Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;) - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-22, 17:17   #601
cacajuate
Zadomowienie

Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
No ok, ale ja napisałam, że też jem dużo, TŻ również, jak to chłop, do tego jemy ogromne ilości warzyw, które teraz nie są specjalnie tanie, jemy sporo mięsa itd.
I nie wydaję na jedzenie 2000
Pytanie, co to wg Ciebie znaczy 'duzo'. Jesli ja ogolnie mam dobry metabolizm, do tego przebiegne 20km, zrobie 15 min jogi i przejade na rowerze 12km w dzien to potrafie zjesc 3- 4 tys. kcal. Ja jem tyle, ze nie znam nikogo, w to wlaczam mezczyzn, kto je tyle, co ja. A dodam, ze zadaje sie glownie z biegaczami. Zaden kolega nie je tyle, co ja, moj TZ tez nie, a tez biega. Kwestia osobnicza.

Meksyk i bieganie na fejsie TUTAJ
cacajuate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-22, 17:24   #602
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
No ok, ale ja napisałam, że też jem dużo, TŻ również, jak to chłop, do tego jemy ogromne ilości warzyw, które teraz nie są specjalnie tanie, jemy sporo mięsa itd.
I nie wydaję na jedzenie 2000
Dużo a dużo to różnica.
Przykładowo- wydaję na siebie dużo pieniędzy, ponieważ jem 3 pełne obiady w ciągu dnia (na śniadanie, w pracy i potem po ćwiczeniach/bieganiu), do tego typowo śniadaniowe/kolacyjne dania typu 6-8 kanapek z chleba razowego, z twarogiem, mięsem i warzywami lub 0,5l budyniu ze 150g orzechów.

Oczywiście pełny obiad to dla mnie przykładowo: woreczek kaszy, jedna pierś z kurczaka, sałatka, która zajmuje pół talerza.
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-22, 17:38   #603
Dotka90
Zakorzenienie

No ja wiem, że dużo i dużo to różnica, ale umówmy się, ile osób je dziennie 4 tys. kcal?
Sama napisałaś, że nie znasz nikogo takiego.
Stąd 2000 na jedzenie to wg mnie dużo.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 11:53   #604
Soso
Zakorzenienie

Duzo zalezy od jakosci produktow. Przykladowo ja jem malo, Tzet sporo, ale obiektywnie patrzac jemy po prostu dosc drogie rzeczy, bardzo zwracam uwage na jakosc i uwazam ze na jedzeniu nie ma co oszczedzac. Nie licze, ile wydajemy, ale nie sadze bysmy zeszli ponizej 2000. Dodatkowo dosc czesto bywamy w restauracjach.

Wysyłane za pomocą Tapatalk 2
Soso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-23, 15:58   #605
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Catjusza Pokaż wiadomość
I tak dzień w dzień to samo ?

Mi wychodzi miesięcznie ok. 2 tys na samo jedzenie, a kupuję tylko w dyskontach i hipermarketach. Czasem jadam na miesicie (bardzo rzadko) i praktycznie nigdzie indziej nie wydaje kasy na jedzenie ani na alko. Nie wiem jak to się dzieje. Otyli też nie jesteśmy więc nie jadamy gór żarcia.
To jadłospis jednego dnia, spisywałam dla dietetyczki. łatwiej mi było wkleić 1 dzień niż 30
Pozostałe dni - porównywalnie - różnią się głównie obiadem.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 10:11   #606
lgm
Przyczajenie

...

Edytowane przez lgm
Czas edycji: 2014-02-02 o 18:46
lgm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 10:38   #607
Thalie_
Rozeznanie

Myśle ze my przejadamy właśnie koło 2000 zł ale jesteśmy w Niemczech gdzie ceny dobrego jedzonka są naprawdę wysokie szczególnie padlinki ;-) Oboje trenujemy i żywimy się duża ilością białka.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Thalie_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 14:52   #608
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
No ja wiem, że dużo i dużo to różnica, ale umówmy się, ile osób je dziennie 4 tys. kcal?
Sama napisałaś, że nie znasz nikogo takiego.
Stąd 2000 na jedzenie to wg mnie dużo.
Wcale nie trzeba jesc 4tys kcal by wydawac ogromna sume na jedzenie. U nas rodzina 4 osobowa, dzieci jeszcze male, jak przelicze na zlotowki to wychodzi nam 6tys+ na miesiac.
Ale kupuje praktycznie wszystko eko plus czesto bywamy w restauracji.

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 15:41   #609
nielubiegrzybow
Raczkowanie

W tym miesiącu wyszło nam około 700 zł na dwie osoby, ale tylko dlatego, że dostałam od babci "szlachetną paczkę" z masą domowych przetworów, gołąbków, 30 wiejskich jaj, trochę mięsa i takie tam. Bez tego wyszłoby około 1000, może trochę więcej. Sporo pieniędzy idzie na fajne alkohole, które uwielbiamy od czasu do czasu Do tego ze dwa razy w miesiącu jedzenie na mieście, jakaś buła kupiona w bufecie między zajęciami jeśli nie zdążyłam nic przygotować rano i się zbiera. Pewnie mieszkając sama wydawałabym mniej niż połowę z tego, bo razem lubimy wymyślać i robić sobie nawzajem apetyt na różne smakołyki Dla samej siebie nie chciałoby mi się
nielubiegrzybow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 21:09   #610
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
Wcale nie trzeba jesc 4tys kcal by wydawac ogromna sume na jedzenie. U nas rodzina 4 osobowa, dzieci jeszcze male, jak przelicze na zlotowki to wychodzi nam 6tys+ na miesiac.
Ale kupuje praktycznie wszystko eko plus czesto bywamy w restauracji.
No ale sama widzisz rożnicę: 4 osoby to nie dwie. Dobre jedzenie nie musi być opatrzone znaczkiem 'eko' i ceną 3x wyższą etc Jedzenie w domu, to nie jedzenie na mieście itd.
Więc co tu porównywać.
Stary 2014-02-01, 21:19   #611
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
No ale sama widzisz rożnicę: 4 osoby to nie dwie. Dobre jedzenie nie musi być opatrzone znaczkiem 'eko' i ceną 3x wyższą etc Jedzenie w domu, to nie jedzenie na mieście itd.
Więc co tu porównywać.
w dodatku to przeliczanie za złotówki

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 21:21   #612
Dotka90
Zakorzenienie

no to już w ogóle kompletnie bez sensu. Przeliczamy w tej walucie, w której zarabiamy, inaczej nie widzę w tym żadnego sensu.
Stary 2014-02-01, 21:59   #613
vouvray
Zadomowienie

Aż się głupio przyznać, bo na samą siebie wydaje poniżej 300 zł na miesiąc i pewnie wiele z was powiedziałoby, że o siebie nie dbam, że na zdrowiu się nie oszczędza itp., ale nie mając własnych dochodów niestety gotowanie sobie obiadu za 50 zł odpada.

Nie jem jakoś wymyślnie, nie eksperymentuje, bo na wykwintne potrawy po prostu mnie nie stać, ale staram się odżywiać zdrowo, badania mam w normie, więc może nie umrę wkrótce.

Chociaż raz na miesiąc robię sobie święto lasu i jem coś 'szalonego' i powiem wam, że cieszę się przy tym, jak dziecko
vouvray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 22:06   #614
201708250923
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez vouvray Pokaż wiadomość
Aż się głupio przyznać, bo na samą siebie wydaje poniżej 300 zł na miesiąc i pewnie wiele z was powiedziałoby, że o siebie nie dbam, że na zdrowiu się nie oszczędza itp., ale nie mając własnych dochodów niestety gotowanie sobie obiadu za 50 zł odpada.

Nie jem jakoś wymyślnie, nie eksperymentuje, bo na wykwintne potrawy po prostu mnie nie stać, ale staram się odżywiać zdrowo, badania mam w normie, więc może nie umrę wkrótce.

Chociaż raz na miesiąc robię sobie święto lasu i jem coś 'szalonego' i powiem wam, że cieszę się przy tym, jak dziecko
Tak z ciekawości, jak wygląda twój żywieniowy dzień.
Ja wydaje tak z 450-500, ale to tylko dlatego,że sa dni, gdzie zapominam zjeść.
201708250923 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 22:23   #615
vouvray
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wredot_ka Pokaż wiadomość
Tak z ciekawości, jak wygląda twój żywieniowy dzień.
Ja wydaje tak z 450-500, ale to tylko dlatego,że sa dni, gdzie zapominam zjeść.
np. dzisiaj
śniadanie: kanapki z masłem, serem, szynką, pomidorem
drugie śniadanie: serek truskawkowy, jabłko, banan
obiad: resztka zupy z wczoraj (jarzynowej), ryż, pierś kurczaka z przyprawami, sałatka warzywna (z domu)
podwieczorek/kolacja: musli z jogurtem

W międzyczasie oczywiście słodkości: kilka cukierków z choinki, jakieś ciastka

Dużo rzeczy mrożę, nigdy mi się nic nie marnuje, na takie rzeczy jak np. mleko składam się z innymi, bo bez sensu, żeby w domu było kilka kartonów, jak używa się go głównie do kawy. Poza tym na stołówce można zjeść super wypaśny obiad za mniej niż 10 zł. Coś tam z domu przywożę i jakoś to się kręci. Więcej nie wydaje, bo po prostu nie mam...

Rozumiem, że ktoś wydaje do 1000 zł, ale nie mogę pojąć, że ktoś wydaje kilka tysięcy (nie mam orientacji w cenach żywności eko). Pewnie dlatego, że u mnie w domu nigdy nie było nowości, rodzice nie lubią eksperymentować, więc ja dopiero na studiach poznaję inne potrawy i widzę ile to kosztuje. Może się to wydawać śmieszne, ale ja bardzo wiele rzeczy, wiele warzyw dopiero pierwszy raz na studiach spróbowałam...

Poza tym, nie ma co porównywać studentki do osoby pracującej w stałych godzinach. Ja czasem szłam rano na uczelnie i wracałam koło 19, a jadłam w drodze między jednym budynkiem, a drugim. No niestety, regularnie to ja się nie odżywiam, ale moje plany zajęć w każdym semestrze są szalone. Mam nadzieję, że tym razem to będzie bardziej z głową.

Edytowane przez vouvray
Czas edycji: 2014-02-01 o 22:44
Stary 2014-02-01, 22:33   #616
lgm
Przyczajenie

...

Edytowane przez lgm
Czas edycji: 2014-02-02 o 18:47
Stary 2014-02-01, 22:40   #617
vouvray
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lgm Pokaż wiadomość
Ja odżywiam się tanio (jak pisałam wyżej), ale wydaje mi się że w sposób zbilansowany. Choć bez bicia przyznaję się, że jem monotonnie, nie lubię gotować i często gotuję na 4 dni i przez 4 dni jem to samo. Podaje przykładowo dzisiejszy dzień.

Śniadanie: owsianka (4 łyżki) z mlekiem (szklanka) i masą makową (pozostałości ze świąt zamroziłam w foremkach na kostki do lodu i dorzucam po 2 kostki do owsianki) oraz pomarańczą (1/2)
2 śniadanie: 1/2 pomarańczy
obiad:
1.zupa ogórkowa z mrożonki + wkrojony w nią 1 ziemniak (bo miałam i nie wiedziałam co z nim zrobić) - dzisiaj ją skończyłam, ale jadłam 4 dni jako pierwsze danie
2. chińszczyzna przygotowana z mrożonki + torebki brązowego ryżu + pokrojonej na kostki i podsmażonej piersi kurczaka - analogicznie jak wyżej, dzisiaj skończyłam, ale jest to moje drugie danie trzeci dzień z rzędu
Podwieczorek: jabłko
Kolacja: jeszcze nic nie jadłam i raczej nie zjem dzisiaj, ale jakbym jadła to pewnie jajecznicę z jednego jajka na cebulce (nie lubię dużo jeść na noc, bo mam później koszmary)

Koszt to hmmm:
owsianka - 4 łyżki są praktycznie niezauważalną ilością, nie wiem jak to policzyć...
mleko 2,5zł/5 = 0,5zł
masa makowa - też niepoliczalnie mało na takie śniadanie idzie
pomarańcza - 4zł/kg (mniej więcej 4 sztuki), więc 1zł/szt (?)
chińszczyzna - 5zł, kurczak 5 zł, ryż 0,75zł/torebkę /3 obiady = 3,6zł/obiad
zupa - 4zł/4obiady, więc 1zł/obiad
jabłko - 0,5zł
Czyli dzień 6,6zł bez wyrzeczeń, ale nie licząc tych składników, których użyłam odrobinkę plus oczywiście lenistwo w robieniu obiadów.
W szoku jestem, że jeden ziemniak wystarczył Ci na zupę na cztery dni Ja niestety uwielbiam gęste zupy, więc ziemnniaków dużo daję.

Przypomniałaś mi, że do mojego jadłospisu zapomniałam dodać pomarańcze, ostatnio była promocja w biedrze na nie I niestety tak żyje póki co, od promocji do promocji. Jeszcze kilka miesięcy i wierzę, że to się zmieni
Stary 2014-02-01, 22:48   #618
lgm
Przyczajenie

...

Edytowane przez lgm
Czas edycji: 2014-02-02 o 18:47
Stary 2014-02-01, 23:39   #619
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Więc co tu porównywać.
Ale co ja porownuje? Poprostu stwierdzam ze wcale nie trzeba jesc 4000kcl dziennie by wydawac duzo, wszystko zalerzy od tego co sie kupuje i jak sie je. Nasze wydatki tutaj tez jest dosc duza suma, szczegulnie ze o 75% taniej mozna kupic "normalne" jedzenie w sklepach typu walmart czy aldi.
Ja sadze ze dobrej jakosci jedzenie musi byc eko

Haters Gonna Hate
Stary 2014-02-02, 09:14   #620
QueenBlair
Wtajemniczenie

Około 1200-1300 (tylko ja). Fast foodów w ogóle nie jem. Lubię jedzenie dobrej jakości (sprawdzam opakowania itp).
Stary 2014-02-02, 09:19   #621
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Ale co ja porownuje? Poprostu stwierdzam ze wcale nie trzeba jesc 4000kcl dziennie by wydawac duzo, wszystko zalerzy od tego co sie kupuje i jak sie je. Nasze wydatki tutaj tez jest dosc duza suma, szczegulnie ze o 75% taniej mozna kupic "normalne" jedzenie w sklepach typu walmart czy aldi.
Ale przecież jest to oczywiste, że:
- jak się ma 4osoby, a nie 2
- jak się jada często na mieście
- jak się przepłaca za jedzenie eko powiedzmy 2-3 razy więcej niż za normalną żywność

to się wydaje dużo kasy.
Więc nie wiem, o co chodzi. A tam nie było mowy o jedzeniu eko, o jedzeniu na mieście i o 4osobowej rodzinie.

Ja mam inne zdanie na temat żywności eko: mało która jest naprawdę eko, polecam programy na ten temat, fajnych rzeczy się można dowiedzieć
Z eko rzeczy uznaję tylko jajka.
Reszta produktów: wystarczy czytać składy i wybierać produkty z dobrymi.
Stary 2014-02-02, 10:04   #622
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lgm Pokaż wiadomość
Ja odżywiam się tanio (jak pisałam wyżej), ale wydaje mi się że w sposób zbilansowany. Choć bez bicia przyznaję się, że jem monotonnie, nie lubię gotować i często gotuję na 4 dni i przez 4 dni jem to samo. Podaje przykładowo dzisiejszy dzień.

Śniadanie: owsianka (4 łyżki) z mlekiem (szklanka) i masą makową (pozostałości ze świąt zamroziłam w foremkach na kostki do lodu i dorzucam po 2 kostki do owsianki) oraz pomarańczą (1/2)
2 śniadanie: 1/2 pomarańczy
obiad:
1.zupa ogórkowa z mrożonki + wkrojony w nią 1 ziemniak (bo miałam i nie wiedziałam co z nim zrobić) - dzisiaj ją skończyłam, ale jadłam 4 dni jako pierwsze danie
2. chińszczyzna przygotowana z mrożonki + torebki brązowego ryżu + pokrojonej na kostki i podsmażonej piersi kurczaka - analogicznie jak wyżej, dzisiaj skończyłam, ale jest to moje drugie danie trzeci dzień z rzędu
Podwieczorek: jabłko
Kolacja: jeszcze nic nie jadłam i raczej nie zjem dzisiaj, ale jakbym jadła to pewnie jajecznicę z jednego jajka na cebulce (nie lubię dużo jeść na noc, bo mam później koszmary)

Koszt to hmmm:
owsianka - 4 łyżki są praktycznie niezauważalną ilością, nie wiem jak to policzyć...
mleko 2,5zł/5 = 0,5zł
masa makowa - też niepoliczalnie mało na takie śniadanie idzie
pomarańcza - 4zł/kg (mniej więcej 4 sztuki), więc 1zł/szt (?)
chińszczyzna - 5zł, kurczak 5 zł, ryż 0,75zł/torebkę /3 obiady = 3,6zł/obiad
zupa - 4zł/4obiady, więc 1zł/obiad
jabłko - 0,5zł
Czyli dzień 6,6zł bez wyrzeczeń, ale nie licząc tych składników, których użyłam odrobinkę plus oczywiście lenistwo w robieniu obiadów.

edit: Wyszło mi tu, że jem prawie same mrożonki, a w rzeczywistości tak nie jest. np. codziennie jem jakąś zupę, a tylko ogórkową robię z mrożonki. Po prostu dzisiaj tak wyszło.

Akurat mrożonki są w większości OK (chyba ze to mrożone gotowe dania napakowane chemią, ale te które opisujesz to jak podejrzewam po prostu zamrozone warzywa), natomiast ilośc kalorii jaką na oko przyswoiłaś, to jest nie wiem czy z 800. Nie wygląda mi nawet na te nędzne tysiąc ponizej których to juz jest zwykła głodówka na dłuższą metę rujnująca organizm.
To naprawdę nie jest tak, ze chude znaczy zdrowe.

I niestety, to czego nie wydajesz dziś na jedzenie, kiedyś wydasz z nawiązką na leczenie.
Lub odchudzanie, bo jak w młodości zwolni się metabolizm, to po przekroczeniu wieku w którym on naturalnie zwalnia, robi się zwyczajny dramat.

Nie chcę zeby to brzmiało jak czepianie się. Ale jesz po prostu o wiele za mało nawet jeśli jedyną Twoją aktywnościa byłoby leżenie na kanapie i pstykanie pilotem od TV.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-02, 10:20   #623
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Akurat mrożonki są w większości OK (chyba ze to mrożone gotowe dania napakowane chemią, ale te które opisujesz to jak podejrzewam po prostu zamrozone warzywa), natomiast ilośc kalorii jaką na oko przyswoiłaś, to jest nie wiem czy z 800. Nie wygląda mi nawet na te nędzne tysiąc ponizej których to juz jest zwykła głodówka na dłuższą metę rujnująca organizm.
To naprawdę nie jest tak, ze chude znaczy zdrowe.

I niestety, to czego nie wydajesz dziś na jedzenie, kiedyś wydasz z nawiązką na leczenie.
Lub odchudzanie, bo jak w młodości zwolni się metabolizm, to po przekroczeniu wieku w którym on naturalnie zwalnia, robi się zwyczajny dramat.

Nie chcę zeby to brzmiało jak czepianie się. Ale jesz po prostu o wiele za mało nawet jeśli jedyną Twoją aktywnościa byłoby leżenie na kanapie i pstykanie pilotem od TV.
Podliczyłam i jeśli to jest 1 torebka ryżu na obiad i jedna pierś z kurczaka to dziewczyna przyswoiła ok. 1200 kcal. Niewiele, ale może jej tyle wystarcza i takie jedzenie wcale nie musi świadczyć o spowolnieniu metabolizmu za kilka lat.
Varga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-02, 10:34   #624
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
Podliczyłam i jeśli to jest 1 torebka ryżu na obiad i jedna pierś z kurczaka to dziewczyna przyswoiła ok. 1200 kcal. Niewiele, ale może jej tyle wystarcza i takie jedzenie wcale nie musi świadczyć o spowolnieniu metabolizmu za kilka lat.
Ale jedzenie 1/2 pomarańczy na II śniadanie i 1 jabłka na podwieczorek, już tak.
Stary 2014-02-02, 10:47   #625
Puolatar
Rozeznanie

To teraz ja. Uwaga, trzymajcie sie krzesel...
Mieszkam z TZ w Finlandii. Jak wiadomo, na polnocy Europy jedzenie stanowi najdrozszy wydatek. Nie mowiac juz o jedzeniu eko lub "swoiskim". Z tym ze tego drugiego praktycznie nie ma. Male, regionalne przetworstwo zostalo zabite przez dwie krajowe sieciowy... Ale to taki maly OT.
Zatem, ja i moj chlop oraz nasz kot, wydajemy na jedzenie miesiecznie ok 600/700 euro. To jest jakas chorendalna suma, tym bardziej ze zarobki ostatnimi czasy wcale
tak wysokie, jak sie przyjelo mowic, ze sa.
Jemy glownie warzywa/owoce - to pochlania ogromne ilosci pieniedzy. Mieso - jest fatalnej jakosci. Dostepne tylko prawie w sieciowach, foliowane, w zalewach (ktore niemilosiernie smierdza). A do tego cena: 15eu/kg za lepszej jakosci piers z kurczaka.
Ogolnie podsumowujac: jedzenie jest okropnie drogie i bardzo slabej jakosci. Wszystko maksymalnie przetworzone (rzad wbija im do glow, ze tylko odtluszczony i beztluszczowy nabial jest zdrowy, a oni lykaja to jak male pelikany...). Zeby zywic sie dobrze i zdrowo, wydaje sie jakies kosmiczne pieniadze.
Dla porownania z Pl, niektore produkty sa od 4 do 10x drozsze w Fi. A najdrozsze sa te z Finlandii (wiadomo klimat, wiec np. pomidory albo jablka wcale nie sa smaczne, ale rodzimi producenci musza odpowiednio zarobic. Dlatego pomidory kosztuja czasami nawet 4,5 eu/kg O.o ).
Takze takie male podsumowanie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Puolatar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-02, 11:48   #626
201608160903
Konto usunięte

muszę wam powiedzieć, że przeczytałam ten wątek po dłuższej przerwie i jak zwykle jestem w głębokim szoku

Cytat:
Napisane przez Baby_Spice Pokaż wiadomość
Ile wydajemy w praktyce-to się dopiero okaże
Od Nowego Roku prowadze tabelkę w exelu i już widzę gdzie uciekają mi pieniądze- na rozrywkę(kawa,piwo w barze itd)juz poszło 90zł(a miesiąc się jeszcze nie skończył, a mam już umuwione spotkanie na weekend),zachcianki spożywcze(najczęściej słodycze...). Myślałam,że wydaje znacznie mniej...
U mnie taką tabelkę prowadzi małżon. Swojego excela z wydatkami aktualizuje od... ponad 5 lat. Mieliśmy częściowo wspólne finanse jako osoby mieszkające razem a później narzeczeni. Przelewaliśmy określoną kwotę na życie - jedzenie, chemię, żarcie dla zwierzaka. Jak szliśmy na miasto czy do kina też płaciliśmy z nich, albo się rozliczaliśmy - niewygodne, ale dzięki temu nikt nie kontrolował siebie nawzajem. Teraz mamy wspólną kasę i na początku było bardzo ciężko się przyzwyczaić, ale już jest ok

Mamy taki system, że pliczek prowadzi on - przesyłam mu excele z wyciągami i on wpisuje, bo ja nie mam do tego głowy. Dobra sprawa

Powiem tak - wymagania i wydatki rosną wprost proporcjonalnie do zarobków. Mój mąż miał kredyt studencki 600zł i coś z tego odkładał, a ja dostawałam od rodziców 1500zł na studiach (później doszły jeszcze zarobki z różnych dorywczych prac, miałam taką zasadę że jak miałam zarobki to brałam od rodziców mniej albo wcale, więc zazwyczaj ta kwota +/- była taka sama)...

A teraz nagle zarabiamy w wieku 26 lat obydwoje powyżej średniej krajowej i na jedzenie wydajemy 1500+, nas oboje + zwierzak który żywi się głównie warzywami i sianem, więc idzie na niego niewiele. W zimie więcej, bo ogórki drogie

Jest to warszawa, ale kupuje się u nas głównie w Lidlu czy Carrefourze, a i tak wyjście po jajka i mąkę kończy się wydatkiem rzędu 50zł... ja wydaję 50 zł dziennie, a widzę, że dla niektórych jest to budżet tygodniowy! U nas chociażby na nabiał typu serki wiejskie, batoniki białkowe z rossmana idzie krocie

na mieście jemy sporadycznie, jak nie zrobię lunchboxa do pracy to mogę mieć obiad za 10zł w kantynie, więc też niezbyt drogo.

dla mnie wydać 2000zł na miesiąc na 2 osoby + zwierzak to by nie był żaden problem, a też nie kupuję w almie tylko w lidlu... Mamy plan zejść te 150zł miesięcznie, ale czuję, że będzie bardzo ciężko.

zresztą działa to ze wszystkim - teraz, przy wzroście stopy życia wydanie 300 zł na buty to norma, a za studenciaka kupowałam takie poniżej 100... życie
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-02, 12:39   #627
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
Powiem tak - wymagania i wydatki rosną wprost proporcjonalnie do zarobków.
to akurat jest bardzo naturalne

ja prowadzę excela od 4lat i z wiekiem robię się coraz bardziej leniwa. Zaczynałam od ok 200zł/mc, tylko wtedy gotowałam, nie marnowałam jedzenia a przede wszystkim żywiłam się zdrowiej. Teraz co prawda planuje do tego wrócić, przynajmniej do ostatniej kwestii, ale na planowaniu się kończy.
Od kilku miesięcy wydaję +/- 800zł/mc, tylko że jest to jedzenie na mieście i kupowanie w okolicznych, długo otwartych sklepach typu fresh.
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-02, 12:49   #628
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, że na wizażu obowiązuje zakaz zwracania uwagi na błędy, ale u Ciebie to jest nagminne... Naprawdę oczy bolą
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-02, 13:50   #629
Alexandra92x
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Wiem, że na wizażu obowiązuje zakaz zwracania uwagi na błędy, ale u Ciebie to jest nagminne... Naprawdę oczy bolą
Aaaa to dlatego dostałam ostrzeżenie, bo konto mam od kilku lat i zapomniałam o tym punkcie regulaminu . Niestety posty niektórych tak dają po oczach, że nie da się nie zwrócić uwagi.

Ja w styczniu zapisywałam wydatki. Wyszło mi ok. 600 zł na jedną osobę. Niestety, ja bardzo dużo jem fast-foodów i nie odżywiam się zbyt zdrowo . W lutym postaram się poprawić .

Jednak najgorsze jest to, że na kosmetyki i ubrania wydałam prawie tyle samo

luty 2014 - początkująca włosomaniaczka
Alexandra92x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-02, 14:19   #630
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam inne zdanie na temat żywności eko: mało która jest naprawdę eko, polecam programy na ten temat, fajnych rzeczy się można dowiedzieć
Z eko rzeczy uznaję tylko jajka.
Reszta produktów: wystarczy czytać składy i wybierać produkty z dobrymi.
Ogladalam nie jeden program i czytalam nie jeden artykul. I ogromna znaczenie ma skad nasze jedzenie pochodzi i jak bylo wyprodukowane.

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
To nie czytaj swiat nie konczy sie na Polsce i Polskim jezyku

Haters Gonna Hate
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości