Depresja z powodu braku pracy... Ktoś jeszcze ją ma?? cz II - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-19, 09:21   #3271
pegi sue
Raczkowanie

Dot.: Depresja z powodu braku pracy... Ktoś jeszcze ją ma?? cz II

Ja 7 lat temu pracowałam w CC dosłownie kilka dni.
U mnie było tak, że sprzedawaliśmy kijowy produkt- internet Tele2, o którym była bardzo zła opinia. Słabe wyniki grupy w sprzedaży to i zła atmosfera. 3 punkty karne- wylatujesz, ja dostałam 1 i nie wiedziałam za co, ponoć za małe ciśnienie na jakiegoś klienta
55 minut dzwonienia (jedno połączenie się kończy, z automatu drugie), 5 minut przerwy.
Szkolenie 300zł, niepłatne dopiero po miesiącu pracy. Ja zrezygnowałam po kilku dniach ale na poczet kary poszło to co zarobiłam.
Masakrą jest rekrutacja- trwała chyba ze 4h i czego oni tam nie wymyślali- sprzedaj kartkę papieru, narysuj coś tam. Później dyktando i test na komputerze z szybkości pisania. Później dali materiały do nauki i po tygodniu był egzamin 1 część test a druga egzamin na słuchawce.

Generalnie nigdy więcej. Chyba, że ktoś się nadaje i trafi na fajny projekt o którym nie krążą pogłoski że złodzieje, że oszuści, bo wtedy to 3 na 10 telefonów kończy się wyzywaniem przez klienta. Ja telefonicznego kontaktu z klientem nie lubię, tym bardziej kiedy wokół mnie 10 osób gada.
pegi sue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 09:48   #3272
Pestka88
Zadomowienie

Widać zależy gdzie się trafi. Ja pracowałam 10 miesięcy w CC banku na obsłudze. Szkolenie płatne 9zł brutto za godzinę, tyle samo była podstawowa stawka, ale rzeczywiście trzeba było przepracować w firmie 180 godzin, żeby wypłacili (wcale się nie dziwię). 5 min przerwy na każdą godzinę, oprócz pierwsze,, ruch czasem kosmiczny, czasem można się było trochę poobijać. Lidera miałam takiego, że klękajcie narody, kierowniczka była ok. Sama układałam grafik (no, prawie), a stawka rosła, jeśli przy okazji się coś sprzedało, albo za inne rzeczy. Generalnie zwykle dostawałam 8-9zł na rękę, jak się przeniosłam do wyższego działu to raz dostałam stawkę 14,80 brutto Także szał. Ale większość CC ssie, to była obsługa, więc wyglądało to lepiej, niż te sprzedażowe chyba.

2014:

książki: 12
filmy: 70
"Fizyka rzeczy niemożliwych" Michio Kaku
"Epidemia" Robin Cook

miesiąc z hula hop: 2/30
Pestka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 11:15   #3273
mogg
Zakorzenienie

W Kielcach jest również masakra z pracą na sekretarkę i pracownika biurowego nie masz szans jeśli :
- nie masz orzeczenia o niepełnosprawności,
- nie władasz j.angielskim w stopniu przynajmniej B2, a tak to C1
- nie władasz dodatkowymi językami - niemiecki, francuski,włoski.
Mam 2 lata doświadczenia jako sekretarkai moje oczekiwania są minimalne 1200 zł może być na początek umowa zlecenie a z moim dowiadczeniem powinnam żądać 1600 zł.
Do pracy w sklepie nie przyjmą mnie bo nie jestem już studentką i mam wykształcenie wyższe techniczne, już mnie kilka razy wyśmiano z tego powodu że sobie jaja robię. Przedstawiciel handlowy : wolą mężczyznę, do galerii pracować nie pójdę bo nie jestem studentką i mam więcej niż 25 lat.
CC- u mnie w mieście ma tylko prowizję więc totalny bez sens.

Nic tylko po prostu się rzucić z bloku, chce pracować, nie oczekuję cudów, a i tak nikt nie chce dać mi szansy na pracę((

Czekam na kwiecień i zakładam własną dzieałalność bo inaczej oszaleje.
mogg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 11:23   #3274
Kitty230
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mogg Pokaż wiadomość
W Kielcach jest również masakra z pracą na sekretarkę i pracownika biurowego nie masz szans jeśli :
- nie masz orzeczenia o niepełnosprawności,
- nie władasz j.angielskim w stopniu przynajmniej B2, a tak to C1
- nie władasz dodatkowymi językami - niemiecki, francuski,włoski.
Mam 2 lata doświadczenia jako sekretarkai moje oczekiwania są minimalne 1200 zł może być na początek umowa zlecenie a z moim dowiadczeniem powinnam żądać 1600 zł.
Do pracy w sklepie nie przyjmą mnie bo nie jestem już studentką i mam wykształcenie wyższe techniczne, już mnie kilka razy wyśmiano z tego powodu że sobie jaja robię. Przedstawiciel handlowy : wolą mężczyznę, do galerii pracować nie pójdę bo nie jestem studentką i mam więcej niż 25 lat.
CC- u mnie w mieście ma tylko prowizję więc totalny bez sens.

Nic tylko po prostu się rzucić z bloku, chce pracować, nie oczekuję cudów, a i tak nikt nie chce dać mi szansy na pracę((

Czekam na kwiecień i zakładam własną dzieałalność bo inaczej oszaleje.
U mnie jest podobnie... z tym, że ja mam certyfikat ze znajomości języka w stopniu C1, ale co z tego... Nie mam doświadczenia, nie znam drugiego języka, ani statusu studenta i przez to wszystko jest do No i nie mam orzeczenia o niepełnosprawności. Mój TŻ się ze mnie śmieje, że mam tyle nienoszyonych ubrań, że powinnam lumpeks otworzyć :-P Chociaż, chyba w sumie trochę poważnie to mówi

Edytowane przez Kitty230
Czas edycji: 2014-02-19 o 11:24
Kitty230 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 11:34   #3275
Kasiorek_L
Raczkowanie

To nie taki głupi pomysł z tą działalnością. TŻ mnie namawia, żebym sama otworzyła. Ale ja nie mam kompletnie pomysłu czym miałabym się zajmować.

Suqub powodzenia życzę. Daj znać jak poszło

A u mnie dziś od rana telefony. Wyspać się człowiekowi nie dadzą Jedna oferta to praca na produkcji, druga to tylko na tydzień do naklejania etykiet, czy czegoś tam, a trzeci tel był od pana z banku pocztowego. Jutro i w piątek mam rozmowy. Zobaczymy. Swoją drogą jak nikt się nie odzywał, to nikt, a jak jedna osoba dzwoni, to zaraz reszta.. A później znowu dylemat, co wybrać
Stary 2014-02-19, 11:37   #3276
winogronek
Wtajemniczenie

Dziewczyny teraz znaleźć robotę to naprawdę łut szczęścia, jest tyle bezrobotnych że to jest loteria. Jak słyszę rozmowy osób które przeprowadzają rekrutacje to mówią, że oni nawet nie przeglądają wszystkich CV tylko 10 pierwszych z brzegu bo tyle tego jest.
Mam kumpla w agencji pracy to ma pełno kandydatów/tek z paroma fakultetami , językami itd i nie mogą nadal nic znaleźć :/ lipa totalna .
Nawet po znajomości są kolejki.
A przeglądając ofert to cały czas tylko umowy zlecenia.

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 11:43   #3277
Kitty230
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez winogronek Pokaż wiadomość
Dziewczyny teraz znaleźć robotę to naprawdę łut szczęścia, jest tyle bezrobotnych że to jest loteria. Jak słyszę rozmowy osób które przeprowadzają rekrutacje to mówią, że oni nawet nie przeglądają wszystkich CV tylko 10 pierwszych z brzegu bo tyle tego jest.
Mam kumpla w agencji pracy to ma pełno kandydatów/tek z paroma fakultetami , językami itd i nie mogą nadal nic znaleźć :/ lipa totalna .
Nawet po znajomości są kolejki.
A przeglądając ofert to cały czas tylko umowy zlecenia.
Ja bym już cokolwiek wzięła... Rozpaczliwie potrzebuję kasy i nie wiem już co zrobić

Znaczy, akurat teraz mi się napiętrzyły niespodziewane wydatki i wzięłabym co popadnie.

A tak ogólnie to chciałabym mieć pracę nie ze względu na pieniądze, ale ze względu na poczucie stabilizacji, tego, że w jakimś stopniu się rozwijam, a nie że stoję miejscu, albo co gorsza się uwsteczniam. To taka wegetacja, życie w beznadziei z dnia na dzień. Poza tym moja wiara w siebie i poczucie własnej wartości jest już równe zeru.
Stary 2014-02-19, 11:47   #3278
pegi sue
Raczkowanie

Mi została niecała doba, żeby się zdecydować czy iść do pracy do tej windykacji. Trochę poczytałam opinii w internecie i cóż... za przeproszeniem pasuję do tej pracy jak pięść do dupy.
Stary 2014-02-19, 11:48   #3279
mogg
Zakorzenienie

dokładnie czuję się jak człowiek gorszej kategorii, czemu to właśnie ja nie mogę znaleźć pracy i ogólnie mam depresje :/
Własna działalność też wymaga kasy bo przecież ZUS trzeba 300 zł opłacić co miesiąc - mówię tu o działalności gosp z UP. Do tego jeszcze trzeba to dofinansowanie dostać.
Naprawdę kobietom jest bardzo ciężko znaleźć pracę.
Stary 2014-02-19, 11:50   #3280
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kitty230 Pokaż wiadomość
Ja bym już cokolwiek wzięła... Rozpaczliwie potrzebuję kasy i nie wiem już co zrobić

Znaczy, akurat teraz mi się napiętrzyły niespodziewane wydatki i wzięłabym co popadnie.

A tak ogólnie to chciałabym mieć pracę nie ze względu na pieniądze, ale ze względu na poczucie stabilizacji, tego, że w jakimś stopniu się rozwijam, a nie że stoję miejscu, albo co gorsza się uwsteczniam. To taka wegetacja, życie w beznadziei z dnia na dzień. Poza tym moja wiara w siebie i poczucie własnej wartości jest już równe zeru.
No ja się uwsteczniłam na ponad rok biorąc robotę na produkcji popyt się skończył i mi też podziękowali razem z paroma stałymi pracownikami którzy stali się automatem moją konkurencją w szukaniu roboty :/ moja agencja znajdowała mi w pierwszej kolejności robotę jak były przerwy a teraz od 3 miesięcy nic nie ma dosłownie to jest naprawdę źle jak na takie duże miasto :/Na razie bez roboty jestem tylko 2 tygodnie , ale myślę żeby coś robić swojego

Edytowane przez winogronek
Czas edycji: 2014-02-19 o 11:51
Stary 2014-02-19, 12:03   #3281
Kitty230
Raczkowanie

Cytat:
No ja się uwsteczniłam na ponad rok biorąc robotę na produkcji popyt się skończył i mi też podziękowali razem z paroma stałymi pracownikami którzy stali się automatem moją konkurencją w szukaniu roboty :/ moja agencja znajdowała mi w pierwszej kolejności robotę jak były przerwy a teraz od 3 miesięcy nic nie ma dosłownie to jest naprawdę źle jak na takie duże miasto :/Na razie bez roboty jestem tylko 2 tygodnie , ale myślę żeby coś robić swojego
Mnie na produkcje brali dopiero jak mieli okres, w którym była wzmożona produkcja artykułów i potrzebne więcej rąk do pracy I tak co wakacje od 2008 roku. A umowe raz jak dostałam zastępstwo i miałam być minimum 6 miesięcy na tym zastępstwie to mnie wyje.bali za przeproszeniem po 3 miesiącach, ot tak, bez powodu Ciekawe, że jak zwalniały się etaty, to nigdy nikt się do mnie nie odezwał? A przecież miałam doświadczenie w niemal wszystkich działach produkcyjnych, to nie... Do tego dodam, że mam tam bardzo wysoko postawioną bliską rodzinę, i też podobno "nic się nie da zrobić", "nie ma przyjęć", a ja później od pracowników się dowiaduję, że jak to? Akurat są przyjęcia...

Edytowane przez Kitty230
Czas edycji: 2014-02-19 o 12:07
Stary 2014-02-19, 12:09   #3282
pegi sue
Raczkowanie

Też myślałam nad własną działalnością, ale oczywiście nie mam zielonego pojęcia co mogłabym robić.

Mój Tż się śmiał, że powinnam się wynająć jako płaczka pogrzebowa, bo płacz wychodzi mi świetnie
Stary 2014-02-19, 12:09   #3283
Kitty230
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pegi sue Pokaż wiadomość
Też myślałam nad własną działalnością, ale oczywiście nie mam zielonego pojęcia co mogłabym robić.

Mój Tż się śmiał, że powinnam się wynająć jako płaczka pogrzebowa, bo płacz wychodzi mi za☠☠☠iście
No nie wiem czy to takie śmieszne...
Stary 2014-02-19, 12:13   #3284
winogronek
Wtajemniczenie

Aha i jedna rada jak możecie bierzcie sobie kursy z pośredniaka, za nie się dostaje kasę ja żałuje ze rok temu nie poszłam tylko wybrałam robotę a w tym roku nie ma prawie szkoleń dla kobiet :/
Im większa ilość godzin tym więcej płacą a nuż widelec wam się przyda a jak nie i tak nic nie tracicie.
Są też szkolenia z Unii za nie też dużo płacą trzeba tylko poszukać ja się nie łapie wiekowo już :/

Stary 2014-02-19, 12:15   #3285
Kitty230
Raczkowanie

Cytat:
Aha i jedna rada jak możecie bierzcie sobie kursy z pośredniaka, za nie się dostaje kasę ja żałuje ze rok temu nie poszłam tylko wybrałam robotę a w tym roku nie ma prawie szkoleń dla kobiet :/
Im większa ilość godzin tym więcej płacą a nuż widelec wam się przyda a jak nie i tak nic nie tracicie.
Są też szkolenia z Unii za nie też dużo płacą trzeba tylko poszukać ja się nie łapie wiekowo już :/
U mnie w PUP chyba nic takiego nie organizują. Ale to trzeba byłoby chyba osobiście za tym łazić i się dowiedzieć. Poza tym jak już coś jest to pewnie dla wybranej grupy osób...

Edytowane przez Kitty230
Czas edycji: 2014-02-19 o 12:18
Stary 2014-02-19, 12:18   #3286
pegi sue
Raczkowanie

Cytat:
No nie wiem czy to takie śmieszne...
Może nie takie do końca śmieszne, ale prawdziwe. Ja się tam wcale nie dziwię mojemu Tż, że ma już dosyć patrzenia na moje łzy.
Stary 2014-02-19, 12:23   #3287
Kitty230
Raczkowanie

Cytat:
Może nie takie do końca śmieszne, ale prawdziwe. Ja się tam wcale nie dziwię mojemu Tż, że ma już dosyć patrzenia na moje łzy.
Ja też coraz więcej mu na tę sytuację narzekam i wiecznie płaczę i ciągle tylko słyszę "nie wiem jak ci pomóc" i to mnie jeszcze bardziej dobija i irytuje Wiem, że mu też ta cała sytuacja przeszkadza...
Stary 2014-02-19, 12:25   #3288
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też coraz więcej mu na tę sytuację narzekam i wiecznie płaczę i ciągle tylko słyszę "nie wiem jak ci pomóc" i to mnie jeszcze bardziej dobija i irytuje Wiem, że mu też ta cała sytuacja przeszkadza...
dokładnie. Mam to samo, a za rok ślub..
Stary 2014-02-19, 12:26   #3289
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Mi ojciec od małego mówi, że nadaję się na "płaczkę" bo u mnie płacz jak u kaczki sik :P

Mi teraz co chwile ktoś radzi wydać książki, tylko ciężko o przypływ weny jak człowiek codziennie walczy z codziennością. A nie chce wydać szmiry (ostatnio Justa przywiozła do domu 3 książki, mąż lasce za plecami wydał bo było tak, że 1 książka w normalnej cenie, 2 50% a 3cia darmowa - niby bestseller nie dotrwałam do 100 strony, zresztą nikt z osób, które chwyciły tę książkę nie dotrwał, akcja zerowa, ciągnęło się niemiłosiernie, nie katowałam się już tym).
Stary 2014-02-19, 12:27   #3290
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
U mnie w PUP chyba nic takiego nie organizują. Ale to trzeba byłoby chyba osobiście za tym łazić i się dowiedzieć. Poza tym jak już coś jest to pewnie dla wybranej grupy osób...
U mnie na stronie PUP jest wywieszony plan szkoleń , na te szkolenia moze isc kazda osoba do 30 roku zycia ,lub potem od 50tego w gore no i długotrwale bezrobotni.
Już byłam na dwóch kiedyś super sprawa

Stary 2014-02-19, 12:33   #3291
Kitty230
Raczkowanie

Cytat:
U mnie na stronie PUP jest wywieszony plan szkoleń , na te szkolenia moze isc kazda osoba do 30 roku zycia ,lub potem od 50tego w gore no i długotrwale bezrobotni.
Już byłam na dwóch kiedyś super sprawa
A jakie to były szkolenia?
Stary 2014-02-19, 12:39   #3292
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
A jakie to były szkolenia?
Sekretarka asystentka szefa ze stażem i językiem angielskim i chyba z 10 lat temu na kasę fiskalną.
To już daawno temu.
Teraz są komputerowe, księgowe,florystyczne, w celu założenia działalności , każdy PUP ma inne.

Edytowane przez winogronek
Czas edycji: 2014-02-19 o 12:41
Stary 2014-02-19, 12:42   #3293
Rysia Siarzewska
Raczkowanie

Cytat:
Dostać się na kurs z UP to jak wygrać na loterii na jedno miejsce nieraz jest kilkunastu chętnych .
Rysia Siarzewska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-19, 12:44   #3294
pegi sue
Raczkowanie

Cytat:
Sekretarka asystentka szefa ze stażem i językiem angielskim i chyba z 10 lat temu na kasę fiskalną.
To już daawno temu.
Teraz są komputerowe, księgowe,florystyczne, w celu założenia działalności , każdy PUP ma inne.
A żeby skorzystać z kursu trzeba być zarejestrowanym w urzędzie? Pytam, bo ja się w ogóle nie znam. Mam adres zameldowania zupełnie gdzie indziej i dlatego nie mogę się zarejestrować w Warszawie.
Stary 2014-02-19, 12:45   #3295
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

u mnie szkolenia są:
- dla osób do 25 roku życia
- po 50 roku życia
- z orzeczeniem od pracodawcy, że mnie po szkoleniu/kursie zatrudni

super :/
Stary 2014-02-19, 12:47   #3296
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
A żeby skorzystać z kursu trzeba być zarejestrowanym w urzędzie? Pytam, bo ja się w ogóle nie znam. Mam adres zameldowania zupełnie gdzie indziej i dlatego nie mogę się zarejestrować w Warszawie.
Z urzędu niestety tak z Uni wręcz nie możesz być i na ten czas trzeba się wypisać. https://www.funduszeeuropejskie.gov....ny/glowna.aspx

Stary 2014-02-19, 12:47   #3297
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

staże podobnie wiekowo mniej niż 25 powyżej 50 i osoby niepełnosprawne.
Stary 2014-02-19, 12:49   #3298
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Mam to samo zameldowanie mam w małym mieście pod Kielcami , a fizycznie mieszkam w kielcach i jestem zarejestrowana w tym moim mieście rodzinnym pomimo tego że tam pracy nie szukam - bezsens :|
Stary 2014-02-19, 12:51   #3299
Kitty230
Raczkowanie

Cytat:
A gdzie teraz mieszkasz? Możesz być zarejestrowana w dwóch PUP.

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Cytat:
Napisane przez mogg Pokaż wiadomość
Mam to samo zameldowanie mam w małym mieście pod Kielcami , a fizycznie mieszkam w kielcach i jestem zarejestrowana w tym moim mieście rodzinnym pomimo tego że tam pracy nie szukam - bezsens :|
"Rejestracja

Należy rejestrować się w powiatowym urzędzie pracy (PUP): w stałym lub czasowym miejscu zameldowania, albo w miejscu aktualnego pobytu (osoby, które nie posiadają meldunku). Osoby niemające meldunku lub posiadające stałe zameldowanie w innej miejscowości niż miejsce czasowego zameldowania składają oświadczenie, iż nie są zarejestrowane w innym urzędzie pracy."

"Na podstawie art. 13 ustawy o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu powiatowe urzędy pracy rejestrują bezrobotnych i inne osoby poszukujące pracy oraz prowadzą karty rejestracyjne tych osób. Rejestracja i ewidencja bezrobotnych i innych osób poszukujących pracy następuje po przedstawieniu przez te osoby niezbędnych dla ustalenia ich statusu i uprawnień danych osobowych, informacji oraz dokumentów. Bezrobotni mają obowiązek zgłaszania się do właściwego powiatowego urzędu pracy w wyznaczonych terminach w celu potwierdzenia swej gotowości do podjęcia pracy i uzyskania informacji o możliwościach zatrudnienia lub szkolenia. W celu dokonania rejestracji należy zgłosić się do powiatowego urzędu pracy właściwego ze względu na stałe lub czasowe zameldowanie. Osoba, która nie jest nigdzie zameldowana, zgłasza się do urzędu właściwego ze względu na miejsce pobytu. W takim przypadku, a także w razie stałego zameldowania w innej miejscowości niż miejsce czasowego zameldowania, należy złożyć oświadczenie o braku rejestracji w innym powiatowym urzędzie pracy (Z. Góral; Komentarz do ustawy o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu). A zatem, jeżeli złoży Pan oświadczenie o braku rejestracji w innym urzędzie pracy, to będzie Pan mógł się zarejestrować w urzędzie pracy właściwym ze względu na czasowe zameldowanie. Jednakże nie jest możliwe, aby był Pan zarejestrowany w dwóch urzędach pracy - jednym ze względu na stałe, a w drugim ze względu na czasowe zameldowanie. W razie zmiany zameldowania albo miejsca pobytu na wniosek zainteresowanego urząd przesyła odpis karty rejestracyjnej oraz innych dokumentów do powiatowego urzędu pracy właściwego ze względu na aktualne miejsce zameldowania albo miejsce pobytu. Osoba, która zmieniła zameldowanie albo miejsce pobytu ma obowiązek zgłoszenia się w terminie 7 dni w powiatowym urzędzie pracy właściwym dla aktualnego miejsca zameldowania lub pobytu. "
http://e-prawnik.pl/archiwum-6/zarej...zi,prawo-pracy

Czytaj więcej na Infor.pl: http://www.infor.pl/prawo/forum/thre...#ixzz2tlftCM4E

Poza tym rozmawiałam o tym kiedyś z panią z pup (bo staż był organizowany przez pup z innego miasta niż moje, to w którym jestem zainteresowana, to ona powiedziała, że nie ma problemu. Za to pan potencjalny "stażodawca" stwierdził, ze "nie ma takiej możliwości"

Edytowane przez Kitty230
Czas edycji: 2014-02-19 o 12:55
Stary 2014-02-19, 12:52   #3300
winogronek
Wtajemniczenie

Ano do 25 tego :/

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości