|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę: | |||
| Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. |
|
0 | 0% |
| Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. |
|
1 | 2,78% |
| Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! |
|
3 | 8,33% |
| Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! |
|
0 | 0% |
| Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! |
|
0 | 0% |
| Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! |
|
1 | 2,78% |
| Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! |
|
3 | 8,33% |
| Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco |
|
0 | 0% |
| Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka |
|
0 | 0% |
| Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. |
|
1 | 2,78% |
| W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! |
|
9 | 25,00% |
| Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! |
|
11 | 30,56% |
| Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! |
|
1 | 2,78% |
| Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! |
|
2 | 5,56% |
| ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! |
|
1 | 2,78% |
| Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz |
|
1 | 2,78% |
| mamusie listopad-grudzień. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I
Cytat:
Teraz mamy wizytę u pediatry 26 taką kontrolną, i nie wiem czy iść wcześniej czy czekać. Ja osobiście jestem zapisana do dermatologa, czekam na wizytę którą mam dopiero 14 marca, a takie plamy dostałam w 6 miesiącu ciąży na dłoniach i kazali mi poczekać do końca ciąży bo miało niby zejść po urodzeniu ( że niby hormony) ale nie zeszło |
|
|
|
|
#3962 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj na dzień dobry stawiamy wszystkim mliko
z okazji 3 miesięcyŚwiętujemy ![]() Bylismy dzisiaj po skierowanie na nastepne kontrolne skierowanie na usg bioderek.Lekarz nawet Tymka nie zbadał Jak do niedawna przyczepiał sie do przykurczu to teraz ma problem z brakiem jąder kostnienia na które wcześniej nie zwrócił uwagi.A przeczytał i powiedział mi to co lekarka nam napisała po usg i wielce mądry![]() Dalej kazał szeroko pieluchować i nosić na żabkę. Jakos mu nie przeszkadzało wczesniej że jąder kostnienia nie ma.Powiedział że do 16 tygodnia powinny wykształcic się a lekarka do której chodzimy na usg że na razie żeby sie nie martwić bo spokojnie jest jeszcze czas na wykształcenie.Kazała przyjść końcem marca a ten wyznaczył nm termin na 20.03Ja juz nie wiem,każdy gada to co mu pasuje. Sory za chaotycznośc ale nie mam dzisiaj weny za bardzo. Cytat:
Przypomniałaś mi że ja czasem w nocy jak mały nie chce usnąć po karmieniu robię ciiiiiiiiiccchhhooo,cccii iiiichuuutkkoooooo i tak w kółko.Pomaga![]() A czkawka to niedojrzałość układu nerwowego. Cytat:
![]() To dzisiaj masz pewnie dobty humor skoro tak gładko poszło ![]() Dałaś jej butlę na noc czy tylko na cycu tak pospała? Paulina Korzystna mega ta promocja ![]() AksbargSuper że malutka prawidłowo sie rozwija.Zdrówka dla niej Czytam dalej bo mi nie pocytowało. |
||
|
|
|
#3963 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Długo!!!! Cytat:
Cytat:
za tydzień.My tez dostalismy ostatnio tylko maśc cholesterolową i nic więcej.A plamki sie pojawiają co jakis czas,podejrzewam jednak AZS ![]() I też czekam na wizytę u dermatologa(końcem lutego) Cytat:
Moja przyjaciółka ma synka starszego od Tymka o 3 tygodnie i on w nocy je co 2 h wciąż. Ja tez czytam i sie dziwię bo Tymek nie prześpi na razie jeszcze 8-10 godzin bez jedzonka.Rekord to było 7 godzin. Kurcze nie kojarzę o jaki post RYBKI chodziło.Jestem w szoku.Kto to zrobił????? ![]() Cytat:
Nie może pisać aż tyle czasu..... Cytat:
![]() Ty uważaj bo Cię też zbanują. ![]() Cytat:
Ładne imię ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- DZIEWCZYNY gdzie się wszytskie podziałyście????? Halo!!!WRACAJCIE
|
||||||||
|
|
|
#3964 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() dziś zrobila 3-wszystkie zielone. w "pierwszy rok zycia dziecka"pisza,ze intensywnie zielone to normalne kupy kp. bylysmy na 2,5 godz. spacerku i na obiedzie u moich rodzicow ![]() mala wlasnie zasnela na rogalu przy cycu...
|
|||
|
|
|
#3965 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
że Ryba ma tyleeee nie pisac? przyznac sie ktora to
|
|
|
|
|
#3966 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3967 |
|
Raczkowanie
|
Własnie to pytanie zadała mi lekarka. Powiedziała, że mam odstawic cały nabiał i jego pochodne, i obserwowac przez dwa tygodnie, jak nie przejdzie to niestety calkowicie wprowadzenia mleka nutramigen bo Ha jest za słabe.
|
|
|
|
#3968 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za ciepłe powitanie
Trochę mi zajmie ogarnięcie, bo nie czytałam za bardzo wcześniej.dizi - no to faktycznie niewielką różnicę mamy między dzieciakami, bo Kuba z 13.01.2011 a Pola 1.11.2013 ![]() A w ogóle u was Kamilek fajnie przyjął Adasia? Fajnie masz dwóch chłopaków ![]() lusesita23 - kupy mogą być czasem zielone. Poli raz też się zdarzyło. Jeśli to taka wpadka to nie ma powodu do niepokoju - byle to nie było na stałe. Może kupka trochę była w pieluszce- wtedy zielenie. lubiewiedziec - samodzielne zasypianie to myślę w 70% kwestia charakteru dziecka. jednym po prostu przychodzi łatwiej. Moje oba na szczęście nie miały z tym problemu. Trudniej jest trochę jak się przenosi dziecko do osobnego pokoju i przestaje karmić piersią. Wtedy musiałam się przy starszym trochę bardziej postarać. Rytuały są najważniejsze. Ja się trochę martwię, bo Pola chce zasypiać i spać z głową odkręconą tyko na jedną i tę samą stronę. Jak jej we śnie odkręcę na drugą to skubana zaraz się znowu odwróci. I nienawidzi leżeć na brzuchu - nawet jak chwilę poleży to teraz już myk i się odwraca sama na plecy. |
|
|
|
#3969 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze mały już śpi,a zazwyczaj zasypia około 21.
Ciekawe jak pośpi w ciagu nocy ![]() Ale długi wieczór się szykuje ![]() Edit: Oczaki już otwarte i rozmawia
|
|
|
|
#3970 |
|
Raczkowanie
|
nemosek, jak to automatycznie? rozwin dla mnie temat snuswojego bobaska
Iga, a wiesz moze jak dziecko od kokysania odstawic? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3971 |
|
Zakorzenienie
|
Iga witaj
Nemosek zA 3 miesiąceA po co Wam nowe skierowanie na bioderka? Idziecie do innej przychodni? Bo jak nie, to nie potrzebujecie nowego skierowania. My dzisisj byliśmy na bioderkach. W granicach normy więc ok. Mamy duzo kłaść na pozycje żaby, wtedy sie odpowiednio kształtują stawy. Za 4 miesiące do kontroli Glodna jestem, nie wien co by tu zjeść. Hania zasnela przy cycku |
|
|
|
#3972 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od początku nie było jakiś większych problemów z zasypianiem.Karmiłam małego,polulałam trochę i odkładałam go do koszyka w salonie.I spał.Miałam go na oku.Potem jak ja lub tż szedł spać to przenosił do naszego łóżka.Ale od jutra już postanowione nie ma zmiłuj,będzie pierwsza próba spania w nocy w łóżeczku. Obecnie właśnie obczaja swoje rączki i pcha do buźki i cmoka ![]() Ostatnio łapki to jego ulubiona zabawka oprócz maty rzecz jasna ![]() ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
![]() Co to znaczy w granicach normy?Tak macie napisane? Też właśnie myślę nad czymś do zjedzenia ![]() ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Ale tu cicho i pusto
|
||
|
|
|
#3973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i pomiary mieszcza sie w widełkach norm. wyniku usg nie dostalismy, nie daja w tej przychodni |
|
|
|
|
#3974 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Dzięki za gratulacje i kciuki, trzymajcie je dalej bo jak widać skutkują ![]() To się porobiło z rybką .U mnie leci powolutku, dzień za dniem. Dziś smutno bo Leoś kończyłby 3 mc tak jak Tymuś Nemoska. Pewno tam w górze mają niezłą imprezę . Mnie już dopadła cukrzyca na amen, wczoraj po lekkiej kolacji wywaliło mi 150 ale wsiadłam na rower i w ciągu kilku minut zbiłam do 90. Teraz moje życie kręci się tak; posiłek, pomiar po godzinie, pomiar po 2 godz. i znowu posiłek . Na kolejne usg mam się zgłosić 16.02 więc liczę na serducho |
|
|
|
#3975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cukrzyka mam w rodzinie ,fakt trochę utrudnione jest życie ,ale w Twoim przypadku po ciąży pewnie śladu nie będzie.Tak jak u Kyte. No i informuj nas na bieżąco |
|
|
|
|
#3976 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ano byla taka jedna co serio miala nieco obrazlowe komentarze, bo rybka to sie moim zdaniem nie kwalfikuje. I tak sobie mysle ze kto wie czy nie anka janzglosila. Gratuluje rowerkowania! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3977 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Chyba będę się musiała szybciej wybrać do lekarza ale w tej przychodni do której chodzę tutaj jest jakość dziwnie. Nie jestem z tym obeznana więc muszę się popytać. Jak przychodzę na wizytę to trafiam na różnych lekarzy i to mi się dziwne wydaje. |
|
|
|
|
#3978 |
|
Zadomowienie
|
iga, witamy
ale masz ładne imię Co do główki - zachęcaj małą do tego, aby jak najczęściej w ciągu dnia patrzyła na drugą stronę. To może być asymetria, ale nie musi. Może jej to przejść jeszcze. W razie czego - kieruj się do neurologa. nemosek, to faktycznie pospał Słuchajcie - sukces był Dzisiaj Igunia 2 razy zasnęła na 30 minut w łóżeczku. Oczywiście proces zasypiania trwał gdzieś w okolicach godziny. Ale zawzięłam się i postanowiłam, że albo będzie spała popołudniami w łóżeczku albo spać nie będzie wcale. No muszę to jakoś przetrwać, bo jak będę codziennie pasować po jakimś czasie to się nigdy nie nauczy. I też od dzisiaj chcę jej dawać butlę raz dziennie - żeby się nauczyła ssać z butli, bo nie zawsze jej to odpowiadało do tej pory. A musi się nauczyć, bo ja niebawem chcę do fryzjera wybyć
|
#3979 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3980 |
|
Zadomowienie
|
Iga Kamilek przyjął brata całkiem dobrze, ale trochę zazdrosny jeszcze jest
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez dizi Czas edycji: 2014-02-06 o 20:45 |
|
|
|
#3981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale teraz już porządnie usnął ![]() Brawo za postępy!!!A to na 3 godzinki bez karmienia się nie uda wyskoczyć że butlę musisz podać?Czy tylko tak dla bezpieczeństwa w razie wu? ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Idę do lodówki po Bavarię.Mam ochotę się napić
|
|
|
|
|
#3982 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moim zdaniem to AZS - mój młodszy syn jest alergikiem od urodzenia ma azs i teraz od 1,5 roku astmę stwierdzoną alergiczną więc troszkę wiem w tym temacie. Mi to wygląda na typowe AZS - mój synek miał taką skórę prawie na całym ciałku, najwięcej na kończynach i twarzy. Na białko mleka krowiego nie jest uczulony. U nas okazało się że to uczulenie na orzechy, surowe jabłka, dodatkowo brzoza i leszczyna oraz białko jaja kurzego. Ja karmiłam go piersią przez 1,5 roku i nigdy ani alergolog ani pediatra nie kazali go odstawiać, wręcz mówili ze to dla niego najlepsze. Orzechy zwróć uwagę są w śladowych ilościach prawie we wszystkich słodyczach, więc trzeba ich unikać. Teraz już pyli leszczyna wiec u alergików na nią uczulonych teraz pogarsza się skóra i zaostrza aZS. To jest wszystko powiązane. ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Ale Rybkę ktoś nam bez sensu załatwił
|
|
|
|
|
#3983 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moj mężuś jest kochany dzisiaj przyniósł mi duży bukiet tulipanów i powiedział że ma wielką nadzieję że w takie rocznice- miesięcznice będzie jeszcze kiedyś przynosił zabawki . Oczywiście informacje będą na bieżąco No właśnie jak przeczytałam o banie rybki to też o tym pomyślałam. |
|
|
|
|
#3984 | |
|
Rozeznanie
|
Mieliśmy dziś ciężki dzień
najpierw rano bioderka - wszystko jest dobrze u Zosi. później szczepienie - wybrałam pentaxim 5w1, i do tego żółtaczka. Zosia troszkę popłakała przy żółtaczce ale była dzielna i przy pentaximie nie zapłakała. Na razie nie jest marudna normalnie zasnęła po kąpieli w łóżeczku i śpi smacznie już godzinkę. ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
za zasypianie życzę wytrwałości i na pewno się uda---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Aha Zosia ma dziś 8 tygodni - waga 5110g klocuś się z niej robi |
|
|
|
|
#3985 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Domyślam się że to AZS ja również mam na rękach a to podobno dziedziczne, teraz właściwie bardzo uważam na to co jem, zero nabiału, jajek również, masła, zero słodyczy, lekkie zupki bez śmietany, mięso, makaron, ryż, ziemniaki i już nawet nie mam pomysłów co jeść, nawet się obawiam, że za mało witamin. Ale piszesz o jabłkach a ja jabłka jem prawie codziennie bo to jedyne owoce które teraz mi teraz wchodzą. Chyba odstawie i jabłka |
|
|
|
|
#3986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda tylko że"ktoś" załatwia takie sprawy tutaj Do I zapomniałam poprosić Rybę o zmianę wagi .Do Edytowane przez nemosek Czas edycji: 2014-02-06 o 21:15 |
|
|
|
|
#3987 | |
|
Rozeznanie
|
ania_cz79 a mały może płacze bo go swędzi skóra mojego synka to bardzo swędzi i rozdrapuje w nocy do krwi, a maleństwo nie umie się podrapać to jest marudne. Moja alergolog przepisała mi ELOCOM to jest ze sterydem ale wystarczy raz cieniutko posmarować na noc i rano już praktycznie to znika. Po dwóch trzech dniach praktycznie nie ma śladu no i jest przeciwświądowe. Spytaj pediatrę o to bo to jest na receptę. Nie daj sobie wcisnąć maści protopic bo kosztuje ponad 50zł a jest za słaba i zbankrutujesz na niej a elcom jest skuteczniejszy i stosowany sporadycznie nie zaszkodzi a jest znacznie tańszy. Nie polecam też wszelkich smarowideł sklepowych i kremów. my mamy maść robioną z apteki przepisaną przez lekarza. Z kosmetyków używam dla synka tylko mydła biały jeleń i szampon babydream /smarowanie ciałka oliwką hipp/ , a dla małej tylko żel HIPP i maść bepanten / po oliwce hipp ma wysypkę/ . Żadnych emoliumów i innych drożyzn z apteki bo już wszystko chyba przetestowałam na synku i szare mydło najlepsze.
---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3988 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mieszkam w Niemczech wiec nie wiem jak oni tu podchodzą to tego, czy zapisują tu coś takiego. Ja teraz dostałam balsam do smarowania, to fakt pomaga ale zapłaciłam za niego 23 e nazywa się Eucerin, w Polsce też jest i kosztuje około 80 zł. Jeśli będzie pomagał to ok ale testuję również na moich rękach i jest niewielka różnica ale nie ma rewelacji. Małemu po balsamie poprawiły się plecy, skóra nie schodzi ale jest sucha, narazie na rękach i nogach poprawy nie ma ale zauważyłam że to dopiero się rozwija. A oliwki hipp używałam do kąpieli i balsamu tylko odstawiłam bo nie wiedziałam czy to nie jest również przyczyna. |
|
|
|
|
#3989 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Biedny Mikołaj... Cytat:
Cytat:
Ale Pola sobie datę wybrała ![]() Cytat:
![]() świętujemy klaski :dziwnie ten lekarz podszedł do sprawy ![]() A no, na cycusiu
|
|
|
#3990 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ona w ciągu dnia nadrabia to, że w nocy nie je dużo i czasami to i nawet co godzinę je. Także w razie wu żeby alarmu nie było, bo raczej z farbą na głowie nie przybędę tak szybko
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.

z okazji 3 miesięcy
Jak do niedawna przyczepiał sie do przykurczu to teraz ma problem z brakiem jąder kostnienia na które wcześniej nie zwrócił uwagi.A przeczytał i powiedział mi to co lekarka nam napisała po usg i wielce mądry
[nawet zajelam w konkursie niemieckim 27miejsce na 1377! w polsce
] 

za tydzień.

świętujemy
klaski :