|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części: | |||
| Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 |
|
0 | 0% |
| Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku |
|
0 | 0% |
| Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki |
|
14 | 37,84% |
| Na czworaka zaraz stanę i zachwycę moją mamę |
|
1 | 2,70% |
| Czy deserek, czy obiadek, oby nie był ze mnie niejadek |
|
0 | 0% |
| Wcinam obiad, deser, mleko, do pół roczku niedaleko |
|
11 | 29,73% |
| Skonczyły się już kolki, wszak wyrastam z mej gondolki |
|
2 | 5,41% |
| Żółwik, słonik, hipopotam, ja dzidziusia swego kocham |
|
4 | 10,81% |
| Normy obrotów, siadania i mowy nie moga wyjść mamusiom z głowy |
|
1 | 2,70% |
| Mamo w rękę weź łyżeczkę i sprawdź czy mój płacz, to przez ząbeczek |
|
0 | 0% |
| Powoli się rozkręcam, z brzuszka na plecy się już przekręcam |
|
4 | 10,81% |
| Głosujący: 37. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku,mamy IX-X'1
|
#4052 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku,mamy IX-X'1
Cytat:
![]() 776 na odchowalni, ale... 9854 na poczekalni i tym samym zostaję najbardziej spamującą ciężarną roku 2013 ![]() O rekordowej ilości postów już pisałam ![]() Łącznie ponad 10 tys. postów
|
|
|
#4053 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mój szkrab też nie lubił, ale kładłam go na chwilę sobie na brzuchu, patrzył na mnie i się śmiał. Teraz już coraz dłużej wytrzymuje na podłodze.
|
|
#4054 |
|
Zakorzenienie
|
Motyl a co i w jakiej książce piszą?
|
#4055 |
|
Zakorzenienie
|
Jakby ktoś się chciał sam podsumować
![]() Statystyki poczekalni Statystyki odchowalni
|
|
#4056 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#4057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4058 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#4059 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny orientujecie się może po mniej więcej jakim czasie dziecko spija to mleko początkowe,które jest chyba wodniste?Zastanwiam się,bo moja Mała ssie chwilę i zasypia,może w tym tkwi problem,że się nie najada,bo tylko pije to mleko początkowe?
|
#4060 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy jest na to jedna odpowiedź, ale możesz to łatwo sprawdzić przy ściąganiu. Ono jest takie bardziej przezroczyste, nie takie białe.
|
|
#4061 |
|
Zakorzenienie
|
aaa jakiegoś dołka miałam, ale pomału dochodzę do siebie.
w końcu za 10 tygodni lecimy do Polski, a za 5 miesięcy do Portugalii. Wyobrażacie sobie, że mama mnie uświadomiła, że w Portugalii będziemy obchodzić pierwszą rocznicę ślubu... ja nawet nie pomyślałam o tym. Młody dzisiaj miał kolejne podejście do marchewki i za huhu mu nie podchodzi, kaszkę rano z jabłuszkiem jadł tak, że na łyzeczkę się rzucał. Cóż TŻ przynosi z pracy warzywa i malutkie słoiczki i zrobię mu sama jedzonko. Idę spać serio.
|
#4062 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() klaski :o, to zapraszam Cię na kawę, tylko przybądź z sernikiem ![]() Cytat:
świetne zdjęcie Cytat:
![]() pisałam, że panikuję jeśli chodzi o basen, nurkowanie i niemowlę, ale... z czystej ciekawości zerknęłam do internetu i co się okazało, w mieście obok mnie są na basenie zajęcia dla niemowląt, jest nawet szatnia rodzinna i zaczęłam rozważać zapisanie się, bo przecież to, że ja się boję to nie znaczy, że małemu się nie spodoba. a może bardzo to polubi? choć póki co myśl o nurkowaniu odrzucam
|
|
|
#4063 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#4064 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Moje dzieci jeszcze nie śpią
Dawid to się znów drzemnął po południu więc nic dziwnego, teraz babcia go kąpie i pewnie usnie niedługo, ale Miłek za to szaleje. Po kąpieli wzięłam go do karmienia i zaczął się starszny ryk, po kilkunastu minutach udało mi sie go na rękach uspokoić i zasnął, ale po 10 minutach obudzil się i od nowa płacz. Posmarowałam dziąsła, ale nic to nie pomogło, w koncu dałam czopka przeciwbólowego i zabralam go na dół do rodziców. w towarzystwie zaraz się uspokoił, więc wróciłam z nim do pokoju, udalo mi sie go nakarmić, a za chwilę poszła wielka kupa Po tym humor sie poprawił, ale spac nie chce. Leży w łóżeczku i gada z konikiem. A od godziny 15 spał z 15 minut i uśpiłam go na siłę.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
i tak niestety często się zdarza i zdarzało więc tak to mozliwe ![]() Cytat:
myślę, że na przekecanie ma spokojnie czas do końca 6 miesiaca, tak nam mówiła fizjoterapeutka, a co do pełzania to chyba nie wszystkie dzieci to robią, mój starszy zaczął jak miał 5 miesięcy Zaczęłam pisać tego posta godzine temu, w międzyczasie Miłek jeszcze dwa razy okropnie się rozpłakał i uspokajałam go po kilkanaście minut, aDawid się wykąpał i zaczął szalec po łóżku. W końcu zgasiłam światło i kazałam się kłaść i już myslałam, że będzie spokój, a tu znów młody zaczął ryczeć Zawołałam mamę do Dawida a ja się z Miłkiem ewakuowałam do innego pokoju. W tym momencie starszy ledwo zasnął a młody śpi z 15 minut i już się kręci Nie nadrabiam dalej bo mnie chyba super noc czeka i muszę się kłaść. A mój mąż to się w życiu nie wypłaci za ten spokojny tydzień, który go czeka
|
||||
|
|
|
#4065 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje dziewczyny
![]() Amelka już dużo lepiej. Wczoraj była masakra. Po nocnych jazdach w wc mialam goraczke, dreszcze, Nogi jak z waty i totalna niemoc a tu jeszcze Maja nie potrafi zasnąć inaczej niż na moich rękach i musiałam ją lulać. Myślałam że zemdleje. Tż-owi raz się udało ale darła się w niebogłosy. Robię kolejne podejście do nauki samodzielnego zasypiania! Ciężko było cokolwiek w siebie wtłoczyć ale piłam. Laktacja chyba ok. Bałam się o zarażenie Mai, ale chyba udało się. Ciekawe czy to dzieki kp, czy szczepieniu. Cytat:
![]() Cytat:
każdy wychowuje po swojemu. Nie nasza brocha.
|
||
|
|
|
#4066 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
widzę, że masz młodsze dzieciątko od mojego Szymcia, kiedy zaczęłaś wprowadzać inne niż mleko jedzonko? i jak? tzn, co dziennie coś nowego, czy np. kilka dni jedno po troszku, potem dokładałaś coś innego? ![]() Cytat:
http://www.ceneo.pl/19727447 i on ma regulację siły ssania i przycisk on/off i tyle, ale działa albo na prąd albo na baterie czy akumulatory. buczy dość głośno (ale nie bardzo mam porównanie do innych), na chwilę obecną w 10 min ściągam nim 150 ml mleka. nie boli, bo powolutku zwiększać można siłę ssania- czego w ręcznym nie bardzo się da zrobić. ogólnie jestem bardzo zadowolona. no i cena nie jest kosmiczna wg mnie ![]() ---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- no wiesz, jeśli to uzależnienie od wizażu to porównując do innych nałogów spójrz na to tak: 1) człowiek nie staje się antyspołeczny (a wręcz przeciwnie), 2) problemów nie dusi się w sobie tylko je wywala w klawiaturę, więc się oczyszcza, 3) nie traci się świadomości (przynajmniej nie zawsze 4) nie ma się uszczerbku na zdrowiu fizycznym (nie licząc bolących od klawiatury palców i podkrążonych oczu )5) nie ryje się dziura w mózgu a wręcz nabywa się nowej wiedzy i informacji
|
|
|
#4067 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#4068 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Jeszcze trochę doczytałam, bo rano Was nie dogonię
![]() Cytat:
![]() no ale mimo wszystko poczułam się jak leniwa kupa ![]() taaa slyszałam, ale widzieć nie widziałam bo mi dzieci koncertowały na zmianę Cytat:
![]() Cytat:
![]() fantastycznie A co do ubierania na spacer w taką pogodę jak dziś, to ja zakładam Młodemu body z krótkim, pajac, cienką czapkę, kombinezon zimowy i przykrywam cienkim kocem. Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2014-02-09 o 23:07 |
|||
|
|
|
#4069 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() powoli nadrabiam, byłam u rodziców, miałam wrócić jutro albo we wtorek, ale kurcze mamie kazali dzisiaj iść na nockę do pracy a jutro 2 zmiana więc chciałam żeby się wyspała choć trochę.... co u mnie hmmm miałam rozmowę z tż, ogólnie że koniec, że wracam do rodziców, a teraz on zachowuje się jakby rozmowy nie było nie wiem o co kaman. Mówi, żyrandol by nam się przydał, a może wykładziną obijemy schody na klatce schodowej i będzie przytulniej co myślisz itd hmm jak coś to więcej w klubie się rozpiszę ale to już nie dziś bo pasuje się wyspać
|
|
#4070 |
|
Zakorzenienie
|
kasiunia strasznie współczuje. My wczoraj mieliśmy podobną jazdę, a ja jeszcze tą jelitówką osłabiona eh W końcu pogasiliśmy wszystko i w ciemności na siedząco bujałam ją do zaśnięcia przy dzwięku suszarki.
Moja jak się zaczyna denerwować to też tak pływa :/ |
|
|
|
#4071 |
|
Zakorzenienie
|
LejdiiE witałam Cię już? Pisałam Ci, żebyś mi pw wysłała na pierwszą stronę? Bo nie pamiętam
|
|
#4072 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() mój też
|
|
|
#4073 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
co do tych nóżek, to żadnych konkretych ćwiczeń. Po prostu mamy sie jak najwięcej nimi bawić, stukać rączkami o stópki, łapać je itp. Generalnie chodzi o to, żeby nóżki były w górze i dziecko zakumało, że je ma i może się nimi bawić Dodatkowo jak Szymek leży u mnie na kolanach (główka między kolanami), to mam jego pupe opierać wysoko na swoim brzuchu i wtedy te nóżki są w górze i on sobie nimi macha we wszystkie strony.Cytat:
hej no to chyba imprezka udana, co? Jak zaczął tak strasznie płakać nagle w ciągu dnia i nie dało rady go uspokoić, a moja mama stwierdziła, że Szymek dziaselka ma całe czerwone i tak jakby lekko rozpulchnione, to TŻ jechał po dentinox, ale zanim wrócił to mały już się uspokoił. Kolejne akcje były już tylko przy próbach usypiania, więc nawet nie pomyślałam o przeciwbolach, bo wyszłam z założenia, że to zmęczenie. Zobaczymy jak będzie dzisiaj i w razie co, to mu podam. Pierwsza pobudka po niecałych 3 godz snu mojego dziecka. Całe szczęście zjadł i zasnął, wprawdzie u mnie na rękach, ale obeszło się bez płaczu. Hm.. Tak piszecie o tym sadzaniu dzieci, a my dziennie spędzamy trochę czasu trzymając Szymonka na kolanach właśnie w pozycji siedzącej. Mamy takie ćwiczenie, żeby on w tej pozycji sam utrzymywał główkę w pionie i uczył się patrzec w dol. Mam nadzieję, że pomagając mu w tym tą pozycją nie zaszkodzimy mu na nic innego. Idę spać, bo niewiadomo kiedy mój chłopczyk teraz się obudzi. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||
|
|
|
#4074 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Spóźnione dziękuje ![]() Nie było prądu i rozbudzilo mnie piszczenie lodówki, jak juz go włączyli (alarm z zamrazalnika) grr. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4075 |
|
Zakorzenienie
|
logoasia, super fotka w basenie!
![]() dodinha, moja też nie lubiła długo na brzuchu leżeć a teraz bardzo lubi, choć tak po 5 czasem 10 min max musze ja dawac na plecki bo juz sie męczy i potrzebuje odpocząć kilka minut, a sama nie potrafi się przewrócić. To moje sposoby, który zdały u nas egzamin: 1) Spróbuj położyć małą na brzegu łóżka (najlepiej jak masz super twardy materac, a jak nie masz to podłóż karimatę bądź coś twardszego) i zabawiaj ją jak się da patrząc na nią z podłogi. Ja np śpiewałam piosenki i pstrykałam w palce i ona to uwielbia i się brechta jak szalona. I robię te wygibasy tylko jak jest na brzuszku. 2) Spróbuj ją kłaść nie tylko na podłodze (najlepsza bo twarda więc dziecku najłatwiej) ale na innych powierzchniach - przewijak, stół etc żeby miało różne punkty widzenia. 3) Na kolanach w poprzek - to już chyba dziewczyny proponowały 4) Samolocik 5) Na golaska ![]() 6) Na golaska na Twojej gołej klacie - skin to skin. Moja bardzo lubi ![]() 7) Na ugiętych nogach: kładziesz się na plecach i przyciągasz do siebie nogi ugiete w kolanach. Kładziesz ją na swoicj nogach (na tej części między kolanem a kostką). Asekurujesz rękami żeby nie spadła i bujasz i robisz samolociki. Pola uwielbia i chichra się jak szalona ![]() Na tym filiku jest pokazana ta pozycja (na końcu): http://www.babycenter.com/2_tummy-ti...it_10382139.bc 8) Stawiam przed nią na podłodze w jakieś odległości książke papierową z różnokolorowymi obrazkami i opowiadam co tam widać. To tyle Kombinuj. Może któryś sposób spodoba się Twojej córeczce
|
|
|
|
#4076 |
|
czyli Endżi
|
Natala, super ten link do filmiku o siadaniu! Nie mogłam sobie wyobrazić jak pisałyście, że prawidłowo maluch powinien siadać z pozycji do raczkowania.
Kiedyś jak byliśmy u znajomych z maluchem, to tż poprosił żeby pokazali nam jak mały raczkuje. Oni powiedzieli, że on nie raczkuje, bo nie potrafi i od razu zacznie chodzić To chyba jakaś dziwna teoria, co? Może też wynika z tego, że mało go dawali na brzuszek?Julek też na początku nie znosił kładzenia na brzuszek, ale go przekonaliśmy ![]() Ktoś jeszcze robi ekspedycję do Lidla ?
|
#4077 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, a jaką prawdę?
|
#4078 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#4079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4080 |
|
Zakorzenienie
|
hejho
jest niezle.bo Maciej spal do 5 45 i w sumie to chyba obudzil go budzik tz bo oczywiscie od 5 30dzwonily juz 3drzemki ja jestem wykonczona przez bol brzucha ide dzis z mlodym do pediatry wiec trzymajcie kciuki bo ostatni raz bylam zaraz w nowym roku bedziemy sie wazyc i troche klamac zeby przesunac szczepienie Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:45.

to już ponad 6 tys. postów w tematyce dzieciowej lub trochę mniej dzieciowej... crazy mummy

[/RIGHT]

to bym dojeżdżała
klaski :
pcha bardzo rączki do buzi i się biedny podrapał w dziąsełko i leciała mu krew