|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Czy kolejną część robimy na odchowalni ?? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
22 | 57,89% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
16 | 42,11% |
Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3961 | |||
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 11
Jakie małe, słodkie i uśmiechnięte cudo
![]() ![]() Cytat:
![]() Kurde a myślałam że się na ten tydzień załapię a nie chcę się wpychać w kolejkę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Milka - piłka GRATULUJĘ ![]() ![]() Nadrobiłam ufffff... ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3962 |
Zakorzenienie
|
Mieliśmy iść rano do pediatry, bo Kacper dalej ma podwyższone próby wątrobowe (jedną nawet 3x niż maksymalna granica).
Zaspaliśmy jednak wszyscy (tak mi się super spało, że nie słyszłam nawet jak dziecko płacze i nie wiedziałam, że TŻ przebierał pieluszkę i go karmił ![]()
#3963 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3964 |
Rozeznanie
|
nie a wrecz przeciwnie,ciagle jakies wizytorki,polozne,lekarze- i tylko kazdy wspolczuje. Dostałam dzis list zapraszajacy na badanie szyjki macicy,dostalam tez wiadomosc od poloznej ,ze mała jest juz w trakcie badan.
Teraz biore sie za siebie,chce schudnac 10kg, porobic z moim badania no i na wiosne/lato chcemy sie starac. Mam nadzieje,ze bedzie jak z Hosenka- ze nie bedziemy mieli juz zadnych problemow. Na pewno detektor tetna kupie i bede bardzo ostrozna. Jedynie w maju nie bedziemy sie starac- wtedy moze mi wypasc termin tak jak z Juleczka a wtedy bardzo bym sie bała.
Julia Renata 28.01.2014 11:30 ![]() Nataniel 16.06.2009r. ![]() Marzec 2015- 29 tydz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3965 | |
Zakorzenienie
|
No i jeszcze się zastanawiam, czy to możliwe, żeby Kacper w 6 tygodniu życia i biorąc pod uwagę wcześniactwo mógł się już zacząć świadomie uśmiechać
![]() Do tej pory "uśmiechał" się tylko przez sen (w tym też przysypiając przy piersi), a wczoraj i dzisiaj jak go trzymałam na rękach to przyglądał mi się długo i uważnie aż w końcu pokazał dziąsełka w szerokim uśmiechu ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Cytat:
![]() Powiem Ci, że ta ciąża pokryła mi się z poprzednią - ta sama data ostatniego okresu i ten sam termin porodu. Nie było to planowane, a wręcz przeciwnie - nie sądziliśmy, że już w pierwszym cyklu nam sie uda. Lekarze w szpitalu mówili, że przyczyną przedwczesnych skurczy może być właśnie pokrycie się poprzedniego porodu (zwłaszcza, że wtedy szyjka i macica nie brały się w ogóle do porodu i były pobudzane na siłę i wieloma lekami - teraz mogły być osłabione) - Kamilka rodziłam 6.12 i mniej więcej od początku grudnia 2013 miałam niepokojące skurcze i twardnienia brzucha.
![]() |
#3966 |
BAN stały
|
witam
Radek kończy dziś 2 tygodnie, dziś mieliśmy pierwsza wizyte polożnej i dziś pierwszy raz zostałam sama z małym ![]() ![]() Już nawet powoli przestaje myśleć o naszych przeżyciach w szpitalu choć jak spojrze w te jego niebieskie oczęta to łzy mi w oczach stają na myśl o tym że o maly włos go nie straciłam życie bym za niego oddała... Gratuluje mamusią a dwupakom życze łatwego rozwiązania. W wolnej chwili skrobne opis porodu. |
![]() ![]() |
![]() |
#3967 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja sie własnie boje ,ze sie okaze ta sama data. Po jakim czasie pozwolili sie starac u Ciebie? Mi jedynie powiedzieli, ze pierwsze 3 miesiace sa bardzo płodne. Najpierw chcemy pochowac Juleczke a dopiero w okolicach kwietnia wydadza nam Ją poniewaz tak długo moga trwac zlecone badania-zlecilismy bardzo dokładne fizyczne(serduszko itp) oraz dokładnie genetyka. 23Paula23 gdybym mogła chetnie oddałabym zycie za Julcie- nawet pamietam,ze w szpitalu podczas krwotoku powiedziałam aby mnie zostawili bo wole sie wykrawic ale jak odpływalam moj TZ pokazał mi zdjecie Natanielka i wola zycia wrociła. Jeszcze troszke mi słabo ale polozna mowila,ze to normalne po sracie 3litrow krwii ,ze mimo,ze minał tydzien dalej moge sie słabo czuc.
Julia Renata 28.01.2014 11:30 ![]() Nataniel 16.06.2009r. ![]() Marzec 2015- 29 tydz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3968 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba jestem walnięta! moje dziecko od 3 dni to aniołek... na prawdę. Odstawiłam bobotic i... herbatkę laktacyjną. Chustuję. Dziecko śpi, je, trochę aktywności. No i właśnie dziś mało chce jeść... zdecydowanie mniej niż zazwyczaj! śpi i śpi .... zaczynam się martwić. Kupiłam nareszcie sudocrem, dziś wysypka zmalała zdecydowanie. Na noc posmaruję a na dzień zobacze jak wstanę (mam krem emiolium)
![]() |
#3969 |
Rozeznanie
|
jutro rano mam cięcie
![]() Milka gratulacje! ![]() ![]() ![]()
wymiana kosmetyczna : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post48628710 ![]() ![]() Edytowane przez demonyianioly Czas edycji: 2014-02-04 o 12:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#3970 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3971 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3972 |
Zakorzenienie
|
Dwmony kciuki.
Lejdi jak czytam twoje posty, to lzy naplywaja mi do oczu..... swiat jest czasem niesprawiedlwy... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#3973 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam nadzieję że Natanek daje Ci dużo energii ![]() Mikołajek na pasie startowym się ustawia znaczy? ![]()
![]() |
#3974 |
Zadomowienie
|
Lejdi_Aga aż mi łzy poszły jak napisałaś, że Twój tż pokazał Ci zdjecie Natanielka. Jesteś bardzo dzielna. Tż miał rację - masz dla kogo żyć.
Dziewczyny ogarniacie może temat urlopu dla taty po porodzie (chodzi mi o te ustawowe 2 tyg., które może wziąć przez rok od porodu)? Po jakim przepracowanym czasie można go wziąć? Sprawa wygląda tak: Mój tż od połowy roku pracuje w firmie i do tej pory miał umowę zlecenie. W styczniu zaproponowali mu umowę o pracę. Umowę miał mieć od 2 lutego. Od połowy stycznia zbywają go z badaniami lekarskimi, co tydzień przesuwają mu na inną datę. W końcu miał iść jutro, to mu dzisiaj powiedzieli, żeby poszedł w przyszłym tygodniu, bo 1 pracownik ma wolne ;/. Mam wrażenie, że oni czekają z tą umową aż ja urodzę. Jak to jest, czy jak on dostanie tą umowę dopiero po porodzie to już nie będzie mógł wziąć żadnego urlopu czy coś? Codziennie tylko dopytują się czy urodziłam, jak tż mówi, że nie to oni przesuwają termin podpisania umowy ![]()
![]() Edytowane przez Akkma Czas edycji: 2014-02-04 o 13:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#3975 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
malaMigotkAaa , AkkmaDziekuje ![]() http://www.tvn24.pl/wroclaw,44/przys...em,394431.html Ale ja wierze,ze Juleczka była tak idealna ,ze Bog chciał miec ja obok i jeszcze nam wynagrodzi. Czuje sie na prawde duzo lepiej, mimo,ze to dopiero mineło z 8 dni ale to dzieki mojemu Natanielkowi. Dał mi powod do zycia.Mam jeszcze takie napady ,ze jest super ,nawet sie usmiechne i nagle mam traume. Ale musze to jakos przezyc. Bedzie dobrze wierze w to ![]()
Julia Renata 28.01.2014 11:30 ![]() Nataniel 16.06.2009r. ![]() Marzec 2015- 29 tydz ![]() Edytowane przez lejdi_aga13 Czas edycji: 2014-02-04 o 13:24 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3976 | ||
Zadomowienie
|
Milka GRATULACJE!!!
