![]() |
#181 | |
and cigarettes
|
Dot.: Raz a dobrze - sprzwdzanie, przeszukiwanie, testowanie partnera
Cytat:
Owszem, człowiek jest tylko człowiekiem, może się zawahać, może nabrać podejrzeń, może coś mu się nie układać w moim zachowaniu. Z tym, że ja jestem na tyle szczera, że potrafię powiedzieć w twarz "coś jest nie tak, przestaję ci ufać, nie wiem co się dzieje", a więc dokładnie tego samego oczekuję od partnera. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja w ogóle znam mało ludzi mówiących prawdę wprost - czasem odpowiedź na nasze pytanie nie zawiera się tylko w słowach, ale w tonie głosu, mimice, gestach. Przykładowo: wystarczy, że popatrzę na swoją mamę - od razu wiem, że coś się stało, nawet jeśli ona twierdzi, że wszystko jest ok. Za dobrze ją znam, żeby coś przede mną ukryła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I ja też się zgadzam z rembertową. Zdrada ma różne oblicza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
w takiej sytuacji nawet prewencyjne noranie niewiele da - bo przecież trudno znaleźć ślady takiego jednonocnego numerka, chyba, że chłopiec jest idiotą, który tym w esach kumplom się chwali.
Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2014-02-16 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
zuy mod
|
rembertowa - jasne, dlatego jestem raczej przeciwko sprawdzaniu
![]()
![]() |
![]() |
#186 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Ballantines_1 Czas edycji: 2014-02-16 o 18:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest cały szereg sposobów rozwiania wątpliwości co do szczerości czy uczciwości partnera - jak nosem uderzasz o mur, to możesz otwarcie, oficjalnie zarządać okazania konkretnego elementu korespondencji. Co jest dobrym - z punktu widzenia zdrowego związku - zachowaniem. Wysyłasz jasny sygnał - nie ufam Ci i dajesz wybór, co z tym partner zrobi. Owszem, może się okazać, że musisz dźwignąć decyzję natychmiastowej ewakuacji ze związku partnera, którego swoimi podejrzeniami oszkalowałaś, ale przynajmniej masz czystą sytuację. Ciągle jesteście partnerami i rozwiązujecie problem, jaki wspólnie macie w związku. Kiedy norasz potajemnie, przekopujesz szafki i nasyłasz koleżanki, przejmujesz kontrolę nad związkiem - to zaprzeczenie idei związku partnerskiego, a tylko takie mnie interesują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Hrodebert
|
Nie świadczy o wzajemnym zaufaniu tylko o ufności że dana sytuacja nie będzie miała miejsca .Ewentualnie możemy mówić o warunkowym tzn . do czasu powstania wątpliwości .W skrócie ufam ci na razie ,więc owa prywatność i przestrzeń osobista summa summarum jest fikcją .
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez Ballantines_1 Czas edycji: 2014-02-16 o 18:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Tak sobie tez mysle... Jak poradzic sobie w zwiazkach maja osoby niepewne siebie, naiwne czy z bagazem emocjonalnym? Takie osoby nie zawsze sa w stanie zachowywac sie racjonalnie czy hm, uczciwie.
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
Osoby, które nie mogą sobie poradzić uczciwie w związku powinny iść na terapię, i to nie jest złoślwość. To jest podstawowa umiejętność, jeżeli chcemy mieć szczęśliwy i satysfakcjonujący związek.
![]() |
#196 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
Jeśli ufam, że dana sytuacja nie będzie miała miejsca, to mam zaufanie do partnera. Nawet w przypadku wątpliwości nie przetrzepałabym rzeczy partnera, tym bardziej bez jego wiedzy, aby doszukiwać się dowodów. Gdyby mnie naszły wątpliwości, to musiałby być ich konkretny powód: dziwny zapach partnera (np. damskie perfumy), późne powroty, inne zachowanie, coś znalezionego w kieszeni podczas prania i tak dalej. Zamiast się bawić w detektywa lub, co gorsze, truć sobie życie insynuacjami, spytałabym wprost. Nie będę panikować, gdy partner usiądzie tak, że nie widzę ekranu jego monitora, tak samo on, gdy ja tak zrobię.
Edytowane przez kicimordka Czas edycji: 2014-02-16 o 19:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Wtajemniczenie
|
Jest różnica pomiędzy nagminnym, obsesyjnym przeszukiwaniem telefonu, a sytuacją, kiedy jesteś z facetem kilka lat i czujesz, że coś nie tak i chcesz to sprawdzić.
Szczerze mówiąc, to zazwyczaj jest coś na rzeczy, jeśli się dobrze zna partnera, a nagle następuje zmiana zachowania, lub są jakieś powody do niepokoju. Ciekawe, co taka osoba, która ,,nie spojrzałaby sobie w twarz po naruszeniu prywatności partnera" powie za 5 lat, jak dowie się np. przypadkiem, że była zdradzana, ale nie grzebała, bo jak to tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]() Co do podrubionego- witki opadają, że ktoś tak może sądzić. Jestem człowiekiem bez sumienia ![]()
![]() |
![]() |
#200 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Bo jak inaczej? Jeśli nie wyszukałabyś twardych dowodów na zdradę - jak długo miałabyś zamiar trwać w takim związku, z kontrolowaniem, śledzeniem, obwąchiwaniem koszul, bez odrobiny szczerości i zaufania zanim postanowiłabyś "postawić sprawę na ostrzu noża"? Dopóki nie znajdziesz? A jeśli nigdy nie znajdziesz, to do śmierci? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
Po prostu nie chcą jak im ktoś patrzy na to co oglądają, gdzie się logują i o czym piszą.
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
A co, jestes moim mężem?
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Co do tych rozmów w związku.
U mnie było tak, ze związek się sypał, zatem owszem- były rozmowy, ustalenia, wspólne płacze, wnioski, postanowienia, wyznania miłości... Myślałam, że właśnie robimy to, do czego tu nawołujecie tak żarliwie- rozmowa, naprawianie związku, praca nad sobą. Toteż jego dziwne zachowania odbierałam jako wyraz tego, że również jest mu ciężko i martwi się o naszą przyszłość, martwi się, czy to jeszcze 'zaskoczy' od nowa. No niestety, równolegle do tego mnie oszukiwał i jakoś nie mógł z tym skończyć, i tyle mi te rozmowy przyniosły. Jednakże jestem szczęśliwa, że nie rzuciłam wszystkiego w tzw. 'pi*du' "bo mam podejrzenia", tylko próbowałam wszystko naprawić- bo jak dla mnie związek to także ustawiczna praca. Nie dążę do wniosku: sprawdzaj/nie sprawdzaj. Dążę do tego, że pewnych rzeczy nie da się przewidzieć, nie ma złotego środka- shit happens, obojętnie czego byśmy nie robili, pewne rzeczy się dzieją i trzeba to przełknąć i iść dalej. Póki się jednak nie dzieją, po co popadać w obsesję i psuć sobie zdrowie na zapas? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
Mało kto ma tak, że taki sam będzie wtedy jak wszystko będzie grało i wtedy jak straci pracę, poleci na zdrowiu itd. Samo zmęczenie pracą, z której nic nie ma zmienia ludzi. A co dopiero jakieś niemiłe wydarzenia.
![]() |
![]() |
#205 |
Zadomowienie
|
U mnie było tak, że miałam powody, by podejrzewać zdradę (w moim przypadku były to już hmm.. dość konkretne powody), także sprawdziłam jego fb, niestety moje przypuszczenia się potwierdziły. Przez chwilę miałam nawet wyrzuty sumienia, na szczęście szybko sobie uświadomiłam, że mój 'występek' w porównaniu z tym, co eks mi zrobił, to po prostu nic. ;-)
Co więcej, trochę żałuję, że nie sprawdziłam tego wcześniej. No ale właśnie, uważałam, że tak się nie robi i już. Nie wiem, dlaczego w tamtym momencie zmieniłam zdanie, to była prawdopodobnie jakaś intuicja... Z jednej strony nie pochwalam takich sposobów, z drugiej- gdybym tego wtedy nie zrobiła, być może dalej byłabym oszukiwana. No, ale fakt jest taki, że trafiłam na nieodpowiedniego faceta (delikatnie rzec ujmując ![]() Co do testowania- zdecydowane nie.
![]() |
![]() |
#206 |
zawsze mam racje
|
Odniosłam się do"Już reakcja na to hasło dałaby mi możliwość sprawdzenia czy coś jest na rzeczy."
Więc odpowiedziałam, że niektórzy(a nie Twój mąż) nie lubią grzebania i mogą źle zareagować, nawet jak nie będą mieli nic na sumieniu.
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U dorosłych ludzi z ukształtowanym charakterem raczej nie trwa to roku ani trzech, ale ludzie zmieniają wraz z doświadczeniami swoje patrzenie na świat, priorytety, cele. Nowe sytuacje (nowe miejsce zamieszkania+nowa praca+nowi, zupełnie inni znajomi, ogólnie poznanie innego życia) potrafią z czasem bardzo zmienić człowieka, i można się zdziwić. Oczywiście to się nie bierze znikąd, pewne tendencje gdzieś tam siedzą głęboko w podświadomości, ale siedza na tyle głęboko, że nawet bliska wieloletnia znajomość ich nie ujawni. Tak naprawdę jak zachowa się człowiek w sytuacji kryzysowej, możemy wiedzieć dopiero, gdy ta sytuacja nastąpi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Konto usunięte
|
Bez powodu nie grzebię, prywatność to z reguły dla mnie rzecz święta. Ale jakbym miała podejrzenia, że coś jest mocno nie tak czy że zdradza itd. to przegrzebałabym telefon, fb, pocztę, tumblra, wizaż, przeszukałabym kosz na śmieci, kosz z brudną bielizną, trułabym dupę jej i jej przyjaciołom i w ogóle wszystko
![]() Sorry, ale w 100% nie ufam nawet sobie, a co dopiero komuś innemu, a my jesteśmy akurat dwie zniszczone psychicznie małpy, więc wiem, że zrobiłaby to samo i szanuję to i rozumiem ![]() Generalnie w związku stawiam na komunikację, ale dajcie spokój, ja wiem, że jakbym odstawiła jednorazowy skok w bok czy próbowała ukryć poważny problem (bo ja generalnie np. mam problem z rozmową o uczuciach, a co, nie ja jedna) to pewnie ni uja bym się łatwo nie przyznała, co dopiero mam oczekiwać tego od kogoś innego. Sprawdzania w stylu podstawiania koleżanek nie akceptuję w żadnej formie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
zawsze mam racje
|
![]() Dzisiaj mogę być normalna, a jutro zachowywać jak 'Taylor' z piosenki z mojego podpisu. Skąd mam wiedzieć, że ktoś nie będzie miał podobnie ![]()
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2014-02-16 o 21:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:44.