Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2014-02-11, 20:44   #3901
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ

Nie rozumiem takiego wciskania posi³ków na si³ê. Skoro by³y krótkie przerwy miêdzy zaplanowanymi posi³kami, mog³a¶ zje¶æ porz±dne du¿e ¶niadanie, a drugie zast±piæ przek±sk± (czy te¿ po prostu zje¶æ mniej zupy, je¶li by¶ nie mia³a ochoty na normaln± porcjê). Naprawdê nic by Ci siê nie sta³o. Ja czekaj±c a¿ up³yn± te 2 godziny wkurzona bym od rana chodzi³a, ¿e jestem niedo¿arta .

Kurcze a ja siê z Seducer zgodzê bo przyjecha³a dziewczyna do domu rodzinnego (je¶li nie pomiesza³am bo ostatnio pisa³a¶ ¿e siê martwisz jak dasz sobie radê z eRk± w domu rodzinnym)
I jak ja tez bym przyjecha³a do domu rodzinnego i pospa³a d³uuuugo i wiedzia³a ¿e za dwie godziny siadam z rodzin± do rodzinnego obiadu to te¿ celowo zjad³am bym mniejsze ¶niadanie, by móc zje¶æ z nimi normalnie.

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-11, 20:49   #3902
czescwujku
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 72

Cytat:
Nie jest to czysta ciekawo¶æ - tylko chcesz, aby¶my uspokoili Twoje wyrzuty sumienia, prawda? Nale¶niki spoko, choæ zamiast cukru zapoda³abym np. mas³o orzechowe . I jeszcze banana! No i mam nadziejê, ¿e poza tym by³y tre¶ciwe posi³ki, z miêchem, jajami, rybami, warzywami itd.?
Inne posi³ki? By³am tak napchana,¿e ledwo co¶ w siebie jeszcze wcisnê³am :// Echh ten skurczony ¿o³±dek. To na pewno nie ten czas ,kiedy na ¶niadanie bêdê je¶c nale¶niki,a potem na lajcie zjem schabowego z ziemniakami.
czescwujku jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-11, 20:50   #3903
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:

IV 2 cienkie bia³e kie³baski z musztard± zagryzane sa³at± i pomidorem; miseczka sa³atki z jajami przepiórczymi, ry¿em, czerwon± fasol±, brzoskwini±, koperkiem i sosem jogurtowym

Bardzo ciekawie brzmi ta sa³atka

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2014-02-11, 20:54   #3904
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez klapkowa Poka¿ wiadomo¶æ
Tak w³a¶nie robiê Staram siê, ¿eby nabia³ by³ dodatkiem. Nie jest np. tak, ¿e biorê jogurt i wrzucam do niego kawa³ki warzyw, raczej odwrotnie- przygotowujê michê warzyw i polewam jogurtem. Tak dla przyk³adu
A w³a¶ciwie dlaczego nabia³ jest z³y? Ja nie mam nietolerancji, nie 'wysadza' mnie po nim jako¶ bardziej ni¿ po innych sk³adnikach. A bojê siê, ¿e je¿eli zbyt du¿e ilo¶ci nabia³u zast±piê ww, to nie schudnê...
Nabia³ nie jest z³y. Ja te¿ go tolerujê i baaardzo lubiê. Po prostu wa¿ne jest urozmaicenie, ka¿da monodieta jest niefajna. Korzystasz z ró¿nego rodzaju nabia³u, ok - ale to nadal wszystko przetwory mleczne. To tak, jakby kto¶ by³ np. fanatykiem wieprzowiny i w ka¿dym posi³ku mia³ ró¿ne elementy miêsa wieprzowego podane na milion sposobów. W Twoim przypadku warto postawiæ na str±czki, ziarna, orzechy - oprócz nabia³u. No ale to ju¿ wiesz i starasz siê to zmieniaæ, za co nale¿± siê brawa .

Cytat:
Napisane przez scandalistka Poka¿ wiadomo¶æ
Nie czeka³am wkurzona a¿ up³yn± 2 godziny, bo ¶niadaniem siê na ten czas spokojnie najad³am i nie by³am wcale g³odna. Zjad³am je trochê mniejsze ni¿ zazwyczaj i nic mi siê z tego powodu nie sta³o. Ale nie uwa¿am te¿ ¿eby ¶niadanie maj±ce ok. 350kcal by³o szczególnie wybrakowane. Mia³am ochotê na zupê, wiêc poczeka³am a¿ siê ugotuje. Wszyscy w domu jedli j± razem przy stole i g³upio by³oby wyskoczyæ zamiast tego z jab³kiem. Jak mam byæ szczera to naprawdê nie rozumiem gdzie jest problem i co jest z³ego w tym ¿e tak to sobie u³o¿y³am.
Doczytaj co dopisa³am w moim po¶cie po edycji . Ró¿nie nam siê posi³ki uk³adaj± w ci±gu dnia, z wielu wzglêdów - ja to rozumiem. I owszem, nic strasznego siê nie sta³o, ale IMO ¶niadanie maj±ce 350 kcal jest wybrakowane, tak¿e na R. Bardzo dobrze, ¿e by³a zupa, ale ¶niadania nigdy nie warto obcinaæ. Widzê po sobie, ¿e ma³e ¶niadania "odwdziêczaj± siê" nadmiernym apetytem pod wieczór...

