izotek - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-27, 22:06   #811
b_domi
Raczkowanie

Dot.: izotek

Ja też już celuję w axotret co do filtrów to niestety nie upolowałam na razie niczego w korzystnej cenie, ale jeśli czytasz składy to może stosujesz/stosowałaś też naturalną pielęgnację- jeśli tak to pewnie znane Ci jest olejowanie twarzy zamiast kremowania.

I tutaj- po pierwsze, olej z pestek malin ma naturalny filtr na poziomie 28-50 SPF (nie jest to dobrze oznaczone dlatego, że zależy od lepkości kosmetyku czy współczynnika absorpcji) czyli taki, jak czysty tlenek tytanu. W ZSK można zamówić czysty tlenek cynku, który rozpuszczony w oleju w ok. 15% również daje ochronę, na poziomie ok. 20 SPF o ile dobrze pamiętam. Warto dosypać go właśnie do oleju malinowego, by te właściwości połączyć (co oczywiście nie będzie oznaczało SPF w okolicach 48-70, to wszystko jest dość trudne do sprecyzowania); dobrze dodać do takiej mikstury jeszcze np. wit. E (wg przepisu właśnie na ZSK, tam można kupić pod postacią octanu tokoferolu). I masz własny, w pełni naturalny filtr.

Olej z pestek malin jest dość drogi, zawsze można wybrać jakiś inny, osobiście nie dogrzebałam się do informacji, by jakikolwiek miał właściwości ochrony przed słońcem. Ten z norki w kremie, o którym pisałam, tworzy tylko na buzi warstwę odbijającą światło i na tym polega jego przeciwsłoneczna właściwość.

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Maybei Pokaż wiadomość
Ok, dzieki. A czym myjesz i nawilzasz skore twarzy? Polecisz cos, bo nie wiem, czy to co mam jest dobre. Tak w ogole tradzik mam juz 4 lata, koncowka podstawowki,Cale gimnazjum i teraz liceum...Nigdy nic wczesniej nie bralam u dermatologow, a tu pierwsza wizyta i taki lek.
Pytanie nie do mnie, ale i tak odpowiem :P Ja przemywam buzię płynem micelarnym bebeauty z biedronki, czasem wodą termalną, ostatnio jeszcze płynem lawendowym z fitomedu. Porządniejsze mycie robię mydełkiem aleppo albo- rzadziej- żelem do mycia z effaclaru, ale to może być nieco za ostre, bo jednak jest to pozostałość z mojej pielęgnacji trądzikowej, a nie izotekowej.

Nawilżam elobazą (krem lekki), mój krem z filtrem też ma dość przyjemną konsystencję. Kupiłam też ten półtłusty z avy, którego linkowałam wyżej, ale to tak bardziej natłuszczająco na noc- jak przyjdzie to dam znać jak pierwsze wrażenia a jak trochę poużywam to też chętnie się wypowiem.
b_domi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 11:22   #812
szajn87
Raczkowanie

brałam izotek 2 miesiące, ale pomimo efektów ubocznych (wiecznie spierzchnięte usta, sucha skóra twarzy) byłam zadowolona - miałam idealną skórę i mogłam myć włosy raz na 5dni, niestety minął już miesiąc odkąd skończyłam kurację i niechciane krostki zaczęły powracać, włosy myję co drugi dzień, choć powinnam robić to codziennie... zastanawiam się czy nie wrócić do izoteku... jak długo można go brać by nie obciążyć zbytnio wątroby? gdybym chciała zajść w ciąże - na ile muszę go odstawić?
szajn87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 13:15   #813
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Ok, dzieki. A czym myjesz i nawilzasz skore twarzy? Polecisz cos, bo nie wiem, czy to co mam jest dobre. Tak w ogole tradzik mam juz 4 lata, koncowka podstawowki,Cale gimnazjum i teraz liceum...Nigdy nic wczesniej nie bralam u dermatologow, a tu pierwsza wizyta i taki lek.
Ja aktualnie do demakitażu używam olejku myjącego,zamiaśt toniku hydrolat rumiankowy,jako żel do mycia ziaja med fizjożel. Krem to teraz borowinowy krynickie spa,na zmiane z olejem kokosowym. Lubie sięgać po półprodukty w sklepach internetowych np niezmydlona frakcja oleju sojowego dobra do stosowania poczas leczenia retinolami.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ----------

Cytat:
Napisane przez b_domi Pokaż wiadomość
Ja też już celuję w axotret co do filtrów to niestety nie upolowałam na razie niczego w korzystnej cenie, ale jeśli czytasz składy to może stosujesz/stosowałaś też naturalną pielęgnację- jeśli tak to pewnie znane Ci jest olejowanie twarzy zamiast kremowania.

I tutaj- po pierwsze, olej z pestek malin ma naturalny filtr na poziomie 28-50 SPF (nie jest to dobrze oznaczone dlatego, że zależy od lepkości kosmetyku czy współczynnika absorpcji) czyli taki, jak czysty tlenek tytanu. W ZSK można zamówić czysty tlenek cynku, który rozpuszczony w oleju w ok. 15% również daje ochronę, na poziomie ok. 20 SPF o ile dobrze pamiętam. Warto dosypać go właśnie do oleju malinowego, by te właściwości połączyć (co oczywiście nie będzie oznaczało SPF w okolicach 48-70, to wszystko jest dość trudne do sprecyzowania); dobrze dodać do takiej mikstury jeszcze np. wit. E (wg przepisu właśnie na ZSK, tam można kupić pod postacią octanu tokoferolu). I masz własny, w pełni naturalny filtr.

Olej z pestek malin jest dość drogi, zawsze można wybrać jakiś inny, osobiście nie dogrzebałam się do informacji, by jakikolwiek miał właściwości ochrony przed słońcem. Ten z norki w kremie, o którym pisałam, tworzy tylko na buzi warstwę odbijającą światło i na tym polega jego przeciwsłoneczna właściwość.

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

Pytanie nie do mnie, ale i tak odpowiem :P Ja przemywam buzię płynem micelarnym bebeauty z biedronki, czasem wodą termalną, ostatnio jeszcze płynem lawendowym z fitomedu. Porządniejsze mycie robię mydełkiem aleppo albo- rzadziej- żelem do mycia z effaclaru, ale to może być nieco za ostre, bo jednak jest to pozostałość z mojej pielęgnacji trądzikowej, a nie izotekowej.

Nawilżam elobazą (krem lekki), mój krem z filtrem też ma dość przyjemną konsystencję. Kupiłam też ten półtłusty z avy, którego linkowałam wyżej, ale to tak bardziej natłuszczająco na noc- jak przyjdzie to dam znać jak pierwsze wrażenia a jak trochę poużywam to też chętnie się wypowiem.
Bardzo ciekama informacja z tym olejem z pestek malin jako filtr,lubię pokombinować z takimi półproduktami

Stary 2014-01-28, 14:35   #814
Maybei
Pieskowanie

Dostalam tabletki Curacne 20 mg przy wadze 45 kg..czy zaczac brac od dzisiaj? Co sadzicie o tej dawce?
Maybei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-28, 14:53   #815
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Dostalam tabletki Curacne 20 mg przy wadze 45 kg..czy zaczac brac od dzisiaj? Co sadzicie o tej dawce?
Jak na Twoją wagę to jest dawka ok choć może ci lekarz i zwiększyć albo zmniejszyć,różnie to bywa z tymi dawkam. Nie czekaj tylko bierz
Stary 2014-01-28, 14:59   #816
Maybei
Pieskowanie

To biore.;p Oby pomoglo.
Stary 2014-01-28, 15:14   #817
marcys255
Raczkowanie

Skoro się zdecydowałaś brać to nie ma co się zastanawiać,będziesz robiła badania więc będziesz wszystko kontrolowała. A właśnie,masz skierowanie na badania krwi?Czy kiedy Ci kazał zrobić?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-28, 15:50   #818
b_domi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marcys255 Pokaż wiadomość

Bardzo ciekama informacja z tym olejem z pestek malin jako filtr,lubię pokombinować z takimi półproduktami
Na dodatek ekstra pachnie co prawda nie malinami, bardziej takimi roztartymi liśćmi malinowymi, a gdzieś tam z tyłu błąka się echo malinki bardzo naturalny i przyjemny zapach.

Informację o tej ochronie znajdziesz w opisie oleju zarówno na ZSK jak i na mazidłach włącznie ze źródłem w postaci linka do pracy naukowej na ten temat.
Stary 2014-01-28, 16:03   #819
marcys255
Raczkowanie

Ok,chętnie lukne ;-)

Stary 2014-01-28, 16:36   #820
Maybei
Pieskowanie

Cytat:
Napisane przez marcys255 Pokaż wiadomość
Skoro się zdecydowałaś brać to nie ma co się zastanawiać,będziesz robiła badania więc będziesz wszystko kontrolowała. A właśnie,masz skierowanie na badania krwi?Czy kiedy Ci kazał zrobić?
Wypisał mi skierowanie na badania i powiedział, że mam je zrobić po ok. miesiącu i wtedy do niego na kontrolę przyjść. A ty używasz jakiegoś podkładu, korektora?
Stary 2014-01-28, 16:52   #821
marcys255
Raczkowanie

Właśnie tak to jest,niektórzy lekarze każą robić badania przed kuracją a inni w trakcie,różnie to bywa.Na razie używam normalnie podkłau estee lauder double wear albo revlon colorstay bo nie pokazałabym się ludziom bez makijażu.Póki dam radę będę się malowała

Stary 2014-01-28, 17:09   #822
Marcusia
Rozeznanie

Ja właśnie jestem po badaniach. w czwartek idę do doktor na oglądanie buziaka i po receptę.
Stary 2014-01-28, 17:11   #823
Maybei
Pieskowanie

No to ja tak samo. Mam nadzieję, że nie będę się jakoś specjalnie łuszczyła itp. bo jak wtedy to zakryć? A co do badań to robiłam przed kurację jeden raz badania, bo on kazał i właśnie teraz mam co miesiąc robić.
Stary 2014-01-28, 17:40   #824
marcys255
Raczkowanie

Ciekawe jak ci po miesiącu wyjdą badania,ja robiłam niedawno i mam podwyższony cholesterol i trójglicerydy,staram się je zbić do wizyty w lutym u dermy

Stary 2014-01-29, 10:27   #825
savvv
Przyczajenie

Byłam wczoraj u dermatolog, wcześniej mówiła coś o zmniejszeniu dawki, ale nic z tego... Ciągle 40mg na dobę. Kazała mi też trochę przystopować z nawilżaniem żeby wysuszyć skórę, przynajmniej tę na twarzy.
Pojawiły się też nowe skutki uboczne - krwotoki z nosa. Ktoś miał i wie jak z nimi walczyć?
No i hormony też robią swoje biorę Diane 35. Tak sobie myślę, czy jak mi coś pomoże w końcu, to będzie wiadomo który to był lek?
savvv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-29, 15:20   #826
marcys255
Raczkowanie

Ta diana mnie razi,nie są to najlepsze tabsy anty i z tego co wiem nie powinno się je stosować dlugi czas i na dodatek one mają leczyć problemy z cerą głównie a funkcje antykoncepcji pełni tak dodatkowo,zażywałam ją pół roku i nic mi diana nie pomogła i źle się po niej czułam:-S

Stary 2014-01-30, 20:11   #827
Marcusia
Rozeznanie

Dzis od drzwi dostałam jakiś lek na A...? nie wiem jaki, po recepte mam sie później zgłosić. Ale nie było dyskusji. tylko miałam zdecydować czy pryszcze mi odpowiadają czy sie poswiece na to lato i nie bede sie opalać
Stary 2014-01-31, 10:47   #828
yogobella
Przyczajenie