![]() Lidka dużo, dużo zdrowia dla synka a dla ciebie wytrwałości! ![]() Cytat:
Cytat:
Zdenerwowałam się! położna wpada do mnie bez ostrzeżenia i bez jakiekolwiek regularności (ostatnio ubrałam siebie i dziecko na spacer i co? duupa wpadła i trzeba było się rozbierać) a dziś wpadła do mnie pediatra bez zapowiedzi, jak karmiłam głodomorrę, mleko z cycka się lało, Mała wyła, pies zamknięty szczekał a ta niezrażona gadała. Kurczę nawet nie dałam rady jej zadać pytań bo taki był chaos. Ja wiem, że te niezapowiedziane wizyty są po coś, ale litości przecież człowiek ma prawo chociaż wiedzieć mniej więcej dzień nalotu! Mam pytanie do Mamuś- jakbyście rozwiązały taki problem: w czw mamy usg bioderek w Poznaniu, co oznacza, że czeka nas godzina drogi w jedną stronę i godzina (najmniej) na powrót, co nam daje dwie godziny, Mała je teraz jak w zegarku właśnie co dwie godziny i nie wiem czy mam ściągnąć pokarm i go wziąć ze sobą czy ukryć się gdzieś i nakarmić Małą z piersi na miejscu? bo to, że się będzie darła to wiem na pewno ![]() swoją drogą wiecie gdzie można kupić takie fartuszki do okrywania się podczas kp? Lejdi oczywiście, że będzie dobrze! urodzi Ci się śliczna, zdrowa córeczka. Jestem pełna podziwu dla Ciebie, że się tak trzymasz, oby tak dalej! Edytowane przez forester Czas edycji: 2014-02-04 o 13:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3977 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edit: wrzuć zapytanie na forumprawne.org, może tam Ci pomogą.
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2014-02-04 o 13:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3978 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Urlop rodzicielski – także na zlecenie Wraz z wprowadzeniem nowej instytucji, jaką jest urlop rodzicielski, w kwestii urlopów dla ojców zaistniało kilka zmian, których warto mieć świadomość. Jedną z najważniejszych jest przyznanie uprawnienia do urlopu pracownikom, niezwiązanym z pracodawcą umową o pracę. Jak już wspomniano, do tej pory osoby pracujące na umowę cywilnoprawną (dzieło czy zlecenie) nie mogły liczyć na uprawnienia z tytułu urodzenia dziecka. Nowe prawo daje im możliwość skorzystania z urlopu rodzicielskiego, o ile tylko odprowadzą składki na ubezpieczenie społeczne. Do tego urlopu ma prawo zarówno mama, jak i tata i to oni sami decydują, w jaki sposób go spożytkują. A możliwości jest wiele: może go wykorzystać w całości lub w części jedno z rodziców, mogą się nim podzielić, mogą też przebywać na nim równocześnie.
![]() |
#3979 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Senira co do pogrubionego to wiesz może czy urlop ojcowski przysługuje też gdy umowa zostanie podpisana dopiero po porodzie?
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3980 | |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny : mam nadzieje, że wybaczycie, że trochę podczytuję....
![]() ![]() ![]() ![]() Nie chcę Wam się wcinać w wątek, jedno tylko napiszę, bo sama miałam problemy z kp na początku - udało się i karmimy się do tej pory, tylko, już mniej intensywnie ![]() Cytat:
Dzieci kp karmi się na żądanie. Czyli wtedy kiedy chcą i tak długo jak chcą. Nie ma norm ilościowych jeśli chodzi o ml wypitego mleka, ani o czas przy piersi. JEDYNYM niepokojącym sygnałem jest spadek wagi lub nie przybieranie przez dłuższy czas (jednorazowo nie ma co się martwić, dzieci rosną skokowo - w tym tygodniu nie przybierze np, a następnym 2x tyle). Nie ma co się przejmować czasem karmienia. Dla noworodka ssanie jest bardzo skomplikowane i męczące - bo musi zsynchronizować oddychanie nosem, ssanie, przełykanie - wszystko jednocześnie. To męczące. A w połączeniu z relaksującym biciem serca mamy, ciepłem i jej zapachem - no nic tylko odpłynąć w błogi sen. Możecie próbować leciutko pobudzić dziecko, posmyrać po buzi itp - ale jeśli to nie działa, a dziecko sobie śpi - nie ma co się przejmować. NAWET jeśli wstanie za godzinę na kolejne karmienie. Mleko mamy jest lekkostrawne, szybko się trawi, żołądek dziecka malutki. Nie słuchajcie jeśli ktoś Wam mówi, że maluch powinien jeść co 2-3h a jeśli je częściej to się "nie najada" - bo to nie prawda. Są dzieci, które jedzą co 3h, są i takie, które jedzą co godzinę albo częściej (ale wtedy zwykle krócej ssanie aktywne trwa). Wszystko jest normą. Tak ma być. Także to, że czasem "wiszą przy piersi" godzinę. Stymulują tym ciumkaniem laktację - pamiętajcie - jeśli dziecko jest karmione na żądanie - mleka zawsze jest tyle ile trzeba - i nie może go zabraknąć. Nie próbujcie wbić dziecka w harmonogram (rady tracy hogg odnośnie karmienia wyrzućcie do kosza, a najlepiej całą ksiązkę ;p), bo to szkodliwe dla kp. Jeśli macie mało pokarmu (ale zastanówcie się najpierw skąd to myślenie że go za mało, co o tym świadczy? bo czeste pobudki to żaden dowód) to stymulujcie piersi laktatorem, dostawiajcie dziecko. Jeśli to tylko możliwe wyrzućcie butlę i mm oknem. Jeśli dziecko nie będzie jadło z piersi - mleko się nie pojawi. Dokarmiając mm sprawiacie, że dziecko " nie zamówi" sobie odpowiedniej ilości mleka od mamy ![]() Ciekawostka jeszcze dla tych co się martwią, że dziecko za często je - i że może "mleko słabe". Im częściej dostawiacie dziecko (zwłaszcza w nocy) - tym wyższa jest zawartość tłuszczu w nim, tłuściejsze mleko. Zaufajcie swojemu organizmowi i dziecku - a wszystkim Wam się uda! ![]() ![]() Co do prężenia się przy piersi i kopania : spróbujcie najpierw pokołysać dziecko, pochodzić z nim (oczywiście zanim krzyczy z głodu;p) i dopiero przystawcie - już wyciszone dziecko. Karmcie z dala od tv i innych bodźców. Możliwe też, że na początku dziecku za szybko leci i nie nadaża, stąd nerw - minie jak dziecko będzie mieć wprawę. Nie martwicie się dziewczyny - problemy są tylko na początku, potem po prostu się karmi. Bez bólu i zmartwienia. Warto przetrwać. Dla rozwiania mitów i legend - polecam Wam książki "Warto karmić piersią", oraz bardzo bardzo przydatne "moje dziecko nie chce jeść " (dużo o kp) oraz "Księga rodzicielstwa bliskości" - bardzo pomaga spojrzeć na malucha i bycie mamą nieco inaczej ![]() Wszystkim świeżo upieczonym mamom gratuluję, a oczekującym życzę powodzenia i lekkich porodów ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3981 |
Rozeznanie
|
Mikuś nadciąga wielkimi krokami, a do mnie to nie dociera
![]()
#3982 | ||
Rozeznanie
|
lidkaa82 dużo zdrowia dla Miłosza
![]() lejdi_aga13 cieszę się, że jest lepiej, myślę o Was ciepło ![]() Debrah możesz nawet głośno pokibicować, wsparcie zawsze się przydaje ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() --------------------- Dziewczyny, gubię czopusia. Roane nie pytaj skąd wiem, że to czop, o prostu wiem... Takie galaretowate coś, inne niż zwykle - a przez pessar w ogóle jestem obeznana w temacie upławów, miałam ich całkiem dużo. Nie mogę do końca zidentyfikować koloru, bo wczoraj brałam macmiror, ale TO na pewno nie jest standardem. Wczoraj pessar, dzisiaj czop, co będzie jutro??????????
18.05.2013 - Żona ![]() ![]() Edytowane przez vacuity Czas edycji: 2014-02-04 o 13:57 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3983 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Debrah, dzięki za rady i prosimy o więcej. ![]() Kochane Mamy, mam głupie pytanie odnośnie spacerów. Jak rozwiązujecie tę sprawę logistycznie? Karmicie, dzieciątko usypia, to ubieracie- wtedy domyślam się, że się budzi i zaczyna płakać ![]() Budzi się czasem na spacerze z głodu? Co wtedy robicie? Płaczące z powrotem do domu i w domu karmicie? Bo ja na razie Emilkę weranduję, ale dziś chciałabym na pierwszy spacer wyjść...
![]() ![]() |
![]() |
#3984 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() milka-pilka gratulacje ! ![]() lidkaa trzymam kciuki za powrót do zdrowia ![]() lejdi -aga ![]() A propo obwisłych piersi, ze to niby przez laktator itd moja znajoma ma ten problem (2 dzieci) i wychodzi na to ze piersi obwisly jej bo była niezaprzyjazniona ze stanikiem w trakcie karmienia i w trakcie ciazy, więc może to jest bardziej przyczyna hmm ? Kurde obzeralam sie cały zeszły tydzien, znaczy sie jadłam i jadłam i głownie spałam ( pomijając 2 dni powera od piątku) i przytylam 300 g ![]() ![]() Codziennie znajduje kawałek czopusia hmmm, podświadomie czuje ze już niedługo ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3985 |
Raczkowanie
|
Milka- gratulacje
![]() Lejdi Aga- milo, ze nadal do nas zagladasz!!! Mam nadzieje, ze z kazdym dniem bedzie lepiej!!! ![]() A ja dziewczyny zwatpilam, ze kiedykolwiek urodze....Co prawda od rana mam delikatne skurcze, ale w takim tempie nastepne boze narodzenie mnie zastanie....Do tego maly juz tak kiepsko sie rusza..Wolalabym go miec po tej stronie... Piszecie o czopusiach....ja dla odmiany od kilku dni mam totalna posuche- czopus abstrakcja... Do tego zaczynam sie zastanawiac czy porod rodzinny to dobry pomysl..... |
![]() ![]() |
![]() |
#3986 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3987 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Emma, dzięki za odpowiedz na moje pytania! ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3988 |
Wtajemniczenie
|
Dzieki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi
![]() ![]() Maly robi kilka kupek na dobe,siuski sa zolte w dosc duzej ilosci. W ogole w szpialu nie zrobili mu badan sluchu bo aparat byl zepsuty wiec musimy teraz gdzies zrobic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3989 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3990 | ||
Zadomowienie
|
Lejdi_aga - jesteś bardzo dzielną kobietą!!!! Myślę o Was ciepło. Mam nadzieję, że dojdziesz niedługo do siebie. Trzymam kciuki!
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:40.