|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek.
Oliwka - zdrówka dla Anieli
wróciłam ze spaceru ... hehe luty a moje starszaki na rowerze i hulajnodze ale ciemno się zrobiło i zimno 3 stopnie ...a po drodze spotkaliśmy 2 osoby w krótkim rękawie z ta wanienka pełna wody to u nas tak ze Roch chlapie bardzo ale tez my mamy bardzo duzy prysznic - na kilka osob także jak zasłonie to może wychlapać całość
|
#932 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cześć
![]() Cytat:
Cytat:
ale on sam musi odkryć bo jak ja mu pokazuję to się nie liczy ![]() Cytat:
![]() no niby są te standardy, ale to wszystko takie bezpłciowe (chyba raz jedliśmy naprawde dobrze przyprawiony szpinak), a makaronów nie zamawiamy bo prawie zawsze są rozgotowane ![]() Cytat:
Cytat:
chciałam większy, dlatego wzięłam xlr (poza tym do niego można wpiąć gondole więc może na przyszłośc tez się przyda ) aCytat:
a kryminał jaki wzięłaś? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() u mnie jest co tydzień odkąd w końcu nauczyłam się robic dobre ciasto ![]() Cytat:
Bzinka, tekst z pisorem boski dzieci są cudowne Tasia, promocja na arosie jest do 14 lutego Moderna, w arosie nie mają tych dotykanek ![]() A ten cykl na czereśniowej to musicie szukać jako Zima/Wiosna/Lato/Jesień na ulicy Czereśniowej (o teraz patrze że jeszcze jest Noc ), autor: Rotraut Susanne BernerAle dziś piękna pogoda była! Normalnie prawie wiosna
Edytowane przez alliw Czas edycji: 2014-02-08 o 18:34 Powód: nie przywitałam się ;) |
|||||||||
|
|
|
#933 |
|
Zakorzenienie
|
... tak piękna pogoda była mówiłam że jak Mała wstanie z porannej drzemki to pójdziemy a my zamiast na spacer to po lekarzach
ehh ale lekarka kazała uważać bo teraz najgorsza pogoda tz chodziło jej o to że łatwo coś załapać ... no i cycki mi pękają bo mała nie chce pić i ma gorączkę troszkę zjadła i wszystko zwymiotowała dostała czopka i teraz widzę że lepiej to zaraz może przystawię |
|
|
|
#934 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak, seria Czeresniowej to 5 ksiazek Cytat:
|
|
#935 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
za machanie języczkiem.Cytat:
Dziś Mikołaj trzaskał drzwiami i też się pięknie do mnie uśmiechał jak mówiłam mu, że nie wolno ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
I dla Megi też ogromnie dużo zdrówka (mam nadzieje, że nie pomyliłam)
|
|
#936 |
|
Zakorzenienie
|
A różne rzeczy, ale w sumie dość niewielki repertuar, mój TŻ ma dość dziwaczne upodobania żywieniowe, mnóstwa rzeczy w ogóle nie je (np. z mięsa niemal tylko drób), a te co je musi mieć przygotowane w bardzo konkretny sposób (np. pieczarek nie zje nie obranych ze skórki albo pokrojonych w robocie bo sajz kawałków nie taki). Generalnie złoty chłop, ale karmienie go to koszmar. Co się tylko da przygotowuję i mrożę, np. dzisiaj mielone z 1,5 kg mięcha. W sumie na obiad to ryż/makaron z jakimś sosem, ryż/kasza/ziemniaki +kurczak w jakiejś postaci+surówka; na śniadanie i kolację kanapki.
