Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2014-02-18, 12:27   #3991
Maddie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 671
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Redukcja:

I: trzy ma³e kromki domowego chleba z mas³em, wêdzonym indykiem, papryk± i ogórkiem plus dwa jajka na twardo.
II: jogurt naturalny z domow± granol± (4³.) i kilkoma truskawkami.
III: ry¿ br±zowy, filet z kurczaka sma¿ony na oleju kokosowym, broku³y.
IV: jak zd±¿ê kupiæ po pracy to makrela wêdzona z warzywami, je¶li nie to wiejski plus orzechy i pestki.

I jak?
Maddie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-18, 14:48   #3992
joannat
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

R:

I: jogurt naturalny + otrêby + s³onecznik + siemiê lniane + pó³ banana + 2 ³y¿ki musu malinowego + pó³ ³y¿ki miodu
II: dwie ma³e kromki ¿ytniego chleba z gotowan± szynk±, domowym ketchupem i bazyli±
III: kasza jaglana + 160g grillowanego dorsza + pó³ sporej cukinii + 2 ³y¿ki sosu zio³owego (pó³ ³y¿ki oliwy, ³y¿ka wody, mieszanka zió³, cytryna, sól)

Przede mn±:
IV: imbirowy krem z marchewki z ³y¿eczk± mleka kokosowego
V: mieszanka sa³at + pomidorki koktajlowe + 1/3 marchewki + ogórek + gotowana szynka + ³y¿ka sosu zio³owego (j.w)
joannat jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-18, 15:18   #3993
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

Cytat:
Napisane przez joannat Poka¿ wiadomo¶æ
R:

I: jogurt naturalny + otrêby + s³onecznik + siemiê lniane + pó³ banana + 2 ³y¿ki musu malinowego + pó³ ³y¿ki miodu
II: dwie ma³e kromki ¿ytniego chleba z gotowan± szynk±, domowym ketchupem i bazyli±
III: kasza jaglana + 160g grillowanego dorsza + pó³ sporej cukinii + 2 ³y¿ki sosu zio³owego (pó³ ³y¿ki oliwy, ³y¿ka wody, mieszanka zió³, cytryna, sól)

Przede mn±:
V: mieszanka sa³at + pomidorki koktajlowe + 1/3 marchewki + ogórek + gotowana szynka + ³y¿ka sosu zio³owego (j.w)

skoro masz kolacjê bez wêglowodanów to swobodnie mo¿esz dorzuciæ do kremu z marchewki grzankê ewentualnie wmiksowaæ ziemniaka
Stary 2014-02-18, 15:19   #3994
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
czesc zuchy, wrzucam dzisiejszy rozgrzewaj±cy jad³ospis )

I - 2 jajka sadzone na domowej kie³basie wieprzowej, 2 kromki chleba ¿ytniego posmarowane twaro¿kiem, ze szpinakiem i papryk±

II - gulasz wieprzowy z warzywami, kasza gryczana, surówka z kapusty

III - jab³ko

IV - sznycelki ze schabu, makaron z sosem z pomidorów z puszki

trening klatka, plecy, brzuch: rozpiêtki z hantlami na ³awce, wyciskanie hantli na sko¶nej, przenoszenie chwytem m³otkowym hantelki na g³owê w le¿eniu, szrugsy ze sztang±, przyci±ganie hantli wz³u¿ tu³owi ³okcie w górze, wyci±g górny go klatki
brzuch jak wczoraj

V - kanapki z chleba ¿ytniego z makrel± i warzywami
Warto¶ciowe menu, solidne æwiczenia... To siê nazywa wola walki! Bardzo mi siê podoba

Cytat:
Napisane przez Maddie Poka¿ wiadomo¶æ
Redukcja:

I: trzy ma³e kromki domowego chleba z mas³em, wêdzonym indykiem, papryk± i ogórkiem plus dwa jajka na twardo.
IV: jak zd±¿ê kupiæ po pracy to makrela wêdzona z warzywami, je¶li nie to wiejski plus orzechy i pestki.

I jak?
Wydaje siê byæ ca³kiem spoko

Cytat:
R:

Przede mn±:
¦niadanie mi siê nie podoba - zamiast otrêbów mog³a¶ dodaæ pe³noziarniste p³atki. Otrêby s± ¼ród³em b³onnika a nie z³o¿onych wêglowodanów - a Ty potrzebujesz ich od rana. Nie wiem, jakie jadasz porcje - np. kolacja wydaje mi siê malutka, ale mo¿e to z³udzenie.

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-18, 15:25   #3995
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

Cytat:
Redukcja:

I jak?

ok, bardzo czysto, dorzuci³abym jeszcze przek±skê w postaci np jeszcze jednego owoca lub orzechów w wypadku gdy na kolacjê bêdzie jednak makrela

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

[QUOTE=Poa alpina;45209570]Warto¶ciowe menu, solidne æwiczenia... To siê nazywa wola walki! Bardzo mi siê podoba
QUOTE]

Dziêkujê za komentarz wiosna mnie motywuje,je¶li wytrwam to na jesieni mo¿e uka¿e siê upragniona ca³e ¿ycie kratka na brzuchu wiecznie zmarszczonym przez 70H ;p to mój nowy dodatkowy cel

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2014-02-18 o 15:27
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-18, 15:37   #3996
joannat
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
¦niadanie mi siê nie podoba - zamiast otrêbów mog³a¶ dodaæ pe³noziarniste p³atki. Otrêby s± ¼ród³em b³onnika a nie z³o¿onych wêglowodanów - a Ty potrzebujesz ich od rana. Nie wiem, jakie jadasz porcje - np. kolacja wydaje mi siê malutka, ale mo¿e to z³udzenie.
Mog± byæ p³atki owsiane? Nie chcê ¿adnych przetworzonych gotowców.
Kolacja bêdzie lekka ale z pewno¶ci± nie malusia Nie zasnê g³odna.
joannat jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-18, 15:43   #3997
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

Cytat:
Napisane przez klapkowa Poka¿ wiadomo¶æ
Na pewno Ci siê ta cierpliwo¶æ op³aci Ja nie wiem, ile teraz dok³adnie wa¿ê, muszê sprawdziæ, ale na nic szczególnego nie liczê A chcia³abym zej¶æ wiêcej ni¿ 10kg...
Jak posz³a sesja?

O 14:00 by³a¶ pewnie jeszcze na uczelni... A jakby¶ doda³a do tego wiejskiego jeszcze jakie¶ ziarna?
Ja jeszcze parê dni temu czu³am siê tak, jak Ty, ale dzi¶ dosta³am @ i siê skoñczy³o Za to zaczê³o siê 'umieranie'
Sesja na szczê¶cie posz³a g³adko.
Na uczelni by³am do 16. Rzeczywi¶cie jakie¶ ziarna by nie zaszkodzi³y. Serek wiejski i jab³ko jad³am ukradkiem siedz±c na wyk³adzie na auli w ostatnim rzêdzie.
Dzi¶ ju¿ w³a¶nie dosta³am @ i umieram.

R

I. bu³ka owsiana z ¿urawin± 70g z szynk± (3 plastry), ¿ó³tym wêdzonym serem (1 plaster) i czerwon± papryk± (1/4)
II. jogurt probiotyczny 175g zblendowany z ma³ym bananem i kilkoma mro¿onymi truskawkami z 3 ³y¿kami musli (dorset cereals tradycyjne)
du¿a kawa z mlekiem 2% i cynamonem (nies³odzona)
III. 2 go³±bki (w ¶rodku mielona szynka, kasza gryczana, ry¿ pe³noziarnisty, cebula przyrumieniona na oliwie) z sosem pomidorowym (passata pomidorowa z przyprawami)
IV. omlet (2 jajka, 2 ³y¿ki m±ki- w tym jedna ³y¿ka pe³noziarnistej, przyprawy, odrobina mas³a do posmarowania patelni) z ¿ó³t± papryk± (1/4), czarnymi oliwkami (5), kukurydz± (³y¿ka) i keczupem

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-02-18 o 15:53
scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-02-18, 16:15   #3998
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Dziêkujê za komentarz wiosna mnie motywuje,je¶li wytrwam to na jesieni mo¿e uka¿e siê upragniona ca³e ¿ycie kratka na brzuchu wiecznie zmarszczonym przez 70H ;p to mój nowy dodatkowy cel
Powodzenia! Jesieni± skontrolujemy sytuacjê - poproszê o fotê sze¶ciopaka

Cytat:
Mog± byæ p³atki owsiane? Nie chcê ¿adnych przetworzonych gotowców.
Kolacja bêdzie lekka ale z pewno¶ci± nie malusia Nie zasnê g³odna.
Oczywi¶cie, ¿e mog± byæ p³atki owsiane . Gotowce niewskazane, za to wszelkie prawdziwe czyste p³atki pasuj±

Dobrze, bo k³a¶æ siê z burcz±cym brzuchem to z³o! Podpowiem, ¿e ja uwielbiam jajka na twardo wkrojone do sa³atek tego typu, jak Twoja kolacyjna

Cytat:
Napisane przez scandalistka Poka¿ wiadomo¶æ
Na uczelni by³am do 16. Rzeczywi¶cie jakie¶ ziarna by nie zaszkodzi³y. Serek wiejski i jab³ko jad³am ukradkiem siedz±c na wyk³adzie na auli w ostatnim rzêdzie.

R

I. bu³ka owsiana z ¿urawin± 70g z szynk± (3 plastry), ¿ó³tym wêdzonym serem (1 plaster) i czerwon± papryk± (1/4)
II. jogurt probiotyczny 175g zblendowany z ma³ym bananem i kilkoma mro¿onymi truskawkami z 3 ³y¿kami musli (dorset cereals tradycyjne)
du¿a kawa z mlekiem 2% i cynamonem (nies³odzona)
III. 2 go³±bki (w ¶rodku mielona szynka, kasza gryczana, ry¿ pe³noziarnisty, cebula przyrumieniona na oliwie) z sosem pomidorowym (passata pomidorowa z przyprawami)
IV. omlet (2 jajka, 2 ³y¿ki m±ki- w tym jedna ³y¿ka pe³noziarnistej, przyprawy, odrobina mas³a do posmarowania patelni) z ¿ó³t± papryk± (1/4), czarnymi oliwkami (5), kukurydz± (³y¿ka) i keczupem
Haha, sk±d ja znam pod¿eranie na zajêciach. Bu³ki jedzone w biegu itd., no ale czasem inaczej siê nie da.

Miesi±czki zazdroszczê niewyobra¿alnie . Ja czekam i czekam...

Menu bardzo ³adne

Stary 2014-02-18, 16:17   #3999
Ily
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 254

Cytat:
Napisane przez Ily Poka¿ wiadomo¶æ
Dziewczyny !

