|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1711 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.12
Cytat:
![]()
![]() |
#1712 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny..
podczytuje ale nie mam jak odpisać, jestem wykończona przez to przeziębienie a co najgorsze Misia zaczyna pokasływać ![]() ![]() czy takiemu maluchowi można robić inhalacje? chyba nas czaka wizyta u lekarza ![]() Migotko ![]()
![]() |
#1713 |
Zakorzenienie
|
o matko i córko mój mąz śpiewa synowi- jedyne co usłyszałam to"a ciekawe jak u ruskich ciurala, ciurala la"
![]()
#1714 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja byłam w piątek prywatnie w Babka Medica u pediatry, która pracuje w szpitalu na Żelaznej. Została mi polecona. Ogólnie jest ok i była uważna. Jednak zdziwiła mnie recepta na te maść... U pediatry w przychodni na Sanockiej będę dopiero na początku marca. [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;45231003] Och jak ja Cię rozumiem. Ja to miałam w poniedziałek. Bardzo mi się podoba określenie dzień dzięcioła, bardzo adekwatne ![]() Mie tez się podoba ![]() [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;45231003] sadlaczyca co za dieta ![]() ![]() Jestem mega głodna jak karmię.[/QUOTE] Tez zauważyłam, ze jestem bardzo głodna przy karmieniu. W sumie mało się ruszam, zwłaszcza gdy mam dzień dzięcioła, ale nie tyje. Wszystko wysysa ssak. Ja mam na plusie jeszcze 3-4 kg sprzed ciąży, ale podczas karmienia nie przejmuje się tym tak bardzo, bo przed ciąża byłam bardzo szczupła. Cytat:
A co do pediatry to myślałam o jakimś "dodatkowym" prywatnym. Takim, do którego mogę się zgłosić razie jakiejś poważniejszej sprawy, a najlepiej gdyby miał wizyty domowe. Jutro muszę zapisać Walercie do neurologa (jest na Sanockiej) w sprawie ogonka ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1715 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o? nie wiedziałam, że do neurologa się idzie z taką sprawą? To narośl kostna czy miękka, duża? Jasne, że trzeba sprawdzić ![]()
![]() |
#1716 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1717 |
Zadomowienie
|
moja często ma takie dni, zdarzają sie też takie dni, z śpi z godzinę, połtorej max, są i takie, że śpi pół dnia. też mnie to martwiło, ale pediatra twierdzi, że to jest normalne.
![]() |
#1718 |
Zadomowienie
|
Magnusia mój mąż też śpiewał synowi i pojawiło się słowo wódka, mój wzrok na męża ..i teraz zamienia ten wyraz na mleczko..i jak już zaczyna śpiewać to wybuchami śmiechem.
Dziś z mężem wyrwaliśmy się do SH mama z małym mi została, oczy miał zamknięte to myślałam że usnał, wyszliśmy z domu oczy jak 5 zł, kupa po pachy i w pajaca ![]() Później męża podwiozlam do kolegi na piwko a ja z małym do koleżanki na herbatę, sciemniacz w aucie oczy mial zamknięte, u koleżanki oczy jak 5 zł. Taki egzemplarz..beka jak stary, ziewa głośno, bąki też puszcza głośno, nie śpi cale dnie... ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- A nie miało być jedzenie, kupa, spanie, jedzenie, kupa, spanie?? |
![]() ![]() |
![]() |
#1719 |
Raczkowanie
|
To moje dziecko w nocy stwierdzilo, ze samo nie usnie, wiec po karmieniu musialam z godzine go lulac. W ciagu dnia tez nie chcial byc sam....Kurcze boje sie, ze sie przyzwyczai i pozniej bedzie dramat....Ale co go odloze do lozeczka to ryk typu kapielowego, az sie dlawi...
Czy wasze malenstwa tez podczas lekkiego snu wydaja dziwne odglosy, cos jakby kwilenie, stekanie, chrumkanie?? I pytanie odnosnie pepka. Leonowi wczoraj odpadl kikut, ale pod spodem nie jest sucho. Tzn taka bialawa maz sie gromadzi i nie wiem czy to normalne. Moja mama mowi, ze mam pepka nie moczyc podczas kapieli, to jak go umyc? Mi w szpitalu normalnie kazali kikut czyscic mydlem i woda.... A co z uszkami? Zatykacie zeby woda sie do nich nie nalala??? Edytowane przez guapissima Czas edycji: 2014-02-19 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#1720 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() To jest malutka narosl, raczej miękka, ale trzeba sprawdzić. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1721 |
Zakorzenienie
|
Wcielo mi cytaty...,
Cycka mam zostawic i niczym nie smarowac zeby strupek sam odpadl ladnie i potem sprobowac przystawic do niego Ami. I uwazac ba niego bo moze byc delikatniejszy i zeby znowu go nie pogryzla. ![]() ![]() Send from my IPhone ![]()
#1722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pępek Emila wyglądał podobnie ![]() Uszu staramy się nie moczyć, ale efekt jest bardzo rożny. Jak sie wleje woda do uszu to nie robimy tragedii.
Edytowane przez perfuzja Czas edycji: 2014-02-19 o 20:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1723 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A uszu nie moczymy, jak mąż myje Adasiowi głowę, to nic się do uszu nie nalewa. ![]() Magnusia, mój śpiewa Małemu "4x po 2x", albo przeboje Kazika. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1724 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Uszek nie zatykamy, maz sie stara, zdby sie nie nalalo, a jak sie naleje to trudno ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1725 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny,
przepraszam, że wbijam się w temat - jeszcze nie bardzo ogarniam rzeczywistość więc nie nadrobiłam od wczoraj. Mam problem, dlatego proszę Was o pomoc, nie wiem co robić... Od wczoraj jesteśmy w domu. Pisałam Wam, że od początku mam problem w karmieniem - małe brodawki, które za nic nie chcą się wyciągnąć. Każda położna, która przystawiała mi Zuzię mówiła, że dam radę karmić ją bez nakładek i każda w końcu kapitulowała. Karmię z nakładkami, ale i tak jest ciężko - Mała się denerwuje, dziobie, płacze, wypluwa... Czasem załapie, ale ssie mało efektywnie. Dziś odwiedziła nas położna i okazało się, że Zuzia straciła na wadze - obecnie ma 10 gramów mniej niż najniższa waga urodzeniowa ze szpitala, od wczoraj mniej o 90 gramów. Zalecenia: dokarmianie butelką. Mam ściągać 60 ml i dawać jej dodatkowo po każdym karmieniu piersią. Nie zdążyłam jeszcze kupić laktatora więc pożyczyłam od kuzynki, nakarmiłam ją i teraz śpi. Cieszę się, bo moje dziecko nie jest głodne - dziś już ryczałam razem z nią gdy nie mogła złapać cycka, a po każdej próbie karmienia rozklejałam się coraz bardziej. Problem w tym, że od piersi do butelki krótka droga i skoro już teraz nie wychodzi jej ssanie przez nakładki to boję się, że w ogóle nie będzie chciała mojej piersi.... Macie jakieś rady jak zawalczyć o laktację? Czy są szanse, że laktatorem wyciągnę brodawki? A może kupić inne nakładki? Mam te mniejsze easy start z canpolu i położne w szpitalu mówiły, że są ok, bo mają cienki silikon, ale ta dzisiejsza położna twierdzi, że lepsze byłyby stożkowe, (tylko nie wie jakiej firmy) a nie z zaokrągloną końcówką... Czy to ma sens? No i czy butelka z Aventu nie jest zbyt "łatwa" w ssaniu? Czy jeśli odciągnę 60 ml to dawać jej tę pierś, z której było odessane, bo chyba zostało tam bardziej tłuste mleko? Ale skąd wiedzieć, że tam cokolwiek zostało? Jeśli przyjdzie Wam cokolwiek do głowy, co pomogłoby mi w tej sytuacji, to bardzo proszę o rady... Większość z Was to już doświadczone mamy w porównaniu ze mną.
#1726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dawalabym piers, z której nie odciagalas (chociaż wcale nie wiem czy na początku laktacji odciągnięsz 60 ml z jednej piersi...). Jak mleko bedzie leciało wolno albo prawie wcale, to Zuzia moze sie jeszcze bardziej zniechęcać. Dziewczyny polecaly smoczek Medela Calma. My mamy TT i daje radę.
![]() |
#1727 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam ręczny laktator Aventu i odciągnięcie 60 ml zajęło mi jakieś góra 5 minut z jednej piersi, a że Mała wszystko wciągnęła odciągnęłam od razu 70 ml z drugiej (tyle że to czeka na następne karmienie). Ale może dlatego tak szybko poszło, że mało wcześniej jadła, a pokarmu mam dużo... Nie wiem jak będzie przy regularnym odciąganiu. Też zauważyłam, że moje brodawki po stymulacji laktatorem staja się chwilowo normalne, znaczy takie jak trzeba. Perfuzja, dzięki, dajesz mi nadzieję na lepsze jutro.
![]() |
#1728 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas też takie cos bylo w pepku i psikalam to octeniseptem i wycieralam patyczkiem. Po wyczyszczeniu jeszcze raz psikalam. Uszek nie zatykam, ale staram sie żeby woda nie wleciała. Jak już wleci to swiat sie nie kończy ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1729 |
Gang Iren
|
Co do moczenia uszu,to ja niby nie moczę celowo,ale zawsze jakoś tam wleci woda. Nigdy się tym nie przejmowałam i nic się nie działo.
Vacuity ja niby doświadczona,ale nigdy nie miałam problemów z karmieniem,nie musiałam stymulować,żeby zwiększyć produkcję. Trzymam kciuki za twoje karmienie!
#1730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak wyglądają brodawki po karmieniu? Tak samo jak po laktatorze? Zuzia na pewno dobrze ssie? Miała sprawdzane wędzidelko?
![]() |
#1731 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1732 |
Raczkowanie
|
Kobietki drogie - podczytuję was na bieżąco ale kompletnie nie mam czasu odpisywać (jestem pod jednym dachem z moim Gucinkiemi tżtem.. A także z moją matką, ojcem, dwójką braci, matką tżta i BABCIĄ tżta - przez tą ostatnią niedługo usłyszycie w wiadomościach o rozpoczętej III wojnie światowej).
Na szybko mam jedno pytanie - czy któraś sie orientuje jak szybko jedzenie przechodzi do pokarmu dziecka? Juz z pierwszym karmieniem, 5h pózniej a moze na następny dzień? I tez mnie interesuje jak długo sie utrzymuje w piersiach bo jesteśmy po pierwszej zielonej kupce.. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1733 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1734 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1735 |
Rozeznanie
|
cześć
![]() kilka razy zbuerałam się do odpisania i ciągle wypadło COŚ ![]() w dodatku dwa razy padł mi komp a raz zamknęłam sobie przeglądarkę już z napisanym postem ![]() osttanie dni były tak dziwne (cudowanie przy piersi, krzyki, ryki i spółka) że stwierdziłam że to chyba musi być ten sławny skok rozwojowy. olśniło mnie podczas posiedzenia w kibelku ![]() swoją drogą to chyba ostatnio jedno z nielicznych miejsc gdzie mogę odpocząć i nikt mi nie przeszkadza ![]() jestem dosłownie pijana ze zmęczenia, prawie zasnęłam w wannie musiałam szybko wyskoczyć. w ciągu dnia mogłam sobie odespać kiedy córka spała... ale oczywiście miałam wtedy 100 innych rzeczy do roboty a najważniejszą (tzn najgłupszą) było... czyszczenie dwóch pralek ![]() ![]() w każdym razie GRATULACJE dla Dominika i MIłosza ![]() ![]() ![]() a banan dla Muminka ![]() więc tak na szybko z tego |
![]() ![]() |
![]() |
#1736 | ||||||||
Raczkowanie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;45231003]Och jak ja Cię rozumiem. Ja to miałam w poniedziałek. Bardzo mi się podoba określenie dzień dzięcioła, bardzo adekwatne
![]() (...) Jestem mega głodna jak karmię.[/QUOTE] Same zwierzęce określenia jakieś mi się z tym karmieniem nasuwają ![]() - żarłacz różowy: rzuca się na cyc tak że szczęka prawie samodzielnie przed nim leci, jak u rekina atakującego, i żarła potem łapczywie, zalewając wszystko dookoła krw.. mlekiem ![]() - dzięcioł: nie daje się przepłoszyć z raz obranego stanowiska, co chwila przypuszcza krótsze lub dłuższe serie dziobania - wilk z lasu: atakuje z gardłowym warkotem, rzucając energicznie łebkiem na boki i próbując odgryźć jak największy kawał upolowanej zdobyczy Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() A odnośnie pępka to my myliśmy normalnie, w szpitalu też kąpiel pełna. Po prostu później dokładne osuszanie pępka i oczyszczanie octeniseptem. Cytat:
![]() Cytat:
Ja małego karmiłam sztucznie jak był na fototerapii i ssie pierś chętnie teraz, a zaczynał od początku praktycznie od sztucznego karmienia moim odciągniętym mlekiem, także nie musi automatycznie to oznaczać porażki z kp ![]() ---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- Cytat:
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1737 |
Zakorzenienie
|
Doszedł do mnie dzisiaj laktator. Kupiłam Medelę Swing. Jutro zacznę używać.
W jednej piersi wyczuwam jakieś zgrubieńie. Nie wiem czy to zatkane kanaliki czy coś innego (mam nadzieje, ze nic niepokojącego ![]() Dziewczęta, kiedy używajcie laktatora? Czy tylko wtedy, kiedy chcecie odciągnąć pokarm, gdy planujecie wyjście czy regularnie? Czy wtedy, gdy czujecie, ze piersi są nabrzmiałe, ale np. Dziecko się nie budzi do jedzenia? Jestem kompletnym laikiem w sprawach odciągania ![]() Co do pępka to u Walerii mimo, ze odpadł to jest tam w środku jeszcze trochę wydzieliny, takiej jakby krwistego zabarwienia i położna powiedziała, żeby czyścić - psiknąć Octaniseptem potem Octaniseptem psiknąć na patyczek kosmetyczny, wyczyścić środek i na końcu znowu psiknąć Octaniseptem. Tak robimy. Moczymy go w kąpieli. Edytowane przez milka-pilka Czas edycji: 2014-02-19 o 22:21 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1738 |
Rozeznanie
|
vacuity tak tylko na szybko napiszę Ci, że TAK laktatorem jak najbardziej jesteś w stanie wyciągnąć brodawki. nawet tak zalecają jeżeli dziecko ma kłopoty ze złapaniem to dobrze jest zaciągnąć laktatorem przed karmieniem.
muszle jak wspomniała Sheperdess fajnie wyciągają:tak: właśnie do takiego nabrzmiałego stanu i dziecko lepiej zasysa. i ogólnie zgadzam się z perfuzją ![]() generalnie zasada jest taka (jak zależy Ci na kp z własnej piersi) że najpierw pierś a późnej butelka. o odciąganiu wielokronie pisałam jutro dopisze bo dzisiaj serio nie dam rady, ja odciągam od 3 doby życia dziecka codziennie i da się wystumulować laktację, moje piersi są nieźle pobudzone, że dalej się zalewam i dosłwonie z nich nieraz tryska (np dzisiaj kot zlizywał moje mleko z podłogi ![]() ![]() ![]() ja mam smoczek calma i faktycznie trzeba dobrze zassac zeby poleciało ale oprócz tego wg mnie nie ma żadnych zalet bo nie dość że dołem przecieka to dziecko (moje) baaaardzo często łyka powietrze i później gazociągi murowane:/ może napisz na wątku "karmienie piersią wątek wsparcia" na wizażu? bo gazetowego forum o kp nie polecam tam są praktycznie same fanatyczki kp i terrorystki laktacyjne. idę w kimę jutro wizyta u gina i łapanie siuśków mnie czeka:/ dobranoc dziwecyzny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1739 |
Zadomowienie
|
Inw opis poszczególnych okazów żarłoczków idealnie pokrywa się z opisem mojej córki
![]() ![]() U nas czasem jeszcze pojawia się wzdychanie do cyca - takie przeciągle ahhh ![]() Wróciliśmy ze spaceru i od tamtej pory dwie pobudki, a tak śpi SAMA w salonie na kanapie na brzuszku - może to sekret na szczęśliwe, samośpiące dziecko. Tylko w nocy kiedy ja spie nie odważe się jej tak położyć. Dziewczyny w ile czasu (jak się orientujecie z własnego doświadczenia, albo info od osób konkretnych) rana po cięciu goi się tak na tip top? Wiem, że mogę sprawdzić, ale takie info pojawiają się tylko w suchych artykułach nie popartych niczym. Bo ja mam wrażenie, że teraz trzy i pół tyg później cięcie nadal mnie piecze, szczypie. Nie jest to uciążliwe, ale boję się że coś nie tak się tam goi.
#1740 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:25.