Minimalizm praktykujemy, w bałaganie nie toniemy! - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-24, 13:16   #2131
seraphinesmind
Przyczajenie

Dot.: Minimalizm praktykujemy, w bałaganie nie toniemy!

U nas futrzak sztuk 1 ale sierści za 3.
Pomiescimy się oczywiście, dla mnie to wyzwanie. A swoją drogą byliśmy w UK niedawno na kilka miesięcy i mieliśmy tam oczywiście najbardziej potrzebne rzeczy. I było super. Minimalizm jak się patrzy i o porządek łatwiej też było. I to mnie głównie zainspirowalo
seraphinesmind jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 13:40   #2132
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
Niby można, ale ja wolę przez intetnet. Dużo więcej czasu żeby się zastanowić i nie kupować kompulsywnie. Z moich zakupów z bershki po przymierzeniu zostało ubrań za 40 zl, 3 szt. Żyć nie umierać; -)
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ale jak ty to logistycznie załatwiasz? Wchodzisz na stronę Bershki, zamawiasz powiedzmy 10 ubrań z odbiorem w sklepie, potem je odbierasz, mierzysz w domu i niepotrzebne zwracasz do sklepu?
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-26, 20:36   #2133
201608160903
Konto usunięte

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;44778657]Ale jak ty to logistycznie załatwiasz? Wchodzisz na stronę Bershki, zamawiasz powiedzmy 10 ubrań z odbiorem w sklepie, potem je odbierasz, mierzysz w domu i niepotrzebne zwracasz do sklepu? [/QUOTE]

i tak jestem w centrum handlowym gdzie te wszystkie sklepy są tak 2 razy w tygodniu robiąc zakupy na spożywce więc nie nadkładam drogi. ponad to zamówienia online są obsługiwane poza kolejką, więc jak dla mnie dodatkowy plus.

Boże, mieliśmy gościa w weekend i wszystko było posprzątane... a tu dziś gość odjechał a bałagan został. ratunku
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-04, 13:12   #2134
Opulka
Raczkowanie

Czytacie blogi prowadzone przez minimalistów? Jeśli tak- jakie polecacie? Znam blog Oresta Tabaki, prostyblog Ajki i wystarczy-mniej (ten ostatni zupełnie nie w mojej tematyce, więc tam raczej nie zaglądam, dużo o rodzinie, nauczaniu domowym itp.). Macie może jakieś jeszcze godne polecenia miejsca w sieci?
Opulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-05, 10:35   #2135
201604280909
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Opulka Pokaż wiadomość
Czytacie blogi prowadzone przez minimalistów? Jeśli tak- jakie polecacie? Znam blog Oresta Tabaki, prostyblog Ajki i wystarczy-mniej (ten ostatni zupełnie nie w mojej tematyce, więc tam raczej nie zaglądam, dużo o rodzinie, nauczaniu domowym itp.). Macie może jakieś jeszcze godne polecenia miejsca w sieci?
Lubie ten i ten
201604280909 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-10, 08:40   #2136
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Baby_Spice Pokaż wiadomość
Lubie ten i ten
Czytam właśnie polecaną sztukę prostoty i chociaż zgadzam się z ogólnymi postulatami to uważam, że sama książka jest masakrycznie zła... jeśli jesteś zamozną panią domu to powiedzmy, ale wielu rad nie da się zastosować w naszym klimacie, gdzie trzeba mieć ubranie na różną pogodę. Jeszcze te teksty o wieczorowych sukienkach i jedwabiach - serio? Pić wino i patrzeć się wieczorami na księżyc, jak radzi autorka? Doczytam do końca, ale zdecydowanie nie polecam.

Edytowane przez 201608160903
Czas edycji: 2014-02-10 o 08:44
Stary 2014-02-10, 14:06   #2137
Konto usunięte

Cytat:
Czytam właśnie polecaną sztukę prostoty i chociaż zgadzam się z ogólnymi postulatami to uważam, że sama książka jest masakrycznie zła... jeśli jesteś zamozną panią domu to powiedzmy, ale wielu rad nie da się zastosować w naszym klimacie, gdzie trzeba mieć ubranie na różną pogodę. Jeszcze te teksty o wieczorowych sukienkach i jedwabiach - serio? Pić wino i patrzeć się wieczorami na księżyc, jak radzi autorka? Doczytam do końca, ale zdecydowanie nie polecam.
Było tam coś jeszcze o czesaniu się w elegancki kok. Też nigdy nie mogłam pojąć dlaczego wszyscy uważają, że to dobra książka, bo według mnie jest beznadziejna. Już nawet zaczęłam podejrzewać, że pomyliłam tytuł i przeczytałam inną książkę.
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-10, 15:05   #2138
Charlotta11
Zadomowienie

Ja byłam tą książką zachwycona. To było moje pierwsze zetknięcie z minimalizmem. Pomyślałam sobie "Eureka! To jest to!" Dla mnie to jak rewolucja na skalę światową Przede wszystkim w sferze myślenia, postrzegania. Wyrosłam w otoczeniu, w którym głównym celem jest miec, kupowac, gromadzic. Tylko, że wcale nie byłam i nie jestem z tym szczęśliwa. Tylko wcześniej do głowy mi nie przyszło dlaczego.
Loreau promuje taki luksusowy minimalizm, mnie to odpowiada jako że jestem estetką. I też zauważyłam, że gust mi się zmienia z wiekiem w stronę eleganckiej prostoty.
Ale ja też nie traktowałam rad autorki zbyt dosłownie raczej jako inspirację do własnych poszukiwań.
W ogóle czytanie na temat minimalizmu mnie kręci, sprawia mi przyjemnośc. I zastanawiam się czy są jakies lepsze książki na temat niż to co napisała p. Loreau. Jak wiecie to dajcie znac.
Stary 2014-02-10, 15:32   #2139
seraphinesmind
Przyczajenie

Są też "Lekcje Madame Chic". Nie jest to książka stricte o minimaliźmie ale o prostocie w każdej dziedzinie.
seraphinesmind jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-11, 10:40   #2140
201604280909
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Charlotta11 Pokaż wiadomość
Ja byłam tą książką zachwycona. To było moje pierwsze zetknięcie z minimalizmem. Pomyślałam sobie "Eureka! To jest to!" Dla mnie to jak rewolucja na skalę światową Przede wszystkim w sferze myślenia, postrzegania. Wyrosłam w otoczeniu, w którym głównym celem jest miec, kupowac, gromadzic. Tylko, że wcale nie byłam i nie jestem z tym szczęśliwa. Tylko wcześniej do głowy mi nie przyszło dlaczego.
Loreau promuje taki luksusowy minimalizm, mnie to odpowiada jako że jestem estetką. I też zauważyłam, że gust mi się zmienia z wiekiem w stronę eleganckiej prostoty.
Ale ja też nie traktowałam rad autorki zbyt dosłownie raczej jako inspirację do własnych poszukiwań.
W ogóle czytanie na temat minimalizmu mnie kręci, sprawia mi przyjemnośc. I zastanawiam się czy są jakies lepsze książki na temat niż to co napisała p. Loreau. Jak wiecie to dajcie znac.

Też chwale sobie tą książkę, nie biorę do siebie słów autorki np.by w domu siedzieć w atłasie, raczej traktuje jako wskazówkę,żeby zwrócić uwagę na wygląd stroju w domu albo wiadomo,że nie kupie fotela z XIX tylko wybiore to na co mnie stać czyli możliwie najbardziej gustowny, piękny fotel który będzie pasował do reszty. Książka pokazuje,że przedmioty również są ważne.Warto mieć mniej, takie jakie najbardziej nam się podobają i są użyteczne.
Stary 2014-02-12, 02:43   #2141
Sniezna Dama
Raczkowanie

Ja najbardziej lubie sztuke prostoty i sztuke umiaru . przeslaniem w tych ksiazkach nie jest to zeby nasladowac jej zycie ale to zeby czerpac z zycia. Czasem trzeba kilka razy podejsc do ksiazki by zrozumiec sens.. Moze jest mi latwiej bo mieszkam w Paryzu i tu sie calkiem inaczej zyje niz w polsce, tu ludzie wieczorami delektuja sie alkoholem...a tym bardziej winem , jest mnostwo sklepow z antykami i bardziej oplaca sie kupic antyczne piekne krzeslo niz cos w sklepie...jak widzialam przeceny w tychze sklepach to sie za glowe zlapalam ,a jakie piekne drewno....! A ostatnio na ulicy znalazlam piekna wielka antyczna stojaca lampe ... cudenka nawet na ulicy mozna znalezc Tak wiec autorka pisze ze swojego punktu widzenia .. z wlasnego francuskiego zycia Mieszkalam przez jakis czas w pieknym mieszkaniu na 7 pietrze... widok na pieknie oswietlone miasto... uwielbialam zapalic sobie papierosa i podziwiac widok i gwiazdy...
Ps; Francuzki uwielbiaja koki
Sniezna Dama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-12, 10:58   #2142
201608160903
Konto usunięte

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;45076891]Było tam coś jeszcze o czesaniu się w elegancki kok. Też nigdy nie mogłam pojąć dlaczego wszyscy uważają, że to dobra książka, bo według mnie jest beznadziejna. Już nawet zaczęłam podejrzewać, że pomyliłam tytuł i przeczytałam inną książkę. [/QUOTE]
cieszę się, że nie tylko ja tak ją odebrałam, bo miałam chwilę zwątpienia że słaba ze mnie minimalistka skoro uważam tą książkę za takie badziewie

Cytat:
no wiesz, tak jak mówię - ja się zgadzam z każdym jej założeniem. tylko egzekucja jest durna i egzaltowana. padłam na poradach o modzie i koku, ale też przy pielęgnacji i oczyszczaniu umysłu

Cytat:
Napisane przez seraphinesmind Pokaż wiadomość
Są też "Lekcje Madame Chic". Nie jest to książka stricte o minimaliźmie ale o prostocie w każdej dziedzinie.
kupię sobie koniecznie - rozumiem, że jest mniej napuszona?

Cytat:
Ja najbardziej lubie sztuke prostoty i sztuke umiaru . przeslaniem w tych ksiazkach nie jest to zeby nasladowac jej zycie ale to zeby czerpac z zycia. Czasem trzeba kilka razy podejsc do ksiazki by zrozumiec sens.. Moze jest mi latwiej bo mieszkam w Paryzu i tu sie calkiem inaczej zyje niz w polsce, tu ludzie wieczorami delektuja sie alkoholem...a tym bardziej winem , jest mnostwo sklepow z antykami i bardziej oplaca sie kupic antyczne piekne krzeslo niz cos w sklepie...jak widzialam przeceny w tychze sklepach to sie za glowe zlapalam ,a jakie piekne drewno....! A ostatnio na ulicy znalazlam piekna wielka antyczna stojaca lampe ... cudenka nawet na ulicy mozna znalezc Tak wiec autorka pisze ze swojego punktu widzenia .. z wlasnego francuskiego zycia Mieszkalam przez jakis czas w pieknym mieszkaniu na 7 pietrze... widok na pieknie oswietlone miasto... uwielbialam zapalic sobie papierosa i podziwiac widok i gwiazdy...
Ps; Francuzki uwielbiaja koki
hmm, to najwyraźniej jestem typowym polaczkiem, bo francuzki mnie nie inspirują...ale co ja tam mogę wiedzieć

Ps zaczęłam też czytać 52 zmiany i nie ma porównania - Leo jest świetnym, nienarzucającym się autorem
Stary 2014-02-12, 12:26   #2143
Charlotta11
Zadomowienie

Sniezna Damo, mogłabys napisac cos więcej o francuskim stylu życia? Nawet nie wiem o co pytac konkretnie, ale może mnie coś zainspiruje.

Jak tak obserwuję ludzi u nas mam wrażenie, że panuje moda na bylejakośc i gromadzenie. I mało kto zwraca uwagę na estetykę np. ubrań, wnętrz...
Moi rodzice mieli kiedyś naprawdę pięknie urządzony dom. Teraz tak sobie to przypomniałam bo oczywiście jako dziecko nie zwracałam na to uwagi. Teraz ten dom to ruina. Naznosili jakichś tandetnych mebli, poprzestawiali stare, wszędzie się walają jakies rzeczy,papiery,zabawki. Moja mama miała kiedyś fazę na lumpeksy, kiedyś chyba były tańsze niż teraz. I wiecie jeszcze jaka była moda w latach 80-tych i 90-tych. Góry przedmiotów. Ja boję się tam wchodzic z obawy, że to wszystko runie. Tak naprawdę nie do opisania. Mój wniosek jest taki, że minimalizm to stan umysłu. Możesz miec pieniądze, możliwości, dostęp do wielu rzeczy a życ jak biedak.

A "Lekcje Madamme Chic" właśnie czytam. Autorka ma naprawdę lekkie pióro, przyjemna lektura. Tylko dla mnie może trochę zbyt naiwna i amerykańska. No ale ogólny zamysł bardzo mi się podoba.

Ja nie mam nic przeciwko kokom, podobają mi się. Ale sama nie umiem zrobic. A u nas takim kokiem mógłby byc taki warkocz na przykład.
Stary 2014-02-12, 13:43   #2144
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Sniezna Damo, mogłabys napisac cos więcej o francuskim stylu życia? Nawet nie wiem o co pytac konkretnie, ale może mnie coś zainspiruje.

Jak tak obserwuję ludzi u nas mam wrażenie, że panuje moda na bylejakośc i gromadzenie. I mało kto zwraca uwagę na estetykę np. ubrań, wnętrz...
Moi rodzice mieli kiedyś naprawdę pięknie urządzony dom. Teraz tak sobie to przypomniałam bo oczywiście jako dziecko nie zwracałam na to uwagi. Teraz ten dom to ruina. Naznosili jakichś tandetnych mebli, poprzestawiali stare, wszędzie się walają jakies rzeczy,papiery,zabawki. Moja mama miała kiedyś fazę na lumpeksy, kiedyś chyba były tańsze niż teraz. I wiecie jeszcze jaka była moda w latach 80-tych i 90-tych. Góry przedmiotów. Ja boję się tam wchodzic z obawy, że to wszystko runie. Tak naprawdę nie do opisania. Mój wniosek jest taki, że minimalizm to stan umysłu. Możesz miec pieniądze, możliwości, dostęp do wielu rzeczy a życ jak biedak.

A "Lekcje Madamme Chic" właśnie czytam. Autorka ma naprawdę lekkie pióro, przyjemna lektura. Tylko dla mnie może trochę zbyt naiwna i amerykańska. No ale ogólny zamysł bardzo mi się podoba.

Ja nie mam nic przeciwko kokom, podobają mi się. Ale sama nie umiem zrobic. A u nas takim kokiem mógłby byc taki warkocz na przykład.
albo jak LUKSUSOWY biedak

moi rodzice i teściowie i większość osób w ich wieku ma brzydkie, zagracone mieszkania z meblościankami. ale im się podobają. a moje minimalistyczne scandi propozycje uważają za brzydkie podobnie jak teściowa komentuje fakt, że chcemy mieć garderobę - że niby to głupi wymysł
Stary 2014-02-12, 14:53   #2145
Konto usunięte

Cytat:

moi rodzice i teściowie i większość osób w ich wieku ma brzydkie, zagracone mieszkania z meblościankami. ale im się podobają. a moje minimalistyczne scandi propozycje uważają za brzydkie podobnie jak teściowa komentuje fakt, że chcemy mieć garderobę - że niby to głupi wymysł
Ja rozumiem, że nasi rodzice mogą mieć inny gust niż my, OK. Ale nie pojmuję tego, że młoda para na przykład ma ze sobą zamieszkać, a w ogóle nie przejmują się jak ich mieszkanie będzie wyglądało. Nic ze sobą nie współgra, nie ma jakiegoś zamierzenia we wszystkim, meble do siebie nie pasują, wszystko jest tandetne. I nawet nie chodzi o to, że nie mają pieniędzy, po prostu to olewają. To mnie dziwi naprawdę.
Stary 2014-02-13, 00:24   #2146
Opulka
Raczkowanie

Ja nie rozumiem, co wy macie do meblościanek drogie koleżanki
Sama jestem "szczęśliwą" posiadaczką, te meble są niezniszczalne, tylko nie wiadomo, czy to ich wada czy zaleta jest
Da się zrobić tak, żeby meblościanka nie raziła. Albo ja się tak przyzwyczaiłam, że jej już nie widzę (za to wielkie, wściekle różowe boa z panieńskiego które wisi na szafie jest widoczne jak najbardziej ).
Stary 2014-02-13, 08:59   #2147
201608160903
Konto usunięte

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;45114663]Ja rozumiem, że nasi rodzice mogą mieć inny gust niż my, OK. Ale nie pojmuję tego, że młoda para na przykład ma ze sobą zamieszkać, a w ogóle nie przejmują się jak ich mieszkanie będzie wyglądało. Nic ze sobą nie współgra, nie ma jakiegoś zamierzenia we wszystkim, meble do siebie nie pasują, wszystko jest tandetne. I nawet nie chodzi o to, że nie mają pieniędzy, po prostu to olewają. To mnie dziwi naprawdę. [/QUOTE]

Większość moich znajomych niewiele obchodzi jak wygląda ich życie, a co dopiero mieszkanie... Niby nie powinnam się wypowiadać, bo mieszkam w warszawie, gdzie z marszu żyje się szybko i byle jak i pracuję w branży, w której trzeba analizować trendy i ogrom danych... ale staram się, jak mogę, nie dać konsumpcjonizmowi, chociaż w sumie od tego, że ludzie dużo kupują zależy moja praca. Ale to jest ich problem

Cytat:
Napisane przez Opulka Pokaż wiadomość
Ja nie rozumiem, co wy macie do meblościanek drogie koleżanki
Sama jestem "szczęśliwą" posiadaczką, te meble są niezniszczalne, tylko nie wiadomo, czy to ich wada czy zaleta jest
Da się zrobić tak, żeby meblościanka nie raziła. Albo ja się tak przyzwyczaiłam, że jej już nie widzę (za to wielkie, wściekle różowe boa z panieńskiego które wisi na szafie jest widoczne jak najbardziej ).
Meblościanka nigdy nie będzie ładna! Sorry Batory, to jak męskie skarpety do sandałów A boa zawsze możesz wywalić :gdyby ktoś mi coś takiego zrobił - kupił jakąś tandetę na panieński chyba bym go wyśmiała i w sumie zrobiłam to, bo świadkowa miała jakieś głupie pomysły ale cóż, ja nie znoszę tandety i nawet ślub nie sprawił, że zmieniłam zdanie
Stary 2014-02-13, 12:16   #2148
Charlotta11
Zadomowienie

My żyjemy we względnym dobrobycie w porównaniu do naszych rodziców czy dziadków. I możemy sobie pozwolic na zastanawianie się czy to jest ładne czy nie, czy pasuje do tego czy tamtego ... Oni po prostu brali to co było i cieszyli się, że w ogóle jest.
Zobaczcie ile jest teraz magazynów wnętrzarskich, programów w Tv itp. Kiedyś nie było, to skąd ci ludzie mieli czerpac wzorce czy inspiracje?
Poza tym, nie każdy ma poczucie estetyki, nie dla każdego wygląd otoczenia jest ważny. Niektórzy mieszkają w bałaganie np. i im to w ogóle nie przeszkadza.

Edytowane przez Charlotta11
Czas edycji: 2014-02-13 o 12:17
Charlotta11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-13, 14:25   #2149
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
My żyjemy we względnym dobrobycie w porównaniu do naszych rodziców czy dziadków. I możemy sobie pozwolic na zastanawianie się czy to jest ładne czy nie, czy pasuje do tego czy tamtego ... Oni po prostu brali to co było i cieszyli się, że w ogóle jest.
Zobaczcie ile jest teraz magazynów wnętrzarskich, programów w Tv itp. Kiedyś nie było, to skąd ci ludzie mieli czerpac wzorce czy inspiracje?
Poza tym, nie każdy ma poczucie estetyki, nie dla każdego wygląd otoczenia jest ważny. Niektórzy mieszkają w bałaganie np. i im to w ogóle nie przeszkadza.

ja przy ogarnianiu mieszkania będe zatrudniała architekta wnętrz, a dla pokolenia moich rodziców to nie do pomyślenia, bo co to za filozofia wybrać sobie meble (zwłaszcza, jak się ma 30min do najbliższej Ikei) i urządzić tew 45m... tyle, że chodzi o to, ile cudów można wyczarować z małej przestrzeni - jak TŻ pracował jako inżynier na budowie, mówił, że to jedno czy 2 mieszkania gdzie doradzał architekt były super, z pomysłem i sprytnie wykorzystany każdy metr powierzchni. ja planuję mieć otwartą kuchnię, co na przykład dla mojej teściowej jest nie do pomyślenia
Stary 2014-02-13, 20:15   #2150
Opulka
Raczkowanie

Cytat:
Meblościanka nigdy nie będzie ładna! Sorry Batory, to jak męskie skarpety do sandałów A boa zawsze możesz wywalić :gdyby ktoś mi coś takiego zrobił - kupił jakąś tandetę na panieński chyba bym go wyśmiała i w sumie zrobiłam to, bo świadkowa miała jakieś głupie pomysły ale cóż, ja nie znoszę tandety i nawet ślub nie sprawił, że zmieniłam zdanie
Ładna nie. Akceptowalna- tak. Boa nie wyrzucę nigdy przenigdy, za dobrze mi się kojarzy, mimo, że jest kiczaste.
Stary 2014-03-17, 15:40   #2151
scarlett26
Zakorzenienie

Co u Was kobitki? Za niecałe 4 tygodnie wracam do pracy, postawiłam sobie za cel posprzątać i powywalać co się da i opracować jakiś plan co do rzeczy, których chwilowo się nie da

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 11:43   #2152
201604280909
Konto usunięte

Powoli trzeba sie sprężać z porządkami wiosennymi, chce kupic szafkę do zabudowy pralki,szafka ta ma szer 64cm a wnęka w której stoi pralka również ma 64cm i tak myśle czy dam radę wcisnąć tą szafkę.
Bardzo mi na tym zależy bo póki co to wszystkie akcesoria łazienkowe znajdują się w kartonie lub na półeczce dzięki podwieszanym wc. Gdyby była ta szafeczka to wszystko byłoby pięknie pochowane, wyglądałoby schludnie.
Jak myślicie wejdzie na styk czy nie do końca ?
Stary 2014-03-18, 12:24   #2153
201608160903
Konto usunięte

nasz wątek też jest minimalistyczny - jeden post na tydzień lub dwa...
Stary 2014-03-18, 12:31   #2154
Soph
Zakorzenienie

U mnie na razie przestój i trochę bardziej gromadzenie niż minimalizowanie, mam nadzieję, że za niedługo będę mogła się odgruzować

Kontakt - zamówienia:
sophmineralnie@gmail.com
Arkusz rozliczeń: klik

Soph jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 16:11   #2155
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
Powoli trzeba sie sprężać z porządkami wiosennymi, chce kupic szafkę do zabudowy pralki,szafka ta ma szer 64cm a wnęka w której stoi pralka również ma 64cm i tak myśle czy dam radę wcisnąć tą szafkę.
Bardzo mi na tym zależy bo póki co to wszystkie akcesoria łazienkowe znajdują się w kartonie lub na półeczce dzięki podwieszanym wc. Gdyby była ta szafeczka to wszystko byłoby pięknie pochowane, wyglądałoby schludnie.
To zależy czy 64cm to szerokość od ściany do ściany szafki z zewnątrz czy jest pod uwagę brane tylko wnętrze.

Cytat:
Taa .

U mnie też raczej zakupy - w perspektywie najbliższych 5 miesięcy mam 3 wesela, więc skupiam się na sukienkach i butach.
Fajnie jeszcze jakby zadziałało to w drugą stronę i to, co mi zbywa samo wystawiło się na alle.
Ale ogólnie źle nie jest - na pewno minimalizm w kwestiach kosmetycznych utrzymuje się cały czas.

Edytowane przez Cindy28
Czas edycji: 2014-03-18 o 16:14
Cindy28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 20:48   #2156
Elfia4
DOMator

Cytat:
Dokładnie

U mnie ciągła walka z bałaganem i nadmiarem rzeczy. Myślami jestem już w ogrodzie i więcej czasu zajmuje mi planowanie tego, co gdzie posadzić, posiać i co kupić, niż walka z tym, co w domu.
Na szczęście ostatnio kupuję niewiele ubrań, mam zapasy kosmetyków i udaje mi się nie wydawać pieniędzy na nadmiar tych rzeczy.
Minimalistycznie muszę nabyć jedną rzecz - rower
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 21:17   #2157
favianna
Zakorzenienie

Czesc Dziewczyny
Przeczytalam juz caly watek, kiedys sie nawet odezwalam, ale to bylo dawno temu. Moze teraz uda mi sie z Wami zostac dluzej :P
Ja od jakiegos misiaca intensywnie minimalizuje moje rzeczy, ale niestety tydzien temu bylam na szybkiej i niezapowiedzianej wizycie u moich rodzicow, ktorzy mieszkaja bardzo daleko ode mnie i niestety skusilam sie przy okazji na 2 paletki cieni i teraz zaluje bardzo ;/
Macie jakies sposoby na niekosmetyczne wykorzystanie kosmetykow? (nie chodzi o cienie ) niby nie mam ich duzo, ale jednak wciaz bym minimalizowala ich ilosc ;P
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-23, 18:38   #2158
izusek
Rozeznanie

Chciałabym do Was dołączyć Ponad wszystko cenię sobie minimalizm i porządek. Uwielbiam segregować i porządkować rzeczy, nienawidzę gromadzić. Pozbywanie się niepotrzebnych rzeczy typu gazety, papiery, ubrania itp. sprawia mi wręcz przyjemność Lubię mieć mało, ale to co naprawdę potrzebne, dobrej jakości, ładne i eleganckie. Do tego nie cierpię kurzu (a nade wszystko rzeczy, na których się on osadza) i uwielbiam porządek. Tak więc jestem snobką i pedantką
Mam to szczęście, że moi rodzice mają świetny gust i żadnego zamiłowania do zbieractwa Mój dom rodzinny jest zawsze uporządkowany i poukładany, każda rzecz ma swoje miejsce. Teraz jestem na etapie remontu i urządzania własnego mieszkania i chciałabym, żeby ono też takie było. Zastanawiam się nad skorzystaniem z porad architekta wnętrz, tylko nie wiem, czy mnie na to stać (wiadomo, jak to przy remoncie - zawsze brakuje środków). Czy któraż z Was ma z tym jakieś doświadczenia?

Co do wspomnianego w poprzednim poście dziewiętnastowiecznego fotela - pasją i sposobem na życie mojego taty są antyki, dlatego dom rodziców jest urządzony głównie takimi meblami. Uwierzcie mi, że taki fotel (czy inny mebel) można kupić w cenie tego z Ikei, a będzie nieporównywalnie szlachetniejszy i bardziej wartościowy. Będzie miał jeszcze jedną, największą zaletę: nigdy nie straci na wartości. Po 15 latach mebel z Ikei będzie się nadawał na śmietnik lub do oddania za darmo, podczas gdy antyk będzie wciąż stylowy, piękny i warty co najmniej tyle co w chwili zakupu

Cytat:
Po Twojej opinii postanowiłam zamówić tę książkę, właśnie wyszukałam na allegro Mam dokładnie tak samo, z wiekiem zaczynam cenić proste, dobrej jakości rzeczy. Lubię mieć mało ale dobre, ładne i z klasą. Na przykład buty i torebki kupuję tylko z naturalnej skóry, o fasonach, które na prawdę mi się podobają. Kupuję je tylko na przecenach, dzięki czemu za żadną z tych części garderoby nie zapłaciłam więcej niż 200 zł. Podobnie z pozostałymi ubraniami, przed zakupem sprawdzam skład materiału, kraj produkcji, jakość szycia. I najważniejsze - kupuję tylko to, co mi się na prawdę podoba i jestem do tego całkowicie przekonana, a nie dlatego, ze jest promocja, przecena i wyprzedaż stulecia.

Cytat:
Też to zauważyłam. Wiele osób zadowala się bylejakimi rzeczami bo tak na prawdę nie zwraca uwagi na tę ich bylejakośc. Kiedy oglądam domy różnych ludzi, czy to w telewizji czy odwiedzając kogoś, to często włosy mi się jeżą Ludzie uwielbiają zbierać rzeczy, upychają je po kątach, po szafkach i szafeczkach, półkach i półeczkach, a na wszystkim tym gromadzi się warstwa kurzu. Nie rozumiem kompletnie takiego składowania rzeczy i hodowania na nich roztoczy. Do tego pstre kolory na ścianach, wzorzyste tapety (żeby było modnie i atrakcyjnie) i kiepskiej jakości meble.

Cytat:
Ja bym nie ryzykowała. Może lepiej byłoby zrobić szafkę na wymiar? Nie musi to być od razu firma typu Komandor, która weźmie sporo kasy, można znaleźć jakiegoś stolarza pod hasłem "meble na wymiar", obejrzeć jakieś jego prace i zdecydować czy warto. Nie będziesz ograniczona wymiarami "gotowca" i na pewno uda się lepiej wykorzystać przestrzeń

Edytowane przez izusek
Czas edycji: 2014-03-23 o 18:53
izusek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-23, 18:52   #2159
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez izusek Pokaż wiadomość
Lubię mieć mało ale dobre, ładne i z klasą. Na przykład buty i torebki kupuję tylko z naturalnej skóry, o fasonach, które na prawdę mi się podobają. Kupuję je tylko na przecenach, dzięki czemu za żadną z tych części garderoby nie zapłaciłam więcej niż 200 zł. Podobnie z pozostałymi ubraniami, przed zakupem sprawdzam skład materiału, kraj produkcji, jakość szycia. I najważniejsze - kupuję tylko to, co mi się na prawdę podoba i jestem do tego całkowicie przekonana, a nie dlatego, ze jest promocja, przecena i wyprzedaż stulecia.

No i jakie kraje produkcji ubrań wybierasz? I jakie marki w takim razie?
Stary 2014-03-23, 21:55   #2160
izusek
Rozeznanie

[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;45717451]No i jakie kraje produkcji ubrań wybierasz? I jakie marki w takim razie?[/QUOTE]
Staram się unikać rzeczy "made in China" oraz z krajów trzeciego świata, także ze względu na etykę produkcji. Jest to trudne i wciąż kupuję chińskie ubrania, bo po prostu nie ma alternatywy (przynajmniej nie na moją kieszeń). Niemniej jednak mam sporo rzeczy wyprodukowanych w Hiszpanii i Portugalii kupionych w Zarze (m. in. świetnej jakości puchową kurtkę, w której chodzę trzecią zimę i będę nosić jeszcze w przyszłą). Lumpeksy też są dobrą opcją. Jeśli ktoś ma czas grzebać to można znaleźć angielskie czy skandynawskie rzeczy z wełny merynosów albo jedwabiu.
Najchętniej kupowałabym polskie ubrania, ale gdzie ich szukać? Internet odpada, bo muszę sobie poprzymierzać i pomacać.

Edytowane przez izusek
Czas edycji: 2014-03-23 o 21:59
izusek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości