeżeli natomiast chodzi o badania prenatalne- ja najpierw zrobię usg, dopiero później dalszą diagnostykę. Uważam, że jeżeli przezierność karkowa wyjdzie ok, kość nosowa będzie obecna to nie ma sensu wydawać kasy na dalszą diagnostykę. Zresztą mam w rodzienie przypadek w którym wszystko wyszło nie tak- nie było kości nosowej widocznej, przezierność karkowa wychodziła za duża. Test z krwi również wskazywał duże ryzyko chorób. Dziewczyna nie zgodziła się na amniopunkcję bo bała się poronienia. Urodziła zdrową, prześliczną dziewczynkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#739 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#740 |
Zadomowienie
|
ok umówiłam się na USG prenatalne na 24.02.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#741 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#742 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#743 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#744 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja zamierzam zrobic w 13 tyg 4d Edytowane przez martek Czas edycji: 2014-01-28 o 11:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#745 |
Przyczajenie
|
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;44842513]Badania prenatalne z tego co ja wiem, robi się w 10-11 tc. Też zamierzam je zrobić, mimo że w rodzinie nie było chorób genetycznych typu zespół Downa czy innych. Ale niestety jakość jedzenia i wpływy innych czynników zewnętrznych nie są zbyt korzystne na nas, więc moim zdanie warto.
Razem z moim R bardzo cieszymy się z mojej ciąży, ale jeśli okazałoby się, że dzidzia może się urodzić chora, to niestety zdecydujemy się na przerwanie ciąży... Oczywiście jestem dobrej myśli ![]() ojej zdecydowalibyście się na przerwanie ciąży? A tyle się słyszy o przypadkach kiedy lekarze stwierdzają jakąś chorobe albo niepełnosprawność u dziecka a rodzi się całkiem zdrowe.... Ja bym się nie zdecydowała na przerwanie w żadnym wypadku, ale to pewnie tez wynika z przekonań religijnych... |
![]() ![]() |
![]() |
#746 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny nie mam za bardzo czasu dzisiaj, jesli chodzi o farbowanie to ja farbuje, rozjasniam i co sie da cala pierwsza ciaze robilam, 3 dni temu tez i zamierzam caly czas robic, jezeli chodzi o badanie prenatalne to zrobie jedynie jezeli lekarz mi to zaleci, sama z siebie nie zamierzam, Natali te krwawienia to rzeczywiscie paskudna sprawa ale nie oznacza najgorszego, byc moze wszystko wroci do normy i bedzie git! tylko lez jak najwiecej pod kocykiem z herbatka....
jutro moja pierwsza wizyta u lekarza co za emocje.... najgorsze mysli przychodza mi do głowy ehhh.... |
![]() ![]() |
![]() |
#747 |
Konto usunięte
|
Hej Dziewczyny
![]() Czytam regularnie ale jestem jakaś taka obojętna i ledwo żywa, że nawet pisać mi się nie chce ![]() Pewnie to dlatego, że nadal jesteśmy u teściów i czekamy do 1 marca na nasze mieszkanie a u nich jakoś nic mi się nie chce ![]() Męczące bardzo jest to ciśnięcie w mostku...lekarz mówi, że chyba nerwica i może i ma rację bo jak byłam u mamy na tydzień ostatnio to ból był słaby a tutaj znowu mnie ciśnie ![]() Ale powinno wystarczyć mi cierpliwości jeszcze na ten miesiąc ![]() Jeśli chodzi o badania prenatalne to raczej również zdecyduję się na te z krwi i jeśli wyjdzie coś nie tak to odwiedzę pół polskich lekarzy w celu dokładnej diagnostyki i jeśli będzie źle to pewnie ciążę również przerwiemy chociaż czekaliśmy na nią 2 lata. Na ostatniej wizycie lekarz już bardzo dokładnie oglądał dzidzię i mówił, że jest wszytsko ok...wszystkie parametry wzrostu i rozwoju. Kolejna wizyta 11 lutego. Chciał mi zrobić kolejną dopiero na 03.03 i wtedy już będę miała to duże USG prenatalne ale jak zobaczył moją minę, że muszę czekać ponad miesiąc na wizytę powiedział żebym przyszła 11 na normalne badania i USG dopochwowe żebym była spokojna bo ciąża jest mocno wyczekiwana ![]() Obejrzyjcie sobie na TVN Player program "O Matko" ![]() Przydatny i mówią tam też o tym, że włosy można farbować ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#748 |
Wtajemniczenie
|
U mnie jeżeli chodzi o badania prenatalne to będę robić jeżeli moja lekarka powie że jest to konieczne.
A takie pytanko smarujecie czymś wasze brzuszki biodra i biust??
#749 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Później może kupię coś bardziej na rozstępy albo typowo "ciążowego" ![]() Teraz zaczęłam od oliwki bo niestety przed ciążą zaniedbywałam dokładne nawilżanie więc robię to intensywnie od początku ciąży ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#750 |
Wtajemniczenie
|
Ja też się właśnie smaruję oliwką i balsamami które jeszcze mam ale od 3 miesiąca zaczynam już kremem na rozstępy, który dziś zamówiłam
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.