|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy kolejną część robimy na odchowalni ?? | |||
| tak |
|
22 | 57,89% |
| nie |
|
16 | 42,11% |
| Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 11
Hej, zgłaszam sie, że już urodziłam.
Krzyś przyszedł na świat 5 lutego o godzinie 4.00 nad ranem. Miał 2990g i 52cm. O 1 w nocy odeszły mi wody w łóżku, zebraliśmy sie, moja mama przyszła do Jasia i przed 2.00 byłam w szpitalu. Rejestracja, papierkowa robota, ktg. Poszliśmy z tż na porodówke, wiadomo lewatywka, troche bolesnych skurczy i była 3.00. Przed 4 zbadała mnie położna i z 4,5cm zrobiła mi pod palcami 10cm, dwa razy parłam i Krzysio już był na świecie. Przed 8.00 już wyleżec nie mogłam, wstałam, posprzątałam po sobie porodówke, pościel poukładałam, popakowałam swoje rzeczy i czekałam aż bede mogła pójśc na sale. Szczerze to ja od razu po porodzie mogłam iśc do domu. Od razu sie wykąpałam, siedze normalnie bez cudowania. Boli mnie tylko bardzo macica, straszny ból.. do tego chyba mi jelita wracają na swoje miejsce i to wszystko potęguje ból. Jestem od dziś w domu, Jasio jest bardzo zazdrosny, myślałam, że zareaguje inaczej, bo on taki tatusiowy jest.. Reaguje płaczem na płacz Krzysia. Mam nadzieje, że za chwile sie przyzwyczai. Dzieki za wspólne przeżywanie 9 miesiecy, byłam z Wami prawie codziennie i podczytywałam Was. Życze wszystkim mamom szybkich porodów i wspaniałych dzieciaczków! Pozdrawiam!
|
|
|
|
#4682 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeeej daj mi jakieś korepetycje z tak szybkiego porodu
|
|
|
#4683 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Oprócz tego jest: mama,tata,Wiki,baba,dzidz ia,kotek,kółko,aa lub aau( to auto),tak,nie,nie ma,gdzie,jaja,cześć,pa pa. w sumie teraz też się rozkręca z gadaniem i coś tam więcej próbuje. A ze spaniem to wróciłam do sypialni i... śpię z Erykiem ![]() Cytat:
Gratulacje!!!
|
|
#4684 |
|
Raczkowanie
|
Hej, ja dopiero wrocilam ze szpitala.
Maly wazy 3300, a ja mam rozwarcie na 3 cm i regularne skurcze na ktg, ktorych nie czuje. Zrobili mi masaz szyjki i podobno do nd powinnam urodzic.....PO tym masazu b krwawie i zastanawiam sie czy to normalne i do tego pojawily sie bolesne skurcze...Mam nadzieje, ze samo ruszy, bo jak nie to co 2 dni mam sie stwic na ktg przez tydzien, a po tygodniu wywoluja...Chyba czas spakowac tobe |
|
|
|
#4685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super, że miałaś szybki i lekki poród
|
|
|
#4686 | |
|
Zadomowienie
|
Mystique gratulacje.
To jest plus duży sn, 4 godziny później sprząta...a ja po 3 tyg i dwugodzinnym spacerze padlam i 1,5 godziny spalam .... Kurde jeszcze wczoraj miałam fioletowe pregi na boku i wokół pepka dziś już są blade, tylko brzuchu takie wglebienia mam. Hura jest szansa na ładny brzusio , jeszcze tylko na jednej piersi mam pregi .... ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
![]() Le la pięknie twój synek przybiera brawo dla mamy |
|
|
|
|
#4687 |
|
Zadomowienie
|
Ciotki!!! Moj pulpecior przewraca sie z brzucha na plecy
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no brawo zuch chłopak
|
|
|
#4689 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Super! Zasłużył na tego kotleta
|
|
#4690 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4691 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
super!!!Alejestem jakas dzisiaj wypompowana, masakra....
|
|
#4692 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4693 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Witam się dziś dopiero teraz, bo jakoś cały dzień Igor słabo spał, tzn usypiał i wybudzał się i tak przez 2 h do następnego karmienia. Teraz śpi już 1,5 h i jestem mega z siebie dumna, bo nawet udało mi się napisać nowego posta na bloga. W ogóle dziś przeszłam małe załamanie, pisałam Wam, że była położna i wizyta była bez sensu i bardzo krótka. Mały jest ciągle żółty i martwię się o jego poziom biluribiny. Przychodnia, gdzie zapisaliśmy małego jest beznadziejna, nie mają zdrowej strony.
|
|
#4694 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Lela Alek tez nie dlugo bedzie mial zapotrzebowanie na kotleta, bo rosnie Ci chlop jak dab. Moja Marysia konczy dzis 4 tyg i wazy 3,84 kg czyli ciagle jest kruszynka, nie musze mowic, ze w wiekszosci ciuszkow wciaz mi "plywa"
|
|
#4695 |
|
Zakorzenienie
|
Moja dzisiaj od polnocy jadla 6 razy ale w systemie 2x cycek i troche butli.
Ktoras pisala ze nie powinni butli dawac ale moja jest wybitnie glodna, oproznia obie piersi i dalej chce jest inaczej wrzask nieziemski ( jest najglosniejsza na oddziale) a gadalam z doradca laktacyjnym i powiedziala ze jeszcze przez pare dni moze byc ze bede musiala dokarmiac ale ze laktacja musi miec chwile zeby sie rozkrecic. Send from my IPhone
|
|
#4696 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Marysia chyba w normie przybiera? Alek tak wystrzelil, ze juz 62 nosi
|
|
#4697 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Dla mnie to i tak dziwne jak doradca laktacyjny (!) może zalecić butlę w pierwszych dniach życia dziecka.
|
|
#4698 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Ło matko, ale sobie pospaliśmy! Ze 3 godziny, po godzinnym opróżnieniu obu cycków, przy którym też oboje podsypialiśmy
![]() W ogóle nie ogarniam już czasem tej matematyki cyckowej i teraz robię tak, że skoro z jednego (prawego) ciągnie na raz po pół godziny to jak przychodzi kolej na lewy to też go przystawiam póki nie będzie w sumie tyle samo (ciągnie podobnie) albo nie opróżni piersi, myślicie, że słusznie? Bo jak przystawiałam po prostu na zmianę to ta prawa strasznie się zwiększyła a wolałabym, żeby przestała rosnąć... Cytat:
O macie też myślę, ale na razie zanim nie ogarniam odkurzania wolę leżaczek, szczególnie że u mojej mamy na podłodze i sofach rządzi pies, więc i tam mi jest potrzebny mebel tylko dla małego A taka mata jest do jakiego wieku, bo może z następnej wypłaty by wystarczyło (dobija mnie, że tak wszystko trzeba liczyć A co do brzucha to jak się schował, to tym bardziej miało się prawo skończyć krwawienie Cytat:
Dzięki za info o huśtawce, właśnie o to mi chodzi, i jeszcze żeby pozmywać za jednym zamachem a nie na raty albo coś ugotować... Raz z małym robiłam już spaghetti, na inicjację kuchni, ale to koszmar był, szczególnie jak akurat kiedy potrzebowałam obu rąk Kazio potrzebował cycka albo czułości. A chustę mam właśnie nati baby, o raz zawiązałam i było dobrze a drugi raz już gorzej... Tak przy okazji, chciałam wiązać kieszonkę, ale jak tam na koniec powinno być z tymi nóżkami? One nie powinny wystawać, nie? Więc gdzie się krzyżuje tą chustę na dole? Pod stópkami? Nie znalazłam instrukcji stricte dla noworodka, pomożecie? Cytat:
![]() Wow czyżby czas i dla Ciebie na drzemkę?Cytat:
Mi położna też poleciła espumisan, na razie mam zwykły i daję mniejszą dawkę (jeszcze mały miesiąca nie ma) ale trudno mi powiedzieć czy działa bo też próbuję innych sposobów. No I nie wiem, kiedy podawać, bo jedyną stałą porą problemów jest 3 nad ranem, przez resztę czasu jest loteria- raz dobrze raz gorzej. Na pewno pomaga pilnowanie odbekiwania, ale za to przy okazji często usypia i za chwilę znów jest głodny. Ale mniej cierpi na pewno. Dr Karp twierdzi, że część tych kolek to nie kolki, ale ponoć pomaga. I kolejne pytanie- Wy zawijacie swoje dzieci na noc, na dzień czy cały czas? Bo mi trochę szkoda kokonika że nie może poruszać kończynami, przecież w ten sposób chyba też ćwiczy? Cytat:
![]() Zresztą a propo stylowych prezentów dziś dostałam pomarańczowe rampersy, które wyglądają jak starodawny strój do pływania... Czy ja dziwna jestem, że zaglądam w zęby darowanym koniom? Przecież nie będę robiła pośmiewiska z własnego syna! Cytat:
|
|
#4699 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja bym chciała ,żeby dzidziusie były dłużej takie malutkie hehehe ![]() Mystiquee- GRATULACJE !!!!!!!! Mega szybki poród Cytat:
No no, zanim ja urodzę to jeszcze chodzić się pewnie nauczy
|
|
#4700 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ja mam dwie maty,jedną taka: http://www.petitbebe.pl/_var/gfx/ef9...42c1581c23.jpg Gdzieś do pół roku używał Eryk A druga taka duża bez pałąków : http://www.smyk.com/tiny-love-gigant...FfPItAoduiYAeQ i tej używaliśmy długo.
|
|
#4701 | |||||||||||||
|
Rozeznanie
|
![]() dżizas piszę tego posta od godziny 13 może w końcu skończę cześć dopiero na spokojnie dotarłam do kompa po karmieniach, bujaniach, uciszaniach, odciąganiach i innych dzieciowych atrakcjach ![]() córka usnęła ), nie w kołysce, nie na mamusi ale na łóżku w nogach. zabezpieczyłam więc rogalem i chwilo trwaj![EDIT ten piekny wstęp pisałam o 13 a spała aż 20 minut to się nacieszyłam , ciągle coś albo ktoś mi przerywał] wybierałam się dzisiaj do rodzinneji, i przy rejestracji okazało się, że lekarka na urlopie - wraca w poniedziałek . tydzień temu pediatry nie było i pojechałam na darmo (to akurat była moja głupota że nie zadzwoniłam wcześniej). więc teraz chociaż zmądrzałam i mąż był przy okazji zarejestrować mnie i dowiedział się że nie ma lekarki i nie jechaliśmy na pałę bo z małym dzieckiem to średnia przyjemność .myślałam jeszcze żeby prywatnie zrobić badania ale szczerze to szkoda mi kasy, bo wolałabym już rozszerzoną morfo zrobić, tarczycę, pierwiastki, mocz. no ale z drugiej strony wolałabym już do lekarki z wynikami uderzyć a tak to się znowu przesunie![]() zważylam sie dzisiaj i 52,5kg. tyle co 2 tyg temu od ostatniego pomiaru. więc nie schudłam już na szczęście. mniej więcej taką wagę chciałabym utrzymać przy 161. od szpitala schudłam równo 10kg. jem normalnie, i pamiętam o posiłkach (tyle że prawdopodobnie są mało zróżnicowanie jak na karmienie chyba i stąd być może ta anemia), często też podjadam i już sama nie wiem skąd ten mój nastrój:/ przemyślałam dzisiaj ostatni miesiąc i być może do mojego stanu przyczyniło się długie oczyszczanie i mocne krwawienie przez wiele dni jakie miałam po cc... (co mnie trochę zdziwiło) przed ciążą podczas obfitej miesiączki czułam się właśnie podobnie słabo i dziwnie więc tak skojarzyłam.. przypomniałam sobie też o swojej znajomej która wpadła w koszmarną anemię podczas karmienia, ale ona była na diecie typu ryż kurczak marchewka i cieszyła się, że chudnie ponieważ w ciąży przytyła prawie 30kg. tyle, że ja wiedziałam że to źle się na niej odbije. i odbiło dość szybko a skutki są widoczne do dzisiaj, bo co z tego że była szczupła jak strasznie się postarzała, szczególnie skóra. dlatego zawsze byłam zdania że ładny, zadbany, świeży wygląd to nie kwestia kilogramów. ale dzięki dziewczyny za wszystkie rady! ![]() może w końcu odpiszę na część bo chwilę jest spokój ![]() dzisiaj czuję się ciut lepiej a może to jest tak jak nieraz czytałam np tutaj na wizażu że przy dziecku dostaje się takiego powera, że nie zwraca się uwagi na ból i niedogodności itp i to by się u mnie zgadzało ![]() Cytat:
hmmm to może mnie dobrze nie wyczyścili i dlatego tak mocno krwawiłam i taka słaba jestem.![]() warzyw z parowaru niecierprię ryb również:/ . i ja też jem to co w ciąży i przed tylko problem polega na tym, że widocznie to za mało . mam dostęp do zdrowego, swojskiego jedzenia ale chyba zbyt kocham monotonię w kuchni żeby szaleć z parowarem![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
to zbyt skomplikowane dla mnie i za dużo kombinowania wolę na porcje przeliczać![]() Cytat:
. nooo dha od dwóch dwóch tygodni biorę inne, ale to przypadkowy wybór. co do tego wchłaniania niestety wiem brałam to pod uwagę wybierając m.in magnez.przestałam pić wodę mineralizowaną słotwinianka z magnezem i wapniem ale czuję że znowu muszę. Cytat:
-obgotowane/na parze warzywa -brokuły, brukselkę, szparagi, kalafior których nie lubię i jem baardzo rzadko i tylko w określonych potrawach -przekąskami typu marchewka czy papryki (które akurat uwielbiam ) ale których nie bardzo mam czas i ochotę teraz obierać, kroić ogólnie mówiąc 'pitolić' a z mrożonek to chyba nie to samo?-średnio wysmażony stek , wątróbka , szpinak -------> : których to sam zapach powoduje u mnie odruch wymiotny-kasza gryczana hmm najmniej lubiana przeze mnie ze wszytskich kasz ![]() -hmmm surowy pomidor do kanapki.... he w ogóle nie jadam surowych pomidorów (bo to ciapy) tylko w surówkach i to mocno przyprawione. kanapki jem tylko z wędliną. właśnie o takich "smakołykach" czytałam w dietach matki karmiącej dla mnie nie do przyjęcia Cytat:
![]() Cytat:
coli i kawy w ogóle nie piję a czarną herbatę różnie. w każdym razie dzięki Roane za rady, masz dużą wiedzę zdrowego żarcia i tak sobie myślę, że przejdziesz przez karmienie elegancko bez niedoborów. Cytat:
Cytat:
heh no z tym akurat nie mam problemów może parę razy zdarzyło mi się przesunąć porę jedzenia, ale zawsze starałam się najpierw ja najeść, bo głodna jestem strasznie zła...Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() pęczak i manną lubię gryczaną najmniej:/ płatki owsioane i otręby co do wody piłam w ciąży (a właściwie zmuszałam się pić) na skurcze mineralizowaną i chyba znowu muszę wrócić do tego Edytowane przez pilotka86 Czas edycji: 2014-02-07 o 20:53 |
|||||||||||||
|
|
|
#4702 |
|
Raczkowanie
|
Zaczęłam skrobać opis porodu, ale jakaś powieść mi wychodzi
Chyba dokończę już jutro. Ależ czas na razie znika
|
|
|
|
#4703 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ogólnie bardzo zdrowa, ale dla takich maluszków lepiej nie przesadzać na początku. Położna mi mówiła, że do dwóch godzin najlepiej nosić, a jak się spytałam, czy mały może się tak przeginać (akurat przyszła jak pierwszy raz zawiązałam i nie wiem czy za luźno była czy to to napięcie mięśniowe małego takie silne, ale mi się zgiął w lekki pałąk) to nawet poleciła nie dłużej niż 40 minut. Cytat:
gratuluję, błyskawiczna akcja! ![]() Cytat:
mi jak lekarz zrobił masaż to od razu uprzedził, że mogę krwawić (dlatego miałam taki dylemat z tymi wodami) fiu fiu! Gratuluję! To już teraz oczy do okoła głowy i nawet na chwilę nie może zostać sam! Cytat:
Zresztą teraz też tak robię ![]() A co do kryzysu, to głowa do góry, minie Ale a propo lekarzy, czy jął mam podejrzenie choroby i to rzężenie małego (zapchany nosek) to idę do dzieci zdrowych czy chorych?
|
|
#4704 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#4705 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie nie. Psikam mu wodą morską, leję solą fizjologiczną i nic. Fridą raz wyciągnęłam mikroskopijną babę a tak to nic nie widzę a coraz gorzej oddycha
|
#4706 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#4707 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja pospacerowałam z mamą po lesie i jakoś tak mi lżej psychicznie się zrobiło (bo fizycznie to masakrycznie ciężko) Pozostaje czekać, będzie co będzie. W ogóle coś mi wizaż szwankuje - nie pokazuje mi pierwszej nieczytanej tylko ostatnią wiadomość!
|
||
|
|
|
#4708 | |
|
Rozeznanie
|
ooo widzę poródy
![]() piadina,Mystiquee GRATULACJE!! Cytat:
ja też nie wiem co w końcu z tymi szczepieniami. byłam w środę nawet u pediatry i trochę go podpytałam, ale nie wszystko co chciałam i wiele nie pamiętam taka byłam zakręcona! poza tym blokowałam kolejkę i musiałam opuścić gabinet . zaczęłam zadawać różne pytania o szczepionki m.in dlaczego ja nie byłam szczepiona na ospę czy świnkę a teraz wciska się dzieciom a ja pamietam że lepiej było to choroby przejść w wielku dizecięcym.., dlaczego w krajach skandynawskich szczepienia są nieobowiązkowe i inne pytania na których większość nie doczekałam się odpowiedzi i chyba pójdę prywatnie do tego pediatry pogadać. bo to, że jest uczciwy i nie przekupiony to wiem na 100%. tyle, że nie rozumiem dlaczego jest takim zwolennikiem szczepień. chyba dlatego, że widział różne powikłania po chorobach nie szczepionych dzieci ale mimo wszystko to jest wg mnie mała skala. w autyzm czy zatrucia po szczepionkach nie wierzę, natomiast w skutki uboczne neurologiczne to fakt (tyle że to nic odkrywczego, pierwsze lepsze tabletki to mają) ale nie jestem zwolenniczką szczepień jak leci. i dlatego mam dylemat.
|
|
|
|
|
#4709 |
|
Gang Iren
|
No i znowu wieczór i znowu cyckoholik odzywa się w moim dziecku
|
#4710 |
|
Zakorzenienie
|
cycocholiki uaktywniają się po zmroku ja czekam aż mój się aktywuje. Na razie wykąpany, najedzony, ulany i śpi pewnie za 3h będzie się domagał cycaa w ogóle to dziś dałam mu smoczek bo widzę, że już paluchy pcha do gęby w sytuacjach stresowych (czyli- np. rozebranie do naga- kwękanie obowiązkowe). Wolę dać smoka- od smoczka łatwiej odzwyczaić niż od ssania palcy lub rękawka już tez próbował). No i zastanawiam się czy moje dziecko nie przesadza bo jak leży to sam się usiłyje turlac i na brzuch się przekręca- to raczej przypadkowo ale czy to nie za wcześnie na takie ekscesy?
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:50.

Chociaż w tym wieku każdy miesiąc rozwojowo jak rok
gdy mąż wyjeżdżał syn mówił 3 słowa: mama, tata i gua
a teraz mówi niemal wszystko a na pewno próbuje powtarzać
16.06.2012 

. tydzień temu pediatry nie było i pojechałam na darmo (to akurat była moja głupota że nie zadzwoniłam wcześniej). więc teraz chociaż zmądrzałam i mąż był przy okazji zarejestrować mnie i dowiedział się że nie ma lekarki i nie jechaliśmy na pałę bo z małym dzieckiem to średnia przyjemność