Macie jakiś patent na usunięcie rdzy z takich drucianych półeczek pod prysznicem? Obłożyłam ręcznikami papierowymi i zalałam colą, ale schodzi tak sobie.... Nie mogę dostać identycznych jak mam, a wkurza mnie ta rdza...
|
#937 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, pytanie na szybko - lewa piers mnie boli od popoludnia, na samej gorze, pomiedzy godzina 11 a 13 - jest lekko zgrubiona - Marcel pil duzo i mimo wszystko nie chce to zejsc - jak go przystawiac, by ta czesc kanalikow ruszyla?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() te ksizeczki sa na tej drugiej liscie a jak do mnie dotra i mnie sie spodobaja to wstawie na pewno ze zdjeciami jako polecane
|
|
#938 |
|
Zakorzenienie
|
Moderna termofor przyłóż przed karmieniem i rozmasuj.
A co do książeczek co pisałaś to Z lubi "Świeć na niebie mała gwiazdko" - super się u nas sprawdza w czasie jazdy samochodem po ciemku jak jej się nudzi (rzadko śpi w samochodzie), a tak trzyma sobie i wciska i te kółeczka wokół przycisków mrugają i ma zajęcie.
|
#939 |
|
Zakorzenienie
|
w arosie jakiś czas temu były dotykanki: zwierzęta i kolory, jeszcze parę dni temu były kolory a teraz nie ma już nic. może będzie jakaś dostawa? bo czaję się na nie, a nie widziałam ich na żywo nigdzie.
polazłam dziś do empiku pooglądać jakieś książeczki dla J., średnio miałam czas, więc tak na szybko, ale u mnie taki bajzel, że nic znaleźć nie można, wszystko pomieszane jakieś, aż odechciało mi się tam buszować. wpadły mi w oko te książeczki z serii akademii mądrego dziecka. przejrzałam tą z żabą, tam w środku na każdej kartce są koła/dziury i przy okazji nauka liczenia, bo jest jedno coś tam, 2 oczu, ileś ptaków itp. |
|
|
|
#940 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kotlety z jajek - gotujesz jaja na twardo,rozduszasz widelcem i już sama decydujesz z czym a możliwości duuuzo. same zlepione tylko jajami roztrzepanymi +koperek,z bułka tarta ,z tartymi orzechami ,z soją w proszku ....... i usmazyc . pyszne fajny avatarek Cytat:
oby szybko przeszło
|
|
#941 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
żeby było lepiejCytat:
---------------- A ja tak jak przypuszczałam dostałam okres i to mega bolesny Nie miałam sił wracać od mamy więc TŻ po nas przyjechał. Potem Apap, godzina w wannie i spanie. A miałam isc z kolezanka na piwko... Musze się do gina udać, bo endometrioza daje o sobie znać m.in. przez bolesne okresy
|
||
|
|
|
#942 | |
|
Wtajemniczenie
|
No jak to, toż to pychota taka...
Chyba wiem, co sobie zrobię któregoś dnia ![]() Do 14... nie zdążę mieć wypłaty... ![]() Cytat:
|
|
#943 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#944 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co do uświadamiania cen tż miał szkolę pod koniec mojej ciąży, jak sobie poszedł co tydzień do masarni i wydal 100 i za tydzień znowu to sie głupio przestał pytać chociaz muszę przyznac ze nigdy jakis wyrzutu mi nie robił, czasem jakies głupie uwagi ale nie szkodliwe a ja mogłam iść na ten basen, kataru nie ma, kaszlnął raz Cytat:
i tak jak dziewczyny pisały, masaż ( zatrudnij męża, sama tak dobrze nie zrobisz )ciepła woda, nie mam innego pomysłudzieki, chyba bedzie ok z zdrówkiem ![]() sprzedałam dziadkom młodą, także myju, myju i i obrażony się połozył
|
|
#945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Termofor przykladalam, masuje - probowalam i okreznych i pionowych, sciagajacych - ale moze za mocno masuje i dlatego teraz jeszcze boli ![]() mi doradczyni tez mowila, zeby przystawiac dziecko w kazdej pozycji (przynajmniej w pierwszych tygodniach - teraz to raczej powinno byc bez znaczenia - choc kto wie, w ostatnie dni mi mocno nakrecil wiszac cala noc na cycu) - na lezaco, futbolowa i kolyskowa - az dzisiaj wrocilam do pozycji futbolowej - a jej strasznie nie lubie trolla jak jutro bedzie jeszzce bolalo to skorzystam z rady - nakramimy sie do gory nogami ![]() Na razie dalej jeszcze troche boli, zobaczymy jutro - dzieki dziewczyny
|
|
#946 |
|
Zakorzenienie
|
Hej laseczki - pisze byscie o mnie nie zapomnialy
Pochwalen wam sie tylko ze Milusiowi udzie zabek - gorna lewa Dwojka - dzis juz dzioselko bylo przebite Kocham was pamietajcie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#947 | ||||
|
Rozeznanie
|
Witam,
Cały dzień nie otwierałam kompa i nadrobić nie mogę - więc na raty ![]() Cytat:
szczególnie chleb i ciasta ostatnio, jakoś się wprawiam. Poza tym marzy mi się, że w przyszłości będziemy z L. sobie w kuchni gotować, piec ciasta i ciasteczka, a żeby to się spełniło, to najpierw matka musi się nauczyć pichcić, co by córa się nie śmiała z zakalca![]() Cytat:
Kasia, może dałabyś radę wrzucić ten post na 1 stronę ?Co do placuszków, to staram się unikać cukru pudru, ale chyba spróbuję, bo jednak słodsze będą lepsze. S,mażyłam na patelni teflonowej, spróbuję następnym razem na ceramicznej, ale niestety nie sa wypasione patelnie, więc to niestety może się przyczyniać... A masła użyłam klarowanego, bo miałam końcówkę, przyznam Ci się, że tyle się nasłuchałam o olejach - że ten nie do smażenia, bo coś tam, a ten to tylko w takiej temperaturze, że mi się wszystko miesza i nigdy nie wiem, jaki powinnam kupić, żeby na nim smażyć - rzepakowy, słonecznikowy? Proszę http://aros.pl/ksiazka/wiosna-na-ulicy-czeresniowej Cytat:
Tylko ciekawa byłam czemu alliw wybrała akurat xlr - chodzi mi o taki czynnik ludzki - bo fajniej mi się prowadził, bo kolory fajniejsze, bo koszyk wygodniejszy ![]() W ogóle to smęce nad tym wózkiem, bo się doprosić nie mogę TŻ żeby pojechać te wózki zobaczyć A samochodu mi oczywiście nie zostawi, bo używa. W końcu kupię na all w ciemno i już.A i musze się w ten blog wczytać, bo kobitka dokładnie opisuje xt, dzięki 2. A ten chleb mnie kusi... A gdzie kupujesz babkę płesznik? Ten chleb prosto się robi? Inaczej - łatwo go zepsuć? Cytat:
http://aros.pl/ksiazka/wiosna-na-ulicy-czeresniowej Nadrabiam dalej ---------- Dopisano o 00:25 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ---------- Oliwka dużo zdrowia dla Anielki, żeby szybcutko wyzdrowiała! nestelle, wszystkiego naj dla Roszka! alliw dzięki za odpowiedź Nie będę już się zastanawiać, wezmę xt, bo a. tańszy, b. gondola raczej się nie przyda ![]() moderna ja polecam jednak dziecko na zastoje. Ja miałam dwa ostatnio (jakoś grudzień/styczeń, więc niedawno) i pomogło przystawianie + kapusta. Przystawiałam tak jak trolla napisała - broda dziecka tam gdzie zastój. Miałam wtedy zastój na prawej piersi na godzinie 13 mniej więcej i ja leżałam na plecach, L. posadziłam przy moim prawym boku i tak się starałam