Cytat:
Myślicie, że pomoże mi izotek?
Dołączam okropne zdjęcia twarzy.
Myślę, że Izotek by Ci pomógł. To już nie jest zwykły trądzik, to zmiany chorobowe. Doskonale wiem co czujesz, bo miałam podobny. Bolesny, swedzący, nabrzmiały. Myślę, że warto spróbować.
yogobella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-31, 17:06   #829
izazla
Przyczajenie

Edytowane przez Antymionka
Czas edycji: 2014-02-01 o 13:43 Powód: Próba sprzedaży leku na receptę
izazla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-01, 14:18   #830
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marcusia Pokaż wiadomość
Dzis od drzwi dostałam jakiś lek na A...? nie wiem jaki, po recepte mam sie później zgłosić. Ale nie było dyskusji. tylko miałam zdecydować czy pryszcze mi odpowiadają czy sie poswiece na to lato i nie bede sie opalać
Warto się poświęcić;-)

Stary 2014-02-01, 15:52   #831
Marcusia
Rozeznanie

Nie zapytalam lekarza.. Jak wygląda sprawa np depilacji przez cały ten okres skoro skóra jest "dziwna"? Jak pielęgnujecie skórę? Codzienne balsamowanie wystarcza? I jak z wrażliwością nosa na ostre zapachy? Mam często dostęp do formaliny i bez brania leku łzy same lecą, a jak wysusza śluzówkę to pomyślałam, że może być gorzej... Jak długo utzrymuje sie efekt wysuszenia śluzówki? przez cały okres brania leku? Czy komukolwiek zdarzyło się, że trzeba powtarzać kurację?
Stary 2014-02-01, 22:51   #832
elciaw1
Przyczajenie

Uzywalyscie moze jako dodatek masc Differin? Jesli tak jaka ma skutecznoc waszym zdaniem? Jak dla mnie bez rewelacji, ale raczej tez nie szkodzi.
Co do filtrow uzywam znow clinique citi block latem bedzie spf40, zima starcza 20. Mialam tez kiehls Ultra light daily moisturizer filtr 50, i nie byl duzo gorszy, ale wrocilam do citi blocka. To chyba tylko ze wzgledu na to,ze Kielhs podszczypywal przy nakladaniu.
elciaw1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-02, 09:42   #833
Maybei
Pieskowanie

Hej, czy wy też bierzecie jedną tabletkę dziennie? No bo ja mam to 20 mg przy wadze 45kg, a nie którzy mają po 2 razy dziennie, ale to może przez wagę tak mało. Dzisiaj będę brała dopiero 6 tabletkę. I jak sądzicie? Skórę mam suchą, gdzieniegdzie się łuszczy, ale jak się nałoży podkład to nie widać żadnych suchych skórek itp, tylko wokół niektórych pryszczy, to czy mam ją nawilżać, czy zostawić w spokoju? Nie spytałam się oto dermatologa i teraz nie wiem..
Stary 2014-02-02, 11:54   #834
HelenaTrojańska
Rozeznanie

Axotret zażywam od 2tygodni. Dziś rano obudziłam się z opuchniętymi ustami Szczególnie w okolicach okropnego prychola który wybudował mi się w tym tygodniu nad górną wargą
Jak zaradzić temu? Przeczekać? Boję się że coś gorszego mi się przypałęta
Stary 2014-02-02, 20:59   #835
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Hej, czy wy też bierzecie jedną tabletkę dziennie? No bo ja mam to 20 mg przy wadze 45kg, a nie którzy mają po 2 razy dziennie, ale to może przez wagę tak mało. Dzisiaj będę brała dopiero 6 tabletkę. I jak sądzicie? Skórę mam suchą, gdzieniegdzie się łuszczy, ale jak się nałoży podkład to nie widać żadnych suchych skórek itp, tylko wokół niektórych pryszczy, to czy mam ją nawilżać, czy zostawić w spokoju? Nie spytałam się oto dermatologa i teraz nie wiem..
Widać masz mniejszą dawke ze względu na wagę a to jeszcze może ci lekarz zmienić,co do nawilżania to raczej tak,ja staram się dobrze nawilżać skórę aby nie dopóścić do zbyt dużego przesuszenia.

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ----------

Od 2 dni mam czerwona suchą wysypke na dłoni.Czytałam że często pojawia się przy izo. Też taką miałyście?

Stary 2014-02-03, 07:57   #836
b_domi
Raczkowanie

Ja też mam taką wysypkę, jak dla mnie to wyglądało jak atopowe zmiany, na początku nic z tym nie robiłam, liczyłam że przejdzie.
W końcu zaczęłam smarować- raz tłustszymi rzeczami, raz bepanthenem, czasem jak smarowałam usta wazeliną to na rączki też poszło. Alantan strasznie uczulił- szczypał i zaczerwienił, ale to pewnie reakcja osobnicza.

Pomogło, nawilżone i ochronione po pierwsze wróciły do normalniejszego koloru, są jeszcze trochę suche i ta wysypka wciąż jest, ale bardziej da się ją wyczuć na dotyk albo porządnie się przyglądając

---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ----------

Podejrzewam, że lekarz zapisałby maść sterydową.
Stary 2014-02-03, 17:02   #837
marcys255
Raczkowanie

Chyba mi ręce przemarzły bo wtedy mi się tak zaczęło robić,na razie natłuszczam i czekam.Wizytę mam 21 luego to mi może coś przepisze derma jak nie zejdzie do tego czasu a jakoś się nie zapowiada

Stary 2014-02-04, 07:48   #838
HelenaTrojańska
Rozeznanie

Przez weekend wyskoczyły mi 3 gule. Takie wiecie, czerwone, niewyciskalne Myślicie,że to może być kwestia wysypu? I wągry na nosie zrobiły mi się jakieś takie wystające i bardziejwidoczne (nawet tż mi to powiedział ). Ja nadal krzywo patrzę na krem, który poleciła mi pani farmaceutka ( Dexeryl )
Dziewczyny i jak u was z makijażem? Mi mój ukochany Dermablend nie chce się w ogóle buzi trzymać i podkreśla wszystkie przesuszenia Czego używacie?
Stary 2014-02-04, 14:27   #839
paula1513
Przyczajenie

Hey jestem świeżo po wizycie to już prawie 4 miesiące łykania! poprawy "super-extra" jeszcze nie widzę ale jest już lepiej, skierowania dostałam na wszystko tylko nie na wątrobę bo Pani spojrzała i powiedziała "o taka ładna dziewczyna, wątroba na pewno nie przepita" heheh a zdarzało mi się zaszaleć parę razy od początku brania izo.

Co do makijażu to przesuszenia mocnego nie mam ale stosuje od początku kuracji podkład nawilżający Pharmaceris SUPER jest !! nie używam nic więcej do nawilżania skóry.

Pozdrawiam i wytrwałości w czekaniu na efekty
paula1513 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-04, 15:39   #840
marcys255
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula1513 Pokaż wiadomość
Hey jestem świeżo po wizycie to już prawie 4 miesiące łykania! poprawy "super-extra" jeszcze nie widzę ale jest już lepiej, skierowania dostałam na wszystko tylko nie na wątrobę bo Pani spojrzała i powiedziała "o taka ładna dziewczyna, wątroba na pewno nie przepita" heheh a zdarzało mi się zaszaleć parę razy od początku brania izo.

Co do makijażu to przesuszenia mocnego nie mam ale stosuje od początku kuracji podkład nawilżający Pharmaceris SUPER jest !! nie używam nic więcej do nawilżania skóry.

Pozdrawiam i wytrwałości w czekaniu na efekty
Gratulacje!
A często robisz badania? Jak wyniki w normie?

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości