|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części: | |||
| Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 |
|
0 | 0% |
| Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku |
|
0 | 0% |
| Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki |
|
14 | 37,84% |
| Na czworaka zaraz stanę i zachwycę moją mamę |
|
1 | 2,70% |
| Czy deserek, czy obiadek, oby nie był ze mnie niejadek |
|
0 | 0% |
| Wcinam obiad, deser, mleko, do pół roczku niedaleko |
|
11 | 29,73% |
| Skonczyły się już kolki, wszak wyrastam z mej gondolki |
|
2 | 5,41% |
| Żółwik, słonik, hipopotam, ja dzidziusia swego kocham |
|
4 | 10,81% |
| Normy obrotów, siadania i mowy nie moga wyjść mamusiom z głowy |
|
1 | 2,70% |
| Mamo w rękę weź łyżeczkę i sprawdź czy mój płacz, to przez ząbeczek |
|
0 | 0% |
| Powoli się rozkręcam, z brzuszka na plecy się już przekręcam |
|
4 | 10,81% |
| Głosujący: 37. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku,mamy IX-X'1
Cytat:
Zresztą teraz czasem zje 30 a czasem 120, więc już sama nie wiem. Generalnie na pewno jej to pepti pomogło, więc nie chciałabym z niego rezygnować. Zobaczymy, czy się jutro rzuci na dynię ---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:51 ---------- Dobra idę naprawdę spać, bo przez Was SIE ZNOWU NIE WYŚPIĘ
|
|
#962 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku,mamy IX-X'1
też idę spać.
gardło mnie tak boli , że zaraz zwariuje i kaszle jak gruźlik ![]() zastanawiam się czy iść do lekarza tylko co mi to da skoro i tak nic nie mogę zażywać przy kp.. a z drugiej strony nie chce żeby mi się rzuciło na płuca czy oskrzela :/
|
|
#963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrej nocy Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#964 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tzn. pewnie kiedyś dostanie, ale za dłuższy czas Cytat:
A ja Wam powiem, że niejednokrotnie były spiny i na poczekalni Tylko powody były inne i może mniej się przejmowałyśmy. Jednego jestem pewna - nikt tu celowo nie chce nikogo obrazić czy urazić. Mówię Wam! Tyle bab, tyle czasu, nie ma szans, żeby nie było spiny A pod koniec dnia przecież i tak się kochamy wszystkie, nie? ![]() Do kp/mm dodam tylko tyle, że ja nie piszę o innych, a o sobie. Wybrałam prostszą drogę, zamiast się męczyć i dręczyć, podałam mm. Winna się nie czuję, uważam, że zrobiłam dobrze, ale wiem, że to było prostsze rozwiązanie niż walka o kp. No i ja się wprost przyznaję, że mnie kp nie jara, dwa podejścia, oba zakończone traumatycznie, podziękuję...
|
|
|
#965 |
|
Zadomowienie
|
Aj widzę, że znów się zrobiło gorąco w kwestii kp i mm... Ja tam uważam, że to jest forum i każda ma prawo do wyrażenia swojego zdania na dany temat. Można wymienić się poglądami, ale nie ma co się obrażać i czuć sie urażonym przez opinię innych
Myślę, że jakakolwiek decyzja każdej z nas podyktowana jest w głównej mierze dobrem dziecka. Każda z nas robi insynktownie to co wydaje sie jej być najlepsze dla dziecka i tak właśnie powinno być. Żyjemy w takich a nie innych czasach, mamy duży dostęp do mm, więc w sumie jeśli ktoras z mam ma taką potrzebę, to czemu by z tego nie korzystać skoro ma to być dobre dla niej, jej maluszka i ich spokoju Ja póki co tylko kp, ale absolutnie nie krytykuje i nie oceniam mam mm, bo życie różnie się układa i z pewnością są różne powody podania mm. Najważniejsze to nie popadać w paranoje i pamiętać, że spokojna mama to spokojne i szczęśliwe dziecko, a czy kp czy mm to moim zdaniem bez znaczenia Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#966 | |
|
Zakorzenienie
|
Papalinko dobrze to wszystko ujęłaś
- mój brat się śmieje, że Pola taka grzeczna i nie daje mi w tyłek bo w tyłek daje mi co innego i to dosłownie ) i każda z nas jest bohaterką dla swojego dziecka (i nie tylko).Apropos mojego ogona (obiecuę już ostatni raz o tym pisze ), byłam dziś u chirurga od kręgosłupa - ponoć jakiś najlepszy w całej zatoce. Pokazał mi zdjęcie rtg i wszystko opowiedział. Generalnie nie jest tak źle, a ja duuużo źle zrozumiałam z opisu medycznego (jednak medyczny ang nie jest taki prosty ). Kość jest złamana tylko w jednym miejscu - "urwał się", przemieścił i zagiął do przodu na szczęście tylko jeden ostatni kręg kości ogonowej. Lekarz powiedział, że spokojnie w ciąże mogę zachodzić (naczytałam się, że przy zgięciu kości i tyłozgięciu macicy może być problem z zajście - znowu ten kłamliwy interner) i rodzić naturalnie również. Co więcej, ta kość tak naprawdę w tym miejscu nigdy się nie zrośnie, jedynie jakby zabliźni, więc jest mniejsza szansa, że ponownie się uszkodzi bo będzie bardziej mobilna. Niestety lekarstwa na to nie ma. Muszę odcierpieć swoje - kazał nie siadać najlepiej wcale i wszystko robić na stojąco/leżąco. Dodatkowo duuuużo ćwiczyć - chodzić, biegać i pływać i wzmocnić mięśnie pośladków, wtedy szybciej ma się goić. Z pół roku ma boleć a później powinno być z górki A czemu się stało? Ułożenie dziecka, a przede wszystkim rozmiar główki dziecka - i tu się zgadza bo Pola miała sporą. TZ wziął pół dnia wolnego żeby z Polą zostać bo ja do lekarza, więc po wizycie zrobiliśmy wspólny 2.5h spacer i obkupiliśmy się w gadżety ze standfordu - było extra ![]() ---------- Dopisano o 06:45 ---------- Poprzedni post napisano o 06:37 ---------- Cytat:
2. Nie mam pojęcia ![]() 3. Może unormowało Ci się i pordukujesz juz tyle co Maćko potrzebuje na bieżąco? Moja Pola tez ostatnio je znacznie krócej (standardowo 5 min i nara), ja mniej trochę już ściągam (jeśli jest konieczność) a najda się i przybiera. Cycki też już mam bardziej sflaczałe i nie są tak wypełnione jak przez pierwsze 3 miesiące. Czytałam ostatnio, że to normalne i że wiele kobiet musi wymienic biustonosze na mniejszy rozmiar. Nie wiem ile w tym prawdy ![]() ---------- Dopisano o 06:48 ---------- Poprzedni post napisano o 06:45 ---------- A tak w ogóle co do samego kp to ja to uwielbiam - chyba się uzależniłam Ale przyznaje, że Pola jest świetnym wspólpracownikiem - załapała od pierwszego dnia cyca jak trzeba i nawet nie poraniła sutków ani razu. Od początku najadała się też w maks 15 min ( a teraz to w ogóle 5) i ładnie przybierała. Także otwarcie mówię, że mam farta wielkiego. Miałam z nią jeden tydzień kryzysu kiedy wiła się jak jaszczurka przy cycu i był płacz i krzyk i to była straszna męka. Nie wiem czy bym wytrzymała, gdyby taki stan się utrzymywał bo już czarna rozpacz po kilku dniach mnie ogarniała..---------- Dopisano o 06:49 ---------- Poprzedni post napisano o 06:48 ---------- logoasia, super, że nereczka pracuje jak trzeba. Bardzo się cieszę
|
|
|
|
|
#967 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez agaabuu Czas edycji: 2014-01-30 o 07:25 |
|
|
|
|
#968 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ladan widzę cie ---------- Dopisano o 07:44 ---------- Poprzedni post napisano o 07:37 ---------- kurcze spisałam sie jak głupia i mi wszystko skasowało no nic ide karmić i bawić sie w doktora czyli podawanie syropówi dzień dobry wszystkim |
|
|
|
|
#969 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Hej. Dzięki dziewczyny
W takich sytuacjach żałuję emigracji dziadek mi zabronił przylecieć na pogrzeb babci bo drogo, bo Nina bo ble ble eh...Cytat:
NA BÓL GARDŁA KOBIETY! !! Pol tabletki pyralginy rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody i wypłukać gardło. Może być inna przeciwbolowa np paracet ale żeby się dało rozpuścić trochę. Cytat:
ja nie daję zaraz przed jedzeniem bo potem nie ma miejsca i zaraz po bo mi uleje. Co najmniej godz od posiłku. No i proponuje pińcet razy dziennie![]() Cytat:
chyba się domyślacie że w Norwegii stawiają na ryby ![]() Myślę że to zależy od kraju bo wszędzie są inne produkty regionalne. Np w Pl dlatego wcześnie podaje się jabłko a nie papaję bo jabłko jest regionalne. Ryby podaje się później bo w Pl ciężej o świeże ryby niż o kurczaka. A banana uznaję za wyjątek ![]() Tak sądzę. .. Ale nie chciałabym nikogo obrazić Cytat:
dokładnie. Wiadomo że w Polsce nikt nie da dziecku pulpetow rybnych w białym sosie po 6 miesiącu. Z drugiej strony np w No ostatnio na pietruszce widziałam napis 'warzywo egzotyczne' ![]() Też się ostatnio na tym złapałam chociaż nie powiem, sama ze trzy razy napisałam jak tam nocka u nas ![]() A na koniec dodam: luuuuzu kobiety! Bo nam zmarszczki powychodzą. Jak to moj tż mówi: sytuacja napięta jak baranie jaja No musiałam bo nie byłabym sobą. A propo mojego starego to chyba ma skok jakiś ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
09 października 2013 18:45 Ninka |
||||
|
|
|
#970 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Kładłam się wczoraj z bólem głowy i z bólem się obudziłam, całą noc mnie męczyło. To na pewno zatoki, wczoraj mi bardzo głowę przewiało choć byłam w czapce. Mój Miłek dziś kończy 4 miesiące Z tej okazji prosimy o kciuki, bo po południu idziemy na spotkanie z fizjoterapeutką, mam nadzieję, że nawet jeśli potwierdzi się jakaś asymetria to dostaniemy tylko ćwiczenia w domu. Prawdę mówiąc to ja nie widzę, żeby coś było nie tak, poza tym jednym kciukiem, który rzeczywiście jest czasem w piąstce zaciśnięty. A i muszę się pochwalić Nie mamy takie typowej karuzelki, bo jakoś nie uważałam żeby była potrzebna, kupiłam tylko taką szmacianą zawieszkę z ikea i wczoraj to gdzieś wygrzebałam, zamontowałam też pałąk od niby-karuzelki po Dawidzie, położyłam pod tym Miłka i nie było go 40 minut dziś rano też mogłam spokojnie Dawida ubrać do żłobka bo młody sobie leżał i kopał nóżkami.A teraz nadrabiam
|
|
|
|
#971 |
|
Zakorzenienie
|
czeszko
![]() czytalam wczoraj i mialam sie juz nic nie odzywac ale jednak musze ![]() wkurza mnie nagonka medialna i spoleczna na mamy nie karmiace piersia... wkurza mnie jak ktos kto sam nie mial wiekszych problemow z karmieniem (ok kryzysy ale ktore dalo sie przezwyciezyc) ocenia innych i mowi ze sa leniwe czy cos... nie powiem, dotknelo mnie to, bo dlugo wierzylam wyczytanym/uslyszanym opiniom ze "kazda matka jest w stanie wykarmic swoje dziecko", "ze nawet matka nigdy nie rodzaca jest w stanie karmic" itd... dzisiaj nie wiem ile w tym prawdy a ile kampanii propagujacej karmienie... ja bardzo chcialam karmic, ale moje kp to pasmo ciagnacych sie niepowodzen...w szpitalu nie spalam 5 nocy bo maly byl glodny i caly czas przy piersi, polozne nie chcialy podac mu mm bo mowily ze tak lepiej dla laktacji... oki ssal ale mleka nie przybywalo a ja bylam skrajnie wyczerpana i mialam dosc - jego placzu i samej siebie... potem przyszlam do domu i gdzies tak przez 2 tygodnie dalej katowalam siebie i jego, bo wprawdzie dostawal mm, ale zawsze najpierw przykladalam go do piersi i ssal tak dlugo az nie zaczal sie ostro drzec i rzucac wtedy dawalam mm, a sama walczylam z laktatorem...efekt - mleka nie bylo... wszyscy mi mowili ze mam przestac i dac sobie z tym spokoj, ale ja nie moglam sie pogodzic ze swoja porazka i hmmm z opinia spoleczna? mialam juz tak zryta banie tym "ze kazda moze" ze bylo mi z tym na prawde zle i glupio przyznac sie calemu swiatu ze sie nie udalo...bo uslysze opinie ze jestem leniwa i nie probowalam... w koncu troche dalam sobie na wstrzymanie i przykladalam malego ile sie dalo, ale zrezygnowalam juz z laktatora...stwierdzilam ze lepiej zeby dziecko mialo matke ktora ma czas, zeby sie z nim pobawic czy isc na spacer, niz matke ktora kazda wolna chwile spedza przy laktatorze a efektow tego brak.... ok kp jest wazne ale chyba nie najwazniejsze...gdyby od poczatku mleko lalo mi sie strumieniami to na pewno bym karmila i nawet jakby pojawil sie kryzys to bym walczyla, sama kwestia finansowa jest bardzo duzym plusem...ale ja ani razu nie mialam nawalu, ani razu nie obudzilam sie w mokrej podkoszulce, a mleko calkiem zaniklo mi jak 1 dzien mialam grype zoladkowa i potem to juz nawet kropelka nie splynela... z jednej strony jestem z siebie dumna bo ciaglam ten wozek przez ponad 3 miesiace i mlody malo bo malo ale troche tego mleczka wypil... a z drugiej strony jak slysze/czytam takie komentarze to jest mi przykro ze mi sie nie udalo i wciaz analizuje co jeszcze moglam zrobic, albo co zrobilam zle... na pocieszenie dowiedzialam sie w swieta ze ani moja babcia, ani moja mama tez nie mialy mleka i obie mialy mega ciezkie porody jak ja...wiec czy tak do konca kazda kobieta jest w stanie wykarmic dziecko? Po tym pasmie niepowodzen, kp tez juz mnie tak nie podniecalo, jak napisala Misia... ale nie wiem jak dlugo moze podniecac cos, co ciagle nie wychodzi...co innego kilkudniowy kryzys ktory mozna przetrwac, a co innego ciagly kryzys... No i 50 lat temu, tez byly kobiety ktore nie karmily z jakis tam powodow i ich dzieci zyja i nie umarly z glodu, wiec moze dostep do mleka nie byl tak latwy jak teraz ale mleko bylo... Ja postanowilam ze nie bede nigdy nikogo pytac jak karmi, ani go oceniac... to jest kazdego wolny wybor i nie musi sie przed nikim tlumaczyc czy mu mleko zaniklo bo mu sie nie chce, czy bo chce wino wypic czy z innych powodow... i gratuluje wszystkim ktorym sie udalo! |
|
|
|
#972 |
|
Zakorzenienie
|
papuga robilam juz 2 razy drozdzowki
sa przepysznechoc nie tak rowne i ladne jak twoje dzieji za przepisSent from my GT-S5830 using Wizaz Forum mobile app ---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ---------- rodzixe blizniat na tvn Sent from my GT-S5830 using Wizaz Forum mobile app
|
#973 |
|
Zakorzenienie
|
W DDTVN pan od blizniakow z Woclawka. Trudno mi uwierzyc ze nie dostaj za to kasy.
|
|
#974 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Kochana,tak zrób.
Powiem Ci,że ja miałam z Mają taka przeprawę z piciem płynów Nie uwazam,że źle robię,bo widaomo,co te wszystkie soczki w sobie zawierają. Jesli już, to robimy swiezy sok z marchwi i jabłek i wtedy niech opija się do oporu![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zdrówka Ci życzę!!!! Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
logoasia Super wieści z tą nereczką. Bardzo się cieszę,że wszystko jest w porządku
|
|
|
#975 | |||||
|
Zakorzenienie
|
hej
Cytat:
Cytat:
nie wiem od czego to zależy Cytat:
![]() ja też, ale TZ ostatnio zagadał, że fajnie by było mieć 5lat różnicy wkurzył mnie ![]() Cytat:
Cytat:
czasem mnie ktoś wkurzy, ale za 10 minut mi przechodzi nie umiem się gniewać
|
|
#976 |
|
Zakorzenienie
|
matal Cholercia..żeby to po bananie? A tak jej smakował
![]() Tak w ogóle to mam problem z karminiem Julki. Biedna nie wie jak ma jeść i wypycha język Momentami musze wciskać jej na siłę,bo nie da się nic wepchnąć Ja mam nadzieję,że w końcu się nauczy,bo męczę się przy tym jak diabli Poza tym gada mi do słoika i skupić się nie może Maja to zaraz załapała-już od pirwszej łyzeczki... no ale wiadomo- każde dziecko inne
|
|
#977 |
|
Zakorzenienie
|
a! i jeszcze muszę napisać, że chyba istnieje mamusiowa intuicja
![]() jak wiecie Mikosław już hoho śpi całą noc, dzisiaj w nocy o 1:30 się przebudziłam sama z siebie podeszłam do łóżeczka i coś mnie tknęło sprawdzić pieluszkę i co?- kupa aż się boję myśleć jakby bidulek spał tak do rana ![]() oczywiście się obudził jak go przewijałam, ale dostał cyca i już został u nas w łóżku ![]() mój tato zaraz idzie do reala bo ma przy biurze po pampersy i chusteczki biedny już dzwonił i mu fotki wysłałam
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2014-01-30 o 08:49 |
|
|
|
#978 |
|
Zakorzenienie
|
Muszę się pochwalić,bo normalnie rozpiera mnie duma
![]() ![]() Dostałam 5 z pracy zaliczeniowej- z przedmiotu,który sprawiał mi wiele problemów Pani dr niezła siekiera, więc jak wczoraj zobaczyłam wynik to mnie zamurowało A na dodatek dała mi 5 na koniec,gdzie wychodziło mi 4
|
|
#979 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2014-01-30 o 08:55 |
||
|
|
|
#980 |
|
Zakorzenienie
|
kaska 5 lat ? Juz widzę Twoją minę
|
|
#981 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gorgulek mam jakieś tam ściągnięte, ale zamierzam też kupić. papalinko ![]() ![]() karlson robią się takimi gwiazadami jak co najmniej Wasmiewska, tylko ich dotknęła tragedia, a ona sama ją spowodował. a teraz hit nocy, nakarmiłam mlodego jakoś koło północy i zjadł sporo, przebudziłam sie koło 1 bo coś tam stękał, patrzę a TŻ go karmi, a młody ciągnie ale na spiocha. Pytam TŻ co robi, a ten mówi, że wstał do wc, to stwierdził, że go nakarmi na śpiocha i pójdzie spać. Więc mówię, że ja go już karmiłam....Mina TŻ bezcenna. ![]() ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- Cytat:
![]()
|
|
#982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#983 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no i oczywiście starszy brat też jest ulubieńcem, a jak się wściekają we dwóch z ojcem na łóżku to Miłek na moich rękach by odleciał z radości ![]() Cytat:
![]() bajka ty masz mazde 6? dobrze kojarzę? Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
w takim razie rzeczywiście może być coś z uchem, a łapie się za nie? jest marudna?Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#984 |
|
Zakorzenienie
|
chyba nie muszę dodawać, że zapodałam focha i nawrzesczałam, że za 5 lat to mi picza skiśnie
|
#985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzień dobry
|
|
#987 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dawaj na razie jabłuszko, gruszkę, śliwkę Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie no, ja Was widzę z dziećmi z mniejszą różnicą wieku ![]() En śpiewa w łóżeczku, a ja czekam aż zaśnie, żeby móc poćwiczyć
|
|
|
#988 |
|
Zakorzenienie
|
MatalŻebym ja tu umiała dostac sliwkę albo gruszkę
Widziałam jedynie jabłko z gruszką...
|
|
#989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#990 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja też to lubię oglądać uwielbiam tych jurorów, są prześmieszni Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:12.

Zresztą teraz czasem zje 30 a czasem 120, więc już sama nie wiem. Generalnie na pewno jej to pepti pomogło, więc nie chciałabym z niego rezygnować. Zobaczymy, czy się jutro rzuci na dynię

[/RIGHT]

no nic ide karmić i bawić sie w doktora czyli podawanie syropów

wkurzył mnie 

i kurcze naciąganie tego biednego napletka żeby bakterie się nie zbierały... a do tego wszystkiego mamy jeszcze skok, Marcin nontoper na rękach