|
|
#4771 | |
|
Mother of Cats
|
Dot.: Scent Bar LI
Cytat:
Co do wypełnień - małe plomby może się nie różnią. Ale już za leczenie kanałowe, którego i tak w większości wypadków NFZ nie refunduje, wolę płacić w dobrze wyposażonym gabinecie niż w gabinetach NFZ-owych, z całym szacunkiem dla pracujących tam lekarzy. Dlaczego? Choćby dlatego, że dokładność opracowania kanałów przy użyciu mikroskopu jest większa, bo lekarz widzi, co robi. (Już nie mówiąc o tym, że mam te kanały wypełnione w całości, w odróżnieniu od kanałów w zębie leczonym kilka lat temu gdzie indziej po taniości). Zdjęcie rentgenowskie przed i po zakończeniu zabiegu powinno być standardem w przypadku kanałówki, a wiem, choćby z opowiadań rodziny, że nie we wszystkich gabinetach nim jest. Możliwość uniknięcia zaślinionych wacików w paszczy (zamiast nich był koferdam) była dla mnie miłą odmianą Poza tym mam dwuletnią gwarancję na ten ząb, jeśliby się okazało, że dentysta spartaczył, to poprawiać będzie za free.Nie neguję tego, że w gabinecie NFZ-owym może pracować świetny lekarz, ale i superdentysta nie zawsze jest w stanie przeskoczyć ograniczenia fizyczne, związane choćby z wyposażeniem gabinetu. Edit: jeszcze co do nacisków na leczenie kanałowe - wolę przeleczyć ząb, póki jest to możliwe, niż doprowadzić go do stanu, w którym jedynym rozwiązaniem będzie wyrwanie EOT Edytowane przez aileenn Czas edycji: 2014-02-18 o 14:08 Powód: ort. |
|
|
|
|
#4772 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
no i zanabyłam ![]() te jabłuszka to to samo co kamena pisala Cytat:
a ja mam 15 zębów leczonych kanałowo, w tym 8 dwukrotne endo i 2 trzykrotne endo, na przestrzeni 20 lat. jestem zywym przykłądem na ktorym mozna przesledzic rozwój endodoncji przez te lata. pozatym interesuje sie tym hobbystycznie ![]() obecnie standartem leczenia kanałowego jest 1-uzycie mikroskopu endodontycznego 2-koferdamu 3 wypełnienia kanałów pod cisnieniem 4. o endomentrze juz nie wspomne, choc wiem ze wielu dentystów grzebie w kanałach bez niego ![]() 5. zabezpieczenia zeba leczonego kanałowo koroną lub wypełnieniem na wkładzie z włókna szklanego 1,2,3 raczej nie spotykane na NFZ oraz w tanich prywatnych, ad 5-nagminnie stosuje sie zwykłe plomby! co własciwie stawia krzyzyk na całym procesie, ale odezwie sie to za pare lat dopiero wiec kogo to obchodzi ![]() jest wiele innych czynników odrózniających tanbiego dentyste od profesjonalnego endodonty: 1.mechaniczne opracowanie kanalów za pomoca mikrosilnika 2.,udraznianie kanałów ultradxwiekami 3. odbyte szkolenia z zakresu endodoncji i wiele innych akurat w tej dziedzinie jest przepaść pomiedzy róznymi usługodawcami, drugą podobną dziedziną jest protetyka a naciskanie na leczenie endodontyczne prywatnie bierze sie z tego ze zwykły dentysta nie ma odpowiednich kwalifikacji aby to robic, no dobra ma ale marne, a NFZ nie dostarcza mu odpiowiednich materiałow i narzedzi ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- a jesli ktos ma wątpliwosci co do leczenia to niech sobie zrobi tomografie zeba leczonego kanałowo na nfz i da profesjonaliscie do analizy .zeby jednak nie wyglądało to tak fatalnie , to zwykły dentysta moze z powodzeniem wykonac leczenie kanałowe trójek ,czworek i moze piatek, natomiast 1,2 oraz 6,7 są generalnie poza zasiegiem zrobienia ich dobrze-dobrze czyli dozywotnio, a nie na 5 lat ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- chcialam jesczez na temat wacików w paszczy .uzupełniajac wypowiedź aileen koferdam słuzy do zapewnienia suchego srodowiska wokol zeba oraz dla bezpieczensywa pacjanta-chroni drogi oddechowe przed wpadnieciem do nich narzedzioraz co sie czesto zdaza zalania człowieka od srodka wraz z zatokami tymi wszystkimi płynami do płukania kanałow ktore są żrącę-chyba murszaf miala tę przyjemność ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- i jesczez chciałąm dodac ze nie wszystkie moje zeby są leczono kanałowo za 1500, tylko ostatnie bodajze 5-i wszystkie to były poprawki po innych grzebaczach ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- cholerka przez was rozgotowałam mrozone truskawki
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2014-02-18 o 13:58 |
||
|
|
|
#4773 | |
|
Mother of Cats
|
Cytat:
Edytowane przez aileenn Czas edycji: 2014-02-18 o 14:14 |
|
|
|
|
#4774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To widać ![]() A poważnie to się nie dziwię z tym hobby ![]() Ja aż tak nie mam, choć plomba na plombie i co trochę coś do leczenia ![]() To przez Twoje hobby ![]() ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Rejcz aleś nastukała postów, zdominowałaś Bar Nie pierwszy raz chyba, ale tym razem to ładna liczba ![]() Fogle może się uda skończyć bar w tym miesiącu co?
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
|
|
|
#4775 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
szatanko-a z tym Twoim zębem zadzwon do poradni stomarologicznej UJ na montelupich i popytaj jak to sie u nich odbywa i czy mozna do konkretnej osoby i ile sie płąci. bo oni mają czasem rózne programy dydaktyczne do ktorych potrzebuja pacjentów i wtedy jest taniej, albo za free. na nfz tez robią. soboiscie juz wolałabym na NFZ tam niz gdzies indziej
---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
jednak istnieje cos czego nie doswiadczyłam ,ale to musiało byc straszne, ale rozumiem ze jakos zatkał ten kanał a nie napchał cię gutaperką po same zatoki?
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2014-02-18 o 14:46 |
|
|
|
|
#4776 |
|
Zakorzenienie
|
Mam szczeniaka
![]() Sąsiadka ( prawie 80 letnia ) przyniosla dziś w poludnie. I zapytala, czy nie chcemy przygarnąć, bo kręci się kolo nich od dwoch dni, ktoś chyba podrzucił....A ona z wiadomych względow nie może zatzrymać, a strasznie jej go szkoda.... zdjęcie robocze, bo inaczej narazie nie chce. Jak już się przestal tzrąść, a potem pzrytulać, to caly czas się wierci
|
|
|
|
#4777 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny będzie dziś/jutro któraś może w H&M?
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
|
|
#4778 |
|
grozi wypollizowaniem
|
ja byłam wczoraj jesli to cos moze pomóc
|
|
#4779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- No wiem, ale nie wiem czy zwróciłaś uwagę A ja dopiero dzis mam pytanie ![]() No ale dobra- widziałaś może taką sukienkę już http://www.hm.com/pl/ ?
|
|
|
|
#4780 | ||
|
To ja :)
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4781 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba że Ty znasz kogoś delikatnego, dobrego i niezbyt drogiego na montelupich? Cytat:
|
|
#4782 |
|
Wtajemniczenie
|
ojojoj
Kamena ![]() snad bolącej guowy i ruskich na obiad
|
#4783 | ||
|
Mother of Cats
|
Cytat:
![]() Dent twierdzi, że zatkał - wierzę mu na słowo i na rentgen, który wypełnienie wykazał tylko w kanale ![]() Cytat:
Zatrzymacie czy będziecie szukać mu domu? |
||
|
|
|
#4784 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
Ale po co ci delikatny? Dostaniesz znieczulenie i nic nie poczujesz. Niestety nie znam osobiscie nikogo na montelupich,znamto miejsce tylko z opowiescii. Nie przyjmuja tam praktykanci tylko lekarze po studiahc,a praktykanci moze ocs robia ale pod nadzorem lekarza i ja pewno nie kanalowki ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Cytat:
|
|
|
#4785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już się umówiłam z tą dentystką no i wolałabym żebyś mi napisała pan dr X jest dobry polecam, ze słyszenia wiele takich znam. Ale cały czas pamiętam o tym miejscu i biorę je pod uwagę. Nie wiem jak z terminami bo ja potrzebuję na już, boli.
|
|
#4786 |
|
Wtajemniczenie
|
Sza
|
|
#4787 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny
|
#4788 | ||
|
Zakorzenienie
|
Na szybciocha
Ja może będę dziś ![]() Polly,aileenn Dziewczyny rozumiem Wasze argumenty, może po prostu miałam pecha źle trafiając prywatnie. ![]() Kanałowo mam przeleczonych 6 zębów miałabym więcej bo moja pierwsza dentystka prywatna chciała mi zatruć 8 zębów a było to w połowie lat 90.Bez mojej zgody zatruła mi 2 zęby, po prostu na kolejnej wizycie oznajmiła mi że 2 zęby zatruła, na moje pytanie dlaczego, odpowiedź inaczej się nie dało... Po przeleczeniu kanałowym chciała mi zatruć kolejne 2 nie zgodziłam się bo te zęby mnie nie bolały , powiedziałam jej że jeśli nie chce leczyć mi zębów rezygnuję z jej usług. Wyleczyła mi 2 zęby z wielka łaską cały czas mówiła że to zęby do zatrucia, podkreślam w połowie lat 90, jedna z plomb wyleciała dopiero w zeszłym roku, poszłam do innego dentysty z nastawieniem że ten ząb do zatrucia , i jakież było moje zdziwienie, lekarz po prostu położył nową plombę i jest dobrze. Pomijam inne wizyty prywatne o podobnym przebiegu.... ![]() Ale moja ostatnia przygoda to masakra poszłam do super kliniki bo wypadła plomba mój lekarz nie mógł mnie przyjąć a ząb bolał, RTG,decyzja o leczeniu kanałowym, moja zgoda na znieczulenie iiiii 5 min po podaniu znieczulenia dostałam jakiejś zapaści, lekarka musiała wzywać pogotowie.... No nic ale chociaż ząb zatruty , ale nie wdał się stan zapalny i zrobił się zgorzel.Idę więc ze spuchniętą paszczą do kliniki , nie mam mojej pani dr jest inna, przyjmuje mnie , prosi o zdjęcie RTG i mówi "Ale to nie był ząb do zatrucia" to chyba mój ever green dentystyczny. Wróciłam z podkulonym ogonem błagać moją dentystkę (NFZ) żeby mi ten ząb wyleczyła.... No takie doświadczenia mam nic nie poradzę ![]() Mam leczone 6 i 7 na nfz i jest dobrze , jak to nie może tego leczyć zwykły lekarz tzn stomatolog , przecież to taki sam lekarz jak z prywatnej kliniki? Moja Pani dr która przyjmuje na NFZ pracuje równolegle w dużej klinice po drugiej stronie ulicy... Za leczenie kanałowe oczywiście płaci się ,ale to nie są tak kosmiczne koszty jak opisujecie. To samo plomby NFZ płaci za tzw amalgamat a jak pacjent chce plombę na światełko to dopłaca. Więc jest taniej. I nie wiem czy taka tańsza plomba jet gorsza bo jest tania? Płacę 30 zł za wypełnienie małego ubytku tzn że ono jest gorszy bo tańsze? Bo lekarz jest na tyle uczciwy że weźmie tyle ile zużył materiału a nie tyle ile przewiduje cennik w klinice... ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Cytat:
gratulacje Jak ma na imię ???---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
Jeśli masz bardzo skomplikowany problem to lepiej iść na Akademię Medyczną jak mówią dziewczyny Takie oto tuniki znalazłam co o tym myślicie? http://allegro.pl/p-oversize-tunika-...976240719.html http://allegro.pl/sp-luzna-tunika-ov...986134538.html http://allegro.pl/jt-style-tunika-ki...974019455.html http://allegro.pl/nietoperz-tunika-s...982966235.html Edytowane przez neska951 Czas edycji: 2014-02-18 o 16:30 |
||
|
|
|
#4789 | |
|
Zakorzenienie
|
To jakbyś nie zapomła to zerknij
![]() Cytat:
![]()
|
|
|
|
#4790 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
pamiętam, chyba o tym pisałaś Szatanko - doczytałam od tyłu - no jest tak jak mówi Ailleenn - nie da rady tego ogarnąć, bynajmniej ja nei daję rady. Przerażające ![]() Ailleenn - pięęęęęękny av przepiękny ! Tak BTW, jak tam Twoje kłucie, zniknęło?
Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-02-18 o 16:56 |
||
|
|
|
#4791 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Aww ![]() Mam podobne do obu fasonów Pierwszy bardzo lubię, drugi cięłam nad d... bo za bardzo opinał mi zadek i podkreślał jego plaskatość. Mam też taką tunikę ale dużo za dużą, ściągacz na dole luźno wisi i wtedy wygląda fajnie.
|
|
|
|
|
#4792 |
|
Zakorzenienie
|
Obiad w 7 minut by LIDL:
makaron wstęgi ten żółciutki świeży (gotowałam go 5 minut a nie 3 jak przykazali) Pesto świeże zielone pomidory rzymskie Razem grzane na patelni w 2 minutki - po prostu Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-02-18 o 17:00 |
|
|
|
#4793 |
|
Nindżopesz
|
Help, co sądzicie o tych butach? http://www.zalando.pl/s-oliver-ankle...1c05b-802.html
Że obcas brązowy to mi się podoba, poza dyskusją. Ale poza tym - emeryckie, kiczowate, szpakowate, pedalskie? W sklepach nic dla mnie nie ma (w ogóle nic dla mnie nie ma), same czółenka, balerinki, gumofilce z klamrami dla chłopa małorolnego, trampki na koturnie, botki z perłami na niebotycznych obcasach albo płaskie ażurowe pantofle a'la męskie Ludzie, w czym Wy chodzicie wiosną? |
|
|
|
#4794 |
|
Zakorzenienie
|
No już zatrzymany
I tak mielismy rozjrzeć się za drugim psem niedługo, ale jak zwykle znajda sama się trafiła. Nic nie można zaplanować ![]() Przez całe życie mialam jednego psa, ponad dwa lata temu przyplątał się Czester. No to były dwa...a wiosna zeszłego roku Maxio odszedł...i tak teraz dziwnie bylo z jednym, więc postanowiliśmy niedlugo coś przygarnąć...mialo być schroniskowe..no ale wyszło jak wyszlo ![]() Jeszcze nie ma, tzreba zrobić casting na imie ![]() Narazie jest Bolec, ale nie wiadomo jeszcze czy tak zostanie
|
|
|
|
#4795 | |
|
Zakorzenienie
|
ale na co?
oki już wiem zaraz jadę ![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
w balerinach i trampkach a i zastanawiam się nad takimi najbardziej po prawej ![]() http://www.lasocki.eu/ Edytowane przez neska951 Czas edycji: 2014-02-18 o 17:22 |
|
|
|
|
#4796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. W pantoflach na obcasie , a teraz jeszcze w kozakach nieocieplanych ![]() A, i w takich jednych zabudowanych na koturnie, gładkich bezklamrowych, bezpaskowych, bezozdobowych. Wogle bez niczzego
Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2014-02-18 o 17:14 |
|
|
|
|
#4797 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jednak nie, tylko na pierwszy rzut oka ok, w sensie fason mają ok, ale jak popatrzyłam na cenę, to all in all Szpakowe lepsze. Wyglądają na lepszą skórę, a ta guma tutak mnie odstrasza po prostu Są niby wporzo, ale wyglądają tanio. Cena nieadekwatna. Ja chadza wiosną w tym samym co jesienią czyli krótkich botkach ankle boots ---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- Cytat:
moje botki majo suwak Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2014-02-18 o 17:37 |
||
|
|
|
#4798 | |
|
Zakorzenienie
|
to chyba w każdym mieście co innego w tych samych sklepach
![]() bo ja dzisiaj zbiegałąm całą galerię łódzką i poza jedną kiecką z new looka (ale za krótka) nie było absolutnie nic (w haemach, kappalach, orsayach itp.) na czym warto by było zawiesić oko Albo zabudowane pod samą szyję, albo workowate szmaty z badziewnego materiału, albo kiecki z odkrytymi plecami i dziurami na brzuchu, same paskudztwa ![]() Cytat:
![]() biedactwo
|
|
#4799 | ||
|
Zakorzenienie
|
No tak tak
![]() Thx Cytat:
Dzięki, ale chyba nie ma ![]() Cytat:
||
|
|
|
#4800 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
ja sie jednak żle wyraziłam o tych dentystach na NFZ, bo mialam na myśli ze to samo co na NFZ robią ci prywatni za 450 zł. wiec dlatego źle trafiałaś jak obstawiam. a profesjonalne leczenie kanałowe kosztuje około 1500 zł, a lekarzy je wykonujących jest np w krakowie tylko kilkunastu. a ta dentystka która po fakcie powiedziala ze to nie był ząb do zatrucia to ciekawe skąd to wiedziałą? to nie ona go otwierałą jak mniemam wiec po fakcie to juz nie mogła nic stwierdzić. moze tam była zgorzel i trzeba było, chociaz dziurka mogłabyc mała i nic by nie wskazywało na to ze potrzebna bedzie kanałówka. a ze lekarz w latach 90 chciał zatruc ząb a teraz juz nie to akutrat normalne- twdy wydawało jej sie ze nie ma innego wyjscia, a tymczasem troche mialas farta ze nic sie nie stało z stomatologia poszłą do przodu przez ten czas. tak samo jak to co było do usuniecia 15 lat temu moze sie teraz okazac do leczenia jednak a tak juz poza wszeklą dyskusją-nie dajcie sobie wyrywac zębów- są dalej tacy mądrale którzy pogrzebią pogrzebią po czym stwierdzają niestety ząb do usuniecia, zamiast powiedziec uczciwie-ja nie dam z tym rady ale są inni którzy moze sobie poradzą i skierowac gdzie trzeba
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2014-02-18 o 18:37 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.

Poza tym mam dwuletnią gwarancję na ten ząb, jeśliby się okazało, że dentysta spartaczył, to poprawiać będzie za free.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
.

przepiękny ! Tak BTW, jak tam Twoje kłucie, zniknęło?