|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Były mierzenia, wiesiołki, teraz każda zazdrości fasolki-mamusie po staraniach
Ona wie, że jestem w ciąży. Zobaczymy co mi odp. dobrze by było gdyby od tak mi zaliczyła ;p
|
|
|
|
#3002 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Były mierzenia, wiesiołki, teraz każda zazdrości fasolki-mamusie po staraniach
Wy się nakupujecie
![]() aga boże jakie ty masz ciało Ja dziewczyny chciałam się pożegnać na parę dni, bo mnie nie będzie. Wzięło mnie przeziębienie, 2 mam problemy z piecem i idę na pare dni do rodziców, a tam nie ma netu (chyba, że ktoś WIFI nie zabezpieczy hasłem) Także trzymajcie się ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- aaa i przyszła mi butelka TT
|
#3003 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie dziś dokładnie to samo ![]() Cytat:
A jak pierwsze dziecko nie wynosi to potem kiedyś będzie drugie i też się przydadzą ciuchy ![]() Brzucho pierwsza klasa Cytat:
Oby w zamian szybko i sprawnie ci to zaliczyła ![]() Ja też mam doła... wydaje mi się, że wyglądam jak beczkowóz ![]() Cytat:
Wracaj do nas szybko ![]() A jak butelka? |
||||
|
|
|
#3004 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jagodziu niestety dla takich ludzi ciąża nie jest absolutnie żadnym argumentem. Z reguły jest podejście "chciałaś to masz twoje dziecko twój problem" taka brutalna prawda. Koleżanka tydzień w szpitalu leżała na patologii to jej powiedzieli że jak się nie zgłosi w następnym tyg na odrabianie ćwiczeń to ją wywalą z uczelni.
|
|
#3005 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trochę chamstwo z tym terminem, chyba, że naprawdę coś niemożliwie strasznego wypadło, ale to i tak czy siak wypadałoby chociaż dać znać, że się nie zjawi skoro macie taki kontakt... Cytat:
Próbowałam się wziąć za Ewę Chodakowską w zeszłym roku bo trochę przytyłam w lato, ale jakoś brakło mi ambicji a potem udało się z ciążą ![]() Będziemy za Tobą tęskniły!!!! Odpoczywaj i kuruj się, dużo zdrówka Co to za doliny na wątku, co? Dziewczyny, jesteście najfajniejsze lasencje, pamiętajcie o tym! Może czasem ten brzuszek nas przytłacza, ale to właśnie w nim jest nasza uroda teraz i tyle ile przytyłyśmy i nabrałyśmy masy takie jesteśmy wyjątkowo piękne ![]() ---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Aaa no właśnie i byłam w tym auchanie po pampersy, były od rozmiaru 2 - tu wychodziło 80 sztuk za 37,98 zł i wiecie co zrobiłam? Stwierdziłam, że jednak pampersy nie wiele się różnią od dady i wolę kupić taniej dady w biedronce Tyle jeżdżenia za tymi pieluchami a i tak nie kupiłam
|
|
#3006 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
odpoczywaj !!! czekamy na Ciebie
|
|||
|
|
|
#3007 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Co do pampersów to jesteś boska więc nie wiem jak z tymi chusteczkami...ale jak tylko tam będę to sprawdzę
|
||
|
|
|
#3008 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem strasznie wrażliwa ostatnio na to co widzę w telewizji, czytam w Internecie czy słyszę od innych. Od razu w bek. Dobrze, że masz takie oparcie w Mężu U mnie niestety tych chusteczek nie ma w regularnej sprzedaży. Kupiłam za to te w netto jak przejeżdżałam, ale jeszcze ich nie testuję
|
|
#3009 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Hehehe, to chociaż wycieczka była ![]() Obfociłam moje łowy pobieżnie, bo już je posegregowałam Dla tych co są na zakupowym odwyku - proszę zamknąć oczy!
