![]() |
#811 | |
Raczkowanie
|
Dot.: izotek
Ja też już celuję w axotret
![]() I tutaj- po pierwsze, olej z pestek malin ma naturalny filtr na poziomie 28-50 SPF (nie jest to dobrze oznaczone dlatego, że zależy od lepkości kosmetyku czy współczynnika absorpcji) czyli taki, jak czysty tlenek tytanu. W ZSK można zamówić czysty tlenek cynku, który rozpuszczony w oleju w ok. 15% również daje ochronę, na poziomie ok. 20 SPF o ile dobrze pamiętam. Warto dosypać go właśnie do oleju malinowego, by te właściwości połączyć (co oczywiście nie będzie oznaczało SPF w okolicach 48-70, to wszystko jest dość trudne do sprecyzowania); dobrze dodać do takiej mikstury jeszcze np. wit. E (wg przepisu właśnie na ZSK, tam można kupić pod postacią octanu tokoferolu). I masz własny, w pełni naturalny filtr. Olej z pestek malin jest dość drogi, zawsze można wybrać jakiś inny, osobiście nie dogrzebałam się do informacji, by jakikolwiek miał właściwości ochrony przed słońcem. Ten z norki w kremie, o którym pisałam, tworzy tylko na buzi warstwę odbijającą światło i na tym polega jego przeciwsłoneczna właściwość. ---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- Cytat:
Nawilżam elobazą (krem lekki), mój krem z filtrem też ma dość przyjemną konsystencję. Kupiłam też ten półtłusty z avy, którego linkowałam wyżej, ale to tak bardziej natłuszczająco na noc- jak przyjdzie to dam znać jak pierwsze wrażenia a jak trochę poużywam to też chętnie się wypowiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#812 |
Raczkowanie
|
brałam izotek 2 miesiące, ale pomimo efektów ubocznych (wiecznie spierzchnięte usta, sucha skóra twarzy) byłam zadowolona - miałam idealną skórę i mogłam myć włosy raz na 5dni, niestety minął już miesiąc odkąd skończyłam kurację i niechciane krostki zaczęły powracać, włosy myję co drugi dzień, choć powinnam robić to codziennie... zastanawiam się czy nie wrócić do izoteku... jak długo można go brać by nie obciążyć zbytnio wątroby? gdybym chciała zajść w ciąże - na ile muszę go odstawić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#813 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#814 |
Pieskowanie
|
Dostalam tabletki Curacne 20 mg przy wadze 45 kg..czy zaczac brac od dzisiaj? Co sadzicie o tej dawce?
|
![]() ![]() |
![]() |
#815 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#816 |
Pieskowanie
|
To biore.;p Oby pomoglo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#817 |
Raczkowanie
|
Skoro się zdecydowałaś brać to nie ma co się zastanawiać,będziesz robiła badania więc będziesz wszystko kontrolowała. A właśnie,masz skierowanie na badania krwi?Czy kiedy Ci kazał zrobić?
![]() |
#818 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Informację o tej ochronie znajdziesz w opisie oleju zarówno na ZSK jak i na mazidłach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#819 |
Raczkowanie
|
Ok,chętnie lukne ;-)
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#820 |
Pieskowanie
|
Wypisał mi skierowanie na badania i powiedział, że mam je zrobić po ok. miesiącu i wtedy do niego na kontrolę przyjść. A ty używasz jakiegoś podkładu, korektora?
|
![]() ![]() |
![]() |
#821 |
Raczkowanie
|
Właśnie tak to jest,niektórzy lekarze każą robić badania przed kuracją a inni w trakcie,różnie to bywa.Na razie używam normalnie podkłau estee lauder double wear albo revlon colorstay bo nie pokazałabym się ludziom bez makijażu.Póki dam radę będę się malowała
#822 |
Rozeznanie
|
Ja właśnie jestem po badaniach. w czwartek idę do doktor na oglądanie buziaka i po receptę.
#823 |
Pieskowanie
|
No to ja tak samo. Mam nadzieję, że nie będę się jakoś specjalnie łuszczyła itp. bo jak wtedy to zakryć? A co do badań to robiłam przed kurację jeden raz badania, bo on kazał i właśnie teraz mam co miesiąc robić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#824 |
Raczkowanie
|
Ciekawe jak ci po miesiącu wyjdą badania,ja robiłam niedawno i mam podwyższony cholesterol i trójglicerydy,staram się je zbić do wizyty w lutym u dermy
#825 |
Przyczajenie
|
Byłam wczoraj u dermatolog, wcześniej mówiła coś o zmniejszeniu dawki, ale nic z tego... Ciągle 40mg na dobę. Kazała mi też trochę przystopować z nawilżaniem żeby wysuszyć skórę, przynajmniej tę na twarzy.
