![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Jak powinno wyglądać szkolnictwo w Polsce?
A tak z ciekawości
![]() I powiedzmy, że chodzi mi o szkołę podstawową samą, bo to chyba w tym wieku dzieciom najtrudniej jest ogarnąć szkołę. Co byście jako rodzice zmienili, na co chcielibyście mieć wpływ, co jest dobre w obecnym systemie. Jaki powinien być idealny wychowawca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak powinno wyglądać szkolnictwo w Polsce?
Przede wszystkim pozbyć się ze szkół kiepskich nauczycielek, zwykle tych starszych wiekowo, które uważają, że są najmądrzejsze i im się nic nie chce. Uważam, że w klasach 1-3 lepiej sprawdzają się młodzi nauczyciele, nie tworzą takiego dystansu różnicą wiekową, mają świeżą wiedze, świeże pomysły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wywalic wszystkich z przypadku, leniwych, nudnych i głupich. Nie uważam aby młodzi nauczyciele byli zawsze lepsi od starszych. Uważam wrecz, ze w przypadku kobiet jest to przewaga bo w ciążę nie zajdą
![]() Mnie pamięciówki więcej rozumienia, więcej szacunku dla ucznia, jego indywidualności, potrzeb. Program do wymiany także. Głupie jest też przykładanie uwagi do rankingów szkół- jak by to świadczyło o dobrym nauczaniu. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2014-01-29 o 19:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Problem w tym, że zwolnić nauczyciela jest bardzo trudno. W większym mieście rodzice są częściej bardziej świadomi (co ma swoje dobre i złe strony), na wiele rzeczy sobie nie pozwolą, ślą listy do kuratorium. W mniejszych miejscowościach niestety sytuacja często wygląda inaczej i nie dam sobie powiedzieć, że to nieprawda i krzywdzące, bo słyszałam wiele historii z pierwszej ręki, jak to wygląda. Kiepscy nauczyciele uczą latami. Przy czym jest to praca wyniszczająca psychicznie niekiedy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
A ja nie wiem czy ten nasz system rzeczywiście aż taki zły, aby na niego ciągle narzekać?
Ja na swojej ścieżce edukacyjnej spotykałam raczej fajnych pedagogów z powołania. No, ale może rzeczywiście miałam jakieś wielkie szczęście. Zastanawiam się natomiast jak liczebne są teraz klasy? Ja jeszcze z czasów 8-letniej podstawówki i wtedy średnia to było 25-30 dzieciaków. Nie mam pojęcia jak biedny nauczyciel może ogarnąć taką bandę i jeszcze do każdego spróbować w miarę indywidualnego podejścia. Ja mam zazwyczaj 12-osobowe grupy studenckie i 3 godzinne ćwiczenia i z trudem daje radę z każdym osobno podejść do tematu, a to przecież dorośli ludzie, którzy są na zajęciach bo chcą. Z dzieciakami nie jest już przecież tak łatwo. A i ja bym umundurowała uczniów, ale z doświadczenia wiem, że jestem bardzo osamotniona w tym poglądzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Umundurowała bym również, aczkolwiek... nie na wariata jak to już mieliśmy ![]() Klasy - nie wiem, bo ja w integracji a tam inaczej, nawet 13 osobowe klasy są a max. 20. Cytat:
![]() Znam też pedagogów już na emeryturze, którzy są... rewelacyjni. Co ciekawe ![]() Ale np. nie wyobrażam sobie pracy do 67rż - i powiedz mi, co taki nauczyciel ma zrobić? wywalą go by młodszych brać? Moja mama ma 68 lat. Od dawna na emeryturze, i dobrze, bo od dobrych paru lat zdrowie zwyczajnie nie pozwoliłoby jej na pracę. Ona muzyczka. Ja oligowiec, pracuję z dziećmi w różnym wieku i np. mając 65 lat może mi ktoś kazać uczyć wf. Nie widzę tego kompletnie... Cytat:
A program - dokładnie CO? Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44876213]WIesz, wg mnie system który jest teraz (czyli 6latki w nieprzygotowanych szkołach, 13latki idący do gim, samo gim!) to złe. Jak ja bym chciała by wrócił 8letni system, najlepiej z podziałem na młodsze 1-4 (tak kiedyś było) i 5-8 starsza podstawówka...
Umundurowała bym również, aczkolwiek... nie na wariata jak to już mieliśmy ![]() [/QUOTE] No ja właśnie nie mam doświadczenia z aktualnym systemem, więc ciężko mi się wypowiadać tak naprawdę, ale owszem 6-latki w naszych szkołach budzą we mnie mieszane uczucia, a gimnazjum i sam pomysł zgromadzenia na 3 lata młodzieży w wieku trudnym z najprostszego biologicznego punktu widzenia jest jak najbardziej kontrowersyjny. Porządny (i ładny!) mundurek niestety generuje koszty. Szkoda wielka, że nie ma tutaj jakiegoś prostego rozwiązania bo jestem absolutnym fanem. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Mamo Ktosia, jest rozwiązanie. Trzeba by na szczeblu rządowym ogłosić przetarg na projekt i wykonanie mundurków (z podziałem na podst., gim, zawodową, liceum i tak dalej) z dofinansowaniem (albo i bez) wówczas taka firma (a najlepiej kilka - osobna dla każdego szczebla szkół), mając w planach tak ogromne zyski, mogłaby dać ceny naprawdę nieduże. Niech to będzie na szczeblu krajowym albo wojewódzkim, ale właśnie duża rzecz, coby te koszta poleciały w dół.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44877146]Mamo Ktosia, jest rozwiązanie. Trzeba by na szczeblu rządowym ogłosić przetarg na projekt i wykonanie mundurków (z podziałem na podst., gim, zawodową, liceum i tak dalej) z dofinansowaniem (albo i bez) wówczas taka firma (a najlepiej kilka - osobna dla każdego szczebla szkół), mając w planach tak ogromne zyski, mogłaby dać ceny naprawdę nieduże. Niech to będzie na szczeblu krajowym albo wojewódzkim, ale właśnie duża rzecz, coby te koszta poleciały w dół.[/QUOTE]
W sumie faktycznie, jakoś nie pomyślałam o tym zupełnie. Tyle, że to pewnie i tak wzbudziłoby spore protesty społeczne. Bo komu nie mówiłam, że mundurek fajna rzecz to się w głowę znacząco pukał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama ma do czynienia ze szkolnictwem i od początku powtarzała, że to rozbicie na gimnazja jest totalną katastrofą. Sama bym chciała chodzić w mundurku będąc uczennicą. Ale u mnie w liceum obowiązywała zasada absolutnego braku makijażu, nie mówiąc o ekstrawaganckich strojach, więc nie mieliśmy takiej strasznej potrzeby wyróżniania się.
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Świetnie, że zwolenników mundurków jest więcej, może kiedyś się to uda wprowadzić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem za tym, żeby wróciła zerówka dla 6-latków, 7 latki do szkoły, 8 klasowa podstawówka, brak gimnazjum, egzaminy do szkoły średniej i na studia wyższe - tak jak to było "za moich czasów" bo uważam, że to było dobre. Tamten system edukacji był dobry. Było dużo szkół zawodowych, policealnych itd. teraz ludzie z tego nie korzystają bo każdy się pcha na studia, byle co, byle skończyć. Nie wiem czemu to ma służyć? Na pewno poziom wykształcenia przez to spadł, a nie podniósł się. Lepiej mieć mało dobrze wykształconych ludzi, niż dużo ale byle jak
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44876213]Umundurowała bym również, aczkolwiek... nie na wariata jak to już mieliśmy ![]()
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Jestem przeciwko ośmioklasowej podstawówce, ale skupiajac się na dzieciaczkach...
...oczywiście znaczny przesiew nauczycieli. Wiadomo że spora część osób zwłaszcza 50+, często jest tam "przez zasiedzenie" i nikt ich znikąd nigdy nie wyrzuci. nie nadają się. młodzi też, ale akurat wśród młodych nauczycieli panuje większy strach bo mogą polecieć w każdej chwili ![]() ...więcej klas. dla mnie 30 dzieci w klasie to jest abstrakcja i pomyłka. to nawet nie ma prawa bytu. podzielić to na pół by było ok, 15 osobowe klasy są jeszcze akceptowalne. akurat maluchy są bardzo wymagające i absorbujące ...jestem przeciw mundurkom. swoje bogactwo czy powodzenie dzieci będą okazywać drogimi butami, bizuterią, czy superwypasionym pleackiem, komórką. to nie te czasy gdy wszystko w sklepach było identyczne łacznie z piórniczkami. dzieci jak będą chciały to staną na wysokości zadania i będą się bawić w rewię mody tak czy siak. a wygodniej dla rodziców jeśli maluchy będa mogły znosić np ubrania po starszym rodzeństwie. ...zrobić porządek z podręcznikami ale za przeproszeniem to jest taki burdel że nie wiem kto by się za to zabrał i od której strony ![]() ...rzecz jasna wyrzucić religię z planu zajęć np na rzecz zajęć integracyjnych, jakiś socjoterapeutycznych czy choćby angielskiego. czemu nie? nie wiem co dalej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Może wypowiem się, jak kwestia mundurków jest rozwiązana tutaj w UK.
Każda szkoła ma swoje logo i kolor bluzy. Do tego wszystkich obowiązuje szary, granatowy lub czarny dół i białe koszule/bluzki/lub koszulki polo w kolorze bluzy. Wszystko, prócz bluz z logo szkoły i koszulek polo jest dostepne w każdym markecie lub sklepie odzieżowym. Cena zależy od sklepu, ale ogólnie rzecz ujmujac, przeliczając na polskie- spódniczka od 12-21 zł, koszule sprzedawane w pięciopakach, lub trzypakach- ok 15-20 zł. Bluzy z logo zamawia się w szkole, lub przez neta w firmie, która szyje dla szkoły. Są to produkty juz droższe- ok40 zł. Ogólnie koszt mundurku nie jest porażający, do tego dzieci mają dowolność w sprawie dołu, mogą mieć spodnie, lub spódnice- proste, z zakładkami, szare, czarne, granatowe. Najważniejsze są w sumie bluzy, bo to one są znakiem rozpoznawczym do jakiej szkoły należy dziecko. Mnie ten system się bardzo podoba, bo po pierwsze, dzieci chodzą w tym samym stylu, po drugie, koszt mundurku nie czyści kieszeni i po trzecie mudnurki sa ogólnodostepne, w każdej chwili można skoczyć do pobliskiego sklepu i dokupić brakujący/zużyty element. Nie wiem jak jest w starszych szkołach, opisuję podstawówkę, bo do niej chodza moje dzieci, ale biżuteria jest zakazana, dziewczynki moga miec co najwyżej małe kolczyki w uszach, w dniu w-f uszy maja być bez kolczyków. Wszelkie dodatki dostroju jak np. buty, worki na strój do w-f sa jednolite, w określonych kolorach. Przy plecakach juz panuje wiekszy luz, ale szczerze mówiąc bardzo mało dzieci ma własne plecaki, większośc ma torby lub plecaki z logo szkoły. Komórki i sprzęt elektr jest zakazany, jak również zabawki. A dzieci mogą "poszpanować" pudełkami na drugie śniadanie ![]() I tak jest od pokoleń pewnie, nikt nie narzeka, nie ma stękania na temat "wyrażania swojej indywidualności", dla wszystkich taki stan rzeczy jest normalny. Co jeszcze mi się podoba i szkoda że tego nie praktykuje się u nas- nauka jest fajna, jest zabawą, jest ciekawa. Uczymy się np o Afryce- jedziemy do zoo, uczymy sie o tym z czego zrobione są rzeczy- idziemy na plac zabaw poobserwować co tam jest i z czego jest zrobione, uczymy się historii- idziemy do muzeum itp, itd. Dużo wyjść, poznawania świata, prace domowe tygodniowe, codzienne czytanie w domu obowiązkowe i notowanie ile, co i jak dziecko czyta. Brak podręczników i zeszytów zabieranych do domu, wszystko trzymają na miejscu w szkole. Do domu przynoszą tylko książkę do czytania, zeszyt z praca domową i zeszyt do notowania postępów w czytaniu. Co za tym idzie torba na ksiązki jest bardzo lekka, nie ma dźwigania kg na plecach. Wszyscy zaczynają i kończą mniej więcej o tej samej porze- ok 9-15 Zajęcia pozalekcyjne- dość duży przekrój do wyboru, zaczynając na hobby, kończąc na kółkach naukowych. Zajęcia płatne, ale cenowo dostępne dla wszystkich. I juz moje osobiste zdanie- nie ma religii, a jest nauka o religiach. Takie coś widziałabym w polskiej szkole ![]() Edytowane przez Czarina Czas edycji: 2014-01-29 o 22:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44876213]WIesz, wg mnie system który jest teraz (czyli 6latki w nieprzygotowanych szkołach, 13latki idący do gim, samo gim!) to złe. Jak ja bym chciała by wrócił 8letni system, najlepiej z podziałem na młodsze 1-4 (tak kiedyś było) i 5-8 starsza podstawówka...
Umundurowała bym również, aczkolwiek... nie na wariata jak to już mieliśmy ![]() Klasy - nie wiem, bo ja w integracji a tam inaczej, nawet 13 osobowe klasy są a max. 20. a to działa w 2 strony, bo czasem idzie o takie duperele i niestety rodzice też się czasem mylą ![]() Znam też pedagogów już na emeryturze, którzy są... rewelacyjni. Co ciekawe ![]() Ale np. nie wyobrażam sobie pracy do 67rż - i powiedz mi, co taki nauczyciel ma zrobić? wywalą go by młodszych brać? Moja mama ma 68 lat. Od dawna na emeryturze, i dobrze, bo od dobrych paru lat zdrowie zwyczajnie nie pozwoliłoby jej na pracę. Ona muzyczka. Ja oligowiec, pracuję z dziećmi w różnym wieku i np. mając 65 lat może mi ktoś kazać uczyć wf. Nie widzę tego kompletnie... Dokładnie, czasem praktykantki przychodzą - niezły przekrój. A program - dokładnie CO? E tam. Jest tyle akurat na pedagogice wczesnoszkolnej przypadkowych studentów, że to loteria.[/QUOTE] Ja z rocznika kiedy obowiązywał system ośmioklasowy i uważam go za dobry. I chcialabym jego przywrócenia Również aktualnie nie podoba mi się wymieszanie z poplataniem chociazby w przyrodzie- gdzie jest i geografia i fizyka i biologia- całkiem niezle sobie radzilismy majac te przedmioty osobno (swoją drogą zakres nieadekwatny do dzieci- moja córka w klasie pierwszej uczyła się kierunków świata- mimo, ze poznawali dopiero pisanie) Za moich czasów były faruszki, ie mundurki- nikogo nie interesowało co kto miał pod fartuchem, bo ten był granatowy zapinany i do kolana, z białym kołnierzykiem i tarczą. tarcza była też na kurtce, wiec ka żdy kto "broił" miał świadomość, że tarcza go zdradza i szkoła konsekwencje wyciągnie.... A aktualnie, cóż.... mam dziecko w klasie 6, zainteresowanie niektórych nauczycieli ledwo średnie, pracują i pomagają tylko dzieciom startującym w zawodach, potrafią wezwać rodziców i zagrozić,ze jeśli się nie wpłynie na dziecko i nie zacznie brac udziału w zawodach to o 5 może pomarzyć (mim,ze z ocen wychodzi) ![]()
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
No okej, ale czemu wolałabyś osiem klas?
Dla mnie naprawdę wiarygodne opinie wydadzą co najwyżej nauczyciele którzy pracowali i w ośmiu klasach i w gimnazjum teraz... bo takie "ja nie miałam to jestem na nie" to żaden argument :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
ma zielone pojęcie
|
Ja bym chciała, żeby szkoły zwyczajnie były przygotowane na uczniów. I mam tutaj na myśli nawet tak oczywiste dla mnie rzeczy, jak papier czy mydło w łazience. A z mniej oczywistych, to chociażby ławki i/lub krzesła z regulowaną wysokością, żeby móc dostosować miejsce pracy do konkretnego ucznia, a nie zakładać, że wszyscy są tego samego wzrostu.
Cytat:
Dla mnie obowiązkowe mundurki to beznadziejny pomysł. Nie za bardzo wiem, co w ogóle takie mundurki miałyby dać. Za to na pewno zmusiłyby rodziców do kolejnych wydatków (szkoła już teraz darmowa nie jest, a powinna być), do tego ograniczyłyby uczniom wolność wyboru ubrań. W tym narzuciłyby im określone kolory, kroje i materiały ubrań. Z mojego punktu widzenia to znaczna przesada. Choć rozumiem, że są prywatne szkoły, w których mundurki są obowiązkowe, i tutaj nie mam niczego przeciwko.
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
1. Wyrzucić religię z planu zajęć.
2. Zrobić porządek z 'podręczniko-ćwiczeniami' w klasach podstawowych (aby tak jak kiedyś można było kupować używane książki + ćwiczenia).
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
1. Wywalić edukacje seksualną, niby jest, a nastoletnich matek mnogo czyli się nie sprawdza. Do tego rzadko kiedy trafia się nauczyciel "normalny", na ogół albo katechetka, albo lewicowa aktywistka.
2. Ujednolicić program, nie wprowadzać tak często zmian w podręcznikach (przez co podręczniki w rok stają się nieaktualne i dzieciak nie może mieć książek po rodzeństwie/koledze), osobno ćwiczenia i podręcznik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo miałaś szansę na dobre gim, ale większość nadal wygląda jak twoja podstawówka :/ A w drugą stronę - można zrobić DOBRE podstawówki po prostu. Cytat:
Wf najważniejszy, a jak na zawodach się nie wygra, to choćby dziecko 7 dni w tygodniu jeździło, i tak dobrej oceny nie będzie... A inne przedmioty zawalane są :/ Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Fartuszek miałam przez pierwsze trzy klasy i nie było to złe. Chyba nawet lepsze od mundurków.
Nawet raz w drugiej klasie się poryczałam, bo zapomniałam włożyć, a tu wszystkie dzieci na granatowo, a ja taka w czerwonej bluzie. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#23 |
ma zielone pojęcie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44882377]ALe póki szkoła nie ma REALNYCH możliwości wyciągania konsekwencji niestosownego ubioru, to mundurek byłby dobrym rozwiązaniem. Przynajmniej tyłek, brzuch zasłonięte by były. [/QUOTE]
A jakie konsekwencje można wyciągnąć za brak mundurka, których nie dałoby się jednocześnie wyciągnąć za niestosowne ubranie?
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie z naszym szkolnictwem nic nie da się zrobić, bo jest złe do szpiku. I nie chodzi tu o ilość klas z podstawówce, gimnazja czy ich brak, mundurki czy ich brak, ale o system nauczania. To, co jest w polskich szkołach to kpina, która zabija umiejętność myślenia, tworzenia. Zabija chęć do nauki, która przecież u dzieciakôw jest bardzo silna. Uczeń w ogóle się nie liczy, tylko realizacja jakiegoś przestarzałego planu, metodami rodem z XIX wieku.
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Nie wiem. Bo w tej chwili wygląda to tak, że dzieci robią co chcą przy pełnej aprobacie rodziców (i jest to naprawdę duża część) a szkoła nie może nic.
---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Brumku, niestety. Przeglądam ostatnio program nauczania zajęć komputerowych w pdst. Kilka kolejnych zajęć ma być o tworzeniu filmów i realizacji dźwięku. Super. Tyle, że pracownia komputerowa nie posiada głośników ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie nie powinno być ani WDŻ ani edukacji seksualnej. Budowa człowieka moim zdaniem starczy plus wytłumaczenie na czym polega ciąża, płodność człowieka. Reszta w gestii rodziców.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
ma zielone pojęcie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44882832]Nie wiem. Bo w tej chwili wygląda to tak, że dzieci robią co chcą przy pełnej aprobacie rodziców (i jest to naprawdę duża część) a szkoła nie może nic.[/QUOTE]
No to nawet, gdyby mundurki były obowiązkowe, to szkoła nic więcej zrobić by nie mogła. Cytat:
Uważam, że na szkoły powinno iść więcej pieniędzy, tak, żeby szkoła zajęta była uczeniem, a nie kombinowaniem jak tu zrealizować lekcję bez głośników ![]() ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- A poinformowanie o dostępnych w Polsce środkach antykoncepcyjnych oraz mechanizmach ich działania (bez mówienia, co dobre, a co złe)? Szkoła czy rodzice?
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może mi ktoś wyjaśnić czemu w wielu podstawówkach nie ma luster w łazienkach? I czemu zawsze brakuje mydła? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#30 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
w gestii rodziców jest to od zawsze i efekty żenujące niestety rodzice najczęściej w zadzie mają i udają, że seksualność ich dzieci nie dotyczy a potem wątki na wizażu: ocierałam się o majtki chłopaka, czy mogę być w ciąży? dzień po okresie nie zajdę w ciążę, prawda? mam 25 lat i nie byłam u ginekologa bo się wstydzę... Cytat:
No i nie wiem, cóż takiego złego jest że always próbki dał. Dał, super, w czym problem? dostałam w życiu próbki przeróżnych firm różnych rzeczy - skorzystałam i tyle. No jak dlaczego? pieniędzy nie ma. Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2014-01-30 o 09:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.