|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części: | |||
| Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 |
|
0 | 0% |
| Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku |
|
0 | 0% |
| Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki |
|
14 | 37,84% |
| Na czworaka zaraz stanę i zachwycę moją mamę |
|
1 | 2,70% |
| Czy deserek, czy obiadek, oby nie był ze mnie niejadek |
|
0 | 0% |
| Wcinam obiad, deser, mleko, do pół roczku niedaleko |
|
11 | 29,73% |
| Skonczyły się już kolki, wszak wyrastam z mej gondolki |
|
2 | 5,41% |
| Żółwik, słonik, hipopotam, ja dzidziusia swego kocham |
|
4 | 10,81% |
| Normy obrotów, siadania i mowy nie moga wyjść mamusiom z głowy |
|
1 | 2,70% |
| Mamo w rękę weź łyżeczkę i sprawdź czy mój płacz, to przez ząbeczek |
|
0 | 0% |
| Powoli się rozkręcam, z brzuszka na plecy się już przekręcam |
|
4 | 10,81% |
| Głosujący: 37. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku,mamy IX-X'1
pocytowalam i wszystko ni zjadlo
potem zeobie to jeszcze raz ale mam nie lada problem os polowy grudnia maciek tylko dwie.kupy zrobil samodzielnie wyglada to zawsze tak samo 5 dni jest ok, potem dwa dni jest markotny az 7 dnia daje tak popalic, meczy sie, robi sie az czerwony od parcia ale nic nie pomaga wiec wtedy daje odrobine czopka i 3minuty po czopku jest kupa a czopek wychodzi nawet nie rozpuszczony w 5% probowalam go dopajac woda, herbatka aa nawet soczkiem jablkowym dawalam jablko i sliwke oczywiacie masaze i cwiczenia to podstawa byla biogaja, debridat Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app ---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Cytat:
Cytat:
wlasnie wzbudzilas zazdrosc wszystkich na watku Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app
|
|
|
#1922 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku,mamy IX-X'1
Cytat:
|
|
#1923 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#1924 | |||||
|
Raczkowanie
|
Znajomy ma sklep ze sprzętem AGD i jak szukaliśmy dla siebie, to mówił, ze najmniej reklamacji ma z aeg, gorenje i bosch wyprodukowany w Niemczech, a najwiecej z samsunga. Chociaz nie wiem czy to nie kwestia popularności tych marek. My w końcu kupiliśmy Gorenje i jestem zadowolona. A co do samsunga, to ponoć sprzedawcy maja duża prowizje od sprzedaży i dlatego czesto na niego namawiają, czego sama doświadczyłam
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
misia spóźnione życzenia urodzinowe- wszystkiego najlepszego, spełnienia marzen
|
|
#1925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dodinha chyba Tobie chciałam odpisac bo pisałas o problemach z zasypianiem. Ja jestem gigantyczna przeciwniczka metody "płacz az ci przejdzie" u takich małych dzieci. (To metoda swietna na histerie u starszych, ale nie u dzieci ktore nie potrafia komunikowac swoich potrzeb inaczej niz płaczem) Napisze całkościowo co zrobiłam zeby Maciek po okresie kolkowym zasypiał samodzielnie, metoda przez ostatnie 6 tyg sprawdza sie bezbłednie (choc od 2 dni chyba przez zeby jest troche marudzenia i wczoraj złapał mnie za reke i trzymał az nie usnął, ale to nawet miłe było ![]() 1. Ograniczyc wszystkie zbędne bodźce pół godziny przed spaniem. 2. Zmienić głos na łagodny, nie pobudzający do zabawy. 3. Obserwować oznaki senności u dziecka: NIE MA SENSU USYPIAC DZIECKA KTORE ABSOLUTNIE NIE CHCE SPAC BO JEST WYSPANE (moj tz uwielbia to i nie rozumie czemu zajmuje mu to 2 godziny 4. Dac mu troche bliskosci w cleu wyciszenia (u nas wieczorem to jest butla, w ciagu dnia czasem robi Maciusiowi masaz, a czasem po prostu chwile go delikatnie pogłaszcze i mówie ciepłym głosem np. wtedy jak juz widze ze zaczyna sie złosicc na macie i trze oczka, albo ziewa) 5. uwarunkować na inny bodziec niż dotychczasowy (dotychczasowy czyli uciazliwy dla nas np. bujanie 8kg dziecka, dawanie cyca i inne) Jezeli dziecko zasypia Ci przy piersi to ja najpierw nauczyłabym je zasypiac ze smoczkiem