|
|
#2131 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Imię dla dziecka - wątek zbiorczy
Ja jestem z '89 i wlasnie duzo Patrycji jest w moim roczniku i chyba tez Agnieszek z tego co pamietam sporo bylo w szkole. Byly tez Kasie, Marty, Agaty, Magdy dosc popularne.
Wysłane z mojego LG-E455 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2132 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie w klasie były 3 Anie 2 Joasie i 3 Łukaszów
![]() A co do imienia Monika (dziewczyn urodzonych w latach 80) to byłyśmy chyba tylko 2 w całej szkole więc myślałam, że to niebardzo popularne imię. Dopiero jak poszłam na studia to się przekonałam, że jednak się myliłam bo co druga dziewczyna to była Monika
|
|
|
|
|
#2133 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
U mnie w klasie w podstawówce były 4 Mateusze
|
|
|
|
|
|
#2134 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To dobrze pokazuje, że czasem boom na dane imię zaczyna się niespodziewanie ![]() ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
Jak widać upodobania nie minęły i gdy moje rówieśniczki zaczęły być wieku "prokreacyjnym", to nastąpił wysyp Julii i Wiktorii
|
|
|
#2135 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas na bierzmowianiach królowały Kingi - to też kiedyś było rzadkie imię, a teraz całkiem sporo King się wokół kręci. Czyli co bierzmowanie wyznacza trendy?
|
|
|
|
|
|
#2136 |
|
Zakorzenienie
|
Suqub, faktycznie, rzadkie teraz imię
|
|
|
|
|
#2137 |
|
Zakorzenienie
|
No i masz. Jestem już pewna, że szukamy imienia dla chłopca.
Nie wiem, czy zdołamy wybrać do czerwca. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2138 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, chłopiec, a takie piękne są sukienki w Zarze, właśnie wczoraj jedna nabyłam
![]() ![]() Mój brat dla swojego niepoczetego jeszcze syna wybrał imię Kazik
|
|
|
|
|
#2139 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bez urazy dla nosicielek tego imienia ![]() Julia brzmi miło, choć dla mnie troszeczkę, naprawdę odrobinę ociera się o pretensjonalność. Ale ogólnie lubię takie miękkie imiona. Natomiast zdrobnienie Julka, a zwłaszcza Jula ( ) odbiera temu imieniu cały urok... W rodzinie męża jest 5-letnia Julia i wszyscy używają właśnie tych zdrobnień.Coś w tych upodobaniach z bierzmowania jest - ale nie nazwałabym tego regułą ![]() ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
|
|
|
#2140 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Spoko, macie jeszcze trochę czasu Zróbcie sobie listę imion, które się Wam podobają i drogą eliminacji wybierzcie to jedyne
|
|
|
|
|
|
#2141 |
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje! A typy jakie macie?
|
|
#2142 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Zastanawiam się czy gdyby koniec końców córka została Idą to też by mi ją zdrabniali. Ja zazwyczaj używam pełnej formy imion. Jednym z nielicznych wyjątków jest chyba modna teraz Antonina.A podobają Wam się imiona w rodzaju Lucjusz i Antoniusz? Bo mi bardzo, choć wiem, że to są delikatnie mówiąc dyskusyjne formy Lucjana i Antoniego. I pewnie też się ocierają o pretensjonalność, ale nic nie poradzę, że jakoś mi tak brzmią męsko. Syna tak nie nazwiemy rzecz jasna, ale brzmi mi fajnie
|
|
|
|
|
|
#2143 |
|
Zakorzenienie
|
Lucjusz i Antoniusz zdecydowanie kojarzą mi się ze starożytnym Rzymem
"Dyskusyjne formy", ale... kto chcącemu zabroni?
|
|
|
|
|
#2144 |
|
Zakorzenienie
|
Mi również
Wika, gratulacje
|
|
#2145 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny.
![]() Typów w sumie nie mamy, dopiero zaczniemy się nad tym głowić i zapewne pójdzie drogą eliminacji, bo jak inaczej.. ![]() Vixen, też pomyślałam od razu, że ze strojenia nici. A co do imion, to Lucjusz podoba mi się bardziej niż Lucjan, natomiast Antoniusz kompletnie nie podchodzi. Ostanio spotkałam się z imieniem Makary, (prymitywne skojarzenie z makaronem) i przypomniałam sobie, że poznałam kiedyś Maurycego.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2146 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A Makary mi się zawsze apetycznie kojarzył - z makaronikami . I starszym panem w meloniku. Nie wiem czemu?
|
|||
|
|
|
|
#2147 |
|
Zakorzenienie
|
Mamo Ktosia, to jeszcze Tadeusz
![]() A tak poważnie: Klaudiusz? |
|
|
|
|
#2148 |
|
Zadomowienie
|
A nie w takim razie to nie -usz mnie tak kręci
Bo ani Tadeusz, ani Klaudiusz do mnie nie mówią.Edit: Przy czym może to być na zasadzie skojarzeń. Klaudiusz przywołuje na myśl jakiegoś big brothera. A Tadeusz to mój sąsiad. Złota i jakby nie było bardzo sympatyczna rączka, ale bezzębna niestety... Edytowane przez MamaKtosia Czas edycji: 2014-01-29 o 20:43 |
|
|
|
|
#2149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przeuroczy. A miał być wcześniej Nikodemem
|
|
|
#2150 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Koleżanka z pracy miała w domu Nikusia (Nikodem) i Witusia (Witold). Zapamiętałam, bo używała tylko zdrobnień. ![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Cytat:
Klaudiusz kojarzy mi się z koniem i pojęcia nie mam dlaczego. ![]() p.s. Super blog. )
|
|
|
#2151 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nikodemów też kilku znam. Cytat:
Dziękuję. |
||
|
|
|
|
#2152 | |
|
Zakorzenienie
|
Chłopca też można świetnie ubrac.
![]() Cytat:
Zdrobnień jest całe mnóstwo, ale ja najczęściej używam pełnego imienia, bo mi się podoba.
|
|
|
|
|
|
#2153 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie Tymoteuszów brak, poza tym jednym, Nikodemów tym bardziej. Ciekawe, czy to tylko ja nie znam, bo dzieci jeszcze nie mam to i kontakt mniejszy, czy to od rejonu zależy ![]() Ja również muszę potwierdzić, że blog fajny, ostatnio sobie tam zajrzałam ![]() ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Cytat:
|
|
|
#2154 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki! Zapraszam, będzie ewoluował w kierunku naukowych podwalin porodu i rodzicielstwa. Plus moje dziecko mnie rozbraja tekstami, więc muszę je uwieczniać. Dzisiaj położyła na łopatki pediatrę
|
|
|
|
|
|
#2155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2156 |
|
Zakorzenienie
|
Mamo Ktosia, jeszcze takie imiona przyszły mi do głowy: Sergiusz, Remigiusz, Amadeusz, Apoloniusz, Euzebiusz, Arkadiusz, Korneliusz, Syriusz, Ireneusz, Aureliusz, Mariusz...
|
|
|
|
|
#2157 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
. Czyli teraz wymówka tak nie nazwę dziecka bo tak sąsiad nazwał psa poszerzyła się o tak nie nazwę bo tak nazywają się świnki sąsiadki!Z tych Twoich hje (swoją drogą - imponująca lista - ja miałam pustkę w głowie ) to tylko Syriusz do mnie mówi, ale to pewnie przez słabość do Harry'ego. Ja tak mam, że lubię sobie literacko imiona kojarzyć. Wychodzi na to, że jednak nie dam się sprzedać za -usz!
|
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2158 |
|
Raczkowanie
|
Mateusz, Tymoteusz, Juliusz, Arkadiusz, Klaudiusz, Dariusz, Mariusz, Janusz, Remigiusz, Sergiusz, Amadeusz, Ireneusz, Bogusz, Antoniusz, Morfeusz, Apoloniusz, Antoniusz, Lucjusz, Patrycjusz ;p
Ja czekam na Aurelie ![]() a tu caly warszawski ranking imion oczywiscie najbardziej "odjechane" sa na samym dole ;p http://gorny.edu.pl/imiona/index.php?
-------------------- 29.10.09r. Poznaliśmy się ![]() 18.02.10r. Jesteśmy razem Edytowane przez gochacz Czas edycji: 2014-01-30 o 21:26 |
|
|
|
|
#2159 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie przepadam za imionami z końcówką "-usz" i "osz", brzmienie jakoś mi nie odpowiada. Ale wybór jest spory ![]() ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
|
|
|
#2160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:02.

) odbiera temu imieniu cały urok... W rodzinie męża jest 5-letnia Julia i wszyscy używają właśnie tych zdrobnień.