![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Bezpłatne staże w Polsce - wyzysk czy może warto? Dyskusja.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Rozeznanie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4515544 1]
Ja skończyłam studia ze średnią 4,93 i mało kogo to obchodzi. Jeden staż odbyłam i to wszystko. Ale pewno jestem głupia. Nikt nie sugeruje, że jesteś głupia, ale średnia nie ma znaczenia jeśli skończyłaś jakąś - ologię lub inny kierunek, który może być hobby, ale nie daje zawodu. Nie spotkałam jeszcze stomatologa, inżyniera, programisty, księgowego, prawnika itd po porządnej uczelni ( nie prywatne cośtam wyższe), który miałby dobre wyniki i nie miał dobrej płatnej pracy. Sama średnia wszystko jedno z czego wszystko jedno gdzie zdobyta faktycznie mało kogo obchodzi i nie sądzę, że powinno to kogoś dziwić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
[QUOTE=takasobie93;4516104 8]
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
W -ologiach (nie chodzi oczywiście o stomatologię) nie ma nic złego, jest tylko jeden problem: rynek pracy nie potrzebuje co roku tysięcy nowych politologów, a programistów owszem. Problemem jest porostu gigantyczna nadprodukcja magistrów czegośtam, gdzie ludzie lepiej lub gorzej przyswajają nikomu niepotrzebną wiedzę. Wciąż poszukiwani są ludzie z konkretną wiedzą i tytuł magistra tego nie zapewnia, ale lepiej przecież być wiecznie narzekającym bezrobotnym magistrem etyki niż np. technikiem protetykiem i dobrze zarabiać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No niestety, ale taka jest prawda. Uważam też, że wiele osób jest naprawdę roszczeniowych, a nie oferują nic w zamian, albo co najwyżej mgr, który w danej pracy jest niepotrzebny. Sama ma koleżanki, które twierdzą "dlaczego ja mam sie uczyć tego? Mieszkam/ w Polsce/Hiszpanii/XXX to dlaczego mam umieć taki i taki język? Ale ja skończyłam to i to i chcę aby rząd dał mi pracę!" Nie ma miejsca pracy dla ciebie? To stwórz je! Aleee tutaj jest problem ![]() Wiele osób zamiast być przeciętnym politologiem bez pracy mogłoby byc przeciętnym programistą vel. klepaczem kodów, ale za te 3000 zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
No ok, ale mówisz chyba o ''logiach'' z dziedziny humanistyki. Raczej w kierunkach matematyczno-przyrodniczo-technicznych zdobywa sie konkretna wiedze, przynajmniej jesli sie przyklada do tego i interesuje tym, co sie studiuje.
Bentkuff, a mogłabyś coś więcej powiedzieć o tych targach pracy, czy start upach? Prawde mówiąc nigdy o czymś takim nie słyszałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/a...zy-pracodawcow |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Oczywiście za pracę należy się płaca, nie wymagajcie jednak aby pracodawca płacił Wam za nieprzydatne do pracy tytuły i umiejętności. Gdy zatrudniłam osobę do prostych prac graficznych, to nie zamierzałam dopłacać za skończoną politologię, znajomość japońskiego ani kurs obsługi wózków widłowych. Z doświadczenia jednak wiem, że wielu świeżo upieczonych magistrów oczekuje wyższych zarobków od osoby, która ma tylko maturę, ale za to większe umiejętności i wiedzę potrzebne w tej konkretnej pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam nic przeciwko temu, aby początkujący pracownik dostawał mnie, ale praca za darmo jest niedopuszczalna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przeczysz sama sobie. Raz piszesz, że na stażu nic wielkiego się nie robi, a stronę później już uciemiężeni stażyści robią wszystko to co normalni pracownicy. Albo ja tu czegoś nie rozumiem ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Nie nie przeczę. Mówiąc o takiej samej pracy chodziło mi o to, że to pełnoetatowi pracownicy, no i nie ma to nic wspólnego z nauką.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pogrubione - a to już zależy od pracodawcy. Ja akurat częściej się spotykam z odwrotną sytuacją - pracodawca chce czegoś nauczyć, zleca trudniejsze i poważne zadania, a stażysta (przyzwoicie opłacony) sfochany twierdzi, że na stażu się nie będzie wysilać. Ale wiem i rozumiem, że ludzie są różni i pracodawcy też często liczą tylko na darmowych jeleni do noszenia papierów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wikipedia wszystko powie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Inkubat...iorczo%C5%9Bci Można założyć swój własny biznes, a inkubator przedsiębiorczości odciąża w w wielu kwestiach. Masz pomysł na biznes - idź do Akademickiego Inkubatora przedsiębiorczości. http://pierwszymilion.forbes.pl/inku...64760,1,1.html A co targów pracy, cóż... być studentem i o tym nie słyszeć/ nei być tam - to świadczy o samym studencie i jego stosunku do szukania pracy i planowania kariery. To może wspomnę jeszcze o Informatorze Kariera i programie Grasz o staż, bo pewnie też niektórzy o tym nie słyszeli... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
Już się wypowiedziałam, że ja stażystom/praktykantów płacę i nie rozumiem naiwności osób, które chcą pracować za darmo. Też miałam takie przypadki, że kandydat na stażystę proponował, że będzie pracował za darmo i nie rozumiał, że ja wolę płacić innej osobie, która ma przydatne mi umiejętności, a jego nie chcę nawet za darmo, bo kawę umiem zrobić sobie sama a z jego wiedzą -ologa nie ma dla niego u mnie miejsca. Tak, wiem jestem podła, bo przecież powinnam paść trupem z wrażenia, że przyszedł magister ( w całym biurowcu wszyscy mają ten tytulik oprócz portiera - nawet sprzątaczka jest po studiach).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-02-15 o 16:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
pierwszy raz słyszę określenia umiejętności miękkie i twarde. I śmieszy mnie to. Twardy albo miękki to może być penis.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
![]() Normalne pojęcie z dziedziny hr, nie wiem co w tym śmiesznego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
ja pierwsze słyszę i śmieszy mnie używanie takich pojęć w zwykłej rozmowie.
Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-02-15 o 17:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
?????? Pierwsze słyszysz??? Ale pewnie uważasz, że Twoje przygotowanie do startu na rynek pracy jest super!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4516442 6]pierwszy raz słyszę określenia umiejętności miękkie i twarde. I śmieszy mnie to. Twardy albo miękki to może być penis.[/QUOTE]
Ale mówisz poważnie w tej chwili? ![]() Mnie śmieszy, że ktoś mógł nigdy tego nie słyszeć ![]()
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
nie nie uważam. Idę o zakład że większości pracodawców w moim mieście nie wiedziałaby o co chodzi.
Czekaj czekaj to wg ciebie liczy się teoria nie praktyka? Po co mam wiedzieć co to są umiejętności twarde? chyba lepiej je mieć nie? No ale ja głupia, nie znam języka hr to wiecie.... ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- ok. Mnie śmieszy że ktoś nie potrafi np. napisać wzoru gliceryny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4516466 0]nie nie uważam. Idę o zakład że większości pracodawców w moim mieście nie wiedziałaby o co chodzi. [/QUOTE]
No ale czy to znaczy, że masz wyśmiewać fakt, że ktoś używa merytorycznie poprawnych pojęć i porównywać je do penisa? [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4516466 0] ok. Mnie śmieszy że ktoś nie potrafi np. napisać wzoru gliceryny.[/QUOTE] ![]()
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4516466 0]
ok. Mnie śmieszy że ktoś nie potrafi np. napisać wzoru gliceryny.[/QUOTE] Słabe porównanie. Bo każdy prędzej czy później będzie szukał pracy, ale nie każdy będzie szukał pracy związanej z chemią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wywyższam się... po prostu ręce mi opadają - jest google, o ile mi wiadomo to dostęp do tej wyszukiwarki jest darmowy i mozna sobie samemu wyszukać co to są targi pracy, kiedy są, w jakichś miastach. Ale kto ma o tym was informować? To studentom powinno zależeć. Swoją drogą, w życiu zazwyczaj wszystko sie samemu załatwia, a nie przez kogoś, a teraz i tak jest dużo łatwiej bo większosć rzeczy można znaleźć w necie - napisać maila/zadzwonić i wszystko wiesz. A co do umiejętności twardych/miękkich - ja to pojęcie poznałam w wieku 14/15 lat - kiedy w szkole pisaliśmy (chyba na wosie) swoje cv. Było to prawie 15 lat temu. Niektórzy w tym wątku pewnie pierwszy raz usłyszą o cv innym niz chronologiczne i to dopiero będzie szok. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4516466 0]nie nie uważam. Idę o zakład że większości pracodawców w moim mieście nie wiedziałaby o co chodzi. Czekaj czekaj to wg ciebie liczy się teoria nie praktyka? Po co mam wiedzieć co to są umiejętności twarde? chyba lepiej je mieć nie? No ale ja głupia, nie znam języka hr to wiecie.... ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- ok. Mnie śmieszy że ktoś nie potrafi np. napisać wzoru gliceryny.[/QUOTE] Wzór gliceryny, benzoesanu sodu itp. jest na chemii podstawowej w liceum/szkole średniej. Porównanie kiepskie, bo wzór gliceryny, znajomość wszystkich muz Apollina czy przebieg kampanii wrześniowej dzień po dniu w przeciętnej rekrutacji nie pomogą (chyba, że ktoś startuje do pracy w bardzo wąskiej specjalizacji albo wie czym osoba rekrutująca sie pasjonuje i można załysnąć). A przecież w/w wiedzę ma każdy lepiej rozgarnięty uczeń szkoły średniej. Potem wiedza zanika, zgodnie z zasadą ZZZ ![]() Edytowane przez bentkuff Czas edycji: 2014-02-15 o 18:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W moim mieście pracodawcy znają tylko OK jeśli chodzi o języki obce. Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-02-15 o 18:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4516466 0]
ok. Mnie śmieszy że ktoś nie potrafi np. napisać wzoru gliceryny.[/QUOTE] Ja podobnie jak dziewczyny uważam, że przygotowanie do poszukiwania pracy w przypadku Twojej osoby jest marne Twarde i miękkie umiejętności lub kompetencje... to chyba jedno z podstawowych pojęć. I żeby nie było- też jestem chemikiem, wzór gliceryny znam:P Tyle że na rozmowie kwalifikacyjnej nikt mnie o niego nie pytał a pojawiło się sformułowanie- które z miękkich kompetencji uważa Pani za największą swoją zaletę...
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-02-15 o 18:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.