na rekach przytulone do Ciebie + dodałabym jakis bodziec ktory bedzie warunkował spanie (suszarka, konik morski, pozytywka, spiewanie kołysanek, czytanie bajki, puszczanie piosenek...to co Ty uważasz za odpowiednie dla dziecka) załóżmy ze bedzie to suszarka przez pare(parenascie) razy usypiasz dziecko ze smokiem wtulone w ciebie i suszarka w tle - po czym odkładasz do łózeczka (pisałas ze problemem jest to ze dziecko odłożone się budzi ... wg mnie nie nalezy dziecka odkladac całkiem spiacego w 100% - to działa na noworodka bo mu wsyztsko jedno, ale starsze dziecko juz rejestruje i łatwo zbey sie wystarszyło wiec cały zabieg na marne) jak widzisz ze juz oczka odpływaja przestajesz bujac... (wtedy pewnie otworzy oczka...delikatnie bujnac i znow przestac... az do momentu jak zamknie oczy nie bedac bujane) odkładasz dziecko w pozycji na boczku do łózeczka (jak odkłada sie plecami do podloza to małe dzieci maja odruch moro, a starsze czesto traca poczucie pewnosci natomiast trzymasz je całą sobą tak jak by bylo przytulone na stojaco, jak trzeba to lekko bujasz.... (niestety tu trzeba zrobic gigantyczny wygibas, ale warto -nie wymyslilam nic lepszego) jak widzisz ze coraz bardziej odpływa to zabierasz jedna reke potem zabierasz druga, albo trzymasz ja chwilke na brzuszku itd. jak juz to zostanie opanowane to całą procedure mozna robic troche szybciej, odejmujac poszczegolne kroki zaczynasz od pozbycie sie bujania na rekach, tylko trzymasz potem troszke szybciej wsadzasz do łózeczka potem od razu zabierasz jedna reke itd. jak na pocztaku bedzie tragedia, to ja bym sprobowała zrobic to samo, ale poczatkowo usypiac w swoim łózku zeby odzwyczaic od zasypiania przy cycu tylko nauczysz zasypiac blisko mamy + bodziec (suszarka itp.) i dopiero potem stopniowo wsadzac do wlasnego lozeczka ja juz kiedys pisałam ze Macka odwarunkowałam w sposób na rekach+bujanie+ kołysanka na rekach+kołysanka kołysanka+ rece moje w łózeczku kołysanka plus trzymanie za raczke kołysanka ... nic odkładnaie do łózeczka w ekstremalnych sytuacjach czasem wlaczam mu suszarke lub znow spiewam kolysanki np. przy ostatnich akcjach zabkowaniado tego trzeba miec duzo cierpliwosci; jak dla mnie 4-5 miesieczne dziecko ciezko jest oduczyc w przeciagu 3 dni czegos ja oduczałam Macka jak miał 3 miesiace i zajeło mi to tydzien; a po 2 tygodniach zasypial juz calkiem sam tylko po odlozeniu (ale trenowalismy to tylko przy wieczornym zasypianiu) to jest moja metoda ktora wykminiłam na podstawie Waszych postów, mojej wiedzy o behawioryzmie i obserwacji reakcji Macka, nie wiem czy pomoze, ale trzymam kciuki
Edytowane przez tassia Czas edycji: 2014-02-02 o 12:19 |
|
|
|
|
#1926 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1927 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1928 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Nadrobiła, ale wybaczcie nie dam rady odnieść się do wszystkiego. Wczoraj miałam popołudnie dla siebie, było fajnie, ale mąż mnie wkurzył jak nie wiem co Udało mi się odciągnąć mleko na jedno karmienie, a że potrzebne były dwie porcje to kupiliśmy enfamil. No i pierwsze karmienie, mąż chce odciągnięte mleko podgrzać i co? Zagapił się i zagotował A moje cyce chciały wybuchnąć i myślałam, że mi dziecko pomoże a musiałam oczywiście odpalić laktator ![]() Dziś miałam się spotkać z koleżanką, ale mąż się czymś przytruł czy jakiegoś rota złapał i nie nadaje się do opieki nad dziećmi. Mnie też zaczęła tak dziwnie głowa boleć, jakbym kaca miała ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() podoba mi się takie właśnie wydzielenie miejsca na samo łóżko, też bym tak chciała, ale my mamy 2 pokoje na 48m2 i nie ma opcji niestety ![]() indesit, ale nie polecam Cytat:
Cytat:
![]() ale to się tylko wieczorem i w nocy zdarza Cytat:
Biorę się za obiad, tylko co tu zrobić jak jeden zatruty a drugi na wszystko wybrzydza Chce mi się spagetti, ale to bym pewnie sama jadła.
|
||||||
|
|
|
#1929 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1930 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1931 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1932 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#1933 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() udalo mi się Was nadrobić ![]() spóźnione życzenia dla Ciebie Misiu, szczęścia i radości, pociechy z męża i Kornelka i ja wczoraj zaliczylam chorobsko ![]() od kilku dni mialam problem z gardlem a wczoraj całą dobę męczyla mnie gorąćzka cały czas podchodząca pod 40 stopni Cały dzień spalam z przerwami na karmienie malego. Dzis boli mnie żołądek, ale temp. na szczęście spadła. Cytat:
ja tez czuje ze moja intuicja mnie nie zawiedzie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() mam wrażenie że niektórzy traktuja mnie jak "kosmitę" jesli przytoczę jakieś mądrości z forum ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
a rosnie jak na drożdzach szkrab mój ![]() Cytat:
w końcu i ja muszę się zabrac za oduczenie Jaska spania jedynie przy cycu i na rekach
|
|
#1934 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaczęły mi się migreny, miałam problemy z utrzymaniem równowagi. No i właśnie czasem tak, jak Ty. Po 10 latach zostały mi tylko migreny, bardzo sporadycznie dodatkowe atrakcje... Idź do internisty, niech Cię skieruje dalej
|
|
|
#1935 |
|
Zakorzenienie
|
Matal
![]() no ja po porodzie 2x się wywaliłam, ale zwaliłam to na przemęczenie po porodzie ale to nie mija i głowa mnie mega często boli także jutro jak będzie miejsce to pójdę do lekarki
|
#1936 |
|
dryfuję słowami
|
a wiecie, że do IKEI wróciły lampki SMILA? przynajmniej w Łodzi są
te kwiatki, biedronki, gwizdki i księzyce i dalej są na sznurkach, ciekawe co ich skłoniło do stwierdzenia, że jednak nie duszą dzieci ![]() kupiłam młodemu taką książeczkę: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70195773/ zaciekawił się, zaczął oglądać, a potem chciał do buzi, to juz musiałam zabrać. najpierw trzeba uprać
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2014-02-02 o 14:08 |
|
|
|
#1937 |
|
Zakorzenienie
|
Kaska nie wymyślaj, idź do lekarzaa, nie szukasz porad u dr.google.
Dziekuję wszystkim za życzenia jeszcze raz !! Jak mnie TŻ wkur.....
|
#1938 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
ja tak swoje bóle i zawroty glowy zwalałam na zmęczenie, ale u mnie się okazało, że to wina leku od psychiatry przestałam brać i problem zniknął
|
|
|
#1939 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1940 |
|
Zakorzenienie
|
Snow, Kaska moja mama podobnie jak Matal miala zapalenie oon mozgowych. Co do zatok to miala pobietane jakies wymazy ale w sumie niedokonca wiadomo od czego to. Ma jakas masc i plukanie taka sola sixxteen cos takiego. Brala jakies tabletki tez.
|
|
#1941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo w sumie przegroda zoperowana, biorę leki na alergię i powiedzmy mniej więcej się zgadza czasowo, jak te problemy stały się sporadyczne. Tyle, że przed zapaleniem opon w ogóle ich nie miałam
|
|
|
#1942 |
|
Zakorzenienie
|
usypia mi dziecko na rękach, a potem się dziwi, że mam sajgon w tygodniu !
|
#1943 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i się bie dziwię![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1944 |
|
Zakorzenienie
|
passio dostałam kurtkę i wczoraj kwiaty.
|
#1945 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cześć. Witam się po kiepskiej nocy - Ola wierciłą się, rzucała, płakała co chwilę, nie wiem, co jej było. Miała nosek trochę zatkany, ale raczej nie bardziej niż wcześniej
Także w ogóle się nie wyspałam. Do tego doszedł ból głowy, zbliżający się okres i przeziębienie - i efekt był taki że zemdlałam. Teściowa wzięła Olę, a ja poszłam spać i wstałam przed 12. A dziś moje dzidzi marudne i niewyspane. Włąśnie mi zasnęła po godzinie usypiania. Chyba faktycznie sen napędza sen, a brak snu wręcz przeciwnieCytat:
pewnie że nie wybudzaj, skoro już śpi, bo po coCytat:
Cytat:
U mnie biogaja pomaga
|
|
#1946 |
|
Zakorzenienie
|
ale tu grobowa cisza
|
|
#1947 |
|
Zakorzenienie
|
my byliśmy u teściów na obiedzie.
i wiecie co?Teściu mnie wkurzył.a nie Teściowa! on mnie ciągle poucza, że po co nosidło,że to złe,że po co ja jej czapkę zakładam na dwór skoro ma kaptur że można jej już dać jego ziemniaka z talerza (mega przesolonego),że za miesiąc to jej da schabowego.No zdzikłam, nie wiem co mu
|
#1948 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W/w skonsultowane z pediatra. Ostatnio czytalam o dobrych właściwościach kleiku z siemienia lnianego, ale jeszcze nie testowalam. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1949 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1950 |
|
Raczkowanie
|
misia spóźnione wszystkiego naj!
Myślałam dzisiaj o myciu ząbków Erniego, bo uwaga mamy już 2 Wchodzę na forum i jest temat. Dodam sobie pastę do listy zakupów.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:30.

kończą nam sie ubranka powoli i trzeba było wymienić garderobę 
[/RIGHT]

ale ja lubię jak mi coś gada nawet gdy nie oglądam, a w kuchni to mam cały dzień radio zet włączone 
Chce już skończyć te studia, z chęcią wybrałabym się na jakieś podyplomowe ale gdyby były tańsze 

położyliśmy się z TZ spać, wszystko zgaszone, a ja takiej karuzeli w głowie dostałam, że jak oczy zamknęłam to myślałam, że odlecę
i tak myślę co ja wczoraj jadłam i mogło mi zaszkodzić?