Mamusie sierpień 2014 - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! 2 5,71%
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy 2 5,71%
Mamusie sierpień 2014 ! 10 28,57%
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują 1 2,86%
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki 4 11,43%
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach 0 0%
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy 4 11,43%
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! 12 34,29%
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-30, 12:56   #2071
malutka100
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie sierpień 2014

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
A właśnie powinnaś się cieszyć, że masz takie bezobjawowe dni I nie nakręcaj się tymi "życzliwymi" znajomymi. Wszystko będzie dobrze

Wiem, że dużo tu u nas zagrożeń i problemów, ale może jednak któraś mi poradzi. Zanim zapiszę się na basen lub fitness minie pewnie trochę czasu a ja już zaczynam się źle czuć ze sobą. Są gdzieś w necie jakieś ćwiczenia typu Chodakowska itp, żeby można było porobić w domu i mieć 100% pewność, że to bezpieczne?
takie ćwiczenia są i to dość sporo, bo ostatnio również szukałam ostatnio znalazłam jakiś zestaw ćwiczeń opracowany specjalnie dla cieżarnych przez jakiegoś fizjoterapeutę, do tego były o ile dobrze pamiętam na stronie jakiegoś szpitala, więc wydają się całkowicie bezpieczne
jak tylko znajde ten link, to na pewno wkleję

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
lepiej jem pije czopki pomogly nawet paznokcie maluje
Zaczarowana cieszę się, że u Ciebie w końcu poprawa jeśli chodzi o samopoczucie tak mi Cię było szkoda, mnie męczyły nudności w umiarkowanym stopniu a i tak miałam ich serdecznie dość, to co dopiero Ty się biedna nacierpiałaś...
Trzymam kciuki żeby już wszystko było dobrze

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Super, że wróciłaś z dobrymi wieściami

Zadowoleni, że wrócisz później do pracy?

Byłam u 3 ginekologów na usg dopochwowym podczas ciąży. Na każdym był mąż. Żaden z lekarzy nie miał nic przeciwko. Jedna pani dr nawet poprosiła męża jeszcze bliżej, żeby lepiej widział na monitorze.
Też nie rozumiem wytłumaczenia lekarza, że faceci różnie reagują. Przecież to nic czego by nie widzieli Może to tylko wymówka lekarza...

Kto ma ochotę na domowy czerwony barszcz z pasztecikami, zapraszam Ugotowałam gar jak dla wojska W ciąży muszę raz w tygodniu zjeść barszcz. Taka zachcianka
no właśnie, dziwną ten ginekolog wymyślił wymówkę chociaż dziewczyny, może rzeczywiście trafił mu się jakiś "narwany" mąż, któremu się to badanie nie spodobało i teraz woli uważać.

Oj kochana, ale mi narobiłaś smaka na barszczyk ( który jest moją ulubioną zupą), siedzę jeszcze w pracy, została mi godzinka a tak bym sobie zjadła jakiś ciepły posiłek...

to co wpadam po pracy, skoro zapraszasz!!
malutka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-30, 13:14   #2072
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Zadowoleni, że wrócisz później do pracy?
Bezpośrednia przełożona przyjęła do wiadomości Nie ucieszyła się, ani nie zmartwiła zbytnio Nadal mamy pewien zastój w firmie, więc nie zginą beze mnie
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-30, 13:26   #2073
mamuska11
Rozeznanie

Ja dziś mam 13t0d czyli według tego co na pierwszej stronce pisze wczoraj skończyłam 1 trymestr a jutro zaczynam drugi trymestr każdy kalkulator pokazuje mi inaczej dlatego wole sugerować sie tym z pierwszej strony forum

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
mamuska11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-30, 13:40   #2074
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
no właśnie, dziwną ten ginekolog wymyślił wymówkę chociaż dziewczyny, może rzeczywiście trafił mu się jakiś "narwany" mąż, któremu się to badanie nie spodobało i teraz woli uważać.

Oj kochana, ale mi narobiłaś smaka na barszczyk ( który jest moją ulubioną zupą), siedzę jeszcze w pracy, została mi godzinka a tak bym sobie zjadła jakiś ciepły posiłek...

to co wpadam po pracy, skoro zapraszasz!!
Może jakiś mąż nie spodziewał się, że badanie usg może być dopochwowe

Zapraszam na którą podgrzewać?

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Bezpośrednia przełożona przyjęła do wiadomości Nie ucieszyła się, ani nie zmartwiła zbytnio Nadal mamy pewien zastój w firmie, więc nie zginą beze mnie
Dobrze, że całkiem nieźle to przyjęła

Cytat:
Napisane przez mamuska11 Pokaż wiadomość
Ja dziś mam 13t0d czyli według tego co na pierwszej stronce pisze wczoraj skończyłam 1 trymestr a jutro zaczynam drugi trymestr każdy kalkulator pokazuje mi inaczej dlatego wole sugerować sie tym z pierwszej strony forum
Są dwa podejścia co do terminu końca I trymestru. Ja też wg tego z pierwszej strony naszego wątku liczę.
Stary 2014-01-30, 14:11   #2075
UmiZumi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez estella18 Pokaż wiadomość
uff nadrobiłam was
Dzięki za przyjęcie U mnie na szczęście kaszel ustaje po syropie z buraków. Tylko ból gardła, ale to już rzecz, która chociaż nie męczy
Też w ciąży całe szczęście nie miałam krwawienia, chociaż przy niektórych bólach brzucha leciałam sprawdzić czy nic nie ma - bałam się. Za to mam duuuużo śluzu, ale to chyba normalne
u mnie też sporo śluzu. Jak pierwszy raz poczułam jego ogrom, to latałam co 10 min do łazienki sprawdzać, czy nie krwawię. Na szczęście u mnie ani razu się nie pojawiło. Wystarczy, że mnie bóle brzucha stresowały - ostatnio bolał mnie brzuch w ostatni weekend, ale to przez mega wzdęcie. Od kilku dni mam spokój (odpukać) i oby tak zostało.
Nie wiedziałam, że zakupy spożywcze mogą tak męczyć - wózek i tak pchała mama, torby cięższe też mi do domu wniosła, aż mnie serce bolało, że mi tak wszystko nosi. Takie lekkie sama wzięłam. Właśnie zjadłam obiad.

Kupiłam dzisiaj truskawki mrożone, bo świeżych nie było, ale truskawki w domu wszyscy się śmieją, bo od jakiś 2-3 tygodni gadam, że zjadłabym truskawki - raz już mi się zdarzyło, dzisiaj też będą. Taka moja zachcianka.

Nie mogę już doczekać się wizyty żeby zobaczyć Maleństwo (7.02 prenatalne, 10.02 gin prowadzący ciąże), tyyyyyyle czasu jeszcze....

---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

mój TŻ powiedział, że jakby widział mnie rozkroczoną na fotelu u gina i obcego faceta patrzącego mi między nogi, to by nerwowo nie wytrzymał. Jak mu powiedziałam, jak wygląda usg dopochwowe, to biedny miał przerażenie w oczach. Tak więc, mój TŻ wejdzie ze mną dopiero do gabinetu na usg przez brzuszek I o ile uda mu się dostać wolne wtedy w pracy, bo w godzinach, w których mój lekarz przyjmuje mąż siedzi w pracy w innym mieście.

Edytowane przez UmiZumi
Czas edycji: 2014-01-30 o 14:12
UmiZumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-30, 14:38   #2076
niunia13140710
Przyczajenie

Cytat:
wczoraj wieczorem ' wzielam ' czopka i zasnelam jak dziecko o 20, budzialm sie czesto bo pic mi sie chcialo, ale sie nie dziwie bo w dzien prawie nic nie pilam. Rano tez ' wzielam ' czopka i po pol godzinie poczulam burczenie w brzuchu w koncu wczoraj nic nie jadlam wiec chyba czopek pomaga

nie ogarniam mojego ginekologa, moj chlopak wczoraj do niej zadzwonil i mowil ze znowu nic nie jem i nie pije i nie moge wziac tabletki i ze nie wie co robic a ona ja myslalam ze ona juz dawno bierze czopki skoro tak czesto wymiotuje. Wkurzylam sie bo nic nie mowila ze sa czopki na wymioty ( ja sama nie wiedzialam ze cos takiego jest bo moge uzywac tylko Vomex A ) a okazolo sie ze czopki nazywaja sie rowniez Vomex A.. zamiast od razu na wizycie powiedziec to ta miala pretensje.

chyba bede musiala zmienic ginekologa bo mi sie nie podoba jej sposob podejscie

---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ----------

hejka sory ze dopiero dzisiaj ale wczoraj szybko zasnelam
przed chwila chlopak mi napisal :

'A wiec, kobieta w ciazy jest w niemczech „nietykalna“. Od momentu kiedy gin. potwierdzi ci ze jestes w ciazy nie zaleznie w jakim tygodniu jestes oddajesz swistek od lekarza (Bescheinigung über die Schwangerschaft) pracodawcy i od tego momenty nie musisz przychodzic do pracy. Pracodawca MUSI wyplacac ci do narodzin dziecka 100% ustalonej wypalty.
Pracodawca nie moze cie zwolnic. To jest podobna sytuacja jak na normalnym zwolnieniu lekarskim (podczas zwolnienia lekarskiego nie wolno zwalniac pracownikow).
Jezeli masz sie “zanudzic na smierc” to wolno ci do 6 tygodni przed terminem narodzin I od 8 tygodnia po narodzinach pracowac (To jest tylko z wlasnej woli jezeli naprawde ma ci sie nudzic I nie wytrzymasz w domu, ja osobiscie sadze ze kobieta w ciazy powinna sobie odpoczywac w domku)

Kiedy urodzi sie malenstwo nie dostajesz juz pieniedzy od pracodawcy tylko pracodawca wypelnia wniosek do twojej kasy chorych zeby oni pokryli koszty ( wyplate).
Wtedy kasa chorych wysle ci list z zapytaniem czy chesz Mutterschaft/Elternzeit wystawic na rok czy na 3 lata. Jezeli zdecydujesz sie na rok to przez rok dostaniesz 100% pensij co miesiac. Jezeli na 3 lata to wylicza ci procentualnie jakas miejsza stawke ale wtedy dostaniesz ja przez 3 lata.

W Baden-Württemberg (niewiem jak w innych landach) dostajesz po narodzinach 2.000,00 Euro pieniedzy rodzinnych (Elterngeld) rowniez ta kwote mozesz ustalic zeby dostawac mniej ale przez dluzszy okres podzielone na “raty” no I oczywiscie 140 Euro miesiecznie pieniedzy za dziecko (Kindergeld)

A wiec nie boj sie niczego, wez zaswiadczenie od gin. ze jestes w ciazy, oddaj pracodawcy i ciesz sie ciaza
Obojetnie czy masz 400Euro-Basis czy wiecej Beschäftigungsverbot I Mutterschaft jak juz napisalem na gorze robia z ciebie nietykalna ciezarna '

Bardzo bardzo bardzo dziekuje za informacje
zaczarowanadlaniego jesli moge jeszcze prosic twojego chlopaka, czy wie jak to jest, jesli jestem na zwolnieniu bardzo dlugo (juz rok i 2 miesiace - po operacji reki i ponownym nawrocie sytuacji sprzed operacji) i dostaje od dluzszego czasu juz nie 100 % pensji, tylko chyba 60%, a teraz jestem w ciazy, to przysluguje mi wyrownanie tego brakującego 40% za czas od kiedy jestem w ciazy? i w jaki sposob to zglosic, komu i od kogo odzyskac??

z tym, zena razie ani pracodawcy ani kasy chorych nie poinformowalam o ciazy, bo pracodawcy sie boje, a do kasy chorych nawet nie przyszlo mi do lowy zeby zglaszac, bo myslam ze nie ma to znaczenia.

poza tym jest jeszcze sprawa tej mowjej umowy, ktora niby jest, ale jej nie ma... mam pewne obawy, bo przez kilka miesiecy bycia na chorobowym - dostawalam co miesiac od pracodawcy takie cos jak u nas chyba RMUA - tutaj to jest LOHNabbrechnung, to bylo od listopada (wtedy zachorowalam) az do lipca, a od lipca nic... a ja sie boje z moim pracodawca kontaktowac bo to jest ciezki przypadek, dziala troche nie fair z obcokrajowcami (np. kolezanka byla na chorobowym od konca lipca do ktoregos sierpnia, i dopiero jak wrocila z chorobowego to powiadomili ja o KUNDIGUNG- wypowiedzeniu, wystawionym na koniec lipca, co jest teoretycznie niezgodne z prawem, do tego ona stracila prawo do zasilku dla bezrobotnych, bo mogla sie zglosic do urzedu w ciagu 3 dni od wystawienia wypowiedzenia, a dostala go z miesiecznym opoznieniem). w kazdym razie jej przyklad pokazuje ze moja szefowa robi co chce i ja sie boje ze mimo wszystko cos zrobi na moja niekorzysc :/ boje sie np. ze ta umowe mogla jakos podrobic, i ze ja juz moze wcale tam nie pracuje a nawet o ym nie wiem... duzo tego, ale mam nadzieje, ze w miare zrozumiale napisalam... zaczarowanadlaniego bardzo prosze,napisz jesli twoj chlopak bedzie wiedzial cos na ten temat

a tak w ogole to koniecznie posuzkaj innego gina, ta babka jakas niepowazna jest nie poinformowala cie, ze mozesz brac czopki, a jeszcze z pretensjami do was... szok. mam nadzieje ze dzis czujesz sie juz lepiej

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Cytat:

Po 35 rż ma się refundowane to badanie, ale PTG rekomenduje usg genetyczne KAŻDEJ ciężarnej.
w takim razie nie wiedzialam... czyli musze zapytac gina o te badania, tak? bo on sam o tym mi nie mowil.

---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Sporo pieniedzy sie dostaje w Niemczech, szkoda ze w PL tyle nie daja
tez jestem w szoku, ze tyle mozna dostac, tylko pewnie sporo papierow do wypelnienia, a jak sie kujeje z jezyime to problem sie robi... w kazdym razie dobrze wiedziec, co czlowiekowi przysluguje

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Cytat:
Napisane przez White Cafe Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny. Ide dzis na genetyczne, mam nadzieje ze przebije sie przez zaspy i dowiem sie samych dobrych rzeczy o moim okruszku
trzymam kciuki na pewno bedzie dobrze
niunia13140710 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-30, 14:42   #2077
asix86
Wtajemniczenie

U mnie dziś ostatni dzień I trymestru .

Tak Was sobie czytam, a ostatnio ledwo co nadrabiałam, taka zmęczona byłam i miałam sporo stresu w pracy..

Pisałyście o wyliczeniach chorobowego. Tak, jest to średnia z ostatnich 12 pensji, z tym, że jeśli w ostatnich 3 miesiącach kalendarzowych miałyście jakieś zwolnienie to wówczas średnia jest brana z tamtego czasu..
Ja jestem właśnie w takiej głupiej sytuacji i zastanawiam się czy pracować cały luty/marzec, żeby mieć potem wyższe chorobowe/macierzyńskie. Dodam, że czuję się średnio (praca siedząca - ból pleców) i lekarz jak najbardziej popiera zwolnienie..
Zastanawiam się czy się wspomóc urlopem wypoczynkowym, żeby przeżyć ten czas :/

Co do ćwiczeń w ciąży, to na stronie jednego z fitness jest taki opis:
Cytat:
To zajęcia dla kobiet w ciąży zaproponowane przez Katarzynę Sempolską, znaną z programów dla mam i dzieci w TVN Style. Program “A9M” jest bezpieczną formą ćwiczeń mającą za zadanie przygotować Cię do trudów porodu i zapewnić szybszy powrót do formy w okresie połogu. Bazuje na technice Pilates, Jodze i treningu Body Ball. Wykorzystywane w lekcji piłki zapewniają podparcie, odciążają stawy i uczą wyczucia równowagi. Każde zajęcia kończą się aktywnym relaksem, dzięki któremu poznasz swoje ciało i nauczysz się je rozluźniać. To nieoceniona umiejętność, niezwykle przydatna w trakcie porodu, która pomoże Ci zregenerować się i odzyskać siły w przerwie między skurczami.
czyli można by poszukać w internecie ćwiczeń oferowanych przez tą Panią .
Stary 2014-01-30, 14:49   #2078
niunia13140710
Przyczajenie

Cytat:
ja mieszkam w Esslingen niedaleko Stuttgartu
ooo to spory kawalek ode mnie, ja w niedersachsen, mala miejscowosc surowld kolo tez malego papenburga

a jeszcze przypomnialo mi sie co do tych 2 tys euro , oktorych pisalas, ze sie dostaje za urodzenie w twoim landzie - u mnie chyba nie ma czegos takiego, a jesli tak to raczej dla obywateli niemieckich, z tego co sie pytalam kolezanki, bo ona tu rodzila, to nic nie dostala, ale to bylo ok 9 lat temu, nie wie jak jest teraz.

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

Cytat:
Napisane przez AgnesD Pokaż wiadomość
niunia13140710 mieszkam w Hanowerze

Oczywiscie nie musisz sie zglaszac wczesniej to nie jest jakis wymog. Ale pozniej niema zbednej papierologi I tylko idziesz I rodzisz a oni juz wszystko wiedza o Tobie.
ale masz racje, lepiej zglosic sie wczesniej i pozniej miec spokoj dziei za info.

Hannover to jeszcze Niedersachsen, prawda?? moze ty wiesz, czy przysluguje nam jakas kwota za urodzenie, tak jak pisala zaczarowanadlaniego, ze u niej w landzie jest 2 tys euro.
Stary 2014-01-30, 15:03   #2079
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia13140710 Pokaż wiadomość
Bardzo bardzo bardzo dziekuje za informacje
A wiec, jezeli chodzi o umowe to naprawde glupio ze jej niemasz ale jak juz pisalem to obojetne czy jestes na 400 basis czy wyzej.
Twoja operacja niema nic do rzeczy ponioewaz to calkiem cos innego. Jak narazie dobrze zrobila. To znaczy ze dostajesz 60 % od 6 tygodnia choroby. Ale ciaza to cos CALKIEM innego to jest poprostu jakby inna “choroba” a wiec idziesz do lekarza on wystawi od np. dzisiejszego dnia zaswiadczenie I od dzisaj dostajesz znowu w 100% . A ubezpieczenie dopiero napisze jak dziecko sie urodzi wtedy musisz tylko powiedziec czy chcesz rok dostawac 100% pensij czy 3 lata mniejsza. To co zrobila z kolezanka to bzdura ja bym babke zaraz pozwal o Kündigungsschutzklage ale to inna bajka. Jezeli ta wczesniejsza umowa jest na czas nieokreslony (unbefristet) to NIC nie moze zrobic a jezeli jest okreslona do tego I tego miesiaca to do tego miesiaca dostaniesz pieniadze jezeli nei to nie moze nic zrobic I MUSI placic do narodzin dziecka 100% !

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

Cytat:
a jeszcze przypomnialo mi sie co do tych 2 tys euro , oktorych pisalas, ze sie dostaje za urodzenie w twoim landzie - u mnie chyba nie ma czegos takiego, a jesli tak to raczej dla obywateli niemieckich, z tego co sie pytalam kolezanki, bo ona tu rodzila, to nic nie dostala, ale to bylo ok 9 lat temu, nie wie jak jest teraz.[COLOR="Silver"]
.
ja nie wiem powinnas z kims porozmawiac bo w kazdym landzie jest inaczej, niestety jestes skazana sama na siebie jezeli twoj nie umiem mowic po niemiecku
watpie czy obywatelstwo ma cos do rzeczy bo jak dziecko urodzi sie w niemczech to ma niemieckie obywatelstwo rowniez

radze ci zebys z kims pogadala bo zycie w nieswiadomosci to nie jest dobre wyjscie zwlaszcza ze spodziewasz sie malenstwa

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-30, 15:18   #2080
Optymistka26
Zadomowienie

Smile Dot.: Mamusie sierpień 2014

[QUOTE=zaczarowanadlaniego ;44886213
z jakiego powodu bylas ortopedy ?
dla kontroli czy dlatego ze masz problem z kregoslupem ?[/QUOTE]
Od 10 lat nieokreslony problem ale teraz juz wiem co jest Jak bede cwiczyla po ciazy to poczuje sie lepiej Dopiero teraz mi to rozpoznali dzieki...ciąży Ciaza ma tyyyyyle zalet hihi

Cytat:
Super, że wróciłaś z dobrymi wieściami
Kto ma ochotę na domowy czerwony barszcz z pasztecikami, zapraszam Ugotowałam gar jak dla wojska W ciąży muszę raz w tygodniu zjeść barszcz. Taka zachcianka
ja tez przyjezdzam na ten barszcz

Dziewczyny jak to jest z tym becikowym i innymi dodatkami na dziecko w Polsce? wiecie co robic zeby je dostac?

Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-30, 15:19   #2081
Angels2708
Zadomowienie

GG do Angels2708

zaczarowanadlaniego super że już się świetnie czujesz i paznokcie malujesz. Oby tak dalej

mamuska11 ciesze sie razem z toba chyba kazda sie tak bardzo cieszy z 2 trymestru ciekawe czy beda sie cieszyc tak samo z 3 trymestru :P

UmiZumi ze mnie tez sie smieja ze zachcianki mam ostatnio na urodzinach taty w sobote..zanim przyszli goscie a juz siedzielismy najblizsi przy stole to mowie do mamy tak: mamo, zjadlabym sobie bigos..mmm...,wszyscy na mnie spojrzeli bo nie wierzyli ze tak o tym marze :P a za chwile mama odpowiada: to dobrze trafilas bo jak przyjada goscie to zaraz podaje na cieplo.
Pozniej wszyscy juz siedza, mama tam cos szykuje w kuchni i tata i moj TZ wolaja:bigos! no dawac Bigos! haha ci co wiedzieli o co chodzi sie smiali a pozostali nie wiedzieli o co chodzi jak wyjasnilam im ze mi sie marzy bigos od godziny to wszyscy razem zaczelismy wolać Bigos! haha nigdy tego nie zapomne

Angels2708 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-30, 15:26   #2082
anafora12345
Rozeznanie

Dziewczyny czy wy też czujecie się w ciąż zmęczone ? Ja na nic nie mam sił nawet nie mama siły leżeć przy kompie czy tv oglądać. Rano jak wstanę to jestem pełna energii ale ta energia pryska wraz ze zjedzeniem śniadania

---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Cytat:

Dziewczyny jak to jest z tym becikowym i innymi dodatkami na dziecko w Polsce? wiecie co robic zeby je dostac?
Ja nie mam zielonego pojęcia i nie wiem czy mi becikowe się należy ale to chyba dopiero po porodzie się starać trzeba co Wiem ze z ubezpieczenia ja i tż dostaniemy po bodajże 1350 zł . A czy gdzieś coś jeszcze jest nie mam pojęcia może dziewczyny które rodziły coś na ten temat powiedzą
Stary 2014-01-30, 15:41   #2083
Angels2708
Zadomowienie

GG do Angels2708

Też przyczajam się do tego tematu o becikowym słyszałam tyle że można się ubiegać śmiało 12 miesiecy od urodzenia dziecka.

Anaforko ja mam tak całe dnie ci powiem że dziś drzemałam 2 godzinki i poszłam na mały szybki spacer z pieskiem i nic się lepiej nie poczułam.. lekkie mdłośći i zaś ten nicmisieniechcizm mam to straszne i na dodatek cycuszki mnie bolą więc postaje mi tylko tablet by do was napisac, tv i robótki na drutach.

Stary 2014-01-30, 15:50   #2084
anafora12345
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Angels2708 Pokaż wiadomość
Też przyczajam się do tego tematu o becikowym słyszałam tyle że można się ubiegać śmiało 12 miesiecy od urodzenia dziecka.

Anaforko ja mam tak całe dnie ci powiem że dziś drzemałam 2 godzinki i poszłam na mały szybki spacer z pieskiem i nic się lepiej nie poczułam.. lekkie mdłośći i zaś ten nicmisieniechcizm mam to straszne i na dodatek cycuszki mnie bolą więc postaje mi tylko tablet by do was napisac, tv i robótki na drutach.
Mam nadzieję ze w II trymestrze będzie lepiej bo taki nastrój mnie dobija
Stary 2014-01-30, 16:01   #2085
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asix86 Pokaż wiadomość
U mnie dziś ostatni dzień I trymestru .

Tak Was sobie czytam, a ostatnio ledwo co nadrabiałam, taka zmęczona byłam i miałam sporo stresu w pracy..

Pisałyście o wyliczeniach chorobowego. Tak, jest to średnia z ostatnich 12 pensji, z tym, że jeśli w ostatnich 3 miesiącach kalendarzowych miałyście jakieś zwolnienie to wówczas średnia jest brana z tamtego czasu..
Ja jestem właśnie w takiej głupiej sytuacji i zastanawiam się czy pracować cały luty/marzec, żeby mieć potem wyższe chorobowe/macierzyńskie. Dodam, że czuję się średnio (praca siedząca - ból pleców) i lekarz jak najbardziej popiera zwolnienie..
Zastanawiam się czy się wspomóc urlopem wypoczynkowym, żeby przeżyć ten czas :/
o może któraś z Was orientuje się co w przypadku jeśli ja pracuję od sierpnia 2013 i idąc na zwolnienie na pewno nie przepracuję 12 miesięcy? Wyliczą mi z tych miesięcy kiedy pracowałam po prostu?

Cytat:
Napisane przez anafora12345 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy wy też czujecie się w ciąż zmęczone ? Ja na nic nie mam sił nawet nie mama siły leżeć przy kompie czy tv oglądać. Rano jak wstanę to jestem pełna energii ale ta energia pryska wraz ze zjedzeniem śniadania

---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Ja nie mam zielonego pojęcia i nie wiem czy mi becikowe się należy ale to chyba dopiero po porodzie się starać trzeba co Wiem ze z ubezpieczenia ja i tż dostaniemy po bodajże 1350 zł . A czy gdzieś coś jeszcze jest nie mam pojęcia może dziewczyny które rodziły coś na ten temat powiedzą
ja też jestem ciągle zmęczona. W tym tygodniu chodzę spać max o 21. Właściwie chodzę spać to jest za dużo powiedziane, ja po prostu padam gdzieś w fotelu czy na kanapie i TŻ mnie budzi, że trzeba umyć ząbki i wskoczyć w piżamkę Ostatnio koleżanka chciała się ze mną umówić o 20:30,ale wytłumaczyłam jej, że o tej porze to ja już nie funkcjonuje.

Cytat:

Kiedyś becikowe przysługiwało wszystkim, teraz tylko rodzinom, których dochód na jedną osobę nie przekracza bodajże 1920zł. czy coś koło tego. Starać się o to można do 12 miesięcy od urodzenia dziecka i trzeba skompletować odpowiednie dokumenty. Jakieś zaświadczenia z zus, o dochodach, o składkach ubezpieczeniowych, zaświadczenie lekarskie na specjalnych druku, które informuje o tym, że kobieta była pod opieką lekarza od 10tygodnia ciąży i były co najmniej 3 wizyty, po jednej w każdym trymestrze i to z grubsza tyle Wypłaca to albo urząd miasta/gminy albo odpowiedni ośrodek pomocy społecznej, więc tam można się dowiadywać co i jak A jak ktoś ma całkiem niskie dochody to może się też starać o zasiłek z tytułu urodzenia dziecka, też jest coś takiego, ale nie orientuję się jakie warunki trzeba spełnić.

Edytowane przez anius_7
Czas edycji: 2014-01-30 o 16:05
anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-30, 16:12   #2086
TheFall
Zadomowienie

Dziewczyny jakie witaminy macie zamiar brać w II trymestrze zamiast kwasu foliowego?
Coś mi się kojarzy, że mój gin wspominał o Prenatalu..
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-30, 16:33   #2087
UmiZumi
Rozeznanie

serek wiejski+ truskawki (niestety mrożone) = moja nowa miłość

---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
o może któraś z Was orientuje się co w przypadku jeśli ja pracuję od sierpnia 2013 i idąc na zwolnienie na pewno nie przepracuję 12 miesięcy? Wyliczą mi z tych miesięcy kiedy pracowałam po prostu?

ja też jestem ciągle zmęczona. W tym tygodniu chodzę spać max o 21. Właściwie chodzę spać to jest za dużo powiedziane, ja po prostu padam gdzieś w fotelu czy na kanapie i TŻ mnie budzi, że trzeba umyć ząbki i wskoczyć w piżamkę Ostatnio koleżanka chciała się ze mną umówić o 20:30,ale wytłumaczyłam jej, że o tej porze to ja już nie funkcjonuje.

Kiedyś becikowe przysługiwało wszystkim, teraz tylko rodzinom, których dochód na jedną osobę nie przekracza bodajże 1920zł. czy coś koło tego. Starać się o to można do 12 miesięcy od urodzenia dziecka i trzeba skompletować odpowiednie dokumenty. Jakieś zaświadczenia z zus, o dochodach, o składkach ubezpieczeniowych, zaświadczenie lekarskie na specjalnych druku, które informuje o tym, że kobieta była pod opieką lekarza od 10tygodnia ciąży i były co najmniej 3 wizyty, po jednej w każdym trymestrze i to z grubsza tyle Wypłaca to albo urząd miasta/gminy albo odpowiedni ośrodek pomocy społecznej, więc tam można się dowiadywać co i jak A jak ktoś ma całkiem niskie dochody to może się też starać o zasiłek z tytułu urodzenia dziecka, też jest coś takiego, ale nie orientuję się jakie warunki trzeba spełnić.
te 1920 (czy coś koło tego) ma być policzone na osoby przed urodzeniem dziecka, czy już z maluszkiem. Dla nas różnica ta ma spore znaczenie. Brutto, czy netto? Któraś się orientuje?
Stary 2014-01-30, 16:39   #2088
M_aria
Rozeznanie

Hej

pentuerka dziękuję Ci za odpowiedź

Widziałam że pisałyście o plamieniu lub jego braku. Do tej pory niczego takiego u siebie nie zauważyłam, bardzo się z tego cieszę i współczuję wszystkim dziewczyną które plamią i denerwują się przez to.

Właściwie to ja nie mam o czym pisać na forum.. Nic mi nie jest, czasem wątpię w to że jestem w ciąży bo objawów praktycznie nie mam. Czasem jestem zmęczona, choć spać chodzę dość późno i często sikam.. Nigdy nie było mi niedobrze, nie mdli mnie i tym bardziej nie wymiotuję. Nie mam zachcianek, gotuję tak jak zawsze i nawet jak czytam o tym co Wy jadłyście to mnie to nie rusza.. taka jestem inna

Zapisałam się dziś na usg połówkowe na.. 22 marca, będę wtedy w 22tyg. Ostatnio na genetyczne zbyt późno zadzwoniłam i nie miałam robionego na nfz, tym razem udało się i nie będę płacić

Trochę wkurzam się że tak długo muszę czekać na kolejną wizytę, ostatnią miałam 17 stycznia, a kolejną zaplanowaną mam na 21 lutego.. strasznie długo i rozważam czy nie iść wcześniej prywatnie bo tamte to na nfz

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie witaminy macie zamiar brać w II trymestrze zamiast kwasu foliowego?
Ja biorę Pregna PLUS
M_aria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-30, 16:54   #2089
angelika__2014
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość

[/COLOR]mój TŻ powiedział, że jakby widział mnie rozkroczoną na fotelu u gina i obcego faceta patrzącego mi między nogi, to by nerwowo nie wytrzymał. Jak mu powiedziałam, jak wygląda usg dopochwowe, to biedny miał przerażenie w oczach. Tak więc, mój TŻ wejdzie ze mną dopiero do gabinetu na usg przez brzuszek I o ile uda mu się dostać wolne wtedy w pracy, bo w godzinach, w których mój lekarz przyjmuje mąż siedzi w pracy w innym mieście.
Zaraz idę wyciągnąć truskawki z zamrażarki takiego smaczka mi zrobiłaś! Mam śmietanę 30% więc będą z bitą śmietaną i ryżem!! :ślina:

Hahahaha faceci a wydawałoby się, że mają dobrą wyobraźnię w końcu to małe dzieci w dużym ciele zamknięte.
Myślę, że mój mąż zachowałby zdrowy rozsądek...dla niego lekarz to lekarz. Chociaż jak wybierałam lekarza położnika to zapytał czemu na liście sami mężczyźni... ale wiem raczej, że z badaniem nie robiłby problemu.

a tutaj coś na wywołanie uśmiechu na Waszych buziach ... kto wie może i łezka wzruszenia się pojawi

Już od 16-17 tygodnia podobno maluszek będzie nas słyszeć. Wyczytałam nawet, że mamy się nie przejmować, gdy słoń nadepnął nam na ucho i śpiewać do brzuszka....dziecko uwielbia nasz ton głosu. Więc ......

W górze tyle gwiazd,
W dole tyle miast.
Gwiazdy miastom dają znać,
Że dzieci muszą spać!

Ach śpij, kochanie.
Jeśli gwiazdkę z nieba chcesz - dostaniesz.
Czego pragniesz, daj mi znać.
Ja Ci wszystko mogę dać.
Więc dlaczego nie chcesz spać?

Ach śpij, bo właśnie
Księżyc ziewa i za chwilę zaśnie.
A gdy rano przyjdzie świt,
Księżycowi będzie wstyd,
Że on zasnął, a nie Ty.

Aaaa, aaaaa
Były sobie kotki dwa.
Aaaa, aaaa
Szaro-bure, szaro-bure obydwa

Ach śpij, bo nocą,
Kiedy gwiazdy się na niebie złocą,
Wszystkie dzieci, nawet złe,
Pogrążone są we śnie,
A Ty jeden (jedna) tylko nie.

"...pukasz
i wtedy splecione cztery dłonie biegną ci na spotkanie.
Rodzice debiutanci niezgrabnie drepczemy na progu"
angelika__2014 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-30, 17:09   #2090
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamuska11 Pokaż wiadomość
Bardzo możliwe ale mi ginekolog powiedziała ze w ciazy to jest normalne jak jest dużo sluzu koloru białego robiła mi jakies tam testy chyba tylko pH i mówiła ze wszystko jest ok ale wiadomo każdy przypadek jest indywidualny może warto zapytać swojego lekarza na najbliższej wizycie

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Balance Activ vaginal gel ale jakikolwiek zel dopochwowy wyrównujący flore bakteryjna bedzie ok

Najlepiej właśnie się skonsultować na wizycie, bo u każdego różnie bywa
Cytat:
Cześć dziewczynki Trochę do tyłu jestem, ale nadrabiam, nadrabiam...
Wczoraj byłam na echo serca i wszystko ok, te szmery były zapewne fizjologiczne, spowodowane ciążą Jeszcze jutro endokrynolog z powodu tego niskiego TSH...
Mdłości nie mam już w ogóle, ale smaki, zachcianki i odechcianki na maxa Na mięso ani na rybę nie mogę patrzeć, za to mam fazę np. na truskawki

Cześć
A mówiłaś o tym swędzeniu lekarzowi?

TP i OM masz takie, jak ja Jesteśmy teraz w 13 tc (12t2d). Tak, jak zaczyna się liczyć od ot1d (czyli pierwszy dzień OM) - i to jest PIERWSZY tydzień Lekarze często mówią o SKOŃCZONYCH tygodniach, czyli nam minęło 12 tygodni. No ale to jest prawda, bo minęło 12 tygodni, ale leci właśnie 13-ty
Nie zamotałam?

Nie do mnie pytanie, ale mój Synek ma 9 mcy, jak Maluch się urodzi będzie miał rok i 3-4 mce, więc ja też jestem "nieco" przerażona

Będzie już teraz dobrze!!! Wspaniale, ruchy czujesz! No i gratuluję parki, nie pisałaś wcześniej o płci! A Synuś wspaniale zareagował

I jak dzisiaj?

c.d.n.
Łooo to nie jestem sama Mój będzie mial 18 miesięcy
Cytat:
Najlepiej wybrać samemu, witaminy dla ciężarnych, jak i dla nieciężarnych mają podobne do siebie składy. Lekarze często rekomendują te firmy z którymi "współpracują"
Stary 2014-01-30, 17:12   #2091
kamilast
Raczkowanie

Się śmiej, śpiewam to dzień w dzień od 3,5 lat, od jakiegoś czasu jednocześnie śpiewam i książkę czytam bo tak mam opanowane. A potem jeszcze: Na dobranoc, dobry wieczór, miś pluszowy śpiewa wam....
kamilast jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-30, 17:24   #2092
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

mam ochote na spaghetti z brokulami :brzyda l:

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-30, 17:37   #2093
BieniekI
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez M_aria Pokaż wiadomość
Hej

pentuerka dziękuję Ci za odpowiedź

Widziałam że pisałyście o plamieniu lub jego braku. Do tej pory niczego takiego u siebie nie zauważyłam, bardzo się z tego cieszę i współczuję wszystkim dziewczyną które plamią i denerwują się przez to.

Właściwie to ja nie mam o czym pisać na forum.. Nic mi nie jest, czasem wątpię w to że jestem w ciąży bo objawów praktycznie nie mam. Czasem jestem zmęczona, choć spać chodzę dość późno i często sikam.. Nigdy nie było mi niedobrze, nie mdli mnie i tym bardziej nie wymiotuję. Nie mam zachcianek, gotuję tak jak zawsze i nawet jak czytam o tym co Wy jadłyście to mnie to nie rusza.. taka jestem inna

Zapisałam się dziś na usg połówkowe na.. 22 marca, będę wtedy w 22tyg. Ostatnio na genetyczne zbyt późno zadzwoniłam i nie miałam robionego na nfz, tym razem udało się i nie będę płacić

Trochę wkurzam się że tak długo muszę czekać na kolejną wizytę, ostatnią miałam 17 stycznia, a kolejną zaplanowaną mam na 21 lutego.. strasznie długo i rozważam czy nie iść wcześniej prywatnie bo tamte to na nfz

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

Ja biorę Pregna PLUS
Ja zażywałam Femibion Natal 2
BieniekI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-30, 17:52   #2094
AgnesD
Rozeznanie

Cytat:
ooo to spory kawalek ode mnie, ja w niedersachsen, mala miejscowosc surowld kolo tez malego papenburga

a jeszcze przypomnialo mi sie co do tych 2 tys euro , oktorych pisalas, ze sie dostaje za urodzenie w twoim landzie - u mnie chyba nie ma czegos takiego, a jesli tak to raczej dla obywateli niemieckich, z tego co sie pytalam kolezanki, bo ona tu rodzila, to nic nie dostala, ale to bylo ok 9 lat temu, nie wie jak jest teraz.

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

ale masz racje, lepiej zglosic sie wczesniej i pozniej miec spokoj dziei za info.

Hannover to jeszcze Niedersachsen, prawda?? moze ty wiesz, czy przysluguje nam jakas kwota za urodzenie, tak jak pisala zaczarowanadlaniego, ze u niej w landzie jest 2 tys euro.
U nas jest cos takiego tez tylko dostajesz przez rok 300 euro ( eltergeld- mam nadzieje ze dobrze napisalam ) I kindergeld 184 co miesiac do ukonczenia pelnoletnosci lub do 25 lat jak bedzie sie jeszcze uczyc

Cytat:
Femibion z dha

Dzis bylam na wizycie u gin

Malenstwo ma 38 mm I machalo raczkami I nozkami I mam zmiane terminu porodu na 20.08 wiec prosze o poprawke
Tyś moje dziecko, a ja... Twoja mama.
Igor ur. 16.09.2011
Mia ur. 13.08.2014

AgnesD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-30, 18:28   #2095
niunia13140710
Przyczajenie

Cytat:
ja przed ciaza bralam sam kwas foliowy - Folik, a odkad sie dowiedzialam o ciazy biore Centrum Materna plus DHA, tam jest zestaw witamin, razem z kwasem foliowym plus kwas DHA.
dopiero ostatanio wyczaiłam, ze najlepeij brac je w trakcie jedzenia, bo wtedy nie mam mdlosci, nie odbija mi sie i nie mam takiego dziwnego uczucia jak sie rozpuszczaja w zoladku

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

Cytat:
Napisane przez AgnesD Pokaż wiadomość
U nas jest cos takiego tez tylko dostajesz przez rok 300 euro ( eltergeld- mam nadzieje ze dobrze napisalam ) I kindergeld 184 co miesiac do ukonczenia pelnoletnosci lub do 25 lat jak bedzie sie jeszcze uczyc

Femibion z dha

Dzis bylam na wizycie u gin

Malenstwo ma 38 mm I machalo raczkami I nozkami I mam zmiane terminu porodu na 20.08 wiec prosze o poprawke

gratuluje na pewno musialo to byc wzruszajace widziec jak maluszek sobie bryka

o kindergeld slyszalam, nie bylam pewna tylko jak dlugo sie dostaje i w jakiej wysokosci.

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

[QUOTE=zaczarowanadlaniego ;44890203]A wiec, jezeli chodzi o umowe to naprawde glupio ze jej niemasz ale jak juz pisalem to obojetne czy jestes na 400 basis czy wyzej.
Twoja operacja niema nic do rzeczy ponioewaz to calkiem cos innego. Jak narazie dobrze zrobila. To znaczy ze dostajesz 60 % od 6 tygodnia choroby. Ale ciaza to cos CALKIEM innego to jest poprostu jakby inna “choroba” a wiec idziesz do lekarza on wystawi od np. dzisiejszego dnia zaswiadczenie I od dzisaj dostajesz znowu w 100% . A ubezpieczenie dopiero napisze jak dziecko sie urodzi

przeprzaszam, ze tak dopytuje ale... zglaszam ciaze pracodawcy poprzez przekazanie zaswiadczenia od ginekologa o ciazy tak? a kasie chorych dopiero po urodzeniu dziecka? bo nie wiem czy dobrze zrozumialam

wtedy musisz tylko powiedziec czy chcesz rok dostawac 100% pensij czy 3 lata mniejsza. To co zrobila z kolezanka to bzdura ja bym babke zaraz pozwal o Kündigungsschutzklage ale to inna bajka. [B] Jezeli ta wczesniejsza umowa jest na czas nieokreslony (unbefristet) to NIC nie moze zrobic a jezeli jest okreslona do tego I tego miesiaca to do tego miesiaca dostaniesz pieniadze jezeli nei to nie moze nic zrobic I MUSI placic do narodzin dziecka 100% !

wyciagnelam ta stara umowe - na 400basis. tam w jedenym z podpunktow jest napisane tak:
"Der Arbeitnehmer beginnt seine Tatigkeit nach Massgabe dieses Vertrages am 01.04.2012. Vor Beginn der Tatigkeit ist die ordentliche Kundigung des Anstellungsvertrages ausgeschlossen."

ja to rozumiem tak, ze rozpoczecie stosunku pracy nastepuje stosownie do umowy dnia 01.04.2012
to drugie zdanie dotyczace wypowiedzenia nie do konca rozumiem

ta umowa byla od kwietnia do maja, bo od czerwca NIBY przeszlam na wyzsza stawke, ok 550 euro i tam mialam juz placone ubezpieczenie
Stary 2014-01-30, 18:36   #2096
White Cafe
Rozeznanie

Cześć, dzięki Wam za trzymanie kciukow doktor powiedzial, ze wygląda na to ze wszystko dobrze, ale nie kazał mi zrobic badania z krwi wiec to takie chyba nie pelne genetyczne. ?. ale nie zamartwiam sie, chyba wie co robi. Dzidzia ma 5.65 cm. Dzis jestb12 tydz 1 dzien, eiec jeszcze tylko 5 dni i bede witac sie w II trymestrze pozdrawiam Was!
Stary 2014-01-30, 18:39   #2097
niunia13140710
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez White Cafe Pokaż wiadomość
Cześć, dzięki Wam za trzymanie kciukow doktor powiedzial, ze wygląda na to ze wszystko dobrze, ale nie kazał mi zrobic badania z krwi wiec to takie chyba nie pelne genetyczne. ?. ale nie zamartwiam sie, chyba wie co robi. Dzidzia ma 5.65 cm. Dzis jestb12 tydz 1 dzien, eiec jeszcze tylko 5 dni i bede witac sie w II trymestrze pozdrawiam Was!

super!
Stary 2014-01-30, 18:40   #2098
asix86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anafora12345 Pokaż wiadomość
U mnie najgorsze są ranki - wstać, zjeść i przygotować się do pracy. Teraz w pracy nie mam już mdłości itp, więc jakoś żyje. Gdyby jeszcze tylko plecy tak nie bolały byłoby ok. Jednak po pracy znów jestem zmęczona. Niestety nie śpie w dzień ani trochę a w nocy nie więcej niż 6-7h. Chyba powinnam o siebie bardziej zadbać, ale właśnie ciężko pracując

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
Musisz poszukać w internecie takich przypadków, ale mi się wydaje, że wyliczą Ci po prostu średnią za czas przepracowany

Cytat:
Są takie opinie, że witaminy niepotrzebnie tuczą dzieci.. Ja nie wiem co o tym myśleć, ale sądzę, że nie będę sama nic takiego brać, chyba, że lekarz zaleci. Kupiłam za to Prenatal DHA - z uwagi na depresyjny nastrój. Biorę też kwas foliowy i tableki z czosnku na odporność. No i Asparaginian

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
serek wiejski+ truskawki (niestety mrożone) = moja nowa miłość
Mniam. Ja od czasu ciąży byłam niezliczoną ilość razy na naleśniku z jagodami w "Manekinie" . Pyszności! No i właśnie rozmrażam boróweczki, które w lato pomroziłam .
Stary 2014-01-30, 18:43   #2099
Angels2708
Zadomowienie

GG do Angels2708

Cytat:
mam ochote na spaghetti z brokulami :brzyda l:
MMMMM ciekawie to zabrzmiało.. jak ci zostanie to się podziel

White cafe no to świetnie a 5 dni na pewno szybko miną

Ja się dziś dowiedziałam że mam w rodzinie kogoś kto też jest tam samo w ciąży jak ja tylko ma termin na 17 sierpnia (a ja niby na 26, lekarz mi tego nie powiedziała ale sama se tak obliczałam) no i super bedziemy sie wspierac tylko że ona ma już jedną dzidzie :P wię mi będzie bardziej pomocna

Stary 2014-01-30, 18:49   #2100
mamuska11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Ale co to znaczy że inni partnerzy różnie reagują na takie badanie? To chyba jacyś niedojrzali emocjonalnie faceci. Jak można mieć pretensje do ginekologa że w ten sposób robi badania? Nie ogarniam. U mojego gina mąż bez problemu mógł stać przy mnie i patrzeć
Wiesz co a ja myśle ze poprostu facet jak idziesz do ginekologa to nie wnika jak on tam cie bada itp ale niektórzy faceci mogą miec z tym problem jak zobaczą na własne oczy jak obcy facet zagląda w krocze ich kobiety bierze taki duży sprzęt jak usg dopochwowe zakłada na nie gumkę i wkłada jego kobiecie miedzy nogi sorry ale sie wcale nie dziwie ze dużo facetów nie chciało by na to patrzeć i to wcale nie świadczy ze są niedojrzali emocjonalnie Nie rozumiem tylko zachowania ginekologa ktory wyprasza męża z gabinetu to juz jest conajmniej nie na miejscu Powinien wytłumaczyć jak bedzie badanie wyglądało i jeśli mąż chciałby zostać to w czym problem Ja osobiście zabieram swojego Tż na takie badania ale tylko ja jest robione przez kobietę

Edytowane przez mamuska11
Czas edycji: 2014-01-30 o 18:51
mamuska11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości