|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek.
Cytat:
![]() Smoczka i tak dostaje do snu, po kp jest smoczuś. Jak TŻ Go usypiał w sobotę, to ze smokiem. Ale sam smok i moje ręce nie działa... Czyli zwykłą prażoną można? Fajnie, dam Krzysiowi z brokułem Tylko nie tę, co mam teraz, bo podczas gotowania mi śmierdzi popielniczką ( ).
|
|
#1652 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pytanie podstawowe czy masz poduszkę powietrzną i czy jest włączona na stałe - jak tak, to niestety tylko z tyłu. jak nie masz albo możesz wyłączyć to możesz z przodu.... imho rozważania gdzie bezpieczniej są o kant d, bo nie wiesz z której strony ew. uderzenie w samochód nadejdzie, a też spokojniejszy kierowca, to bezpieczniejsza jazda.... nie wyobrażam sobie jazdy mimo pierdyliarda lusterek z Zośką z tyłu... zwariowałabym...
|
|
#1653 |
|
Rozeznanie
|
CR, Zmieloną. Ostatnio jeszcze dałam czosnek niedźwiedzi... Ale mi ten chleb smakował...
Biedny Wojtuś
|
|
#1654 |
|
Zakorzenienie
|
Panika, a Ty zbierasz zabawki na przyszłość tak jak ciuszki?
Przecież te klocki są 2-5???Co do ikei też się nad namiocikiem zastanawiałam, ale o wiele lepiej wygląda na stronie niż na żywo... Myślę, że tunel to by u nas nie wypalił. Natomiast z fajnych rzeczy to widziałam w ToysRus huśtawkę Tako, posadziliśmy w niej Z i była zachwycona. Fajny sklep do pooglądania, ale nie na zakupy - prawie wszystko na co u nich zwróciłam uwagę widziałam taniej gdzie indziej. Zwaaaariuję, przydałaby się ankieta w necie, odpowiedz na pierdyliard pytań, a my wybierzemy Ci telefon
|
#1655 | ||
|
Rozeznanie
|
o
Cytat:
Cytat:
Hmmm.. Niby da się ją wyłączyć, ale znowu czytałam, że jak jest poducha zainstalowana to nie wolno dziecka z przodu, bo nawet jak jest wylaczona to moze eksplodowac... Jest duzo artykulow o tych fotelikach montowanych tylem, a tych przodek 9-18 nie widze, albo zle szukam.. i tak sie zastanawiam gdzie Wy wozicie
|
|
|
#1656 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dawałam wcześniej to i to, ale makaronu memłał ze 2-3 kokardki i na tym koniec, wczoraj zjadł ich ze 20. Na brokuł dobrze reagował. Cytat:
---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Pani, zdrowiej - i odpocznij sobie przy okazji ![]() A Panik długo zostaje na tacierzyńskim?
|
|
#1657 |
|
Rozeznanie
|
CR aaaaa w calosci to rzeczywiscie moze byc specyficzna
To może W. wymiotował przez mleko? Ja bym nawet po wymiotach dała kp jak dziecko chce, bo organizm może domagać się nawodnienia. A co do poduszki, to u mnie jest tak, że da się ją wyłączyć, ale wtedy trzeba również kierowcy. No i jednak chyba wolałabym L. mieć z tyłu, żeby na nią zerkać w lusterku co jakiś czas niż się odwracać, bo wydaje mi się, że krócej potrwa szybki "look" w lusterko. Ale nie wiem, dlatego chciałam się zorientować jak podrózujecie, bo jednak moje wyobrażenia wyobrażeniami, a praktyka praktyką
|
|
#1658 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zdrówka |
||
|
|
|
#1659 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() no to Ty musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy otrzymujesz to za co płacisz. czy nastał impuls i Kamil ruszył Cytat:
Cytat:
![]() Panik wykorzystuje tyle co przysługuje - dwa tygodnie high lifu. ale pewnie pojedzie na dechę. Jak czytałam o Waszej "akcji" nocnej to aż mnie ciut zmroziło. zupełnie nie wiem co zrobię w takiej sytuacji. tj. wiem. zadzwonię do Despy
|
|
|
#1660 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie zawsze look w lusterko załatwia sprawę, ostatnio wjechałam w jakąś dziurę i zaczęła się krztusić, a jechałam dość ruchliwą ulicą, wokół ekrany, nie miałam gdzie zjechać. Tak zjechałam do ekranów najbliżej jak się dało, wrzuciłam awaryjne i szybko ją wypięłam z fotelika siedząc na swoim fotelu. Jakby była z tyłu to nie wiem co bym zrobiła, bo nie miałabym jak wysiąść z samochodu taki był ruch. A do jakiegoś sensownego miejsca do zjazdu był jeszcze kawał drogi....
|
|
#1661 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaa Ty do Do Mnie mowisz ...!?
Sie zastanawialam bo NIKT do mnie tak nie mowi ![]() - obiecuje poprawe ;-) scarllet a wybierac musisz tylko Model .? corko ![]() Cdn Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie widziałam takich duplo na żywo - są na tyle duże, że do buzi ich nie zmieści? ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- nie kumam?
|
|
#1663 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak coś czuję, że to może być wina mleka. Niestety. Wykupię cały zapas pepti bez DHA, może na kilka miesięcy wystarczy ![]() A jeszcze do fotelika - na razie wożę W. obok siebie, ale za chwilę go przesadzę na tył za fotel kierowcy i właśnie dziś podczas jazdy zastanawiałam się, czy by nie dopiąć dodatkowego lusterka. Jak ustawię tak, żeby go widzieć, to nie widzę drogi za mną. Też przez chwilę nie wiedziałam, ale po chwili zaczęłam działać: dzieć pod prysznic i dokładne mycie (bidulek, nie wiedział, co się dzieje, ale woda go uspokoiła), potem brudne rzeczy wyrzuciłam z pokoju, tulenie W. dopóki nie zasnął no i potem sprzątanie.... A TŻ w tym czasie usnął na kanapie :/
zgodnie z planem, zgodnie z logika, zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami, zgodnie z Biblią, Koranem, Torą i komiksami 21.04.2013. Edytowane przez corka_rosy Czas edycji: 2014-02-17 o 13:48 |
|
|
|
|
#1664 |
|
Zakorzenienie
|
znowu zamówiłam książki
|
#1665 |
|
Zakorzenienie
|
nic nie mów, jeszcze mi aros nie przysłał, a ja już mam 9 książek tak na początek u nich na oku
ja bym na książki mogła każdą kasę przepuścić, bo by tu zrobić żeby czytać zawodowo żeby płacili za to, książki dawali i nikt mi jak czytam d nie zawracał, bo przecież pracuję... ![]() ![]()
|
#1666 | ||
|
Zakorzenienie
|
efekt był super, także teraz też czekam
![]() Cytat:
nie wiem nawet co jest 18+? treść?! hellooołłł?takie z ruchomymi elementami też sobie nie równe (np. Zwierzęta mają mega delikatną konstukcję, ale Krokodyl Kłap odpadł dopiero z wielkiej eksploatacji ). zawsze jestem przy nim, ale nie narzucam czym ma się bawić czy zajmować. ma dostęp do większości zabawek/książeczek. tylko te ewidentnie nie na teraz są odłożone lub schowane lub u babci Cytat:
też liczę na instynkt... jakie "
|
|
|
#1667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie znam tej książki o której piszesz, ale pewnie można coś wyrwać, oderwać, rozedrzeć i zjeść. Poza tym wyobraźnia dzieci jest nieograniczona i pewnie jest milion sposobów w jaki czymś mogą sobie zrobić krzywdę, może my nie przewidzimy w jaki, ale widać jakiś jest. Skoro coś jest dopuszczone od jakiegoś wieku widać nie spełnia jakiejś normy dla młodszego - gdyby było w pełni bezpieczne to na pewno celem zwiększenia sprzedaży granica byłaby niższa. Większość zabawek ma wiek napisany ze względu na wielkość elementów właśnie. Wszystko co dziecko do pewnego wieku (bodajże 3 lat) jest w stanie wcisnąć za łuki zębowe jest nieodpowiednie, bo albo zostanie połknięte, albo na tyle szczelnie zablokuje gardło, że zamknie również drogi oddechowe. Z często bawi się sama i nie wyobrażam sobie dawać jej czegoś tylko pod nadzorem (np. jakiś klocków) pamiętać ile mają elementów, a potem przeliczać czy na pewno zabrałam wszystko jak będę chciała ją zostawić samą. Chwila nieuwagi i może być różnie.
|
|
#1668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardziej ufam Duplo, niż chińszczyźnie 6mc + ale fakt. wyobraźnia dziecięca nie zna granic... mam nadzieję, że T. nie zje Tygrysa.
|
|
|
#1669 |
|
Zakorzenienie
|
haha zamówiłam W KOŃCU księgę dźwięków
http://www.empik.com/zwierzeta-swiat...0493,ksiazka-p http://www.matras.pl/moi-przyjaciele-mala-rybka.html http://www.matras.pl/moi-przyjaciele-maly-tygrysek.html i taką http://www.matras.pl/zabka-moj-przyjaciel.html jest więcej z tej serii ale zamówiłam na próbę jedną, muszę zobaczyć czy fajne
|
#1670 |
|
Zakorzenienie
|
BYou pytałaś o różne warszawskie wojenne opowieści - nie wiem czy to o getcie akurat, ale właśnie wyszukuję różne księgi co czytałam artykuły o nich i mnie zaintrygowały (w ramach porządków pozbywam się tony post itów) i znalazłam takie coś - http://aros.pl/ksiazka/okupowanej-wa...en-powszedni-2
|
#1671 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co telefon ma mieć, to Ci pomożemy Cytat:
ktorą paletkę zamówiłaś? Cytat:
![]() i teraz przyznam szczerze zajadę "przysłowiową blondynką" nie kumam.... (ale,ale zadzwonić mozesz zawsze o każdej porze )---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Panika czy ul.Cieszyńska to gdzieś niedaleko Ciebie?
|
|
#1672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bez sensu zresztą ta dyskusja, to jak rozważanie, czy można przechodzić na czerwonym świetle... jak coś się stanie można mieć pretensję tylko do siebie.dzięki... ![]() ![]() :pro si: nie dotykowy ekran, bo one ze mną niekompatybilne całkowicie, taki co jest w ofercie orange, bo mam tam od wielu lat, to może coś lepiej wynegocjuję, jak najszybszy aparat, bo zdjęcia Z cykam głównie telefonem, bo aparat mi się psuje, zresztą dropbox to wygoda, zaraz mam w kompie bez przegrywań żadnych... z internetu w sumie prawie nie korzystam, ale dobrze by było, gdyby dało się jakieś google hangouts czy coś w tym stylu zainstalować, bo z małżem szybciej idzie przez komunikator jakiś zagadać niż smsem... w sumie tyle chyba....
|
|
#1673 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny później nadrobię ale jeszcze może coś takiego na prezent http://alejka.pl/molto-domek-grzybek.html mojej mamie kiedyś jakiś rodzic w przedszkolu przyniósł zabawki dla bratanka i tak stoją te zabawki u mamy jak jedziemy to nie musimy o zabawki zbytnio się martwić i normalnie Aniela była zachwycona klęczała i kulała tą piłką a ona tak jak grzechotka i tak się chichrała zacieszała że wszyscy płakali ze śmiechu i tak przez dwa dni
|
|
|
|
#1674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1675 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() no daleko nie jest. ale bliżej Trolli ![]() Cytat:
piszę tylko, że nie zawsze oznaczenie producenta jest adekwatne (według mnie). o tym decyduję ja. może to być dla mnie wyznacznikiem, ale nie musi. też na bank zależy to od dziecka. każde inne (jak mama). mój syn nie ma w sobie tyle samodyscypliny by nie dotknąć książeczki, którą czytamy. i dlatego kogut ze Zwierzaków stracił głowę, i dlatego jest na pawlaczu. bez sensu jest porównanie do czerwonego światła. pretensje można mieć też do siebie gdy dziecko prysznicem przygrzmoci się w głowę. także takie wycieczki są...
|
|
|
#1676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytam dlatego,ze widziałam dziś ogłoszenie o żłobku prywatnym z dotacją unijną (koszt 250 zł) właśnie na Cieszyńskiej. Scarlett, podpytałam tez kumpla który się zajmuje telefonami, z tym co piszesz- zwróć uwagę na Nokie 515
|
|
#1677 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jakaś tajemnicza cecha moich palcówCytat:
z tym się akurat zgodzę - jak ktoś jest takim idiotą, że dziecko kąpie się samo to można ![]() ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Cytat:
Właśnie zalookałam jak tam sytuacja żłobkowa 1 żłobek:Miejsce: 255 2 żłobek:Miejsce: 213 3 żłobek:Miejsce: 288
|
|
#1678 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
My juz od dawna w domu, ale nie moge Was nadrobic, bo mlody nie do ogarniecia
![]() wyszlismy jeszcze na spacer z psem, usnal w wozku do popoludniowej drzemki, przenioslam w domu do lozka i juz wypoczety - 10 minut spania no i caly czas mi narudzi - najchetniej to by chcial bym go trzymala przy kazdej klamce od drzwi albo przy sznurku do zewnetrznych rolet ![]() U gina bylo darcie - recepcjonistka trzymala malego na rekach, ale ten darl sie i darl - zabawianie nic nie dalo - a to tylko ze 3-4 minuty bylo jak sie maly do mnie przykleil, to jak taka malpka sie trzymal kurczowo - majtki ubieralam juz z przyklejonym M. moj biedny kochany ![]() Cytat:
![]() no ja z grajacych mam wystarczajaco, chce cos typowego dla chlopczyka i cos czuje ze Bobbycar wygra ![]() te drewniane to chozi mi bardziej o mozliwosc wozenia po domu, dzieci podobno chetnie pakuja tam swoje skarby i tak jezdza tam i z powrotem ![]() (sa na pewno tez tansze, nawet Ikea chyba ma Cytat:
![]() Dorosle? - daje jaglana, quinoa, amarantus, bulgur, kuskus, ryz basmati lub pelnoziarnisty, i chce jeszcze kiedys wlaczyc jeczmienna i gryczana - ale ja nie chce tu nikomu nic polecac, bo w tych trzech pierwszych kaszach sa zwarte garbniki a w quinoa saponiny (tzn. w otoczkach) - w sprzedazy raczej sa sprzedawane "obrane" (choc ja niestety nie wiem w praktyce jak to wyglada, musialabym miec kiedys do porownania nieobrana - ale te co ja kupuje to wydaje mi sie, ze sa obrane) - no w kazdym razie wiele osob nie poleca ich dla dzieci, bo moga jakies resztki pozostawac - choc moczenie czy mycie pod biezaca woda tak w praktyce powinno te resztki wyplukac. lososia smaze na oleju, ale nie na bardzo wysokiej temperaturze, w sumie to robie dla nas, a M. dostaje kawalek z srodka mozna tez lososia na parze, albo w piekarniku (ale mnie niestety zawsze wychodzi suchy )Cytat:
(znalazlam w necie taki prosty basenik z pilkami, nawet niedrogi, ale gdzie to postawic tunel kupimy i tak w Ikea, bo jest fajny, a namiocik podoba mi sie z haba )tak, babcia i dziadek to najlepszy prezent ![]() u nas ten pchacz z FP sie nie sprawdzil - tzn czasem M. sie bawi - ale dlaczego ten pchacz nie ma hamulca oprocz tego wysokosci nie mozna ustawic..warzywa polewam odrobina oleju, albo daje maslo na chlebie, albo warzywa w masle, mozna tez dodac do ryzu, kaszy, kaszy z owocami.. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
zdrowka! Cytat:
dobrze, ze juz lepiej - ja uwazam, ze mleko matki mozna, ono jest lekkostrawne - w czasie choroby nawet radzi sie glownie karmiec mlekiem, zamaist stalymi pokarmami.CR tak mi teraz przyszlo do glowy, wykluczylas alergie na jablko? bo ono mimo wszytsko jest po pierwsze kwasne (witamina C lubi podrazniac skore), a po drugi jablko w formie surowej ma inna forme bialek i lubi uczulac (w ugotowanej juz nie).
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2014-02-17 o 16:18 |
||||||
|
|
|
#1679 |
|
Zakorzenienie
|
w naszej sytuacji nie bardzo chodzi nawet o samą kasę (choć to też argument). bardziej o to jak bardzo mamy możliwość żonglerki godzinami pracy czy jak bardzo mogę być dyspozycyjna już w samej pracy (bo teoretycznie 8:00 - 16:00, zaś praktycznie bardzo różnie bywa).
|
|
#1680 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze ale Kamil ostatnio się przylepa zrobił. Wszystko musi robić ze mną przy nodze nawet jak jest TZ
![]() Byliśmy w sobotę u babci na urodzinach to też co chwile do mnie garnął. I mówię w pewnym momencie kuzynce (wiecie której) że chciałabym jak TŻ posiedzieć sobie tak chociaż z godzinę i pogadać a nie ciągle patrzeć, nosić, przenosić i wisi na mnie... a ona do mnie: -to weź go zostawiaj na weekendy i popołudnia to się odzwyczai. -taa jasne będę się wyprowadzać z domu żeby mnie dziecko nie widziało -no to sama tego chcesz, więc z czym masz problem. aaaa myślałam że jej oczy wydrapie pewnie, poszlajam się a co będę spędzać czas z dzieckiem i TŻ, niech mnie dziecko zapomni to nie będe mieć kłopotu... ale nie chciałam psuć atmosfery więc powiedziałam tylko. KONIEC TEMATU i "JyEbnięta" ![]() żal mi tego jej dziecka. I matek które łykają jej dobre rady... Córka za żłobek
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:18.

Tylko nie tę, co mam teraz, bo podczas gotowania mi śmierdzi popielniczką (
).

(narazie tylko 3).