|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2551 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Depresja z powodu braku pracy... Ktoś jeszcze ją ma?? cz II
Z rodzicami, ale ja jestemw twoim wieku i po prostu jest mi wstyd, że muszę na wszystko prosić pieniądze od ródziców, że gdy spotykam się z chłopakiem jestem na jego utrzymanie, ogólnie czuję się strasznie żałosna.
|
|
|
|
#2552 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i mam ten komfort, że jeszcze mam odłożoną kasę z poprzedniej pracy, więc dokładam się do rachunków (dwa miliony razy taniej niż mieszkanie), sama płacę za kurs no i swoje rzeczy (karnet na fitness, kosmetyki, wyjścia, kino, dojazdy, ubrania...) finansuję sama, więc na razie nie jest źle z moim samopoczuciem.A gdzie wcześniej pracowałaś i ile nie masz pracy?
|
|
|
#2553 |
|
Zakorzenienie
|
Najwięcej pracowałam jako kelnerka, teraz chciałabym bardziej pracę biurową, nie wiem czy bez doswiadczenia się uda, ale próbuję. Nie mam pracy z 3 miesiące.
|
|
|
|
#2554 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja nie mam pracy 5 miesięcy... i boję się, że kasa się skończy, zanim coś znajdę.Wcześniej, kiedy miałam regularne przychody, nie zwracałam na to uwagi, ale kasa się strasznie rozchodzi. Kupiłam 2 swetry w outlecie, bo nie miałam w czym chodzić (20zl razem), wino (bo koleżanki mnie odwiedzają, kolejne 25 zł), kino (20zł z dojazdem) kebab (11zł), zwróciłam kuzynce kasę za bilet na koncert (30zł) i stówka poszła się bujać ot tak! A skończył mi się krem, muszę wykupić receptę na hormony... Czuję, że za chwilę będę albo siedzieć w domu i nigdzie nie wychodzić i nikogo nie zapraszać, albo będę musiała tę kasę ukraść... Wcześniej nie zwracałam uwagi na to, że życie kosztuję, bo kasę miałam na bieżąco...
|
|
|
#2555 |
|
Raczkowanie
|
Hej,
Byłam na tej rozmowie o staż w US. Oczywiście rozmowa ustawiona, straciłam tylko kilka godzin czasu !!!!!!!!
|
|
|
|
#2556 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie ja jak kasę miałam na bieżąco to wydawałam wszystko, nie oszczędzałam i nie odmawiałam sobie niczego. Jestem zakupoholiczką i w ogóle uwielbiam wydawać pieniądze, ale teraz jak już w końcu znajdę pracę już tak nie będę robić, będę sobie odkładała pieniądze na czarną godzinę taka jak np ta. Bo teraz żyję jak pustelnik, straszne to jest.
|
|
|
|
#2557 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie dopadł jakiś kryzys w tym tygodniu
![]() Do tego powróciły problemy zdrowotne i już sama nie wiem co robić. Gdybym tylko była zdrowa wszystko byłoby 100 razy łatwiejsze
|
|
#2558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ehhh... po co robią ludziom niepotrzebną nadzieję
|
|
#2559 |
|
Raczkowanie
|
u mnie w mieście w US też jest wszystko ustawiane
i w sumie jak nic nie znajdę to od kwietnia mam się tam zgłosić na staż, ale jak wiadomo po znajomości przez ciotkę. Tylko staż 4mies. a co dalej? Dziś już chyba na nic nie wysyłam cv, bo mnie krew zalewa :/ też tak macie, że jak wyślecie cv na coś fajnego to dzwonią z telemarketingu???? też mam strasznego doła ![]() ja mieszkam z narzeczonym, ale wolałabym mieć pracę i mieć na własne zachcianki- chyba jak każda z Was
|
|
#2560 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2561 |
|
Raczkowanie
|
Miałam ostatnio MEGA doła i słyszę dzwoni telefon!!! Biegnę, odbieram a tam baba zadaje mi pytanie " rozumiem, że jest pani zainteresowana pracą jako konsultantka?"
możecie sobie wyobrazić mój zachwyt Dziś też cisza ... chyba mam pechowy miesiąc. U Was w miastach szukają na produkcję do pracy???
|
|
#2562 |
|
Zakorzenienie
|
Najlepsze są ogłoszenia na kamerki internetowe u mnie ich pełno: "poszukujemy pracownika biurowego do utzrymywania stałego kontaktu z klientem zagranicznym bla bla bla", albo jeszcze inaczej byle by brzmiało jak normalna praca, ogólnie już znam te ogłoszenia i nie nadaję się na nie nabrać, ale dzisiaj na @ znalazłam: "Witam
Nazywam sie Alicja Nowakowska i jestem rekruterką do firmy videomodelingowej ##### Zostałą Pani zakwalifikowana do grona osób którym przedstawiamy oferte współpracy z naszym studiem w ##### w charakterze modelki video . Praca modelki video polega na płatnej rozmowie w piśmie z użyciem kamery video z użytkownikami zamkniętych zagranicznych portali internetowych. Oferujemy pracę dorywczą lub na pełen etat .Stawka waha się od 15zł do nawet 50zł za godzinę spędzoną przed komputerem . Miesiecznie przy dorywczej pracy (około 20-25 godzin/tyg) jest to około 2200-2500zł wypłacane lub zaliczkowane w dowolnym terminie. Przy pełnym etacie - dużo więcej .Rozmowa ma charakter towarzyski. Odbywa się w języku Niemieckim lub Angielskim. Jeżeli nie zna Pani języków obcych rozmowę przeprowadza w Pani imieniu tłumacz . Zapewniam ze praca w naszym studiu nie ma nic wspólnego z rozbieraniem. Czatuje Pani w stroju jaki Pani najbardziej odpowiada . Studio pracuje na 3 zmiany : 8-15 , 15-22 , 22-3 , 7 dni w tygodniu .Oferujemy prace pełnoetatową bądź dorywczą.Istnieje możliwość dowolnego wyboru ilości i czasu zmian . #####oferuje legalne zatrudnienie , umowę , ubezpieczenie zdrowotne i gwarantuje najlepsze zarobki i warunki pracy videomodelingowej w #######. Z cała pewnoscia moge powiedziec ze jestesmy najuczciwszym studiem w #### .Oferujemy ponadto pełny wgląd w statystyki masterskie (żadne inne studio w ######3 nieudostępnia tej informacji swoim modelkom) , brak płatnego szkolenia , darmowa sesja zdjeciowa, pełnopłatny okres próbny , comiesieczne nagrody , bardzo terminowe wypłaty , bezproblemowe zaliczki etc . " Czyli jednak dałam się gdzieś nabrać i wysłałam do nich zgłoszenie. :/ |
|
|
|
#2563 |
|
Raczkowanie
|
Było nas pięć - skierownych z PUP na rozmowę o ten staż. 4/5 z nas było po studiach nauczycielskich lub/i pedagogicznych. Potraktowano nas jak śmieci (wielkie pretensje pt. "co pani tu robi, jak pani nic nie potrafi?" Byla również jedna laska - która weszła osobno - podobno tylko "po pieczątkę, bo ona nie chce tego stażu, bo jutro wyjeżdża do Niemiec". Kto uwierzy w taką baję??? Jak dla mnie to jej bez jakiejkolwiek rozmowy i w ogóle podbili przyjęcie na staż (dodam, że pojawiła się znikąd i weszła ostatnia). A nawet jeśli nie, to to jest staż dla osób z oświaty czy coś w ten deseń, więc po co nas wysłano na rozmowę o staż do US, pytam się ja?????????? ![]() Jako powód odmowy wpisano nam: "brak możliwości zatrudnienia". ![]() I jeszcze jedno, co dziś już mnie zdołowało całkowicie i poddało kolejnym przemyśleniom ![]() Otóż, wracając z tej rozmowy weszłam do pizzerio-kawiarni, gdyż szukają tam kelnerki. Pani, najwyraźniej ta kelnerka, która odchodzi, przyjęła moje CV. W momencie, gdy poszła je zanieść do kierowniczki, podpytałam dziewczynę, która stała za barem. Dowiedziałam się, że ona właśnie jest na "godzinach próbnych", bo również zgłosiła swoją aplikację. Kazali jej oczywiście na dzień próbny za darmo. Gdy już dotarłam do domu dzwoniła do mnie kierowniczka, żebym przyszła w poniedziałek. Acha, i żebym ubrała białą bluzkę. I spytała czy studiuję i czy pracowałam już jako kelnerka. To było wszystko co powiedziała. Ani be, ani me, że będzie to dzień czy godziny próbne Czy takie postępowanie według Was jest fair w stosunku do człowieka? No i pomijam już kwestię, czy to w ogóle jest zgodne z prawem? ![]() Oczywiście ani dzień dobry, ani do widzenia, ani pocałuj mnie w Edytowane przez Kitty230 Czas edycji: 2014-02-07 o 13:58 |
|
|
|
#2564 |
|
Raczkowanie
|
Kilka razy mi się zdarzyło, że dostałam odpowiedź na maila z prośbą o wysłania danych albo z linkiem do formularzy i powiem szczerze, że to pewnie zwykła zbieranina danych a nic konkretnego.
Zdarzyło mi się również, że ktoś wysłał jakieś ogromne zadania do zrobienia, projekty, itp. co według mnie było zwykłą zbieraniną pomysłów a nie rekrutacją. Kolega rekrutując jako grafik też raz dostał maila z prośbą o wykonanie rekrutacyjnego loga, które później firma wykorzystała a do niego się nie odezwali. ![]() Raz też dostawałam smsy od kogoś, że mnie zatrudni do biura ale jak będę przychodziła do pracy w pończochach. W ogóle to myślę że tzw. rekrutacje ukryte to w większości ściema i nie służy niczemu innemu jak zbieranie danych. Ja mieszkam z chłopakiem, w grudniu skończyły mi się oszczędności i od tej pory jestem na jego całkowitym utrzymaniu. Źle mi z tym, bo nie zarabia tak dużo, żeby tego nie odczuwał. |
|
|
|
#2565 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
siedzisz z cyckami przed kamerą i niby takie zarobki szkoda gadać ...
|
|
|
#2566 |
|
Zakorzenienie
|
No tak biurowa jako sekretarka, albo spotkałam się że nawet praca administracyjna.
|
|
|
|
#2567 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2568 |
|
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj miałam rozmowę o pracę... pan zaproponował mi 600 zł za cały etat. Skwitował to tym, że jest kryzys.
|
|
|
|
#2569 |
|
Zadomowienie
|
nie płacenie za dni próbne nie jest legalne. Jakby się to zgłosiło, to filma płaciłaby odszkodowanie, a osoba dostałaby kasę za dzień próbny.
Jak trzy lata temu pracowałam w kawiarnio-restauracji w kuchni to też miałam dni próbne. 3. W pełni płatne.
|
|
#2570 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Cytat:
A umowa o pracę chociaż? Co to za praca? |
||
|
|
|
#2571 |
|
Zakorzenienie
|
Nie może być umowa o pracę bo na umowie o pracę z tego coś się orientuje musi być najniższa krajowa, a 600 zł to kpina.
|
|
|
|
#2572 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2574 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może, że wybrali innego kandydata spośród tych zgłoszonych przez PUP?
|
|
|
|
|
#2575 |
|
Zadomowienie
|
Nie ważne. Bez umowy to Ty nawet nie masz prawa stanąć za tym barem. Oczywiście 99.9% ludzi tego nie zgłasza, więc firmy korzystają.
|
|
#2576 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2577 | |
|
Raczkowanie
|
Praca w hurtowni. W ogłoszeniu była umowa o pracę na cały etat. Pytałam się go 2 razy, bo myślałam, że źle zrozumiałam. Pan nie pochodził z Polski i słabo po polsku mówił, więc głównie po angielsku rozmawialiśmy.
Cytat:
|
|
|
|
|
#2578 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do darmowych godzin/dni. Ja byłam tylko na godzinie próbnej. Mam taką zasadę,że na godzinę, dwie to pójdę ale na cały dzień to już nie. Moja koleżanka zglosiła do pip ale ona była tydzień na próbnym o którym nie wiedziała. Zadzwonili po rozmowie, że ma przyjsc do pracy,dostała grafik i w pon przed pracą tel nie sprawdziła się Pani to była próba dziękujemy.
|
|
#2580 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- I co, wyciągnięto jakieś konsekwencje w stosunku do tego "pracodawcy"? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.

No i mam ten komfort, że jeszcze mam odłożoną kasę z poprzedniej pracy, więc dokładam się do rachunków (dwa miliony razy taniej niż mieszkanie), sama płacę za kurs no i swoje rzeczy (karnet na fitness, kosmetyki, wyjścia, kino, dojazdy, ubrania...) finansuję sama, więc na razie nie jest źle z moim samopoczuciem.

ehhh... po co robią ludziom niepotrzebną nadzieję