Cytat:
Napisane przez Seducer Poka¿ wiadomo¶æ
Mam tak± ma³± tendencjê do tego, kiedy¶ wszystko wa¿y³am.. Pamiêtam te¿, ¿e zamieszczaj±c tu pocz±tkowo swój jad³ospis kto¶ napisa³, ¿e ciê¿ko stwierdziæ, bo nie wie jak du¿e s± te porcje, wiêc chocia¿ na oko staram siê okre¶liæ. A tyjê na tej ilo¶ci jedzenia, lada moment dobijê do 5 z przodu, potem jeszcze ciut ciut i bêdzie czyste U Fakt te¿, ¿e czasami dojdzie mi co¶ po dodaniu jad³ospisu, tak jak teraz np. zjad³am jednak jakie¶ 2/3 paczki 100-gramowej nerkowców, s± taaakie pyszne
Za nieudane uwa¿am p³atki z mlekiem, dwa razy dok³ada³am, a ¶rednio to zdrowe :P chocia¿ w sumie nie ma co popadaæ w paranojê.

I i II posi³ek u Ciebie... cukier, s³odko¶ci i ró¿ne ¶liczno¶ci haha, taki ze mnie ³akomczuch ma³y, ¿e ¶linka cieknie na sam± my¶l o ciastach itp. No i widzê baaaardzo fajny trening
Póki nie jeste¶ zawodow± kuchark± niepotrzebna Ci a¿ tak wy¶rubowana miarka w oczach . Sformu³owania typu gar¶æ orzechów, ma³e opakowanie jogurtu itd. ju¿ obrazuj± wielko¶æ porcji. Oj przestañ, p³atki Chocapic s± pyszne. Mam w spi¿arni ich now± wersjê i sama nie wiem, co mnie powstrzymuje, ¿eby nie zje¶æ ich normalnie z mlekiem na podwieczorek - zamiast tylko dodawaæ czasem po garsteczce do owsianki....

Ciasta by³y nie do koñca w moim stylu, wolê kruche i dro¿d¿owe . A z Jillian baaardzo lubiê æwiczyæ!

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2014-02-11 o 20:56
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-11, 21:01   #3905
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 212

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Kurcze a ja siê z Seducer zgodzê bo przyjecha³a dziewczyna do domu rodzinnego (je¶li nie pomiesza³am bo ostatnio pisa³a¶ ¿e siê martwisz jak dasz sobie radê z eRk± w domu rodzinnym)
I jak ja tez bym przyjecha³a do domu rodzinnego i pospa³a d³uuuugo i wiedzia³a ¿e za dwie godziny siadam z rodzin± do rodzinnego obiadu to te¿ celowo zjad³am bym mniejsze ¶niadanie, by móc zje¶æ z nimi normalnie.
To chyba nie o mnie chodzi haha
Stary 2014-02-11, 21:01   #3906
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
No mo¿e przesadzi³am. Po prostu wiem, ¿e na d³u¿sz± metê ¼le bym siê czu³a tak jedz±c. Ale w koñcu to jest menu z jednego dnia, wiêc nie bêdê ju¿ robiæ z igie³ wide³

Cytat:
Napisane przez czescwujku Poka¿ wiadomo¶æ
Inne posi³ki? By³am tak napchana,¿e ledwo co¶ w siebie jeszcze wcisnê³am :// Echh ten skurczony ¿o³±dek. To na pewno nie ten czas ,kiedy na ¶niadanie bêdê je¶c nale¶niki,a potem na lajcie zjem schabowego z ziemniakami.
D±¿ do tego, aby móc tak je¶æ . Jedne nale¶niki sprawy nie za³atwi±, ale ka¿de prze³amanie siê jest krokiem do przodu!

Cytat:
Bardzo ciekawie brzmi ta sa³atka
By³a MEGA pyszna. Muszê wzi±æ dok³adny przepis, bo by³am w szoku, ¿e a¿ TAK mi zasmakowa³a.

Stary 2014-02-11, 21:04   #3907
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

Cytat:
Tutaj chyba nie o Seducer chodzi tylko o mnie.
Dziêki za zrozumienie, w³a¶nie o to mi chodzi³o, ¿eby nie pomijaæ posi³ków, które jemy w domu wspólnie.
Przyjecha³am do domu odpocz±æ wiêc wstawaæ wcze¶nie nie planujê, kiedy nie trzeba, a chcê je¶æ w miarê normalnie i jako¶ pogodziæ to z redukcj±. Wiadomo, ¿e nie jest idealnie, np. jutro bêdzie czwarty dzieñ jak do obiadu bêd± ziemniaki, ale nie bêdê ¶wirowaæ, cieszê siê ¿e mi kto¶ w ogóle gotuje i nie bêdê zbytnio wybrzydzaæ, i te¿ pod to naci±gam resztê posi³ków.
I tak jest w miarê dobrze, bo uda³o mi siê dzi¶ przekonaæ mamê (a to do¶æ ciê¿ki przypadek), ¿eby rybki na obiad nie panierowaæ i sma¿yæ, tylko upiec w piekarniku. A po obiedzie stwierdzi³a ¿e teraz tylko tak± bêdzie robiæ.

scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-02-11, 21:05   #3908
Seducer
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 212

Cytat:
Póki nie jeste¶ zawodow± kuchark± niepotrzebna Ci a¿ tak wy¶rubowana miarka w oczach . Sformu³owania typu gar¶æ orzechów, ma³e opakowanie jogurtu itd. ju¿ obrazuj± wielko¶æ porcji. Oj przestañ, p³atki Chocapic s± pyszne. Mam w spi¿arni ich now± wersjê i sama nie wiem, co mnie powstrzymuje, ¿eby nie zje¶æ ich normalnie z mlekiem na podwieczorek - zamiast tylko dodawaæ czasem po garsteczce do owsianki....

Ciasta by³y nie do koñca w moim stylu, wolê kruche i dro¿d¿owe . A z Jillian baaardzo lubiê æwiczyæ!
Ok, w takim razie kolejny cel-przestaæ w g³owie kalkulowaæ ile czego dok³adnie itp., wiêcej luzu
Fakt, s± pyszne i to taki fajny powrót do dzieciñstwa nowa wersja tzn. ta z dodatkiem m±ki pe³noziarnistej? Bo w³a¶nie tak± teraz mam
Dro¿d¿owe ze ¶wie¿ymi owocami i kurszonk± tak tak, to jest to! A co do Jillian-niez³y z niej tyran, podczas ripped by³a momentami straszna haha

Edytowane przez Seducer
Czas edycji: 2014-02-11 o 21:08
Seducer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-11, 21:16   #3909
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

Cytat:
Doczytaj co dopisa³am w moim po¶cie po edycji . Ró¿nie nam siê posi³ki uk³adaj± w ci±gu dnia, z wielu wzglêdów - ja to rozumiem. I owszem, nic strasznego siê nie sta³o, ale IMO ¶niadanie maj±ce 350 kcal jest wybrakowane, tak¿e na R. Bardzo dobrze, ¿e by³a zupa, ale ¶niadania nigdy nie warto obcinaæ. Widzê po sobie, ¿e ma³e ¶niadania "odwdziêczaj± siê" nadmiernym apetytem pod wieczór...
Wg mnie jest wybrakowane je¶li ma starczyæ na 3-4 godziny, je¶li na 2, to nie jest chyba tak ¼le.
Po prostu u rodziców staram siê je¶æ "po domowemu", ostatni± rzecz± której sobie odmówiê jest ogórkowa mojej mamy i takie rzeczy jak wspólne posi³ki s± dla mnie do¶æ priorytetowe, bo i ja siê cieszê, mi kto¶ podsuwa jedzenie pod nos (a nie zdarza siê to czêsto), po drugie mama siê cieszy, ¿e mi smakuje, i wszyscy s± szczê¶liwi. Czy to siê odbêdzie kosztem 100kcal w ¶niadaniu czy nie, to jak mam byæ szczera, ma³o mnie obchodzi, poza tym takie sytuacje zdarzaj± siê stosunkowo rzadko. Nie wiem, mo¿e ze zbyt du¿ym luzem podchodzê do redukcji, ale przynajmniej wiem, ¿e jeszcze nie ze¶wirowa³am ca³kiem na punkcie diety.
Tak czy siak, dziêkujê za uwagi, bo wiêkszo¶æ z nich uwa¿am za bardzo warto¶ciowe.

scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-11, 21:25   #3910
Maddie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 671

Redukcja

I: owsianka (4³. p³atków, 2 ³. nies³odzonego musli, 1 ³. lnu mielonego) z jogurtem naturalnym i suszonymi morelami.
II: sa³atka z pekiñskiej, papryki, pomidora, oliwek, kukurydzy, 1/2 puszki tuñczyka z sosem z oliwy i octu balsamicznego; dwie mandarynki.
III: ry¿ br±zowy, pier¶ z indyka, warzywa na patelniê i gotowana marchewka z groszkiem.
IV: serek wiejski (200g, normalny) z wi¶niami, pestkami s³onecznika i mas³em s³onecznikowym.
Maddie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-11, 21:38   #3911
czescwujku
Raczkowanie

Cytat:

D±¿ do tego, aby móc tak je¶æ . Jedne nale¶niki sprawy nie za³atwi±, ale ka¿de prze³amanie siê jest krokiem do przodu!
Staram sie Moze zle zrobilam,ze zjadlam od razu dwa. Moze powinnam zjesc jednego,potem drugiego? Przynajmniej nie by³oby mi tak ciezko i zjadlabym podwieczorek i cos wiecej na kolacje niz platki z mlekiem.;/
Stary 2014-02-11, 21:53   #3912
Magdalena0603
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 859

Uuu
  • jajecznica na ma¶le z 3 jaj, szczypiorek + pomidorek, grahamka z mas³em, pasztetem czosnkowym, ogórkiem
  • jogurt naturalny , orzechy w³oskie, 2 pomarañcze
  • sa³atka: pier¶ kurczaka gotowana, ananas, czerwona fasola, rukola, groszek, sos koperkowo-zio³owy, kromka razowca
  • w±tróbka drobiowa z cebulk± , ziemniaki, buraczki
  • opakowanie tuñczyka w oleju, pomidor, cebula czerwona

i jak?
Magdalena0603 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-11, 22:06   #3913
201612280917
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 285

¦niadanie maj±ce 350 kcal jest wybrakowane? Owsianki które tu s± chwalone maj± oko³o tyle kalorii... Ja te¿ tak± jem, z mleka i piêciu ³y¿ek p³atków +orzechy i owoce suszone.
201612280917 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-11, 22:09   #3914
camelia111
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 603

Treningowe U, typowe ( podobie komponuje posilki na codzien)
czy taka dieta na d³u¿sz± metê jest okej?

1. owsianka (5 ³y¿ek p³atków, 3 ³y¿ki jogurtu naturalnego, 1/2 banana, 5 suszonych ¶liwek, plaster twarogu)
kawa z mlekiem

2. 3 kromki razowca ze s³onecznikiem:
- z pieczon± szynk± i pomidorem
- z mas³em orzechowym i 1/2 banana
- z miodem
+ sa³atka z ogórka, papryki i oliwek

3. nale¶niki (3 ³y¿ki m±ki ¿ytniej razowej, jajko, ³y¿ka oliwy) z kurczakiem ( gotowana pier¶, cebulka, pomidory, oregano itp) --> wysz³y 2 grube nale¶niory
+ talerz broku³ów
przek±ska - pomarañcza
trening cardio + si³owy, razem 50min.

4. reszta twarogu (200g.), kawa³ gotowanej piersi z kurczaka
(ostatni posi³ek o 23.00, dlatego brak wêgli) --> za godzinê idê spaæ.
camelia111 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-11, 22:11   #3915
czescwujku
Raczkowanie

Jak my¶licie - 2 kromki w jajku na ma¶le bêdzie ok na drugie ¶niadanie?
A na sniadanie kasza jaglana z owocami?

Edytowane przez czescwujku
Czas edycji: 2014-02-11 o 22:15
Stary 2014-02-11, 22:28   #3916
magda_lena40
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 201

Hej

W koñcu U, którego wola³abym nie zepsuæ, dlatego bêdê wdziêczna je¶li kto¶ rzuci okiem
Wcze¶niej mia³am problemy z podbiciem kalorii, g³ównie dlatego ¿e ba³am siê zwiêkszaæ wêgle, ale powoli do przodu i ju¿ jest du¿o lepiej

I bananowe placki owsiane (jajko, pó³ banana, po ³y¿ce owsianych p³atków, otr±b i m±ki, ³y¿eczka br. cukru)
*z po³ow± gruszki, twaro¿kiem z ³y¿eczk± miodu i ³y¿k± domowego d¿emu porzeczkowego

II 2 wafle ry¿owe, kawa³ek makreli, galaretka z kurczaka, warzywa (z pó³ talerza-po kawa³ku ogórka, papryki i pomidorki kokt,)
*mia³ byæ chleb, ale wtedy jeszcze rós³

III zupa krem z marchewki i soczewicy z mleczkiem kokosowym (du¿y talerz), pier¶ z kury na oleju kokosowym, ³y¿eczka ketchupu, warzywa jw

IV budyñ kakaowy jaglany z gorzk± czeko
(szkl. mleka, 30 g p³atków jaglanych, po ³y¿eczce kakao i br cukru, 3 kostki gorzkiej)

2x 60 min fitness (BPU + step z ciê¿arkami)

V jajko na miêkko, kromka ¶wie¿utkiego ¿ytniego z odrobin± mas³a

Wiesz, co jest najwa¿niejsze w ¿yciu? Mieæ cel. I d±¿yæ do jego spe³nienia.
Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczê¶liwia mnie.
Dziêki niemu mam poczucie, ¿e warto ¿yæ, mimo przeciwno¶ci.
Ale czêsto w±tpiê.
Bardzo czêsto.

Edytowane przez magda_lena40
Czas edycji: 2014-02-12 o 09:21
magda_lena40 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-12, 08:26   #3917
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Jak my¶licie - 2 kromki w jajku na ma¶le bêdzie ok na drugie ¶niadanie?
A na sniadanie kasza jaglana z owocami?
My¶lê, ¿e nie bêd± z³e. A jaglanka - je¶li na mleku, oprócz owoców z jakimi¶ orzechami czy innymi bajerami i sensowna porcja, to te¿ ok.

Ale tutaj wrzucamy ca³e jad³ospisy. Wiêc nie pytaj proszê o poszczególne, pojedyncze posi³ki, nie planuj tak, tylko wrzuæ jaki¶ ca³odniowy jad³ospis, to ³atwiej bêdzie podpowiedzieæ
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-12, 09:34   #3918
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

dzisiejszy jad³ospis na redukcjê, dzieñ bez treningu, zakwasy ze ja o pier**** ;p wieczorem pewnie dojdzie klata i plecy i chyba umrê, by³o nie robiæ przerw w przyja¼ni z ¿elastwem - mam za swoje ;p pochwalê siê ¿e dosta³am ca³± torbê wêdlin ze ¶winki ze wsi od kole¿anki, wiêc wszystkie wêdliny s± w³asnej produkcji

I - pó³ ma³ej bagietki, jajecznica z 2 jaj i 3 plasterków szynki, pomidor, oliwa z oliwek

II - sa³atka z kurczakiem i szpinakiem, orzechami ziemnymi,suszonymi i ¶wie¿ymi pomidorami, odrobin± fety,dressingiem balsamicznym, tost

III - pomarañcza

IV - zupa jarzynowa, obiad-niespodzianka robi t¿, zapewne chude miêsko, jarzyny, wêgle (wie ¿e jem czysto )

V - zupa jarzynowa

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2014-02-12 o 13:34
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-12, 11:24   #3919
maadziulek91
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 974

Redukcja (wczorajsze), proszê o ocenê.. dopiero zaczynam

I - 4 placuszki owsiano-jab³kowe z d¿emem niskos³odzonym (4 ³y¿ki p³atków owsianych, starte jab³ko, jajko, zmielona ³y¿ka siemienia lnianego, ³y¿ka miodu sma¿one na patelni wysmarowanej olejem kokosowym)

II 2 kanapki z chleba razowego z tuñczykiem, pomidor

III pó³ woreczka kaszy gryczanej ze szpinakiem i piersi± z kurczaka

IV sa³atka: kapusta lodowa, marchewka, trochê avokado (niesmakuje mi ale podobno jest zdrowe )

V 2 jajka na miêkko

trening killer
Stary 2014-02-12, 13:15   #3920
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
To chyba nie o mnie chodzi haha

nie o Ciebie tylko o Scandalistkê

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Cytat:
Tutaj chyba nie o Seducer chodzi tylko o mnie.
Dziêki za zrozumienie, w³a¶nie o to mi chodzi³o, ¿eby nie pomijaæ posi³ków, które jemy w domu wspólnie.
Przyjecha³am do domu odpocz±æ wiêc wstawaæ wcze¶nie nie planujê, kiedy nie trzeba, a chcê je¶æ w miarê normalnie i jako¶ pogodziæ to z redukcj±. Wiadomo, ¿e nie jest idealnie, np. jutro bêdzie czwarty dzieñ jak do obiadu bêd± ziemniaki, ale nie bêdê ¶wirowaæ, cieszê siê ¿e mi kto¶ w ogóle gotuje i nie bêdê zbytnio wybrzydzaæ, i te¿ pod to naci±gam resztê posi³ków.
I tak jest w miarê dobrze, bo uda³o mi siê dzi¶ przekonaæ mamê (a to do¶æ ciê¿ki przypadek), ¿eby rybki na obiad nie panierowaæ i sma¿yæ, tylko upiec w piekarniku. A po obiedzie stwierdzi³a ¿e teraz tylko tak± bêdzie robiæ.

tak, tak ja pokrêci³am nicki
a co do ziemniaków s± zdrowe i warto je je¶æ nawet na eR maj± du¿o witamin i ma³o kcal ja czêsto je jem

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2014-02-12, 14:22   #3921
Fidare
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 69

Chora, zgêzia³a, jeszcze ¶nieg zacz±³ padaæ..

R na dzi¶:

1. porcja owsianki na mleku z borówkami, bananem, jab³kiem, gorzk± czekolada, nerkowce
2. kanapki z tuñczykiem i sadzonym jajkiem (patrz: abcdietaodkuchni) - wiêksze dzisiaj to drugie ¶niadanie, bo obiad pó¼niej i taki nijaki w sumie
3. zupa krem z cukinii z kurczakiem na parze pokrojonym w kostkê
4. sa³atka z serka wiejskiego, pomidorów, ogórka, cebuli + s³onecznik
5. makrela w pomidorach, herbata z cytryn± bez cukru, kromka chleba
Fidare jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-12, 14:41   #3922
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fidare Poka¿ wiadomo¶æ
Chora, zgêzia³a, jeszcze ¶nieg zacz±³ padaæ..

R na dzi¶:

1. porcja owsianki na mleku z borówkami, bananem, jab³kiem, gorzk± czekolada, nerkowce
2. kanapki z tuñczykiem i sadzonym jajkiem (patrz: abcdietaodkuchni) - wiêksze dzisiaj to drugie ¶niadanie, bo obiad pó¼niej i taki nijaki w sumie
3. zupa krem z cukinii z kurczakiem na parze pokrojonym w kostkê
4. sa³atka z serka wiejskiego, pomidorów, ogórka, cebuli + s³onecznik
5. makrela w pomidorach, herbata z cytryn± bez cukru, kromka chleba
Fajne. To tylko moje wra¿enie, czy wpad³a¶ trochê w schemat ze ¶niadaniem? To nie jest zarzut - sama jak co¶ kupiê hurtem (g³ównie owoce), to je potem katujê codziennie a¿ siê skoñcz± Zastanawiam siê, czy nie przyda³oby siê trochê t³uszczu w obiedzie. Ale to tyle czepiania siê, bo ca³okszta³t mi siê bardzo podoba
Stary 2014-02-12, 15:26   #3923
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez camelia111 Poka¿ wiadomo¶æ
Treningowe U, typowe ( podobie komponuje posilki na codzien)
czy taka dieta na d³u¿sz± metê jest okej?

1. owsianka (5 ³y¿ek p³atków, 3 ³y¿ki jogurtu naturalnego, 1/2 banana, 5 suszonych ¶liwek, plaster twarogu)
kawa z mlekiem

2. 3 kromki razowca ze s³onecznikiem:
- z pieczon± szynk± i pomidorem
- z mas³em orzechowym i 1/2 banana
- z miodem
+ sa³atka z ogórka, papryki i oliwek

3. nale¶niki (3 ³y¿ki m±ki ¿ytniej razowej, jajko, ³y¿ka oliwy) z kurczakiem ( gotowana pier¶, cebulka, pomidory, oregano itp) --> wysz³y 2 grube nale¶niory
+ talerz broku³ów
przek±ska - pomarañcza
trening cardio + si³owy, razem 50min.

4. reszta twarogu (200g.), kawa³ gotowanej piersi z kurczaka
(ostatni posi³ek o 23.00, dlatego brak wêgli) --> za godzinê idê spaæ.

wszystko wygl±da fajnie ale jest jedno ALE...po treningu si³owym koniecznie trzeba zje¶æ wêgle, a tego u Ciebie nie ma

13.03.2016 II kreseczki

Stary 2014-02-12, 15:35   #3924
Fidare
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 69

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Fajne. To tylko moje wra¿enie, czy wpad³a¶ trochê w schemat ze ¶niadaniem? To nie jest zarzut - sama jak co¶ kupiê hurtem (g³ównie owoce), to je potem katujê codziennie a¿ siê skoñcz± Zastanawiam siê, czy nie przyda³oby siê trochê t³uszczu w obiedzie. Ale to tyle czepiania siê, bo ca³okszta³t mi siê bardzo podoba
Owsiankê szybko i ³atwo siê przygotowuje, wiêc owszem, rutyna jest, bo wygodnie No i faktycznie wykañczam owoce, które zosta³y mi w domu - jak bêdê robi³a zakupy, to spojrzê na inne Troszeñkê t³uszczu w obiedzie jest, bo niby warzywa podsma¿ane na oliwie z oliwek, no ale to tam siê ¶rednio liczy :P Dziêki za opiniê!
Fidare jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-12, 15:37   #3925
fusiacola
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 499

Cytat:
wszystko wygl±da fajnie ale jest jedno ALE...po treningu si³owym koniecznie trzeba zje¶æ wêgle, a tego u Ciebie nie ma
teczowa dlolinka a po æwiczeniach aerobowych tak samo? czy to tylko po si³owych? robiê teraz ok. godzinne æwiczenia, ale takie lajtowe w sumie: skakanka, szybki taniec, aerobik. W sumie æwiczê tak, ¿eby siê nie zmêczyæ bo mam problemy z naczynkami na twarzy i muszê unikaæ wysi³ku. To musze te¿ zje¶æ wêgle po tym?

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-12, 16:15   #3926
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fidare Poka¿ wiadomo¶æ
Owsiankê szybko i ³atwo siê przygotowuje, wiêc owszem, rutyna jest, bo wygodnie No i faktycznie wykañczam owoce, które zosta³y mi w domu - jak bêdê robi³a zakupy, to spojrzê na inne Troszeñkê t³uszczu w obiedzie jest, bo niby warzywa podsma¿ane na oliwie z oliwek, no ale to tam siê ¶rednio liczy :P Dziêki za opiniê!
To nie mam siê do czego przyczepiæ
Stary 2014-02-12, 16:24   #3927
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

R:

1. owsianka na mleku kokosowym z bananem, borówkami, orzechami laskowymi i nasionami konopi

2. omlet z zielonym groszkiem, rukol±, szczypiorem i otrêbami ¿ytnimi, sa³atka z pomidorów, cebuli, cukini i papryki, polana olejem lnianym

3. pe³noziarniste spaghetti z sosem pomidorowym, zielon± soczewic± i oliwkami, posypane podpra¿onym s³onecznikiem

4. koktajl z mro¿onych owoców le¶nych, banana, avocado, szpinaku, rukoli, nasion konopi i korzenia maca

5. bêdzie kasza jaglana z broku³em i jeszcze jakimi¶ warzywami, oliw±,
do tego dorsz z pary, mo¿e kakao na mleku migda³owym bez dodatku cukru...

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-12, 16:47   #3928
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Mam pytanie... Wydaje mi siê, ¿e Poa alpina mi odpowie Czy jest jaka¶ ró¿nica w smaku w serach plesniowych (bire, camembert) w zale¿nosci od tego jak je siê pokroi? Podobno te sery jako¶ "specjalnie" siê kroi..

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-12, 17:02   #3929
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Wg mnie jest wybrakowane je¶li ma starczyæ na 3-4 godziny, je¶li na 2, to nie jest chyba tak ¼le.
Po prostu u rodziców staram siê je¶æ "po domowemu", ostatni± rzecz± której sobie odmówiê jest ogórkowa mojej mamy i takie rzeczy jak wspólne posi³ki s± dla mnie do¶æ priorytetowe, bo i ja siê cieszê, mi kto¶ podsuwa jedzenie pod nos (a nie zdarza siê to czêsto), po drugie mama siê cieszy, ¿e mi smakuje, i wszyscy s± szczê¶liwi. Czy to siê odbêdzie kosztem 100kcal w ¶niadaniu czy nie, to jak mam byæ szczera, ma³o mnie obchodzi, poza tym takie sytuacje zdarzaj± siê stosunkowo rzadko. Nie wiem, mo¿e ze zbyt du¿ym luzem podchodzê do redukcji, ale przynajmniej wiem, ¿e jeszcze nie ze¶wirowa³am ca³kiem na punkcie diety.
Tak czy siak, dziêkujê za uwagi, bo wiêkszo¶æ z nich uwa¿am za bardzo warto¶ciowe.
Wszystko rozumiem, nie wiedzia³am, ¿e to jest taka sytuacja. Masz racjê, najwa¿niejsze to z rozs±dkiem podchodziæ do redukcji. Przepraszam, bo zapoda³am nadmiernym czepialstwem Powy¿sza sytuacja jest idealnym przyk³adem na to, ¿e nie ma jedynie s³usznych schematów jad³ospisów i te wszystkie skrupulatnie powyliczane przez niektórych dietetyków menu o kant ty³ka sobie mo¿na rozbiæ Czysta fikcja, ot co. Jeszcze raz przepraszam .

Cytat:
Ok, w takim razie kolejny cel-przestaæ w g³owie kalkulowaæ ile czego dok³adnie itp., wiêcej luzu
Fakt, s± pyszne i to taki fajny powrót do dzieciñstwa nowa wersja tzn. ta z dodatkiem m±ki pe³noziarnistej? Bo w³a¶nie tak± teraz mam
Dro¿d¿owe ze ¶wie¿ymi owocami i kurszonk± tak tak, to jest to! A co do Jillian-niez³y z niej tyran, podczas ripped by³a momentami straszna haha
Mam na my¶li te "choco-orzechowe". One te¿ maj± dodatek m±ki pe³noziarnistej o ile siê nie mylê, ale akurat w tym przypadku w ogóle nie by³o to argumentem dla którego je kupi³am.

Jak dla mnie mog± byæ nawet same owoce pod kruszonk±. No, a nawet sama kruszonka.

Jillian jest super, a¿ chce siê æwiczyæ . Æwicz±c co¶ z Chodakowsk± zawsze mam ochotê wy³±czyæ g³os i klnê pod nosem na jej pitolenie.

Cytat:
Staram sie Moze zle zrobilam,ze zjadlam od razu dwa. Moze powinnam zjesc jednego,potem drugiego? Przynajmniej nie by³oby mi tak ciezko i zjadlabym podwieczorek i cos wiecej na kolacje niz platki z mlekiem.;/
Nie zrobi³a¶ ¼le . Wa¿ne, ¿eby¶ nie ba³a siê je¶æ i reagowa³a na potrzeby swojego organizmu. Oby tylko bez przerwy cukier cukru nie pogania³ - pamiêtaj te¿ o bia³ku i t³uszczach!

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Poka¿ wiadomo¶æ
Uuu
  • jajecznica na ma¶le z 3 jaj, szczypiorek + pomidorek, grahamka z mas³em, pasztetem czosnkowym, ogórkiem
  • jogurt naturalny , orzechy w³oskie, 2 pomarañcze
  • sa³atka: pier¶ kurczaka gotowana, ananas, czerwona fasola, rukola, groszek, sos koperkowo-zio³owy, kromka razowca
  • w±tróbka drobiowa z cebulk± , ziemniaki, buraczki
  • opakowanie tuñczyka w oleju, pomidor, cebula czerwona

i jak?
Zawsze lubi³am Twoje domowe jedzonko i nadal nie mam argumentów przeciw

Cytat:
Napisane przez RozowaKotka Poka¿ wiadomo¶æ
¦niadanie maj±ce 350 kcal jest wybrakowane? Owsianki które tu s± chwalone maj± oko³o tyle kalorii... Ja te¿ tak± jem, z mleka i piêciu ³y¿ek p³atków +orzechy i owoce suszone.
Serio? Z ciekawo¶ci podliczy³am orientacyjnie kaloryczno¶æ mojej dzisiejszej owsianki i wysz³o 600 kcal z hakiem . Dla mnie to standard na ¶niadanie (tyle, ¿e ja zazwyczaj jadam 4 posi³ki albo 3 + przek±ska). Pomijam ju¿ w tym momencie sprawê scandalistki, bo wszystko sobie wyja¶ni³y¶my .

Dzisiejsze U - od rana w rozjazdach, dlatego musia³am byæ zaopatrzona w nie¶miertelne zestawy ratunkowe tj. bu³a + jab³ko A zupka dopiero bêdzie.

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
II Grahamka z serem z czerwon± ple¶ni±, pomidorem i sa³at±; jab³ko
III Grahamka z szynk±, musztard±, ogórkiem kiszonym i sa³at±; jab³ko
IV Zupa jarzynowa (kalafior, fasola szparagowa, marchew, brukselka, ziemniaki, por, pietruszka, seler, zio³a) z miêsem ze skrzyde³ kurcz±t + dok³adka

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Mam pytanie... Wydaje mi siê, ¿e Poa alpina mi odpowie Czy jest jaka¶ ró¿nica w smaku w serach plesniowych (bire, camembert) w zale¿nosci od tego jak je siê pokroi? Podobno te sery jako¶ "specjalnie" siê kroi..
Nie mam pojêcia. Krojê jak leci.

Stary 2014-02-12, 17:07   #3930
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

No ja krojê jak kroi siê ser ¿ó³ty a podobno trzeba na ukos w trójkaty

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Poa alpina;45118016

Dzisiejsze [B
U [/B]- od rana w rozjazdach, dlatego musia³am byæ zaopatrzona w nie¶miertelne zestawy ratunkowe tj. bu³a + jab³ko A zupka dopiero bêdzie.

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
II Grahamka z serem z czerwon± ple¶ni±, pomidorem i sa³at±; jab³ko
III Grahamka z szynk±, musztard±, ogórkiem kiszonym i sa³at±; jab³ko
IV Zupa jarzynowa (kalafior, fasola szparagowa, marchew, brukselka, ziemniaki, por, pietruszka, seler, zio³a) z miêsem ze skrzyde³ kurcz±t + dok³adka

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Nie mam pojêcia. Krojê jak leci.
O czerwonej plesni nie s³ysza³am

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.