Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 11 - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Czy kolejną część robimy na odchowalni ??
tak 22 57,89%
nie 16 42,11%
Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-07, 18:18   #4681
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 11

Hej, zgłaszam sie, że już urodziłam.

Krzyś przyszedł na świat 5 lutego o godzinie 4.00 nad ranem. Miał 2990g i 52cm.
O 1 w nocy odeszły mi wody w łóżku, zebraliśmy sie, moja mama przyszła do Jasia i przed 2.00 byłam w szpitalu. Rejestracja, papierkowa robota, ktg. Poszliśmy z tż na porodówke, wiadomo lewatywka, troche bolesnych skurczy i była 3.00.
Przed 4 zbadała mnie położna i z 4,5cm zrobiła mi pod palcami 10cm, dwa razy parłam i Krzysio już był na świecie.
Przed 8.00 już wyleżec nie mogłam, wstałam, posprzątałam po sobie porodówke, pościel poukładałam, popakowałam swoje rzeczy i czekałam aż bede mogła pójśc na sale.
Szczerze to ja od razu po porodzie mogłam iśc do domu. Od razu sie wykąpałam, siedze normalnie bez cudowania. Boli mnie tylko bardzo macica, straszny ból.. do tego chyba mi jelita wracają na swoje miejsce i to wszystko potęguje ból.

Jestem od dziś w domu, Jasio jest bardzo zazdrosny, myślałam, że zareaguje inaczej, bo on taki tatusiowy jest.. Reaguje płaczem na płacz Krzysia. Mam nadzieje, że za chwile sie przyzwyczai.

Dzieki za wspólne przeżywanie 9 miesiecy, byłam z Wami prawie codziennie i podczytywałam Was.
Życze wszystkim mamom szybkich porodów i wspaniałych dzieciaczków!
Pozdrawiam!
Stary 2014-02-07, 18:24   #4682
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość

O 1 w nocy odeszły mi wody w łóżku, zebraliśmy sie, moja mama przyszła do Jasia i przed 2.00 byłam w szpitalu. Rejestracja, papierkowa robota, ktg. Poszliśmy z tż na porodówke, wiadomo lewatywka, troche bolesnych skurczy i była 3.00.
Przed 4 zbadała mnie położna i z 4,5cm zrobiła mi pod palcami 10cm, dwa razy parłam i Krzysio już był na świecie.
Przed 8.00 już wyleżec nie mogłam, wstałam, posprzątałam po sobie porodówke, pościel poukładałam, popakowałam swoje rzeczy i czekałam aż bede mogła pójśc na sale.
Szczerze to ja od razu po porodzie mogłam iśc do domu. Od razu sie wykąpałam, siedze normalnie bez cudowania. Boli mnie tylko bardzo macica, straszny ból.. do tego chyba mi jelita wracają na swoje miejsce i to wszystko potęguje ból.

Jestem od dziś w domu, Jasio jest bardzo zazdrosny, myślałam, że zareaguje inaczej, bo on taki tatusiowy jest.. Reaguje płaczem na płacz Krzysia. Mam nadzieje, że za chwile sie przyzwyczai.

Dzieki za wspólne przeżywanie 9 miesiecy, byłam z Wami prawie codziennie i podczytywałam Was.
Pozdrawiam!
Gratuluję!
Jeeej daj mi jakieś korepetycje z tak szybkiego porodu
Stary 2014-02-07, 18:35   #4683
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez J0zefina Pokaż wiadomość
Młody jest ze stycznia 2012 Chociaż w tym wieku każdy miesiąc rozwojowo jak rok gdy mąż wyjeżdżał syn mówił 3 słowa: mama, tata i gua gua to było wszystko, ogórek, picie, iść na górę, generalnie gua a teraz mówi niemal wszystko a na pewno próbuje powtarzać a minęło 4m-ce czyli właściwie różnica jaka jest między naszymi bohaterami

Jak Ci się Gosiu udało rozwiązać problem spania z Erykiem? bo mój syn nie bardzo chce się przenieść do swojego pokoju, w dzień i owszem ale noc :nieee: moze do maja sie uda ale nie nastawiam się... jakoś łatwiej mi uwierzyć że mała łatwiej się przystosuje (nauczona doświadczeniem od początku chcę ją przyzwyczajać do spania oddzielnie).
Mój Eryk niewiele gada póki co. U nas kaka to jest wszystko
Oprócz tego jest: mama,tata,Wiki,baba,dzidz ia,kotek,kółko,aa lub aau( to auto),tak,nie,nie ma,gdzie,jaja,cześć,pa pa. w sumie teraz też się rozkręca z gadaniem i coś tam więcej próbuje.

A ze spaniem to wróciłam do sypialni i... śpię z Erykiem

Cytat:

Gratulacje!!!
Stary 2014-02-07, 18:40   #4684
guapissima
Raczkowanie

Hej, ja dopiero wrocilam ze szpitala.
Maly wazy 3300, a ja mam rozwarcie na 3 cm i regularne skurcze na ktg, ktorych nie czuje. Zrobili mi masaz szyjki i podobno do nd powinnam urodzic.....PO tym masazu b krwawie i zastanawiam sie czy to normalne i do tego pojawily sie bolesne skurcze...Mam nadzieje, ze samo ruszy, bo jak nie to co 2 dni mam sie stwic na ktg przez tydzien, a po tygodniu wywoluja...Chyba czas spakowac tobe
guapissima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-07, 18:51   #4685
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

Pozdrawiam!
gratulacje
super, że miałaś szybki i lekki poród
Stary 2014-02-07, 18:54   #4686
isia4891
Zadomowienie

Mystique gratulacje.
To jest plus duży sn, 4 godziny później sprząta...a ja po 3 tyg i dwugodzinnym spacerze padlam i 1,5 godziny spalam ....
Kurde jeszcze wczoraj miałam fioletowe pregi na boku i wokół pepka dziś już są blade, tylko brzuchu takie wglebienia mam. Hura jest szansa na ładny brzusio , jeszcze tylko na jednej piersi mam pregi ....

---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Cytat:
Napisane przez guapissima Pokaż wiadomość
Maly wazy 3300, a ja mam rozwarcie na 3 cm i regularne skurcze na ktg, ktorych nie czuje. Zrobili mi masaz szyjki i podobno do nd powinnam urodzic.....PO tym masazu b krwawie i zastanawiam sie czy to normalne i do tego pojawily sie bolesne skurcze...Mam nadzieje, ze samo ruszy, bo jak nie to co 2 dni mam sie stwic na ktg przez tydzien, a po tygodniu wywoluja...Chyba czas spakowac tobe
Trzymam kciuki, żeby szybko poszło!!!

Le la pięknie twój synek przybiera brawo dla mamy
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-07, 19:02   #4687
iwantyou99
Zadomowienie

Ciotki!!! Moj pulpecior przewraca sie z brzucha na plecy

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
iwantyou99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-07, 19:13   #4688
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość

no brawo zuch chłopak
Stary 2014-02-07, 19:30   #4689
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Zrobili mi masaz szyjki i podobno do nd powinnam urodzic.....PO tym masazu b krwawie i zastanawiam sie czy to normalne
Krwawienie może być,nie wiem jak duże,ja w sumie plamiłam,nie krwawiłam.

Cytat:

Super! Zasłużył na tego kotleta
Stary 2014-02-07, 19:32   #4690
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Cytat:

_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-07, 19:37   #4691
Le La
Zadomowienie

Cytat:

No pieknie super!!!

Alejestem jakas dzisiaj wypompowana, masakra....
Stary 2014-02-07, 19:38   #4692
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Krwawienie może być,nie wiem jak duże,ja w sumie plamiłam,nie krwawiłam.

Super! Zasłużył na tego kotleta
Gosiu powiem ci szczerze ze chyba by mnie to niezaskoczylo...

Stary 2014-02-07, 19:40   #4693
sweet_vintage
Rozeznanie

Cytat:

Gratulacje!

Cytat:
Powodzenia! Trzymam kciuki za sprawne rozpakowanie

Witam się dziś dopiero teraz, bo jakoś cały dzień Igor słabo spał, tzn usypiał i wybudzał się i tak przez 2 h do następnego karmienia. Teraz śpi już 1,5 h i jestem mega z siebie dumna, bo nawet udało mi się napisać nowego posta na bloga. W ogóle dziś przeszłam małe załamanie, pisałam Wam, że była położna i wizyta była bez sensu i bardzo krótka. Mały jest ciągle żółty i martwię się o jego poziom biluribiny. Przychodnia, gdzie zapisaliśmy małego jest beznadziejna, nie mają zdrowej strony. Byłam wściekła, że tego wcześniej nie sprawdziłam. Przepisaliśmy dziś dziecia do innej i w poniedziałek pojedziemy z nim kontrolnie, bo boję się bardzo o niego. Spłakałam się dziś strasznie z tego powodu, do tego doszło zmęczenie. W ogóle pisałyście o przerwach między karmieniami. Mój malec w tę noc miał przerwę 5h, wzięłam go do przewinięcia i się wybudził więc nakarmiłam. Później 2 h nie mógł usnąć i znów prawie 5h snu. Czy może mieć tyle przerwy od karmienia? Wczoraj skończył tydzień.

mój blog ciążowo-dzieciowy www.inspiracjemamy.blogsp ot.com

instynkt macierzyński jest przereklamowany.... http://www.inspiracjemamy.blogspot.c...nski-jest.html
sweet_vintage jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-07, 19:42   #4694
forester
Zadomowienie

Cytat:

schabika mu mamusia lec tluc, a swoja droga, ale on gna!

Lela Alek tez nie dlugo bedzie mial zapotrzebowanie na kotleta, bo rosnie Ci chlop jak dab.

Moja Marysia konczy dzis 4 tyg i wazy 3,84 kg czyli ciagle jest kruszynka, nie musze mowic, ze w wiekszosci ciuszkow wciaz mi "plywa"
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-07, 19:45   #4695
senira666
Zakorzenienie

Moja dzisiaj od polnocy jadla 6 razy ale w systemie 2x cycek i troche butli.
Ktoras pisala ze nie powinni butli dawac ale moja jest wybitnie glodna, oproznia obie piersi i dalej chce jest inaczej wrzask nieziemski ( jest najglosniejsza na oddziale) a gadalam z doradca laktacyjnym i powiedziala ze jeszcze przez pare dni moze byc ze bede musiala dokarmiac ale ze laktacja musi miec chwile zeby sie rozkrecic.

Send from my IPhone
Stary 2014-02-07, 19:59   #4696
Le La
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
schabika mu mamusia lec tluc, a swoja droga, ale on gna!

Lela Alek tez nie dlugo bedzie mial zapotrzebowanie na kotleta, bo rosnie Ci chlop jak dab.

Moja Marysia konczy dzis 4 tyg i wazy 3,84 kg czyli ciagle jest kruszynka, nie musze mowic, ze w wiekszosci ciuszkow wciaz mi "plywa"
Hahha tatus bedzie mial kompana do karkowki
Marysia chyba w normie przybiera? Alek tak wystrzelil, ze juz 62 nosi
Stary 2014-02-07, 20:16   #4697
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
Moja dzisiaj od polnocy jadla 6 razy ale w systemie 2x cycek i troche butli.
Ktoras pisala ze nie powinni butli dawac ale moja jest wybitnie glodna, oproznia obie piersi i dalej chce jest inaczej wrzask nieziemski ( jest najglosniejsza na oddziale) a gadalam z doradca laktacyjnym i powiedziala ze jeszcze przez pare dni moze byc ze bede musiala dokarmiac ale ze laktacja musi miec chwile zeby sie rozkrecic.

Dla mnie to i tak dziwne jak doradca laktacyjny (!) może zalecić butlę w pierwszych dniach życia dziecka.
Stary 2014-02-07, 20:22   #4698
ejani
Zadomowienie

Ło matko, ale sobie pospaliśmy! Ze 3 godziny, po godzinnym opróżnieniu obu cycków, przy którym też oboje podsypialiśmy

W ogóle nie ogarniam już czasem tej matematyki cyckowej i teraz robię tak, że skoro z jednego (prawego) ciągnie na raz po pół godziny to jak przychodzi kolej na lewy to też go przystawiam póki nie będzie w sumie tyle samo (ciągnie podobnie) albo nie opróżni piersi, myślicie, że słusznie? Bo jak przystawiałam po prostu na zmianę to ta prawa strasznie się zwiększyła a wolałabym, żeby przestała rosnąć...

Cytat:
Napisane przez gosia261282
Ja swoją mam na strychu jeszcze. Póki co nie ma u nas potrzeby huśtawki/leżaczka,ale jeszcze z miesiąc i pewnie też pójdzie w ruch.
Chociaż Eryk amatorem huśtawki nie był,bardziej mata mu pasowała.

Ejani zapomniałam,że pytałaś o brzuch. Mniejszy jest,ale tym razem największy po ciąży,ale i dziecko największe było. Chciałabym wchodzić do wiosny we wszystkie moje ciuchy,ale nie wiem czy dam radę...
(Coś popsułam z cytatem)

O macie też myślę, ale na razie zanim nie ogarniam odkurzania wolę leżaczek, szczególnie że u mojej mamy na podłodze i sofach rządzi pies, więc i tam mi jest potrzebny mebel tylko dla małego

A taka mata jest do jakiego wieku, bo może z następnej wypłaty by wystarczyło (dobija mnie, że tak wszystko trzeba liczyć

A co do brzucha to jak się schował, to tym bardziej miało się prawo skończyć krwawienie

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość
ja mam takie coś, kupiłam na all używane i super się sprawdza http://allegro.pl/listing/listing.ph...category-28124

Ejani ja mam huśtawkę z bright stars o taką: http://merlin.pl/Bright-Starts-Husta...FSgKwwodcw8Abg kupiłam używaną za 100 zł, wyprałam całą (jest cała do demontażu) i teraz hasa u nas co rano w łazience gdy się ubieram a potem w kuchni gdzie jem śniadanie. Mała od razu w niej odlatuje.

Wczorajszą mega wyprawę na badania (istny cyrk obwoźny, bo nawet mój porąbany pies jechał z nami) Mała zniosła super tzn. na śpiocha. Przebudziła się na chwilę na badanie, zerknęła na lekarza po czym spała dalej. A co najważniejsze z bioderkami jest ok, więc ostro szukam chusty
Pytanie do dziewczyn chustujących: jakich firm macie chusty?
Przeczytałam forum chusty.info mózg mi spuchł, wiem tylko tyle, że polecana jest Nati tkana bawełniana i takiej szukam, używanej (ale nie jest to proste) i jestem ciekawa jakie jeszcze możecie polecić po przetestowaniu?

Dzięki za info o huśtawce, właśnie o to mi chodzi, i jeszcze żeby pozmywać za jednym zamachem a nie na raty albo coś ugotować...

Raz z małym robiłam już spaghetti, na inicjację kuchni, ale to koszmar był, szczególnie jak akurat kiedy potrzebowałam obu rąk Kazio potrzebował cycka albo czułości.

A chustę mam właśnie nati baby, o raz zawiązałam i było dobrze a drugi raz już gorzej...

Tak przy okazji, chciałam wiązać kieszonkę, ale jak tam na koniec powinno być z tymi nóżkami? One nie powinny wystawać, nie? Więc gdzie się krzyżuje tą chustę na dole? Pod stópkami? Nie znalazłam instrukcji stricte dla noworodka, pomożecie?

Cytat:
Napisane przez piadina Pokaż wiadomość
A ja tylko napisze w kwestii przeterminowanych. Położyli mnie w szpitalu tydzień po terminie, następnego dnia mieli mnie zaatakować słynnym cewnikiem. Za przykładem ktorejs z was zaczęłam robić masaż sutków. Przez cały dzien wykonałam 3 solidne serie a przy ostatniej odeszły mi wody i zaczęły sie skurcze. Polecam wiec metodę i dziękuje wizazance, która przetestowała. Po 10 h mordęgi urodziłam córę

Cytat:
Dwoje moich dzieci śpi w jednym czasie.
Co za cudowna chwila
Wow czyżby czas i dla Ciebie na drzemkę?

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.

My po szczepieniu. Alek zniosl je bardzo dzielnie. Zaplakal tylko jak mu pani wbila wielka igle w jego malenki udo az mi lzy w oczach stanely
Hmmm w sumie to sczepienie to chyba najgorzej przezylam ja
No i co najlepsze: moja kluska wazy 5650g a ma 7 tygodni. Jak sie urodzil wazyl 3000g, czyli przytyl 2650 w poltora miesiaca Moj pulpecik

Lekarka na brzuszek kazala dawac Espumisan 100, bo jest najmocniejszy, na wszelki wypadek kupilam tez Delicol. Bede podawac mu Espumisan przez weekend, jak nie bedzie poprawy, to sprobuje Delicol, moze ktorys zadziala, bo juz nie moge patrzec jak on sie meczy z tymi wzdeciami

Dziewczyny a to zawijanie metoda Karpa? to pomaga tez na kolki? Bo w sumie gdyby nie te bole brzuszka to Alek w ogole nie marudzi.
Brawa za dzielnego chłopaka i za przybranie!

Mi położna też poleciła espumisan, na razie mam zwykły i daję mniejszą dawkę (jeszcze mały miesiąca nie ma) ale trudno mi powiedzieć czy działa bo też próbuję innych sposobów. No I nie wiem, kiedy podawać, bo jedyną stałą porą problemów jest 3 nad ranem, przez resztę czasu jest loteria- raz dobrze raz gorzej.

Na pewno pomaga pilnowanie odbekiwania, ale za to przy okazji często usypia i za chwilę znów jest głodny. Ale mniej cierpi na pewno.

Dr Karp twierdzi, że część tych kolek to nie kolki, ale ponoć pomaga.

I kolejne pytanie- Wy zawijacie swoje dzieci na noc, na dzień czy cały czas? Bo mi trochę szkoda kokonika że nie może poruszać kończynami, przecież w ten sposób chyba też ćwiczy?

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
Perfuzja - kiedyś chłopców chrzczono w różowych becikach, a dziewczynki w niebieskich, może to stad
A tak poważnie, ładnemu we wszystkim ładnie, także wiesz
To samo chciałam pisać. Zresztą moja ciotka nadal nie może uwierzyć, że różowy to już nie kolor chłopca (ale chyba trafiło do niej, bo różowych kocyków mi oszczędziła). Za to dostałam od niej wściekle niebieskoturkusowego pajacyka. Z jakąś dziewczęcą aplikacją. Na szczeście ze sporym zapasem a welurowy, więc mam nadzieję że akurat na lato wypadnie

Zresztą a propo stylowych prezentów dziś dostałam pomarańczowe rampersy, które wyglądają jak starodawny strój do pływania...

Czy ja dziwna jestem, że zaglądam w zęby darowanym koniom? Przecież nie będę robiła pośmiewiska z własnego syna!

Cytat:
Dziewczyny ile razy dziennie jedzą wasze dzieci?
Bo Kacper dziś,licząc od północy je dopiero czwarty raz. Mało trochę nie?
On ma czasem tak,że kilka godz nie śpi (z reguły wieczorami) i chce wtedy cały czas cycka,a tak to śpi po 4-5 godz między karmieniami (tzn w dzień pozwalam mu na max 4 godziny)
Mój je często (czasem po kilkanaście razy), szczególnie w dzień i teraz jak się odbijamy po zassaniu powietrza, ale bywa że krótko.
Stary 2014-02-07, 20:29   #4699
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Mały dzidziuś jest fajny,ale czasem tak myślę,że już by mógł być większy,np gdy Eryk przynosi mu samochody i nie rozumie,że dzidzia bawić się nie umie
No co tyyyy ja bym chciała ,żeby dzidziusie były dłużej takie malutkie hehehe

Mystiquee- GRATULACJE !!!!!!!! Mega szybki poród

Cytat:
No to ,

Cytat:
Ciotki!!! Moj pulpecior przewraca sie z brzucha na plecy .
No no, zanim ja urodzę to jeszcze chodzić się pewnie nauczy
02.03.2014- Benjaminek
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-07, 20:35   #4700
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez ejani Pokaż wiadomość
A taka mata jest do jakiego wieku, bo może z następnej wypłaty by wystarczyło (dobija mnie, że tak wszystko trzeba liczyć

Ja mam dwie maty,jedną taka:

http://www.petitbebe.pl/_var/gfx/ef9...42c1581c23.jpg
Gdzieś do pół roku używał Eryk

A druga taka duża bez pałąków :

http://www.smyk.com/tiny-love-gigant...FfPItAoduiYAeQ

i tej używaliśmy długo.
Stary 2014-02-07, 20:36   #4701
pilotka86
Rozeznanie

dżizas piszę tego posta od godziny 13 może w końcu skończę

cześć
dopiero na spokojnie dotarłam do kompa po karmieniach, bujaniach, uciszaniach, odciąganiach i innych dzieciowych atrakcjach
córka usnęła . nie w leżaczku (swoją drogą jak macie kupować to tylko elektryczny, bo noga odpada od dłuższego bujania), nie w kołysce, nie na mamusi ale na łóżku w nogach. zabezpieczyłam więc rogalem i chwilo trwaj!

[EDIT ten piekny wstęp pisałam o 13 a spała aż 20 minut
to się nacieszyłam , ciągle coś albo ktoś mi przerywał]

wybierałam się dzisiaj do rodzinneji, i przy rejestracji okazało się, że lekarka na urlopie - wraca w poniedziałek k... ja to mam szczęście . tydzień temu pediatry nie było i pojechałam na darmo (to akurat była moja głupota że nie zadzwoniłam wcześniej). więc teraz chociaż zmądrzałam i mąż był przy okazji zarejestrować mnie i dowiedział się że nie ma lekarki i nie jechaliśmy na pałę bo z małym dzieckiem to średnia przyjemność .myślałam jeszcze żeby prywatnie zrobić badania ale szczerze to szkoda mi kasy, bo wolałabym już rozszerzoną morfo zrobić, tarczycę, pierwiastki, mocz. no ale z drugiej strony wolałabym już do lekarki z wynikami uderzyć a tak to się znowu przesunie
zważylam sie dzisiaj i 52,5kg. tyle co 2 tyg temu od ostatniego pomiaru. więc nie schudłam już na szczęście. mniej więcej taką wagę chciałabym utrzymać przy 161. od szpitala schudłam równo 10kg. jem normalnie, i pamiętam o posiłkach (tyle że prawdopodobnie są mało zróżnicowanie jak na karmienie chyba i stąd być może ta anemia), często też podjadam i już sama nie wiem skąd ten mój nastrój:/ przemyślałam dzisiaj ostatni miesiąc i być może do mojego stanu przyczyniło się długie oczyszczanie i mocne krwawienie przez wiele dni jakie miałam po cc... (co mnie trochę zdziwiło)
przed ciążą podczas obfitej miesiączki czułam się właśnie podobnie słabo i dziwnie więc tak skojarzyłam..
przypomniałam sobie też o swojej znajomej która wpadła w koszmarną anemię podczas karmienia, ale ona była na diecie typu ryż kurczak marchewka i cieszyła się, że chudnie ponieważ w ciąży przytyła prawie 30kg. tyle, że ja wiedziałam że to źle się na niej odbije. i odbiło dość szybko a skutki są widoczne do dzisiaj, bo co z tego że była szczupła jak strasznie się postarzała, szczególnie skóra. dlatego zawsze byłam zdania że ładny, zadbany, świeży wygląd to nie kwestia kilogramów.

ale dzięki dziewczyny za wszystkie rady!
może w końcu odpiszę na część bo chwilę jest spokój
dzisiaj czuję się ciut lepiej a może to jest tak jak nieraz czytałam np tutaj na wizażu że przy dziecku dostaje się takiego powera, że nie zwraca się uwagi na ból i niedogodności itp i to by się u mnie zgadzało

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
pilotka przede wszystkim to bym badanie krwi zrobila, morfologia i zelazo, bo prawdopodobnie masz spora anemie. Ja tak sie czulam do ok.3,5 tyg.po porodzie, no ale ja mialam krwotok i transfuzje krwi, wiec to bylo glowna przyczyna mojego oslabienia.
Najlepiej to idz szybciej do lekarza, no i moze zadzwon do niego wczesniej, niech Ci powie jakie badania zrobic.
Co do diety, ja jem to samo, co w ciazy. Duzo warzyw z parowaru i zup, bo strasznie lubie, no i ryby, tez z parowaru.
no właśnie pamiętałam, że miałaś krwotok dobrze że doszłaś do siebie hmmm to może mnie dobrze nie wyczyścili i dlatego tak mocno krwawiłam i taka słaba jestem.
warzyw z parowaru niecierprię ryb również:/ . i ja też jem to co w ciąży i przed tylko problem polega na tym, że widocznie to za mało . mam dostęp do zdrowego, swojskiego jedzenia ale chyba zbyt kocham monotonię w kuchni żeby szaleć z parowarem

Cytat:
Pilotka nieciekawie to wygląda co napisałaś.
Idź do lekarza,niech zrobi badania. Powiedz o wszystkich objawach.
Ja miałam niedowagę fakt,tzn i przed ciążą miałam. Przed ciążą ważyłam 50 kg przy 168 cm,a przy karmieniu waga mi spadła do 46 kg. Przy karmieniu powinno się jeść +500 kcal. Ja na pewno jadłam więcej i chudłam. Ale mimo tego,czułam się dobrze. Nie miałam takich objawów jak ty. Badania też sobie zrobiłam i wyniki były dobre. A jak Eryka odstawiłam od piersi (gdy miał 9 miesięcy) to przybyło mi te kilka kg i ważyłam znów tyle co przed ciążą.
pójde w poniedziałek, bo to już nie sa zarty. ale faktycznie mało ważyłas przy takim wzroście. możliwe, że ja po prostu nie zgromadziłam zapasów w ciąży na karmienie, bo raczej mało przytyłam i dlatego tak mnie teraz przetyrało.

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość

Pilotka-- ja ma to samo- zgłupłam normalnie, mam jakieś zawroty głowy itp
no to magnusia żebyś nie skończyła jak ja że wczoraj nie miałam siły wózka pchać pod małą górkę, dobrze że był mąż

Cytat:
Pilotka te 500 kcal dodatkowe,to np: bułka z masłem i żółtym serem i banan. Tyle mniej więcej wyjdzie.
to zbyt skomplikowane dla mnie i za dużo kombinowania wolę na porcje przeliczać

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Na diecie karmiącej słabo się znam, ale tak ogólnie to ciut na ten temat wiem, więc napiszę Ci co ja bym zrobiła.
Najpierw badania na anemię wypadałoby żebyś zrobiła, bo brzmi jakbyś była słaba jak kocię, to pasuje do anemii lub jakiegoś niedoboru żelaza. Tylko że weź pod uwagę że witaminy z suplementów słabo się wchłaniają A skoro karmisz, to tak naprawdę nie wiadomo jak suplementy podpasują dziecku, więc może warto byłoby żebyś próbowała problem naprawić dietą.
hmm witaminy te same biorę od ciąży i po (prenatal, magnez) więc chyba raczej już jej podpasowały . nooo dha od dwóch dwóch tygodni biorę inne, ale to przypadkowy wybór. co do tego wchłaniania niestety wiem brałam to pod uwagę wybierając m.in magnez.
przestałam pić wodę mineralizowaną słotwinianka z magnezem i wapniem ale czuję że znowu muszę.

Cytat:
A co do diety. Ekstra 500 kalorii to nie jest dużo, a najlepiej byłoby dołożyć te ekstra 500 przez więcej warzyw w diecie i więcej źródeł żelaza. Jedząc obiad, zwiększaj porcję surówki, albo zjadaj codziennie ekstra porcję warzyw z pary lub krótko odgotowanych (brokuły, brukselka, szparagi, kalafior, marchewka itp - chodzi o to żeby jak najmniej były obrobione termicznie), rób sobie codziennie jedną przekąskę typu: marchewka w plasterkach, kawałki papryki i selera naciowego, ogórki surowe itp i do tego jakiś sosik: jogurt z ziółkami, sos czosnkowy na jogurcie - koniecznie coś w czym jest tłuszcz, inaczej witaminom ciężko będzie się wchłaniać. Co drugi dzień na obiad jakieś dobre źródło żelaza - średnio wysmażony stek z dobrej jakości czerwonego mięska lub wątróbka lub szpinak. Dodawaj do sałatek szpinak oprócz sałaty, do obiadu próbuj jak najczęściej jeść kaszę gryczaną. Do każdej kanapki jedz conajmniej jedno surowe warzywo, jakiś pomidor itp.
Droga Roane chyba bardzo chcesz żebym rzuciła w cholerę to karmienie proponując mi takie "rarytasy" jak:
-obgotowane/na parze warzywa
-brokuły, brukselkę, szparagi, kalafior których nie lubię i jem baardzo rzadko i tylko w określonych potrawach
-przekąskami typu marchewka czy papryki (które akurat uwielbiam) ale których nie bardzo mam czas i ochotę teraz obierać, kroić ogólnie mówiąc 'pitolić' a z mrożonek to chyba nie to samo?
-średnio wysmażony stek , wątróbka , szpinak -------> : których to sam zapach powoduje u mnie odruch wymiotny
-kasza gryczana hmm najmniej lubiana przeze mnie ze wszytskich kasz
-hmmm surowy pomidor do kanapki.... he w ogóle nie jadam surowych pomidorów (bo to ciapy) tylko w surówkach i to mocno przyprawione. kanapki jem tylko z wędliną.
właśnie o takich "smakołykach" czytałam w dietach matki karmiącej dla mnie nie do przyjęcia. zasuszyłabym się, musiałabym praktycznie całkowicie zmienić swój dotychczasowy jadłospis, upodobania nie ma szans. ogólnie to uważam, że jem raczej zdrowo (większość pokarmów swojska i ze znanego źródła) tylko monotonnie, nie lubię nowości i nie lubię zmieniać swoich przyzwyczajeń kulinarnych. dlatego dietę matki karmiącej nawet nie biorę pod uwagę. co nie znaczy że opycham się niezdrowo i wzdymająco, bo np większość potraw które są uważane za wzdymające ja nie lubię i nie jem.

Cytat:
Polecam też codziennie na drugie śniadanie zielony koktajl - kilka gałązek pietruszki + banan + gruszka + siemię lniane + trochę oliwy z oliwek. To niesamowita bomba potasowo-witaminowa, a w niczym chyba nie ma tyle witaminy C co w pietruszce. Pietruszka bardzo szybko morduje anemię, a jak na cerę działa. Nie wiem jak pietruszka ma się do karmienia, wiec to musiałabyś sama przetestować stopniowo. Oliwa też jest ważna, bo witaminy.
koktajle bardzo chętnie, bo uwielbiam pić coś na raz . spróbuje wygospodarować trochę czasu na robienie takich cudów. mam zamiar jeszcze zakisić buraki, marchewkę i parę innych warzyw na taki sok właśnie na anemię z przepisu który mam od zmarłej ciotki (która poprawiła sobie mocno nim wyniki a chorowała na raka krwi) tylko nie mogę go znaleźć

Cytat:
Ja osobiście polecałabym też owsiankę codziennie na śniadanie.
I unikać "wypłukiwaczy" - kofeiny, coli, kawy, czarnej herbaty.
owsianka... Roane zlituj się
coli i kawy w ogóle nie piję a czarną herbatę różnie.
w każdym razie dzięki Roane za rady, masz dużą wiedzę zdrowego żarcia i tak sobie myślę, że przejdziesz przez karmienie elegancko bez niedoborów.

Cytat:
Napisane przez Hosenka
Po co to liczyć? jedz tyle, żebyś głodna nie była. Cała filozofia

no i witaminy.
no właśnie jem i głodna nie jestem, biorę też witaminy i widocznie nie wystarcza, bo tutaj chyba nie chodzi ile dostarczam a co i czego potrzebuję

Cytat:
Napisane przez Roane
Niektórzy mają tak, że jak są silnie zaaferowani, to zapomniają o głodzie i potrafią cały dzień nie jeść I wtedy trzeba liczyć i pilnować

heh no z tym akurat nie mam problemów może parę razy zdarzyło mi się przesunąć porę jedzenia, ale zawsze starałam się najpierw ja najeść, bo głodna jestem strasznie zła...

Cytat:
Napisane przez Madzik14
Kurcze niepokojące jest to co piszesz, ja bym w pierwszej kolejności poszła od ręki do lekarza rodzinnego i mu o tym wszystkim powiedziała, niech da Ci skierowanie na badania... Organizm jest pewnie skrajnie wycieńczony, potrzebny jest wypoczynek, sen i zróżnicowana dieta tylko jak to zrobić przy maluchu...
pewnie tak... hmm to raczej ogólne zmęczenie fizyczne i psychiczne, bo do bezsenności jestem przyzwyczajona, cierpiałam kiedyś na nią i mimo że np nie spałam całą noc a rano szłam do pracy nie czułam się tak fatalnie jak teraz

Cytat:
Napisane przez Kuapouszka
pilotka Ojoj nie lekceważ tych objawów, a może raczej nie ' przegap' ostatniego momentu zeby coś z tym zrobic - to wyglada jak zaawansowana Anemia i to wbrew pozorom nie jest choroba tylko 'bladosci i zmęczenia ' - ja sobie lekcewazylam niskie żelazo latami, mimo omdlen itd aż zaszlam w ciążę i zaczęła sie katastrofa, pominę wszelkie atrakcje w trakcie i to jak trudno jest choćby odrobine podnieść poziom żelaza kiedy Twój organizm pracuje dla dwojga - a przecież gdy karmisz piersią tez pracuje - ostatnio pani dr uświadomiła mi ze 'prawdziwy problem zacznie sie jak będziesz karmic' i już wiem co miała na myśli. Pewnie dostaniesz jakiś suplement z zelazem ale osobiście polecam kaszę manna i płatki owsiane - jedzenie któregoś chociaz raz dziennie naprawdę poprawiło mi wyniki przy czym żaden suplement nie dawał takich efektów. I buraczki oczywiście, wiem ze niby oczywiste rady ale to już możesz zacząć robić ' na juz' i może po malu zadziałać
o kurde Kuapouszka dzięki za rady! przestraszyłaś mnie troszkę ale to dobrze.. kasze manną akurat bardzo lubię płatki owsiane nie:/

Cytat:
Napisane przez forester
Pilotka koniecznie idź do lekarza, najlepiej od razu do rodzinnego. Mi na anemię bardzo pomogła i pomaga nać pietruszki. Jak jem kromkę to sobie posypuje posiekaną na masło na to kładę wędlinę. Co do jedzenia to ja bardzo pilnuję jedzenia ryb głównie na parzę i jem je do obiadu i do kolacji na kanapki. jem też sporo kasz (gryczana z mielonymi lub klopsikami, pęczak w sałatce, manna na słodko) płatków owsianych i otrębów. Makaron zamieniłam na razowy i jem al dente. Postaraj się też pic wodę średniozmineralizowaną np. cisowiankę lub nałęczowiankę ew. od czasu do czasu muszyniankę, bo tm jest dużo minerałów.
pójdę, pójdę w poniedziałek... dzięki za rady! kurde z tą natką na kromkę to nie wiem czy dam radę, z zieleniny na kromki toleruję tylko szczypiorek
pęczak i manną lubię gryczaną najmniej:/ płatki owsioane i otręby , makaron al'dente od zawsze jem ale razowego nie bardzo lubię ehhh
co do wody piłam w ciąży (a właściwie zmuszałam się pić) na skurcze mineralizowaną i chyba znowu muszę wrócić do tego

Edytowane przez pilotka86
Czas edycji: 2014-02-07 o 20:53
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-07, 20:37   #4702
Inw
Raczkowanie

Zaczęłam skrobać opis porodu, ale jakaś powieść mi wychodzi Chyba dokończę już jutro. Ależ czas na razie znika
Inw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-07, 20:42   #4703
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Czy chusta jest zdrowa dla kręgosłupa dziecka? z tego co wiem to tak, ale wy jesteście moim kompendium wiedzy wszelakiej.

ogólnie bardzo zdrowa, ale dla takich maluszków lepiej nie przesadzać na początku.
Położna mi mówiła, że do dwóch godzin najlepiej nosić, a jak się spytałam, czy mały może się tak przeginać (akurat przyszła jak pierwszy raz zawiązałam i nie wiem czy za luźno była czy to to napięcie mięśniowe małego takie silne, ale mi się zgiął w lekki pałąk) to nawet poleciła nie dłużej niż 40 minut.

Cytat:

gratuluję, błyskawiczna akcja!

Cytat:

mi jak lekarz zrobił masaż to od razu uprzedził, że mogę krwawić (dlatego miałam taki dylemat z tymi wodami)

Cytat:

fiu fiu! Gratuluję!
To już teraz oczy do okoła głowy i nawet na chwilę nie może zostać sam!

Cytat:
Napisane przez sweet_vintage Pokaż wiadomość
Witam się dziś dopiero teraz, bo jakoś cały dzień Igor słabo spał, tzn usypiał i wybudzał się i tak przez 2 h do następnego karmienia. Teraz śpi już 1,5 h i jestem mega z siebie dumna, bo nawet udało mi się napisać nowego posta na bloga. W ogóle dziś przeszłam małe załamanie, pisałam Wam, że była położna i wizyta była bez sensu i bardzo krótka. Mały jest ciągle żółty i martwię się o jego poziom biluribiny. Przychodnia, gdzie zapisaliśmy małego jest beznadziejna, nie mają zdrowej strony. Byłam wściekła, że tego wcześniej nie sprawdziłam. Przepisaliśmy dziś dziecia do innej i w poniedziałek pojedziemy z nim kontrolnie, bo boję się bardzo o niego. Spłakałam się dziś strasznie z tego powodu, do tego doszło zmęczenie. W ogóle pisałyście o przerwach między karmieniami. Mój malec w tę noc miał przerwę 5h, wzięłam go do przewinięcia i się wybudził więc nakarmiłam. Później 2 h nie mógł usnąć i znów prawie 5h snu. Czy może mieć tyle przerwy od karmienia? Wczoraj skończył tydzień.
Ja jak mój był taki malutki to go nie budziłam na przewijanie, tylko karmiłam na śpiocha.

Zresztą teraz też tak robię

A co do kryzysu, to głowa do góry, minie

Ale a propo lekarzy, czy jął mam podejrzenie choroby i to rzężenie małego (zapchany nosek) to idę do dzieci zdrowych czy chorych?
Stary 2014-02-07, 20:46   #4704
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Muminek1991 Pokaż wiadomość
No co tyyyy ja bym chciała ,żeby dzidziusie były dłużej takie malutkie hehehe

Mystiquee- GRATULACJE !!!!!!!! Mega szybki poród

No to ,

No no, zanim ja urodzę to jeszcze chodzić się pewnie nauczy
To brac sie do roboty cioteczki w dwupaku!

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:
ogólnie bardzo zdrowa, ale dla takich maluszków lepiej nie przesadzać na początku.
Położna mi mówiła, że do dwóch godzin najlepiej nosić, a jak się spytałam, czy mały może się tak przeginać (akurat przyszła jak pierwszy raz zawiązałam i nie wiem czy za luźno była czy to to napięcie mięśniowe małego takie silne, ale mi się zgiął w lekki pałąk) to nawet poleciła nie dłużej niż 40 minut.

gratuluję, błyskawiczna akcja!

mi jak lekarz zrobił masaż to od razu uprzedził, że mogę krwawić (dlatego miałam taki dylemat z tymi wodami)

fiu fiu! Gratuluję!
To już teraz oczy do okoła głowy i nawet na chwilę nie może zostać sam!

Ja jak mój był taki malutki to go nie budziłam na przewijanie, tylko karmiłam na śpiocha.

Zresztą teraz też tak robię

A co do kryzysu, to głowa do góry, minie

Ale a propo lekarzy, czy jął mam podejrzenie choroby i to rzężenie małego (zapchany nosek) to idę do dzieci zdrowych czy chorych?
Ale glutule w nosku sa?

Stary 2014-02-07, 20:59   #4705
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Ale glutule w nosku sa?
No właśnie nie. Psikam mu wodą morską, leję solą fizjologiczną i nic. Fridą raz wyciągnęłam mikroskopijną babę a tak to nic nie widzę a coraz gorzej oddycha
Stary 2014-02-07, 21:07   #4706
iwantyou99
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie nie. Psikam mu wodą morską, leję solą fizjologiczną i nic. Fridą raz wyciągnęłam mikroskopijną babę a tak to nic nie widzę a coraz gorzej oddycha
Idz do zdrowych to wiotkosc drug oddechowych najprawdopodobniej ukladaj wysoko i niech lekarz zobaczy

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

Cytat:
Idz do zdrowych to wiotkosc drug oddechowych najprawdopodobniej ukladaj wysoko i niech lekarz zobaczy

Matko przeczytalam co napisalam!! DrÓg!! Sciagam mleko i chyba rozum mi juz cyckami wyplywa.

Stary 2014-02-07, 21:14   #4707
Negrid
Rozeznanie

Cytat:
Czy ja dziwna jestem, że zaglądam w zęby darowanym koniom? Przecież nie będę robiła pośmiewiska z własnego syna!
Nie, ja mam bardzo ciężki gust i nie zamierzam dziecka ubierać w to co mi się nie spodoba, tylko dlatego, że to dostałam.

Cytat:

Gratulacje

Ja pospacerowałam z mamą po lesie i jakoś tak mi lżej psychicznie się zrobiło (bo fizycznie to masakrycznie ciężko) Pozostaje czekać, będzie co będzie.

W ogóle coś mi wizaż szwankuje - nie pokazuje mi pierwszej nieczytanej tylko ostatnią wiadomość!
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-07, 21:16   #4708
pilotka86
Rozeznanie

ooo widzę poródy
piadina,Mystiquee GRATULACJE!!

Cytat:
Napisane przez Messsuah
Dziewczyny szczepicie szczepionkami sanepidowskimi czy płatnymi?

bo ja już nie wiem co robic.... opisze w skrocie moja koelzanka ma około roczne dziecko które nagle zaczelo mieć problemy neurologiczne, neurolog powiedział ze widocznie tak było od urodzenia ale teraz to wyszlo, po jakims czasie jeden z zaprzyjaźnionych lekarzy pwiedzial żeby zrobila dziecku badanie na poziom rtęci w organizmie, dzisiaj odebrala wyniki i dziecko ma ponad 145% przekroczona norme, jest zalamana po konsultacji telefonicznej ten lekarz powiedział ze już teraz chyba się domysla skad te objawy, szczepila szczepionkami z nfz które maja rtec jako konserwant, nie ma innej możliwości żeby dziecko nalapalo tyle rtęci do organizmu przecież nie jadlo termometru...
problemy neurologiczne (jeszcze zależy jakie!) u rocznego dziecka to nic niezwykłego. nawet jeżeli przedtem było wszystko ok.
ja też nie wiem co w końcu z tymi szczepieniami. byłam w środę nawet u pediatry i trochę go podpytałam, ale nie wszystko co chciałam i wiele nie pamiętam taka byłam zakręcona! poza tym blokowałam kolejkę i musiałam opuścić gabinet . zaczęłam zadawać różne pytania o szczepionki m.in dlaczego ja nie byłam szczepiona na ospę czy świnkę a teraz wciska się dzieciom a ja pamietam że lepiej było to choroby przejść w wielku dizecięcym.., dlaczego w krajach skandynawskich szczepienia są nieobowiązkowe i inne pytania na których większość nie doczekałam się odpowiedzi i chyba pójdę prywatnie do tego pediatry pogadać. bo to, że jest uczciwy i nie przekupiony to wiem na 100%. tyle, że nie rozumiem dlaczego jest takim zwolennikiem szczepień. chyba dlatego, że widział różne powikłania po chorobach nie szczepionych dzieci ale mimo wszystko to jest wg mnie mała skala. w autyzm czy zatrucia po szczepionkach nie wierzę, natomiast w skutki uboczne neurologiczne to fakt (tyle że to nic odkrywczego, pierwsze lepsze tabletki to mają) ale nie jestem zwolenniczką szczepień jak leci. i dlatego mam dylemat.
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-07, 21:21   #4709
gosia261282
Gang Iren

No i znowu wieczór i znowu cyckoholik odzywa się w moim dziecku
Stary 2014-02-07, 21:32   #4710
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
No i znowu wieczór i znowu cyckoholik odzywa się w moim dziecku

cycocholiki uaktywniają się po zmroku ja czekam aż mój się aktywuje. Na razie wykąpany, najedzony, ulany i śpi pewnie za 3h będzie się domagał cyca

a w ogóle to dziś dałam mu smoczek bo widzę, że już paluchy pcha do gęby w sytuacjach stresowych (czyli- np. rozebranie do naga- kwękanie obowiązkowe). Wolę dać smoka- od smoczka łatwiej odzwyczaić niż od ssania palcy lub rękawka już tez próbował).

No i zastanawiam się czy moje dziecko nie przesadza bo jak leży to sam się usiłyje turlac i na brzuch się przekręca- to raczej przypadkowo ale czy to nie za wcześnie na takie ekscesy?

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości