Depresja z powodu braku pracy... Ktoś jeszcze ją ma?? cz II - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-08, 18:43   #2641
Agrh
Rozeznanie

Dot.: Depresja z powodu braku pracy... Ktoś jeszcze ją ma?? cz II

redangels zawsze możesz napisać na forum prawnym, albo w pobliżu Mopsu u Ciebie w mieście powinny być bezpłatne porady prawne
Agrh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-08, 19:09   #2642
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez redangels Pokaż wiadomość
Nie stać mnie na adwokatów, notariuszów, przepisanie mieszkanie na siebie itp. Jak nie będzie płacił kredytów bank naśle komornika i zabierze mieszkanie. I gdzie wtedy pójdę mieszkać z mamą ? Wiem jakie rady dawały mi na wątku pracy szukamy , ale niestety nie przydatne one są i nie pomogą. Jedynym wyjściem było by przepisanie mieszkania na mnie , ale na to mnie nie stać bo nie pracuję. Wiem, że po śmierci mogę spadek odrzucić ale co teraz jak nie zapłaci rat i komornik zapuka do drzwi.
Ale możesz iść po darmową pomoc prawną, na pewno gdzieś w pobliżu są jakieś centra pomocy/ studenci udzielający takich porad. Z jednej strony teraz nic nie zrobisz, bo nie masz pracy i pieniędzy, ale co będzie jak w końcu wam komornik zajmie wszystko w mieszkaniu czy też samo mieszkanie? W drugiej opcji oczywiście możesz później odrzucić spadek (czyli też mieszkanie) to gdzie będziesz mieszkać?

Ostatnio jest pełno ogłoszeń z różnych agencji pracy o pracy np. w Niemczech do opieki nad starszą osobą. Wszystkie formalności załatwia agencja. Z tym, że trzeba znać chociaż podstawy niemieckiego.

Edytowane przez Chloe_7
Czas edycji: 2014-02-08 o 19:13
Chloe_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-08, 20:50   #2643
nikita343
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nyks Pokaż wiadomość
W takiej dziurze, jak moja, 50 cv, to może przez dobre ponad pół roku. Niby miasto, ale więcej tu emerytów niż ludzi młodych, a jak się przejdzie po ulicach, to coraz więcej zamkniętych lokali/sklepów/itp. Tylko państwowe instytucje się dobrze mają. A jak już są jakieś oferty, o ze statusem studenta/osoby niepełnosprawne/kierowcy bądź z wyższym technicznym, czyli nic do czego bym się nadawała. A wyjechać nie mogę.
Mam już tak niską samoocenę i poczucie własnej wartości, że gorzej być już chyba nie może. A do zestawu pełno wokół siebie dołujących ludzi. Już nie wychodzę nigdzie nawet, bo i o czym z ludźmi gadać. Jak już łażę po mieście, to tylko się modlę, coby nikogo znajomego nie spotkać i nie zaczęło się "co u ciebie?".
Dlaczego ze mnie taki niewypał jest?
Tak jakbym czytała o moim mieście. Niby jest dobra lokalizacja, ale to też minus bo większosc wyjezdza do dwóch dużych miast, a reszta zostaje. Z pracą w mieście kiepsko, a do tego jeszcze doliczyc wszystkei ościenne wioski i miasteczka to juz kicha.

nikita343 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 09:54   #2644
Laura_W
Raczkowanie

Dziewczyny, chyba znów do Was dołączę... Pracuję od tygodnia i nie dostałam umowy (osoby, które tam pracują dostały umowy po 3 miesiącach!!!). Atmosfera jest straszna, wracam zaryczana, ostatnio nie wytrzymałam i popłakałam się przy pracownikach. Nie wiem co mam robić.... Chyba jutro powiem szefowej, że rezygnuję i niech daje kasę za ten tydzień.

...brak mi słów...
Laura_W jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 10:00   #2645
maggie_grace
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Laura_W Pokaż wiadomość
Dziewczyny, chyba znów do Was dołączę... Pracuję od tygodnia i nie dostałam umowy (osoby, które tam pracują dostały umowy po 3 miesiącach!!!). Atmosfera jest straszna, wracam zaryczana, ostatnio nie wytrzymałam i popłakałam się przy pracownikach. Nie wiem co mam robić.... Chyba jutro powiem szefowej, że rezygnuję i niech daje kasę za ten tydzień.

...brak mi słów...

To Ty miałaś tą pracę w kwiaciarni, dobrze kojarzę?

maggie_grace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 10:15   #2646
Laura_W
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maggie_grace Pokaż wiadomość

To Ty miałaś tą pracę w kwiaciarni, dobrze kojarzę?
Tak, to ja. Praca sama w sobie jest ok, ale nie daje rady w takiej atmosferze. :/ Pracownicy są zastraszeni, o byle pierdołę opieprz. Do tego intrygi, każdy mnie na swoją stronę chce przeciągnąć, bo nowa jestem. Mam "zapomnieć o wolnej sobocie do końca życia". Wczoraj w trakcie pracy zostałam przeniesiona do drugiej kwiaciarni (w której nie opłaca mi się pracować, bo by mnie dojazdy zjadły). A jak już miałam iść do domu, to mi powiedziano, że mam zostać dłużej. Nikogo nie obchodzi, że możesz mieć umówioną wizytę do lekarza czy cokolwiek...
Laura_W jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 10:22   #2647
redangels
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Chloe_7 Pokaż wiadomość
Ale możesz iść po darmową pomoc prawną, na pewno gdzieś w pobliżu są jakieś centra pomocy/ studenci udzielający takich porad. Z jednej strony teraz nic nie zrobisz, bo nie masz pracy i pieniędzy, ale co będzie jak w końcu wam komornik zajmie wszystko w mieszkaniu czy też samo mieszkanie? W drugiej opcji oczywiście możesz później odrzucić spadek (czyli też mieszkanie) to gdzie będziesz mieszkać?

Ostatnio jest pełno ogłoszeń z różnych agencji pracy o pracy np. w Niemczech do opieki nad starszą osobą. Wszystkie formalności załatwia agencja. Z tym, że trzeba znać chociaż podstawy niemieckiego.
U mnie nie ma centr pomocy ani studentów udzielających porad prawnych. Ja mieszkam w małym miasteczku, gdzie nie ma uczelni, kształcącej prawników. Student ani inni prawnik nie przepisze mieszkania na mnie za darmo. Tu tylko jest jedna możliwość przepisanie mieszkania na mnie. Pół mieszkania jest mamy, pół ojca. A do tego potrzebna jest mi praca bo bez niej nic się nie da zrobić niestety. Co z tego, że student udziela mi porady jak nie mając kasy i tak mieszkanie nie zostanie przepisane na mnie. No chyba, że jakiś notariusz by sie znalazł co by za darmo sporządził akt notarialny.
redangels jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 10:25   #2648
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Laura_W Pokaż wiadomość

...brak mi słów...
Cytat:
U mnie nie ma centr pomocy ani studentów udzielających porad prawnych. Ja mieszkam w małym miasteczku, gdzie nie ma uczelni, kształcącej prawników. Student ani inni prawnik nie przepisze mieszkania na mnie za darmo. Tu tylko jest jedna możliwość przepisanie mieszkania na mnie. Pół mieszkania jest mamy, pół ojca. A do tego potrzebna jest mi praca bo bez niej nic się nie da zrobić niestety. Co z tego, że student udziela mi porady jak nie mając kasy i tak mieszkanie nie zostanie przepisane na mnie. No chyba, że jakiś notariusz by sie znalazł co by za darmo sporządził akt notarialny.
A ile taki akt notarialny kosztuje? To chyba nie są aż tak ogromne pieniądze. Nie wiem, nie orientuje się, ktoś wie?
Stary 2014-02-09, 10:29   #2649
redangels
BAN stały

Ponoć bardzo dużo . Moi rodzice jak kupowali mieszkanie kilka lat temu to dali za nie 600 zł -koszt wykupu (mieszkanie zakładowe wzięte przez spółdzielnie za darmo) 400 zł wpis do hipoteki i 2000 chyba notariusz łącznie wszystko wyniosło 3000 albo więcej. Oczywiście za gotówkę nie kupili tylko za pożyczkę.

Edytowane przez redangels
Czas edycji: 2014-02-09 o 10:30
Stary 2014-02-09, 10:33   #2650
cvbdsgfdkdssasw
Zadomowienie

3000 za przepisanie mieszkania?!?!?!? No to dla osoby bezrobotnej, to faktycznie problem...
Stary 2014-02-09, 10:34   #2651
redangels
BAN stały

wartość przedmiotu powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł-taksa notarialna
1 010 zł + 0,4% nadwyżki powyżej 60 000 zł
http://e-prawnik.pl/narzedzia/wskazn...otarialna.html
Pierwsza strona wyświetlona na google
1000 zł to sporo + nadwyżka do tego jeszcze i wyjdzie więcej.

Czas edycji: 2014-02-09 o 10:36
Stary 2014-02-09, 10:38   #2652
20160901857
Konto usunięte

Nie będę się wtrącać w temat wątku, bo nie chcę się tutaj wypowiadać, ale można się zwolnić od kosztów notarialnych i sądowych:
http://www.azm-notariat.pl/Opaty2/Zw...hinotarialnych

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2014-02-09 o 10:46
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 10:38   #2653
redangels
BAN stały

Wiem, że mama wtedy około 4 tyś brała pożyczki. 600 zł wpłacała do spółdzielni 400 zł hipoteka a resztę komornik chyba 2000 stał komornik. Nie wiem czy przy przepisywaniu mieszkania nie sporządza się od nowa hipoteki na nowego właściciela i płaci za wpis do hipoteki od nowa.
Stary 2014-02-09, 10:42   #2654
ona679
Raczkowanie

Cytat:
Wiem, że mama wtedy około 4 tyś brała pożyczki. 600 zł wpłacała do spółdzielni 400 zł hipoteka a resztę komornik chyba 2000 stał komornik. Nie wiem czy przy przepisywaniu mieszkania nie sporządza się od nowa hipoteki na nowego właściciela i płaci za wpis do hipoteki od nowa.
Nie chcę się wtrącać ale moi rodzice też kupili mieszkanie, i za notariusza zapłacili około 400 zł.
ona679 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 10:58   #2655
redangels
BAN stały

Jeszcze jest ten problem, że ojciec może nie chcieć przepisać mieszkania na mnie . Jak bym miała kasę to nie wiem czy tak chętnie by przepisał mieszkanie na mnie. On do normalnych ludzi nie należy. Może chcieć mi i mamie zrobić na złość. On ma satysfakcje z czyjegoś nieszczęścia. Ale przypuszczam, że udało by mi się go namówić, bo bał by się , że sam nie będzie miał gdzie mieszkać.

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Może to zależy od notariusza . Każdy pewnie ma inny cennik. Tutaj spółdzielnia narzuciła notariusza. Mieszkanie zakładowe było, spółdzielnia dostała je za darmo od zakładu. Skomplikowana sprawa.

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Cytat:
Napisane przez ona679 Pokaż wiadomość
Nie chcę się wtrącać ale moi rodzice też kupili mieszkanie, i za notariusza zapłacili około 400 zł.
400 zł też bym nie miała. Dla mnie to ogromna kwota. Ja tyle na życie nawet nie mam.

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Nie będę się wtrącać w temat wątku, bo nie chcę się tutaj wypowiadać, ale można się zwolnić od kosztów notarialnych i sądowych:
http://www.azm-notariat.pl/Opaty2/Zw...hinotarialnych
Ciekawe czy kiepską emeryturę mamy i kiepski dochód ojca uznali by za dochód nie wystarczający na dokonanie opłat notarialnych Ja nie mam dochodów, ale mama i ojciec jakiś malutki dochód tam mają i to ona z ojcem przepisywała by mieszkanie na mnie Pewnie są jakieś progi dochodowe.

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Na stronie , którą nouvelle podała cennik jest taki sam jak znalazłam na innej stronie.
Maksymalna stawka wynosi od wartości:
1) do 3.000 zł - 100 zł;
2) powyżej 3.000 zł do 10.000 zł - 100 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 3.000 zł;
3) powyżej 10.000 zł do 30.000 zł - 310 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 10.000 zł;
4) powyżej 30.000 zł do 60.000 zł - 710 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30.000 zł;
5) powyżej 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.010 zł + 0,4 % od nadwyżki powyżej 60.000 zł;
6) powyżej 1.000.000 zł do 2.000.000 zł - 4.770 zł + 0,2 % od nadwyżki powyżej 1.000.000 zł;
Ciekawe czemu ona679 twoi rodzice tak mało zapłacili . do 30 000 zł jest 310 zł + nadwyżka. Mieszkania są warte więcej niż 30 000 zł. Chyba, że notariusze mogą ustalać niższe stawki .

Czas edycji: 2014-02-09 o 10:54
Stary 2014-02-09, 11:03   #2656
20160901857
Konto usunięte

No przecież jest napisane, że to są stawki maksymalne.

Tak, jakbyś dobrze uzasadniła to na pewno sąd by przyznał zwolnienie. Poza tym nie musiałabyś płacić podatku od darowizny ani od CC.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2014-02-09 o 11:07
Stary 2014-02-09, 13:21   #2657
Farisss
Wtajemniczenie

Przepisanie mieszkania w lini prostej - matka-córka, to koszt niecałe 1000zł... przynajmniej u mnie (Rzeszów). Jak jest dalsza rodzina to wtedy pojawiają się większe kwoty (chyba max 25% - koleżanka z Wawy miała taką sytuację więc ta rodzina jej nie przepisywała mieszkania tylko zameldowała i zapisała w testamencie). Zawsze można zrobić umowę kupno-sprzedaży, sprzedaż za 1zł, i przypuszczam że notariusz/prawnik za takie coś też nie weźmie aż tak dużo.

Edytowane przez Farisss
Czas edycji: 2014-02-09 o 13:22
Farisss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 13:47   #2658
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Ale możesz chyba podjechać do tego miasta 30 km dalej co wysyłasz cv albo gdzieś indziej. Student nawet nie może załatwiać takich spraw.
Plus to co napisały dziewczyny wyżej - sama do końca nie wiesz jak to wygląda, ile będziesz musiała płacić, więc najlepiej przedstawić całą sytuację osobie, która się na tym zna i pójść za jej radami. Trwanie w takiej sytuacji jak teraz może Ci tylko przysporzyć kłopotów i jeszcze większych zmartwień.
Stary 2014-02-09, 13:54   #2659
redangels
BAN stały

dla mnie 1000 zł to ogrom, takiej kwoty to ja długo na oczy nie zobaczę . Nie mam oszczędności w postaci 1000 zł. Najbliższe studia prawnicze są w Rzeszowie. Dla mnie problemem byłaby nawet kwota 400 czy 200 zł . Nawet tyle ja czy mama nie miałybyśmy na przepisanie. Chyba, że mama opłat by nie zrobiła nie zapłaciła za coś np za gaz, czynsz albo nie jedlibyśmy wogóle, to wtedy 400 zł by się znalazło. Nam na życie brakuje , jedzenie, lekarstwa itd , więc 400 czy 300 zł do dla nas nieosiągalna kwota.

Czas edycji: 2014-02-09 o 13:56
Stary 2014-02-09, 14:23   #2660
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
dla mnie 1000 zł to ogrom, takiej kwoty to ja długo na oczy nie zobaczę . Nie mam oszczędności w postaci 1000 zł. Najbliższe studia prawnicze są w Rzeszowie. Dla mnie problemem byłaby nawet kwota 400 czy 200 zł . Nawet tyle ja czy mama nie miałybyśmy na przepisanie. Chyba, że mama opłat by nie zrobiła nie zapłaciła za coś np za gaz, czynsz albo nie jedlibyśmy wogóle, to wtedy 400 zł by się znalazło. Nam na życie brakuje , jedzenie, lekarstwa itd , więc 400 czy 300 zł do dla nas nieosiągalna kwota.
Przecież ci wkleiłam link o zwolnieniu z kosztów. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz z tego skorzystać.
Stary 2014-02-09, 14:37   #2661
Agrh
Rozeznanie

redangels przy MOPS powinnaś mieć prawnika bezpłatnie zapytaj w mops... a jak nie ma to forum prawnicze
Agrh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 14:46   #2662
redangels
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Przecież ci wkleiłam link o zwolnieniu z kosztów. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz z tego skorzystać.
bo to nie tylko ode mnie zależy tylko od ojca, mamy a ojca do normalnych nie należy. Nie tak dawno dopiero była awantura z jego udziałem. Jestem ciekawa co zrobi jak rodzina za niedługo zapuka do drzwi i zażąda by oddał im kasę. Już telefonicznie się upominają. Może jak im nie odda kasy, to zaprzestaną mu jej pożyczać i nauczy go to czegoś. Rodzice musieli by składać wnioski o umorzenie kosztów nie ja, bo to oni przepisywali by na mnie mieszkanie, a z ojcem nie da się tak łatwo wszystkiego załatwić.
Co do mops to mój organizuje kursy i staże po nich. Zapisałam się na jeden kurs u nich. Ale dopiero latem ma się zacząć. Zapisy są kilka miesięcy wcześniej. Fajnie by było się dostać na niego bo kurs w moim zawodzie a potem jeszcze fajniej by było po nim staż dostać.

Czas edycji: 2014-02-09 o 14:49
Stary 2014-02-09, 15:47   #2663
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agrh Pokaż wiadomość
redangels przy MOPS powinnaś mieć prawnika bezpłatnie zapytaj w mops... a jak nie ma to forum prawnicze

Dokładnie, nawet w małych miasteczkach udzielają porad bezpłatnie, właśnie chyba w MOPS.

Przykro mi to pisać, ale płacz i użalenie się nad sobą niczego nie zmienią (niestety) musisz coś zrobić, bo jak odpukać zostaniesz z długami ojca to już w ogóle będzie katastrofa.

Szukać prawnika - w MOPSIE, zadawać pytania na forum prawniczym, prosić rodzinę o pomoc.

Najlepiej odciąć się od rodziny, zacząć samodzielne życie - wiem, łatwo powiedzieć, ale w tej sytuacji innego wyjścia nie widzę. Brak pracy, długi, problemy w rodzinie, szukaj wyjścia z tej sytuacji, nie wymyslaj, że to, czy tamto, bo obudzisz się z ręką w nocniku i dopiero wtedy będziesz mieć powody do narzekania, teraz masz jeszcze jakiś wpływ na sytuację.

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2014-02-09 o 15:58
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 16:04   #2664
redangels
BAN stały

Rodzinę o pomoc już prosiłam. Była z tego powodu wielka awantura. Rodzina ojca na mnie i na mamę naskoczyła. Wg nich nie mamy prawa zabraniać ojcu. robić długów Za to, że zabraniam ojcu robić długi mało mnie wujek i jego głupi zięć nie pobili. Nie rozmawiam z nimi od tego momentu. Rodzina ojca identyczna. Wujek identyczny jak ojciec. Ma jeszcze więcej długów niż ojciec. Ojca długi przy długach wujka są małe. Wujek tak na oko to ma z 2 razy tyle długów. Jeszcze trafił na zięcia co go popiera w tych długach. Moja kuzynka się żeniła, bo wpadli. Inaczej pewnie do ślubu by nie doszło. Już ze 2 razy mężowi walizki za drzwi wystawiała, ale po jakimś czasie jej złość przechodziła i się godzili. Rodzina mamy się mieszać nie chce. Jedna ciotka od strony mamy powiedziała, że ojca już nie zmieni i najlepiej jakbyśmy z mamą nic nie robiły, siedziały cicho, nie odzywały się do ojca i nie mieszały w to rodzinę. Opieprzyła mamę za to, że innej ciotce swojej drugiej siostrze powiedziała o tym co się dzieje u nas. Jak to powiedziała po co mieszasz kogoś w wasze sprawy. Także na rodzinę nie mam co liczyć. Już nie raz się o tym przekonałam. Mi potrzeba pracy. Za tydz mam kolejną rozmowę. oby znowu nie zakończyła się niepowodzeniem.

Czas edycji: 2014-02-09 o 16:07
Stary 2014-02-09, 16:54   #2665
Chloe_7
Raczkowanie

Cytat:
Rodzinę o pomoc już prosiłam. Była z tego powodu wielka awantura. Rodzina ojca na mnie i na mamę naskoczyła. Wg nich nie mamy prawa zabraniać ojcu. robić długów Za to, że zabraniam ojcu robić długi mało mnie wujek i jego głupi zięć nie pobili. Nie rozmawiam z nimi od tego momentu. Rodzina ojca identyczna. Wujek identyczny jak ojciec. Ma jeszcze więcej długów niż ojciec. Ojca długi przy długach wujka są małe. Wujek tak na oko to ma z 2 razy tyle długów. Jeszcze trafił na zięcia co go popiera w tych długach. Moja kuzynka się żeniła, bo wpadli. Inaczej pewnie do ślubu by nie doszło. Już ze 2 razy mężowi walizki za drzwi wystawiała, ale po jakimś czasie jej złość przechodziła i się godzili. Rodzina mamy się mieszać nie chce. Jedna ciotka od strony mamy powiedziała, że ojca już nie zmieni i najlepiej jakbyśmy z mamą nic nie robiły, siedziały cicho, nie odzywały się do ojca i nie mieszały w to rodzinę. Opieprzyła mamę za to, że innej ciotce swojej drugiej siostrze powiedziała o tym co się dzieje u nas. Jak to powiedziała po co mieszasz kogoś w wasze sprawy. Także na rodzinę nie mam co liczyć. Już nie raz się o tym przekonałam. Mi potrzeba pracy. Za tydz mam kolejną rozmowę. oby znowu nie zakończyła się niepowodzeniem.

A byłaś w mopsie zapytać o pomoc czy też o darmową poradę prawną?
Stary 2014-02-09, 17:05   #2666
arya1
Przyczajenie

hej. jestem nowa na wątku. mam nadzieję, że mogę dołączyć. Ja obecnie też poszukuję pracy, mam niewielkie doświadczenie. na studiach dorabiałam sobie w punkcie ksero oraz chodziłam na darmowe praktyki. po studiach odbyłam staż, potem była umowa na czas zastępstwa i teraz obecnie poszukuję pracy.

---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Cytat:
redangels. poczytałam parę Twoich wypowiedzi i widzę, że tkwisz w błędnym kole. mała mieścina, zero szans na przeprowadzkę, a czas mija...co robiłaś w wakacje, w tak zwany sezon?czy nie ma u was wokół wsi, gdzie można zarobić przy zbiorze sezonowych warzyw i owoców. w przerwie między studiami co roku chodziłam zbierać ogórki, jak nie miałam pracy jeździłam na jabłka, czosnek itd. zarabiałam na tym 70 zł dniówkę. 30 takich dniówek daje 2100 zł a to już jakieś pieniążki na start w nowym mieście. trzeba próbować coś zmienić!
arya1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 17:42   #2667
Nyks
Raczkowanie

Cytat:
bo to nie tylko ode mnie zależy tylko od ojca, mamy a ojca do normalnych nie należy. Nie tak dawno dopiero była awantura z jego udziałem. Jestem ciekawa co zrobi jak rodzina za niedługo zapuka do drzwi i zażąda by oddał im kasę. Już telefonicznie się upominają. Może jak im nie odda kasy, to zaprzestaną mu jej pożyczać i nauczy go to czegoś. Rodzice musieli by składać wnioski o umorzenie kosztów nie ja, bo to oni przepisywali by na mnie mieszkanie, a z ojcem nie da się tak łatwo wszystkiego załatwić.
Co do mops to mój organizuje kursy i staże po nich. Zapisałam się na jeden kurs u nich. Ale dopiero latem ma się zacząć. Zapisy są kilka miesięcy wcześniej. Fajnie by było się dostać na niego bo kurs w moim zawodzie a potem jeszcze fajniej by było po nim staż dostać.
Jeśli nie będzie porad prawnych w MOPS-ie/MOPR-z w Twojej miejscowości, to poszukała bym jeszcze przy Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie bądź Ośrodku Interwencji Kryzysowej. W nich zazwyczaj można znaleźć darmowe porady prawników, psychologów, itp. I z pewnością nie ma co się wstydzić korzystania z takiej opcji.
Co do rodziny, to na Twoim miejscu ograniczyłabym kontakty do minimum i nie przejmowała się tekstami w stylu, że "własne brudy pierze się w domu". A część z nich jest chyba sama sobie winna, bo skoro wiedzieli, że Twój ojciec ma problem z oddawaniem kasy, to po kiego grzyba mu pożyczali?

Głupcy pilnują porządku, geniusze kontrolują chaos !!!

Nyks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 20:02   #2668
redangels
BAN stały

Cytat:
Napisane przez arya1 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

redangels. poczytałam parę Twoich wypowiedzi i widzę, że tkwisz w błędnym kole. mała mieścina, zero szans na przeprowadzkę, a czas mija...co robiłaś w wakacje, w tak zwany sezon?czy nie ma u was wokół wsi, gdzie można zarobić przy zbiorze sezonowych warzyw i owoców. w przerwie między studiami co roku chodziłam zbierać ogórki, jak nie miałam pracy jeździłam na jabłka, czosnek itd. zarabiałam na tym 70 zł dniówkę. 30 takich dniówek daje 2100 zł a to już jakieś pieniążki na start w nowym mieście. trzeba próbować coś zmienić!
U mnie nie ma żadnych wielkich plantacji. Każdy jak ma jakieś warzywa to na swój użytek a nie na sprzedaż dalej. Z jakich regionów jesteś ?

Czas edycji: 2014-02-09 o 20:13
Stary 2014-02-09, 20:39   #2669
Kdjdfn
Zakorzenienie

Wróciłam z weekendu od chłopaka i znowu kolejny tydzień i to samo, niedobrze mi na samą myśl. :/ Nikt do mnie w weekend oczywiście nie zadzwonił, wysłałam chyba jedno CV.
Kdjdfn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 20:49   #2670
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie nie ma żadnych wielkich plantacji. Każdy jak ma jakieś warzywa to na swój użytek a nie na sprzedaż dalej. Z jakich regionów jesteś ?

Wiem, że u Ciebie jest ciężko, ale żyć jakoś trzeba.

Gdyby wszyscy w tym kraju zwalali wszystko na miejsce zamieszkania to mało kto by pracował. Większość ludzi musi się niestety pogodzić z tym, że praca do nich nie przyjdzie...trzeba się przenosić z jednego miasta do drugiego, czasami wyjechać z Polski.

W sumie to znam bardzo niewiele osób, które znalazły pracę w swoich rodzinnych okolicach, większość po znajomościach, a tak to :

- dojazdy do innego miasta, nie rzadko pobudka o 5.00 rano, powrót o 20,
- przeprowadzka do innego miasta, wynajem pokoju rzadziej mieszkania, bo mało kogo stać na taki luksus,
- wyjazd do WB, Niemiec, Norwegii itd.

Wybacz, ale w tej materii nie jesteś sama większość ludzi ma problemy ze znalezieniem pracy albo z samą pracą, takie czasy.

Też bym chciała fajnie żyć, a jakoś średnio mi się to udaje.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości