|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku | |||
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 5,71% |
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy |
2 | 5,71% |
Mamusie sierpień 2014 ! |
10 | 28,57% |
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują |
1 | 2,86% |
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki |
4 | 11,43% |
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach |
0 | 0% |
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy |
4 | 11,43% |
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! |
12 | 34,29% |
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie sierpień 2014
Cytat:
![]() ![]() jak tylko znajde ten link, to na pewno wkleję ![]() Zaczarowana cieszę się, że u Ciebie w końcu poprawa jeśli chodzi o samopoczucie ![]() Trzymam kciuki żeby już wszystko było dobrze ![]() Cytat:
![]() ![]() Oj kochana, ale mi narobiłaś smaka na barszczyk ( który jest moją ulubioną zupą ![]() to co wpadam po pracy, skoro zapraszasz!! ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2072 |
Wtajemniczenie
|
Bezpośrednia przełożona przyjęła do wiadomości
![]() ![]() ![]()
#2073 |
Rozeznanie
|
Ja dziś mam 13t0d czyli według tego co na pierwszej stronce pisze wczoraj skończyłam 1 trymestr a jutro zaczynam drugi trymestr
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#2074 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zapraszam ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Są dwa podejścia co do terminu końca I trymestru. Ja też wg tego z pierwszej strony naszego wątku liczę.
![]() |
#2075 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wiedziałam, że zakupy spożywcze mogą tak męczyć - wózek i tak pchała mama, torby cięższe też mi do domu wniosła, aż mnie serce bolało, że mi tak wszystko nosi. Takie lekkie sama wzięłam. Właśnie zjadłam obiad. Kupiłam dzisiaj truskawki ![]() ![]() Nie mogę już doczekać się wizyty żeby zobaczyć Maleństwo (7.02 prenatalne, 10.02 gin prowadzący ciąże), tyyyyyyle czasu jeszcze.... ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- mój TŻ powiedział, że jakby widział mnie rozkroczoną na fotelu u gina i obcego faceta patrzącego mi między nogi, to by nerwowo nie wytrzymał. Jak mu powiedziałam, jak wygląda usg dopochwowe, to biedny miał przerażenie w oczach. Tak więc, mój TŻ wejdzie ze mną dopiero do gabinetu na usg przez brzuszek ![]()
"Jeszcze Cię nie znam, a już Cię kocham." /Susan Dempsey/ Edytowane przez UmiZumi Czas edycji: 2014-01-30 o 14:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2076 | ||||
Przyczajenie
|
Cytat:
Bardzo bardzo bardzo dziekuje za informacje ![]() zaczarowanadlaniego jesli moge jeszcze prosic twojego chlopaka, czy wie jak to jest, jesli jestem na zwolnieniu bardzo dlugo (juz rok i 2 miesiace - po operacji reki i ponownym nawrocie sytuacji sprzed operacji) i dostaje od dluzszego czasu juz nie 100 % pensji, tylko chyba 60%, a teraz jestem w ciazy, to przysluguje mi wyrownanie tego brakującego 40% za czas od kiedy jestem w ciazy? i w jaki sposob to zglosic, komu i od kogo odzyskac?? z tym, zena razie ani pracodawcy ani kasy chorych nie poinformowalam o ciazy, bo pracodawcy sie boje, a do kasy chorych nawet nie przyszlo mi do lowy zeby zglaszac, bo myslam ze nie ma to znaczenia. poza tym jest jeszcze sprawa tej mowjej umowy, ktora niby jest, ale jej nie ma... mam pewne obawy, bo przez kilka miesiecy bycia na chorobowym - dostawalam co miesiac od pracodawcy takie cos jak u nas chyba RMUA - tutaj to jest LOHNabbrechnung, to bylo od listopada (wtedy zachorowalam) az do lipca, a od lipca nic... a ja sie boje z moim pracodawca kontaktowac bo to jest ciezki przypadek, dziala troche nie fair z obcokrajowcami (np. kolezanka byla na chorobowym od konca lipca do ktoregos sierpnia, i dopiero jak wrocila z chorobowego to powiadomili ja o KUNDIGUNG- wypowiedzeniu, wystawionym na koniec lipca, co jest teoretycznie niezgodne z prawem, do tego ona stracila prawo do zasilku dla bezrobotnych, bo mogla sie zglosic do urzedu w ciagu 3 dni od wystawienia wypowiedzenia, a dostala go z miesiecznym opoznieniem). w kazdym razie jej przyklad pokazuje ze moja szefowa robi co chce i ja sie boje ze mimo wszystko cos zrobi na moja niekorzysc :/ boje sie np. ze ta umowe mogla jakos podrobic, i ze ja juz moze wcale tam nie pracuje a nawet o ym nie wiem... duzo tego, ale mam nadzieje, ze w miare zrozumiale napisalam... zaczarowanadlaniego bardzo prosze,napisz jesli twoj chlopak bedzie wiedzial cos na ten temat ![]() a tak w ogole to koniecznie posuzkaj innego gina, ta babka jakas niepowazna jest nie poinformowala cie, ze mozesz brac czopki, a jeszcze z pretensjami do was... szok. mam nadzieje ze dzis czujesz sie juz lepiej ![]() ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2077 | |
Wtajemniczenie
|
U mnie dziś ostatni dzień I trymestru
![]() Tak Was sobie czytam, a ostatnio ledwo co nadrabiałam, taka zmęczona byłam i miałam sporo stresu w pracy.. Pisałyście o wyliczeniach chorobowego. Tak, jest to średnia z ostatnich 12 pensji, z tym, że jeśli w ostatnich 3 miesiącach kalendarzowych miałyście jakieś zwolnienie to wówczas średnia jest brana z tamtego czasu.. Ja jestem właśnie w takiej głupiej sytuacji ![]() Zastanawiam się czy się wspomóc urlopem wypoczynkowym, żeby przeżyć ten czas :/ Co do ćwiczeń w ciąży, to na stronie jednego z fitness jest taki opis: Cytat:
![]()
![]() |
#2078 | |
Przyczajenie
|
ooo to spory kawalek ode mnie, ja w niedersachsen, mala miejscowosc surowld kolo tez malego papenburga
![]() a jeszcze przypomnialo mi sie co do tych 2 tys euro , oktorych pisalas, ze sie dostaje za urodzenie w twoim landzie - u mnie chyba nie ma czegos takiego, a jesli tak to raczej dla obywateli niemieckich, z tego co sie pytalam kolezanki, bo ona tu rodzila, to nic nie dostala, ale to bylo ok 9 lat temu, nie wie jak jest teraz. ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Cytat:
![]() Hannover to jeszcze Niedersachsen, prawda?? moze ty wiesz, czy przysluguje nam jakas kwota za urodzenie, tak jak pisala zaczarowanadlaniego, ze u niej w landzie jest 2 tys euro. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2079 | |
Zakorzenienie
|
A wiec, jezeli chodzi o umowe to naprawde glupio ze jej niemasz ale jak juz pisalem to obojetne czy jestes na 400 basis czy wyzej.
Twoja operacja niema nic do rzeczy ponioewaz to calkiem cos innego. Jak narazie dobrze zrobila. To znaczy ze dostajesz 60 % od 6 tygodnia choroby. Ale ciaza to cos CALKIEM innego to jest poprostu jakby inna “choroba” a wiec idziesz do lekarza on wystawi od np. dzisiejszego dnia zaswiadczenie I od dzisaj dostajesz znowu w 100% . A ubezpieczenie dopiero napisze jak dziecko sie urodzi wtedy musisz tylko powiedziec czy chcesz rok dostawac 100% pensij czy 3 lata mniejsza. To co zrobila z kolezanka to bzdura ja bym babke zaraz pozwal o Kündigungsschutzklage ale to inna bajka. Jezeli ta wczesniejsza umowa jest na czas nieokreslony (unbefristet) to NIC nie moze zrobic a jezeli jest okreslona do tego I tego miesiaca to do tego miesiaca dostaniesz pieniadze jezeli nei to nie moze nic zrobic I MUSI placic do narodzin dziecka 100% ! ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Cytat:
watpie czy obywatelstwo ma cos do rzeczy bo jak dziecko urodzi sie w niemczech to ma niemieckie obywatelstwo rowniez radze ci zebys z kims pogadala bo zycie w nieswiadomosci to nie jest dobre wyjscie zwlaszcza ze spodziewasz sie malenstwa |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2080 | |
Zadomowienie
|
![]()
[QUOTE=zaczarowanadlaniego ;44886213
z jakiego powodu bylas ortopedy ? dla kontroli czy dlatego ze masz problem z kregoslupem ?[/QUOTE] Od 10 lat nieokreslony problem ale teraz juz wiem co jest Jak bede cwiczyla po ciazy to poczuje sie lepiej ![]() ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny jak to jest z tym becikowym i innymi dodatkami na dziecko w Polsce? wiecie co robic zeby je dostac? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2081 |
Zadomowienie
|
zaczarowanadlaniego super że już się świetnie czujesz i paznokcie malujesz. Oby tak dalej
![]() mamuska11 ciesze sie razem z toba ![]() ![]() UmiZumi ze mnie tez sie smieja ze zachcianki mam ![]() Pozniej wszyscy juz siedza, mama tam cos szykuje w kuchni i tata i moj TZ wolaja:bigos! no dawac Bigos! haha ci co wiedzieli o co chodzi sie smiali a pozostali nie wiedzieli o co chodzi jak wyjasnilam im ze mi sie marzy bigos od godziny to wszyscy razem zaczelismy wolać Bigos! haha nigdy tego nie zapomne ![]()
![]() |
#2082 | |
Rozeznanie
|
Dziewczyny czy wy też czujecie się w ciąż zmęczone ? Ja na nic nie mam sił nawet nie mama siły leżeć przy kompie czy tv oglądać. Rano jak wstanę to jestem pełna energii ale ta energia pryska wraz ze zjedzeniem śniadania
![]() ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2083 |
Zadomowienie
|
Też przyczajam się do tego tematu o becikowym
![]() Anaforko ja mam tak całe dnie ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2084 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2085 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez anius_7 Czas edycji: 2014-01-30 o 16:05 |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2086 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny jakie witaminy macie zamiar brać w II trymestrze zamiast kwasu foliowego?
Coś mi się kojarzy, że mój gin wspominał o Prenatalu.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2087 | |
Rozeznanie
|
serek wiejski+ truskawki (niestety mrożone) = moja nowa miłość
![]() ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
![]() |
#2088 |
Rozeznanie
|
Hej
pentuerka dziękuję Ci za odpowiedź ![]() Widziałam że pisałyście o plamieniu lub jego braku. Do tej pory niczego takiego u siebie nie zauważyłam, bardzo się z tego cieszę i współczuję wszystkim dziewczyną które plamią i denerwują się przez to. Właściwie to ja nie mam o czym pisać na forum.. Nic mi nie jest, czasem wątpię w to że jestem w ciąży bo objawów praktycznie nie mam. Czasem jestem zmęczona, choć spać chodzę dość późno i często sikam.. Nigdy nie było mi niedobrze, nie mdli mnie i tym bardziej nie wymiotuję. Nie mam zachcianek, gotuję tak jak zawsze i nawet jak czytam o tym co Wy jadłyście to mnie to nie rusza.. taka jestem inna ![]() Zapisałam się dziś na usg połówkowe na.. 22 marca, będę wtedy w 22tyg. Ostatnio na genetyczne zbyt późno zadzwoniłam i nie miałam robionego na nfz, tym razem udało się i nie będę płacić ![]() Trochę wkurzam się że tak długo muszę czekać na kolejną wizytę, ostatnią miałam 17 stycznia, a kolejną zaplanowaną mam na 21 lutego.. strasznie długo i rozważam czy nie iść wcześniej prywatnie bo tamte to na nfz ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Ja biorę Pregna PLUS |
![]() ![]() |
![]() |
#2089 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hahahaha faceci ![]() Myślę, że mój mąż zachowałby zdrowy rozsądek...dla niego lekarz to lekarz. Chociaż jak wybierałam lekarza położnika to zapytał czemu na liście sami mężczyźni... ![]() a tutaj coś na wywołanie uśmiechu na Waszych buziach ... kto wie może i łezka wzruszenia się pojawi ![]() Już od 16-17 tygodnia podobno maluszek będzie nas słyszeć. Wyczytałam nawet, że mamy się nie przejmować, gdy słoń nadepnął nam na ucho i śpiewać do brzuszka....dziecko uwielbia nasz ton głosu. Więc ...... W górze tyle gwiazd, W dole tyle miast. Gwiazdy miastom dają znać, Że dzieci muszą spać! Ach śpij, kochanie. Jeśli gwiazdkę z nieba chcesz - dostaniesz. Czego pragniesz, daj mi znać. Ja Ci wszystko mogę dać. Więc dlaczego nie chcesz spać? Ach śpij, bo właśnie Księżyc ziewa i za chwilę zaśnie. A gdy rano przyjdzie świt, Księżycowi będzie wstyd, Że on zasnął, a nie Ty. Aaaa, aaaaa Były sobie kotki dwa. Aaaa, aaaa Szaro-bure, szaro-bure obydwa Ach śpij, bo nocą, Kiedy gwiazdy się na niebie złocą, Wszystkie dzieci, nawet złe, Pogrążone są we śnie, A Ty jeden (jedna) tylko nie.
![]() |
#2090 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2091 |
Raczkowanie
|
Się śmiej, śpiewam to dzień w dzień od 3,5 lat, od jakiegoś czasu jednocześnie śpiewam i książkę czytam bo tak mam opanowane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2092 |
Zakorzenienie
|
mam ochote na spaghetti z brokulami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2093 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#2094 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzis bylam na wizycie u gin Malenstwo ma 38 mm I machalo raczkami I nozkami ![]() ![]()
![]() |
#2095 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
dopiero ostatanio wyczaiłam, ze najlepeij brac je w trakcie jedzenia, bo wtedy nie mam mdlosci, nie odbija mi sie i nie mam takiego dziwnego uczucia jak sie rozpuszczaja w zoladku ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ---------- Cytat:
gratuluje ![]() ![]() o kindergeld slyszalam, nie bylam pewna tylko jak dlugo sie dostaje i w jakiej wysokosci. ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- [QUOTE=zaczarowanadlaniego ;44890203]A wiec, jezeli chodzi o umowe to naprawde glupio ze jej niemasz ale jak juz pisalem to obojetne czy jestes na 400 basis czy wyzej. Twoja operacja niema nic do rzeczy ponioewaz to calkiem cos innego. Jak narazie dobrze zrobila. To znaczy ze dostajesz 60 % od 6 tygodnia choroby. Ale ciaza to cos CALKIEM innego to jest poprostu jakby inna “choroba” a wiec idziesz do lekarza on wystawi od np. dzisiejszego dnia zaswiadczenie I od dzisaj dostajesz znowu w 100% . A ubezpieczenie dopiero napisze jak dziecko sie urodzi przeprzaszam, ze tak dopytuje ale... zglaszam ciaze pracodawcy poprzez przekazanie zaswiadczenia od ginekologa o ciazy tak? a kasie chorych dopiero po urodzeniu dziecka? bo nie wiem czy dobrze zrozumialam ![]() wtedy musisz tylko powiedziec czy chcesz rok dostawac 100% pensij czy 3 lata mniejsza. To co zrobila z kolezanka to bzdura ja bym babke zaraz pozwal o Kündigungsschutzklage ale to inna bajka. [B] Jezeli ta wczesniejsza umowa jest na czas nieokreslony (unbefristet) to NIC nie moze zrobic a jezeli jest okreslona do tego I tego miesiaca to do tego miesiaca dostaniesz pieniadze jezeli nei to nie moze nic zrobic I MUSI placic do narodzin dziecka 100% ! wyciagnelam ta stara umowe - na 400basis. tam w jedenym z podpunktow jest napisane tak: "Der Arbeitnehmer beginnt seine Tatigkeit nach Massgabe dieses Vertrages am 01.04.2012. Vor Beginn der Tatigkeit ist die ordentliche Kundigung des Anstellungsvertrages ausgeschlossen." ja to rozumiem tak, ze rozpoczecie stosunku pracy nastepuje stosownie do umowy dnia 01.04.2012 to drugie zdanie dotyczace wypowiedzenia nie do konca rozumiem ![]() ta umowa byla od kwietnia do maja, bo od czerwca NIBY przeszlam na wyzsza stawke, ok 550 euro i tam mialam juz placone ubezpieczenie |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2096 |
Rozeznanie
|
Cześć, dzięki Wam za trzymanie kciukow
![]() ![]() ![]()
#2097 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
super! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2098 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mniam. Ja od czasu ciąży byłam niezliczoną ilość razy na naleśniku z jagodami w "Manekinie" ![]() ![]()
![]() |
#2099 |
Zadomowienie
|
MMMMM ciekawie to zabrzmiało.. jak ci zostanie to się podziel
![]() White cafe no to świetnie ![]() ![]() Ja się dziś dowiedziałam że mam w rodzinie kogoś kto też jest tam samo w ciąży jak ja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2100 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez mamuska11 Czas edycji: 2014-01-30 o 18:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:15.