Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2014-01-30, 16:18   #3631
agnieszka16
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 375
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Tradycyjnie wrzucam u

¦niadanie: tost z razowca z jajkiem sadzonym,ze szczypiorkiem, pomidorami,sa³at± i avocado. Koktajl z mleka migda³owego, truskawek,borówek, banana,tofu nat, migda³ów i ³y¿ki p³atków owsianych

II ¶niadanie: sa³atka z wêdzonego pstr±ga,miksu sa³at, kaparów,oliwek, rzodkiewki i pomidora + kromka chleba orkiszowego z domowym pesto (orzechy pini,bazylia,oliwa,troche parmezanu)

Godzina zajêæ fitness, 20 min roweru

Obiad: porcja zupy pomidorowej z ciemnym ry¿em, pieczony halibut z sosem marchewkowo-imbirowym, brukselka i broku³y na parze,surówka z selera naciowego,rzepy i jogurtu

Kolacja: bu³ka razowa z suszonymi owocami i orzechami- jedna po³ówka z twarogiem pó³t³ustym, szczypiorkiem, rzodkiewk±,rze¿uch±, druga z hummusem, pieczon± papryk±, pomidorem i roszponk±

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2014-01-30 o 16:23
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-30, 16:18   #3632
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Poka¿ wiadomo¶æ
Tradycyjnie wrzucam u

¦niadanie: tost z razowca z jajkiem sadzonym,ze szczypiorkiem, pomidorami,sa³at± i avocado. Koktajl z mleka migda³owego, truskawek,borówek, banana,tofu nat, migda³ów i ³y¿ki p³atków owsianych

II ¶niadanie: sa³atka z wêdzonego pstr±ga,miksu sa³at, kaparów,oliwek, rzodkiewki i pomidora + kromka chleba orkiszowego z domowym pesto (orzechy pini,bazylia,oliwa,troche parmezanu)

Obiad: porcja zupy pomidorowej z ciemnym ry¿em, pieczony halibut z sosem marchewkowo-imbirowym, brukselka i broku³y na parze,surówka z selera naciowego,rzepy i jogurtu

Kolacja: bu³ka razowa z suszonymi owocami i orzechami- jedna po³ówka z twarogiem pó³t³ustym, szczypiorkiem, rzodkiewk±,rze¿uch±, druga z hummusem, pieczon± papryk±, pomidorem i roszponk±

co to za bu³ka ?

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-30, 16:26   #3633
agnieszka16
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
co to za bu³ka ?
Mama wpad³a z wa³ówk± i domowymi wypiekami. Spytam o przepis bo dobra!
Stary 2014-01-30, 16:28   #3634
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Mama wpad³a z wa³ówk± i domowymi wypiekami. Spytam o przepis bo dobra!
Dziekujê Brzmi bardzo smacznie A jad³ospis jak zwykle mi siê podoba (pomimo i¿ jestem wege i nie jem ani miêsa ani ryb )

Stary 2014-01-30, 16:34   #3635
agnieszka16
Zadomowienie

Cytat:
Dziekujê Brzmi bardzo smacznie A jad³ospis jak zwykle mi siê podoba (pomimo i¿ jestem wege i nie jem ani miêsa ani ryb )
A dziêkujê. I rozumiem niechêæ do miêsa, bo sama nie jem, oprócz ryb,które jakim¶ cudem traktuje wyj±tkowo w ¶wiecie zwierz±t
Stary 2014-01-30, 16:41   #3636
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
A dziêkujê. I rozumiem niechêæ do miêsa, bo sama nie jem, oprócz ryb,które jakim¶ cudem traktuje wyj±tkowo w ¶wiecie zwierz±t
ja jestem wege g³ównie ze wzglêdów etycznych, w³asnych pogl±dów a niechêæ i to ze mi nie smakuje to drugie...

Stary 2014-01-30, 16:52   #3637
amarth
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 31

R proszê o ocenkê

¦niadanie: owsianka z bananem, mas³em orzechowym, miodem, domowymi powid³ami ¶liwkowymi i ricott±
II ¶niadanie: sa³atka: roszponka, czerwona fasola, kie³ki broku³a, pieczarki, pomidor, pestki dyni, s³onecznik, orzeszki pini, dresing
Obiad: Makaron pe³noziarnisty z sosem ¶mietankowo - pieczarkowym, czerwona fasola
Kolacja: Grahamka z sa³at± lodow±, pomidorem, ogórkiem, kie³kami broku³a i twaro¿kiem

6.01.2014r - lifestyle revolution:
*Clean eating* *Turbo Fire*

68#67#66#65#64#63#62#61#60#59#58#57
amarth jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-01-30, 17:07   #3638
redhead91
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 69

Ervisha - ogl±da³am Twój blog ) Jest ¶wietny, wspania³e przepisy. Wszystko bardzo profesjonalnie wykonane, wyliczone kcal itd.
Jeste¶ dla mnie inspiracj±, dziêkujê, na pewno skorzystam z wiedzy , któr± tak przekaza³a¶
redhead91 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-30, 17:13   #3639
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez redhead91 Poka¿ wiadomo¶æ
Ervisha - ogl±da³am Twój blog ) Jest ¶wietny, wspania³e przepisy. Wszystko bardzo profesjonalnie wykonane, wyliczone kcal itd.
Jeste¶ dla mnie inspiracj±, dziêkujê, na pewno skorzystam z wiedzy , któr± tak przekaza³a¶
Dziêkuje Mi³o mi to s³yszeæ.. Nie wiedzia³am, ze kogo¶ inspiruje

Stary 2014-01-30, 18:53   #3640
Madziuniusia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 202

Witajcie

Moja R-ka do ocenki

¦niadanie: p³atki owsiane 4 ³y¿ki ze 100 g serka wiejskiego, 0,5 banana, ³y¿eczk± wiórek kokosowych

bieganie ok 45 min

II ¶niadanie: 3 kromki chleba razowego z takim serkiem twarogowym ze szczypiorkiem z hochlanda (wyjadam resztki) z pomidorem

Obiad: miseczka krupniku + 200 g ³ososia grilowanego + ok 200 g warzyw na patelniê

Podwieczorek: drugie pó³ wiejskiego z rzodkiewk± i kie³kami

Æwiczenia z mel b godzina

Kolacja: jajecznica na oliwie z szyneczk±, pomidorem
Stary 2014-01-30, 19:46   #3641
klapkowa
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 747

I owsianka (p³atki owsiane, jêczmienne i otrêby) na ma¶lance z kasz± jaglan±, makiem i daktylami
II 2 tosty z mikrofalówki (chleb ¿ytni ze s³onecznikiem) z ¿ó³tym serem, pieczark±, czerwon± cebul±, kukurydz± i bazyli± + kubek ¶wie¿ego soku jab³kowego
III pe³noziarniste spaghetti z chudym twarogiem, ma¶lank±, cynamonem i s³onecznikiem
IV sa³atka ze ¶wie¿ego szpinaku, zielonej czê¶ci pora, soczewicy i przecieru pomidorowego
V serek wiejski z marchewk±, orzechami ziemnymi i cynamonem

Mam wra¿enie, ¿e dziêki temu, ¿e zaczê³am tu pisaæ, pod¶wiadomie staram siê pilnowaæ z t± ilo¶ci± nabia³u Mam tylko nadziejê, ¿e w zamian nie zacznê je¶æ wiêcej ww.
klapkowa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-30, 19:54   #3642
MauraPL
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 269

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
¦ledzie?
Szacun, ¿e Wam siê chcia³o. U nas (chyba) wszyscy na kanapkach jechali - w³asnych albo sklepikowych (te w licealnym sklepiku by³y nawet nawet). A jak kto¶ mia³ ze sob± pojemniczek z jedzeniem, to od razu by³o wiadomo, ¿e katuje kopenhask± czy inne cuda-wianki
U mnie te¿ wszyscy jad± na kanapkach i bu³kach. Nieraz mam ochotê wzi±æ sobie co¶ i zje¶æ na ciep³o (w sklepiku babka ma mikrofalówkê), ale on razu wszyscy wzrok skierowany na mnie. To samo gdy jem razowy chleb. Patrz± na mnie jak na dziwol±ga
Stary 2014-01-30, 19:58   #3643
Famijana
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 161

Dzisiejsze U (powinno byæ P...)

I Jaglanka (4 ³y¿ki jaglanych) na szklance mleka 1,5 % z bananem, ³y¿k± nasion granatu. Przyprawiona imbirem i cynamonem.

II (szko³a) kanapka: 2 kromki razowego ze s³onecznikiem, z mas³em, plastrem szynki wieprzowej i papryk± + 2 marchewki

III Miseczka roso³u z kluskami (ok 300 ml, szklanka ugotowanego makaronu)
Pier¶ z kurczka grillowana bez t³uszczu, 1/4 kalafiora polana ³y¿eczk± oliwy z oliwek, sa³atka z pomidora i kie³ków rzodkiewki

IV 200g serka wiejskiego, 1 kromka chleba orkiszowego z mas³em, pomidor z kie³kami rzodkiewki

I jak?

Edytowane przez Famijana
Czas edycji: 2014-01-30 o 20:00
Famijana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-30, 20:29   #3644
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Dzi¶ tylko szybko wrzucam i¶cie naukowe U...

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: wi¶niami w soku w³asnym, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
II Grahamka z serem cheddar, pomidorem i sa³at±; jab³ko
III 2 ma³e filety z udka kurczaka sma¿one bez t³uszczu; ponad pó³ woreczka kaszy gryczanej; surówka z czerwonej kapusty
IV Ser ricotta (resztka z pude³ka) z garstk± tropikalnej granoli i kilkoma ciemnymi winogronami; pasek ciemnej czekolady
V Sa³atka: 2 jaja na twardo, sa³ata, pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewki, oliwa z oliwek, pieprz zio³owy

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, kawa z mlekiem i przypraw± do szarlotki, herbaty: zielona, bia³a, zio³owa.

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-30, 20:42   #3645
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

R

I. jajecznica z 2 jajek z duszon± cebul± i pieczarkami, 50g chleba graham, ma³a kawa z mlekiem 1,5%
II. makaron pe³noziarnisty spaghetti 80g z mielonym miêsem z szynki (ok. 100-120g) i sosem z domowego przecieru pomidorowego, z cebul±, czarnymi oliwkami, czosnkiem i ¶wie¿± bazyli±
3 mandarynki
III. pó³ wêdzonej makreli, szklanka ¶wie¿o wyciskanego soku marchewkowego
IV. 100g pó³t³ustego twarogu z rzodkiewkami i szczypiorkiem, 50g chleba graham

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-01-30 o 20:44
scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-30, 22:13   #3646
azaina
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 963

Cytat:
Napisane przez azaina Poka¿ wiadomo¶æ
U

¶niadanie: p³atki owsiane zalane mlekiem migda³owym z cukini±, kakao, wiórkami kokosowymi i miodem
obiad: zapiekanka z broku³ami, kalafiorem, fasolk±, marchewk± i sosem beszamelowym
podwieczorek: placuszki bananowe (du¿o ) z jogurtem greckim i miodem
kolacja: kromka z ¿ó³tym serem i tuñczykiem

do picia: 3 szklanki wody, 2 czerwone herbaty, melisa, zielona herbata
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Rozumiem, ¿e jajko jakie¶ znalaz³o siê w placuszkach? Przyda³oby siê dodatkowe ¼ród³o bia³ka, plus jakie¶ warzywa do kolacji (i czemu tylko jedna kromka?). Jakie te czerwone herbaty - pu-ehr czy rooibos?
o kurde, kto¶ skomentowa³ mój jad³ospis, dziêkujê!
1. jajko w placuszkach by³o
2. z bia³kiem mam k³opot.. miêso i ryby jem tylko na obiad, a z kolei nabia³ staram siê raczej eliminowaæ (oprócz jogurtów). no i w takim razie czym go dostarczyæ?
3. nastêpnym razem postaram siê wrzuciæ jakie¶ warzywka
4. jedna kromka dlatego, ¿e nie umiem siê przekonaæ do jedzenia wiêcej na kolacjê.. jako¶ mam w pod¶wiadomo¶ci zakodowane, ¿e przez to bêdzie siê odk³ada³ t³uszczyk ale staram siê to zmieniæ
5. herbatki pu-erh - to jest jaka¶ ró¿nica?

U
menu wczorajsze:
pó³ h przed ¶niadaniem: woda z miodem i cytryn±
¶niadanie: p³atki owsiane zalane mlekiem kokosowym z bananem, jagodami goji, rodzynkami, wiórkami kokosowymi i miodem
obiad: ³azanki
przek±ska: parê suszonych ¶liwek wymieszanych z odrobin± mleka kokosowego i kakao (na s³odko¶ciowy g³ód)
1h æwiczeñ
podwieczorek: sa³atka z tuñczykiem, groszkiem i papryk±
kolacja: 2 kromki z past± z awokado i jajka z odrobineczk± majonezu (no nie mog³am go nie dodaæ.. )

do picia: ok. 1l wody, herbata zielona, skrzyp, herbata owocowa

menu dzisiejsze:
¶niadanie: p³atki owsiane zalane mlekiem kokosowym z bananem, jagodami goji, wiórkami kokosowymi i miodem
"deser": 5 kostek gorzkiej czekolady
deser 2 : czekolada na gor±co z orzechami
kolacja: 5 kanapeczek-kr±¿ków z bagietki z mas³em i do tego trochê ¿ó³tego sera

do picia: woda ok. 1l, herbata czerwona pu-erh, kawa zbo¿owa z miodem i mlekiem kokosowym

dzisiejszy dzieñ przedstawia siê tragicznie, wiem
Stary 2014-01-30, 22:30   #3647
klapkowa
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 747

Azaina, ale ¶niadanie musi byæ pyszne!

A rooibos i pu-erh to rzeczywi¶cie nie to samo. Nie znam szczegó³ów, wiem tylko, ¿e rooibos nie zawiera teiny. I ¿e pu-erh powstaje z tych samych li¶ci, co herbata czarna, a rooibos z ca³kiem innej ro¶liny, czerwonokrzewu. Mam nadziejê, ¿e nic nie namiesza³am
klapkowa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-30, 22:33   #3648
azaina
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 963

Cytat:
Napisane przez klapkowa Poka¿ wiadomo¶æ
Azaina, ale ¶niadanie musi byæ pyszne!

A rooibos i pu-erh to rzeczywi¶cie nie to samo. Nie znam szczegó³ów, wiem tylko, ¿e rooibos nie zawiera teiny. I ¿e pu-erh powstaje z tych samych li¶ci, co herbata czarna, a rooibos z ca³kiem innej ro¶liny, czerwonokrzewu. Mam nadziejê, ¿e nic nie namiesza³am
czyli nastêpnym razem kupowaæ rooibosa?
oj tak, ¶niadanko jest przeboskie
Stary 2014-01-31, 08:51   #3649
neska002
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 159

Moja dzisiejsza R:
Po przebudzeniu szklanka wody z 2 ³y¿kami octu jab³kowego.
1. ¦niadanie: 3 ³y¿ki kaszy jaglanej z tartym jab³kiem, ³y¿k± p³atków migda³owych, z dodatkiem any¿u, cynamonu, kardamonu.
2. Drugie ¶niadanie: sa³atka warzywna (seler naciowy, ogórki kiszone, czerwona papryka, cebula, marchewka) + 2 x kromka chleba ¿ytniego razowego na zakwasie z paprykarzem warzywnym.
3. Obiad: kasza gryczana z gulaszem (miêso mielone z szynki, pieczarki, cebula, czosnek, trochê passaty pomidorowej).
4. Kolacja: ¶led¼ po kaszubsku z kromk± chleba ¿ytniego razowego na zakwasie.

Cel--> 60 kg - 15.12.2015

neska002 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-31, 09:04   #3650
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 212

Planowane na dzisiaj, móg³by kto¶ oceniæ?

U/P
I Budyniowy pudding z kaszy manny, nasion amarantusa i lnu (30g kaszy + ³y¿ka nasion + ³y¿ka budyniu + ³y¿eczka lnu + jakie¶ 2/3 szklanki mleka) z ³y¿k± siekanych migda³ów, gotowane z lask± wanilii, podane z ³y¿k± d¿emu i twaro¿ku; kawa z mlekiem

II Du¿e jab³ko z ma³ym jogurtem naturalnym 150g i gar¶ci± p³atków b³onnikowych + cynamon, pó³ du¿ej babeczki z ziarnami s³onecznika i rodzynkami; kakaowa inka z mlekiem

III Ryba po grecku: miruna sma¿ona na niewielkiej ilo¶ci oleju lnianego (2 wiêksze kawa³ki) z duszon± marchewk±, selerem, porem (tradycyjne ) + 2 ¶rednie ziemniaki

IV Ziarna s³onecznika 30g (lub trochê wiêcej ), marchewka, kromka pszennego chleba z polêdwic±, herbaty z miodem

V Kajzerka wieloziarnista posmarowana serkiem, ³oso¶ wêdzony (50-60g) + ogórek kiszony; kakao prawdziwe z mlekiem i p³ask± ³y¿eczk± lnu

+mo¿e bêd± jakie¶ godzinne, domowe æwiczenia

Edytowane przez Seducer
Czas edycji: 2014-01-31 o 09:14
Seducer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 10:44   #3651
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Tradycyjnie wrzucam u

Twoje jad³ospisy s± wielk± inspiracj±, chyba moje ulubione w tym w±tku .

Cytat:
Napisane przez amarth Poka¿ wiadomo¶æ
R proszê o ocenkê

¦niadanie: owsianka z bananem, mas³em orzechowym, miodem, domowymi powid³ami ¶liwkowymi i ricott±
II ¶niadanie: sa³atka: roszponka, czerwona fasola, kie³ki broku³a, pieczarki, pomidor, pestki dyni, s³onecznik, orzeszki pini, dresing
Obiad: Makaron pe³noziarnisty z sosem ¶mietankowo - pieczarkowym, czerwona fasola
Kolacja: Grahamka z sa³at± lodow±, pomidorem, ogórkiem, kie³kami broku³a i twaro¿kiem
Zawsze mam problem z interpretacj± wege jad³ospisów, dlatego mimo wszystko polecam raz po raz wrzucaæ swoje menu do kalkulatora ¿ywieniowego - aby sprawdziæ, czy wyrabiasz swoje zapotrzebowanie na bia³ko . Brawa za ziarna, orzechy i fasolê, no i nie ma nadmiaru nabia³u - super . Na bazie czego robisz dressing? No i mam nadziejê, ¿e sos nie by³ jaki¶ kupny.

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Poka¿ wiadomo¶æ
Witajcie

Moja R-ka do ocenki

¦niadanie: p³atki owsiane 4 ³y¿ki ze 100 g serka wiejskiego, 0,5 banana, ³y¿eczk± wiórek kokosowych

bieganie ok 45 min

II ¶niadanie: 3 kromki chleba razowego z takim serkiem twarogowym ze szczypiorkiem z hochlanda (wyjadam resztki) z pomidorem

Obiad: miseczka krupniku + 200 g ³ososia grilowanego + ok 200 g warzyw na patelniê

Podwieczorek: drugie pó³ wiejskiego z rzodkiewk± i kie³kami

Æwiczenia z mel b godzina

Kolacja: jajecznica na oliwie z szyneczk±, pomidorem
Nie dziel owoców na po³ówki - nie warto, zw³aszcza, ¿e potem w ci±gu dnia nie jest ju¿ wcale owoców. Bardzo podoba mi siê obiad! A jajecznica mam nadziejê, ¿e nie z jednego jajka . Podwieczorek móg³by byæ ciut wiêkszy. I pewnie za odrobinê wêgli po wieczornych æwiczeniach Twój organizm by siê nie pogniewa³ .

Cytat:
Napisane przez klapkowa Poka¿ wiadomo¶æ
I owsianka (p³atki owsiane, jêczmienne i otrêby) na ma¶lance z kasz± jaglan±, makiem i daktylami
II 2 tosty z mikrofalówki (chleb ¿ytni ze s³onecznikiem) z ¿ó³tym serem, pieczark±, czerwon± cebul±, kukurydz± i bazyli± + kubek ¶wie¿ego soku jab³kowego
III pe³noziarniste spaghetti z chudym twarogiem, ma¶lank±, cynamonem i s³onecznikiem
IV sa³atka ze ¶wie¿ego szpinaku, zielonej czê¶ci pora, soczewicy i przecieru pomidorowego
V serek wiejski z marchewk±, orzechami ziemnymi i cynamonem

Mam wra¿enie, ¿e dziêki temu, ¿e zaczê³am tu pisaæ, pod¶wiadomie staram siê pilnowaæ z t± ilo¶ci± nabia³u Mam tylko nadziejê, ¿e w zamian nie zacznê je¶æ wiêcej ww.
Pomoc w samokontroli (oczywi¶cie tej zdrowej!) jest jednym z najwiêkszych plusów tego w±tku . Mo¿e zamiast nabia³u jako dodatku do spaghetti poda³aby¶ warzywa i np. pesto? Kombinuj!

Cytat:
Napisane przez Famijana Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiejsze U (powinno byæ P...)

I Jaglanka (4 ³y¿ki jaglanych) na szklance mleka 1,5 % z bananem, ³y¿k± nasion granatu. Przyprawiona imbirem i cynamonem.

II (szko³a) kanapka: 2 kromki razowego ze s³onecznikiem, z mas³em, plastrem szynki wieprzowej i papryk± + 2 marchewki

III Miseczka roso³u z kluskami (ok 300 ml, szklanka ugotowanego makaronu)
Pier¶ z kurczka grillowana bez t³uszczu, 1/4 kalafiora polana ³y¿eczk± oliwy z oliwek, sa³atka z pomidora i kie³ków rzodkiewki

IV 200g serka wiejskiego, 1 kromka chleba orkiszowego z mas³em, pomidor z kie³kami rzodkiewki

I jak?
Skoro powinno byæ P - to NIE£ADNIE! Zdecydowanie za ma³o, niektóre dziewczyny tak jedz± na U! Do jaglanki wiêcej ziaren granatu + jakie¶ orzechy. We¼ sobie do szko³y kefir do popijania. Przek±¶ owoce. Roso³u trzeba by³o zje¶æ pe³en talerz (mo¿e byæ z dok³adk±), a w drugim daniu jakie¶ wêgle! Koniecznie powinna¶ zje¶æ podwieczorek - mo¿e jakie¶ ciasto? Kolacja te¿ za ma³a jak na P.

Cytat:
Napisane przez scandalistka Poka¿ wiadomo¶æ
R

I. jajecznica z 2 jajek z duszon± cebul± i pieczarkami, 50g chleba graham, ma³a kawa z mlekiem 1,5%
II. makaron pe³noziarnisty spaghetti 80g z mielonym miêsem z szynki (ok. 100-120g) i sosem z domowego przecieru pomidorowego, z cebul±, czarnymi oliwkami, czosnkiem i ¶wie¿± bazyli±
3 mandarynki
III. pó³ wêdzonej makreli, szklanka ¶wie¿o wyciskanego soku marchewkowego
IV. 100g pó³t³ustego twarogu z rzodkiewkami i szczypiorkiem, 50g chleba graham
Nie wiem, czy najad³abym siê takim ¶niadaniem, ale ja od rana jestem w stanie wsun±æ konia z kopytami. Generalnie ³adnie. Warto¶ciowe sk³adniki i nie ma monotonii. Ile wychodzi Ci z tego kcal?

Stary 2014-01-31, 10:49   #3652
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Twoje jad³ospisy s± wielk± inspiracj±, chyba moje ulubione w tym w±tku .

A ja i jeszcze kilka u¿ytkowników ? ;D

Stary 2014-01-31, 11:00   #3653
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez azaina Poka¿ wiadomo¶æ
o kurde, kto¶ skomentowa³ mój jad³ospis, dziêkujê!
1. jajko w placuszkach by³o
2. z bia³kiem mam k³opot.. miêso i ryby jem tylko na obiad, a z kolei nabia³ staram siê raczej eliminowaæ (oprócz jogurtów). no i w takim razie czym go dostarczyæ?
3. nastêpnym razem postaram siê wrzuciæ jakie¶ warzywka
4. jedna kromka dlatego, ¿e nie umiem siê przekonaæ do jedzenia wiêcej na kolacjê.. jako¶ mam w pod¶wiadomo¶ci zakodowane, ¿e przez to bêdzie siê odk³ada³ t³uszczyk ale staram siê to zmieniæ
5. herbatki pu-erh - to jest jaka¶ ró¿nica?

U
menu wczorajsze:
¶niadanie: p³atki owsiane zalane mlekiem kokosowym z bananem, jagodami goji, rodzynkami, wiórkami kokosowymi i miodem
przek±ska: parê suszonych ¶liwek wymieszanych z odrobin± mleka kokosowego i kakao (na s³odko¶ciowy g³ód)
1h æwiczeñ
podwieczorek: sa³atka z tuñczykiem, groszkiem i papryk±
kolacja: 2 kromki z past± z awokado i jajka z odrobineczk± majonezu (no nie mog³am go nie dodaæ.. )

do picia: ok. 1l wody, herbata zielona, skrzyp, herbata owocowa

menu dzisiejsze:
¶niadanie: p³atki owsiane zalane mlekiem kokosowym z bananem, jagodami goji, wiórkami kokosowymi i miodem
"deser": 5 kostek gorzkiej czekolady
deser 2 : czekolada na gor±co z orzechami
kolacja: 5 kanapeczek-kr±¿ków z bagietki z mas³em i do tego trochê ¿ó³tego sera

do picia: woda ok. 1l, herbata czerwona pu-erh, kawa zbo¿owa z miodem i mlekiem kokosowym

dzisiejszy dzieñ przedstawia siê tragicznie, wiem
A dlaczego miêso i ryby tylko na obiad? Wbrew pozorom, mo¿na pokombinowaæ i zaopatrzyæ siê w te sk³adniki ca³kiem niedu¿ym kosztem - tu trochê dobrej wêdliny, tam kupiæ troszkê ryby i zrobiæ pastê w po³±czeniu z warzywami... Opcji jest sporo. Inne ¼ród³a bia³ka? Zajrzyj wstecz, Ervisha niedawno wymieni³a dobre ¼ród³a bia³ka ro¶linnego. No i zawsze jeszcze pozostaj± wspania³e jajka .

Tak, jest ró¿nica miêdzy pu-ehr i rooibos. O rodzajach herbat jest sporo artyku³ów w sieci, warto poszperaæ. Lepiej z rozwag± podchodziæ do pu-ehr i pijaæ od czasu do czasu. Skubana sporo ma w sobie substancji biologicznie czynnych i nie ka¿demu bêdzie s³u¿yæ.

Twój "s³odko¶ciowy g³ód" mo¿e wynikaæ z braku porz±dnych, tre¶ciwych posi³ków. Od rañca lecisz prawie na samym cukrze, wiêc organizm sam siê nakrêca. Przek±szenie czego¶ s³odkiego w ci±gu dnia nie jest tragedi±, ale sama zauwa¿ysz, ¿e je¶li zaczniesz pilnowaæ, aby w ka¿dym posi³ku by³o warto¶ciowe bia³ko, z³o¿one wêglowodany oraz ¼ród³o t³uszczu (+ warzywa, owoce) - niepohamowany apetyt na s³odycze zniknie!

Cytat:
Napisane przez neska002 Poka¿ wiadomo¶æ
Moja dzisiejsza R:
Po przebudzeniu szklanka wody z 2 ³y¿kami octu jab³kowego.
1. ¦niadanie: 3 ³y¿ki kaszy jaglanej z tartym jab³kiem, ³y¿k± p³atków migda³owych, z dodatkiem any¿u, cynamonu, kardamonu.
2. Drugie ¶niadanie: sa³atka warzywna (seler naciowy, ogórki kiszone, czerwona papryka, cebula, marchewka) + 2 x kromka chleba ¿ytniego razowego na zakwasie z paprykarzem warzywnym.
3. Obiad: kasza gryczana z gulaszem (miêso mielone z szynki, pieczarki, cebula, czosnek, trochê passaty pomidorowej).
4. Kolacja: ¶led¼ po kaszubsku z kromk± chleba ¿ytniego razowego na zakwasie.
W dwóch pierwszych posi³kach brakuje mi bia³ka, a w dwóch ostatnich warzyw . W sa³atce powinien znale¼æ siê dobry t³uszcz.

Cytat:
Napisane przez Seducer Poka¿ wiadomo¶æ
Planowane na dzisiaj, móg³by kto¶ oceniæ?

U/P
I Budyniowy pudding z kaszy manny, nasion amarantusa i lnu (30g kaszy + ³y¿ka nasion + ³y¿ka budyniu + ³y¿eczka lnu + jakie¶ 2/3 szklanki mleka) z ³y¿k± siekanych migda³ów, gotowane z lask± wanilii, podane z ³y¿k± d¿emu i twaro¿ku; kawa z mlekiem Wiêcej kaszy nie zaszkodzi.

II Du¿e jab³ko z ma³ym jogurtem naturalnym 150g i gar¶ci± p³atków b³onnikowych + cynamon, pó³ du¿ej babeczki z ziarnami s³onecznika i rodzynkami; kakaowa inka z mlekiem Zjada³abym ca³± babeczkê

III Ryba po grecku: miruna sma¿ona na niewielkiej ilo¶ci oleju lnianego (2 wiêksze kawa³ki) z duszon± marchewk±, selerem, porem (tradycyjne ) + 2 ¶rednie ziemniaki NIE WOLNO sma¿yæ na oleju lnianym!!! Ziemniaków mo¿esz wiêcej.

IV Ziarna s³onecznika 30g (lub trochê wiêcej ), marchewka, kromka pszennego chleba z polêdwic±, herbaty z miodem

V Kajzerka wieloziarnista posmarowana serkiem, ³oso¶ wêdzony (50-60g) + ogórek kiszony; kakao prawdziwe z mlekiem i p³ask± ³y¿eczk± lnu

+mo¿e bêd± jakie¶ godzinne, domowe æwiczenia
Uwagi j.w.

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

Cytat:
A ja i jeszcze kilka u¿ytkowników ? ;D
Te¿ lubiê Twoje jad³ospisy, przecie¿ wiesz , ale agnieszka16 je du¿o ryb, które uwielbiam

Stary 2014-01-31, 11:00   #3654
Delli
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 401

Cytat:
Tradycyjnie wrzucam u

Wszystko, dos³ownie WSZYSTKO!!! bym zjad³a!
Idealnie trafi³a¶ w moje smaki zazdroszczê produktów i chêci do robienia takich pyszno¶ci! zdrowo, kolorowo i z pomys³em
Stary 2014-01-31, 11:04   #3655
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
A dlaczego miêso i ryby tylko na obiad? Wbrew pozorom, mo¿na pokombinowaæ i zaopatrzyæ siê w te sk³adniki ca³kiem niedu¿ym kosztem - tu trochê dobrej wêdliny, tam kupiæ troszkê ryby i zrobiæ pastê w po³±czeniu z warzywami... Opcji jest sporo. Inne ¼ród³a bia³ka? Zajrzyj wstecz, Ervisha niedawno wymieni³a dobre ¼ród³a bia³ka ro¶linnego. No i zawsze jeszcze pozostaj± wspania³e jajka .

Tak, jest ró¿nica miêdzy pu-ehr i rooibos. O rodzajach herbat jest sporo artyku³ów w sieci, warto poszperaæ. Lepiej z rozwag± podchodziæ do pu-ehr i pijaæ od czasu do czasu. Skubana sporo ma w sobie substancji biologicznie czynnych i nie ka¿demu bêdzie s³u¿yæ.

Te¿ lubiê Twoje jad³ospisy, przecie¿ wiesz , ale agnieszka16 je du¿o ryb, które uwielbiam
A o tak jajca s± przepyszne zw³aszcza te od swojskich kurek ;D a ja ostanio lubie te gotowane w sosach... a zawsze lubi³am jajka "mole" (bia³ko ¶ciête ca³kowicie a ¿ó³tko zaczyna siê ¶cinaæ... jest takie mocno gêste jak ¶mietana_ albo jajko na ¶liwkê ;D

A z jad³ospisami ¿artowa³am

Stary 2014-01-31, 11:50   #3656
Delli
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 401

Ervisha - zgadzam siê z Readhead91, Twój blog jest rewelacyjny!!!
Jestem w po³owie czytania/ogl±dania, ju¿ mam kilka opcji co przygotujê w nastêpnych dniach
Stary 2014-01-31, 12:04   #3657
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 514

Dzisiejsze U, choæ nie obrazi³abym siê gdybym troszkê schud³a Wiêc mo¿e U/R:

I: kaszka ry¿owa z malinami
II: sa³atka z lodowej, papryki, ogórka z dwoma jajkami na twardo i sosem na oliwie, kubek domowego kisielu truskawkowego.
III: chilli z indykiem i ry¿em.
IV: serek wiejski z ³y¿eczk± miodu i gar¶ci± corn flakes.
V: wielka kromka (serio wielka jak dwie normalne) chleba bezglutenowego ciemnego z mas³em i past± tuñczykow± z avocado i warzywami.

Wiem, ¿e marne ¶niadanie, ale rano mocno bola³ mnie brzuch i nie wcisnê³am nic wiêcej. A poza tym jak?
AshtrayGirl86 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 12:22   #3658
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 212

Poa alpina dziêkujê bardzo, pierwszy raz od d³u¿szego czasu kto¶ siê zainteresowa³ moim jad³ospisem

Zapyta³am mamê na jakim oleju sma¿y³a rybê i okaza³o siê, ¿e na rzepakowym sama siê zdziwi³a, ¿e my¶la³am, ¿e na lnianym
Seducer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-31, 12:28   #3659
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Delli Poka¿ wiadomo¶æ
Ervisha - zgadzam siê z Readhead91, Twój blog jest rewelacyjny!!!
Jestem w po³owie czytania/ogl±dania, ju¿ mam kilka opcji co przygotujê w nastêpnych dniach
O jak mi³o Dziêkujê

Stary 2014-01-31, 12:57   #3660
dafne95
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 35

wczorajsze U ( mo¿e lekkie P ) pod znakiem naukiiiiiiiiiiii

¦niadanie: 3 kromki razowca z mas³em serem bia³ym,szczypiorkiem i rzodkiewk±, kawa du¿a z mlekiem

pó³ tabliczki czekolady

2 ¦niadanie: porcja kuskusu z rodzynkami, orzechami w³oskimi i jogurtem naturalnym

Obiad; 2 nale¶niki ze szpinakiem polane sosem jogurtowym

podwieczorek: 7 ciastek z pestkami dyni, gar¶æ migda³ów z jogurtem trstawkowym 180g

KOlacja: 2 kromki razowca 2 jaja na twardo z musztard±, sa³atka konserwowa babci

po³ tabliczki czekolady

do picia: herbaty, woda, szklanka soku z pomarañczy

i jak?????
dafne95 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.