![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czekolada - mój wróg
Witam. Od jakiegoś czasu tj. około półtora roku mam problem z czekoladą. Nie mogę spokojnie przejść obok tabliczki z czekoladą w najlepszym razie znika jej połowa, w najgorszym cała, a potem jest mi niedobrze. Nie umiem się powstrzymać. Był czas kiedy w domu nie było nic z czekoladą, to wyjadałam córeczce kakao do mleka. Próbowałam chromu i magnezu w tabletkach, ale nie działają. Może ktoś miał podobny problem. Pomóżcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Czekolada - mój wróg
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
mam podobnie, ale ja to mam od lat. Po prostu kocham czekolade i tyle (oprocz do picia). I nie zamierzam z tym walczyc, odmawiac sobie przyjemnosci. Zycie jest jedno
![]() Z tymze potrafie powiedziec dosc, ze za duzo, ze to juz przesada i sie powstrzymuje np przez dwa dni ![]() Ale jedzenie czekolady to dla mnie nie problem, nie mysle o tym w takiej kategorii. ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- oj tak, identycznie jak ja ![]() Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-02-11 o 15:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
![]()
To nie czekolada jest tutaj wrogiem, lecz Twoja słaba silna wola
![]() Proponuje 100 dniowy detoks ![]() ![]() ![]() Wmówiłam sobie, że nie ma czegos takiego jak NIE MOGE przestać, NIE UMIEM sie powstrzymać, nie mam przeciez 5 lat, mam znacznie wiecej i powinnam mieć SILNY charakter... UMIEM przestac i UMIEM się powstrzymać, znalazłam sobie zamienniki słodyczy - codziennie banan, od czasu do czasu suszone owoce i daje rade i Ty też dasz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dzięki za słowa otuchy i cieszę się, że nie jestem z tym sama.
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zmień podejście na racjonalne i przede wszystkim wykonalne. Wszystko stopniowo. Edytowane przez forsvinn Czas edycji: 2014-02-12 o 11:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Obecnie, pieke ciasto dla rodziny i nawet go nie spróbuje bo mnie w ogole nie ciągnie. Wchodzę do sklepu i dział pełen czekolady kompletnie mnie nie rusza ![]() Nie powiem, pierwszy tydzień detoksu był ciężki (slodkie uzaleznia bardzo podobnie jak narkotyki) ale teraz jest super - wreszcie czuje się WOLNA, całkowicie panuje nad sobą, a to cudowne uczucie! Czasem wiadomo, zdarzy się gorszy dzień i chce sobie poprawic humor jakims smakołykiem, ale wiem, że w domu czeka na mnie słodki bananek, albo kawka z mlekiem kokosowym ![]() Dla mnie te 100 dni to początek nowego żywienia, a nie etap przejściowy. Ps Polecam ten blog Readthelabel |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
![]()
W piątek będzie miesiąc
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
równie dobrze możesz narzekać na tę dziwną "siłę" która nie pozwala ci wstać z kanapy i zacząć ćwiczyć
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ćwiczę silną wolę, jak na razie dobrze mi idzie 2 dzień bez czekolady a w domu jest. Mam dobrą motywację. Mąż kupił dużą tabliczkę milki zostawił na stole i powiedział, że jak przez miesiąc nie zniknie to jedziemy na wycieczkę. mnie zostawił wybór gdzie. Nie dam się !
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
![]() Kosztowało mnie to troche, ale jak teraz sobie pomyślę, to co to jest te 30 dni?? To tak na prawde śmiesznie mało... a czuje jakbym nie jadła słodyczy juz z pół roku ![]() Mariok - Zazdroszcze motywacji ![]() ![]() Edytowane przez _Lorelai_ Czas edycji: 2014-02-13 o 15:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
mariok, masz fajnego męża
![]() Dołączam do grupy uzależnionych od czekolady - do niedawna zżerałam minimum pół tabliczki dziennie. Do pionu ustawił mnie stan mojej cery i rosnąca oponka na brzuchu. Prawie 3 miesiące temu podjęłam walkę ze słodyczami i wygrywam! Myślę, że każdy musi sobie metodę wypracować sam. Np. na mnie całkowity szlaban na słodycze działał tak, że wytrzymywałam 2 tygodnie bez słodyczy a później w chwili słabości rzucałam się na nie jak wygłodzony pies. Skutkowało to stwierdzeniem "dobra, poddaję się" i powrotem do stanu poprzedniego. Obecnie: 1. Jem czekoladę w tylko weekendy - do dwóch kostek gorzkiej. 2. Codziennie jem porcję orzechów lub migdałów (magnez!) 3. Nie słodzę herbaty (zauważyłam, że cukier goni cukier). 4. Odstawiłam kawę - wypłukuje magnez a poza tym za bardzo pasuje do niej czekoladka ![]() 5. Przestałam się nagradzać czekoladą. To jedna z moich najskuteczniejszych metod zrywania z moim nałogiem. Złapałam się na tym, że nagradzałam się za byle bzdurę. 6. Zanim zasiądę do czytania lub oglądania filmu przygotowuję sobie przekąski - najczęściej marchewkę z baba ganoush, pomidorki koktajlowe albo cykorię z dipem. 7. Wprowadziłam w domu zakaz jedzenia słodyczy. Może to nie demokratyczne, ale przegrałabym z kretesem razem z moimi marchewkami gdyby mi pod bokiem mąż wsuwał snickersa. Może komuś pomoże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Nie musisz się zgadzać, pewnie się nie zgodzisz, ale skoro już przeprowadzasz ten "detoks" to przynajmniej rób to stopniowo - stopniowo ograniczaj cukier czy tam tę czekoladę, a nie rób sobie szokoterapii i z dnia na dzień przestaniesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() PS Detoks z założenia ma być nagły, poza tym mi pomógl wiec nie nakłaniaj mnie do stopniowego odstawienia bo to na mnie nigdy nie działało, poza tym już odstawiłam i mam się świetnie ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Uzależnienie, ale psychiczne?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Połączenie cukru, tłuszczu, soli są uzależniające
![]() Tak więc czekolada jako połączenie cukru i tłuszczu jak najbardziej może być uzależniająca. http://www.nytimes.com/2013/03/18/bo...anted=all&_r=0 Na pewno warto brać ten magnez, czy cynk, tylko sprawdźcie czy przypadkiem nie bierzecie tlenku magnezu..wchłania się w zawrotnych 4% ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
3 dzień bez czekolady
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Mariok - to super
![]() Polecam zamiast słodyczy jeśc ich zdrowsze zamienniki. Ochota na cos dobrego predzej czy pozniej pojawi się, dlatego warto miec cos smacznego, ale i zdrowego pod reką ![]() Jak piałam juz powyżej polecam banany, suszone owoce (wczesniej opłukane z siarki ![]() ![]() ![]() Oczywiście to wszystko z umiarem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
_Lorelai_ co to jest ten karob?
Dzisiaj ciągnie mnie do tej zakichanej czekolady ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
A wolisz się całkiem odciąć od smaku czekolady? Bo są różne zdrowe i fajne zamienniki
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
jak mam ochote na slodycze (a bywa rzadko że mam) to sięgam po migdały lub orzechy i mi ochota przechodzi
![]()
ćwiczę od : 02.04.2013 100 przysiadów-> x 663 Mel B 10 min pośladki->943 Mel B 10 min brzuch->1110 Mel B 15 cardio->738 Mel B 10 min nogi->1030 Ewa Ch.(killer, skalpel)->581 Centrum Sportowca-1248 razem: 6313 cel osiągnięty ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() : ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a odżywiasz się dobrze ? posiłki o w miare stałych godzinach, tak żeby nie dopuścić do uczucia głodu? wtedy nie ma chęci na czekoladę i słodkie, wytrzymałas 4 dni, daj radę dotrwać do 14 wtedy już powinna ci przejść ta nadmierna ochota zresztą możesz wypić właśnie kakao, albo kawałek gorzkiej, wcale nie są niedobre, każda marka ma inny smak ja osobiście lubię Heidi, bo Lindt jest jakaś dziwna mówię o prawdziwej gorzkiej 85% kakao
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Karob to taki proszek z chleba świętojańskiego
![]() ![]() ![]() Ostatnio popijam takie pyszności. Edytowane przez _Lorelai_ Czas edycji: 2014-02-16 o 17:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ja kupuje w sklepie z ekologiczną żywnością. Płacę 4zł za 150 gram. Chyba przepłacam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Od smaku czekolady chcę się całkiem odciąć. Jak na razie już 7 dzień bez nałogu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:32.