Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzeszy V-VI - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części naszego wątku?
Mama czeka na mój kroczek, a ja właśnie kończę roczek 10 23,81%
Pierwsze kroki, pyszny soczek, a ja właśnie kończę roczek 1 2,38%
Wczoraj raczki, dzisiaj kroczki, obchodzimy nasze Roczki 10 23,81%
Dziś ogłoszę co już wiecie, mamy najlepszych Roczniaków na świecie 3 7,14%
Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem 13 30,95%
.Mamy szalone, dzieci ubrudzone, Roczek już nam mija, a kurator nas dobija 2 4,76%
W domu brudno, zrobić kroczka jest mi trudno, mama tym się nie przejmuje i już "Roczek" mi szykuje 3 7,14%
nie zmieścił się tutaj, więc albo odpada albo modyfikacja 0 0%
Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-17, 22:14   #991
deb
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz

Moja mama i teściowa też mają teksty typu " jacy niedobrzy rodzice"...a teściowa to żartuje że ma zeszycik i wszystkie minusy notuje i potem będzie miała dowód w sądzie żeby nam prawa rodzicielskie odebrać

A co do wieku teściowych to moja jest w wieku mojej mamy 53 lata

Ash - muszę pomyśleć nad tą huśtawką bo śliczna jest, tylko nie wiem gdzie sobie ją powieszę, chyba na suficie

mąż dostał dzisiaj propozycję pracy w Anglii, ale ja sobie nie wyobrażam tam siebie z dzieckiem. W każdym razie mnie męczy że tutaj jest kiepsko a tam byłoby lepiej...ale jedynie finansowo, bo od rodziny daleko, bez sensu...nie podoba mi się ten pomysł.
Stary 2014-02-17, 22:21   #992
esskapada
Zadomowienie

Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
atak to my walczyłyśmy na kotlety, right

żadna nie będzie biała

no pokaż pokaż
http://allegro.pl/sukienka-tiulowa-z...969954043.html cos takiego ale rozowe wiatki i gora bardziej ozdobiona, na fb mozesz zobaczyc Natalki sukienke robila furore w kosciele

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68473.png
esskapada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 22:21   #993
gold-fish
Zakorzenienie

Deb, akurat to moim zdaniem nie jest pocieszające, bo w tym wieku maluszki powinny już jakoś się poruszac... ja bym poszla do lekarza jakby Młody nie pełzał. Möj sam stanął w łóżeczku przed ukończonym 8 miesiącem, a teraz ma 9,5 i najczęściej jak chodzi to trzyma się jedną ręką, a jak stoi to się puszcza na parę sekund. Nigdy nie był zachęcany do chodzenia. Najpierw nauczył się chodzić a potem raczkować. Ciągle zachęcamy go teraz do raczkowania bo to wzmacnia mięśnie grzbietu

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
gold-fish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 22:24   #994
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość
Moja mama i teściowa też mają teksty typu " jacy niedobrzy rodzice"...a teściowa to żartuje że ma zeszycik i wszystkie minusy notuje i potem będzie miała dowód w sądzie żeby nam prawa rodzicielskie odebrać

A co do wieku teściowych to moja jest w wieku mojej mamy 53 lata

Ash - muszę pomyśleć nad tą huśtawką bo śliczna jest, tylko nie wiem gdzie sobie ją powieszę, chyba na suficie

mąż dostał dzisiaj propozycję pracy w Anglii, ale ja sobie nie wyobrażam tam siebie z dzieckiem. W każdym razie mnie męczy że tutaj jest kiepsko a tam byłoby lepiej...ale jedynie finansowo, bo od rodziny daleko, bez sensu...nie podoba mi się ten pomysł.
Jak jestescie bardzo zzyci z rodzina i nie macie noza na gardle to nie jezdzcie. Zadna kasa nie zastapi wsparcia najblizszych :niee:

Sent from my XT1032 using Tapatalk
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 22:26   #995
maluska88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
Agnes

Banka niezły Ci łobuziak rośnie

Diabli jak ja nie znoszę takich tekstów "robimy coś, mama nie widzi" moja mama jest cudowna, kochana, zajmuje się świetnie Przemkiem ale na sam taki tekst mi się ciśnienie podnosi. jeszcze co chwila wylatuje z tekstem do Przemka typu "stara poszła, szalejemy" no żesz całe życie nie przyszłoby mi do głowy tak ją określać, mimo że wiadomo w szkole różne rzeczy dzieciaki gadały ale dla mnie to totalny brak szacunku a tu ciągle słyszę takie teksty w odniesieniu do siebie, pięknie go uczy ....

---
smutno mi Pprzemka przed chwilą zawieźliśmy do Gliwic bo mam jutro parę rzeczy do zrobienia i nie mogę z nim, i tak jakoś pasowało nam to bardziej, potem dojadę do niego a w środę wracamy, ale jakoś ... pusto, łóżeczko puste, zabawki pochowane .... siedzę i mam łzy w oczach a mąż się ze mnie śmieje ... no właśnie wyskoczył z tekstem "a Przemek się rozgląda i nie widzi mamusi ani tatusia, w nocy będzie chciał się przytulić i nie będzie mamy" no siedzę i łzy mi lecą masakra
ja mam tak że chce odpoczać od Emisia a nie potrafie go zostawic nawet na chwile z mężem zawsze co 5minut zaglądam czy tż go pilnuje.A mój łobuz waży 9.5kg
Stary 2014-02-17, 22:30   #996
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Jak jestescie bardzo zzyci z rodzina i nie macie noza na gardle to nie jezdzcie. Zadna kasa nie zastapi wsparcia najblizszych :niee:

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ----------

Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość
Deb, akurat to moim zdaniem nie jest pocieszające, bo w tym wieku maluszki powinny już jakoś się poruszac... ja bym poszla do lekarza jakby Młody nie pełzał. Möj sam stanął w łóżeczku przed ukończonym 8 miesiącem, a teraz ma 9,5 i najczęściej jak chodzi to trzyma się jedną ręką, a jak stoi to się puszcza na parę sekund. Nigdy nie był zachęcany do chodzenia. Najpierw nauczył się chodzić a potem raczkować. Ciągle zachęcamy go teraz do raczkowania bo to wzmacnia mięśnie grzbietu
hmmm może i masz rację, mi się jednak wydaje, że niektóre dzieci są leniuszkami i więcej czasu potrzebują.
Stary 2014-02-17, 22:30   #997
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Diabli, my nadal nie ochrzciliśmy. Nie czuję potrzeby i na szczęcie rodzina wcale nie zadaje o to pytań, a oboje pochodzimy z katolickich rodzin. Teściowa raz sie spytała ale dodała ze to nasz wybor .
u nas w sumie tez już spokoj. wcześniej tesciowa trochę wypytywala, ale już jej przeszlo. a i wymowke tarczycowa miałam calkiem niezla teraz trochę zaczynamy zastanawiać się czy to dobra decyzja. nie chce żeby Nela z tego powodu miała mieć kiedyś jakies niedogodności...religia w przedszkolu/szkole, komunia. nie chce jej komplikować zycia, a z drugiej strony nie chce podejmowac tej decyzji za nia w takich chwilach zaluje, ze mieszkam w Polsce.

Cytat:
Też nie cierpię zdrobnień i ,,miałczenia'' zamiast poprawnej polszczyzny.... i jak nas później dzieci mają szanować jak mówimy jak jakieś tępaki .
o tak! a jeszcze bardziej irytuje mnie powtarzanie 50 razy tego samego jak zacieta plyta Nela co to, co to, co to konik? konik? konik. chodz do babci, no chodz chodz chodz oglupiajace to malo powiedziane.

Cytat:
Złapało mnie przeziębienie i smarkam 3 dzień, a Dżunior zaczą dziś kaszleć i nie wiem czy dzwonić po lekarkę... kiedy kontaktujecie się z lekarzem? Nie ma gorączki, kataru też tylko często dziś kaszlał.
podskoczcie do lekarza żeby jednak go osluchal. tak dla swietego spokoju. zapalenie pluc Piotrusia dalo mi do myslenia
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 22:30   #998
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maluska88 Pokaż wiadomość
ja mam tak że chce odpoczać od Emisia a nie potrafie go zostawic nawet na chwile z mężem zawsze co 5minut zaglądam czy tż go pilnuje.A mój łobuz waży 9.5kg
heh ja też sprawdzam czy mąż dziecka pilnuje
A Hela to już z dziesiątkę waży
Stary 2014-02-17, 22:38   #999
esskapada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość
Diabli, uwielbiam Twoje felietony, naprawde poprawiają mi humor! zdecydowanie musicie gościć mamusie częściej

50 osób / tozto male wesele!

moja miala 5,5 roku, takze nie ze starości

a jeszcze łagodnej, bezbolesnej smierci dla naszych podopiecznych a nie qwa skrętu kiszek
ja mialam nieco ponad 20 osob :P ale to cywilny :P na koscielnym mialabym ponad 150 ale ze juz zaczynam sie z polowa klocic to bedzie mniej, znaczy byloby mniej bo nie bedzie koscielnego

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

Cytat:
Oj mam tak samo jak Ty. Z reszta Vil chyba tez, skoro tak przezywa
Ja wole mala wziac w nosidlo/wozek i szalec po miescie. Na noc nie wyobrazam sobie i jeszcze dluuugo tak pewnie bedzie. Ale Vil badz silna bo co Ci po placzu? Moze nastepnym razem zdecydujesz sie na zalatwianie z Przemkiem?

Jeszcze nie wiadomo. Zalezy jakie mieszkanie wynajmiemy od marca. Sa widoki na dwie sypialnie to by dalo rade delegacje z mojej rodziny ulokowac. Tylko nie wiem kto zaplaci za ich przelot bo chyba nie wiedza jakie to sa kwoty. Kurcze glupio mi z jednej strony ale z drugiej nie wiem czego oni ode mnie oczekuja? Ze bede im stawiac wycieczke? [/B]

moja mama do mnie tez ze powinnam justynie za bilet zaplacic (chrzestna) skoro ja na chrzest zaprosilam a ja do niej to jak ona zaprasza mnie na slub to ma mi bilety kupic? no nie :P skoro zgodzila sie na bycie chrzestna to liczyla sie z kosztami i jesczez chciala z narzeczonym przyjechac to nie bede robic im wycieczki jak ich stac na wczasy 2 razy do roku, meksyki, kanary :P

Stary 2014-02-17, 22:39   #1000
deb
Zakorzenienie

U nas na chrzcinach było 12 osób, a na ślubie yyy 70? nie pamiętam
Stary 2014-02-17, 22:41   #1001
megusia87
Zadomowienie

Cytat:
Agnes

Diabli jak ja nie znoszę takich tekstów "robimy coś, mama nie widzi" moja mama jest cudowna, kochana, zajmuje się świetnie Przemkiem ale na sam taki tekst mi się ciśnienie podnosi. jeszcze co chwila wylatuje z tekstem do Przemka typu "stara poszła, szalejemy" no żesz całe życie nie przyszłoby mi do głowy tak ją określać, mimo że wiadomo w szkole różne rzeczy dzieciaki gadały ale dla mnie to totalny brak szacunku a tu ciągle słyszę takie teksty w odniesieniu do siebie, pięknie go uczy ....

---
smutno mi Pprzemka przed chwilą zawieźliśmy do Gliwic bo mam jutro parę rzeczy do zrobienia i nie mogę z nim, i tak jakoś pasowało nam to bardziej, potem dojadę do niego a w środę wracamy, ale jakoś ... pusto, łóżeczko puste, zabawki pochowane .... siedzę i mam łzy w oczach a mąż się ze mnie śmieje ... no właśnie wyskoczył z tekstem "a Przemek się rozgląda i nie widzi mamusi ani tatusia, w nocy będzie chciał się przytulić i nie będzie mamy" no siedzę i łzy mi lecą masakra

Ech, kopnij w kostkę Twojego TŻta

Przemo na pewno grzecznie śpi u baby a Tobie się nie dziwię że przezywasz, ja jak jedziemy na zakupy do Łodzi i wyjeżdżamy o 2 w nocy a wracamy gdzieś ok 10 rano to w drodze oglądam w telefonie zdjęcia Barta. I też sobie tęsknię.

Cytat:
Diabli, uwielbiam Twoje felietony, naprawde poprawiają mi humor! zdecydowanie musicie gościć mamusie częściej

50 osób / tozto male wesele!

moja miala 5,5 roku, takze nie ze starości

a jeszcze łagodnej, bezbolesnej smierci dla naszych podopiecznych a nie qwa skrętu kiszek

a to czegoś się najadła?
Mój król miał kiedyś cuda brzuszkowe ale to od zapalenia pęcherza.

Cytat:
ja zostawiłam Przemka bo on uwielbia moją mamę i wiem że na pewno nie jest mu źle, nawet się śmialiśmy że pewnie nie zauważy że nas nie ma ... no ale smuteczek jest okropny. ja mam jutro zabieg usunięcia takiego dużego kaszaka z głowy, ze znieczuleniem, nie wiem ile to potrwa, może 20 min może godzinę jak mi każą tam posiedzieć, nie wiem jaka kolejka będzie, nie chciałam tam Przemka brać bo jakby zaczął płakać w trakcie zabiegu to klops, a potem mam kilka rzeczy jeszcze w centrum do załatwienia i pędzę na pociąg. miała moja mama przyjechać do Młodego i z nim posiedzieć ale powiedziała że woli jak go przywieziemy dziś, to niech ma
zjem śniadanie rano i wypiję kawę spokojnie chociaż

No to 3maj się jutro oby szybko zrobili to co trzeba

Cytat:
Napisane przez esskapada Pokaż wiadomość
To ile wasze tesciowe maja lat ?

Cytat:
Vil przytulam. Wyobraziłam sobie tę pustkę i samej mi się zrobiło przykro.

Każdą z nas to kiedyś czeka, a Przemuś pewnie słodko śpi a jutro jak Cię zobaczy to się pewnie posika z radości i zobaczysz najpiękniejszy jego uśmiech

Diabli, my nadal nie ochrzciliśmy. Nie czuję potrzeby i na szczęcie rodzina wcale nie zadaje o to pytań, a oboje pochodzimy z katolickich rodzin. Teściowa raz sie spytała ale dodała ze to nasz wybor

Też nie cierpię zdrobnień i ,,miałczenia'' zamiast poprawnej polszczyzny.... i jak nas później dzieci mają szanować jak mówimy jak jakieś tępaki

Złapało mnie przeziębienie i smarkam 3 dzień, a Dżunior zaczą dziś kaszleć i nie wiem czy dzwonić po lekarkę... kiedy kontaktujecie się z lekarzem? Nie ma gorączki, kataru też tylko często dziś kaszlał.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Stary 2014-02-17, 22:42   #1002
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:

a ja ciągle żałuje że po studiach nie wyjechaliśmy gdzieś za granicę. teraz się już nie zdecydujemy, ale żałuję bardzo. kilka osób które znam pojechało bez znajomości języka, a teraz mówią płynnie po ang., mają swoje domy i samochody, dobrą pracę, rodziny .... mam wrażenie że WSZĘDZIE jest lepiej niż tutaj, dziś rozmawialiśmy z mężem o przyszłości, o emeryturach, pracy do 67 roku życia ... przecież to niewyobrażalne, najniższa emerytura ok. 600 zł to nawet na czynsz i opłaty nie starczy a odkładać nie ma z czego ...
ale w sumie nie pojechałabym pewnie i tak bo mama. zostanie tu całkiem sama jak babci zabraknie, nawet znajomych za bardzo nie ma więc pewnie nie potrafiłabym jej zostawić

a ja miałam okazję zobaczyć dziś jak Helenka pięknie raczkuje wpadamy z Przemkiem w coraz większe kompleksy

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 22:43   #1003
megusia87
Zadomowienie

Ess moja ma 49 lat.

Gold ja na Twoim miejscu poszłabym do lekarza. Mały od mysi miał zapalenie płuc bez większych objawów a teraz te choróbska podstępne są :/

Stary 2014-02-17, 22:46   #1004
esskapada
Zadomowienie

Cytat:

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
Napisane przez maluska88 Pokaż wiadomość
a to TZ i maz to inne osoby ?

Stary 2014-02-17, 22:48   #1005
megusia87
Zadomowienie

Cytat:
a ja ciągle żałuje że po studiach nie wyjechaliśmy gdzieś za granicę. teraz się już nie zdecydujemy, ale żałuję bardzo. kilka osób które znam pojechało bez znajomości języka, a teraz mówią płynnie po ang., mają swoje domy i samochody, dobrą pracę, rodziny .... mam wrażenie że WSZĘDZIE jest lepiej niż tutaj, dziś rozmawialiśmy z mężem o przyszłości, o emeryturach, pracy do 67 roku życia ... przecież to niewyobrażalne, najniższa emerytura ok. 600 zł to nawet na czynsz i opłaty nie starczy a odkładać nie ma z czego ...
ale w sumie nie pojechałabym pewnie i tak bo mama. zostanie tu całkiem sama jak babci zabraknie, nawet znajomych za bardzo nie ma więc pewnie nie potrafiłabym jej zostawić

a ja miałam okazję zobaczyć dziś jak Helenka pięknie raczkuje wpadamy z Przemkiem w coraz większe kompleksy

Powiem Ci że takie same myśli mnie nachodzą... Ale tu w PL był prosperujący w miarę interes... A teraz bałabym się z Bartem wyjechać bo on mały, zawsze tutaj opieka lekarska - wszystko znam co gdzie i jak, znam lekarzy itp...
Prawda, wg mnie też kolorowej przyszłości nie mamy... A lepiej nie będzie na pewno.

Stary 2014-02-17, 22:51   #1006
deb
Zakorzenienie

Cytat:

Dokładnie, jakby się człowiek wcześniej zdecydował to może...a teraz jeszcze ciężej by było. I ja też tak ciągle myślę o moich rodzicach, że sami by tu zostali. A prawda jest taka, że rodzice chcą jak najlepiej dla nas i jakoś by sobie poradzili jakby wiedzieli że nam jest gdzieś tam lepiej...tak myślę

Przemo to jeszcze Helenę przegoni Ale ciekawska jest strasznie, musiała przyleźć zobaczyć kto przyszedł
Stary 2014-02-17, 22:54   #1007
megusia87
Zadomowienie

Cytat:
Dokładnie, jakby się człowiek wcześniej zdecydował to może...a teraz jeszcze ciężej by było. I ja też tak ciągle myślę o moich rodzicach, że sami by tu zostali. A prawda jest taka, że rodzice chcą jak najlepiej dla nas i jakoś by sobie poradzili jakby wiedzieli że nam jest gdzieś tam lepiej...tak myślę

Przemo to jeszcze Helenę przegoni Ale ciekawska jest strasznie, musiała przyleźć zobaczyć kto przyszedł

Moi rodzice bardzo nas dopingują żebyśmy wyjechali. I twierdzą twardo że za nami by pojechali...
Ale to nie takie proste. Znaleźć tam pracę, co z Bartem itp...

Stary 2014-02-17, 22:56   #1008
diabli
Zakorzenienie

uwieczniłam choć nie było latwo...

nasze zeby
w natarciu chyba dolne dwojki

Edytowane przez diabli
Czas edycji: 2014-02-18 o 19:15
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 22:58   #1009
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Moja 62m:/ poki co grzeczna jesf w sensie nie wtraca sie w wychowanie m. Czy d. Ale to jest ciocia dobra rada milion pomyslow na minute i same glupie przestarzale itp. Daje nam jakies tabletki emskie krople ktore sama robi rady na ugotowanie ziemniakow na pieczenie ryby itd. Poki comorzyjmuje na klate hehe

Cytat:
Vil przytulam. Wyobraziłam sobie tę pustkę i samej mi się zrobiło przykro.
Każdą z nas to kiedyś czeka, a Przemuś pewnie słodko śpi a jutro jak Cię zobaczy to się pewnie posika z radości i zobaczysz najpiękniejszy jego uśmiech

Diabli, my nadal nie ochrzciliśmy. Nie czuję potrzeby i na szczęcie rodzina wcale nie zadaje o to pytań, a oboje pochodzimy z katolickich rodzin. Teściowa raz sie spytała ale dodała ze to nasz wybor

Też nie cierpię zdrobnień i ,,miałczenia'' zamiast poprawnej polszczyzny.... i jak nas później dzieci mają szanować jak mówimy jak jakieś tępaki

zdrowka zycze

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
nn...nii....ni...nig...ni iiieee...niiiiigdy w życiu !!!

a, jeszcze z nowości, odgapiłam wózek od Puchatkowej i czekam, aż sprzeda się nasz na allegro...

oo Joggera bedzie miala Helenka a jaki kolor??

Cytat:
Agnes

---
A joo lobuz na maxa hehe

O ja ja jeszcze miska dluzej z nikim nie zostawial gora na 4h z tz hehehe zaplakalabym sie jak d. Jedzie spac do babci to wieczoremsmutno i zalujemy ze go puscilismy hehe

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-17, 23:43   #1010
Ashyshqa
Zakorzenienie

Powiem Wam kochane, ze czlowiek nie zdaje sobie sprawy z tych wszystkich kregow wsparcia spolecznego - rodzina, przyjaciele, dalsza rodzina, znajomi, instytucje dopoki nie zostanie z tego wyrwany i zawieszony w prozni. Rozumiem oczywiscie ludzi, ktorzy wyjezdzaja, sama jestem na emigracji przeciez . Wiadomo, z czasem tworza sie nowe kregi ale to trwa latami!
Gdybym miala mocniejsze wiezi rodzinne i widoki na jakakolwiek prace + mieszkanie to wolalabym w 100% byc w Polsce.
Teraz samotnosc i pusta bardzo mi doskwieraja. Tak bardzo, ze zaczyma myslec o RPA bo tam mielibysmy TZa rodzicow i brata. Albo o Dubaju. Do PL raczej nie wrocimy bo z kredytem na karku nie zwiazalibysmy konca z koncem. A wynajmowac cale zycie totez nie zycie

Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 00:26   #1011
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Agnes

---
oj nie płacz, nie płacz. Za chwilkę go zobaczysz.
Szczerze to sama sobie tego nie wyobrażam, nie wiem nawet jak to będzie pójść do pracy...brrr

Cytat:
A wiesz ja mam nieco mieszane uczucia na ten temat. Mam znajomych, których syn jest o tydzień czy 1,5 młodszy od Daro. Daro jak wiadomo siada, raczkuje, chodzi przy ścianach. Ich dziecko leży na brzuchu, na plecach. Umie się przewrócić z pleców na brzuch. Poza tym nie raczkuje, nie siada, nie pełza...ale za to umie bić brawo i naśladować wiele innych gestów, a Daro tego nie umie. Mam wrażenie, że po prostu różne dzieci w różne rzeczy inwestują w różnym tempie, ale za jakiś czas się wyrówna...

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 07:43   #1012
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
oj nie płacz, nie płacz. Za chwilkę go zobaczysz.
Szczerze to sama sobie tego nie wyobrażam, nie wiem nawet jak to będzie pójść do pracy...brrr

A wiesz ja mam nieco mieszane uczucia na ten temat. Mam znajomych, których syn jest o tydzień czy 1,5 młodszy od Daro. Daro jak wiadomo siada, raczkuje, chodzi przy ścianach. Ich dziecko leży na brzuchu, na plecach. Umie się przewrócić z pleców na brzuch. Poza tym nie raczkuje, nie siada, nie pełza...ale za to umie bić brawo i naśladować wiele innych gestów, a Daro tego nie umie. Mam wrażenie, że po prostu różne dzieci w różne rzeczy inwestują w różnym tempie, ale za jakiś czas się wyrówna...
Magiusa masz sporo racji, niektóre dzieci bardziej rajcuje rozwój umysłowy niż ruchowy, jest też tak że jak dziecko uczy się czegoś nowego to jakby zapomina o tym co już umie. Lili jak zaczęła raczkowac to przestała mówić. A później sobie o tym przypomniała.

Witamy się przy śniadaniu Lilka wcina naleśniki z serem. Aaa i nowa umiejętność Lili - robienie dziubka jsk rybka

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 07:57   #1013
vil84
Wtajemniczenie

dzień dobry
śniadanko, kawa, pusty dom, porządek .... hmmm jednak przyjemnie tak czasem
od 10 miesięcy w sumie nie pamiętam żebym była sama w domu, mąż jakoś nie kwapi się żeby z Przemkiem sam wyjść na spacer a to całkiem miłe uczucie tak posiedzieć samej. tylko żebym nie zaczęła zaraz sprzątać

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 08:01   #1014
Kinga_20
Zakorzenienie

Ash Justi Vil my mamy w tym roku 3 wesela i wszystko by było ok gdyby jedno nie było w Warszawie a kolejne na Roztoczu i już teraz mam zagwozdke co my zrobimy z Lili, jakby to było na miejscu to teściowie by z małą siedzieli a tak to nie wiem.... Na pol dnia i nocy mam ją zostawić? Trzecie wesele mamy na miejscu więc ok.

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 09:40   #1015
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cześć
Nie piszę osttanio, bo wieczorami postanowiłam czytać ksiązki zamiast siedzieć na necie:P dostałam maszynę od małża i uczę się szyć materiał w czachy na kocyk już kupiony
Młody zdrowy, nauczył się sam siadać i robić papa Je wszystko, teraz kanapkę z twarożkiem, wczoraj w restauracji jadł chlebek moczony w oliwie Byliśmy w grocie solnej, młody wytarzał się w soli, tylko raz próbował ją zjeść ale go złapałam
z nowości to muszę się przyznać, że mimo, że to długo wypierałam to widzę, że młodemu idzie dolna trójka ślini się, spuchnięte dziąsło i czuć górkęale nie skarży się na razie
mignął mi temat chrzcin-my nie chrzciliśmy i nie planujemy na razie bo nie jesteśmy wierzący mimo, że z katolickich rodzin, czasem temat się przewija ale ja odbijam piłeczkę

gold osłuchaj dziecia, mój się dorobił zapalenia płuc też dzięki mnie bo chora byłam:/
Stary 2014-02-18, 10:28   #1016
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość

I mi się też tak wydaje...tamten maluch na widok książeczki zaczął się śmiać, cieszył się bardzo, uważnie słuchał jak mama mu czytała i pokazywała co jest na obrazkach. Helena dalej wyrywa mi książki i próbuje je zjeść :/
Stary 2014-02-18, 10:29   #1017
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
hej

mam mega dola, dzis zdechl nam nasz króliczek, z którym bylam bardzo emocjonalnie zwiazana.Nie chce mi sie ani pisac, ani jeśc, muszę odchorować.. strasznie mi go żal.

Z dobrych wieści Ninka coraz częściej przybiera pozycję czworaczą, teraz jeszcze musi zakumać, że ręce i nogi mogą wprawić ją w ruch.
oj

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
http://cook-yourself.blogspot.com/20...akowe-bez.html wychodzi niskie, tutaj na blogu była użyta tortownica o średnicy 15cm, więc polecam zrobić z podwójnej porcji
dzięki, muszę spróbować

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
u nas furore pewnie zrobilby ekstrawagancki roz. ciekawe czy ksiądz mialby cos przeciwko hello kitty

Cytat:

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Też sobie nie wyobrażam i nie wiem co zrobimy w czerwcu kiedy idziemy na wesele, serce mi pęka na samą myśl a poza M. nikt mnie nie rozumie "przecież on będzie miał już PONAD ROK!"
jeju, ja nie mogę się doczekać aż pójdziemy na wesele w październiku, i myślę jakby tu zostać na poprawinach jeszcze bo to wesele poza krakowem..
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-18, 11:02   #1018
sharpnowaja
Zakorzenienie

Hejka
Karoli znow cos sie pokrecilo z jedzeniem i spaniem:/ ja tez cos kiepsko sypiam.
Opaski wstawie, ale TZ mi tak naprawil laptopa ze sie go nie da wlaczyc

Eskapada dla Natalki

W ogole to ja mam opoznione dziecko: ma jednego zeba, nie chodzi, malo gada. Takze wiecie ale co tam, mojej siostry synek tez niby byl opozniony. Kochane sasiadki jej wspolczuly bo maly mial rok i nie chodzil a ich dziexi chodzily. Za to jak mial 14 m-cy to juz biegal i ladnie mowil. Nagle geniusz
A z ttm gadaniem to ja sobie moge gadac i gadac. Chcieli jej dac biszkopta sklepowego (dwa biszkopty a w srodku galaretka, polane lekko czekolada). No i ogadalam sie ze nie bo to samq chemia, ja sama tego nie jem. I co uslyszalam? No tak ale ta czekolade mozna sciagnac i moze zje. Wiec ja sobie gadam i gadam. Ale juz wiem co bedzie w swieta i wtedy to powiem wszystkim raz a pozadnie zeby sie odwalili. Bo przeciez Karola kawalkiem placka sie nie naje a pozniej bedzie na masciach sterydowych bo ma uczulenie.

Diabli mamy jedna tesciowa? Dlaczego dziexka nie mozna stawiac na nozki?
Ja Karole teraz malo sadzam bo uwazam ze jak bedzie lezec czy pelzac to szybciej sie sama nauczy siadac a co za tym idize- upadac. No ale jestem zla matka ze tak robie.

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Sharp nie odpuszczaj w sprawie karmienia przez rodzinę tz. Masz absolutnã rację i to Ty jako mamamasz jedyne prawo z tz decydować co i kiedy zje Wasze dziecko. Nie pozwól aaby prowadzali albo pionizowali jeżeli jeszcze tego nie robi sama. Ja zawsze protestuję jak mi się coś nie podoba obojętnie czy to robi moja mama, teściowa czy inni.
A jak słyszé ze przecież nas odchowali i żyjemy to mnie trzęsie...
Najgorsze jest to ze juz byla taka sytuacja ze malej dali do buzi placka a ja od razu wyciagam. No i Karola w ryk i mamusia jest ta zla bo dziecku jedzenie zabiera

Moja tesciowa ma 51 albo 52, ciotka TZta- w zasasdzie druga tesciowa ma 48, trzecia tesciowa ktorej nie znam ma 33
A moja mamusia ma 58 i jest najukochansza i najwspanialsza na swiecie
Stary 2014-02-18, 11:30   #1019
esskapada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
uwieczniłam choć nie było latwo...

nasze zeby
w natarciu chyba dolne dwojki
sa zebole! ale Wam zazdroszcze tych gladkich dziobkow a tak po ciszu to liczylam ze moja bedzie tez miala ciemno karnacje po tacie tak jak Nelka ma chyba po Tobie, no ale wdala sie chyba w calosci we mnie bo jest biala jak maka moze chociaz szczupla bedzie po tacie :P

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Cytat:
Powiem Wam kochane, ze czlowiek nie zdaje sobie sprawy z tych wszystkich kregow wsparcia spolecznego - rodzina, przyjaciele, dalsza rodzina, znajomi, instytucje dopoki nie zostanie z tego wyrwany i zawieszony w prozni. Rozumiem oczywiscie ludzi, ktorzy wyjezdzaja, sama jestem na emigracji przeciez . Wiadomo, z czasem tworza sie nowe kregi ale to trwa latami!
Gdybym miala mocniejsze wiezi rodzinne i widoki na jakakolwiek prace + mieszkanie to wolalabym w 100% byc w Polsce.
Teraz samotnosc i pusta bardzo mi doskwieraja. Tak bardzo, ze zaczyma myslec o RPA bo tam mielibysmy TZa rodzicow i brata. Albo o Dubaju. Do PL raczej nie wrocimy bo z kredytem na karku nie zwiazalibysmy konca z koncem. A wynajmowac cale zycie totez nie zycie

kto jak kto ale ja Cie doskonale rozumiem!

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
Hejka
Karoli znow cos sie pokrecilo z jedzeniem i spaniem:/ ja tez cos kiepsko sypiam.
Opaski wstawie, ale TZ mi tak naprawil laptopa ze sie go nie da wlaczyc

Eskapada dla Natalki

W ogole to ja mam opoznione dziecko: ma jednego zeba, nie chodzi, malo gada. Takze wiecie ale co tam, mojej siostry synek tez niby byl opozniony. Kochane sasiadki jej wspolczuly bo maly mial rok i nie chodzil a ich dziexi chodzily. Za to jak mial 14 m-cy to juz biegal i ladnie mowil. Nagle geniusz
A z ttm gadaniem to ja sobie moge gadac i gadac. Chcieli jej dac biszkopta sklepowego (dwa biszkopty a w srodku galaretka, polane lekko czekolada). No i ogadalam sie ze nie bo to samq chemia, ja sama tego nie jem. I co uslyszalam? No tak ale ta czekolade mozna sciagnac i moze zje. Wiec ja sobie gadam i gadam. Ale juz wiem co bedzie w swieta i wtedy to powiem wszystkim raz a pozadnie zeby sie odwalili. Bo przeciez Karola kawalkiem placka sie nie naje a pozniej bedzie na masciach sterydowych bo ma uczulenie.

Diabli mamy jedna tesciowa? Dlaczego dziexka nie mozna stawiac na nozki?
Ja Karole teraz malo sadzam bo uwazam ze jak bedzie lezec czy pelzac to szybciej sie sama nauczy siadac a co za tym idize- upadac. No ale jestem zla matka ze tak robie.

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Najgorsze jest to ze juz byla taka sytuacja ze malej dali do buzi placka a ja od razu wyciagam. No i Karola w ryk i mamusia jest ta zla bo dziecku jedzenie zabiera

Moja tesciowa ma 51 albo 52, ciotka TZta- w zasasdzie druga tesciowa ma 48, trzecia tesciowa ktorej nie znam ma 33
moja tesciowa w tym roku 50 i mam wrazenie ze nie potrafi sie z tym pogodzic ma meza ktory ma 44 w tym roku i chyba mu zazdrosci na wiesc ze jestem w ciazy pierwsze jej zdanie to bylo *jaka stara juz jestem* i placz a ja odpowiedzialam : *no w sumie... * okropna ze mnie synowa za to moja mama ma 43 i jest cudowna i kazdemu zycze takiej tesciowej! nie wtraca sie, zawsze mowi ze mam zrobic jak ja chce, chociaz daje swoje madre rady w stylu a ja was wychowalam i zyjecie ale to mama wiec zaraz jej cos odpowiem ja chcielismy wracac ze slubu przez niemcy i danie zamiast promem to matka tz wariowala wydzwaniala do mojej mamy ze jestesmy nienormalni, ze ja w cizy, ze bede chciala sie co chwile zatrzymywac, a moja mama dyplomatycznie na to ze sa dorosli, zalozyli instytucje o nazwie rodzina i juz decyduja o sobie sami bo to ich zycie, chca jechac niech jada i jeszcze moja mama naklamala tesciowej ze ma znajomych co jezdza ta trasa do szwecji i jest o wiele taniej i ze jest gdzie robic siku po drodze ale suma sumarum tesciowa nie wytrzymala i znalazla nam jaki tani bilet na prom a ze dostalismy dodatkowo od chrzestnej pieniadze z okazji slubu to kupilismy i na szczescie jechalismy sami, bez nich, oni dojechali pare dni pozniej kocham Swoja mame

Stary 2014-02-18, 11:46   #1020
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
się ci namnożyło tych teściowych
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości