|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Książka dla początkującej
Chcę kupić książkę kulinarną początkującej Pani Domu ale nie bardzo wiem co wybrać. Sama mam wiele książek ale raczej nie nadają się na początek. Zagraniczne często zawierają mnóstwo składników, które trudno u nas dostać. Może coś polskiego ale akurat w tym temacie nie mam doświadczenie (w kolekcji mam tylko Moje Wypieki i Desery jednak szukam książki z daniami obiadowymi a nie słodkościami).
Dziewczyny - pomóżcie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Książka dla początkującej
moze szukaj przepisow na google? Albo zapytaj tu jak zrobic np gulasz i dostaniesz w odpowiedzi pewnie sporo przepisow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
szukam książki na prezent (sama mam już dość pokaźną biblioteczkę)
Byłam w księgarni i szczerze mówiąc ciężko coś znaleźć. Sama wykupiłabym przynajmniej kilkanaście tytułów ale muszę kupić coś dobrego dla osoby początkującej - książę, która będzie zawierała proste, efektowne przepisy z dostępnych u nas produktów. Problem leży jeszcze w tym, że dziewczyna jest przeczulona na punkcie tego, że mnie więcej się udaje (co jest oczywiście tylko kwestią doświadczenia). Dlatego nie chcę aby poczuła się urażona tą książką. Żadne tytułu w stylu "Łatwe potrawy dla początkujących" czy "Naucz się gotować" nie wchodzą w grę. Dziewczyna obecnie nie gotuje dużo ale jest młoda i nie ma przymusu gotowania obiadków mężowi ![]() Dodam, że ona chce dostać książkę kulinarną tylko ja muszę stanąć na wysokości zadania i wybrać coś dla początkujących ale żeby nie informowało, że ona nic nie potrafi (bo to zresztą wcale nie prawda). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
moze jamie oliver?
albo anna starmach też ma znośne przepisy
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Starmach moim zdaniem jest słaba.
Myślałam nad Jamie'm ale nie wiem czy nie będzie tam mnóstwa składników z kosmosu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Proponuje ci książkę:
Jamie Oliver "30 minut w kuchni. Rewolucyjna metoda jak gotować smacznie i szybko " http://www.empik.com/30-minut-w-kuch...8022,ksiazka-p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Bang Bang Lucky Luck !
|
Ja moge pow że jestem początkująca :-( nie musze gotować bo robi to za mnie kto inny. Ogółem to wygoda ale jak patrze na przepisy niektóre to sama bym je zrobiła i taka książka myśle że fajny pomysł, oczywiście tak jak ww żeby nie bylo napisu DLA POCZĄTKUJĄCEGO bo to zniechęci ;-) Aaaa i co do cytatu to masz racje książka z przepisami ale z prodyktami które nie sa dostepne łatwo w pl to kicha... mnie na pewno by zniechęciła.. zeby z niej korzystać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
odpowiedz jest prosta - nie ma idealnej książki.
Ja sama mam około 30 ksiazek, cały czas dokupuje ( a dopiero 5 lt po ślubie) a mimo tego cały czas prowadzę własny zeszyt z przepisami. Wiem że są fane takie gotowe zeszyty w formie ksiązki na własne przepisy - więc może coś takiego? ps. a jezeli już, to tak jak wiele razy na wizazu pisałam - podstawa czyli dobra ksiązka kuchni polskiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Bang Bang Lucky Luck !
|
Cytat:
Edytowane przez Kamilaa21 Czas edycji: 2014-02-13 o 22:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Sama mam wiele książek i tysiące przepisów zapisanych na komputerze. Książka z własnymi przepisami - fajna rzecz ale na pewno nie dla początkujących. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Najwygodniej jest brać przepisy z internetu, z różnych blogów albo czasopism kulinarnych. Z książki zwykle wykorzysta się tylko kilka przepisów, a potem taka książka tylko zalega na półce. Jeśli chcesz coś na prezent, to lepiej kupić coś do kuchni, np. patelnie ceramiczną, mikser, zestaw miseczek, desek bambusowych, itp. Takie różne ładne rzeczy też zachęcają do gotowania.
Z takich książek z łatwo dostępnymi składnikami, to na pewno książki E.Aszkiewicz, np. Kuchnia dla singli. Jamie Oliver ma trudno dostępne składniki.
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2014-02-17 o 10:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
prowadzę swój własny taki z zapiskami, zaczęłam też prowadzić bloga, by móc zdjęcia sobie wstawiać, i blog jestwłaśnie takiegi typowo dla początkujacych. http://poezja-smakow.blogspot.com/ u mnie na razie pustki jeszcze,teraz dopiero zacznę wpisywac tak naprawę, ale może własnie coś takiego poszukaj? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Polecam Ci książkę Jamiego "Każdy może gotować" - w sam raz na początek kulinarnej przygody. Większośc składników jest normalna
![]()
![]() |
#15 | |
Bang Bang Lucky Luck !
|
Cytat:
![]() ![]() a co do zeszytu znalazłam świetny zeszyt, ba w sumie notatnik... ale 90zł !!!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Bang Bang Lucky Luck !
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sama mam zapisane setki przepisów z blogów i stron kulinarnych ale książek nic nie zastąpi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja akurat z książek w ogóle nie korzystam a gotować uwielbiam, także jest to kwestia tego jak komu wygodniej. W internecie mogę sobie porównać kilka przepisów na to samo danie i zmodyfikować je tak żeby było odpowiednie dla mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Przy okazji i ja odwiedziłam Twojego bloga
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Ja jestem zadowolony z "Współczesna kuchnia polska" Henryka Dębskiego. A tak poza tym to wybieraj książki pod konkretną kuchnię którą lubisz, ja np. lubię śródziemnomorską, perską, turecką. No i niezawodne blogi
![]()
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Polecam książki Julii Child ponieważ nie tylko zawierają przepisy, ale również uczą gotować. Prawie każdy krok jest wytłumaczony dlaczego należy tak zrobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zdecydowałam się na kuchnię polską, ponieważ jest oklepana i dość nudna (szczególnie dla osoby, która chce imponować nowymi połączeniami smaków). Jamie Olivier okazał się strzałem w 10! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:22.