zamiast zrzucać tłuszcz robią się mięśnie - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-02, 18:27   #61
MorganLeFay
Wtajemniczenie

GG do MorganLeFay
Dot.: zamiast zrzucać tłuszcz robią się mięśnie

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
48 cm w obwodzie to faktycznie końskie udziska

Z twoją marną dietką ci nie grożą
OMG to ja jestem nieźle spasiona bo mam w udzie 58-59
Cytat:
Napisane przez SweetHusky Pokaż wiadomość
Dla mnie trochę za chuda.
Cytat:
Napisane przez Erena Pokaż wiadomość
Ja wolę bardziej rozbudowane, ale są gusta i guścidła. Te też fajne.

Morgan, no mnie jeszcze 3,5 roku brakuje. A za Ciebie trzymam kciuki
Dzięki , i ja za Ciebie
Muszę się wreszcie spiąć i dziennik założyć, z dokumentacją jak to do 30stki pracuję nad bikini fitness
MorganLeFay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 18:34   #62
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Napisane przez MorganLeFay Pokaż wiadomość
OMG to ja jestem nieźle spasiona bo mam w udzie 58-59

Dla mnie trochę za chuda.

Dzięki , i ja za Ciebie
Muszę się wreszcie spiąć i dziennik założyć, z dokumentacją jak to do 30stki pracuję nad bikini fitness
Twoje to jak u słonia

Idę stąd bo mi bebechy bolą od śmiechu

Edytowane przez Ismenkusia
Czas edycji: 2014-02-02 o 18:36
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 18:35   #63
MorganLeFay
Wtajemniczenie

GG do MorganLeFay

Cytat:
Twoje to jak u słonia
No co Ty - jak WIELORYB na plażę się boję chodzić bo mnie greenpeace ściągnie do morza
Stary 2014-02-02, 18:48   #64
Erena
Zadomowienie

Cytat:

Oj tam oj tam, śmiech to zdrowie
Erena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 18:58   #65
charlizeee
Zakorzenienie

Cytat:
Twoje to jak u słonia

A moze Ty nie od hula hop masz kratę na brzuchu tylko ze śmiechu
Stary 2014-02-03, 11:16   #66
live
Rozeznanie

Cytat:
a sio nie po to jem jogurty 0% z otrębikami żeby żywić te paskudne buły na nogach (porosły od ćwiczen Chodakowskiej )

Ratujcie! od hula hop mam kratę na brzuchu od 5 minut z melb pupa nie mieści się w spodnie + 15 cm w obwodzie RATUJCIE jestem załamana
Nic dodać nic ująć
live jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-03, 12:27   #67
verissa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BananoweSzczescie Pokaż wiadomość
Witam wszystkich, od kilku tygodni postanowiłam ćwiczyć aby do lata wyrobić sobie fajne ciałko... Niestety zamiast zrzucać tłuszcz wyhodowałam mięśnie, chodzi mi konkretnie o nogi. Zawsze narzekałam ,że są za grube a teraz są jeszcze większe... jak zrobić aby pozbyć sie tłuszczu nie robiąc mięśni? I jakie polecacie ćwiczenia na boczki
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Ja czytałam, że kobietki nawet jakby ćwiczyły na siłowni to bez wspomagaczy nie są wstanie wychodować sobie aż takich mięśni... Ale troszkę mięśni trzeba mieć bo to one spalają tłuszcz i generalnie myśle, że Ci się to wyrówna. Rób dużo aerobów, biegaj, tańcz itd

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Cytat:
Napisane przez charlizeee Pokaż wiadomość
A moze Ty nie od hula hop masz kratę na brzuchu tylko ze śmiechu
hahaha i będzie nowy cykl ćwiczeń - zrób kratę na brzuchu w 31 dni ze Śmiechowską :P
verissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-04, 10:30   #68
DoDoo
Zakorzenienie

Witam wszystkie szpecjalistki wizazowe. Jaki, ze tak czy siak zrobil sie tutaj off top, mam pytanie czy killer jest treningem interwalowym? Jak to Chodak mowi, ze jest, a jestem ciekawa czy zylam w bledzie przez miesiac

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

W ogole jak tak czytac co jest napisane w necie to zglupiec mozna. Chodak nie, dywanowki nie, tylko na pakiernie isc i klamotami sie bawic, a na innej stronie pisza, ze bieganie dobre na schudniecie, a na drugiej, ze nie bo po jakims czasie nie daje juz efektow, wrecz przeciwnie. Miazga

Irytujace to jest, bo czlowiek chce wygladac dobrze, a koniec koncow nie wie jak to zrobic. Ja nie mam mozliwosci isc na silke, pozostaje mi trening w domu ale okazuje sie, ze wylewany pot nie idzie w parze z efektami.
To ja juz na prawde nie wiem co mam robic, zeby schusc z dooopska i udzcow!!!! A ten brzuch jak pilka, zalamka.
Przysiady z butelka 5 litrowej wody maja jakis sens? Jako obciazenie, bo np z 15 kilowym workiem zarcia mojego psa byloby raczej ciezko (w sensie, ze to nie poreczne)
Moze znajdzie sie jakas dobra duszyczka (szpecjalistka) i podpowie jakie cwiczenia robic z domowym obciazeniem, zeby wysmuklic sie od pasa w dol? Bo mnie po prostu szlag juz trafia, ze nic nie dziala na ta wstretna figure gruchy

Nie odsylajcie do jakiegos tam tematu, milionowego postu, ktory sama mam znalezc, bo predzej umre, niz znajde ten zloty srodek

Pozdro 300

Edytowane przez DoDoo
Czas edycji: 2014-02-04 o 10:41
DoDoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-04, 10:33   #69
charlizeee
Zakorzenienie

Chodak to dywanówka i prawda jest taka że takimi "treningami" nie osiągniesz tego co na siłowni w krótszym czasie
Czy killer jest interwałem to nie wiem ale watpię..
Stary 2014-02-04, 10:44   #70
DoDoo
Zakorzenienie

Jak juz wspomnialam nie mam mozliwosci isc na silke.

Niech mnie ktos zlapie za reke i poprowadzi w strone swiatla!
Stary 2014-02-04, 10:54   #71
Erena
Zadomowienie

A jestes w stanie kupic jakies niedrogie hantle?

Jesli nie chcesz/ nie jestes gotowa na trening silowy (ktory mozna przeciez bez problemu przeprowadzic w domu), to moze Zuzka?
Stary 2014-02-04, 11:15   #72
DoDoo
Zakorzenienie

Cytat:
A jestes w stanie kupic jakies niedrogie hantle?

Jesli nie chcesz/ nie jestes gotowa na trening silowy (ktory mozna przeciez bez problemu przeprowadzic w domu), to moze Zuzka?
O jakiej wadze? Mam w domu dwie takie wielkie k... ale to tylko 2 kg mają, takie przed potopowe

Z Zuzką zrobiłam jednego zwowa i jakoś nikt mi konkretnie nie odpowiedział czy te treningi nadają się do mojej figury i czy w ogóle dzięki nim pozbędę się zbędnego tłuszczu z sadła i ud. A nie chcę znowu robić czegoś przez kilka miesięcy jak to i tak nie przyniesie efektów. Wklejam link do fotek mojego zada
Fotki są robione każda po miesiącu (listopad, grudzień styczeń) jak widać efekty są marne.

Żeby mnie ktoś zaraz nie zjadł tutaj, że już gdzieś wklejałam ten link Ja po prostu zbłądziłam

Edytowane przez DoDoo
Czas edycji: 2014-02-05 o 07:14
DoDoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-04, 11:21   #73
MorganLeFay
Wtajemniczenie

GG do MorganLeFay

Cytat:
Napisane przez DoDoo Pokaż wiadomość
Witam wszystkie szpecjalistki wizazowe. Jaki, ze tak czy siak zrobil sie tutaj off top, mam pytanie czy killer jest treningem interwalowym? Jak to Chodak mowi, ze jest, a jestem ciekawa czy zylam w bledzie przez miesiac

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

W ogole jak tak czytac co jest napisane w necie to zglupiec mozna. Chodak nie, dywanowki nie, tylko na pakiernie isc i klamotami sie bawic, a na innej stronie pisza, ze bieganie dobre na schudniecie, a na drugiej, ze nie bo po jakims czasie nie daje juz efektow, wrecz przeciwnie. Miazga

Irytujace to jest, bo czlowiek chce wygladac dobrze, a koniec koncow nie wie jak to zrobic. Ja nie mam mozliwosci isc na silke, pozostaje mi trening w domu ale okazuje sie, ze wylewany pot nie idzie w parze z efektami.
To ja juz na prawde nie wiem co mam robic, zeby schusc z dooopska i udzcow!!!! A ten brzuch jak pilka, zalamka.
Przysiady z butelka 5 litrowej wody maja jakis sens? Jako obciazenie, bo np z 15 kilowym workiem zarcia mojego psa byloby raczej ciezko (w sensie, ze to nie poreczne)
Moze znajdzie sie jakas dobra duszyczka (szpecjalistka) i podpowie jakie cwiczenia robic z domowym obciazeniem, zeby wysmuklic sie od pasa w dol? Bo mnie po prostu szlag juz trafia, ze nic nie dziala na ta wstretna figure gruchy

Nie odsylajcie do jakiegos tam tematu, milionowego postu, ktory sama mam znalezc, bo predzej umre, niz znajde ten zloty srodek

Pozdro 300
cyt. ze strony www.sfd.pl - może od tego zacznij ? na początek każde obciążenie jest dobre (butelki z wodą itp, później pomyślisz o hantlach)

Trening siłowy dla tych, które chcą ćwiczyć w warunkach domowych

Trening do domu do wykonania ze sztangielakami lub butelkami wody mineralnej w/g Agak
trening A
1) Wznosy nóg z leżenia
2) Wspięcia na palce obunóż
3) Przysiady klasyczne z hantlami
4) wejście na ławkę z hantlami
5) wznosy z opadu
6) Pompki klasyczne max powtórzeń
7) Podciąganie obciążenia wzdłuż tułowia, oburącz
8) Pompki w podporze tyłem

trening B
1) plank max czas
2) Martwy ciąg z hantlami
3) Wykroki z hantlami
4) wiosłowanie hantelką
5) wyciskanie hantli leżąć (jeśli masz możliwość np na taboretach, ławie wąskiej)
6) Wyciskanie hantli stojąc na barki
7) uginanie przedramion (biceps)
8) wyciskanie francuskie stojąc (triceps)

1. Ćwiczenia wykonujemy 3 razy w tygodniu, co drugi dzień, czyli A, wolne/aero, B, wolne/aero, A, wolne/aero, b, itd
2. Trening zawsze rozpoczynamy od rozgrzewki, a kończymy rozciąganiem.
3. Cały trening podzielimy na obwody - na obwód składać się będą wszystkie wymienione wyżej ćwiczenia.
4.Wykonujemy 15 powtórzeń każego ćwiczenia, dobierając obciązenie, które będzie nam sprawiało problem (czyli jak największe z którym zrobimy 15 powtorzen poprawnych technicznie)
5. Pomiędzy ćwiczeniami odpoczywamy max 30 sekund i tylko wtedy gdy ćwiczenia wymagają przejścia do innego miejsca, przełożenia ciężarów, etc. Jeśli to nie konieczne, nie odpoczywamy w ogóle.
6. Odstępy czasowe miedzy obwodami (całym zestawem ćwiczeń) powinny wynosić ok. 3-5 minut.
7. Czas treningu będzie wynosił 20 - 40 minut bez rozgrzewki i strechingu.
8. Przez pierwsze dwa tygodnie wykonujemy po dwa obwody.
9. W trzecim tygodniu dodajemy trzeci obwód.
10. Począwszy od czwartego/piątego tygodnia wykonujemy pełne cztery obwody.
11. W kolejnych tygodniach treningu stopniowo zwiększamy obciążenia lub przechodzimy do trudniejszych wariantów ćwiczeń, pewnie dostaniesz nowy trening.

Możesz sobie dorzucić na koniec treningu siłowego aeroby, ew. między dniami "siłowymi" zrobić trening aerobowy.
Stary 2014-02-04, 11:25   #74
charlizeee
Zakorzenienie

Cytat:
O jakiej wadze? Mam w domu dwie takie wielkie k... ale to tylko 2 kg mają, takie przed potopowe

Z Zuzką zrobiłam jednego zwowa i jakoś nikt mi konkretnie nie odpowiedział czy te treningi nadają się do mojej figury i czy w ogóle dzięki nim pozbędę się zbędnego tłuszczu z sadła i ud. A nie chcę znowu robić czegoś przez kilka miesięcy jak to i tak nie przyniesie efektów. Wklejam link do fotek mojego zada https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=171

Fotki są robione każda po miesiącu (listopad, grudzień styczeń) jak widać efekty są marne.

Żeby mnie ktoś zaraz nie zjadł tutaj, że już gdzieś wklejałam ten link Ja po prostu zbłądziłam

Jesteś typową gruszka same cwiczenia sprawy nie załatwią odpowiednia dieta też musi być jak juz zakupisz sobie hantle najlepiej regulowane to mozesz spokojnie w domu robić trening siłowy
Stary 2014-02-04, 11:28   #75
DoDoo
Zakorzenienie

Cytat:
cyt. ze strony www.sfd.pl - może od tego zacznij ? na początek każde obciążenie jest dobre (butelki z wodą itp, później pomyślisz o hantlach)

Trening siłowy dla tych, które chcą ćwiczyć w warunkach domowych

Trening do domu do wykonania ze sztangielakami lub butelkami wody mineralnej w/g Agak
trening A
1) Wznosy nóg z leżenia
2) Wspięcia na palce obunóż
3) Przysiady klasyczne z hantlami
4) wejście na ławkę z hantlami
5) wznosy z opadu
6) Pompki klasyczne max powtórzeń
7) Podciąganie obciążenia wzdłuż tułowia, oburącz
8) Pompki w podporze tyłem

trening B
1) plank max czas
2) Martwy ciąg z hantlami
3) Wykroki z hantlami
4) wiosłowanie hantelką
5) wyciskanie hantli leżąć (jeśli masz możliwość np na taboretach, ławie wąskiej)
6) Wyciskanie hantli stojąc na barki
7) uginanie przedramion (biceps)
8) wyciskanie francuskie stojąc (triceps)

1. Ćwiczenia wykonujemy 3 razy w tygodniu, co drugi dzień, czyli A, wolne/aero, B, wolne/aero, A, wolne/aero, b, itd
2. Trening zawsze rozpoczynamy od rozgrzewki, a kończymy rozciąganiem.
3. Cały trening podzielimy na obwody - na obwód składać się będą wszystkie wymienione wyżej ćwiczenia.
4.Wykonujemy 15 powtórzeń każego ćwiczenia, dobierając obciązenie, które będzie nam sprawiało problem (czyli jak największe z którym zrobimy 15 powtorzen poprawnych technicznie)
5. Pomiędzy ćwiczeniami odpoczywamy max 30 sekund i tylko wtedy gdy ćwiczenia wymagają przejścia do innego miejsca, przełożenia ciężarów, etc. Jeśli to nie konieczne, nie odpoczywamy w ogóle.
6. Odstępy czasowe miedzy obwodami (całym zestawem ćwiczeń) powinny wynosić ok. 3-5 minut.
7. Czas treningu będzie wynosił 20 - 40 minut bez rozgrzewki i strechingu.
8. Przez pierwsze dwa tygodnie wykonujemy po dwa obwody.
9. W trzecim tygodniu dodajemy trzeci obwód.
10. Począwszy od czwartego/piątego tygodnia wykonujemy pełne cztery obwody.
11. W kolejnych tygodniach treningu stopniowo zwiększamy obciążenia lub przechodzimy do trudniejszych wariantów ćwiczeń, pewnie dostaniesz nowy trening.

Możesz sobie dorzucić na koniec treningu siłowego aeroby, ew. między dniami "siłowymi" zrobić trening aerobowy.
Dziękuję Ci bardzo, niech Ci to Bóg w dzieciach wynagrodzi lub w czym sobie zamarzysz
W końcu coś co w miarę rozumiem

A i tak jeszcze muszę się upewnić, czy te treningi spalają tłuszcz? Wybaczcie może to głupie pytanie ale ja na prawdę zbłądziłam i już mam taki galimatias w głowie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-04, 11:30   #76
charlizeee
Zakorzenienie

Każdy trening spała tłuszcz po takim treningu wystarczy ci 30 min rowerku czy skakanki i tez bedzie dobrze ale pamiętaj ze musisz wyliczyć sobie swoje zapotrzebowanie kcal
Stary 2014-02-04, 11:32   #77
DoDoo
Zakorzenienie

Cytat:
Każdy trening spała tłuszcz po takim treningu wystarczy ci 30 min rowerku czy skakanki i tez bedzie dobrze ale pamiętaj ze musisz wyliczyć sobie swoje zapotrzebowanie kcal
A możecie podac stronkę, gdzie wyliczę to zapotrzebowanie?
Stary 2014-02-04, 11:34   #78
charlizeee
Zakorzenienie

Wlasnie sie tak przyjrzałem i raczej jesteś klepsydrą niż gruszką
Stary 2014-02-04, 11:36   #79
DoDoo
Zakorzenienie

Cytat:
Wlasnie sie tak przyjrzałem i raczej jesteś klepsydrą niż gruszką
Nie rozśmieszaj mnie proszę, wiem że jestem gruchą Aj hejt dat!
Stary 2014-02-04, 11:39   #80
Erena
Zadomowienie

http://potreningu.pl/kalkulatory

Ten wydaje mi sie w miare wiarygodny. Dodatkowo, zawsze mozna wyliczyc na piechote

Podstawowa przemiana materii: 665 + (9,6 * waga w kg) + (1,8 * wzrost w cm) - (4,7 * wiek w latach)
Wynik mnozysz przez 1,6 (wspolczynnik dla osob aktywnych fizycznie) i masz swoj bilans zerowy. Jesli chcesz redukowac - ucinasz z tego jakies 15%.

A tu masz o czystej misce: http://www.sfd.pl/%5Bart%5D_Co_jedz%..._-t752315.html
Stary 2014-02-04, 11:40   #81
charlizeee
Zakorzenienie

Cytat:
Nie rozśmieszaj mnie proszę, wiem że jestem gruchą Aj hejt dat!

Szerokość ramion równa jest szerokości bioder a na gruszke masz zbyt szczupłe nogi
Stary 2014-02-04, 11:45   #82
DoDoo
Zakorzenienie

Cytat:
Szerokość ramion równa jest szerokości bioder a na gruszke masz zbyt szczupłe nogi
No nie wiem, mam wrażenie że moje doopsko rzuca się w oczy tzn to, ze jest szerokie. Hm...

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Cytat:
http://potreningu.pl/kalkulatory

Ten wydaje mi sie w miare wiarygodny. Dodatkowo, zawsze mozna wyliczyc na piechote

Podstawowa przemiana materii: 665 + (9,6 * waga w kg) + (1,8 * wzrost w cm) - (4,7 * wiek w latach)
Wynik mnozysz przez 1,6 (wspolczynnik dla osob aktywnych fizycznie) i masz swoj bilans zerowy. Jesli chcesz redukowac - ucinasz z tego jakies 15%.

A tu masz o czystej misce: http://www.sfd.pl/%5Bart%5D_Co_jedz%..._-t752315.html
O dziękuję, dziękuję
za chwilke sobie policzę

Szczerze mało co rozumiem z tych ćwiczeń, nawet google mi nie pokazuje jak powinny wygladać..
Stary 2014-02-04, 11:45   #83
charlizeee
Zakorzenienie

Cytat:
No nie wiem, mam wrażenie że moje doopsko rzuca się w oczy tzn to, ze jest szerokie. Hm...

Musisz popracować trochę bardziej nad nogami bo inaczej bedą jeszcze chudsze a tyłek optycznie jeszcze większy
Stary 2014-02-04, 11:49   #84
DoDoo
Zakorzenienie

I wydaje mi się, że w tych treningach jest więcej ćwiczeń na górne partie ciała?

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Cytat:
Musisz popracować trochę bardziej nad nogami bo inaczej bedą jeszcze chudsze a tyłek optycznie jeszcze większy
Łydki mam chude owszem ale uda mam wielkie przecież..
Stary 2014-02-04, 12:12   #85
Erena
Zadomowienie

Nie masz wielkich ud. Ale wiem o co Ci chodzi - tez mam taki ksztalt nog, ze niby uda nie sa ogromne, ale lydki w stosunku do nich takie troche jak nogi u kurczaka (zeby nie bylo - mowie o sobie, nie o Tobie )

W tych treningach jest akurat mniej wiecej proporcjonalnie rozlozone. Nie znam ich na pamiec, ale kazdy (i A i B) zawiera po jednym-dwa cwiczenia na kazda grupe miesni.
Stary 2014-02-04, 12:16   #86
DoDoo
Zakorzenienie

Cytat:
Nie masz wielkich ud. Ale wiem o co Ci chodzi - tez mam taki ksztalt nog, ze niby uda nie sa ogromne, ale lydki w stosunku do nich takie troche jak nogi u kurczaka (zeby nie bylo - mowie o sobie, nie o Tobie )

W tych treningach jest akurat mniej wiecej proporcjonalnie rozlozone. Nie znam ich na pamiec, ale kazdy (i A i B) zawiera po jednym-dwa cwiczenia na kazda grupe miesni.
Dokładnie tak jak napisałaś z tymi nogami

Ok dziękuję Wam serdecznie za odpowiedzi, ogarnę te treningi jak powinny wyglądać ćwiczenia i w drogę!!
I chyba będę robić tak, że po siłowych skakanka, a w dzień przerwy mogę ćwiczyć co chcę?? Mogą być interwały lub cardio?? To nie zaburzy niczego?
Stary 2014-02-04, 12:23   #87
Erena
Zadomowienie

Nie przeginaj tez. 3-4 treningi silowe w tygodniu Ci wystarcza, przynajmniej na poczatek.
Stary 2014-02-04, 12:49   #88
MorganLeFay
Wtajemniczenie

GG do MorganLeFay

Cytat:
I chyba będę robić tak, że po siłowych skakanka, a w dzień przerwy mogę ćwiczyć co chcę?? Mogą być interwały lub cardio?? To nie zaburzy niczego?
Skakanka po siłowych to wg mnie kiepski pomysł. Pomyśl o czymś co nie będzie już tak obciążało stawów, np.orbitrek lub rower.
Stary 2014-02-04, 13:05   #89
DoDoo
Zakorzenienie

Cytat:
Skakanka po siłowych to wg mnie kiepski pomysł. Pomyśl o czymś co nie będzie już tak obciążało stawów, np.orbitrek lub rower.
Ani rowerka ani orbitreka nie mam w domu...
Stary 2014-02-04, 13:15   #90
MorganLeFay
Wtajemniczenie

GG do MorganLeFay

Przede wszystkim zwróć uwagę CO TO JEST trening aerobowy http://www.sfd.pl/Treningi_aerobowe-t405786.html
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości