|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: nerwica natręctw
Doskonale tę różnicę widzę i kilka razy napisałam Ci gdzie popełniasz błąd w myśleniu. Oczywistym jest, że kiedy trafia do ciebie pacjent z depresją bez diagnozy psychiatrycznej, to prowadzisz terapię pacjenta z depresją a nie hemoroidami. Tak samo, jak trafia do Ciebie pacjent z ChaD, anoreksją, uzależnieniem, schizofrenią, to na podstawie wiedzy zdobytej na psychopatologii czy zajęciach z diagnozy wiesz, co człowiekowi jest. Wywiad psychologiczny obejmuje też pytanie o stan zdrowia, leczenie, farmaceutyki, substancje psychoaktywne. Powinnaś wiedzieć, jakie są skutki uboczne, czego spodziewać się po chorej tarczycy i raku. Jakie są objawy osiowe zaburzeń. To nie jest wiedza tajemna. Na potrzeby terapii stawiasz diagnozę, to oczywiste. Nie jest to diagnoza medyczna, nie diagnozujesz chorej wątroby, ale uzależnienie już raczej chyba ogarniesz. Nikt nie idzie do psychologa, który mówi: "nie wiem, co panu jest, bo nie mam kompetencji, żeby to stwierdzić". Do psychologa trafiają ludzie z diagnozą od psychiatry, ale też ludzie bez diagnozy. Dzieci z niezdiagnozowanym autyzmem, czasami i dorośli zespołem Aspergera, z natręctwami, z omamami. Możesz powiedzieć "wiem, ale nie powiem, idź najpierw do psychiatry", a możesz pomóc. Bo po 5 latach studiów masz kompetencje, żeby rozpoznać nerwicę natręctw, schizofrenię czy otępienie.
Edytowane przez mpt Czas edycji: 2014-02-17 o 18:19 |
|
|
|
|
#32 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z Twojej wypowiedzi wynika, że z terapii psychologicznej może korzystać tylko pacjent popsychiatryczny albo taki, który chce sobie zmierzyć IQ Przecież border jest zaburzeniem osobowości (które już kwalifikujesz do kompetencji i uprawnień psychologicznych), a jednak spróbuj "obrać" bordera z dolegliwości obocznych. Nie myśl zero-jedynkowo.Poza tym nie o tym jest temat, EOT.
Edytowane przez mpt Czas edycji: 2014-02-17 o 18:51 |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Naczelna Nastolatka
|
ja chciałam tylko powiedzieć, że jak chodziłam na pierwszą terapię do fachowej, certyfikowanej psychoterapeutki to chodziłam bez żadnej diagnozy od psychiatry. Owszem, chodziłam prywatnie, ale u psychiatry nie byłam wtedy wcale.
A co do LEKÓW PSYCHIATRYCZNYCH, nie wszystkie otumaniają!! No ludzie kochani, są takie na których się NORMALNIE żyje, pracuje, jeździ autem itp. Ja nie rozumiem jak w 21 wieku, w dobie dostępu do wszelkich informacji, można takie głupoty rozpowszechniać.
|
|
#35 |
|
DOMator
|
Jeśli tak się dzieje, to są to prawdopodobnie źle dobrane leki. Na zdecydowanej większości leków funkcjonujesz normalnie, bez senności, otępienia i innych takich przypadłości.
|
|
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
a jeszcze odświeżę wątek
czy nerwica natręctw ma jakiś związek z nadmierną nerwowością? bo bardzo łatwo wyprowadzić mnie z równowagi i nie wiem czy to przez mój charakter, czy ma to związek z nerwicą natręctw?
|
|
#37 |
|
Wtajemniczenie
|
To akurat pytanie do specjalisty. Naprawdę na forum nie da się przeprowadzić żadnej diagnozy. Jeśli to wyprowadzanie z równowagi ci doskwiera to nie zwalaj winy na "charakter". Na pewno jest sposób, aby Ci pomóc.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.

Przecież border jest zaburzeniem osobowości (które już kwalifikujesz do kompetencji i uprawnień psychologicznych), a jednak spróbuj "obrać" bordera z dolegliwości obocznych. Nie myśl zero-jedynkowo.