Pojawiły się też nowe skutki uboczne - krwotoki z nosa. ![]() No i hormony też robią swoje biorę Diane 35. Tak sobie myślę, czy jak mi coś pomoże w końcu, to będzie wiadomo który to był lek? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#826 |
Raczkowanie
|
Ta diana mnie razi,nie są to najlepsze tabsy anty i z tego co wiem nie powinno się je stosować dlugi czas i na dodatek one mają leczyć problemy z cerą głównie a funkcje antykoncepcji pełni tak dodatkowo,zażywałam ją pół roku i nic mi diana nie pomogła i źle się po niej czułam:-S
#827 |
Rozeznanie
|
Dzis od drzwi dostałam jakiś lek na A...? nie wiem jaki, po recepte mam sie później zgłosić. Ale nie było dyskusji. tylko miałam zdecydować czy pryszcze mi odpowiadają czy sie poswiece na to lato i nie bede sie opalać
![]()
#828 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#829 |
Przyczajenie
|
Edytowane przez Antymionka Czas edycji: 2014-02-01 o 13:43 Powód: Próba sprzedaży leku na receptę |
![]() ![]() |
![]() |
#830 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#831 |
Rozeznanie
|
Nie zapytalam lekarza.. Jak wygląda sprawa np depilacji przez cały ten okres skoro skóra jest "dziwna"? Jak pielęgnujecie skórę? Codzienne balsamowanie wystarcza? I jak z wrażliwością nosa na ostre zapachy? Mam często dostęp do formaliny i bez brania leku łzy same lecą, a jak wysusza śluzówkę to pomyślałam, że może być gorzej... Jak długo utzrymuje sie efekt wysuszenia śluzówki? przez cały okres brania leku? Czy komukolwiek zdarzyło się, że trzeba powtarzać kurację?
#832 |
Przyczajenie
|
Uzywalyscie moze jako dodatek masc Differin? Jesli tak jaka ma skutecznoc waszym zdaniem? Jak dla mnie bez rewelacji, ale raczej tez nie szkodzi.
Co do filtrow uzywam znow clinique citi block latem bedzie spf40, zima starcza 20. Mialam tez kiehls Ultra light daily moisturizer filtr 50, i nie byl duzo gorszy, ale wrocilam do citi blocka. To chyba tylko ze wzgledu na to,ze Kielhs podszczypywal przy nakladaniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#833 |
Pieskowanie
|
Hej, czy wy też bierzecie jedną tabletkę dziennie? No bo ja mam to 20 mg przy wadze 45kg, a nie którzy mają po 2 razy dziennie, ale to może przez wagę tak mało. Dzisiaj będę brała dopiero 6 tabletkę. I jak sądzicie? Skórę mam suchą, gdzieniegdzie się łuszczy, ale jak się nałoży podkład to nie widać żadnych suchych skórek itp, tylko wokół niektórych pryszczy, to czy mam ją nawilżać, czy zostawić w spokoju? Nie spytałam się oto dermatologa i teraz nie wiem..
|
![]() ![]() |
![]() |
#834 |
Rozeznanie
|
Axotret zażywam od 2tygodni. Dziś rano obudziłam się z opuchniętymi ustami
![]() ![]() Jak zaradzić temu? Przeczekać? Boję się że coś gorszego mi się przypałęta ![]()
#835 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- Od 2 dni mam czerwona suchą wysypke na dłoni.Czytałam że często pojawia się przy izo. Też taką miałyście? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#836 |
Raczkowanie
|
Ja też mam taką wysypkę, jak dla mnie to wyglądało jak atopowe zmiany, na początku nic z tym nie robiłam, liczyłam że przejdzie.
W końcu zaczęłam smarować- raz tłustszymi rzeczami, raz bepanthenem, czasem jak smarowałam usta wazeliną to na rączki też poszło. Alantan strasznie uczulił- szczypał i zaczerwienił, ale to pewnie reakcja osobnicza. Pomogło, nawilżone i ochronione po pierwsze wróciły do normalniejszego koloru, są jeszcze trochę suche i ta wysypka wciąż jest, ale bardziej da się ją wyczuć na dotyk albo porządnie się przyglądając ![]() ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ---------- Podejrzewam, że lekarz zapisałby maść sterydową. |
![]() ![]() |
![]() |
#837 |
Raczkowanie
|
Chyba mi ręce przemarzły bo wtedy mi się tak zaczęło robić,na razie natłuszczam i czekam.Wizytę mam 21 luego to mi może coś przepisze derma jak nie zejdzie do tego czasu a jakoś się nie zapowiada
#838 |
Rozeznanie
|
Przez weekend wyskoczyły mi 3 gule. Takie wiecie, czerwone, niewyciskalne
![]() ![]() ![]() Dziewczyny i jak u was z makijażem? Mi mój ukochany Dermablend nie chce się w ogóle buzi trzymać i podkreśla wszystkie przesuszenia ![]()
#839 |
Przyczajenie
|
Hey jestem świeżo po wizycie
![]() Co do makijażu to przesuszenia mocnego nie mam ale stosuje od początku kuracji podkład nawilżający Pharmaceris SUPER jest !! nie używam nic więcej do nawilżania skóry. Pozdrawiam i wytrwałości w czekaniu na efekty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#840 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A często robisz badania? Jak wyniki w normie? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:35.