|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczeń - luty 2013 (XIV) Roczkowania ciąg dalszy!
Cytat:
---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3722 |
|
Zadomowienie
|
Litlle Pulneo na kaszelek to nie bardzo. Na potężny brzydki kaszel jak najbardziej
To nie jest taki byle syropek, ma długą listę skutków ubocznych i masę przeciwników (nie wiem czy akurat pod nazwą Pulneo, za to na pewno jako Eurespal - on był pierwszy, Pulneo jest tańszym odpowiednikiem i weszło jak Eurespalowi wygasły prawa patentowe czy jak tam się to nazywa). Ja jestem wielką zwolenniczką Pulneo, Grześ wypił tego sporo ale nigdy na pierwszy lepszy kaszelek. Do niedawna było to na receptę i lekarka przepisywała przy brzydkim kaszlu, kiedy były już zmiany osłuchowe i zaczynało schodzić na oskrzela ale jeszcze była szansa że się obejdzie bez antybiotyku. I zawsze kazywała podawać 7-8 dni jak antybiotyk, nigdy doraźnie. Nie wiem co teraz jest na topie dla takich maluszków bo młoda dotąd kaszlała trzy razy ale zawsze krtaniowo więc leczenie inne. Na pewno Stodal, chyba Drossetux na suchy kaszel, podawałam też syrop prawoślazowy po 2,5 ml (niby od 6 rż ale pediatrzy często zalecają tylko malutką dawkę a fajnie łagodzi). A jak będzie kaszleć brzydko to i tak pasuje ją osłuchać więc się dopytasz o Pulneo
|
|
|
|
#3723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj starszy syn za maleńkości był wylaczine na eurespalu- byl to jedyny preparat ktory na niego dzialał a tak na marginesie, Ty już jesteś po imprezie czy jeszcze przed? bo tak się o to menu martwiłaś i tak sie zastanawiałam jak wyszło
|
|
|
|
|
#3724 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3725 |
|
Zadomowienie
|
Deli ja mam schody betonowe obłożone w całości. Na początku myślałam o samych stopnicach w ciemnym drewnie i czole pomalowanym na jasno ale wyobraziłam sobie malowanie tego co parę miesięcy (jak wchodzisz po schodach to często czubkami butów dotykasz czoła, zwłaszcza faceci bo mają długie stopy, no i się robią ciemne ślady na tym betonowym). I mam ostatecznie całe tylko jasne dębowe
|
|
|
|
#3726 |
|
Zakorzenienie
|
U nas nocka z gatunku lepszych.
jedna pobudka o 4:30 (co prawda 1h nieodkladalnosci), ale potem spanie do 8:30, czyli standardowo. Fewciu, a co u Was ze zlobkiem w ferie? Tez pobudki kolo 5? ![]() meneq, kiedys mi poradzilas, zebym dawala Kubie chleb z jakimis dodatkami, zeby przekonac go do jedzenia. Probowalam i chyba nic z tego. Dalam mu: (przymknij oko na dziwne polaczenie) - chleb maczany w zupce z grudkami (nie ma szans) - chleb z fasolka szparagowa (zawinieta w srodku, nie bylo jej widac - wzial do lapki, dobral sie do niej, chleb zjadl, fasolke wyrzucil) - chleb z kalafiorem (jak wyzej) Po prostu nic nie przechodzi. Bede probowac czegos w rodzaju past. Ale musze miec najpierw sprzet do zrobienia. Z rzeczy, ktore zje sam i ktore nie sa kaszka/zupa przechodza: chleb, rodzynki, wafelki ryzowe, banan, wczoraj dalam winogrona i ananasa - poszlo! Czyli raczej celuje w slodkie smaki... Pomarancze okresowo jadl, teraz znow wypluwa. Po mandarynkach ma wysypke. Z naszych talerzy wciaz nic nie chce. jablko - niewazne jak slodkie jest to wezmie do buzi, ladnie pogryzie i wypluwa to, co zmielil. Maly blender z niego ![]() Przy jedzeniu obiadkow jest faza "wypluwanie z buzi tego, co mi mama da" - i tak jemy czasem i po 20min... ja podaje, on wypluwa, podam drugi raz to samo (zgarniete z brody ) i gryzie. Takze nie wiem co jest grane...Wybaczcie przydlugawy post
Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2014-02-17 o 12:39 |
|
|
|
#3727 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
Skoro lubi slodkie, to probuj z kukurydza, marchewka, groszkiem, dynia, batatami. ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Kubusiu najlepsze roczkowe zyczonka!! |
||
|
|
|
#3728 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeszcze raz dziekuje
|
|
#3729 |
|
Zadomowienie
|
Marsi po ale nie mam czasu teraz pisać bo zaraz wychodzimy
Oprócz Pulneo jest jeszcze Elofen, też tańszy od Eurespalu. Zresztą coś mi się kojarzy (ale nie jestem pewna) że Eurespal został wycofany a Pulneo zostało, chyba coś takiego gdzieś czytałam. Wszystkie to Fenspiridi hydrochloridum czy tak jakoś i są jednakowo paskudne w smaku Na Grzesia też ładnie działały ale lista skutków ubocznych była niefajna jak na syropek, który w dodatku teraz zrobili bez recepty
|
|
|
|
#3730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
natomiast strasznie jestem zła że zdecydowałąm się na ciemny kolor drzewa samych stopin, mogłam pojsc tak jak podlogi- jasny dąb na ciemnym niestety widać każdy paproch |
|
|
|
|
#3731 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję meneq, spróbuję w ten sposób
![]() Zapomniałam wam napisać, co moje dziecię robi od paru dni. Jak nadchodzi pora spania, idzie do swojego pokoju, wdrapuje się na fotel, wyjmuje butlę z podgrzewacza, siada na tymże fotelu i czeka wiecie, jakie to cudowne???
|
#3732 |
|
Zakorzenienie
|
Kubusiu, słoneczko dużo radości, miłości,słodkiego mleczka, żebyś odkrywał świat z pasją w otoczeniu i miłości bliskich, składa marsi i Leosio
|
|
|
|
#3733 |
|
Zakorzenienie
|
Curry hinduskie 4 porcje
Skladniki Kurczak z koscia 600-700g Pol lyzeczki soli, pieprz A. maka, curry w proszku kazdego po 2 lyzki B. Jogurt nat. 300ml Sok pomidorowy 200ml Lyzeczka soli 2 lyzki miodu Czosnek 2 zabki i tyle samo imbiru Olej, maslo 1 lyzeczka 1. Kurczaka popieprzyc i posolic i odstawic na 10min 2. Do garnka wlac pare kropli wody i podgrzewac do momentu az zaczna "podskakiwac" (ok 4min) 3. Zdjac z ognia, wlac olej i maslo i ostudzic stawiajac na mokrej sciereczce na 10sek 4. Wlozyc A. i na malym ogniu podsmazac do momentu az bedzie czuc zapach. Wlozyc kurczaka i obsmazyc z kazdej strony 5. Wlac B., przykryc pokrywka i an srednim ogniu gotowac az pokrywka nie zacznie sie "obracac"; wtedy zmniejszyc ogien i gotowac jeszcze 20min. Najlepiej smakuje z nan, ale mozna tez podac z ryzem z szafranem, szczytem marzen jest jeszcze lassi do tego. Trzeci przepis musze poszukac ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- aniu wiesz, ze uchronilas tz curry przed konsumpcja? |
|
|
|
#3734 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to mój paluszkiem pokazuje, bierze butle i od razu kładzie się na kanapie a tak wogóle to chcę Wam powiedzieć,że moj maly zaczyna gadać wczoraj nauczył się mowić DWA, ale tak fajnie bo z akcenten czyli DYWAAA hehe bo mamy taką fajną zabawę, ja mowię, raz,dwa i na trzy skaczemy, to on tak się cieszy,że łapki do mnie wyciąga i mowi dyywaaa a wczoraj pierwszy raz powiedzial mama am |
|
|
|
|
#3735 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny dziękuję slicznie w imieniu siostry za gratulacje
Dziewczyny czują się dobrze, dzisiaj wychodzą do domu. "Maleńka" Asia ważyła 4200 na razie widziałam ja tylko na zdjęciach ale jest ślicznaPrzepraszam, że wtedy pojawiłam się na szybko i wieczorem nie wróciłam ale kilka godzin później dostaliśmy tel że szwagier mojej mamy stracił przytomność i nie wiadomo co z nim będzie A dzisiaj o 9 rano zmarł. Cały ten czas leżał pod aparaturą nieprzytomny i nie oddychał. Wczoraj moja mama tam była z ciotką to wróciła w szoku. Mówi, że nigdy więcej nie chciałaby nikogo widzieć w takim stanie A na sali z wujem leży facet ok 35 lat tez nieprzytomny. Lekarz powiedział, że jak przeżyje 3 dni to będzie żył podobno powikłania po grypie Także tego, humor mam do niczego W ogóle ten rok cos kiepsko się zacząłDziewczyny fajnie, że Wam się walentynki udały a te z Was, które nie były w tym dniu szczęśliwe mocno mocno tulę![]() Neti widziałam fotki na FB z imprezy Fajne dekoracje zrobiłaś![]() ![]() Black super prezent mąż dla Ciebie szykuję. Bardzo mi się podoba ta ramka Yellow współczuję relacji z t. Debrah nie wiem co Ci doradzić z tym jedzeniem.... Powiem Ci tylko, że moja Michasia też jest taki straszny niejadek. Chociaż jak była mała to jadła więcej rzeczy a od jakis 2 lat to szlag mnie trafia.... Je tylko kilka rzeczy i koniec. Ostatnio na siłę jej wmuszam, to wielki ryk no ale inaczej sie chyba nie da. Ona najchetniej jadłaby tylko schabowe,płatki z mlekiem, naleśniki, kopytka, frytki, racuchy i jabłka. W porywach troche rosołu.a i kanapki z czekoladą.I to jej całe menu. Po wszystkim innym ma odruch wymiotny i potrafi trzymać w buzi 20 minut jeden kęs kanapki z szynka czy serem. ![]() Deli jak tam idzie budowa?? Wrzucisz jakieś foto??? |
|
|
|
#3736 | |||
|
Zakorzenienie
|
my tez
![]() Cytat:
Cytat:
sie nie znam ale bardzo ladnie wgladaja Cytat:
bosz,w pierwszym momencie myslalam ze te mocowania na stole to sa buciki Yae! ![]() |
|||
|
|
|
#3737 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a bralas swoje ciuszki na przebranie? Fewciu przestan, jakbym byla facetem to chcialabym taka żonę jak Ty a Twoja uroda to tylko uwieńczenie całości a i ostatnio jakis taki serial leciał Tancerze i tam była taka ładna tancerka chyba najlepsza z nich Sylwia chyba Jej było i mi bardzo Ciebie przypominała Nancy moze u meza to chwilowe i przejdzie, powiem Ci szczerze, wstyd się przyznać ze ja czasami też tak mam, nie okazuje tego ale czasami czuję się taka zmęczona ale kocham moja Rybeczkę |
|
|
|
|
#3738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo w sumie masz racje. No ale my na 98% bedziemy miec wlasnie drewniane Na razie stoimy bo zima. Ale jak sie zrobi już nie zimowo to ruszamy a zdjęcie, nie ma w sumie nic ciekawego bo tylko chudziak zalany haha
|
|
|
#3739 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Marchewke dawalam (surowa i gotowana), gotowana sie fajnie miazdzy, a surowa rzuca. Reszty sprobuje. Dziekujemy ![]() Cytat:
|
|||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3740 | ||
|
Zakorzenienie
|
Kubusiu nasz kochany!!! wszystkiego co najlepsze, spelnienia marzen i samych slonecznych chwil w zyciu!!!! Cytat:
Cytat:
zazdroszcze! ![]() -------- swiat schodzi na psy! dyrka czytala nam nowa podstawe dla 1 klasy - zakaz zadawania pisemnych prac domowych w 1 klasie - obowiazkowa swietlica dla wszystkich gdzie nauczyciel bedzie mial obowiazek odbrabiania z dziecmi prac domowych tak aby dziecko mialo malo do zrobienia w domu a najlepiej NIC ![]() ![]() klask i:oby tak dalej! sorki, musialam se ulzyc!
|
||
|
|
|
#3742 |
|
Zakorzenienie
|
sto lat! i prosze dac buziaka od Cioci Deli!
|
|
#3743 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak sie sklada, ze moj tez dzieki Tobie bedzie pyszne curry zajadal Ale jutro bo na dzisiaj mam jeszcze pieczen z wczoraj ![]() Jeszcze raz dziekuje Ci za przepisy A powiedz mi, tego lassi tak na ostro/slono probowalas? jak dla mnie to to jest super jako dip, ale do picia? Sto latek Kubusiu!!! ![]() ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Aaaa czadowy jest!!! pstryczku
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3744 |
|
Zakorzenienie
|
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jaki zaczes!!!!!!!!!!!!!!!!!
oplulam monitor!!! boski jest! ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- zareagowalismy identycznie! ![]() ale dyrka nas pocieszyla - spoko, narazie nie ma co wariowac. jak dojdzie do wladzy PIS to bedzie jeszcze ciekawiej takze ten tego, no...
|
|
|
|
#3745 |
|
Raczkowanie
|
Deli niby nic jeszcze nie ma a człowiek już się cieszy
Za to jak mury pójdą w górę to z dnia na dzień będzie widać postęp i budowa będzie rosła w oczach![]() Kubusiu wszystkiego najlepszego STO LATEK |
|
|
|
#3746 |
|
Wtajemniczenie
|
Buziaki dla Kubusia
przecudnie wyglądał na imprezie Ultra, ania, sarah pewnie, że pokażę zdjęcia silver super, że masz w końcu Męża w domu meneq Yae piękna marsi brawa dla Leosia ![]() pstryku co za głupota moje dziecko zaczęło schodzić z dywanu tak jak z kanapy
|
#3747 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3748 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3750 |
|
Zadomowienie
|
No tak ale z tego co wyczytalam to w oryginale powinien byc chyba slony lub ostry? I tak sobie wyobrazilam popijac jakas potrawe slonym jogurtem
Dlatego pytam czy probowalas bo dla mnie to brzmi dosc dziwnie ![]() karusia jaki lovelas na drugim zdjeciu
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:57.

To nie jest taki byle syropek, ma długą listę skutków ubocznych i masę przeciwników (nie wiem czy akurat pod nazwą Pulneo, za to na pewno jako Eurespal - on był pierwszy, Pulneo jest tańszym odpowiednikiem i weszło jak Eurespalowi wygasły prawa patentowe czy jak tam się to nazywa). Ja jestem wielką zwolenniczką Pulneo, Grześ wypił tego sporo ale nigdy na pierwszy lepszy kaszelek. Do niedawna było to na receptę i lekarka przepisywała przy brzydkim kaszlu, kiedy były już zmiany osłuchowe i zaczynało schodzić na oskrzela ale jeszcze była szansa że się obejdzie bez antybiotyku. I zawsze kazywała podawać 7-8 dni jak antybiotyk, nigdy doraźnie. Nie wiem co teraz jest na topie dla takich maluszków bo młoda dotąd kaszlała trzy razy ale zawsze krtaniowo więc leczenie inne. Na pewno Stodal, chyba Drossetux na suchy kaszel, podawałam też syrop prawoślazowy po 2,5 ml (niby od 6 rż ale pediatrzy często zalecają tylko malutką dawkę a fajnie łagodzi). A jak będzie kaszleć brzydko to i tak pasuje ją osłuchać więc się dopytasz o Pulneo

A dzisiaj o 9 rano zmarł. Cały ten czas leżał pod aparaturą nieprzytomny i nie oddychał. Wczoraj moja mama tam była z ciotką to wróciła w szoku. Mówi, że nigdy więcej nie chciałaby nikogo widzieć w takim stanie
A na sali z wujem leży facet ok 35 lat tez nieprzytomny. Lekarz powiedział, że jak przeżyje 3 dni to będzie żył

na szczęście pani fotograf była super i od razu z Hanią kontakt złapała. nawet dała się przebrać 6 razy

klask i: