|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
List dołączany do zaproszeń wysyłanych pocztą
Muszę sporo zaproszeń przesłać za pośrednictwem poczty [wielu gości mieszka za granicą bądź w bardzo odległych miastach i nie mam fizycznej możliwości wręczyć ich osobiście]. Ciężko także znaleźć zarówno mi jak i gościom spokojną chwilę na dłuższą rozmowę przez telefon. Pomyślałam więc, że elegancko i najlepiej będzie dołączyć do zaproszenia tradycyjny list na ładnej papeterii, w której napiszę kilka słów, że byłoby mi miło gdyby się pojawili, zapytam co u nich, napiszę parę słów od siebie. Nie chcę zdecydowanie wysyłać samego zaproszenia, bo dla mnie to mało eleganckie.
I tu pojawia się problem. Nie mam pojęcia jak rozpocząć list. Do pary małżeńskiej: -kochani? Moi drodzy? Jasiu i Kasiu? Hej? Do np.ciotek - droga ciociu? [to brzmi nawet znośnie] Co ogólnie myślicie o takim pomyśle? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: List dołączany do zaproszeń wysyłanych pocztą
Nie wiem, kilka razy dostałam samo zaproszenie pocztą i nie było to dla mnie dziwne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Fajnie że myślisz o liście. Dla mnie miło by się zrobiło gdybym do zaproszenia dostała list z paroma miłym słowami. Ja bym zaczynała drogi Jasiu, drogą ciociu Kasiu, drodzy Heleno i Kaziu. Tak oficjalnie ale ze zrobieniem imion żeby nie było całkiem dretwo. No chyba że ktoś nie lubi zdrobnien.
Wysłane z tapatalka. Przepraszam za błędy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
super pomysł z listem!
![]() ja pisząc do małżeństwa, z którym mam dobry kontakt napisałabym pewnie "Kochani!" ![]() natomiast jeżeli miałabym z nimi kontakt sporadyczny i raczej oficjalny, to zostałabym raczej przy "Droga ... , Drogi ... " "Moi Drodzy!" . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
a może skype ??
Ja też do bliskich napisałam Kochani Jasiu kasiu A do cioci Kochana Ciociu zależy od zażyłości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Skype to takie nie oficjalne
Wysłane z tapatalka. Przepraszam za błędy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Jak dla mnie to świetny pomysł z tym listem.
Gość weselny to doceni , że ktoś zadał sobie trochę trudu aby te kilka słów napisać. Zanim jeszcze uroczystość się zacznie to już jest miło gdy się taki list otrzyma. A nie tylko samo zaproszenie na ślub, wesele. A tytuł listu to zależy od tego do kogo jest adresowany. Jeśli z kimś łączą mnie bardzo bliskie stosunki i pokrewieństwo czy koligacje rodzinne to pisałabym "Kochana, Kochani", jeśli mniej zażyłe to "Droga czy nawet "Szanowna, Szanowni " jeśli to osoby jak np. była wychowawczyni, rodzice koleżanki czy dawny lekarz rodzinny, którzy gdzieś wyjechali a z którymi łączyło nas coś więcej niż standardowe kontakty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak tu już wcześniej padło zależy od Twojej zażyłości z daną osobą.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.