![]() |
#151 | |
Zadomowienie
|
Dot.: ChAD - choroba afektywna dwubiegunowa
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozwolę sobie tutaj odpisać, odnośnie Poznania, bo mamy tutaj węższe grono. ![]()
![]() |
![]() |
#153 | |
tree hugger
|
Cytat:
Szukam tam lekarza i miałam nadzieję, że może kogoś mi polecisz. ![]()
![]() |
![]() |
#154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli potwierdzasz teorię mojej psychiatry, że lit najlepiej wprowadzać na oddziale. ![]() Ja niestety nie jestem specjalistą w sprawie leków. Wiem o nich tylko tyle, ile wyczytam w ulotce oraz z własnego doświadczenia. Początkowo ten stabilizator przyjmowałam w leku o nazwie Convulex, doszłam do dawki 1000mg dziennie, ale okazała się bezskuteczna. Później po krótkiej przerwie zaczęłam go stosować "pod postacią" Depakine Chrono i aktualnie biorę dawkę 1500mg, ale niestety nie zaobserwowałam ustabilizowania mojego nastroju. Może odrobinę moje górki są lżejsze, ale na prawdę minimalnie. Tutaj jest różnica między nami, bo Ty wychodzisz z dołka, a ja walczę z nawracającymi maniami. Cały czas nie możemy dobrać z moją psychiatrą leków, ciągle zmieniamy, dlatego rozważam opcję szpitala, ale w moim przypadku nie jest to takie proste.
![]() |
![]() |
#155 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
tree hugger
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wczoraj to jak pijana byłam tzn podwójne widzenie i takie chodzenie jak pijak
![]() |
![]() |
#159 |
Wtajemniczenie
|
plesiunia to może zależąc od tego jaki konkretnie preparat karbamazepiny przyjmujesz i czasami zmiana pomaga
![]() |
#160 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
Hej.
Ja już po wizycie. Mam znowu zwiększone dawki. Depakine Chrono 2x1000mg i olanzapinę 2x5mg. Jak do marca nie będzie poprawy, to dołączamy kolejny lek. Hospitalizację odkładamy na wakacyjny okres. Pośmiałyśmy się z tych egzorcyzmów. ![]() Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#162 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#163 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Obecnie nie biore, ale zastanawialam sie nad pojsciem po lekarza, bo mam takie wahania, ze szok ![]() Depakine wtedy odstawilam, zaczelam brac mniejsze dawki, zauwazylam 'poprawe' (dla mnie kazdy dzien bez dola byl wtedy poprawa, bo mialam gleboka depresje) na samych antydepresantach, poza tym, powtorze: nie ufam lekarzom, no i bardzo dlugo i trudno dobiera sie leki, wiec oczywiscie spodobalo mi sie to i odstawilam stabilizator. Na samych antydepresantach bylo pieknie, ale znowu zaczela sie sinusoida. Nie wiem, czy mialam hipomanie, czy moze prawie manie, alr teraz dziekuje Silom Wyzszym, ze wyszlam calo z tego, co wtedy wyrabialam ![]() No a teraz sa takie jazdy ![]() Martwie sie o wlosy i wage. O wage najbardziej. I tak mam ED, ciagle jestem na granicy wagi prawidlowej, nie znioslabym przytycia nawet 5 kg ![]() I ostatnio ciagle te natretne mysli. Na szczescie nie odczuwam leku ani napadow paniki ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
tree hugger
|
Też mi włosy po lekach strasznie zaczęły lecieć, pomogła mi ta maska (ostatnio bywa w Biedronkach po 1.99 zł). Lecą nadal, ale o 1/3 mniej. Dobre i to.
Nie potrafię zmierzyć się z codziennością, choć nadal zdarza mi się wierzyć w cuda i marzyć o lataniu. Edytowane przez isza89 Czas edycji: 2014-02-09 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Raczkowanie
|
Czy moglabym dolaczyc?
![]() ![]()
![]() |
#166 |
Rozeznanie
|
Witaj ing
![]() ![]()
![]() |
#167 | |
tree hugger
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#168 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#170 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
rano jest dobrze, jestem pobudzona, mam duza energie, pod wieczór duże uczucie pustki, przygnębienie i placz. Wciąż jestem obojętna i mam lęki. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]()
![]() |
#172 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mimo tego odradzam odstawianie leków z powodu- bo przytyję- to może skończyć się nawrotem gorszym choroby i pobytem w szpitalu. Jeśli mamy dobrego psychiatrę to można dobrać odpowiednie leczenie i bardziej bym szła w tą stronę. Kaguya ![]() ![]()
moje biżu na blogu => http://joasiaart.blogspot.com/ wymiana biżuterii hand made => https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=616773 Edytowane przez Jo asia Czas edycji: 2014-02-19 o 22:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
Ja aktualnie przyjmuję dawkę Depakine Chrono 2000mg na dobę i z każdym zwiększeniem jej ( startowałam 2x300mg), to widzę jak mój apetyt rośnie. Mogłabym żreć ( bo jeść to mało powiedziane! ) całymi dniami i są chwile, że przestaję to kontrolować. Bardzo mnie to martwi, bo dopiero co cieszyłam się ze zrzucenia wagi po ciąży, a tu ciągle rośnie.
![]() Co do włosów, to gdy brałam Depakine Chrono ok. 3 lat temu, to wypadały mi okropnie, a aktualnie, gdy wróciłam do tego leku, to nie zauważyłam, aby to było u mnie skutkiem ubocznym.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny,
Chciałabym się przyłączyć do dyskusji jeśli można. Również cierpię na CHAD. Zdiagnozowano go u mnie jak miałam 17 lat, potem 8 lat remisji( nie brałam w tym okresie żadnych leków), gdzie nie działo się kompletnie nic złego z moim nastrojem, niestety na skutek przeciążenia spowodowanego sytuacjami stresowymi w pracy i na uczelni choroba powróciła niszcząc całe moje dotychczasowe życie. Czytając Wasze posty zwróciłam uwagę na kilka rzeczy: m.in. ilość branych farmaceutyków, w jednym poście przeczytałam, że jedna z Was bierze aż 5 różnych leków. To chyba nie jest dobry lekarz biorąc pod uwagę fakt, że każdy z tych leków ma szkodliwe działanie na nerki oraz wątrobę (nie wspominając o możliwych do wystąpienia efektów ubocznych), a jak miesza się jeszcze kilka różnych leków to potencjał szkodliwości jest naprawdę wysoki. Ja przy pierwszym epizodzie choroby również brałam normotymiki ( kwas walproinowy, Depakine) ale dość szybko zrezygnowałam z tego leku bo powodował otępienie, senność, problemy z funkcjami poznawczymi( pamięć, myślenie, koncentracja, uwaga). Po tej 8 letniej przerwie od leków, w szpitalach(bo było ich wiele) zaaplikowali mi Abilify i Lamotryginę, czułam się stosunkowo dobrze, do momentu kiedy nie pojawiły się stany depresyjne, wtedy psychiatra włączył Effectin (wenlafaksynę). I skończyło to się tragicznie, bo bardzo szybko zareagowałam na tą substancję, wchodząc błyskawicznie w stan rozpędzonej hipomanii. Co oczywiście znalazło swój finał w szpitalu. Trafiłam w końcu na bardzo kompetentnego i mądrego psychiatrę (co jest rzadkością, bo ich główne zadanie opiera się na wypisywaniu recept bez wglądu w jakość życia pacjenta).On mianowicie oznajmił mi przedstawiając dane, że we współczesnej psychiatrii, w CHAD nie stosuje się żadnych antydepresantów, z racji takiej, że nie skutkują w walce z depresją, za to bardzo szybko wzbudzają w chorych stany maniakalne. Przepisał mi tylko jeden lek- minerał, który naturalnie występuje w przyrodzie a nawet w nas samych, lit. Miałam wiele obaw związanych z przyjmowaniem tego leku, martwiłam się , że będzie to uciążliwe z racji powtarzanych pomiarów stężenia litu we krwi, gdzieś tam wyczytałam, że można przytyć sporo a nawet, że włosy mogą wypadać. Na szczęście niepotrzebnie się martwiłam, bo nie odczuwam żadnych skutków ubocznych ani w ogóle tego, że przyjmuje rano i wieczorem po tabletce litu. Drugim wątkiem do jakiego chciałabym się odnieść jest psychoterapia. Miałam w przeszłości wiele prób i podejść do psychologów/psychoterapeutów, z których wychodziłam niezadowolona, nieufna, wrogo nastawiona. Też na pewno w dużej mierze dlatego, że byłam tam wysyłana przez rodziców. Po ostatniej hospitalizacji ( 1,3 roku temu) gdzie choroba dokonała olbrzymiego spustoszenia w moim życiu, a szczególnie w relacjach z ludźmi sama poczułam konieczność terapii. Za kilka dni minie rok od kiedy jestem na intensywnej terapii, bo 2 razy w tygodniu. To była i jest najlepsza inwestycja w moim życiu. W końcu uświadomiłam sobie wiele aspektów związanych z moją osobą, przyjrzałam się schematom zachowania które uskuteczniałam bezrefleksyjnie, dotarłam w głąb siebie i przebaczyłam sobie wiele kwestii. Oczywiście te spotkania nie były łatwe i przyjemne, niejednokrotnie wychodziłam zapłakana i zdewastowana emocjonalnie, kiedy czułam każdym receptorem ból mojego istnienia i kiedy docierały do mnie błędy jakie popełniałam. Ale jak porównam siebie sprzed roku i siebie teraz, to różnica jest kolosalna. Ale im bardziej rozumiem siebie to jeszcze więcej widzę obszarów, nad którymi muszę popracować. Mój lekarz, od pierwszej wizyty powiedział mi, że terapia w przypadku CHAD to nie możliwość, ale absolutna konieczność i jest równoważna z farmakoterapią. Dodam tylko, że psychoterapia to nie żadne wróżenie z fusów, tylko specjalistyczna metoda terapeutyczna(aby zostać terapeutą akceptowanym przez PTP potrzeba ok 9 lat nauki a także terapii własnej) , której skuteczność jest potwierdzona najróżniejszymi badaniami naukowymi. Trzeba tylko trafić na odpowiednią i kompetentną osobę, której będziemy w stanie zaufać i zbudować silną relację. Pozdrawiam Was serdecznie i 3mam kciuki za owocne leczenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |||||
tree hugger
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Nie potrafię zmierzyć się z codziennością, choć nadal zdarza mi się wierzyć w cuda i marzyć o lataniu. Edytowane przez isza89 Czas edycji: 2014-04-28 o 00:54 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Przyczajenie
|
Isza89,
Do "oszołomów" tak jak mnie nazwałaś bardzo mi daleko. Jestem lekarzem a mianowicie-neurochirurgiem. Ale to nie jest ważne. Ważne jest jak traktujesz ludzi, czemu przykład dałaś w swojej odpowiedzi do mnie. Opisałam mój przypadek, moje doświadczenia z chorobą i lekami. Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie i również ma każdy ma prawo do swoich doświadczeń, które nie będą negowane przez inne osoby. Nie się dłużej rozpisywać, bo nie mam czasu i muszę wracać do pracy chciałam tylko zwrócić uwagę na traktowanie się z wzajemnym szacunkiem, kulturą i bez osobistych wycieczek, bo to świadczy o naszej kulturze osobistym a także tym co wynieśliśmy z domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Konto usunięte
|
Jestem lekarzem-mam monopol na prawde.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Konto usunięte
|
Monopol na prawdę ma ten, kto ją empirycznie udowodni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
A tak poza tym to jak się czują wątkowe ChAD'ówki ?
![]()
![]() |
#180 |
Konto usunięte
|
Nie udzielam się tu, bo mam ChAD. Ciekawi mnie natomiast jak to wygląda od strony neurobiologicznej, ta choroba. Czy jest to jakieś zaburzenie w przekazywaniu impulsów przez synapsy, zmutowany sposób przekazywania neurotransmiterów, patologie mózgu lub systemu współczulnego i przywspółczulnego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:41.