|
|
|
|
|
#3010 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szok, toż to prawdziwa wieża eiffla ciuszków, gdzie Ty to pomieścisz ![]()
|
|
#3011 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Cytat:
Dużo jest z rozmiaru 68 Więc jestem ubezpieczona już na pół roku w przód albo i dalej |
|||
|
|
|
#3012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#3013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale cudeńka
|
|
#3015 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
od razu miejsce na kosz z zabawkami można zrobić
|
|||
|
|
|
#3016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj też tak bym chciała wyglądać
|
|
|
#3017 |
|
Zakorzenienie
|
jeezu spałam od 22 do 10 12 h i usypiam!! ileż można spać?
|
#3018 |
|
Zakorzenienie
|
No ja to tak codziennie śpię po 12 h
|
|
|
|
#3019 |
|
Zakorzenienie
|
no 12 ciągiem to ja rozumiem ale ja bym już chętnie poszła spać a jestem na nogach godzin 9 h ![]() ![]() koleżanka mówi "spij póki możesz po porodze nie będzie CI to dane" ![]() aż mnie to przeraża ![]()
|
#3020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koleżanka ma rację Ostatnio mówiłam o tych 10 godzinach szwagierce, która ma 4 miesięczną córeczkę i tylko popatrzyła z zazdrością
|
|
|
|
|
#3021 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najwyżej będzie się nadrabiać w dzień ![]() ja się zastanawiam jak to będzie z TŻtem on ma mocny sen i w ogóle ale kurde jak mi nie będzie w nocy pomagał przy dziecku to ubije rozumiem praca itp ale no dlaczego tylko ja mam chodzić po ścianach
|
|
#3022 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie lubię w dzień spać A co to czujności podczas snu to u nas jest odwrotnie. Śmieję się z męża, że to on mnie będzie musiał budzić do dziecka, bo mnie nic nie rusza |
|
|
|
|
#3023 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie najlepiej to jest jak przebudzę TŻta na chwilę on sięnie wybudzi to takie głupoty gada że hej sytuacja sprzed kilku tyg budzę go rano on po nocce ale miałam interes Ja "kochanie obudziłeś się?" ON "tak ale nie wiem kim jestem" Ja (potrząsając nim) "obudz się" On "no nie śpie" Ja "jade na uczelnie biorę auto.... gdzie kupić taśmę do pakowania" On " tam w tym no wiesz" Ja "nie nie wiem" On "no tam koło tego sklepu są takie szczęki" Ja "jakie szczęki?" On "no takie hap hap" albo kilka dni temu godzina 3,45 dzwoni jego telefon (budzik) on się zrywa na nogi wychodzi do przedpokoju budzik dalej brzęczy mi koło głowy on zapalił światło i coś patrzy na swój zegarek na ręce. Ja się pytam "co ty robisz?" a on "sprawdzam czy nie zaspałem" a ja no ale kurde wyłącz ten budzik a on dopiero po chwili załapał że jeszcze dzwoni
|
|
#3024 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
trzymaj sie i zdrowiej szybciutko będziemy tesknic <3Cytat:
a juz mialam pisac przy poprzednich cytatach ktore zrobilam, zebys poszla za rada co do eksponowania brzuszka a tu dopiero patrzr ta Twoja wiadomość ![]() 2 W sumie dobre i tyle ![]() A co do plakania to sie nie martw u mnie zdaza sie to samo, wiec to u nas przyszlych mam normalne ![]() Cytat:
![]() Najwyzej może przy odrobinie szczescia trafimy do jednego więzienia hehe ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#3025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oo tak tak w kupie raźniej ![]() wstałam i siedzę już godzinę w szlafroku i nic mi się nie chce. dostaliśmy obietnicę na razie obietnicę ubranek od jednego kolegi TŻta czas ruszyć doopkę ![]() ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Fantastka jak tam Twoja statystyka ??
|
|
#3026 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i do pewnego sklepu dla niemowląt odebrac zaproszenie do szkoly rodzenia, aby miec pewne miejsce w czwartek 06.02 ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#3027 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale fajnie z tą szkołą rodzenia też bym chciała ale mi sie dojeżdżać nie chce 30 km
|
|
#3028 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#3029 |
|
Zakorzenienie
|
a to ja tak przy niedzieli 15 sty tydzień to pokażę mój brzuszek
|
#3030 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W piątek tak się na tym skupiłam że zapomniałam odebrać wyniki z przychodni i jutro muszę pójść tam specjalnie bo przecież jutro wizyta u ginki.Cytat:
Fakt niektóre będą jedynie do latania po domku albo do spania ale niektóre są funkiel nówki Dlatego teraz jak będę w lumpku to będę przeglądać większe rozmiary, choć nie mówię, te malutkie są takie słitaśne że ciężko się oprzeć. Jutro na stronę wyprzedażową przerzucą wszystko co im nie zeszło na kilogramy i w poniedziałek będzie po 3 zł. Ale poczekam bo w piątek zaś będzie po złotówce to pewnie się przejdę ![]() A jak mała się urodzi to pewnie jeszcze każdy coś przyniesie. No a w ogóle jestem po pierwszym spotkaniu z położną Kobitka baaaaardzo sympatyczna. Poopowiadała jak wygląda poród. Słuchałam jej z zapartym tchem, tak ciekawie opowiadała. Dostałam od niej trochę papierów do poczytania. Tam mam opisaną dietę a właściwie to jak powinnyśmy się mniej więcej teraz odżywiać, tzw. poradnik żywieniowy ciężarnej.Dała też papiery o nauce oddychania. Powiedziała że ona mi pokaże jak powinno się oddychać i żeby to sobie później ćwiczyć bo oddech jest ważny. Pozycje aktywne do porodu - mam to poczytać i później na porodówce już na pewno będę je wykorzystywać i że podświadomie będę wiedzieć która pozycja będzie w danej chwili dla mnie odpowiednia. Zapytała czy małż będzie ze mną. Powiedziałam że tak, że taki jest plan. No to stwierdziła że bardzo dobrze bo czasem te położne na porodówce potrafią się zagalopować i potrzebny jest taki ktoś kto je tam ustawi. No i najważniejsze - na porodówce mam słuchać bezwzględnie poleceń położnej. Jak powie "przyj" to heja nabierać powietrza i ile sił mam. Czasem może być że skurcz już się w sumie skończył a one powiedzą "doprzyj jeszcze trochę" to wtedy mam tak zrobić bo podobno one widzą czy dziecko zeszło do kolejnego kanału czy jakoś tak. A jak się nie doprze po skurczu to bejbik się trochę cofnie i cały wysiłek z wcześniejszego parcia był daremny. No i jak powie "teraz nie przyj" to nie przeć i kropka. Chodziło jej o to że czasem akcja porodowa rozwija się bardzo szybko i dziecko po drodze się obraca i jak to idzie za szybko to maluszek nie zdąży się obrócić więc skurcz nie skurcz trzeba poczekać i dać czas dziecku na odpowiednie ułożenie. Bo to jest jakoś tak że po drodze jak dziecko wychodzi to jest tak że najpierw jest coś jak litera U i tam wchodzi główka. Później kolejna jest taka jakby elipsa, jakby zero tylko położone w poziomie no i dziecko musi się wtedy obrócić żeby ładnie ramionka weszły. Następnie znowu następuje U i zaś dzieciątko musi się obrócić z tymi ramionkami żeby wejść w ten kanał no i czasem jak skurcze są za szybko to trzeba poczekać i dać czas dziecku. A później wychodzi główka, jak wyjdzie główka jest podobno chwila odpoczynku i później wychodzi reszta ciałka przy pomocy położnej. Dowiedziałam że u nas w szpitalu jest gaz rozweselający ale zazwyczaj starcza do końca lutego i później go brak. No i jak jest taki gaz to łażę po korytarzu z butlą na kółkach Krocze się przeważnie nacina. No ale powiedziała że po to że czasem można pęknąć w mało fajnym kierunku bo zdarzają się przypadki że pęknięcie zmierza w stronę odbytu i mówi że wtedy jest spore"ałaaaa" przy korzystaniu z toalety, albo w stronę cewki moczowej :/ więc żeby to ochronić się nacina na nie więcej niż 2 cm, chyba że uda się ochronić krocze. No i tutaj mam sobie ćwiczyć mięśnie Kegla. Czyli jak pójdę siusiu to mam co jakiś czas przerywać żeby nauczyć się rozpoznawać które to mięśnie są. A jak już będę wiedzieć to np. mówi stoich w kolejce w sklepie zaciskach i puszczas i tak kilka razy, oglądasz tv - to tak samo. Mówi, w każdej sytuacji można je ćwiczyć i co fajne że tego nikt nie widzi A przy porodzie może nas to uchronić przed nacięciem. No więc ćwiczę Tylko sikanie na raty jest wkurzające Po urodzeniu dziecka mają mi je od razu położyć na brzuchu. Mogę sobie malutką podsunąć pod cyca żeby zaczęła ssać. I musi to nastąpić w ciągu godziny podobno. Jak małż będzie chciał może przeciąć pępowinę. Zanim się ją przetnie to zależy jak mam zaznaczone w planie porodu to mogą poczekać aż ona sama przestanie pulsować albo po prostu tą krew przepływającą ręcznie zsuną do dzidziusia. Później 2 klipsy. Jeden z jednej drugi z drugiej i ciach. Powiedziała że przypomina to przecinanie grubego kabla i po przecięciu nie ma ani grama krwi tam. Więc jak mąż wrażliwy to nie ma się czego bać.Urodzenie łożyska to ok. 15 min. Później to łożysko dokładnie oglądają czy jest całe, czy nie uszkodzone, nie porozrywane. Jeśli ma jakieś ubytki to łyżeczkowanie żeby nas tam wyczyścić. No i powiedziała że po tym krócej trwa krwawienie bo nie ma nam się co tam złuszczać skoro nas wyczyścili. Później 2 godziny leżę gdzieś przed porodówką czy jakoś tak, no w każdym razie zanim mnie przewiozą na salę poporodową i wtedy na te 2 godziny MUSZĄ dać mi dziecko i już wtedy mam małą do cyca przyłożyć żeby powstał odruch ssania. Jjk ona sobie zacznie tam ciumkać cyca i języczkiem tam podrażniać to zacznie się wytwarzać oksytocyna a dzięki temu też szybciej macica zacznie się obkurczać i szybciej zacznie się wszystko goić. Wtedy już podczas tych 2 godzin można poczuć ból brzucha. Czasem jest ok, choć zdarza się że jednak boli dość konkretnie wtedy się nie czaić tylko poprosić o środek przeciwbólowy. Po tym czasie heja na poporodową. Aaaa w pierwszej godzinie od urodzenia powinni już zaszczepić dziecko przeciwko żółtaczce ! Hmm co jeszcze. Chyba wszystko napisałam. Zobaczę o czym będzie mi mówiła na kolejnym spotkaniu. Zmierzyła mi w domku jeszcze ciśnienie. Sprawdziła jak serduszko malutkiej bije. Ojjj jak pięknie galopowało Mówi do mnie że jak czasem słychać trochę ciszej tzn, że mała się wierci albo się jakoś obracaTak więc podsumowując, ze spotkania z nią jestem bardzo zadowolona. Jak będę mieć jakieś pytania mam sobie spisywać na kartce i jak tylko będzie mogła to mi na wszystkie odpowie Częste bóle głowy to norma. Mówi żeby wypić sobie kawę, albo łyknąć witaminę C bo jak głowa boli to się tak jakby obrzęk robi a wit C powoduje jego zmniejszenie. A jak nie wit C to wcisnąć sobie pół cytryny, tylko nie zrozumiałam do czego. Chyba miała na myśli wodę albo herbatę. Jak mnie ginka wyśle na krzywą cukrową to mam zabrać sobie dużą wodę mineralną nie gazowaną i pół cytryny. Jak pozwolą do tej glukozy wcisnąć to całą połówkę na raz, wtedy jest to bardziej do wypicia. Noo, mam nadzieję że nie namotałam i idzie się połapać w tym moim streszczeniu
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:37.

ja bym powiedziała jej ze byłam i specjalnie bym podkreśliła brzuch żeby jej się głupio zrobiło że ciężarną gania na darmo. 

U mnie dziś dokładnie to samo 
A jak pierwsze dziecko nie wynosi to potem kiedyś będzie drugie i też się przydadzą ciuchy
mam nadzieje, że jutro będzie lepiej.

odpoczywaj !!! czekamy na Ciebie 

w kupie raźniej