nakierować, żeby broda właśnie była jak najbliżej zastoju, ale wychodzila broda na godz. 11:/ Więc położyłam się na lewym boku (oparłam się na ramieniu, żeby piersi były trochę wyżej) i L. posadziłam na łóżku przede mną, żeby zjadła z prawej piersi (czyli tej, "u góry" ) Pozycja bardzo niewygodna ale po kilku karmieniach było lepiej. Mogła też kapusta mieć wpływ, bo w nocy z kapustą spałam A, i z tej bolącej piersi starałam się karmić częśćiej, bo zauważyłam, że w ciągu nocy karmiłam tylko z lewej, więc prawa nie była tak często w użyciu.Kasia głowa do góry ! ![]() ---------- Dopisano o 00:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ---------- alliw, piękny avatar
|
|
|
#948 | ||||||
|
Zadomowienie
|
cześć
najlepszego dla Kacperka i Michasia za miesiąc bajabongo ![]() dobra, mam pytanie do mam włochatych dzieci. co robicie z włosami po kąpieli? suszycie? ja tylko wycieram ręcznikiem, potem czeszę ale ostatnio przeciągnęłam ręką po główce jak tż karmił i były jeszcze mokre a spać z mokrymi to chyba nie bardzo czy w niczym to nie przeszkadza? Cytat:
wyczytałam w komentarzach, że czasochłonny w jedzeniu ![]() bongosy to prezent na święta od babci, nie ma paragonu więc dupcia z reklamacji Cytat:
a macha góra-dół czy prawo -lewo? ![]() u nas od czwartku wszelkie możliwe akrobacje językiem, wystawia, macha i śpiewa lelelelele Cytat:
![]() Cytat:
ualala dogrzało komuś Alliw co do nowego avatara mogę napisać tylko : mój Ci on! Cytat:
pyt.retoryczne, bo skoro nie je inaczej to musi się dać, ale pierwsze słyszę ![]() Cytat:
komu mamy natłuc? zaraz to załatwimy
|
|
#949 | |||
|
Rozeznanie
|
Witam się z rana
![]() Dziś Mikołaj po porannej butli stwierdził, że nie będzie spał, mało tego, stwierdził też, że nie będzie w ogóle siedział w łóżeczku. Ryczał tak, że musiałam go wyjąć i bawimy się od 5:30. Cytat:
Cytat:
I za ząbek ![]() Cytat:
|
|
#950 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
TŻ w ogóle ciast nie je bo nie lubi. U nas ciasto jest jak ktoś ma przyjść i wtedy jak goście nie zjedza wszystkiego lub nie wezmą na wynos to ląduje w śmietniku jak juz rozwiną się na nim jakieś formy życia....Cytat:
Co do pieczarek da się, lapiesz z krawędź kapelusza i schodzi bardzo łatwo, tylko czasochłonne to nieco....
|
|
#951 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
No niestety nie jest lepiej, caly czas ten zastoj jest - rozgrzewam temoforem, masuje, przystawiam dziecko - i ona w sumie jest miekka, ale boli przy dotyku i boli przy ssaniu (zagryzalam zebami koldre). I teraz w dzien bede kombinowac do gory nogami jakos, tak by dziecko wlasnie mi od gory ssalo, brodka przy zastoju. Ten zastoj to mi wlasnie zrobil na piers, ktora daje czesciej - i tak mysle, moze za czesto. Kapusty neistety nie mam - a w DE w niedziele sklepy zamkniete, musze czekac do poniedzialku. (a jak ma sie kapusta do termoforu - bo termofor jest cieply, kapusta zimna - to lepiej rozgrzewac czy moze nie?) Dzieki dziewczyny, bede kombinowac dalej
|
#952 |
|
Rozeznanie
|
Wiem tylko tyle, że kapusta wyciąga to zapalenie. Jak miałam zapalenie to miałam aż gorący cycek i ta kapusta przynosiła ulgę. Nie przykładałam nigdy termoforu więc co do tej kwestii się nie wypowiem. Mi kapusta zawsze pomagała. Dodatkowo rozbijałam ją tłuczkiem żeby soki puściły.
Szkoda, że musisz czekać do jutra aż sklepy otworzą ![]() Mikołaj usnął o 7:30 ja już nie Podobnie jak Pani nie umiem spać w dzień. Łażę po necie i ciągle oglądam maclareny I się cały czas zastanawiam czy nie mam przypadkiem wymieszane w dupce bo tak: Spacerówkę mam? Mam. Co prawda bardzo ciężko się rozkłada, nie mieści się w lanosie, w fordzie na styk. Jest tylko (albo aż) 5 cm dłuższa (po złożeniu) od maclarena ale nie ma folii przeciwdeszczowej (którą pewnie można dokupić ) Kiepsko kółka się kręcą ale pewnie można to jakoś naprawić No i czy w takim przypadku potrzebny mi nowy wózek?? Oto jest pytanie Gdybym jeszcze była pewna czy chcę drugie dziecko, a nie jestem. Ot i tak sobie od paru dni rozkminiam co i jak.Na Tosi.pl są fajnie opisane foteliki (wózki też świetny jest Właśnie odkryłam, że jest jeszcze moja ulubiona emotka ![]() No to tyle, popisałam sobie to mogę iść
23.04.2013 - Mikołaj Edytowane przez achna79 Czas edycji: 2014-02-09 o 09:28 |
|
|
|
#953 |
|
Zakorzenienie
|
eh za dlugo by wymieniac '
![]() ogolnie to jak na razie najgorszy okres w moim zyciu - ale coz bywa. nie moge sie totalnie rozsypac - musze byc silna, ale w ciagu tego tyg morza lez wylalam - i ogolnie czyje sie fatalnie
|
|
|
|
#954 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ojeja Kasiu trzymaj się jakoś
|
|
#955 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
czesc
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
za ząbek.Cytat:
ale tego typu skł. można kupic w ekologicznych sklepikach(choć o babke nigdy nie pytałam...) Cytat:
ale która epsza metoda -chyba musisz sama sprawdzić ..... choć jak ja rodziłam to w szpitalu połozna mówiła ze kapusta to już ostatnia deska ratunku i pomaga najbardziej (mówiła ze najlepiej ją podusic ,rozbic czy co tam aby sok puścił .....) oby przeszło Co do jedzonka i gotowania : ja zaczęłam dopiero jak urodziłam pierwsze dziecko - wtedy dostałam fizia na punkcie zdrowego odżywiania . wcześniej nic raczej nie umiałam ugotować . jak z tztem razem zamieszkaliśmy to przez kilka tyg.robiłam 1 tą samą potarwę . Teraz nie powiem ze uwielbiam gotowac - po prostu trzeba .mam dzieci . nie wyobrażam sobie gotowe kupować..... także gotuje ,pieke . ale nie ma problemu aby isc do restauracji czy obiad przywieźć ,byle by nie z fast fooda . Ale chcę aby cała rodzina odżywiała się zdrowo i miała tego swiadomosc - dlatego moje dzieci wiedzą ze hot-doga ,zapiekanki czy innego kebaba z piórami z ulicy nie kupimy . ze z marketu gotowych klopsów itp. tez nie kupimy ani zupki z proszku ..... Ale jak mogłabym mieć osobistą kucharkę to bardzo chętnie ![]() A co do pieczarek - myślałam całe zycie ze trzeba obierać???? ale to i tak dla mnie nie istotne bo nie cierpię ich
|
|
#956 |
|
Zakorzenienie
|
Moderna, jak maiałam zapalenia-zastoje to jedyna skuteczna metoda: Torres. Tylko do skutku (czyt. zażegnania bólu/dyskomfortu) dostawiać. na mnie okłady średnio działały - przynosiły doraźną ulgę. Póki nie zessał- problem pozostawał.
Karmiałam cały czas bolącym cycem, drugi odciągałam (moje jedyne udoje )Wczoraj byłam w realu (Ptaszysko na fb rzuciło cynkiem, że są duże przeceny na zabawki). Zabawki mnie nie skusiły, ale są zajefajne przeceny książeczkowe nie mogłam jednak przesadzić, bo wszak na arosie zamawiałam. ale dużo macanek, ruchomych, dźwiękowych; ceny od 3,99 do 14,99. duuuuży wybór. Kupiłam polecaną przez Despę "Zwierzaki w zagrodzie" (http://lubimyczytac.pl/ksiazka/14225...ki-w-zagrodzie). wydane przepięknie i pomysłowo. jednakże mój syn (nie niszczący książek, jedynie je zaczytujący) pierwsze co zrobił to oberwał łeb kogutowi chłop podkleił i poszła na półkę, na później...a druga "Co słychać u polnych zwierząt?" http://www.wydawnictwoolesiejuk.pl/katalog/386672/ Młody aż kwiczy z uciechy - przesuwa palcem w poszukiwaniu myszy, zagląda do zajączków. radocha wielka, bo on lubi takie szczególiki, detalista mały (gdzieś tam mini pszczółka, pisklaki w gniazdku, biedronka na kwiatku). Jak znajdę inne z tej serii - pędem nabędę ![]() nie wiem ile za którą ale na paragonie: 8 zł i 4,99 zł. Moderna, jakie owoce wrzucasz do jaglanki? (właśnie debiutowaliśmy i była suszona śliwka, ciut jabłka, troszkę banana).
Edytowane przez pani22ka Czas edycji: 2014-02-09 o 09:46 Powód: lit. |
|
|
|
#957 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znam to ! miałam 3 wózki - maclarena , zappa , freestyle (gondola i spacerówka) a ja .... napaliłam się na 4 ! wszystkie wcześniejsze w bdb stanie ..... ale mood był taki ładny ..... choć w sumie niepotrzebny ...... . Kupiłam Cytat:
czy to przez to mieszkanie ? nie możesz znaleźć? tule mocno
|
|
#958 |
|
Zakorzenienie
|
brzmi okropnie...
Kochana masz Milusia, mamę, silna babka jesteś. Dasz radę ze wszytskim
|
|
#959 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja po 1 zastoju kupiłam ćwiartkę kapusty i zamroziłam w zamrażalce na czarną godzinę Podpisałam cycki, żeby do głowy mi nie przyszło kiedyś ją wykorzystać do jakiejś sałatki czy czegośtam. Przy drugim zastoju długo się męczyłam się kilka dni
|
|
|
#960 |
|
Zakorzenienie
|
Kasia
Moderna Im dłużej karmimy tym więcej z nas ma problemy z zastojami a niby początki trudne achna ja uważam że jest potrzebny w tej chwili dla nas nowy wózek to jak nowa para szpilek a to niezbędne Trolla mój też nie wypoimna ale jak mu do czegoś zbraknie raz na rok to wtedy coś tam marudzi i tym mnie wkurza może ja jestem jakaś oderwana od rzeczywistości ale chyba on bardziej ... mi mówi że powinno mi wystarczyć 500 zł miesięcznie na jedzenie a on kupuje 3 motor ---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- Co do promocji w Biedrone są fajne książeczki dla dzieciaczków z tej serii co Anielce się strasznie podobają kosztują 5,99 jakiś czas temu w media markt kupowałam za 9,99 a w empiku były po 8,99 więc taniej. Ja pieczarki zawsze obieram :P ale nieczęsto je jemy bo tż nie lubi |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:08.

ale ciemno się zrobiło i zimno 3 stopnie ...a po drodze spotkaliśmy 2 osoby w krótkim rękawie

ale on sam musi odkryć bo jak ja mu pokazuję to się nie liczy 

za machanie języczkiem.

żeby było lepiej

Chyba wiem, co sobie zrobię któregoś dnia
i tak jak dziewczyny pisały, masaż ( zatrudnij męża, sama tak dobrze nie zrobisz )ciepła woda, nie mam innego pomysłu
?
)
TŻ w ogóle ciast nie je bo nie lubi. U nas ciasto jest jak ktoś ma przyjść i wtedy jak goście nie zjedza wszystkiego lub nie wezmą na wynos to ląduje w śmietniku jak juz rozwiną się na nim jakieś formy życia....
a to niezbędne