Mam do¶æ dziwny problem z którym nigdy podczas odchudzania siê nie spotka³am . Otó¿ od tygodnia ( dzi¶ 8 dzieñ ) jestem na redukcji , i dok³adnie od zaczêcia diety mam problemy z trawieniem . A raczej "k³ucia" w brzuchu , domy¶lam siê , ¿e to jelita . Czuje siê taka napompowana w niektóre dni ( nie codziennie) jakbym mia³a wzdêcia + "k³ucia" w brzuchu - jak nacisnê palcami to tym bardziej czuæ + zaparcia do tego wszystkiego ale nie codziennie .
Podam swój jad³ospis w którym ¶niadanie wygl±da³o tak samo przez 4 dni .

R

¦NIADANIE
-dwie drobiowe ma³e parówki , pokrojony ogórek , ketchup+musztarda i 2 kromki ma³ego s³onecznikowego ciemnego chleba z sa³at± LUB dzi¶ jad³am jajecznicê na oliwie z oliwek z 3 jajek + jedna kromka w.w chleba oraz odrobinê sa³atki greckiej .

II ¦NIADANIE
Ró¿nie z tym II ¶niadaniem bo zwyk³e ¶niadanie jadam ko³o 12.oo (przerwa sesyjna ) , wiêc jak ju¿ to jest to jab³ko . / a dz¶ jad³am pomarañczê z grejpfrutem

OBIAD
-Chudy rosó³ na kupnych 2 skrzyde³kach + pó³ kostki roso³owej i inne warzywa z pe³noziarnistym makaronem lub ry¿em i do miseczki zupy na II danie jem te 2 skrzyde³ka .

KOLACJA
Na kolacje przewa¿nie jadam sa³atkê owocow± z jab³ka oraz pomarañczy , czasami zjem dwie kromki z mas³em , sa³at± lodow± , szynk± drobiow± + jaki¶ owoc typu ogórek/pomidor LUB czêsto ostatnio jadam sa³atkê greck± na kolacje . (w ogóle greck± ubóstwiam i zdarzy³o mi siê j± na obiad nawet je¶æ )

+ spora ilo¶æ zielonej herbaty oraz woda niegazowana .
--------------------

Ogólnie wiem , ¿e ma³o warzyw oraz ma³o rzeczy typu jaka¶ owsianka , otrêby , orzeszki lub ma³o typowego bia³ka w postaci wie¶niaka/piersi z kurczaka etc . Ale jadam oczywi¶cie takie rzeczy tylko nie w ostatnim tygodniu.

Trochê misz-masz zrobi³am ale proszê któr±¶ z was o doradzenie z czego bior± sie te problemy trawienne. Ja osobi¶cie dzi¶ odstawi³am jab³ko gdy¿ je pos±dzam o puszczanie soków i próbê robienia wina w moim ¿o³±dku

Pozdrawiam i dziêkuje za przeczytanie tych wypocin
up , up Prosze o pomoc bo problem nie mija a 2 tydzien leci ...

impossible is nothing

jem mniej - od 2015 produkuj± sam rozmiar XS i S

Ily jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-18, 16:46   #4000
Maddie
Wtajemniczenie

Cytat:
Wydaje siê byæ ca³kiem spoko
Cytat:
ok, bardzo czysto, dorzuci³abym jeszcze przek±skê w postaci np jeszcze jednego owoca lub orzechów w wypadku gdy na kolacjê bêdzie jednak makrela
Dziêkujê!
Agaczini, niestety owoca nie bêdzie, bo jestem w pracy i nie zabra³am nic wiêcej

Cytat:
up , up Prosze o pomoc bo problem nie mija a 2 tydzien leci ...
Ily, k³ucia, zaparcia i wzdêcia to b. czêste objawy nietolerancji glutenu i/lub laktozy. Przelewa Ci siê w brzuchu, bulgocze? Ca³y dzieñ, czy np tylko po po³udniu? Raczej nie wini³abym jab³ka, chyba, ¿e masz problemy z trawieniem fruktozy albo jeste¶ uczulona.
A poza tym, szczerze mówi±c wg mnie to masz kiepski ten jad³ospis.. parówek na R nie jemy, sam owoc to nie posi³ek, tym bardziej nie na kolacjê, na obiad nie ma bia³ka - w ogóle bardzo ma³o bia³ka jesz, praktycznie same wêgle. Mo¿e i schudniesz, ale nie jest to zdrowa redukcja.
Stary 2014-02-18, 17:18   #4001
magda_lena40
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 201

Dzisiejsze U

I owsianka na domowym mleku ry¿owym z po³ow± banana, twaro¿kiem z miodem i mas³em cynamonowym z nerkowców
II (uczelnia) bu³eczka razowa owsiana (domowa) z odrobin± mas³a, plasterkiem sera ¿ó³tego i papryk±
III zupa krem broku³owa z kromk± owsianego chleba, ³oso¶ z piekarnika + sa³atka grecka z winegretem i kawa³kiem fety
IV jab³ko duszone z cynamonem, jogurt nat (ok 130g), ³y¿eczka mas³a jw
przede mn±
trening: 2x 60 min step+TBC
V kromka owsianego, gotowane jajko albo dwa + warzywko jakie¶

co¶ mi czêsto dzisiaj pieczywo wpad³o, mo¿e z kolacji jednak lepiej je usun±æ?

Wiesz, co jest najwa¿niejsze w ¿yciu? Mieæ cel. I d±¿yæ do jego spe³nienia.
Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczê¶liwia mnie.
Dziêki niemu mam poczucie, ¿e warto ¿yæ, mimo przeciwno¶ci.
Ale czêsto w±tpiê.
Bardzo czêsto.

magda_lena40 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-18, 19:07   #4002
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magda_lena40 Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiejsze U

I owsianka na domowym mleku ry¿owym z po³ow± banana, twaro¿kiem z miodem i mas³em cynamonowym z nerkowców
II (uczelnia) bu³eczka razowa owsiana (domowa) z odrobin± mas³a, plasterkiem sera ¿ó³tego i papryk±
III zupa krem broku³owa z kromk± owsianego chleba, ³oso¶ z piekarnika + sa³atka grecka z winegretem i kawa³kiem fety
IV jab³ko duszone z cynamonem, jogurt nat (ok 130g), ³y¿eczka mas³a jw
przede mn±
trening: 2x 60 min step+TBC
V kromka owsianego, gotowane jajko albo dwa + warzywko jakie¶

co¶ mi czêsto dzisiaj pieczywo wpad³o, mo¿e z kolacji jednak lepiej je usun±æ?
Ja bym zostawi³a - trochê wêgli przyda Ci siê po æwiczeniach . Menu ca³kiem ca³kiem . A to mas³o cynamonowe z nerkowców...

Moje dzisiejsze U. Z³o i mrok, bo zjad³am serek topiony, który zawsze wszystkim odradzam. Ot, by³ w lodówce, a ja postanowi³am sobie przypomnieæ, jak to to smakuje

¦niadanie: Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: gruszk±, cynamonem, serkiem homo, orzechami arachidowymi i miodem wielokwiatowym
Przek±ska: jab³ko
Obiad: Polêdwiczki wieprzowe sma¿one bez t³uszczu; kasza kukurydziana z mas³em, marynowan± dyni± i piklami kukurydzianymi
Przek±ska: jab³ko; resztka mas³a orzechowego crunchy wydajana ze s³oika
Kolacja: 3 kromki chleba graham z: serkiem topionym z szynk±, kie³bas± wieprzowo-wo³ow±, serem camembert z zielonym pieprzem; pomidor i ogórki kiszone

Stary 2014-02-18, 19:20   #4003
agnieszka16
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 375

Cytat:
Ja bym zostawi³a - trochê wêgli przyda Ci siê po æwiczeniach . Menu ca³kiem ca³kiem . A to mas³o cynamonowe z nerkowców...

Moje dzisiejsze U. Z³o i mrok, bo zjad³am serek topiony, który zawsze wszystkim odradzam. Ot, by³ w lodówce, a ja postanowi³am sobie przypomnieæ, jak to to smakuje

¦niadanie: Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z: gruszk±, cynamonem, serkiem homo, orzechami arachidowymi i miodem wielokwiatowym
Obiad: Polêdwiczki wieprzowe sma¿one bez t³uszczu; kasza kukurydziana z mas³em, marynowan± dyni± i piklami kukurydzianymi
Kolacja: 3 kromki chleba graham z: serkiem topionym z szynk±, kie³bas± wieprzowo-wo³ow±, serem camembert z zielonym pieprzem; pomidor i ogórki kiszone
co tu du¿o mówiæ. super jad³ospis nie jem miêsiwa, ale w Twoich zestawieniach brzmi apetycznie.

wrzucam moje chorobowe i absolutnie bezruchowe U

-¶niadanie: owsianka na mleku 2 % z bananem, daktylami, orzechami nerkowca i serkiem wiejskim

-II ¶niadanie: kromka razowca ze s³onecznikiem z serem kozim, sa³at±, oliwkami i pomidorem. jajko na miêkko. sok wyciskany z pomarañczy.

-przek±ska : cappuccino z 2 espresso, kawa³ek ciemnej czekolady Lindta z pra¿onymi migda³ami. du¿e jab³ko.

-obiad: spaghetti pe³noziarniste ze szpinakiem, broku³ami, pieczonym ³ososiem i jogurtem greckim. sa³atka z roszponki, ¿ó³tej i czerwonej papryki, pomidorów koktajlowych i pestek s³onecznika.

- kolacja : pikantna zupa krem z soczewicy i pomidorów z grzankami z razowca.

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2014-02-18 o 19:50
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-18, 20:17   #4004
Ily
Raczkowanie

Cytat:
Dziêkujê!
Agaczini, niestety owoca nie bêdzie, bo jestem w pracy i nie zabra³am nic wiêcej

Ily, k³ucia, zaparcia i wzdêcia to b. czêste objawy nietolerancji glutenu i/lub laktozy. Przelewa Ci siê w brzuchu, bulgocze? Ca³y dzieñ, czy np tylko po po³udniu? Raczej nie wini³abym jab³ka, chyba, ¿e masz problemy z trawieniem fruktozy albo jeste¶ uczulona.
A poza tym, szczerze mówi±c wg mnie to masz kiepski ten jad³ospis.. parówek na R nie jemy, sam owoc to nie posi³ek, tym bardziej nie na kolacjê, na obiad nie ma bia³ka - w ogóle bardzo ma³o bia³ka jesz, praktycznie same wêgle. Mo¿e i schudniesz, ale nie jest to zdrowa redukcja.
Dzieki wielkie <3 co do jad³ospisu to wiem wiem , kiepsko zaczê³am ale ten tydzieñ inaczej na szczêscie wygl±da i bêdzie wygl±da³ .

Zamieszam dzisiejszy jad³ospis

RRRR

¦NIADANIE
- Wie¶niak , chudziutki ser bia³y , jogurt naturalny , pomidor , cebula , pieprz , sól + dwie kromki chleba orkiszowego

II ¦NIADANIE
BRAK (wiem , ¼le ale wsta³am po 12.00 w po³udnie , pó¼niej lecia³am na si³ke na 17 i ¶rednio mia³am czas na tyle posi³ków

OBIAD
Nie wiem , która to czê¶æ miêsa ale by³o do¶æ chude i wieprzowe na parze , kasza z odrobink± sosu pieczeniowego + sa³atka z sa³aty lodowej , cebuli , ogórków (sos w³oski)

PODWIECZOREK ( przed si³k± )

ma³y serek homo waniliowy

KOLACJA (po si³ce )

Utarte 2 jab³ka z po³ow± marchewki

I oczywi¶cie + zielona i woda niegaz.

2h si³ki .

impossible is nothing

Stary 2014-02-18, 20:32   #4005
agnieszka16
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 375

Cytat:
Dzieki wielkie <3 co do jad³ospisu to wiem wiem , kiepsko zaczê³am ale ten tydzieñ inaczej na szczêscie wygl±da i bêdzie wygl±da³ .

RRRR

¦NIADANIE
- Wie¶niak , chudziutki ser bia³y , jogurt naturalny , pomidor , cebula , pieprz , sól + dwie kromki chleba orkiszowego

II ¦NIADANIE
BRAK (wiem , ¼le ale wsta³am po 12.00 w po³udnie , pó¼niej lecia³am na si³ke na 17 i ¶rednio mia³am czas na tyle posi³ków

OBIAD
Nie wiem , która to czê¶æ miêsa ale by³o do¶æ chude i wieprzowe na parze , kasza z odrobink± sosu pieczeniowego + sa³atka z sa³aty lodowej , cebuli , ogórków (sos w³oski)

KOLACJA (po si³ce )

2h si³ki .
Kochana, niestety ten jad³ospis wygl±da mocno g³odówkowo, bo zdaje siê, ¿e nie ma nawet 1000 kalorii. Jako¶ciowo te¿ bardzo s³abo. jedyne w miarê w porz±dku posi³ki to ¶niadanie i obiad. ma³o bia³ka, ma³o wêglowodanów z³o¿onych, ma³o warto¶ciowych t³uszczów. powinna¶ zadbaæ zw³aszcza o posi³ki oko³otreningowe, bo marchewka, jab³ko i serek waniliowy to co najwy¿ej maleñka przek±ska. Daleko na takiej redukcji raczej nie zajdziesz, bo po prostu wyg³odzisz organizm, zepsujesz sobie metabolizm i nabawisz siê tylko niepotrzebnych problemów.

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2014-02-18 o 20:37
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-18, 20:40   #4006
klapkowa
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 747

Cytat:
Na zwyk³ej kawie nigdy nie robi³am, bo kawê pijam po owsiance.
To ja chyba nied³ugi zrobiê, z ciekawo¶ci Obawiam siê jednak, ¿e bêdzie gorzka...co¶ wymy¶lê

A ja nie potrafiê piæ po posi³ku.
klapkowa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-18, 20:44   #4007
Maddie
Wtajemniczenie

Cytat:

RRRR

¦NIADANIE

II ¦NIADANIE

OBIAD

KOLACJA (po si³ce )

2h si³ki .
Po si³owni koniecznie bia³ko i wêglowodany, koniecznie! Przed zreszt± te¿, a smakowych homo nie jemy na redukcji. Chyba, ¿e æwiczysz aeroby (2h to d³ugo, co robi³a¶?), to wtedy po mo¿esz zje¶æ samo bia³ko. Jab³ko i marchewka to nie posi³ek.. i dodaj wiêcej zdrowych wêgli, bo widzê tylko dwie kromki chleba rano, to stanowczo za ma³o.
Stary 2014-02-18, 20:46   #4008
klapkowa
Zadomowienie

Cytat:
To gratulujê sesji!

Ja przez @ te¿ teraz umieram, nawet siê pop³aka³am w pracy Stara a g³upia
Stary 2014-02-18, 20:47   #4009
Ily
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Poka¿ wiadomo¶æ
Kochana, niestety ten jad³ospis wygl±da mocno g³odówkowo, bo zdaje siê, ¿e nie ma nawet 1000 kalorii. Jako¶ciowo te¿ bardzo s³abo. jedyne w miarê w porz±dku posi³ki to ¶niadanie i obiad. ma³o bia³ka, ma³o wêglowodanów z³o¿onych, ma³o warto¶ciowych t³uszczów. powinna¶ zadbaæ zw³aszcza o posi³ki oko³otreningowe, bo marchewka, jab³ko i serek waniliowy to co najwy¿ej maleñka przek±ska. Daleko na takiej redukcji raczej nie zajdziesz, bo po prostu wyg³odzisz organizm, zepsujesz sobie metabolizm i nabawisz siê tylko niepotrzebnych problemów.
No tak ... zawsze mam problem z kolacjami i podwieczorkami nie wspominaj±c o posi³kach oko³otreningowych gdy¿ je¿d¿ê na si³ke/fitness dopiero na godz 18.00 a wracam na 20.30 i nie chce o tak pó¼nej porze je¶æ zbyt du¿o bo jaki sens ? Najem siê dajmy na to jajkmi/wie¶niakiem albo czym¶ co ma sporo bia³ka i pójdê spaæ najedzona ;/ a przez noc zamiast spaæ o ma³ej zawarto¶ci ¿o³±dka to bêdzie odwrtonie

Ogólnie przerzucê sie na podwieczorek przed si³k± na jajka gotowane i tyle a pó¼niej najwy¿ej co¶ ma³ego ugryzê ..

Bardzo dziêkuje za pomoc

Maddie

na si³ce podczas 2h : pierwsza godzina aeroby (bie¿nia , rowerek i czasem orbitrek ) i druga godzina s± to zajêcia typu : BPU (brzuch po¶ladki uda ) / fat burning . i tak 2x w tygodniu

Na prawde sporo pieniêdzy idzie mi na diete a jestem studentk± , i czasami trzeba sporo sie obkupiæ ¿eby je¶æ wzorcowo . Jajka niby mam , ale sery , piersi , miêsa czy warzywka troszke kosztuj± .. ;/ a u mnie w domu nikt diety prócz mnie nie potrzebuje

impossible is nothing

Edytowane przez Ily
Czas edycji: 2014-02-18 o 20:51

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-18, 20:51   #4010
klapkowa
Zadomowienie

Cytat:
Chwilowo chêtnie siê zamieniê!

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Cytat:

Ale jak to, samo jab³ko?
Stary 2014-02-18, 20:55   #4011
Maddie
Wtajemniczenie

Cytat:
No tak ... zawsze mam problem z kolacjami i podwieczorkami nie wspominaj±c o posi³kach oko³otreningowych gdy¿ je¿d¿ê na si³ke/fitness dopiero na godz 18.00 a wracam na 20.30 i nie chce o tak pó¼nej porze je¶æ zbyt du¿o bo jaki sens ? Najem siê dajmy na to jajkmi/wie¶niakiem albo czym¶ co ma sporo bia³ka i pójdê spaæ najedzona ;/ a przez noc zamiast spaæ o ma³ej zawarto¶ci ¿o³±dka to bêdzie odwrtonie

Ogólnie przerzucê sie na podwieczorek przed si³k± na jajka gotowane i tyle a pó¼niej najwy¿ej co¶ ma³ego ugryzê ..

Bardzo dziêkuje za pomoc

Maddie

na si³ce podczas 2h : pierwsza godzina aeroby (bie¿nia , rowerek i czasem orbitrek ) i druga godzina s± to zajêcia typu : BPU (brzuch po¶ladki uda ) / fat burning . i tak 2x w tygodniu

Na prawde sporo pieniêdzy idzie mi na diete a jestem studentk± , i czasami trzeba sporo sie obkupiæ ¿eby je¶æ wzorcowo . Jajka niby mam , ale sery , piersi , miêsa czy warzywka troszke kosztuj± .. ;/ a u mnie w domu nikt diety prócz mnie nie potrzebuje
Ale kochana, chodzi o to, ¿e jedz±c w ten sposób robisz sobie krzywdê, zw³aszcza po dwóch godzinach æwiczeñ.. i wcale od tego szybciej nie schudniesz. A kolacjê bia³kow± jemy nawet godzinê przed snem, ja swoj± zjad³am godzinê temu. Zjedz chocia¿ sam serek. Rozumiem aspekt ekonomiczny, te¿ jestem w domu jedyn± osob± na diecie, w dodatku nie jem glutenu. Warzywa jedz takie, jakie masz, owoce tak samo, p³atki owsiane nie kosztuj± du¿o a wystarcz± na wiele ¶niadañ. Serki wiejskie s± bardzo dobre z Lidla, ogólnie nabia³ maj± dobry. Napisz, co masz w lodówce, to pokombinujemy na jutro
Stary 2014-02-18, 20:55   #4012
klapkowa
Zadomowienie

Cytat:

RRRR

¦NIADANIE

II ¦NIADANIE

OBIAD

KOLACJA (po si³ce )

2h si³ki .
Nie za du¿o tego nabia³u na ¶niadanie? I, jak pisa³y wcze¶niej dziewczyny, zjedz co¶ innego po treningu

Moje:
I domowe musli z ma¶lank±, pomarañcz± i 1/4 granatu
II sa³atka z pekinki, pomarañczy, daktyli i serka wiejskiego
III w³oszczyzna z czerwon± soczewic±, mozarell± i pra¿onymi pestkami dyni
IV serek wiejski z kukurydza i startym selerem
V z³o¿ona kanapka z pasztetem sojowym, avocado, pekink± i ogórkiem

Edytowane przez klapkowa
Czas edycji: 2014-02-18 o 21:00
Stary 2014-02-18, 21:09   #4013
Ily
Raczkowanie

Cytat:
Ale kochana, chodzi o to, ¿e jedz±c w ten sposób robisz sobie krzywdê, zw³aszcza po dwóch godzinach æwiczeñ.. i wcale od tego szybciej nie schudniesz. A kolacjê bia³kow± jemy nawet godzinê przed snem, ja swoj± zjad³am godzinê temu. Zjedz chocia¿ sam serek. Rozumiem aspekt ekonomiczny, te¿ jestem w domu jedyn± osob± na diecie, w dodatku nie jem glutenu. Warzywa jedz takie, jakie masz, owoce tak samo, p³atki owsiane nie kosztuj± du¿o a wystarcz± na wiele ¶niadañ. Serki wiejskie s± bardzo dobre z Lidla, ogólnie nabia³ maj± dobry. Napisz, co masz w lodówce, to pokombinujemy na jutro
hehe dziekuje Ci bardzo za zainteresowanie bo w³a¶nie bardzo potrzebuje jaki¶ cennych rad i ocen .

Ogólnie jutro napisze liste zakupów , dam rodzicom i tyle i w takim razie jutro równie¿ napisze swój jad³ospis , i ocenisz i jak bêdê mieæ lodówkê pe³n± zdrowych rzeczy to bêdziemy kombinowaæ . Ale masakryczny problem mam z tymi kolacjami ;/ jak zjem np. 1 jajko + ogórek kiszony/zwyk³y po treningu to chyba bêdzie OK ?

impossible is nothing

Stary 2014-02-18, 21:23   #4014
magda_lena40
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 201

Cytat:

Dziêkujê by³o jajko, ma³a kromka i reszta sa³atki greckiej
a mase³ko polecam baaardzo mój blender pierwszy raz sobie z nim nie poradzi³ i mam cynamonowo-nerkowcow± posypkê zamiast mas³a ale smaku mu to nie ujmuje

U Ciebie ³adnie, tylko przek±ski ma³e mi siê wydaj± a obiad ->

Wiesz, co jest najwa¿niejsze w ¿yciu? Mieæ cel. I d±¿yæ do jego spe³nienia.
Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczê¶liwia mnie.
Dziêki niemu mam poczucie, ¿e warto ¿yæ, mimo przeciwno¶ci.
Ale czêsto w±tpiê.
Bardzo czêsto.

Edytowane przez magda_lena40
Czas edycji: 2014-02-18 o 21:26
magda_lena40 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-18, 21:23   #4015
Maddie
Wtajemniczenie

Cytat:
hehe dziekuje Ci bardzo za zainteresowanie bo w³a¶nie bardzo potrzebuje jaki¶ cennych rad i ocen .

Ogólnie jutro napisze liste zakupów , dam rodzicom i tyle i w takim razie jutro równie¿ napisze swój jad³ospis , i ocenisz i jak bêdê mieæ lodówkê pe³n± zdrowych rzeczy to bêdziemy kombinowaæ . Ale masakryczny problem mam z tymi kolacjami ;/ jak zjem np. 1 jajko + ogórek kiszony/zwyk³y po treningu to chyba bêdzie OK ?
Nie ma problemu, te¿ kiedy¶ by³am nowa i ch³onê³am ka¿d± radê Pisz, pomogê chêtnie, a i inne dziewczyny na pewno równie¿.
Zjedz dwa jajka
Stary 2014-02-18, 22:07   #4016
scandalistka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 066

Cytat:
Haha, sk±d ja znam pod¿eranie na zajêciach. Bu³ki jedzone w biegu itd., no ale czasem inaczej siê nie da.

Menu bardzo ³adne

Czujê siê dzisiaj tak ¼le ¿e miesi±czkê chêtnie oddam.
(haha, teraz widzê, ¿e nie pierwsza na to wpad³am Klapkowa pierwsza wysunê³a ofertê)

R na jutro, II i III na uczelni (10:00-17:30)

I. Owsianka z 4 ³y¿ek p³atków na mleku 2% i wodzie- pó³ na pó³, z jab³kiem, miodem (nieca³a ³y¿eczka), cynamonem i ³y¿k± migda³ów
II. Bu³ka owsiana z ¿urawin± z past± z tuñczyka (pó³ puszki tuñczyka wsw - ok. 70g, ³y¿ka kukurydzy, ³y¿eczka majonezu light, ³y¿ka jogurtu, keczup); sok jednodniowy marchewkowy 250ml
III. Kasza pêczak 50g z szynk±, szpinakiem i cebul±, zasma¿ana w jajku
IV. Rosó³ (z kury i kaczki) z makaronem
V. Twaróg chudy ok. 100g z pomidorem, ¶wie¿± bazyli± i ³y¿eczk± oliwy z oliwek

Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-02-18 o 22:16
scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-18, 23:12   #4017
Poa alpina
Zadomowienie

klapkowa, scandalistka - przyjmê @ na klatê z wszelkimi dolegliwo¶ciami

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Poka¿ wiadomo¶æ
co tu du¿o mówiæ. super jad³ospis nie jem miêsiwa, ale w Twoich zestawieniach brzmi apetycznie.

wrzucam moje chorobowe i absolutnie bezruchowe U

-¶niadanie: owsianka na mleku 2 % z bananem, daktylami, orzechami nerkowca i serkiem wiejskim

-II ¶niadanie: kromka razowca ze s³onecznikiem z serem kozim, sa³at±, oliwkami i pomidorem. jajko na miêkko. sok wyciskany z pomarañczy.

-przek±ska : cappuccino z 2 espresso, kawa³ek ciemnej czekolady Lindta z pra¿onymi migda³ami. du¿e jab³ko.

-obiad: spaghetti pe³noziarniste ze szpinakiem, broku³ami, pieczonym ³ososiem i jogurtem greckim. sa³atka z roszponki, ¿ó³tej i czerwonej papryki, pomidorów koktajlowych i pestek s³onecznika.

- kolacja : pikantna zupa krem z soczewicy i pomidorów z grzankami z razowca.
W Twoich jad³ospisach brak miêsa zupe³nie mnie nie razi - mog³abym ¿yæ bez miêcha jedz±c jak Ty Czadersko jak zwykle!

Cytat:
To ja chyba nied³ugi zrobiê, z ciekawo¶ci Obawiam siê jednak, ¿e bêdzie gorzka...co¶ wymy¶lê

A ja nie potrafiê piæ po posi³ku.
To ¼le, ¿e gorzka? Umiejêtnie dobrane dodatki i mo¿e wyj¶æ co¶ bardzo ciekawego

Cytat:
Napisane przez magda_lena40 Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêkujê by³o jajko, ma³a kromka i reszta sa³atki greckiej
a mase³ko polecam baaardzo mój blender pierwszy raz sobie z nim nie poradzi³ i mam cynamonowo-nerkowcow± posypkê zamiast mas³a ale smaku mu to nie ujmuje

U Ciebie ³adnie, tylko przek±ski ma³e mi siê wydaj± a obiad ->
Nie mam na stanie blendera, ale mo¿e to i dobrze - chyba fortunê bym wyda³a na orzechy

Przek±ski rzeczywi¶cie niedu¿e, ale wsta³am do¶æ pó¼no jak na mnie, a wtedy dobrze czujê siê na 3 solidnych posi³kach . Obiad rzeczywi¶cie wyszed³ ¶wietny, a po³±czenie wyduma³am na bazie tego co mia³am w kuchni zachomikowane

Cytat:

I. Owsianka z 4 ³y¿ek p³atków na mleku 2% i wodzie- pó³ na pó³, z jab³kiem, miodem (nieca³a ³y¿eczka), cynamonem i ³y¿k± migda³ów
II. Bu³ka owsiana z ¿urawin± z past± z tuñczyka (pó³ puszki tuñczyka wsw - ok. 70g, ³y¿ka kukurydzy, ³y¿eczka majonezu light, ³y¿ka jogurtu, keczup); sok jednodniowy marchewkowy 250ml
Bardzo fajnie!

Stary 2014-02-19, 07:40   #4018
klapkowa
Zadomowienie

Cytat:

Czujê siê dzisiaj tak ¼le ¿e miesi±czkê chêtnie oddam.
(haha, teraz widzê, ¿e nie pierwsza na to wpad³am Klapkowa pierwsza wysunê³a ofertê)

Pêczak

Zróbmy przetarg!

---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Cytat:
klapkowa, scandalistka - przyjmê @ na klatê z wszelkimi dolegliwo¶ciami

To ¼le, ¿e gorzka? Umiejêtnie dobrane dodatki i mo¿e wyj¶æ co¶ bardzo ciekawego
Oddajemy!

Wiem, dlatego ju¿ my¶lê, co by jeszcze dodaæ...

Planowany dzisiejszy: (w³a¶nie koñczê ¶niadanie i bêdê przygotowywaæ pude³eczka na resztê dnia poza domem)
I budyniowo-jab³kowa owsianka (owsiane+jêczmienne) ze s³onecznikiem i suszonymi ¶liwkami
II z³o¿ona kanapka z orzechow± past± (zmielony twaróg+pot³uczone orzechy) + jab³ko
III w³oszczyzna z granulatem sojowym, grochem, czosnkowym sosem pomidorowym i resztk± zielonego pora
IV chudy twaróg z ma¶lank± i wiórkami kokosowymi
V z³o¿ona kanapka z avocado, serem brie, ogórkiem i pekink± + ¶wie¿y sok marchwiowy

Edytowane przez klapkowa
Czas edycji: 2014-02-19 o 07:46
Stary 2014-02-19, 08:45   #4019
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Zróbmy przetarg!

Oddajemy!

Wiem, dlatego ju¿ my¶lê, co by jeszcze dodaæ...

Planowany dzisiejszy: (w³a¶nie koñczê ¶niadanie i bêdê przygotowywaæ pude³eczka na resztê dnia poza domem)
I budyniowo-jab³kowa owsianka (owsiane+jêczmienne) ze s³onecznikiem i suszonymi ¶liwkami
II z³o¿ona kanapka z orzechow± past± (zmielony twaróg+pot³uczone orzechy) + jab³ko
III w³oszczyzna z granulatem sojowym, grochem, czosnkowym sosem pomidorowym i resztk± zielonego pora
IV chudy twaróg z ma¶lank± i wiórkami kokosowymi
V z³o¿ona kanapka z avocado, serem brie, ogórkiem i pekink± + ¶wie¿y sok marchwiowy
Nie musicie robiæ przetargu - przyjmujê od Was obu

My¶lê, ¿e mo¿na swobodnie kombinowaæ z orzechami polanymi miodem, mo¿e trochê czekolady, jakie¶ s³odkie owoce... Kawa pasuje do wielu rzeczy S³odycz super j± prze³amie.

Piêknie siê uzbrajasz na dzisiejszy dzieñ . Podoba mi siê to Twoje kombinowanie, ¿eby nie przesadziæ z nabia³em . Widzê coraz wiêcej ¼róde³ bia³ka ro¶linnego, w ró¿nych formach - naprawdê fajnie!

Stary 2014-02-19, 09:05   #4020
carmen4400
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 879

Moje U

1) 3 kromki chleba pszenno-¿ytniego z mas³em, surow± szynk±, twarogiem pó³t³ustym rozrobionym ze ¶mietan± 18%, sa³at±, pomidorem i ogórkiem konserwowym

2) kilka pierniczków, inka na mleku 3,2, kawa³ek cha³ki z mas³em

3) talerz barszczu z warzywami i z kawa³kami miêsa na którym siê gotowa³; noga z kurczaka pieczona z jab³kami i ¿urawin±, 2 ziemniaki pieczone i sporo surówki z marchwii i jab³ka, troche farszu z tego¿ kurczaka

4) rafaello, kawa³ek torta z wi¶niami na ciemnym biszkopcie z bit± ¶mietan±

5) w restauracji: sa³atka grecka z grzankami zio³owymi (mega porcja), prawie dwie lampki wina pó³wytrawnego
carmen4400 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.