![]() |
#91 |
BAN stały
|
Dot.: Wizy do USA dla Polaków będą zniesione? - Unia Europejska grozi Ameryce sankcja
Mnie zastanawia ten fenomen, dlaczego nawet oficjalnie robimy z siebie państwo kolonialne, bo dlaczego Amerykanin jak chce przyjechać do Polski nie musi mieć żadnej wizy, natomiast jak Polak chce wyjechać do Ameryki musi starać się o wizę.
Jeśli jesteśmy niepodległym państwem powinniśmy stosować zasadę wzajemności. Przynajmniej w tej sprawie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wizy do USA dla Polaków będą zniesione? - Unia Europejska grozi Ameryce sankcja
![]()
![]() |
#93 | |
Marszałkini II RP
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Konto usunięte
|
Mnie zadziwia wiązanie kwestii wizy turystycznej (!!!) z kwestią ew. nielegalnego przebywania tam. Ktoś wierzy, że 500 zł jest w stanie zatrzymać ew. Kowalskiego, który chce lecieć do USA i przebywać tam, pracować, żyć? Śmieszne
![]() Nie chce mi się teraz szukać, ale naprawdę dużo Polaków leci do USA. Mimo że sporo osób dostaje promesę na 10 lat, to i tak stanowi to spory zarobek, skoro osoby ubiegające się o wizę turystyczną nie są zazwyczaj osamotnione w ambasadzie. Dla mnie kosmosem jest też sam proces wydawania wizy - kwestie bezpieczeństwa, przebieg rozmowy. Co jest najlepsze - wiza nie gwarantuje wjazdu na teren USA, tak samo jak Niemcom czy Brytyjczykom. Płacimy 5 stów za możliwość dolotu do USA i wejścia na pokład polskiego czy tam jakiegoś innego samolotu lecącego do USA - ale nie mamy pewności, czy dostaniemy się ![]() Mnie to rozwala, bo często widzę bardzo dobre ceny do Stanów i w sekundę bym się tam spakowała. Ale co z tego, skoro dla mnie 5 stów na początek to spory ułamek mojego wynagrodzenia. Na razie odpuszczam, ale bardzo chciałabym lecieć i trochę zobaczyć, czym ta Ameryka płynie, skoro tylu Polaków tak przyciąga ![]() ![]() Cytat:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...a_powyzej.html Wzrosła pewnie liczba odmów, bo same cwaniaczki-polaczki-cebulaczki chcą pracować w USA i przebywać tam nielegalnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiscie, ze to wina tych siedzacych nielegalnie. Nadal wiekszosc wyjezdza na wizie turystycznej I zostaje. To przez tych ludzie wlasnie uczciwi ludzie tak po prostu nie moga sobie leciec na wakacje.. Co do wizy dla Amerykanow to mialoby sens ale.. Ale wiekszosc Amerykanow przyjezdzajacych do Polski to Polacy z amerykanskim paszportem lub ich dzieci urodzone w Stanach ktore leca na wakacje odwiedzic swoja rodzine. Nie sadze tez, ze jakis Amerykanin zostaje nielegalnie oraz podejmuje prace na czarno..
"I like my money right where I can see it... hanging in my closet! " - Carrie Bradshaw Edytowane przez carmen_88 Czas edycji: 2014-02-16 o 03:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() OYE ![]() ![]() cos takiego to jest swietna sprawa, my wlasnie czesto podrozujemy za grosze, bo moj maz nazbiera zawsze duzo free miles, w dodatku ma chairman's status w US airways i jego ekiwalent w jet blue, w dodatku upgrade'uja nam do business class! Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
I co chcesz od studentow, jak oni niby kombinowali z wizami? Co masz na mysli? Bo oni akurat musza ciezkie pieniadze placic jako studenci zagraniczni, zeby byc tu legalnie. Cytat:
i gdzxie ona nibu komus 'zaluje ' papierow? ---------- Dopisano o 07:59 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ale czy Ty rozumiesz, ze tu jest prawo ziemi???? Urodzila sie tu , wiec ma automatycznie obywatelstwo, nie musi miec rodzicow Amerykanow. Natomiast we Francji(skoro juz wczesniej cos o tym wspomnialams, nie pamietam teraz dokladnie co, a nie chce mi sie wracac) obywatelstwo ma przez rodzica. Uczciwie pracuja?? Na czarno, nie placac podatkow??? Juz mi sie nie chce pisac, ide spac :-s |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Denerwuje mnie, że polski rząd przed wszystkimi się płaszczy, automatycznie ustawia się w gorszej pozycji, choć nie powinniśmy mieć żadnych kompleksów, zwłaszcza w rozmowach z USA. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
Wiele lat temu widziałam rysunek satyryczny, na którym PL była przedstawiona jak gówienko przyczepione do statku USA, które mówiło "ale płyniemy, co?"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Marszałkini II RP
|
W ogóle "przyklejenie się" do USA jest głupim pomysłem, bo nie jesteśmy Amerykanom do niczego potrzebni, oprócz dostarczania żołnierzy w ich wojenkach o wprowadzanie demokracji, czyli ropę i strefy wpływów. Lepsze byłoby trzymanie z Rosją bądź z Niemcami, te państwa są tuż za miedzą, a nie za oceanem - przy umiejętnej polityce nie musiałoby to być poddaństwo, ale u nas oczywiście brakuje polityków, którzy byliby mężami stanu. Mimo wszystko, mimo przerażającej historii dzielącej nas z tymi dwoma sąsiadami życzyłabym sobie takich sojuszników, rzecz jasna ze wskazaniem na Rosję. Choć koalicja małych państw środkowoeuropejskich jak Czechy, Węgry również jest nie od rzeczy, tym bardziej, że Polska byłaby krajem przywódczym. Ale oczywiście to są mrzonki póki intelektualne karłe są w polityce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
Sojusze wojskowe nie są naszą mocną stroną. Pakt z Anglią i Francją w 1939 r. do niczego nam się nie przydał. A Amerykanie nie są tak całkiem daleko, bo mają swoje bazy wojskowe w Niemczech więc odległość nie jest jakimś wielkim problemem. Co nie zmienia faktu,że według mnie wizy powinny być dla nas zniesione już za sam fakt naszej misji wojskowej w Iraku.
![]() |
#101 |
Marszałkini II RP
|
Niekoniecznie chodzi o sojusz wojskowy, ale ogólnie o zwrot polskiej polityki zagranicznej z Zachodu na Wschód. Co by się w mediach nie mówiło i niezależnie od polityków, Rosjanie i Białorusini to narody, które nas, Polaków bardzo, ale to bardzo lubią i szanują, traktują jako wyższych kulturowo (skrót myślowy). Mieszkałam w sumie ponad pół roku na Wschodzie więc ośmielam się w tej kwestii wypowiadać i nie są to jakoś "wydaje mi się", ale wyciągnięte wnioski. I dużo lepiej czułabym się będąc we wschodniej odmianie NATO z Rosją i Białorusią niż z Zachodem w tym NATO w którym jesteśmy. Zachód nas zawsze olewał i nie sądzę, aby w tej kwestii coś miało się zmienić.
Edytowane przez Niebieskooka arystokratka Czas edycji: 2014-02-16 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | ||
Zakorzenienie
|
Na studiach częśc moich znajomych (100% aplikujących ) otrzymało wizję turystyczną - niektórzy jechali do pracy,częśc do rodziny.Wszyscy wrócili .
Też mnie wkurza brak wiz,no bo dlaczego? Tym niemniej Stany już dawno straciły swój prestiż, nie znam ani jednej osoby, która by się tam wybierała. Za czasów młodości mojej mamy owszem, ale wtedy nie byliśmy w Unii,granice były zamknięte. Teraz to naprawdę nic specjalnego,szczególnie po 11.11. Niektórzy się szarpią chyba z czystej przekory. Rozumiem Kubańczyków,Meksykan, ale po co Polacy mieliby tam wybywać ...teraz? ---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ---------- Cytat:
Dziecko nielegalnych emigrantów ,urodzone w Stanach też dostaje z automatu obywatelstwo czy się mylę? Ps Moim zdaniem wszystkich nielegalnych emigrantów powinni deportować. Jest w tej chwili tyle możliwości w Europie,że naprawdę nie ma potrzeby szorować kibli na czarno bez ubezpieczenia. No i oczywiście powinno się wprowadzić wizy dla Amerykanów - nieważne w jakim celu przybywają. Po prostu.
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2014-02-16 o 23:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
ja bym pojechala gdybym mogla legalnie pracowac. inny komfort zycia niz w bolandzie.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Konto usunięte
|
Kiedy w ogóle ma zapaść jakaś decyzja w sprawie tych sankcji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie powazne by bylo utrudniac przylot ludziom ktorzy chca odwiedzic kraj by zostawic w nim pieniadze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Będę , jak to piszesz ,,kwekac" - bo skoro jesteśmy w UE, i inne kraje UE nie mają wiz, to dlaczego my mamy? Zgadzam się w 100% z tym co napisała Imperialista: Cytat:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2014-02-17 o 13:43 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
ale po co wizy dla amerykanow ja sie pytam? tyle dodatkowej biurokracji oraz kosztow. w imie machania szabelka a bo oni kaza nam wizowac!
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. Edytowane przez kennedy Czas edycji: 2014-02-17 o 14:35 Powód: literowka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A wiec ja sprobuje odpowiedziec na to pytanie po raz nie wiem ktory..Udzielila Ci odp Reign of light, czarnyElf, ja I OYE.. Ale zrobie to jeszcze raz. Dlaczego Polacy nie maja zniesionych wiz? Poniewaz zawdzieczaja to kombinatorom, ktorzy mysla o wizie turystycznej tylko jako mozliwosci dostania sie do USA I zostania nielegalnie. Im wiecej takich ludzi tym dla rzadu USA jasniejszy dowod na to, ze Polacy chca wizy tylko w jednym celu. Bynajmniej turystycznym. Przeciez oni maja statystyki I widza ile osob wlecialo na tym rodzaju wizy a ile wrocilo do swojego kraju. Ciekawe dlaczego zwiekszyly sie deportacje... Co do innych krajow europejskich to u nich bardziej widac chec podrozowania do Stanow w celach turystycznych. Ludzie leca I wracaja tak jak powinno byc na wizie turystycznej. Wizy dla Amerykanow sa smiesznym rozwiazaniem, idealnie skomentowala to OYE ale nikt sie nie odniosl do tego wiec powtorze... Amerykanie przylatuja do PL turystycznie by wydawac pieniadze, nikt nie zostaje nielegalnie I nie pracuje na czarno.
"I like my money right where I can see it... hanging in my closet! " - Carrie Bradshaw Edytowane przez carmen_88 Czas edycji: 2014-02-17 o 14:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Plus oczywiscie nie zapominajmy o tym ze jedyne co podtrzymuje linie polskie to transatlantyckie loty.
Takze nie ma co wizy dla amerykanow to super rozwiazanie dla Polski Edytowane przez OYE Czas edycji: 2014-02-17 o 14:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
hahaha true!
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
carmen_88 dzięki za odpowiedź. Czyli my nie mamy wiz, bo polacy jadą i nie wracają w większości przypadków, a np Litwa, Łotwa, Estonia nie robi takich przekrętów na taką skalę jak Polska
Skoro wiedzą że lecą i nie wracają, to czemu nie deportują wszystkich, tylko pozwalają im tam zakładać firmy, robić prawo jazdy, chodzić na studia, itp Miała być amnestia, Obama nie zaakceptował, a do budżetu wpłynęłyby wtedy pieniądze ze uregulowane podatki (przed 2011 przybycie) i kary, a przcież Ci ludzie i tak i tak tam są nielegalnie.. Ciekawe czy ten temat wróci, ja tego oczekiwałam bardzo, mam tam przyjaciółkę która wyjechała po maturze, na tyle się pokręciło jej w życiu że została i teraz nie wraca już 3 rok.. ![]()
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To jest b skomplikowane bo czesc Amerykanow chce zaostrzyc przepisy dla nielegalnych,czesc jest przeciw bo dla niektorych jest to niemoralne.No i w Usa sa prace ktorych Amerykanin by sie nie tknal a czlowiek bez papierow bedzie sie cieszyl z takiej pracy.Co nie zmienia faktu ze nielegalny zlamal prawo.To nie jest latwy temat. Dla niektorych ludzi Ameryka to ciagle raj (i dla niektorych krajow ciagle tak jest)i Ci ludzie mysla ze lepiej dla nich jest zlamac prawo i skosztowac tego "raju".Kiedys ogladalam ciekawy dokument gdzie dzieci podrozowaly na dachu pociagu w niebezpiecznych warunkach aby sie do Usa dostac.Bardzo ciekawy film pokazujacy sposob myslenia tych ludzi: http://documentaries.about.com/od/re...HomeReview.htm Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2014-02-17 o 15:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Do tego policja u nas sprawdza status jak Cie zatrzyma.. Jezdzac bez prawka sie bardzo ryzykuje jak Cie juz zatrzyma policje. Nie chce tu klamac, nie pamietam kto mi to dokladnie opowiadal, ze czyjas znajoma jechala samochodem, wjechala w nia meksykanka, bez prawo jazdy, sprawdzili od razu jej status I kajdanki I deport.. Faktem jest, ze namierzyc nielegalnych imigrantow tez nie zawsze jest latwo.. Chyba najlatwiej im jeszcze w Chicago np bo jest tam ich mnostwo. Z tego co slysze w innych stanach jest juz mniej kolorowo. Trzeba tez sobie odpowiedziec na pytanie czy chce sie czyscic toalety Cale zycie u kogos I byc nikim w panstwie w ktorym sie zyje-bo niestety bedac nielegalnie nie ma sie zadnych praw.. Dla mnie to zaden raj I moge sobie jedynie wyobrazic jaka ktos ma biede w swoim kraju, ze decyduje sie na cos takiego..
"I like my money right where I can see it... hanging in my closet! " - Carrie Bradshaw Edytowane przez carmen_88 Czas edycji: 2014-02-17 o 15:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale wiesz, ja napisalam jak napisalam, bo jakos nie zauwazylam, abys wczesniej pisala, ze chcecie leciec w celach turystycznych. Natomiast gdy piszesz, ze Stany to dla Was wieksza szansa niz Polska i wymieniasz jak to w Polsce zle, to, sorry ale odnioslam wrazenie, ze macie tam(US) raczej zamiar 'poprobowac szczescia'. ![]() Cytat:
Chyba tu wlasnie o to chodzi, niestety |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas to ciezko bo widze, ze nawet mieszkania nie wynajmie az bez papierow chyba ze slumsy.. Ile slyszalam historii, ze pracodawca nie wyplacil pensji, gdzie sie pojdziesz ubiegac o to? Nigdzie bo nie masz zadnych praw.. I serio ja rozumiem biede ale w sytuacji gdy mozesz pracowac w Anglii np I jestes legalnie, blisko rodziny, do tego pracujesz na swoja emeryture I przemieszczac sie mozesz gdzie Ci pasuje to ja nie rozumiem takiego "nie, musze mieszkac w Stanach bo musze! Bo ja widze ze bede Kochac ten kraj" taaa z tv.. Tylko ludzie naogladaja sie takiego Seksu w wielkim miescie czy innych Plotkar gdzie kazdy nosi szpilki od Manolo blahnika a dollary wrecz na drodze leza I mysla chyba ludzie ze tak wyglada rzeczywistosc.. A to bzdura.
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale chyba, o ile dobrze pamietam, byl czas kiedy w IL tez nie mozna bylo zrobic prawka na turystycznej? Badz nielegalnie bez SSN? Chyba ze pomylilam stany.. U nas to strasznie walcza ale co sie dziwic skoro chyba jestesmy na drugim miejscu jesli chodzi o wydatki na nielegalnych imigrantow..to bagatela 8 miliardow.. W TX lubi sie Polakow bo Ci co sa to sa legalnie, Jest tu mnostwo specow IT I inzynierow,ale nie tylko bo w roznych branzach ale nie pracujacych fizycznie ani na sprzataniu,Meksykow za to pelno wiec na wstepie ich nie lubia, na zapas:gdyby byli nielegalnie..
"I like my money right where I can see it... hanging in my closet! " - Carrie Bradshaw Edytowane przez carmen_88 Czas edycji: 2014-02-17 o 19:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja powiem szczerze ze nie spotkalam sie z negatywna opinia na temat Polakow, ogolnie jako narod jestesmy lubiani i szanowani. Jak juz ktos negatywnie wypowiada sie na temat nielegalnych to zawsze maja na mysli meksykanow |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla nich to oczywiste,że najlepsza droga ucieczki. Nie rozumiem tylko czemu Polacy w obecnym czasie mieliby tak strasznie pragnąć wyjazdu do USA,skoro jesteśmy w Unii i mamy multum innych i bliższych perspektyw. Naprawdę nie znam młodych ludzi w moim otoczeniu,którzy by się na Amerykę łasili ![]() Także nie wiem skąd te lęki rządu amerykańskiego. To już naprawdę nie te czasy ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.